Забелязахме, че използвате Ad Blocker

Разбираме желанието ви за по-добро потребителско изживяване, но рекламите помагат за поддържането на форума.

Имате два варианта:
1. Регистрирайте се безплатно и разглеждайте форума без реклами
2. Изключете Ad Blocker-а за този сайт:
    • Кликнете върху иконата на Ad Blocker в браузъра
    • Изберете "Pause" или "Disable" за този сайт

Регистрирайте се или обновете страницата след изключване на Ad Blocker

Отиди на
Форум "Наука"

За или против влизането в еврозоната 2024  

53 потребители са гласували

1. 1. За или против влизането в еврозоната 2024

• За влизането в еврозоната 2024
      32
    • Против влизането в еврозоната 2024
      21

Препръчано мнение

• Потребител
Публикувано
Преди 17 часа, Exhemus said:

Ти мургав брат ли си, че ти е толкоз важно?

Не, но и не съм заплес от село, да си седя зад дувара.  :) То и на такъв му "дреме" за лева, понеже още ползва стоково обменната търговия, а в магазина тетрадката и от Европа-та току му преведат пари да оправи версиите.

Обиколим съм по-голямата част от Европа и помня каква идиотия беше да сменям на марки, на лири за щастие лесни сметки в магазина (поради кратността на тези 2 валути) и франкове и песети, където хич не беше лесна калкулацията.

Само на идиот би му харесало да си обменя парите. И тъкмо решил да ги свърши, понеже напуска страната и хоп затрябвали му за още нещо и хайде пак на обменно бюро, не дай боже на уличен автомат, че там е страшно до 30-40% удръжка.

Колегите всеки понеделник се връщат от някоя страна. Вече не се седи тук. Вече сме отвързани.

А еврото не е чужда валута. Тя не е на никого, тя е обща за всички европейски страни, нали за това я измислиха, да няма обидени, че вземат нещо чуждо. Както стана с английският. Есперантото не сработи.

• Потребител
Публикувано
Преди 16 часа, deaf said:

Защо тогава съседната на Румъния Унгария си държи форинтите...? И Чехия! И...

Много бързаш за Румъния нали вървят с нас. Унгария не се отделя от СССР такава им е стратегията още. Има време. Други имат коронни договорки. 

Кои от тях са в борд?

• Потребител
Публикувано
Преди 10 часа, miroki said:

Не, но и не съм заплес от село, да си седя зад дувара.  :) То и на такъв му "дреме" за лева, понеже още ползва стоково обменната търговия, а в магазина тетрадката и от Европа-та току му преведат пари да оправи версиите.

Обиколим съм по-голямата част от Европа и помня каква идиотия беше да сменям на марки, на лири за щастие лесни сметки в магазина (поради кратността на тези 2 валути) и франкове и песети, където хич не беше лесна калкулацията.

Само на идиот би му харесало да си обменя парите. И тъкмо решил да ги свърши, понеже напуска страната и хоп затрябвали му за още нещо и хайде пак на обменно бюро, не дай боже на уличен автомат, че там е страшно до 30-40% удръжка.

Колегите всеки понеделник се връщат от някоя страна. Вече не се седи тук. Вече сме отвързани.

А еврото не е чужда валута. Тя не е на никого, тя е обща за всички европейски страни, нали за това я измислиха, да няма обидени, че вземат нещо чуждо. Както стана с английският. Есперантото не сработи.

Тъй тъй, колко сте вие отвързаните колеги? Добре, че заплесите от село не знаят английски, че да има поне някакво население в Територията  :)

• Потребител
Публикувано
Преди 20 часа, Exhemus said:

Тъй тъй, колко сте вие отвързаните колеги? Добре, че заплесите от село не знаят английски...

286 000 наши граждани за януари тази година. В Европейския съюз.

Пристигналите чужденци у нас не съм търсил колко са.

https://www.nsi.bg/bg/content/1963/пътувания-на-български-граждани-в-чужбина-по-цел-на-пътуването-и-по-страни

В Европа не всички говорят английски. А и с ръкомахане все още става. Доста и на руски още успяват, поне в Румъния. Но някои дори не им се налага да ходят, просто си чакат превода, само че курсът на уестърн Юнион хич не е розов.

Но, идеята не е това.

Свикнахме на по-хубавото и бързо забравихме какво беше. Пък и визи и посолства. Сега с лична карта.

За да спестят неудобството някои страни и лев приемат. Самите търговци подсказват, че се чака едната валута. Върви се напред.

А, аз лично, имам проблем с влизане на еврото понеже трябва да сменям един финансов програмен продукт заради него. И ще трябва да се дават пари за него, но въпреки това съм за по-хубавото. Продуктът така или иначе е морално остарял. Все още с dBASE, който знае за какво говоря, ме разбира.

Не искам да вървя назад.

Ако трябваше всеки един българин сам да си избира каква валута иска, сигурно до сега щеше да е сменена на повечето. Доста и са си я сменили в банките /спестяванията/. Но понеже се налага от горе е проблем. То не, че е проблем, ами е политическа конфронтация и го създават последния, според мен.

Според теб къде е проблемът с еврото?

• 2 месеца по късно...
  • 2 месеца по късно...
  • Потребител
Публикувано (edited)

Народното събрание реши - ускоряваме приемането на еврото

Със 118 гласа „за“, 44 против и 13 „въздържал се“ парламентът прие решение за ускоряване и завършване
на процеса по практическата подготовка за приемане на еврото в Република България. Вносители на
проекта за решение са Бойко Борисов и депутати от ГЕРБ-СДС. 

Решението предвижда проектът на Закон за въвеждане на еврото в Република България да се разгледа
приоритетно през първата сесия на 50-ото Народно събрание, а Министерският съвет, в координация с
Българската народна банка (БНБ) и другите отговорни институции, да завърши до края на 2024 г.
изготвянето на нормативната рамка по прилагането на този закон.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов коментира, че това е национално предателство.
„Това е третото или четвъртото такова решение, някой ви кара ли", попита той. Костадинов отново
предложи като има очевидно разделение, да се свика референдум за влизането в еврозоната.

„Еврото не е чужда валута“, отвърна Манол Пейков от ПП-ДБ и добави, че България ще бъде първата
държава, която ще въведе кирилски надписи върху европейските пари.

https://www.vesti.bg/bulgaria/ns-reshi-uskoriavame-priemaneto-na-evroto-6204730

Редактирано от gmladenov
  • Потребител
Публикувано

Покрай еврото тук спорим дали няма да е по-добре България да е независима страна, а не "подчинена"
на еврогейовете от ЕС (ние не сме подчинени, но опеделени хора така смятат).

По този повод ето една новина от независима Сърбия, с която ние бяхме много съпоставими преди
влизането ни в ЕС.

Сръбски политик: Младежите ни бягат в България, заплатите са недостижими за Сърбия

Младите хора от Западните покрайнини намират образование и препитание в България при условия,
които Сърбия не може да си позволи. Това става ясно от думите на кмета на Димитровград (в миналото
Цариброд) Владица Димитров, предаде БГНЕС.

Много хора от Димитровград и Пирот работят в Сливница, Драгоман и София. "В България им плащат
по 2000 лева, дори на неквалифицирани работници. За нас тази сума е недостижима", обясни Димитров.

През последните години все повече граждани на Сърбия, особено от пограничните градове, получават
българско гражданство.

Младежите предпочитат да получат и висше образование в България. "Младите не се връщат тук
(от България), няма и къде да се върнат. Тяхната перспектива надхвърля Димитровград", сподели кметът.
Причината - България им предоставя много по-високи доходи и по-благоприятни условия за живот отколкото
Белград. 

https://www.actualno.com/europe/srybski-politik-mladejite-ni-bjagat-v-bylgarija-zaplatite-sa-nedostijimi-za-syrbija-news_2270037.html

• Потребител
Публикувано

Банките, чакаха, чакаха и си пренстроиха софтуера към евро.

Откриване на сметка, което бе 2 лв. стана съезмиримо с едно евро. За това вече и в лева струва 1,96 лв. 

Всъщност поевтинява, напук на очакванията.

• 7 месеца по късно...
  • Потребител
Публикувано
Преди 1 час, Втори след княза said:

Друг поглед към тази грижа за България е, че от Козяк искат независима България за някакво кратко време, след което да приеме долара.

Направо юана да приема, какви долари, какви 5 лева :)

• Потребител
Публикувано
Преди 5 часа, Втори след княза said:

"за България ще бъде изключително лошо политическо решение да се откаже от лева, защото отказът от националната валута, означава отказ от националната независимост"

Друг поглед към тази грижа за България е, че от Козяк искат независима България за някакво кратко време, след което да приеме долара.

Чисто хипотетично, ако имаше намерения България да приеме рублата и да ес откаже от лева, ти щеше ли да си против или за? Ама отговори честно.

• Потребител
Публикувано
Преди 1 час, Gravity said:

Чисто хипотетично, ако имаше намерения България да приеме рублата и да ес откаже от лева, ти щеше ли да си против или за? Ама отговори честно.

Аз съм за запазване на лева и българска армия, подчинени на българската банка и правителство. Това е независимост. Никакви бази с чужди войници! Знаем последиците от римските, византийските и турски гарнизони.

• Потребител
Публикувано

То и за това малко остана. Искахме да се откажем напълно от независимостта си и да станем 16 та република на СССР. Това поне още го помня. Явно много са забравили, как се предава независимост.

После пък предадохме лева на валутния съвет.

Ето да припомня още нещо. Българската държава се оказа неспособна да управлява собственият си лев. За това го предаде за управление на валутният съвет .

"Поради системната неспособност на българските правителства да управляват ефективно публичните финанси Международният валутен фонд се съгласява да окаже помощ на правителството само при условие да се въведе валутен съвет. Преговорите започват през есента на 1996, но окончателно решение взема едва служебното правителство на Софиянски през пролетта на 1997 "

От там нататък приехме да се обвържем с марката 1 лев за 1 марка. Когато Германия прие Еврото и ние приехме да се обвържем с еврото. По тогавашният курс 1,95583 лева за 1 евро, който си е естествено и до сега. Както и в момента сме обвързани с еврото. Другите страни приели еврото не са били обвързани с него преди това, като нас. И Хърватия не е била. Само мисля Естония и Литва в Европа са имали борд и не  съм проверявал към коя валута. От големите в света мисля е Аржентина в борд.

• Потребител
Публикувано
Преди 2 часа, vvarbanov said:

Това предполага, че Франция и Германия вече са загубили своята независимост с приемането на еврото. И са зависими от нас защото ние имаме собствена валута. 🙂

Не, Германия  и Франция командват парада. Техните банки са независими и дори Германия печата левовете, а от нея зависи колко да са в обръщение. Полша, Чехия, Унгария са пример, не слабите икономики.

• Потребител
Публикувано
Преди 4 минути, miroki said:

То и за това малко остана. Искахме да се откажем напълно от независимостта си и да станем 16 та република на СССР. Това поне още го помня.

Е, аз съм по- млад. :) Добре, че още помниш такива неща, дано те пощади деменцията.

• Глобален Модератор
Публикувано
Преди 11 минути, Втори след княза said:

Е, аз съм по- млад.

Има една мъдра мисъл на Жорж Клемансо:

"Ако човек не е социалист на 20 години, той няма сърце. Ако е все още социалист на 40 години, той няма ум."

Това се отнася и за русофилството, и в по-общ план за светогледа по принцип. Трябва ти време за да узрееш за да схванеш основните принципи, а не да търчиш пред локомотива и да правиш нелепи изказвания.

Узрявай.

• Потребител
Публикувано (edited)
Преди 6 минути, scaner said:

Има една мъдра мисъл на Жорж Клемансо:

"Ако човек не е социалист на 20 години, той няма сърце. Ако е все още социалист на 40 години, той няма ум."

Това се отнася и за русофилството, и в по-общ план за светогледа по принцип. Трябва ти време за да узрееш за да схванеш основните принципи, а не да търчиш пред локомотива и да правиш нелепи изказвания.

Узрявай.

Вярвам, че го пишеш доброжелателно. Просто имаме различни критерии за зрелост. Това за търчането пред локомотива не го разбрах, никога не съм го опитвал. Като разхождах куче покрай линията, то тичаше, а като го настигнеше локомотива се връщаше, но не зная каква е връзката.

ПП Другаде писах, че в миналогодишните президентски избори в САЩ участваха 4 социалистически кандидати. И партия има. Те недъгави ли са?

Редактирано от Втори след княза
  • Потребител
Публикувано

Рано ми е още. Баща ми, и дядо ми  светла им памет нямаха. Така, че дано ме пощади, за там възраст няма...

Има си нет за тези, които не знаят или не помнят :)

https://bg.m.wikipedia.org/wiki/16_република._Предателството_на_БКП

...

От осно лева и сега нямаме никаква зависимост на него. Той просто си е 51% от еврото, залепен с "тиксо"

Или по-правилно да се каже 51 евро цента са ги кръстили Лев.

Дали ще използваме лев после евро, а после отново лев си е наше решение.

Цар Симеон Велики не е ползвал лев и му дреме на меча. Но ако си мислим, че има пълна независимост. Ами няма. И той е бил постоянно зависим от съседите. Дали за войска, дали за отбрана, дали за булка....

И сега е така. Само, че преди никой не е имал право да мисли. Като каже война и всички отиват или клане. Пък сега  мислим и за това се чувстваме не свободни. Ние свободния търсим май,  не свобода.

...

Като не бяхме в НАТО бяхме във Варшавския договор. Тогава пък базите ни баха отворени за руснаците и идваха на инспекции. За пълна свобода е много тежко. Сега май така е Молдова.

Да припомня нещо което каза президента:

"Аз съм натовски генерал"

Това поне е отскоро, трябва да го помните.

• Потребител
Публикувано
Преди 34 минути, Втори след княза said:

Не, Германия  и Франция командват парада. Техните банки са независими и дори Германия печата левовете, а от нея зависи колко да са в обръщение. Полша, Чехия, Унгария са пример, не слабите икономики.

Така ли мислиш, че Германия печата левовете и от нея зависи колко да са в обръщение?

• Глобален Модератор
Публикувано
Преди 28 минути, Grifin said:

Така ли мислиш, че Германия печата левовете и от нея зависи колко да са в обръщение?

Човеът е още млад и съвсем зелен. Не му е ясно, че паричната маса в обръщение е само технически елемент за обслужване на хората, а не елемент който създава инфлация. Съвременните финанси са електронни, когато ЦБ финансира банките не им разнася банкноти, а само увеличава числата в сметките.

Ако Германия напечата повече, няма как те да попаднат в населението, ако не ги хвтрлят свободно от въртолети. Ако напечати по-малко, БНБ ще си намери друга печатница. Ама пусто бастисанно от социализма мислене...

• Потребител
Публикувано
Преди 3 часа, Втори след княза said:

Аз съм за запазване на лева и българска армия, подчинени на българската банка и правителство. Това е независимост. Никакви бази с чужди войници! Знаем последиците от римските, византийските и турски гарнизони.

Значи не на рублата, така ли?

• Потребител
Публикувано
Преди 2 часа, Втори след княза said:

Е, аз съм по- млад. :) Добре, че още помниш такива неща, дано те пощади деменцията.

Е колко да си млад. С това съзнание трябва да си минал полвин живот. Ако не си, и наистина си сравнително млад, тогава си много зле. 

• Потребител
Публикувано

Къде се печатат парите няма никакво значение. България и сега печата еврата на останалите, и какво от това?

Мисля поне от 8 години.

...

Трябва да вземем да предложим на българското евро освен, че е одобрено да стои мадарският конник, да сложим и един лъв и да напишем Лев. За спокойствие на всички.

...

И мен ми е носталгично, но като с двете леви о*рахме лева и щяхме да измрем от глад,  така ще е.

Остава сега и еврото да окъкаме.

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...
/* Revenue-Ads-Footer */ /* За дарение */

Подкрепи форума!

Дори малко дарение от 5-10 лева от всеки, който намира форума за полезен, би направило огромна разлика. Това не е просто финансова подкрепа - това е вашият начин да кажете "Да, този форум е важен за мен и искам да продължи да съществува". Заедно можем да осигурим бъдещето на това специално място за споделяне на научни знания и идеи.