Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

Публикува
Преди 1 минута, Atom said:

Пак ли засегнах някакъв нерв? Това обърканата идентичност е страшна работа. Православен фундаменталист отричаш на думи национализма, но в същото време националист в червата. Русофил, който яростно защитава Русия и политиката на Путин. Ама не  зачита руснаците за хора, а ги приема само като неодушевен предмет и инструмент.  Силен мъж, който праща дама при маймуните...

Мъка, мъка. Какво ли детство си изживял?  Направо си за съжаление. Майка ти не те ли е научила поне да уважаваш жените?

Ей, как го направи тоя номер, сфали ми гащите без да разбера...🙂

А майка ми ме е учила, да не натрапвам на никой нищо! Теб изглежда са те учили друго..

• ХаХа 1
  • Мнения 553
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

Posted Images

• Потребител
Публикува
Преди 3 часа, Atom said:

Гръцката война за независимост е спусъкът който стартира разцепването на  общността.  

Дали пък не е така само в книги пренаписващи историята? Защото Софроний, още през 18 в.  пише за притеснения от страна на гърците, което е по- сериозен повод за отцепване и искане справедливост отколкото гръцките войни по- късно. Защо пренебрегваш автентичните източници?

Прочее ето как е ставал изпита за свещеници по негово време

Цитирай

И намислих да оставя и дом, и жену, да поиду долу по селата - да работя, да са кевернисам. И чуле някои первейшии чорбаджии, како хочу да пойду, позоваша ме и рекоша:

- Не ходи нигде, седи! У тия дни хоче да прииде владика наш и да му са молим да тя стори свещенник.

И в третия ден прииде архиерея и помолиха ся. И он той час изволи да мя хиротониса в неделю и подадоха му седемдесят гроша. Ала беше у сряда то изплатение и аз ся готвех за в неделя потребная. В петок вечер прииде иконому и принесе ми парите и рече:

- Да знайш, како не има да тя учини владика свещенник, почто другий подаде сто и пятдесят грош. Того хоче да хиротониса.

Ами какова ли скорб и сожаление мя обзе, като ся изповядах на духовнику и узех мартория, изготвих ся все потребная. Ами кому да скажа тоя скорб мою? Потекох до ония человеци, що са бяха молили и парите дали. И они пойдоха и дадоша още тридесят гроша. И рукоположи ме в лето 1762, септемврия 1.

Ала като знаях мало да чету, другия свещенници ненавидяха ме, почто они вси на то време бяха орачи и от безумная младост моя не хочах да им ся покорявам, като бяха тако прости и неучени. А они мя наваждаха на архиерея и колико мя крати аргосва, и ненавидеше мя. И имаше архиерей протосингеля, грека неученнаго и некнижнаго - он мя много ненавидеше. Понеже то ест вещ природна: учен человек ученнаго люби и прост - простаго, и пиян - пияннаго.

• Потребител
Публикува
Преди 18 часа, Кимон Георгиев said:

Ми... от къде да знам... За човек, на който не му "пука", бая дълъг пост си пляснал, при това пълен с цветущи изрази и доста правописни грешки. Нещо ми е трудно да повярвам, че не ти "пука". 😆

Козирог съм та като ме настъпят си връщам винаги, а за другото, как да кажа, не съм бил негър досега! ;)

• Потребител
Публикува (edited)
Преди 7 часа, Втори след княза said:

Дали пък не е така само в книги пренаписващи историята? Защото Софроний, още през 18 в.  пише за притеснения от страна на гърците, което е по- сериозен повод за отцепване и искане справедливост отколкото гръцките войни по- късно. Защо пренебрегваш автентичните източници?

Нищо не пренебрегвам. Нали темата ти е за повратните точки? Спомни си - 10% и т.н. Кой прави промените? - лидерите, ти сам го каза.  В православната общност лидерите са от съсловието на  духовниците и заможните хора - търговците.  Неграмотността е повсеместна и само сред горната класа (духовници и търговци) има грамотни хора. Значи първо идеята трябва да обхване поне 10% от лидерите за да може да се реализира твоята повратна точка.  Следващият  етап е идеите да достигнат до поне 10% от масата и накрая тези 10% от всички българи да обърнат мнението на останалата част от масата.  

Твоята приказка е следната:
- Русия, роби - Паисий, Софроний; 
- Русия, роби-  грънци, шаяци и аби;
- Русия, роби - малко просвета; 
- Русия, роби - църковни борби;
- Русия, роби - революционери
- Русия, роби - пак Русия и освобождение на робите

От гледна точка на ефективност  разказът ти е добър. Имаме някакви роби, които са по-скоро обект, а субектът е Русия.  Субектът въздейства на обекта, а обектът само реагира на действията на субекта . В главите на хората които консумират разказа се набиват две думи - роби и Русия и това е достатъчно. От този разказ обаче изобщо не може да стане ясно как точно протича процеса и кога може да са преминати праговете от 10%

В моя разказ субектът са българите. В началото на разказа участват само единици - Паисий, Софроний 
- първият повратен момент е гръцката национална идея която цепи православната общност и принуждава всеки от горната класа да направи своя избор. Именно един такъв момент позволява идеята да получи разширение и евентуално да достигне до поне 10% от търговците и духовенството.
- вторият повратен момент са реформите в ОИ. Те позволяват строителството на църкви и училища. Строежът на една църква ангажира цялата общност в дадено населено място и именно един такъв процес от една страна прави от населението местна общност, а от друга позволява идеята да разшири влиянието си сред неграмотните маси. Строежът на църква и последващата я издръжка, разкриването на училище и последващото му издържане, на читалище, на друга църква, още едно училище  и т.н. и т.н.  - всичко това ангажира все повече и повече хора. 
- третият повратен момент е българският Великден. Той поставя началото на процес, който на  практика е първото общо-национално движение и това движение  ангажира една камара хора от съвсем различни населени места с една идея.   

Това е разказ който набляга на процеса на формиране на българската нация и е вътрешно ориентиран.  Всяко едно име, всеки един човек и работата му, нямат никакъв проблем да се впишат в този разказ.  Тай като в разказа става въпрос за процеси, няма проблем и да се маркират повратните точки.  Твоят разказ ни разказва историята на Русия и нейното взаимодействие с робите. Той е външно ориентиран. В него  от българска страна има  само индивиди, но липсва разказът за общността като субект. На мястото на общността има маса от безправни роби.  Затова и ти нямаш повратни точки. 

Редактирано от Atom
  • Харесва ми! 3
  • Благодаря! 1
Публикува
Преди 28 минути, Atom said:

Нищо не пренебрегвам. Нали темата ти е за повратните точки? Спомни си - 10% и т.н. Кой прави промените? - лидерите, ти сам го каза.  В православната общност лидерите са от съсловието на  духовниците и заможните хора - търговците.  Неграмотността е повсеместна и само сред горната класа (духовници и търговци) има грамотни хора. Значи първо идеята трябва да обхване поне 10% от лидерите за да може да се реализира твоята повратна точка.  Следващият  етап е идеите да достигнат до поне 10% от масата и накрая тези 10% от всички българи да обърнат мнението на останалата част от масата.  

От гледна точка на ефективност  разказът ти е добър. Имаме някакви роби, които са по-скоро обект, а субектът е Русия.  Субектът въздейства на обекта, а обектът само реагира на действията на субекта . В главите на хората които консумират разказа се набиват две думи - роби и Русия и това е достатъчно. От този разказ обаче изобщо не може да стане ясно как точно протича процеса и кога може да са преминати праговете от 10%

В моя разказ субектът са българите. В началото на разказа участват само единици - Паисий, Софроний 
- първият повратен момент е гръцката национална идея която цепи православната общност и принуждава всеки от горната класа да направи своя избор. Именно един такъв момент позволява идеята да получи разширение и евентуално да достигне до поне 10% от търговците и духовенството.
- вторият повратен момент са реформите в ОИ. Те позволяват строителството на църкви и училища. Строежът на една църква ангажира цялата общност в дадено населено място и именно един такъв процес от една страна прави от населението местна общност, а от друга позволява идеята да разшири влиянието си сред неграмотните маси. Строежът на църква и последващата я издръжка, разкриването на училище и последващото му издържане, на читалище, на друга църква, още едно училище  и т.н. и т.н.  - всичко това ангажира все повече и повече хора. 
- третият повратен момент е българският Великден. Той поставя началото на процес, който на  практика е първото общо-национално движение и това движение  ангажира една камара хора от съвсем различни населени места с една идея.   

Това е разказ който набляга на процеса на формиране на българската нация и е вътрешно ориентиран.  Всяко едно име, всеки един човек и работата му, нямат никакъв проблем да се впишат в този разказ.  Тай като в разказа става въпрос за процеси, няма проблем и да се маркират повратните точки.  Твоят разказ ни разказва историята на Русия и нейното взаимодействие с робите. Той е външно ориентиран. В него  от българска страна има  само индивиди, но липсва разказът за общността като субект. На мястото на общността има маса от безправни роби.  Затова и ти нямаш повратни точки. 

Повратната точка е образованието,което е ценност на православието. Просто идва един момент в който българите почват да се образоват. ...защо и как няма да коментирам, да не засягам националните ти чувства...🙂

• Потребител
Публикува (edited)
Преди 28 минути, skiahtro said:

Повратната точка е образованието,което е ценност на православието. Просто идва един момент в който българите почват да се образоват. ...защо и как няма да коментирам, да не засягам националните ти чувства..

По никакъв начин не може да засегнеш националните ми чувства, нито мен като индивид. Да, образованието е ключът, но то само по себе си не може да ти каже нищо.  Въпросът е как се стига до този ключ  Какви са етапите и идеите, кои са повратните точки довели до образованието на масите.

А колко образованието е голяма ценност за православието не ми говори. Идеята за образование на масите е пак западна и на балканите идва основно с  разните му национализми.  Без национализмите православието само по себе си няма стимул за масовизация на образованието.  До тогава образованието е лукс достъпен само за горната класа 5-10% от православните мъже. Още 10-15 може би са били грамотни - можели са да четат и да пишат, но до там. За системно образование при тях и дума не може да става. Колкото до процента на образованите от всички православни (мъже+жени) сам си пресметни колко са. 

Сега за твое успокоение, тъй като освен православен фундаменталист си и гръцки националист ще ти кажа, че почти всички образовани православни до появата на национализмите се идентифицират като ромеи, без значение от произхода им. 

Редактирано от Atom
  • Харесва ми! 1
Публикува
Преди 39 минути, Atom said:

Сега за твое успокоение, тъй като освен православен фундаменталист си и гръцки националист ще ти кажа, че почти всички образовани православни до появата на национализмите се идентифицират като ромеи, без значение от произхода им. 

Точно така е, просто поради ограниченията си, не можеш да разбереш за какво говоря! И след като за теб фашизма е радостно събитие, няма какво повече да коментираме, кой какъв е.

• Потребител
Публикува
Преди 12 минути, skiahtro said:

Точно така е, просто поради ограниченията си, не можеш да разбереш за какво говоря! И след като за теб фашизма е радостно събитие, няма какво повече да коментираме, кой какъв е.

Да, бе. Аз, че съм ограничен, ограничен съм. Такава е човешката природа.  Но не е мой проблем, че не можеш да си излагаш мислите. Не само в този случай, а по принцип. В главата ти са напъхани хаотично някакви шаблони и клишета между които сам не може да направиш връзките, а какво остава да изложиш нещо пред други.

Това, че образованието било някаква ценност на православието е просто някакъв мит. Не знам кой го е измислил, но най-вероятно самият мит е породен от  някакъв дълбок комплекс за малоценност.  Концепцията за масовата грамотност като ценност, възниква през реформацията и първо при протестантите. Останалите вероизповедания просто копират. Първо католиците, а след тях православните. След като вече има идея за по-масова грамотност, възниква концепцията за разширяването на кръга от образовани хора.  Това пък  е чисто светски феномен, продукт на просвещението.  Разните национализми имат сметка от по-голям брой образовани хора за да прокарат идеите си и да хомогенизират общността како една нация и усилват процеса. Накрая се стига до националните държави, които вече институционално подкрепят масовото образование.  

Както виждаш и това е процес, върху който влияят най-различни фактори.  А ти ми приказваш някакви приказки от 1001 нощ, копирани кой знае от какви пропагандни материали. На православието и неговите ценности могат да се приписват каквито и да е заслуги, но заслугата му към масовизацията на образованието е нулева. От там нататък всякакви глупости от рода на "каква голяма ценност е образованието за православието" са просто митове за избиване на комплекси.  

• Харесва ми! 1
Публикува (edited)
Преди 14 минути, Atom said:

Да, бе. Аз, че съм ограничен, ограничен съм. Такава е човешката природа.  Но не е мой проблем, че не можеш да си излагаш мислите. Не само в този случай, а по принцип. В главата ти са напъхани хаотично някакви шаблони и клишета между които сам не може да направиш връзките, а какво остава да изложиш нещо пред други.

Това, че образованието било някаква ценност на православието е просто някакъв мит. Не знам кой го е измислил, но най-вероятно самият мит е породен от  някакъв дълбок комплекс за малоценност.  Концепцията за масовата грамотност като ценност, възниква през реформацията и първо при протестантите. Останалите вероизповедания просто копират. Първо католиците, а след тях православните. След като вече има идея за по-масова грамотност, възниква концепцията за разширяването на кръга от образовани хора.  Това пък  е чисто светски феномен, продукт на просвещението.  Разните национализми имат сметка от по-голям брой образовани хора за да прокарат идеите си и да хомогенизират общността како една нация и усилват процеса. Накрая се стига до националните държави, които вече институционално подкрепят масовото образование.  

Както виждаш и това е процес, върху който влияят най-различни фактори.  А ти ми приказваш някакви приказки от 1001 нощ, копирани кой знае от какви пропагандни материали. На православието и неговите ценности могат да се приписват каквито и да е заслуги, но заслугата му към масовизацията на образованието е нулева. От там нататък всякакви глупости от рода на "каква голяма ценност е образованието за православието" са просто митове за избиване на комплекси.  

Не е нужно да излагат и подреждат мисли, там където е невъзможно осъзнаването им, затова споменавам само фактите, които дали приемате или не, си е лично ваш проблем!😉

Комплекса ви за малоценност видно е общ, защото не си само ти с този синдром тук и е твърде характерен, за да е случаен...

Редактирано от skiahtro
  • Потребител
Публикува (edited)
Преди 10 минути, skiahtro said:

Не е нужно да излагат и подреждат мисли, там където е невъзможно осъзнаването им, затова споменавам само фактите!

Комплекса ви за малоценност видно е общ, защото не си само ти с този проблем тук и е твърде характерен, за да е случаен...

И къде са тези факти?  Имаш едно голо твърдение за "образованието като ценност на православието" и толкова. Ама факти подкрепящи тезата ти няма.  И най-вероятно няма да има, колкото имаше факти подкрепящи твърдението "украинците смятат славяните за подчовеци". Фактите ти са море от общи приказки. 

Единственият комплексиран си ти самия, но това си е твой проблем.  Дай факти, които подкрепят твърдението ти и ги приемам веднага. Както виждаш аз нямам никакъв проблем да признавам заслуги и на гърците и на запада и на Русия и на който и да друг е стига наистина да има факти. 

Редактирано от Atom
  • Харесва ми! 1
Публикува (edited)
Преди 13 минути, Atom said:

И къде са тези факти?  Имаш едно голо твърдение за "образованието като ценност на православието" и толкова. Ама факти подкрепящи тезата ти няма.  И най-вероятно няма да има, колкото имаше за твърдението "украинците смятат славяните за подчовеци", а само море от общи приказки.  

Единственият комплексиран си ти самия, но това си е твой проблем.  Дай факти, които подкрепят твърдението ти и ги приемам веднага. 

За да приемаш фактите, трябва да имаш съответните познания! Например: Факт е че слънцето изгрява от Изток! Ако ти не знаеш, какво е Изток или какво е слънце, този факт за теб не съществува, но това по никакъв начин не променя факта! Далеч съм от мисълта да ти обяснявам неща, за които нямаш нужната подготовка, не виждам смисъл... Теб ти е натъпкано нещо с фуния, надеждата е в бъдещите поколения, теб не те касае!😀

Редактирано от skiahtro
  • Потребител
Публикува
Преди 1 минута, skiahtro said:

За да приемаш фактите, трябва да имаш съответните познания! Например: Факт е че слънцето изгрява от Изток! Ако ти не знаеш, какво е Изток или какво е слънце, този факт за теб не съществува, но това по никакъв начин не променя факта! Далеч съм от мисълта да ти обяснявам неща, за които нямаш нужната подготовка...

Ясно. Както и предполагах. Самият ти нямаш нито познания, нито подготовка, нито каквото и да е друго и нямаш идея какво приказваш. Тогава се правиш на дървен философ и почваш да плещиш още по-големи глупости.  

Ето ти примерни данни за православна Русия:  По сведениям Центрального статистического комитета, процент неграмотных новобранцев в России изменился от 78,66 % в 1874 до 74,22 % в 1877 году.

Как ти се струва? Имаш ли нещо да кажеш за "образованието като ценност на православието"? При това в тази статистика не става въпрос за образование, а за грамотност. Между тези две понятия има доста голяма разлика.

Та толкова за ценностите на православието. Вземаш някоя друга, неправославна страна и сравняваш, пък после ако искаш прави някакви изводи.  Но пак да повторя. Ако идеята за масовизиране на грамотността е религиозна и идва от протестантите, то идеята за масовизацията на образованието е светска и тръгва от просвещението. 

• Харесва ми! 2
Публикува (edited)
Преди 9 минути, Atom said:

Ясно. Както и предполагах. Самият ти нямаш нито познания, нито подготовка, нито каквото и да е друго и нямаш идея какво приказваш. Тогава се правиш на дървен философ и почваш да плещиш още по-големи глупости.  

Ето ти примерни данни за православна Русия:  По сведениям Центрального статистического комитета, процент неграмотных новобранцев в России изменился от 78,66 % в 1874 до 74,22 % в 1877 году.

Как ти се струва? Имаш ли нещо да кажеш за "образованието като ценност на православието"? При това в тази статистика не става въпрос за образование, а за грамотност. Между тези две понятия има доста голяма разлика.

Та толкова за ценностите на православието. Вземаш някоя друга, неправославна страна и сравняваш, пък после ако искаш прави някакви изводи.  Но пак да повторя. Ако идеята за масовизиране на грамотността е религиозна и идва от протестантите, то идеята за масовизацията на образованието е светска и тръгва от просвещението. 

Не прехвърляй твоите проблеми върху мен! 

Придаваш ми някакви емоции, приписваш ми действия, представата за които ти доставя удоволствие. Нямам никакво намерение да ти развалям представата, тя не е мой проблем.

Споменах ти, заинтересувай се с какво се занимава политическата география, а ти каза че не те интересува.. Ако се беше поинтересувал, щеше да разбереш, че там емоции няма и единствено грешната ти представа може да ги предизвиква.

Редактирано от skiahtro
  • Потребител
Публикува
Преди 2 минути, skiahtro said:

Споменах ти, заинтересувай се с какво се занимава политическата география, а ти каза че не се интересува.. Ако се беше поинтересувал, щеше да разбереш, че там емоции няма и единствено грешната ти представа може да ги предизвиква.

С прости  думи не си в състояние да предоставиш факти, подкрепящи мнението ти.

Публикува
Преди 23 минути, Atom said:

С прости  думи не си в състояние да предоставиш факти, подкрепящи мнението ти.

Да! Имаме компромис и може и така да се каже с прости думи! При твоето ниво на познание, такива факти не съществуват!

• Благодаря! 1
  • Потребител
Публикува
Преди 14 минути, skiahtro said:

Да! Имаме компромис и може и така да се каже с прости думи! При твоето ниво на познание, такива факти не съществуват!

Все пак това е форум за наука, а наука е това което е публикувано в научните списания. След като няма - няма. Нивото ми на познание се изчерпва с това и наистина другите "факти" не ме интересуват.   Нямам представа от другите сфери на познанието от типа на една жена каза, звездите ми говорят, карти таро,  Ванга каза и други подобни. Жив и здрав. 

Само не ми е ясно какво търсиш във форум за наука, след като познанието ти значително надвишава достиженията на науката.  

Публикува (edited)
Преди 7 минути, Atom said:

Все пак това е форум за наука, а наука е това което е публикувано в научните списания. След като няма - няма. Нивото ми на познание се изчерпва с това и наистина другите "факти" не ме интересуват.   Нямам представа от другите сфери на познанието от типа на една жена каза, звездите ми говорят, карти таро,  Ванга каза и други подобни. Жив и здрав. 

Само не ми е ясно какво търсиш във форум за наука, след като познанието ти значително надвишава достиженията на науката.  

Аз ти говоря също за наука! Политическата география е НАУКА!!!!!! 

В такъв случай, въпроса ти става малко по различен! Какво търсиш ти тук, като не знаеш какво е наука и на всичкото отгоре не те интересува, както сам казваш?😀

Редактирано от skiahtro
  • Потребител
Публикува
Преди 6 минути, skiahtro said:

Аз ти говоря също за наука! Политическата география е НАУКА!!!!!! 

В такъв случай, въпроса ти става малко по различен! Какво търсиш ти тук, като не знаеш какво е наука и на всичкото отгоре не те интересува, както сам казваш?😀

Ами дай статия тогава. Какъв ти е проблема? Аз мога да ти дам всякакви статии - за ролята на реформацията при ограмотяването на масите, за просвещението, за ролята на нациите и националните държави за масовото образование....   Това са елементарни научни факти и всички ги знаят. Има научни работи колкото искаш. Ако ти по някаква неясна за мен причина  за пръв път чуваш за тези неща, може  и на гръцки  да ти ги намеря.  Форумът е затова - за взаимопомощ, ако човек има пропуски в образованието да ги попълни.  

Науката е колективно дело и ако някой, някога е публикувал това за което твърдиш, нямаш никакъв проблем да намериш статия и да я споделиш. Ето аз имам пропуски и не я знам тази теза. Удари едно рамо и дай линк. 

Публикува
Just now, Atom said:

Ами дай статия тогава. Какъв ти е проблема? Аз мога да ти дам всякакви статии - за ролята на реформацията при ограмотяването на масите, за просвещението, за ролята на нациите и националните държави за масовото образование....   Това са елементарни научни факти и всички ги знаят. Има научни работи колкото искаш. Ако ти по някаква неясна за мен причина  за пръв път чуваш за тези неща, може  и на гръцки  да ти ги намеря.  Форумът е затова - за взаимопомощ, ако човек има пропуски в образованието да ги попълни.  

Науката е колективно дело и ако някой, някога е публикувал това за което твърдиш, нямаш никакъв проблем да намериш статия и да я споделиш. Ето аз имам пропуски и не я знам тази теза. Удари едно рамо и дай линк. 

Каква статия бе човек?😀

Мога ли да ти дам статия за цяла наука?

Виж там с какво се занимава тази наука! Има и лекции, многочасови при това, стига да се интересуваш...

• Потребител
Публикува
On 26.07.2022 г. at 23:04, Кимон Георгиев said:

Bulgaroid пак се е ваксинирал !
Иначе това за цар Борис беше много яко. По времето на царя сме били в десятката на Европа по икономически показатели. Йееееееееее ! Всичко живо по време на монархията, я Мерцедес, я Ягуар, я Порше, я Ферари... Всичко живо си мие ръцете със скоч, играе голф и пие "Дом Периньон". Играчор до играчор през тридесетте години ! ;)  Бабите на село копат със златни мотики и са облечени в "Келвин Клайн". Никаква пшеница, царевица и тем-подобни, това е за простолюдието. Само шафран, баце ! Понеже нон-стоп ядат паеля с "Дом Периньон-а". Кладенците били с вода ? Нищо подобно, това са си били нефтени кладенци... Народни песни !? Глупости... всичко живо е слушало Вагнер по това време. Дернека на село без да засвири пияно и цигулка не е почвал.

Ми били сме икономически ръст 12-15% годишно. Дори през войната има висок ръст на икономиката. По стандарт на живот сме 9-ти в Европа.  Друго си е да ни разказвате за бележития ръст при комунистите, ама не разказвате за откраднатото злато,държавно за което мълчите или за Борисовото дето даже ги осъди Симеон да го връщате, голямо реване падна,и ще го върнете за 22 тона злато ви осъди. И ще го върнете. Както и държавното. И сме били способни да храним милион руснаци дармоеди години наред безплатно, и голямото строителство на заводи дето се оказва,че било защото руснаците изнесли оборудването и машините на 160 завода,та всичко са купували наново. И това ни представят за изграждане на промишленост а се оказва,че просто са откраднали машините в съществуващи фабрики. Та незнам баба ти какво е носила ама с мотиката е давала икономически ръст по голям от на Китай на пика. Хората са работили и създавали и дойдохте вие да съсипете всичко. И сега стойте на входо и изхода на фирмите и само смучете. На европейските програми само кумуняри стоят и крадът, и после си дошъл да лицемерничиш как загивала България.

On 26.07.2022 г. at 23:49, skiahtro said:

Да, след демократичния референдум направен от нацистите, всеобща радост и веселие настава на Балканите, след фашистката освободителна анексия...🙂

Тоя референдуми му се привиждат:ag:

On 27.07.2022 г. at 14:41, skiahtro said:

Нямало е такова осъзнаване. По-скоро осъзнаването е било на ниво, да го наречем толерантно казано "провинциалисти-граждани"! Турците никъде не споменават за "българи" векове!

За гърци още по-малко. Такова понятие там изобщо няма.

Не гърците, а всички дето са имали нещо повече в главата, няма как да са тачили простотията! 

Затова ли са те изгонили? Не вярвам, там това ви е нивото. Тъпи до безобразие.

Разликите идват с Паисий и са в следствие изцяло на руската имперска политика.

На Екатерина паметник поставихте ли? Добре,че ви измисли,още щяхте да сте Рум милет.:ag:

Колкото до гръцката революция, тя започва като социално явление, но като такова заплашва Европа и предизвиква страх. Постепено прераства в национално освободително движение, което е приемливо и предизвиква ответния отзвук.

Пълни глупости. Това е Гръцкия план на руснаците, и ако не са те и Англия нищо ямаше да стане. Не ни лъжи.

• ХаХа 1
  • Потребител
Публикува
Преди 4 часа, Atom said:

Нали темата ти е за повратните точки? Спомни си - 10% и т.н. Кой прави промените? - лидерите, ти сам го каза.  В православната общност лидерите са от съсловието на  духовниците и заможните хора - търговците.  Неграмотността е повсеместна и само сред горната класа (духовници и търговци) има грамотни хора. Значи първо идеята трябва да обхване поне 10% от лидерите за да може да се реализира твоята повратна точка.  Следващият  етап е идеите да достигнат до поне 10% от масата и накрая тези 10% от всички българи да обърнат мнението на останалата част от масата.  

Не си в спор с мен, на едно мнение сме. Обаче за словоизлиянието за робите малко ме подразни

Преди 4 часа, Atom said:

Всъщност Пандора първа споменава в темата думат "робство" и то от Радините вълнения. Разбирам г-ца Госпожина, защото на изпита е и Киряк Стефчов, който не обича да се говори за Русия. Абе, предател.

Следват няколко коментара, в които си първенец по желание да се приказва за робите

Цитирай

On 24.07.2022 г. at 3:35, Димитър Йорданов said:

В такъв случай не си общувал с достатъчно русофили. Повечето ми колеги вече са явни русофили. Дори думичка да кажеш за нещо лошо свързано с Русия, Путин, войната или за някакъв недостатък на тяхната система за управление, за икономиката им или за каквото и да е - скачат насреща с думите "ако не беше Русия нас нямаше да ни има", "без Русия щяхме да сме роби" или някоя от многото останали глупости, които се повтарят като религиозни истини едва ли не от всеки един русофил.

On 24.07.2022 г. at 9:50, Atom said:

Тази идентичност си има своите митове и символи - митът за турското робство, освобождението като символ, ролята на Русия за възраждането и освобождението като мит и символ и т.н и т.н.   

On 24.07.2022 г. at 11:38, Atom said:

Ние, българите, знаем само едно: руският цар Александър II, който ни освободи. Ако в нещо е повлиял руският царизъм връх нашата съдба, то е било само в това благодетелно дело: нему, изключително нему дължим освобождението си от петвековно робство.

On 24.07.2022 г. at 13:44, Atom said:

Например турското робство - що рев , що чудо и каква енергия се изхаби да се защити робството и робофилията.  Или разказа за възраждането. Той е изцяло наследство от соца и е пълна фалшификация. 

On 24.07.2022 г. at 14:07, Втори след княза said:

Американското  робство, също не ще да е свобода братство и равенство.

On 24.07.2022 г. at 14:38, Кимон Георгиев said:

покойния Пламен Цветков (и той е мега обективен) се плюнчиха 60 минути на тезата, как Русия на нас нищо не ни била дала, даже много ни била взела, можели сме да се освободим и сами от турския гнет, то не било освобождение, а направо руско робство и т.н.

(броил към до 9-та стр., може да се интерполира)

Та проблемът ти не съм аз, аз не казвам това, което ти лъжеш, че казвам("Твоята приказка е следната:"). Проблемът ти е Вазов. За да се преобърне представата за русофилията у нас, трябва да бъде преборен КласИка. Заради това го профанизират и издават "Под игото" на шльокавица, заради това превъзнасят алтернативни теории за някакво голямо влияние на Британия и Австроунгария за възраждането у нас. Ама не е така. Да, има факти, но те не са с голямото значение на очакването на Русия. Но мнението ми е незначително. Борбата с Вазов е важната. 

(Днес почвам втората глава на Амстердамската дисертация. Защо ти не препрочетеш Вазов? За начало "Чичовци". Много е лека. Има един много весел момент със страха да погледнат в една написана хартийка.)

• Потребител
Публикува (edited)
Преди 11 минути, Втори след княза said:

Та проблемът ти не съм аз, аз не казвам това, което ти лъжеш, че казвам("Твоята приказка е следната:")

Прав си и извинявай. Сега видях какво съм написал. Приказката изобщо не е твоя  в смисъл на авторство.  Това  всъщност е официалния разказ залегнал в учебната ни програма. Писах твоя, защото мислих, че го приемаш и се базираш на него, но реално погледнато не съм прав, тъй като няма как да знам какво приемаш и какво не от официалния ни разказ

Иначе, нямам проблем нито с Вазов, нито със Славейков нито с който и да е друг.   Писах ти, че всяко име, всеки човек и всяко действие може без проблем да се впише в този разказ. 

Редактирано от Atom
  • Upvote 1
  • Потребител
Публикува (edited)
On 27.07.2022 г. at 15:15, skiahtro said:

Говоря за създаването българската концепция, на която и липсва каквито и да било национални определения и национални ценности. Освен, че някога е имало "славни владения",  "срама" и "омразата" друго няма! Вътрешните причини, що касаят българите, са изцяло продукт на руската имперска политика, когато започва да губи влияние при осъществяването на гръцкия национален проект.

Паисий е чисто и просто продукт на Русия!

Няма в Гърция,дето преписват идеите на Реформацията и се залепят за елините с който нямате нищо общо, и после за Византия. 

On 27.07.2022 г. at 21:25, skiahtro said:

Това си е жив цинизъм! Фашизма е взел достатъчно жертви и предизвикал достатъчно страдания на Балканите! Друг е въпроса, че не си го изживял, изтрадал и си по някакъв начин съпричастен, което постоянно те кара да се самозалъгваш и оправдаваш, за да не поемеш вината...

Ти изживял ли си го? :ag: Италианския фашизъм в сравнения с гръцката варварщина е нищо и половина. 

On 27.07.2022 г. at 23:48, skiahtro said:

Проблема е чисто практически. На практика, ако ги няма гърците/другите/различните/омразните на които да се противопоставят, няма българи, просто не съществуват. Например нито на гърците, нито на сърбите им е необходимо противопоставяне с друг, за да съществуват самостоятелно.... Това поражда агресия като необходимост за съществуване. Комичното е, че това противопоставяне, се приписва, като необходимост освен на българите, които повече от хилядолетие се спогаждат с гърците, делят общ ареал, общи родове и семейства, се приписва и като характеристика на траките, даже на "пеласгите", като доказателство, че са българи. Просто защото друго българско няма и нямането служи като доказателсво...😉

По горе казваш че е невъзможно да съществува Византия.. Защо е невъзможно? Единствено защото ти е наложено, друга причина няма!

Я гледай ти? Какво противопоставяне с кой ? Та вие сте въздух под налягане заедно със сърбите, хвалите се колко сте велики а като погледне човек истината е направо жалка. Нито сърбия нито гърция  може да се сравни с България, при вас няма непрекъсната хибридна война от страна на велика сила, ние се борим от първия ден на съществуването ни, вие не. Оставени спокойно да се развивате и да съществувате не показахте нищо. Дори повече, Русия изцяло ви подкрепя във всичко, даже във войните,подариха ви земя. Излязохте от войните победители заради подкрепата на Русия, имахте всичко ...и накрая нищо. Провалени държави. Гърция благодарение на помоща на Русия спечели всичко което може, въоражиха ви, подариха ви земя, и вие се осрахте. Незнам кои е по-голям провал Сърбия или Гърция ? Ти да тръгнеш да воюваш с Турция която е загубила войната, да имаш около теб само съюзници, България да не те заплашва,да те въоражат до зъби,да ти подарят плацдарм в Анатолия, да няма армия срещу теб и да загубиш войната...... :ai: Не знам, трудно ми е да го осмисля.... Колко трябва да си смотан, и некадърен?!? Гърците имат армия с боен опит,оръжие и подкрепа на Англия и Антантата, а насреща няма никой. Разоражената Турция загубила милиони във войната с перманентен глад, воюваща едновременно с това срещу Армения, Франция, с Англия в Ирак, разкъсвана от противоречия и гражданска война, с непрекъснати кюрдски въстания. И тая Турция ви размаза,за какво говорим! Апотеоз на некадърността. Това да загубиш при това положение,само сърбите са го правили. Еднакви сте. Оказа се,че Гърция без някой да победи вместо нея, не е способна да направи каквото и да е. Как е възможно да изгубиш при това положение? Как? Всичките ви победи са извоювани от някой друг, вие само получавате бонусите, обаче като няма никой и се оправяте сами се омазвате тотално. Какво противопоставяне,с кой? Та вие сте никой и нищо!  Турците ви мачкат в калта и не един път, не знам как може изобщо да се обаждаш за каквото и да е? Англичани и Руснаци ви освободиха, после загубихте войната с турците, после България воюваща с 5 държави почти ви унищожи армията при Кресна,едвам ви спасиха Франция и Русия, после 5 държави воюваха срещу нас да успеете нещо да постигнете, с вас 6. И накрая като ви оставиха да се оправяте долу горе сами ,което не е така,защото Англия воюва на ваша страна и успяхте да загубите!! На кой да се противопоставяте, имало противопоставяне, с кой бре? Един на един не сте ни равни какво противопоставяне? Смешник. 

Кипър защо го подарихте,нали сте велики,кво стана? Едвам ви отърваха половината САЩ,ако не бяха щяха целия да ви вземат,за какво говорим? Сега САЩ ви пазят от турците,пак някой ви спасява.

Вие и вашите съюзници сърбите сте просто академичен случай. 

Редактирано от bulgaroid
  • Харесва ми! 1
  • Потребител
Публикува (edited)
On 28.07.2022 г. at 0:40, skiahtro said:

За това пък "българите" са го сменяли, при това няколко пъти!😀 Имаш ли въобще идея на какво място живееш?🙂

Някоклко колко ? Ние не го сменяме, езика ни се обогатява даже сега половината език е изначалния български. Ние не сменяме езика като вас, последния път в 1913г или за това не си чувал? НЕ се правим на каквото не сме, за разлика от вас.

Преди 15 часа, skiahtro said:

Много си омешал понятията, но там девиденти за теб няма...

Има война - има разцепване, няма война - няма разцепване, а ти слагаш под вола теле, за да удовлетворяваш нуждите си...

Гърците са си такива от древността, та чак до днес, карат се и бият се, но когато трябва са заедно, това е положението... Връзките и чувството за принадлежност е по-силно от колкото можеш да си ги представиш и са ти непонятни. Кой - кого, как се обиждат, псуват и защо не можеш да го разбереш, да не говорим и да вадиш изводи...

Да бе видяхме ви:ag: 

Преди 14 часа, Atom said:

Пак ли засегнах някакъв нерв? Това обърканата идентичност е страшна работа. Православен фундаменталист отричаш на думи национализма, но в същото време националист в червата. Русофил, който яростно защитава Русия и политиката на Путин. Ама не  зачита руснаците за хора, а ги приема само като неодушевен предмет и инструмент.  Силен мъж, който праща дама при маймуните...

Мъка, мъка. Какво ли детство си изживял?  Направо си за съжаление. Майка ти не те ли е научила поне да уважаваш жените?

Баща му го насилвал, не виждаш ли? Те си мислят,че са пъпа на света и после ги свалят на земята, и така всеки път. 

Редактирано от bulgaroid
Guest
Тази тема е заключена!

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!