Отиди на
Форум "Наука"

Първата европейска ракета Вега-С изведе седем спътника в орбита!


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Първата европейска ракета Вега-С изведе седем спътника в орбита!

2022-vega-c-maiden-launch-success.jpg

Кадър от днешното изстрелване. Photo credit : ESA

13 юли 2022 г. 19:50 ч.

Светослав Александров. Днес е изключително важен ден за европейската космическа индустрия, след като в 16:13 ч. българско време от космодрума Куру във Френска Гвиана излетя успешно първата ракета "Вега-С"! Във времена, когато външнополитическите отношения с Русия са силно влошени поради войната в Украйна и руските ракети са недостъпни за Европа, новият носител "Вега-С", както и бъдещият "Ариана 6" ще осигуряват независим достъп на Стария континент до космическото пространство. 

В хода на днешния полет бяха изведени един основен спътник "ЛАРЕС-2", който е пасивен, тежи 296 килограма и местоположението и скоростта му ще бъдат измервани посредством лазери, както и шест микроспътника на Франция, Италия и Словения. Особено интересни са италианските спътници "Астробио" и "Гриинкюб". Първият от тях ще изпита нов метод за откриване на биомолекули, който може да подобри здравето на астронавтите и дори да помогне при търсенето на извънземен живот. Вторият ще проведе опит по отглеждането на растения в космоса. Още един италиански спътник "Алфа" ще провери издръжливостта на нови устойчиви срещу радиация технологии. Словенският сателит "Тристар" ще изучава и картографира йонизиращата радиация в средна околоземна орбита. И накрая два френски спътника "Целестия" и "Мемъри Тест Кюбсат" ще изучават влиянието на заредените частици върху електронните космически компоненти. 

"Днес ние откриваме една нова епоха по отношение на европейските решения за изстрелвания, започвайки с ракетата Вега-С и по-нататък допълвайки ги с Ариана 6", съобщи по време на мисията Даниел Нойеншвандер, директор на Европейската космическа агенция по космически транспорт. 

"Вега-С" е ракетата, която ще замени старата "Вега" (в експлоатация от 2012 г.). Разликите между двете са много съществени - старият двигател на първата степен "P80" е заменен с по-мощен "PI20C". Цялата втора степен "Зефиро 23" е заменена с по-нова "Зефиро 40". Горната степен "AVUM" е подменена с по-модерна "AVUM+". Като резултат "Вега-C" е в състояние да извежда полезен товар с общо тегло 2 200 килограма до 700-километрова полярна орбита. 

В бъдеще ще бъде създаден още един вариант - "Вега-Е", като тази ракета се очаква да дебютира през 2026-та година. При нея третата и четвъртата степен ще бъдат заменени с единична криогенна степен, задвижвана от модерен двигател "M10" на течен кислород и метан.

За повече информация: ЕКА

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4639-2022-13-july-maiden-flight-vega-c-success 

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...