Отиди на
Форум "Наука"

За или против влизането в еврозоната 2024  

51 потребители са гласували

1. 1. За или против влизането в еврозоната 2024

• За влизането в еврозоната 2024
      30
    • Против влизането в еврозоната 2024
      21

Recommended Posts

Публикува
Преди 1 час, Втори след княза said:

Който не чете история, повтаря грешките.

Такъв най- голям пазар сме имали заради Византия и Османската империя. Само дето гърци, семити и арменци, а сега и други са ни изтласквали и до нас не е оставало друго освен да ни изцеждат. После сме се отказали от тях и това смятаме за национален успех.

Как така са ви изтласквали? Имаш в предвид, че не е имало закони, за хора в неравностойно положение?

• Администратор
Публикува

Преди да настане буря: Курсът, при който ще се приеме еврото, си остава 1.95583

Становище на ЕЦБ по една от подготвяните законови промени предизвика грешен прочит, че превалутирането ще става две към едно

ЕЦБ
 ЕЦБ    ©  ЕЦБ

"Ще ни прецакат и ще ни накарат да влезем при някакъв друг курс!" Така звучи един от най-популярните митове около приемането на еврото в България, който умело се ползва активно от автентичните противници на единната валута, а и от вероятно платените дезинформатори по темата. Нито фактът, че България влезе в ERM II при използвания вече от четвърт век централен курс 1.95583, нито това, че има решение на парламента, задължаващо гуверньора на БНБ и финансовия министър да преговарят само при това съотношение, нито каквито и да е рационални аргументи могат да оборят насаждания страх, че "ще ни ограбят".

Затова и ще направим превантивен опит да ви обясним за какво става въпрос, защо е по-скоро нещо техническо, и как по никакъв начин няма да ви ощети или обогати...

• Глобален Модератор
Публикува
Преди 2 часа, Втори след княза said:

А-пропо, не се ли пишеше по едно време, че българите имат висок интелект и печелят състезания?

Това са някакви патриотарски градски легенди.

Българите имат среден IQ 93.3 (задълбочено световно изследване от 2002 г.). Колкото и в Босна и Херцоговина. Погледни ТУК, страница 42 от файла.

Това че някои групи печелят състезания има слаба връзка със средният интелект на българите.

• Потребител
Публикува
Преди 41 минути, Р. Теодосиев said:

Преди да настане буря: Курсът, при който ще се приеме еврото, си остава 1.95583

Становище на ЕЦБ по една от подготвяните законови промени предизвика грешен прочит, че превалутирането ще става две към едно

ЕЦБ
 ЕЦБ    ©  ЕЦБ

"Ще ни прецакат и ще ни накарат да влезем при някакъв друг курс!" Така звучи един от най-популярните митове около приемането на еврото в България, който умело се ползва активно от автентичните противници на единната валута, а и от вероятно платените дезинформатори по темата. Нито фактът, че България влезе в ERM II при използвания вече от четвърт век централен курс 1.95583, нито това, че има решение на парламента, задължаващо гуверньора на БНБ и финансовия министър да преговарят само при това съотношение, нито каквито и да е рационални аргументи могат да оборят насаждания страх, че "ще ни ограбят".

Затова и ще направим превантивен опит да ви обясним за какво става въпрос, защо е по-скоро нещо техническо, и как по никакъв начин няма да ви ощети или обогати...

Te и така или иначе ще ни ограбят, защото при закръгляваниятя, което е за наша полза на долу, което е в тяхна полза нагоре ще бъде закръглето....Питай хървате.ите...Освен това всички ще се възползват да дигнат цетните бесрамно колкото си могът. Този който на броени пари живее, ще бъде прецакан...СМСМ

• Потребител
Публикува

Това за курса, си потвърждва старта информация, която поне 2 пъти съм писал тук.

Хейтъриите няма да се спрат от това.

Обедняването ще се окаже печалба.

Стоките, които струват 1 лев. Е много вероятно да станат 50 цента, вместо 51 цента, колкото е по курс. С което всъщност ще се направи скромно поевтинване, за ужас на деструкторите.

Всички искаха подобрение за България, но анти българските партии не искат подобрението, когато те не са на власт. Готови са да закопаят и децата си в дългове и немотия, но не и да насърчат чуждо правителство за благото на страната. Това го гледаме цял живот и е най-изввено, когато бивша "БКП" партия е в опозиция (нямам предвид само БСП).

Те не могат да си излязат от кожата и започват по партизански с груби мерки.

Когато те са навласт, вички подобни действия и мерки ще бъдат горещо приети с овации.

Едно и също цял живот. Разбира се на много не им издържаха нервите и заминаха навън. И почти никой в Русия. "Не знам" защо така...

• Потребител
Публикува
Преди 7 часа, Кухулин said:

Имало е и такива народи. Българският обаче едва ли може да бъде мотивиран с такива ценности.

Скоро тук във форума обсъждахме един потенциален вариант, оправдаващ съществуването на българската нация. За добро  или лошо средната интелигентност на българите не е много висока - изглежда се върти около 90. В един глобален свят, ако нацията се разтвори сред другите, не е изключено социалният ни статус да се снижи значително. Особено на българскя елит,  който, хмм, едва ли се отличава с интелигентност над средната. Следователно в негов интерес е да съхрани българите като национален и политически субект, а в интерес на българите е да го подкрепят по тази линия. Само че от тези прости факти до  национално осъзната идеология има много дълъг път.

Т.е. не бива да приемаме еврото и да се интегрираме в ЕС понеже елита ни (и народа като цяло) е прост? 

Каква саможертва. Все пак интересна гледна точка.

🤣

• Потребител
Публикува (edited)
Преди 5 часа, Втори след княза said:

Който не чете история, повтаря грешките.

Такъв най- голям пазар сме имали заради Византия и Османската империя. Само дето гърци, семити и арменци, а сега и други са ни изтласквали и до нас не е оставало друго освен да ни изцеждат. После сме се отказали от тях и това смятаме за национален успех.

Къде има статистика че гърци и арменци са ни изтласкали при Визанития и Османската империя? Егати глупостите. Вадят разни простотии да не  казвам от къде и с това се опитват да прецакат бъдещето на нацията. Срам и позор

Понеже аз имам статистики. Ето БВП то на БГ. 6-7  ПЪТИ увеличение спрямо 2000. И това при намаляващо население.

image.png.54a2aa385d498c331244eed2434e35a9.png

Редактирано от Кибик
  • Потребител
Публикува
Преди 9 минути, Кибик said:

Къде има статистика че гърци и арменци са ни изтласкали при Визанития и Османската империя?

По твои сведения, кой държи имперския пазар във Византия и Османската империя? Българи ли? Не пали моторетката, ами напиши кой.

• Потребител
Публикува
Just now, Втори след княза said:

По твои сведения, кой държи имперския пазар във Византия и Османската империя? Българи ли? Не пали моторетката, ами напиши кой.

Това пак "некои съображения" ли е? И с какво ЕС е Османската или даже Византийската империя? 

Дай нещо по същество, не свободни съчинения.

• Потребител
Публикува
Преди 4 минути, Кибик said:

Това пак "некои съображения" ли е? И с какво ЕС е Османската или даже Византийската империя? 

Дай нещо по същество, не свободни съчинения.

Дай си "Свободно" и си кибичи във форума. 

• Потребител
Публикува
Преди 10 минути, Втори след княза said:

Дай си "Свободно" и си кибичи във форума. 

Ти кажи сега  защо Европейския съюз е Визанитйската имерия и Османската империя, предполагам едновременно.

• Потребител
Публикува
Преди 1 час, Кибик said:

Ти кажи сега  защо Европейския съюз е Визанитйската имерия и Османската империя, предполагам едновременно.

Още ли не си си дал "Свободно"?

Аз имам молба за диалогичност. Значи, задавам ти въпрос, ти отговаряш. Ти ми задаваш въпрос, аз отговарям. Наистина, имам желание да ти отговоря, но не и преди да си отговорил ти на въпроса

Преди 1 час, Втори след княза said:

Публикува
Преди 2 часа, miroki said:

Това за курса, си потвърждва старта информация, която поне 2 пъти съм писал тук.

Хейтъриите няма да се спрат от това.

Обедняването ще се окаже печалба.

Стоките, които струват 1 лев. Е много вероятно да станат 50 цента, вместо 51 цента, колкото е по курс. С което всъщност ще се направи скромно поевтинване, за ужас на деструкторите.

Всички искаха подобрение за България, но анти българските партии не искат подобрението, когато те не са на власт. Готови са да закопаят и децата си в дългове и немотия, но не и да насърчат чуждо правителство за благото на страната. Това го гледаме цял живот и е най-изввено, когато бивша "БКП" партия е в опозиция (нямам предвид само БСП).

Те не могат да си излязат от кожата и започват по партизански с груби мерки.

Когато те са навласт, вички подобни действия и мерки ще бъдат горещо приети с овации.

Едно и също цял живот. Разбира се на много не им издържаха нервите и заминаха навън. И почти никой в Русия. "Не знам" защо така...

"Едно и също цял живот. Разбира се на много не им издържаха нервите и заминаха навън. И почти никой в Русия. "Не знам" защо така..."  - ще се опитам да ти го обясня:

1. От 30 години в училищата, особено в по елитните, масово се изучава английски, немски /също френски и инспански/ език. Обучението на руски език беше спряно 92-93г. Първо условие да отидеш да работиш в дадена държава е да имаш някакви базови познания, особено английски. Естествено има и много, които бъкел не разбират, но те са в друга група. Тези, чиито умението да използват чужд език е проводник за преместване в западна държава са - лекари, архитекти, инженери, икономисти, юристи, компютърни специалисти. И тук преминавам към точка 2

2. Реализация и по-високо заплащане. На по-горните посочени професии, в България е отрязана възможността да напреднат и да постигнат по висока-квалификация в професията си. И тук идва ролята на западните държави - за да привлекат кадри, специалисти, пак повтарям най-ценното в една икономика - се започна с налагане на масово изучаване на чужди западни езици и култура, след това свободен пазар на труда. Но с условието, че за една и съща професия, позиция, дейност,/ в една и съща компания/ заплащането на запад е поне два пъти по-голямо от България.

3. Това са хората на които им бе отнет поминъка тук в България, и такива, които не им стигат парите и са отчаяни - масово работници в строителният бранш, берачи на плодово и други, които са готови на всичко. Тука вече идва влиянието и на създадени работни клъстери в западните държави.

А колкото до Русия, когато след няколко години преминем пак в тяхна орбита, започне се изучаване на руски език - ще има отново много българи, които ще работят и живеят в Русия. 

• Потребител
Публикува
Преди 2 часа, Втори след княза said:

По твои сведения, кой държи имперския пазар във Византия и Османската империя?

Ще ти отговоря на въпроса с въпрос: кой НЕ пречи на китайските стоки да залеят неговия собствен
пазар? ЕС ли е, САЩ ли е, целият свят ли е?

И втори въпрос: кой пречи на великите български производители да залеят същите тези чужди
пазари с български стоки?

И трето: кой пречи на българския индустриалец Кирил Домусчиев да има състояние в милиарди:
https://www.economic.bg/bg/a/view/forbes-oficialno-naredi-bratja-domuschievi-do-naj-bogatite-hora-v-sveta

• Глобален Модератор
Публикува (edited)
Преди 15 минути, Andromeda2022 said:

1. От 30 години в училищата, особено в по елитните, масово се изучава английски, немски /също френски и инспански/ език. Обучението на руски език беше спряно 92-93г. Първо условие да отидеш да работиш в дадена държава е да имаш някакви базови познания, особено английски. Естествено има и много, които бъкел не разбират, но те са в друга група. Тези, чиито умението да използват чужд език е проводник за преместване в западна държава са - лекари, архитекти, инженери, икономисти, юристи, компютърни специалисти. И тук преминавам към точка 2

2. Реализация и по-високо заплащане. На по-горните посочени професии, в България е отрязана възможността да напреднат и да постигнат по висока-квалификация в професията си. И тук идва ролята на западните държави - за да привлекат кадри, специалисти, пак повтарям най-ценното в една икономика - се започна с налагане на масово изучаване на чужди западни езици и култура, след това свободен пазар на труда. Но с условието, че за една и съща професия, позиция, дейност,/ в една и съща компания/ заплащането на запад е поне два пъти по-голямо от България.

Ахааааа! Значи образованието на хората с чужди езици е принудило населението да напуска България? А ако се вържем в орбитата на Русия, ще цъфнем и ще вържем? Глад, бой и никакво образование, за да просперира България? :)

Майко мила.... Пак повтарям, докато не измре поколението, носител на такива идеи, няма да се оправи държавата....

Редактирано от scaner
Публикува
On 24.07.2023 г. at 4:47, Кухулин said:

Лично аз съм съгласен с теб, но това е втората част от "спасителната програма". Първата и по-важна част е да намерим отговор на въпроса защо трябва да оцеляваме като нация. Какъв е смисълът от съществуването ни? С други думи, на първо място  винаги седи идеологията.

"Първата и по-важна част е да намерим отговор на въпроса защо трябва да оцеляваме като нация. Какъв е смисълът от съществуването ни?"

Първо, може би защото това е свързано с родовата памет. Аз съм роден тук, тук съм израсъл с моите родители, тук израстват и моите деца. Аз специално никога не съм си задавал такъ въпрос, защото съм възпитан, че съм българин, и не мога да бъда друг, или в даден момент да си сменя паспорта, само защото така ще ми е по-изгодно.

Оцеляли сме 500 години под чуждо робство, и то жестоко. Това е повод за самочувствие и гордост. Щом нашите предци, живяли в годините на това робство са имали силата да се съхранят, намирали са смисъла да съществуват като българи, трябва и ние сега да поемем от тяхната смелост и да се запазим като държава.

• Потребител
Публикува
Преди 3 минути, Andromeda2022 said:

... трябва и ние сега да поемем от тяхната смелост и да се запазим като държава.

... и с гордост и смелост да преминем пак в орбитата на Руспия.

Не, благодаря. Истинските българи не искат да са в орбитата на гнусни варвари.

• Администратор
Публикува
Преди 23 минути, Andromeda2022 said:

А колкото до Русия, когато след няколко години преминем пак в тяхна орбита, започне се изучаване на руски език - ще има отново много българи, които ще работят и живеят в Русия. 

Това е толкова невероятно, все едно да обясняваш за извънземни и пътуване в други галактики.

Хайде сега ти да вземеш да прочетеш на Български, а ако искаш на руски история на света и да видиш кое как се случва и после пак помисли ние къде трябва да бъдем.

• Потребител
Публикува
Преди 41 минути, Втори след княза said:

Аз имам молба за диалогичност. Значи, задавам ти въпрос, ти отговаряш. Ти ми задаваш въпрос, аз отговарям. Наистина, имам желание да ти отговоря, но не и преди да си отговорил ти на въпроса

Офф топикТ:

Ти НЕ отговаряш на неудобни за теб въпроси. Когато някой те попита нещо конкретно изчезваш за дни или просто го игнорираш все едно не са те питали. Вече имаме опит конкретно с теб в редица теми. И си пишеш ли пишеш за други неща. 

• Потребител
Публикува
Преди 42 минути, Втори след княза said:

По твои сведения, кой държи имперския пазар във Византия и Османската империя? Българи ли?

Нямам сведения кой "държи" имперския пазар във Византия и Османската империя. Затова попитах откъде драги имаш статистика за пазара в тези две империй. 

Вероятно пазара се е държал от византийци и османци респективно. Макар че е имало в българските вилаети и богати българи тук там. Тези възрожденски къщи с таваните не са правени от бедни хора.

Така.

Сега отговорих на въпиющата простотия. Нека и аз да пусна некои съображения и пак да задам въпросче. Византийската империя и Османската империя са завладели България с война. Така както примерно Русия е завладяла България след втората световна война. С война, избиване на елита и налагане на нов кървав режим.

Къде европейския съюз е правил такива работи, ами че БГ е равноправен член и има правото на глас и всичко наравно с Франция и Германия въпреки че сме два файтона хора.

Та въпроса е защо смяташ че европейския съюз е Османската империя?

• Потребител
Публикува (edited)
Преди 15 минути, Кибик said:

Та въпроса е защо смяташ че европейския съюз е Османската империя?

Защо преиначаваш и лъжеш? Не е ли мръснишко в твоя морал?

Изложих историческото напомняне, когато ставаше дума за ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАЗАР. Поради това и възникна въпроса, какви са поуките от неучастието на българи в усвояването на имперските пазари при римляни и османци.

По отношение поуките от историята, те се правят при непълни повторения, просто животът е изменен. В този смисъл, естествено Европейският съюз да има съществени различия с Римската империя. Поради това наблягам на обширния пазар, като обект на изучаване.

А сега за това, защо нямаме шанс на обширния Европейски пазар. Ами нямаме капитали, значителни фирми, високо технологично производство, държавна политика на защита на интересите.

От което следва, че от големия Европейски пазар само ще загубим, както сме губили от големите пазари на Византия и Турция.

Редактирано от Втори след княза
  • Глобален Модератор
Публикува
Преди 2 минути, Втори след княза said:

А сега за това, защо нямаме шанс на обширния Европейски пазар. Ами нямаме капитали, значителни фирми, високо технологично производство, държавна политика на защита на интересите.

От което следва, че от големия Европейски пазар само ще загубим, както сме губили от големите пазари на Византия и Турция.

Ако нямаме изброеното по-горе, какво ще спечелим, като не не влезем в Европейския пазар?

• Потребител
Публикува
Преди 2 минути, Втори след княза said:

Това са глупости на търкалета. Вярно е че поради руското комунистическо робство имаме доста да наваксваме понеже едва сега започва развитието, но има много положителни развития. Примерно от 5 долара пенцийка при виденов, сега стига до 400 долара пардон евро. 

Има и големи чужди компаний инвестиращи, има ръст на доходите. Сега, това че не може с едно просто номенклатурно блюдолизничство да се просперира определено е недостаък за някой хора, но това не е причина за безпокойство.

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!