Отиди на
Форум "Наука"

За или против влизането в еврозоната 2024  

51 потребители са гласували

1. 1. За или против влизането в еврозоната 2024

• За влизането в еврозоната 2024
      30
    • Против влизането в еврозоната 2024
      21

Recommended Posts

Публикува (edited)
Преди 1 час, Warlord said:

Даже сме много толерантни и търпеливи ;) Ако някъде на живо каже, че сега за нова кола се било чакало колкото ипрез соца, ще му се смеят и гаргите. 

А, не така шефе!

Почваш като Сканер, да лицемерничиш, клинчиш и шмекеруваш, когато не му изнася... Ти ме нарече лъжец, пък аз те нарекох наивник и тука спорим кое от двете е истина.. Нали така?

Чака се година, година и половина - две, шефе!!!

Ами айде сега си сети, шефе и сметни, ако сички направат вноски и си копуваха нови коли, уместо да копуват старите барутници! Колко години щеха да чекат? А?

Можеш ли да отидеш в завода на БМВ и да си тръгнеш с кола, стига да имаш добра воля и пари, шефе?

Не!!! Не можеш, шефе! Ако щеш да се съдереш и посереш, там насред завода!

За туй иде реч, а не да трупаш бонуси и изтъкваш колко сте били уж търпеливи, за да ми се измъкваш от ситуацията, се едно си останал с гащи.. Шефе...!

Редактирано от cucumerario
  • Администратор
Публикува
Преди 9 минути, cucumerario said:

Ами айде сега си сети, шефе и сметни, ако сички направат вноски и си копуваха нови коли, уместо да копуват старите барутници! Колко години щеха да чекат? А?

Тези нови коли пет пари не струват ;)

Ей ги новите лади, не може да запали, камо ли да тръгне ;)

Публикува (edited)
Преди 8 минути, Р. Теодосиев said:

Тези нови коли пет пари не струват сравнение със западните втора ръка ;)

Ей ги новите лади, не може да запали, камо ли да тръгне ;)

Не споря, но дори и този довод не решава проблема, а служи само, като оправдание, за наивници. Аз лада не карам и никога не съм карал, нито имам желание някога да карам! Хайде сега виж по-горе, за какво става въпрос и ме наречи лъжец!

• Администратор
Публикува
Преди 1 минута, cucumerario said:

Не споря, но дори и този довод не решава проблема, а служи само, като оправдание, за наивници. Хайде сега виж по-горе, за какво става въпрос и ме наречи лъжец!

Чакаше се по ковид, в момента нещата не седят така. Зависи какво искаш да си купиш може и да чакаш, може и да не чакаш.

Ако казваш, че сега чакаш както тогава - това е лъжа!

Публикува (edited)
Преди 14 минути, Р. Теодосиев said:

Чакаше се по ковид, в момента нещата не седят така. Зависи какво искаш да си купиш може и да чакаш, може и да не чакаш.

Ако казваш, че сега чакаш както тогава - това е лъжа!

Да, ако нямаш претенции, към цвят и екстри, т.е. ако някой друг ти избере каква кола ще караш и я е поръчал преди година - две, може! 

По ковид се чакаше по-малко, сега се чака повече! Ако ти кажат "година" ще чакаш "две"! Ако ти кажат "две", ще чакаш "три"! През целия този период смутено ти се обаждат и ти обясняват, "със съжаление", какви екстри си бил поръчал и нямало да ги има, ама цената си остава същата. Ако щеш..!

Публикува (edited)
Преди 13 минути, Р. Теодосиев said:

Няма да споря, но в момента да сравняваш избора на каквото и да било с време, в което не е имало никакъв избор е най-малкото наивно и глупаво.

За справка, погледни по-точно какво съм сравнявал и кажи, че лъжа!

Такава е реалността, такива са и асоциациите и да ги игнорираш и кривиш душата, е повече от наивно и глупаво, още повече, че живееш в 21 век и не си купуваш лада!

• Глобален Модератор
Публикува
Преди 1 час, cucumerario said:

Абе аз може и да съм наивник, ама все пак да питам - през соца всички ли са купували само нови коли? Никой не е пипвал стар барутник и затова се било чакало - това ли е обяснението?

Публикува (edited)
Преди 5 минути, Warlord said:

Абе аз може и да съм наивник, ама все пак да питам - през соца всички ли са купували само нови коли? Никой не е пипвал стар барутник и затова се било чакало - това ли е обяснението?

Така съм чувал, че уж всички имали вноски, за нови коли...

Сега колко уж имат вноски, за нови коли?

• Потребител
Публикува

Те всички може да са имали вноска, но не всички, чакаха 10 или 20 години. Моята изобщо не излезе. На свако ми толкова се забави, че си купи москвич 2 ра ръка за 3000 лв. Та много си вземаха втора ръка. И заради цената и заради чакането. Батко ми спа 3 дена пред мототехника за симсон, като му беше дошъл редът.  Отмятаха се по списък денонощно. Накрая били свършили и се наложи да си купи втора ръка.

То и за телевизорите беше така.

...

Сега, ако искаш да си купиш колата, която я има в магазина (шоурума) може да я вземеш и веднага. Но те ти добавят конфигуратор с който да избереш, колко инча дисплей или да го няма, цвят или хромирани лайсни, цвят кола багажник и джанти и т.н. и най-важната  добавка тип двигател. И тогава ти вземат капаро и чакаш да я произведат. Не да я докарат. Ако е класика, там са по-лесни нещата. Познатите ми, които си взеха от магазин преди мен, чакаха около 3 за едната и 6 месеца за другата кола. Но не пред магазина, както беше. Сега как е не знам. Аз после се отказах.

Вноските от едно време не бяха точно капаро и не ги и връщаха. После почнаха едни врътки с бонове за жилища и лихвоточки.

Но това няма връзка с темата, където разплащателният начин няма проблем.

Бонове, лихвоточки, купони, авизово докато стигнем до картови разплащания и ПОС терминали и съвсем изгубихме следите на лева. Сега ми е абсолютно все тая какви пари ще се ползват. Важното е картата да показва, че има и да има работа за хората. Вероятно е проблем за бабите, които са ги зашили в дюшекът или запечатали в буркани, че ще трябва да ги сменят. Май в това е проблемът.

• Потребител
Публикува (edited)
Преди 55 минути, cucumerario said:

Така съм чувал, че уж всички имали вноски, за нови коли...

Сега колко уж имат вноски, за нови коли?

Сега вноските са други. Сега вноските са за погасяване на кредита с който е купена колата. Никой не отива да плаща в брой за нова кола. 

Редактирано от Кибик
  • Потребител
Публикува
Преди 2 часа, cucumerario said:

Да, ако нямаш претенции, към цвят и екстри, т.е. ако някой друг ти избере каква кола ще караш и я е поръчал преди година - две, може!

Излагаш се, колега. Ако искаш специфични екстри, чакането за кола днес не е повече от половин година.
Ако пък си довелен с това, което се предлага в наличност, няма никакво чакане.

Навремето се чакаше с години и не си спомням да е имало екстри. Кривиш си душата да твърдиш, че
сега не е по-различно от едно време.

Публикува
On 18.07.2023 г. at 19:22, bulgaroid said:

Това сериозно ли? Ти явно не си се редил на опашките за тия яйца и сирене? Или за хляб и той вземе,че свърши точно пред теб, или да пътуваш половин София за хляб и мляко,защото в местните магазини няма? А мани недей,аз ще пропусна. Или една две години да се опитваш да си купиш телевизор например,голям купон е. Или да почакаш 20 години за кола. Много е яко. 

Явно нещо си се объркал, преди 89г тези продукти си ги имаше в магазините - хляб, сирене, кашкавал, яйца. Нямаше луканка, филе Елена, банани, портокали. Те се пускаха обикновено по Нова Година. Но пък мазетата на българите бяха пълни с компоти от череши, каисии, праскови, сокове от вишни, рози, трушии, лютеници, консервирани краставички, пипери, месо, наденици, абе какво да ти говоря, да си оближеш пръстите. 

Ти бъркаш времената, след 90г, по времето на Луканов наистина липсваха продукти в магазините, имаше купонна система.

В края на 80те всяко семейство имаше цветен телевизор и автомобил.

Публикува
On 17.07.2023 г. at 9:50, miroki said:

Според теб инвеститорите ще намалеят ли след влизане в Шенген и приемане на еврото?  А лозовите масиви?

И на двата въпроса, отговорът е, че ще се увеличат. 

Браво, започна да даваш доводи за Шенген и еврото.

Сам си задаваш въпросите, и сам си отговаряш. Но след като ми пишеш, ще бъда любезен и да ти отговоря.

Отговорът ми е, че това изобщо не зависи от влизането в Еврозоната. Даже напротив, с приемането на еврото, ние ще приемем дълговете на Еврозоната, и ще ги плащаме солидарно.

На нас чужди инвеститори не ни трябват, нужни са ни български такива. Българската държава има нужда от български инвеститори, тя трябва да налива средства в български компании и предприемачи. 

Относно лозовите масиви - това е един пример за така наречения " свободен пазар" в ЕС. В дадена държава се отпускат субсидии за декар - 200 евро, в друга/ като нашата/ - 20 евро, за едно и също производство. По този начин се унищожава дадено производство у нас, за сметка в друга държава. Но за гроздо производството, напиши Петьо Бошнаков, преподавател и производител, познавам го от 30 години, и прочети.

Даже не знам защо ти пиша толкова, ама ти си голяма лепка.

Публикува
On 18.07.2023 г. at 19:16, gmladenov said:

Пак де те попитам: след като бяхме толкова добре при соца, защо хората не гласуват да го върнат?
Хората не искат ли да живеят по-добре?

Е как да гласуват, и за кого? Подлъгаха се по Американската демокрация, в кавички - филми/които през 80те и 90те бяха наистина добри/, реклами, корекоми и пропаганда, която проби нашето соц общество - наистина невиждало лъскавата опаковка на капитализма. Сега българите виждат реалността - организирана престъпностост, разпростряла се във всички важни отрасли; хазарт, той е като наркотиците, хиляди хора са потънали в тази помийна яма; наркотици, наркотична зависимост, децата ни загиват; битова престъпност, на базата на хазартна, наркотична зависимост, стрес от тежкият живот, нелекувани психични болести. Проституция на всеки метър, нощни барове, дискотеки, и всякакви подобни бардаци. Всичко това дължим на " демокрацията", която приехме с пълни шепи.

Аз ще ти задам контра въпрос. Ако смяташ, че сега живеем по добре, отколкото преди 89г, какво се случва с раждаемостта? Защо сега българите не раждат, защо? Та ние намаляваме с по 50 хиляди, всяка година, и това само на базата на отрицателен прираст. И то положение, че половината раждаемост всяка година се дължи на циганите.  

И ти казвам - българите не искат да живеят в такава несигурна и несправедлива обстановка на мутри, мафиоти, цигани. Затова напускат България, не заради парите, а за да могат да отгледат децата си, и да реализират личните си мечти.

• Глобален Модератор
Публикува
Преди 20 минути, Andromeda2022 said:

Аз ще ти задам контра въпрос. Ако смяташ, че сега живеем по добре, отколкото преди 89г, какво се случва с раждаемостта? Защо сега българите не раждат, защо? Та ние намаляваме с по 50 хиляди, всяка година, и това само на базата на отрицателен прираст. И то положение, че половината раждаемост всяка година се дължи на циганите.  

Грешен въпрос. Правилният е, защо хората не напускаха масово страната преди 89-та година. И не бързай, причината не е в това, че тогава се е живяло по-добре. Раждаемостта и намаляването на населението са вторични последици.

Публикува (edited)

Преди 6 часа, gmladenov said:

Излагаш се, колега. Ако искаш специфични екстри, чакането за кола днес не е повече от половин година.
Ако пък си довелен с това, което се предлага в наличност, няма никакво чакане.

Навремето се чакаше с години и не си спомням да е имало екстри. Кривиш си душата да твърдиш, че
сега не е по-различно от едно време.

Със същия успех, може да кажеш, че чакаш не повече от половин час. Само че ако наистина си чакал, не е баш така. Има няколко варианта, да чакаш по-малко, но при всеки от тях правиш компромиси и не е, като да си избереш всичко сам.

Предлагат се в наличност бюджетни модели, ширпотреба, това което ще купи само човек склонен на компромиси. И това важи дори за премиум и лукс моделите, където говорим за шестицифрено число в евро, където не може да има никакви компромиси.

Не твърдя, че е същото като едно време, а че не е толкова розово, колкото се опитвате да го представите и не са достатъчни само добра воля и пари.

То и навремето, ако не си бил претенциозен, не е било необходимо да си купуваш Лада и да чакаш 20 години, можело е да си купиш примерно ЗАЗ..

Публикува (edited)
Преди 1 час, Кибик said:

Ето заради това Моисей е мотал племето 40 години из пустинята преди да отиде в обетованата земя.

А в обетованата земя после отиват само пустиняци.. Не може да бъде толко елементарно, трябва да има и нещо друго, Моисей трябва да е имал и друга роля, освен да ги мота...

Преди 9 часа, Кибик said:

Сега вноските са други. Сега вноските са за погасяване на кредита с който е купена колата. Никой не отива да плаща в брой за нова кола. 

Предполагам едно от нещата дето Моисей им е казал е, ако нямат парите в брой, да не си купуват нова кола на кредит, за да не се налага да ги връщат после обратно в пустинята.

• Глобален Модератор
Публикува
Преди 11 часа, Andromeda2022 said:

Явно нещо си се объркал, преди 89г тези продукти си ги имаше в магазините - хляб, сирене, кашкавал, яйца. Нямаше луканка, филе Елена, банани, портокали. Те се пускаха обикновено по Нова Година. Но пък мазетата на българите бяха пълни с компоти от череши, каисии, праскови, сокове от вишни, рози, трушии, лютеници, консервирани краставички, пипери, месо, наденици, абе какво да ти говоря, да си оближеш пръстите. 

Ти бъркаш времената, след 90г, по времето на Луканов наистина липсваха продукти в магазините, имаше купонна система.

В края на 80те всяко семейство имаше цветен телевизор и автомобил.

Само че тия неща от мазето са идвали от градината на село, не от държавните магазини. В тях пак са си продавали боклучлива продукция, тъпкана с изкуствени торове. И струва ми се "вкуса на времето" по който толкова изпитвате носталгия и заради който толкова си кривите душата, че тогава било по-добре, всъщност е вкусът на пресната продукция от село, а не на тази от магазините.

• Глобален Модератор
Публикува
Преди 14 часа, miroki said:

Бонове, лихвоточки, купони, авизово докато стигнем до картови разплащания и ПОС терминали и съвсем изгубихме следите на лева. Сега ми е абсолютно все тая какви пари ще се ползват. Важното е картата да показва, че има и да има работа за хората. Вероятно е проблем за бабите, които са ги зашили в дюшекът или запечатали в буркани, че ще трябва да ги сменят. Май в това е проблемът.

Абсолютно е все тая, но на ганьовците-копейки основният мотив против еврото е, че българския лев е свещен и без него няма независимост. Макар че повечето от тях вече също плащат почти само с карти и дори не го ползват реално. Една позната, която живее в Швеция, казва че там практически изцяло са минали на ПОС терминали, хартиените крони все още са в обръщение разбира се, но те гледат на криво в магазина ако извадиш такива. След някакво време ще изчезнат напълно от чисто практическа гледна точка и удобство. Няма въобще да ги виждаме тия хартийки, както вече не виждаме купоните от едно време, златните късове от още по-старо време или различните разменни товари от епохата на натуралното стопанство.
Но Ганя си иска хартийка с надпис лев, за да му е патриотично. Другото не е важно.

• Потребител
Публикува

Абсолютно е все тая, но на ганьовците-копейки основният мотив против еврото е, че българския лев е свещен и без него няма независимост.... Ганя си иска хартийка с надпис лев, за да му е патриотично. Другото не е важно.

Бай Ганьо прилича повече не на копейките а на центовете. Той тръгва из Европа с потурите, прави европейска/двулична политика и търгашество, продажен е, не стои да си копае градинката. Ганьо е смешното "ново", което смята себе си за величествено, красиво и умно. Нито Алеко, нито Олимпи Панов, нито Вазов и Славейков са Ганьовци. Стамболов е ганьовец. Царедворците и те. 

Публикува

Само че тия неща от мазето са идвали от градината на село, не от държавните магазини. В тях пак са си продавали боклучлива продукция, тъпкана с изкуствени торове. И струва ми се "вкуса на времето" по който толкова изпитвате носталгия и заради който толкова си кривите душата, че тогава било по-добре, всъщност е вкусът на пресната продукция от село, а не на тази от магазините.

От градината на село, разбира се. Но и стоките в магазините, макар и не 100 вида, бяха качествени, по БДС. Сега всичко е боклук, и пари да имаш, да искаш да си купиш нещо качествено, не можеш. 

• Потребител
Публикува
Преди 1 час, Andromeda2022 said:

От градината на село, разбира се. Но и стоките в магазините, макар и не 100 вида, бяха качествени, по БДС. Сега всичко е боклук, и пари да имаш, да искаш да си купиш нещо качествено, не можеш. 

Всъщност има. Само, че в тези магазини не се влиза, често, понеже са по-скъпи. Почти толкова колкото беше тогава, съизмеримо на доходите.

За супермаркет и дума не може да става. Там е шир потребата.

На много места продават производители.

Разбира се и климатът се измени и не вдички сортове виреят сега. Вървим към субтропичен напоследък. Щом и нарът ражда ежегодно без да измръзне и смокините в дворът ми.

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!