Забелязахме, че използвате Ad Blocker

Разбираме желанието ви за по-добро потребителско изживяване, но рекламите помагат за поддържането на форума.

Имате два варианта:
1. Регистрирайте се безплатно и разглеждайте форума без реклами
2. Изключете Ad Blocker-а за този сайт:
    • Кликнете върху иконата на Ad Blocker в браузъра
    • Изберете "Pause" или "Disable" за този сайт

Регистрирайте се или обновете страницата след изключване на Ad Blocker

Отиди на
Форум "Наука"

За или против влизането в еврозоната 2024  

53 потребители са гласували

1. 1. За или против влизането в еврозоната 2024

• За влизането в еврозоната 2024
      32
    • Против влизането в еврозоната 2024
      21

Препръчано мнение

• Потребител
Публикувано (edited)
Преди 3 часа, Втори след княза said:

Не, Германия  и Франция командват парада. Техните банки са независими и дори Германия печата левовете, а от нея зависи колко да са в обръщение.

Нямаш никаква представа от това за което пишеш. Кой печата купюрите няма значение. Има значение механизма по който се решава колко да се печата на база развитие на икономиката и в нашият случай и валутен борд. Иначе чисто технически поне от 20 години левовете не се печатат само в Германия - има печатница на БНБ в София на Цариградско, там е и основният картов оператор. 

Редактирано от Amazonski
  • Потребител
Публикувано
Преди 20 минути, Amazonski said:

Нямаш никаква представа от това за което пишеш. Кой печата купюрите няма значение. Има значение механизма по който се решава колко да се печата на база развитие на икономиката и в нашият случай и валутен борд. Иначе чисто технически поне от 20 години левовете не се печатат само в Германия - има печатница на БНБ в София на Цариградско, там е и основният картов оператор. 

Там има две печатници, едната е френска другата е на БНБ. 

Когаъо влязохме в ЕС май имаше изискване че държавите в ЕС нямат право да печат на собствена територия кюпорите си. Но сега такова изискване не намирам.

• Потребител
Публикувано
Преди 3 часа, scaner said:

Съвременните финанси са електронни, когато ЦБ финансира банките не им разнася банкноти...

Дори и да оставим настрана електронната част на нещата, беше ми интересно как става в  неговия свят печатането на пари, какво са парите в обръщение и по какъв механизъм парите в обръщение на България зависят от Германия.

• Потребител
Публикувано
Преди 11 часа, Grifin said:

какво са парите

Парите са математически израз с който оценяваме труда – своя и на другите хора. Например на мен ми харесва типовият хляб (или както му казва народа "черен хляб") на фирма Демеа и купувам от него като плащам 2.10лв. А собственика и работниците на Демеа си купуват с тези 2.10лв. нещо друго – примерно мастика "Пещера". И т.н.,и т.н.

• Потребител
Публикувано
Преди 55 минути, deaf said:

Парите са математически израз с който оценяваме труда – своя и на другите хора. Например на мен ми харесва типовият хляб (или както му казва народа "черен хляб") на фирма Демеа и купувам от него като плащам 2.10лв. А собственика и работниците на Демеа си купуват с тези 2.10лв. нещо друго – примерно мастика "Пещера". И т.н.,и т.н.

Това е само част от това, което са парите, но това даже няма значение. В изречението, от което си цитирал три думи, става въпрос конкретно за парите в обръщение и по какъв механизъм се контролират.

• Потребител
Публикувано
Преди 16 минути, Grifin said:

Това е само част от това, което са парите, но това даже няма значение. В изречението, от което си цитирал три думи, става въпрос конкретно за парите в обръщение и по какъв механизъм се контролират.

Безсмисленото словосъчетание "печатене на пари" обърква главите на мнозина. Държавата напечатва толкова пари,колкото са необходими. Държавата не може да напечати "излишни" пари,както и да предизвика недостиг на пари. Аз съм художник и да речем продавам една своя картина за хиляда лева. Няма вариант купувачът да ми каже "Виж сега,в момента нямам хиляда лева и ще отида да банката да им поръчам да ми напечатат хиляда лева. Изчакай ме."

• Потребител
Публикувано

Не беше ли ти този, който често заявява на пишещите, че тролят и не четат какво им се пише? А в случая става въпрос за три думи.

Преди 2 часа, deaf said:

Безсмисленото словосъчетание "печатене на пари" обърква главите на мнозина. 

Да, обърква ги, както и тридумието "пари в обръщение", което не е срамно само по себе си, зад тези три думи стои нещо доста сложно. Не е срамно човек да не знае нещо, пълен резил е като си мисли, че знае всичко.

Преди 2 часа, deaf said:

Държавата напечатва толкова пари,колкото са необходими. Държавата не може да напечати "излишни" пари,както и да предизвика недостиг на пари. 

Държавата ли печата парите? Мислиш ли, че не може да има излишни пари или недостиг на пари?

Преди 2 часа, deaf said:

Аз съм художник и да речем продавам една своя картина за хиляда лева. Няма вариант купувачът да ми каже "Виж сега,в момента нямам хиляда лева и ще отида да банката да им поръчам да ми напечатат хиляда лева. Изчакай ме."

Това не знам как да го коментирам...

ПС Ако допуснеш, чисто хипотетично, че не знаеш всичко за парите и искаш да научиш нещо ново (аз често така правя и научавам разни неща от мненията тук), потърси какво означава "пари в обръщение" и как се регулират, далеч не са само банкнотите и монетите, които циркулират,   давам ти и ключови думи- монетарна политика, минимални задължителни резерви на търговските банки, парични агрегати- широки и тесни пари, баланс на ЦБ, количествени облекчения и затягания, паричен мултипликатор и т.н.

Ако пък не, продължавай в същия дух, все още има теми, в които си пропуснал да обясниш как стоят нещата :)

• Потребител
Публикувано

Ти ще му спреш желанието с толкова термини.

...

Ето една статия за това което писах по-рано. Общо взето са описали нещата които писах.  За някой, ако ме ми вярва на мен.

https://tsarskipishtovi.com/valuten-bord-evro-i-lev/

Остава ни поне утехата, че ще приемем българско евро. А не някаква чужда валута. Еврото си е наше, на нашият съюз. Не е лира, рубла или долар. А си е нашата валута, която се измисли за европейските страни. И не е било валута на накоя страна, че да приемаме чужда валута. За това и ще си има български знаци и текстове.

....

По-късно ще тръгнат простотиите от типа, стана по-скъпо от еврото. А то няма никаква връзка.

За колко лева или евро бат Пешо ще си продава доматите е негово решение, без значение в каква валута ги продава. Валутите (тези двете имам предвид)  си имат строго фиксирани курс една спрямо друга и поскъпването или поевтиняването нямат връзка с тях.

Единствената разлика, ще е при стотинките на закръгляване. Което идва в полза на лева. Тъй, като, стока, която струва един лев, трябва да се обърне като 51 цента. И вероятно ще стане 50 цента. Стока която е 10 лева ще стане 5 евро. Което е по-малко от 5,11 евро. За това закръглените говоря, когато касае цяла банкнота, като вход за нещо или монета за кафе.

• Потребител
Публикувано
Преди 30 минути, Кибик said:

Левчето и в момента е евро. Половин евро. Никакви самосиндикални курсове, никаква наци-онална  политика няма в левчето. Само дето се плащат такси на банки и чейндж бюра.

Радетелите за наци-онално левче всъщност защитават съществуването на опцията в бъдеще да катурнат борда и да девалвират както си искат. Приемането на еврото ще им отнеме тази възможност, и ще въведе по-строг финансов контрол.

Ааа, сакън! Аз когато казах точно това, че.. на копейките им се вижда края след влизане в еврозоната и великия мислител, историк, финансит и филантроп gabraka ли е, кобака ли е, ме оплю, че не било така ..

• Потребител
Публикувано
Преди 18 часа, Grifin said:

потърси какво означава "пари в обръщение" и как се регулират, далеч не са само банкнотите и монетите, които циркулират,   давам ти и ключови думи- монетарна политика, минимални задължителни резерви на търговските банки, парични агрегати- широки и тесни пари, баланс на ЦБ, количествени облекчения и затягания, паричен мултипликатор и т.н.

Продължаваш да говориш безсмислици и не по това,което ти говоря. Аз ти говоря,че парите при всички случаи са реални,(а не напечатани),но според теб неясно защо парите в обращение не били истински пари! И тесните,и широките пари са реални пари. Това че ти имаш примерно десет хиляди евро в банка и те кротко си стоят в трезора,тоест не са в обращение,не ги прави виртуални. Напротив,те продължават да са си реални пари. Ако аз купя една акция от Кока Кола за един долар,тази хартийка акцията е реални пари – от един долар и аз мога по всяко време да я продам,но в зависимост от дневния курс на акциите на Кока Кола. Ако пък не мога да я продам,понеже Кока Кола е фалирала и аз съм проспал фалита,тогава значи компанията ме е излъгала и обрала. И в двата случая парите са реални.

Преди 15 часа, miroki said:

Тъй, като, стока, която струва един лев, трябва да се обърне като 51 цента. И вероятно ще стане 50 цента.

Тази твоя прогноза показва,че хал хабер си нямаш от търговия и не познаваш търговци. Никой търговец няма да закръгли в свой ущърб. И въобще търговецът никога не продава на загуба,иначе нямаше да е търговец.

Преди 15 часа, miroki said:

Остава ни поне утехата, че ще приемем българско евро. А не някаква чужда валута. Еврото си е наше, на нашият съюз. Не е лира, рубла или долар. А си е нашата валута, която се измисли за европейските страни.

Добре де,защо заблуждаваш хората? Не мога да разбера. Наистина. Ако България приеме еврото,то ще бъде чужда за нашата страна валута,защото ще е обща валута на всички държави в Еврозоната. И съм обяснил защо в предишни постове,но някои потребители не четат...

Преди 13 часа, Кибик said:

Левчето и в момента е евро.

Сериозно! 🤪 Хайде отиди в Гърция и си купи нещо за левове. Или се опитай да обмениш левове за евро,но по курса тук в България. Няма да успееш. Впрочем и самото евро извън Еврозоната не струва и пукната пара. Един познат ходи в остров Аруба,който е част от Нидерландия и когато показал евро на рецепцията в хотела,учудено го попитали какви са тези пари и че такива пари не приемат. Оказало се даже че в Аруба все още приемат холандски гулдени!!! Но не и евро. И то при положение,че забележи Нидерландия е член на Еврозоната!

Знам за българин в Лондон,който часове наред не могъл да намери къде да обмени еврата си в паундове. Най-накрая намерил някакво невзрачно чейндж-бюро където ги обменил по трънския курс. :ag:

Преди 13 часа, Кибик said:

Радетелите за наци-онално левче всъщност защитават съществуването на опцията в бъдеще да катурнат борда и да девалвират както си искат. Приемането на еврото ще им отнеме тази възможност, и ще въведе по-строг финансов контрол.

Случайно та нарочно забравяш обратната възможност – в Еврозоната да избухне хиперинфлация,която ще повлече и България към дъното,ако тя приеме еврото. Докато ако остане с лева,ще може по-леко да понесе хиперинфлацията в Еврозоната...

• Потребител
Публикувано
Преди 3 часа, deaf said:

.

Тази твоя прогноза показва,че хал хабер си нямаш от търговия и не познаваш търговци. Никой търговец няма да закръгли в свой ущърб. И въобще търговецът никога не продава на загуба,иначе нямаше да е търговец.

Добре де,защо заблуждаваш хората? Не мога да разбера. Наистина. Ако България приеме еврото,то ще бъде чужда за нашата страна валута,защото ще е обща валута на всички държави в Еврозоната. И съм обяснил защо в предишни постове,но някои потребители не четат...

То и ти май не четеш.

Написал съм цяла монета за автомат или други или банкнота за вход на нещо. Каквато се използва цяла банкнота. Не да ти търсят още 2 стотинки

...

По-рано го писах, но пък не помниш.

В банките вече промениха такса откриване на сметка от 2 лева на едно евро. Което е 1,96 лв. Това е таксата вече. Намалена заради това закръгление, което пиша.

То е фактическо, не прогнозно. Вече е факт.

...

Еврото е създадено за нашият съюз, в който се натиснахме да влезем.

И да не го приемем. Всичко пак е в евро.

Няма да приемаме турски лири.

Това какво мислят някои търговци го написах с продажба на домати. Който на каквато цена му вървят на такава ще ги продава, без значение каква е валутата. Може и стоково обменна.

• Потребител
Публикувано
Преди 23 минути, miroki said:

В банките вече промениха такса откриване на сметка от 2 лева на едно евро. Което е 1,96 лв. Това е таксата вече. Намалена заради това закръгление, което пиша.

Само че доходите на 99% от българите са в лева и за да плати едно евро,българина ще трябва да обмени два лева за едно евро за което ще му вземат такса. И еврото е много-много по-твърда и сигурна валута от лева,тоест ако имате спестявания в евро е по-добре да си ги пазите,а не да ги харчите за бюрократични такси.

Преди 29 минути, miroki said:

И да не го приемем. Всичко пак е в евро.

Няма да приемаме турски лири.

През Средновековието България основно е ползвала византийските пари. Но внимание! – въпреки това е била независима и свободна държава. Дори се е получавало куриоз. България да воюва с Византия,но да ползва в обращение византийските пари. 

За разлика от днес... Знаеш ли,че държава веднъж влязла в Еврозоната,вече не може да я напусне?! Процедурата за напускане е толкова сложна и продължителна (може да трае десетки години!),че на практика е невъзможно да се излезе. Затова е гръцкият министър Варуфакис сравняваше Еврозоната с песента "Хотел Калифорния" на Ийгълс. В този хотел можеш да се настаниш,но не можеш да го напуснеш. Гърция искаше да напусне Еврозоната за три години и отново да влезе,но не я пуснаха.

• Потребител
Публикувано
Преди 5 минути, deaf said:

Гърция искаше да напусне Еврозоната за три години и отново да влезе,но не я пуснаха.

A не е ли малко нагло от тяхна страна? Това да не е концерт по желание. 30 години си шляпаха задника и си живееха живота.. после се наложи да си плащат сметките и ореваха всичко..

• Потребител
Публикувано
Преди 5 минути, scaner said:

Затова и при кризи, когато хората искат физически да си получат парите от банките, банковата система може да се срути, защото няма физически пари за всички.

Това е нонсенс,което си написал. 🤪 Защо не им платят електронно? В света на икономиката и финансите царят такива мошенически игри,че не са за разправяне. Кризите като Голямата депресия в САЩ или "Жан-Виденовата зима" в България са изкуствено предизвикани с цел да ограбят спестяванията на хората в банките,а не че уж нямало физически пари.

Преди 11 минути, scaner said:

тази маса се изчислява не според количеството хора, а според честотата на оборота,

Пускането на пари в обръщение се изчислява според печалбите и продажбите и нарасналият БВП. През миналата година БНБ е увеличила с 5.5% парите в обращение в България. Защо? Защото примерно някой производител на краставици от Пловдив е продал с един тон повече краставици през годината и БНБ съответно е направила изчисление и е увеличила масата пари за да могат клиентите му да купят повече краставици от него. Но тези пари не са виртуални и напечатани (за кой ли път го казвам!). Те са реално спечелени пари от клиентите от увеличените им доходи от работата или бизнеса,който въртят и те са решили да купят с тях повече краставици от пловдивският производител.

Преди 19 минути, scaner said:

Ей на, платежните карти са реален пример за използване на виртуални пари.

Хващаш се за формата,а не за съдържанието. Формално тези пари са виртуални,но реално са истински. Ако аз си поръчам да ми донесат пица с дрон от пицария,(вече има такава услуга) и платя с кредитна карта,и ми донесат пицата,значи съм платил с реални пари,срещу които съм получил реална пица,а не виртуална.

Преди 23 минути, scaner said:

а това искаме да  се присъединим към Еврозоната, защото там пазарът е много по-стабилен,

Еврото е политически проект. В него няма никаква икономическа логика. В този смисъл е добре България да влезе в Еврозоната,защото това ще я бетонира в Европа и русофили като Костадинов няма да може да я извадят от Европа. Но съществува риск от хиперинфлация в Еврозоната в бъдеще или някаква друга криза,която да повлече и нас... Всичко се плаща на тоя свят.

Преди 26 минути, scaner said:

А сега си представи, ако задачата е да обменяш лев в паунди, дали ще е по-лесно?

В България ще мога да ги обменя,преди да отлетя за Британия. Може да не ти се вярва,но в някой момент курсът лев/паунд може да се окаже по-изгоден и печеливш,отколкото евро/паунд.

• Потребител
Публикувано
Преди 39 минути, deaf said:

Еврото е политически проект. В него няма никаква икономическа логика. В този смисъл е добре България да влезе в Еврозоната,защото това ще я бетонира в Европа и русофили като Костадинов няма да може да я извадят от Европа. Но съществува риск от хиперинфлация в Еврозоната в бъдеще или някаква друга криза,която да повлече и нас... Всичко се плаща на тоя свят.

Реално левът си е евро и ако се случи хиперинфлация в Еврозоната е все тая дали сме с Евро или с Лев, резултатите ще са еднакви

• Потребител
Публикувано
Преди 2 минути, fanatick said:

Реално левът си е евро и ако се случи хиперинфлация в Еврозоната е все тая дали сме с Евро или с Лев, резултатите ще са еднакви

Не,няма да са еднакви. Ако в Еврозоната се извихри хиперинфлация и примерно цената на немските коли се повиши неимоверно,България може да се договори да внася и купува по-евтино с левове примерно американски коли или японски срещу изгоден курс. Докато ако приеме еврото,няма да може да го прави. Потъва заедно с другите държави членки на Еврозоната...

И пак да кажа – важно е да се знае,когато се дискутира еврото,че световните цени са в долари,а не в евро.

• Потребител
Публикувано
Преди 2 минути, deaf said:

Не,няма да са еднакви. Ако в Еврозоната се извихри хиперинфлация и примерно цената на немските коли се повиши неимоверно,България може да се договори да внася и купува по-евтино с левове примерно американски коли или японски срещу изгоден курс. Докато ако приеме еврото,няма да може да го прави. Потъва заедно с другите държави членки на Еврозоната...

И пак да кажа – важно е да се знае,когато се дискутира еврото,че световните цени са в долари,а не в евро.

Глупости говориш. Нека смятаме закръглено, че е по-лесно. Левът е във валутен борд и е вързан към германската марка, т.е. еврото и 1 лев е равен на 2 евро, от своя страна 2 евро са 2 долара, което значи че 1 евро е равно на 1 долар. Продължаваме логиката, която показва, че 1 лев е 2 долара.

Сега започваме с твоята прогноза с хиперинфлацията и тя, да речем, се случва и еврото пада с 50%, т.е. 1 евро вече е 2 долара. Както знаем, а и да не се повтаряме за лев, евро и валутен борд и т.н.

В задачата се пита.. колко долара ще е 1 лев?!?

• Потребител
Публикувано
Преди 13 минути, fanatick said:

Левът е във валутен борд и е вързан към германската марка

Българската държава сама и доброволно е вързала лева за еврото и при нужда може веднага за един ден да го отвърже от еврото. След което се откача от икономиката на Еврозоната и се закача за тази на САЩ или Британия да речем...

• Потребител
Публикувано (edited)
Преди 52 минути, deaf said:

След което се откача от икономиката на Еврозоната и се закача за тази на САЩ или Британия да речем...

И това кога ще го решим? Когато хиперинфлацията стане 5-10-20 или 50%?

И защо не да се вържем за турската лира или руската рубла, може и за сръбския динар, но май ще е най-добре за китайския юан, там хиперинфлация е невъзможна, но и да стане.. и от тм ще се отвържем. 

Продължавам да се изумявам колко хора си живеят в собствен измислен свят и си мислят, че всичко става просто, лесно и бързо.. с щракване на пръсти..

Редактирано от fanatick
  • Глобален Модератор
Публикувано
Преди 1 час, deaf said:

Това е нонсенс,което си написал. 🤪 Защо не им платят електронно?

Като има проблем и парите почват да се обезценяват, ти си искаш парите на крака пред банката. Защото и продавачите почват да искат реални пари, а не електронни, които не виждат и не е ясно какво ще се случи с тях. Това е нормална прихическа реакция при такива катастрофи. Банките биха се радвали да платят електронно, но хората искат реални пари.

Преди 1 час, deaf said:

Защото примерно някой производител на краставици от Пловдив е продал с един тон повече краставици през годината и БНБ съответно е направила изчисление и е увеличила масата пари за да могат клиентите му да купят повече краставици от него. Но тези пари не са виртуални и напечатани (за кой ли път го казвам!). Те са реално спечелени пари от клиентите от увеличените им доходи от работата или бизнеса,който въртят и те са решили да купят с тях повече краставици от пловдивският производител.

Спечелените пари са виртуални. Чети материалната част, че става досадно да повтарям. Парите в обращение обслужват само обмена, и зависят от честотата на транзакциите на местата дето не се ползват електронни пари. Производителят на краставици не отива с количка до банката за да си вземе парите, те му се начисляват като числа по сметка. Да, реално спечелени са, но не са реални а виртуални - прави разлика между стойността която ти се записва, и физическият и носител във вид на банкноти. И с тая сметка той може да се разплаща към други производители и купувачи без да обменя физически банкноти. И пари в джоба му трябват само като ходи да си купува баничка от баничар, който не ползва картов апарат, или когато отиде в собственият магазин за да връща ресто, ако не ползва карти..

В 21-ви век сме, тези неща трябва да се знаят от всички.

Преди 1 час, deaf said:

Политически проект е дотолкова, доколкото и всяка друга валута, включая лева, е такъв проект. Това не вдига смисъла да се ползва лев вместо евро. Рискът от хиперинфлация при лева е порядъци по-голям от колкото при еврото. Спомни си миналата година, когато се повиши инфлацията в еврозоната. В България беше почти два пъти по-голяма отколкото в еврозоната, и причината беше че Европейската банка се грижеше за Еврозоната, а ние духахме супата. Защото сме в разкрачено положение, хем борд с фиксиран към еврото лев, хем не сме в еврозоната.  Тук малко ограмотяване трябва, за да не се скандират такива опорки.

Преди 2 часа, deaf said:

В България ще мога да ги обменя,преди да отлетя за Британия. Може да не ти се вярва,но в някой момент курсът лев/паунд може да се окаже по-изгоден и печеливш,отколкото евро/паунд.

Не, няма такъв момент курсът лев/паунд да е по-изгоден от евро/паунд. Левът е фиксиран процент от еврото, и във всички курсове те вървят в крачка. Да, може да се намери в Англия банка, която да даде (временно, и едва ли) по-изгоден или неизгоден курс, но не и в България, където левът е фиксиран към еврото по закон.

И изобщо, в Лондон нямаш проблем да обменяш евро в паунди и обратно. Левът при тях по-трудно се обменя просто защото наличните им левове са малко, и това влияе също на  курса, неизгодно. Това е при всички по-редки валути, за тях бюрата увеличават маржа купува/продава.

• Потребител
Публикувано
Преди 6 минути, scaner said:

парите почват да се обезценяват,

Не парите се обезценяват,а цените на стоките се вдигат. Последното е дефиниция на инфлацията. Обезценяване на парите също е нонсенс.

Преди 9 минути, scaner said:

Не, няма такъв момент курсът лев/паунд да е по-изгоден от евро/паунд. Левът е фиксиран процент от еврото,

Имах предвид,ако левът не беше вързан за еврото,а свободно конвертируем.

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...
/* Revenue-Ads-Footer */ /* За дарение */

Подкрепи форума!

Дори малко дарение от 5-10 лева от всеки, който намира форума за полезен, би направило огромна разлика. Това не е просто финансова подкрепа - това е вашият начин да кажете "Да, този форум е важен за мен и искам да продължи да съществува". Заедно можем да осигурим бъдещето на това специално място за споделяне на научни знания и идеи.