Отиди на
Форум "Наука"

Ето какво знаят в Нидерландия за българското възраждане.

Recommended Posts

• Потребител
Публикува
Преди 4 минути, sir said:

Не мисля. На никого в Китай, Индия или Бразилия не му дреме за Русия. Съответно за никого не са притегателен център. Войната го показа съвсем ясно. Русия няма нито един реален съюзник, дори и Беларус е половинчат такъв. 

На държавно ниво няма как да търсим някакви емоции. Аз мисля, че обсъждаме нагласите сред обикновените хора. А в Индия и Китай определено на огромната маса от хора им пука и са твърдо на страната на Русия, от друга страна това само по себе си не значи нищо, защото от тези хора нищо не зависи. Е, могат да пишат коментари във Фейсбук и Туитър, което не виждам, как помага на Русия, но може да е морална утеха.😀

• Харесва ми! 2
  • Мнения 1,1k
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

Posted Images

• Потребител
Публикува
Преди 1 минута, Konche said:

По-голямата част от хората на планетата ненавиждат САЩ, ЕС и НАТО и то по сравнително обективни причини. Русия се показва, поне пропагндно, като държава която воюва срещу тези страни.

Точно. Русия не е никаква алтернатива на Запада, но предлага "борба срещу Запада".

• Харесва ми! 3
  • Потребител
Публикува
Преди 3 минути, gmladenov said:

Точно. Русия не е никаква алтернатива на Запада, но предлага "борба срещу Запада".

И много точно написа "предлага", защото само я предлага, по никакъв начин не я осъществява (освен да спре газа на немците).

• Харесва ми! 2
Публикува
Преди 7 минути, gmladenov said:

Тука си много Прав. Никаква алтернатива. За туй е нужна смяна, но истинска на юздите в Русия, заличаване на путиноидите, власт в ръцете на смели радикали.

• Потребител
Публикува
Преди 15 минути, Konche said:

в нашата България русофилията си е русофилия,

Според руско социологическо изследване,повтарям руско,в България русофилите са 12% от населението.

Публикува
Преди 2 часа, Atom said:

..

Иначе Лапландецът уж се прави на оригинален и независим, но досега и той повтаря руски опорки и не съм забелязал да прояви оригиналност и креативност. Репертоарът при всички е един и същ и се повтаря до втръсване:  украинци=нацисти, ах колко лоша е войната и безсмислена съпротивата, ама атомната бомба, аууу  няма газ, няма нефт..... а пък ако  има на какви цени.....

Що се отнася до парите, руснаците имат платени сътрудници и безценни сътрудници.  Тук според мен повечето са от безценните, които го правят без пари и по някакви техни си вътрешни причини.  Знам ли, те да кажат за причините.   

Как само позна!..................остро милиционерско око !:D

Сътрудник съм на Руснаците, напълно Доброволен и Безценен ! Причините съм ги изяснил,порови се.  Хубавото е и , че руснаците незнаят , че Работя за тях........:D

Публикува
Преди 2 часа, gmladenov said:

Най-вече омраза към САЩ. Това ми е наблюдението.

Омраза.......? , прост Самозащита!, Законна самозащита срещу агресори......😀

• Потребител
Публикува
Преди 10 минути, laplandeca said:

Тука си много Прав. Никаква алтернатива. За туй е нужна смяна, но истинска на юздите в Русия, заличаване на путиноидите, власт в ръцете на смели радикали.

В този случай не трябва ли да си на страната на Украйна, за да може Путин да се провали и да падне от власт?

• Потребител
Публикува
Преди 8 минути, deaf said:

Според руско социологическо изследване,повтарям руско,в България русофилите са 12% от населението.

Може, пак са твърде много. 

Публикува
Just now, Konche said:

В този случай не трябва ли да си на страната на Украйна, за да може Путин да се провали и да падне от власт?

Не, идеята е при продължаваща Игра Запад-Русия и конфликти в Украйна и другаде, . путиноидите да объркат стъпката и да бъдат Изненадани.Не ми е нужна победена Русия, трябва ми Русия в продължителен Стрес, притискана, народа да е объркан, света да е объркан, ако има и война още по - добре.

• Потребител
Публикува
Преди 4 минути, laplandeca said:

Не, идеята е при продължаваща Игра Запад-Русия и конфликти в Украйна и другаде, . путиноидите да объркат стъпката и да бъдат Изненадани.Не ми е нужна победена Русия, трябва ми Русия в продължителен Стрес, притискана, народа да е объркан, света да е объркан, ако има и война още по - добре.

Ако търсиш "почва" за истинска народна революция си объркал мястото. Руснаците доказано са изключително слаби в революциите, а дори и да успеят се провалят в изграждането на нов строй. 

Малка западна страна, която да "зарази" останалия Запад е доста по-добра алтернатива според мен. Слаби репресивни сили, широк контакт с останалите общества, широк обществен слой от "нормални", работливи хора, готови на радикалени протести, чиито интереси са пряко засегнати от елитите. Ако не се сещаш за страната погледни заглавието на темата. Има и други алтернативи, но това е една от възможните.

• Потребител
Публикува
Преди 6 минути, laplandeca said:

и конфликти в Украйна и другаде

Ето това им трябва!

Иначе на какво основание ще отпускат 3млрд долара "помощ" - разбирай инжекция от федералния бюджет към "спечелилите" правителствените поръчки консорциуми, с много работещи "гласоподаватели".

Конфликт пък е нужен и на путинистите, за да може да си го ползват като "лост" за "затягане" на въжето около шиите на "неосъзнатите" олигарси....или тези, които са останали, че нещо от началото на конфликта доста нещастни случаи има сред тях. Един даже умря в собственият му хотел при нещастен случай.

• Потребител
Публикува (edited)

Леле, чак сега погледнах заглавието на темата.... ей, Лапландец, много си заразителен....

Редактирано от kipen
  • Потребител
Публикува
Преди 35 минути, Konche said:

На държавно ниво няма как да търсим някакви емоции. Аз мисля, че обсъждаме нагласите сред обикновените хора. А в Индия и Китай определено на огромната маса от хора им пука и са твърдо на страната на Русия, от друга страна това само по себе си не значи нищо, защото от тези хора нищо не зависи. Е, могат да пишат коментари във Фейсбук и Туитър, което не виждам, как помага на Русия, но може да е морална утеха.😀

Защо да няма как? Германия, Франция и някои други на държавно ниво да не би много да искаха да се занимават със санкции и военни доставки? Кой принуди ръководствата им все пак нещо да предприемат? Байдън? Зеленски? Извънземните? Или може би натиск от обикновени хора, известни още и като електорат? 

Ако в големи държави като Китай, Индия, Индонезия, Бразилия и т.н. имаше толкова висока обществена подкрепа за Русия, това щеше да се е отразило в конкретни действия. Само че не е. По-удобен момент тези много милиарди, мразещи Запада, надали ще имат в обозримо бъдеще.  

• Харесва ми! 1
  • Потребител
Публикува (edited)
Преди 2 минути, sir said:

Защо да няма как? Германия, Франция и някои други на държавно ниво да не би много да искаха да се занимават със санкции и военни доставки? Кой принуди ръководствата им все пак нещо да предприемат? Байдън? Зеленски? Извънземните? Или може би натиск от обикновени хора, известни още и като електорат? 

Ако в големи държави като Китай, Индия, Индонезия, Бразилия и т.н. имаше толкова висока обществена подкрепа за Русия, това щеше да се е отразило в конкретни действия. Само че не е. По-удобен момент тези много милиарди, мразещи Запада, надали ще имат в обозримо бъдеще.  

Германия и Франция са демокрации, там народа има власт, Индия е фасадна такава, а Китай изобщо не е, докато африканците достатъчно добре разбират позицията си и че от тях нищо не зависи. Бразилия и ЮАР умишлено ги изключвам, защото изобщо не съм убеден, че народа подкрепя Русия.

Има и друго, тези хора подкрепят морално Русия в "битката ѝ срещу Запада", но за разлика от нашите русофили, гледат преди всичко своите интереси и тези на държавите си, а тези интереси не включват противопоставяне в този момент. Китайците виждат, че мощта им спрямо САЩ нараства, а индийците знаят, че момента в който държавата им ще стане колос тепърва предстои, няма причина да се изправят срещу САЩ в този момент, но за тях е добре че Русия се "жертва" занимавайки САЩ и дава време на Индия да порасне, за да предизвика останалите големи играчи. От тяхна гледна точка, колкото повече главоболия създава Русия за САЩ, толкова по-добре.

Редактирано от Konche
  • Харесва ми! 1
  • Потребител
Публикува
Преди 27 минути, Konche said:

Германия и Франция са демокрации, там народа има власт, Индия е фасадна такава, а Китай изобщо не е, докато африканците достатъчно добре разбират позицията си и че от тях нищо не зависи. Бразилия и ЮАР умишлено ги изключвам, защото изобщо не съм убеден, че народа подкрепя Русия.

Има и друго, тези хора подкрепят морално Русия в "битката ѝ срещу Запада", но за разлика от нашите русофили, гледат преди всичко своите интереси и тези на държавите си, а тези интереси не включват противопоставяне в този момент. Китайците виждат, че мощта им спрямо САЩ нараства, а индийците знаят, че момента в който държавата им ще стане колос тепърва предстои, няма причина да се изправят срещу САЩ в този момент, но за тях е добре че Русия се "жертва" занимавайки САЩ и дава време на Индия да порасне, за да предизвика останалите големи играчи. От тяхна гледна точка, колкото повече главоболия създава Русия за САЩ, толкова по-добре.

Ами проблемът е, че никакви главоболия не създава Русия на САЩ. Даже, ако питаш мен, след края на войната ще излязат по-силни. Може да изглежда парадоксално, но точно така ще стане. Нула съмнение у мен.

Виж, ако Китай, Индия и другите руски т.нар. "съюзници" от БРИКС+ се намесят дори сравнително минимално (примерно с военни доставки, съизмерими с американско-британските за Украйна), то тогава да, ще създадат главоболия. Теориите на един друг уважаван от мен форумист за Глобалния юг и подобни, в които Русия е някакъв централен играч и надежда на всички онеправдани. Тази война ясно показва, че това са пълни фантасмагории. 

На никого не му дреме особено за Русия, това са фактите. И никакъв лидер в борбата срещу Запада не е.

• Потребител
Публикува
Преди 10 минути, sir said:

Ами проблемът е, че никакви главоболия не създава Русия на САЩ. Даже, ако питаш мен, след края на войната ще излязат по-силни. Може да изглежда парадоксално, но точно така ще стане. Нула съмнение у мен.

Това зависи и от други фактори, които са далеч от Украйна. Санкциите, които САЩ наложи на Русия карат доста държави да се замислят, къде да си държат парите и какви системи да ползват. Самата война и разходите за помощи вероятно ще са най-малкият разход, който САЩ ще направят. 

Но въпроса, дали Русия създава или не създава главоболия няма никакво значение за индийците, китайците, персите, защото Русия създаде илюзията, че воюва с НАТО. При нас (Западът) тези глупости не хващат дикиш, но на други места хващат.

Преди 21 минути, sir said:

Виж, ако Китай, Индия и другите руски т.нар. "съюзници" от БРИКС+ се намесят дори сравнително минимално (примерно с военни доставки, съизмерими с американско-британските за Украйна), то тогава да, ще създадат главоболия.

Предстои да видим, ситуацията е динамична. В началото на войната беше немислимо НАТО да дава самолети, ХИМАРСИ и тн. Има достатъчно горещи точки, които ако ескалират могат да подтикнат някоя държава да помогне на Русия. Иран вече започна, защото няма какво да губи, така или иначе са под санкции. 

Почти никой "съюзник" на Русия няма интерес да тръгне срещу САЩ точно сега, но обстоятелствата може да се променят. Все пак оставам скептичен относно възможността Индия или Китай да се намесят.

• Потребител
Публикува (edited)
Преди 1 час, Konche said:

Това зависи и от други фактори, които са далеч от Украйна. Санкциите, които САЩ наложи на Русия карат доста държави да се замислят, къде да си държат парите и какви системи да ползват. Самата война и разходите за помощи вероятно ще са най-малкият разход, който САЩ ще направят.

Виж сега, аз не казвам, че няма недоволни от американската хегемония. Казвам, че теориите за Русия като някакъв лидер на недоволните са фантасмагории а ла Дугин. Ако беше така, то какъв по-добър момент от сегашния недоволните да се задействат и да дадат отпор? Както казах, фантасмагории. И това впрочем го писах още в началото на войната, когато не беше ясно накъде ще тръгнат нещата и някои чакаха аха-аха и превземане на Киев, аха-аха и десант в Одеса. От тогава насам недоволните наистина се замислиха. Но не къде да си държат парите и какви системи да ползват (по тези параграфи нищо не се е изменило), а струва ли си да подскачат след видяното от "втората армия" в света.

А разходите на САЩ покрай тази война ще са комар ги ухапал. Ползите при победен край ще са стократно по-големи във всеки един аспект, за който можем да се сетим.

Но въпроса, дали Русия създава или не създава главоболия няма никакво значение за индийците, китайците, персите, защото Русия създаде илюзията, че воюва с НАТО. При нас (Западът) тези глупости не хващат дикиш, но на други места хващат.

Създаде илюзията за пред дебилите. Китайците, индийците и персите не са дебили, иначе нямаше да просъществуват хилядолетия. Поне не толкова масово, колкото някои се опитват да го изкарат. Надали по-масово, отколкото у нас например.

Предстои да видим, ситуацията е динамична. В началото на войната беше немислимо НАТО да дава самолети, ХИМАРСИ и тн. Има достатъчно горещи точки, които ако ескалират могат да подтикнат някоя държава да помогне на Русия. Иран вече започна, защото няма какво да губи, така или иначе са под санкции.

Непотвърдени слухове. Подозирам, че накрая ще се окажат пълен фейк или максимум някакво номинално количество дронове, колкото да замажат очите на "съюзниците".

Пичовете се гласят да преговарят за нова сделка със Запада. Тоя нефтогазов пазар, който истинските дебили, тези от Северна Нигерия, сами напуснаха - кой се надява да се намърда на него? Точно така, Иран включително. Канят се пичагите да заемат топлото местенце на "съюзниците" си. А веднъж заемеш ли го това топло местенце, нека пробват да те изместят.

Почти никой "съюзник" на Русия няма интерес да тръгне срещу САЩ точно сега, но обстоятелствата може да се променят. Все пак оставам скептичен относно възможността Индия или Китай да се намесят.

А кога ще има интерес? Когато руските войски бъдат изметени от Украйна, гнома бъде гътнат от обкръжението си и току-виж сме станали свидетели на независима Ичкерия? :) И когато САЩ ще имат освен всичко друго и няколко нови съюзника, ама действителни такива като Швеция, Финландия и, разбира се, милитаризирана Украйна (за такива от други региони като Тайван например да не говорим) - и всичко това с цената на нула собствени жертви и 2-3% от арсенала си. Тогава ли?

Редактирано от sir
  • Харесва ми! 1
  • Потребител
Публикува
Преди 37 минути, sir said:

А кога ще има интерес? Когато руските войски бъдат изметени от Украйна, гнома бъде гътнат от обкръжението си и току-виж сме станали свидетели на независима Ичкерия? :) И когато САЩ ще имат освен всичко друго и няколко нови съюзника, ама действителни такива като Швеция, Финландия и, разбира се, милитаризирана Украйна (за такива от други региони като Тайван например да не говорим) - и всичко това с цената на нула собствени жертви и 2-3% от арсенала си. Тогава ли?

Когато китайското БВП надмине и номинално американското и когато Индийския БВП на глава от населението спре да бъде смехотворен . Русия е бита карта и всеки с мозък го знае, това че има много народ без мозък е друг въпрос. Изобщо Путин и владенията му не са ключов фактор в голямата игра, която ще става все по-голяма. 

Преди 43 минути, sir said:

Непотвърдени слухове. Подозирам, че накрая ще се окажат пълен фейк или максимум някакво номинално количество дронове, колкото да замажат очите на "съюзниците".

Пичовете се гласят да преговарят за нова сделка със Запада. Тоя нефтогазов пазар, който истинските дебили, тези от Северна Нигерия, сами напуснаха - кой се надява да се намърда на него? Точно така, Иран включително. Канят се пичагите да заемат топлото местенце на "съюзниците" си. А веднъж заемеш ли го това топло местенце, нека пробват да те изместят

Персите, ако искаха щяха да са сключили 50 сделки. Техните цели са далеч по-големи от това да си продават нефта скъпо. 15 години се бориха със Саудитска Арабия, Израел и САЩ, за да създадат своя сфера на влияние в близкия изток. И успяха, остава им да създадат ядрено оръжие и стават недосегаеми, а нова сделка изключва това. Няма да рискуват да се обвържат със Запада, когато са на една крачка от успеха, поне така изглежда, че почти имат ядрено оръжие, веднъж направиха компромис и се опариха. За тях е важно Русия да си троши главата в Украйна, за да може Иран да ги измести от възможно най-много места, а САЩ да гледат към Украйна, а не към близкия изток. 

Преди 48 минути, sir said:

Виж сега, аз не казвам, че няма недоволни от американската хегемония. Казвам, че теориите за Русия като някакъв лидер на недоволните са фантасмагории а ла Дугин. Ако беше така, то какъв по-добър момент от сегашния недоволните да се задействат и да дадат отпор? Както казах, фантасмагории. И това впрочем го писах още в началото на войната, когато не беше ясно накъде ще тръгнат нещата и някои чакаха аха-аха и превземане на Киев, аха-аха и десант в Одеса. От тогава насам недоволните наистина се замислиха. Но не къде да си държат парите и какви системи да ползват (по тези параграфи нищо не се е изменило), а струва ли си да подскачат след видяното от "втората армия" в света

Разбира се че Русия не е никакъв лидер. Просто сама се изкарва за такава и доста народ ѝ вярва. Ако недоволните от САЩ я виждаха, като лидер сега Китай трябваше да е нахлул в Тайван, Иран да е подпукал СА, Сърбия да е в Косово, Никарагуа.... не знам всъщност Никарагуа какво би трябвало да прави, но очевидно нищо от това не се случва и всеки си гледа интересите. Пък Русия беше втората армия в света само заради атомните бомби, по всички други показатели е и зад Китай, и зад Индия.

Лидер на недоволните не може да има, защото доста от недоволните не се понасят помежду си.

• Харесва ми! 1
  • Потребител
Публикува
Преди 12 минути, Konche said:

Когато китайското БВП надмине и номинално американското и когато Индийския БВП на глава от населението спре да бъде смехотворен . Русия е бита карта и всеки с мозък го знае, това че има много народ без мозък е друг въпрос. Изобщо Путин и владенията му не са ключов фактор в голямата игра, която ще става все по-голяма. 

Персите, ако искаха щяха да са сключили 50 сделки. Техните цели са далеч по-големи от това да си продават нефта скъпо. 15 години се бориха със Саудитска Арабия, Израел и САЩ, за да създадат своя сфера на влияние в близкия изток. И успяха, остава им да създадат ядрено оръжие и стават недосегаеми, а нова сделка изключва това. Няма да рискуват да се обвържат със Запада, когато са на една крачка от успеха, поне така изглежда, че почти имат ядрено оръжие, веднъж направиха компромис и се опариха. За тях е важно Русия да си троши главата в Украйна, за да може Иран да ги измести от възможно най-много места, а САЩ да гледат към Украйна, а не към близкия изток. 

Разбира се че Русия не е никакъв лидер. Просто сама се изкарва за такава и доста народ ѝ вярва. Ако недоволните от САЩ я виждаха, като лидер сега Китай трябваше да е нахлул в Тайван, Иран да е подпукал СА, Сърбия да е в Косово, Никарагуа.... не знам всъщност Никарагуа какво би трябвало да прави, но очевидно нищо от това не се случва и всеки си гледа интересите. Пък Русия беше втората армия в света само заради атомните бомби, по всички други показатели е и зад Китай, и зад Индия.

Лидер на недоволните не може да има, защото доста от недоволните не се понасят помежду си.

Последното изречение е ключът към бараката. Точно така е за недоволните и по-точно за хипотетично недоволните, понеже аз не виждам никакви индикатори държави като Индия и особено пък Бразилия да са тръгнали да създават някакъв нов световен ред. А и да тръгнат, точно под лидерството на Китай - някой друг път, поне що се отнася до Индия.

А действителна промяна в голямата игра без необходимата военна (и особено военноморска) мощ ще си остане само във фантазиите на геополитическите стратези било в Пекин, било някъде другаде. Обсъждали сме ги тези неща в икономическата тема, която беше заключена, ако не се лъжа. Изтапанва се Китай и решава, че ще е новият световен лидер. Има там едни ключови проливи, блокират му ги и след това какво? Ами много просто - дотам с новия световен ред.

За Иран според мен си в голяма грешка, но паживьом - увидим. Недосегаеми са за момента, понеже Израел има негласна договорка с Русия и по-точно с гнома. А гнома е изпята песен. :) Та тъй.

• Харесва ми! 1
Публикува
Преди 9 часа, Konche said:

Ако търсиш "почва" за истинска народна революция си объркал мястото. Руснаците доказано са изключително слаби в революциите, а дори и да успеят се провалят в изграждането на нов строй. 

Малка западна страна, която да "зарази" останалия Запад е доста по-добра алтернатива според мен. Слаби репресивни сили, широк контакт с останалите общества, широк обществен слой от "нормални", работливи хора, готови на радикалени протести, чиито интереси са пряко засегнати от елитите. Ако не се сещаш за страната погледни заглавието на темата. Има и други алтернативи, но това е една от възможните.

Нямам очакване за руска народна революция .
Очаквам при дълготраен политикономически Стрес, ако щете и реална опасност он неконтролируем голям военен конфликт с някои съседни държави-не пряко държава срещу държава ,а още отворени фронтове например в Молдова, Беларус,Някоя от азиатските, опити в Казакстан т.н. проксивойни.Тогава на част от рускта върхушка с по радикално мислене и светоглед, които са и решени да заложат всичко за да обсебят реалната руска власт.Да затрият путиноидите и поведът Русия към много по твърда и безкомпромисна външна политика , решение на конфликтите с реалната сила на руската армия, кратки унищожителни войни вкл. и ползване на ядрени заряди.Недвусмислен Отговор към Провокаторите от Запада.
От там насетне са в действие дурги възможности за повлияване,  къде от Европа, къде съчетано с вътрешни движения. 
Играта ще бъде <превъртяна> при съревнованието за т.н. Изкуствен Интелект, който до колкото имам информация , мрежата му не ще да се гради около <компютърна мисъл., а върху нещо Ново и Уникално, разлино и от човешкото, като за първо време вече работят локални мрежи от суперкомпютри в симбиоза с биоинжинерни части от човешки мозъци, по - точно модифицирани тъкани, съчетани по различен от човешкия начин. Заформя се Глобалната Система за Сугурност, а след като тя практически поеме контрола, Играта е превъртяна, задачята е изпълнена, никой смъртен, никой човек няма да има контрол над Света.

• Неясен 1
  • Потребител
Публикува (edited)
On 22.08.2022 г. at 20:11, Петър_Пейчев said:

Това хубаво, но какво общо има с Украйна и украинци?

Общото е, наличието на речник от украйнски през 1596г. Та кво разпразвяше за украйнците кой викаш ги е измислил? :ag:

On 22.08.2022 г. at 22:03, skiahtro said:

Ти па кфа идеа имаш от Филипики бе?😀

Кой па си ти, че не си съгласен?

Ми за разлика от теб съм ги чел,усещаш ли тънката разлика,докато си копал маслините и си разплитал мрежите на дедо ти ние сме ходили на училище?

On 22.08.2022 г. at 23:46, Кимон Георгиев said:

Това момче верно е за психодиспансера...

1/ Джендо а.к.а. Захари Стоянов не познава Васил Левски.

2/ Джендо а.к.а. Захари Стоянов няма и как да познава Дякона, понеже докато Левски работи по революционните комитети, Джендо е едно овчарче, а по-късно работи и като слуга/помощник в читалището в Русе.

Всичко за Левски е събирано от спомени на хора и писмата му. Захари събира всички изказвания и разговори на Левски и оставя най-пълните спомени за мего,дали го е познавал или не не е от голямо значение. С всички е така когато се пишат спомени за някой се събират негови документи и спомени на хора, а Стоянов се занимава с това докато е жив в продължение на дълги години, като събира точни цитати и търси свидетели на това или онова събитие. Невероятния довод "ама той не го познава " не омаловажава труда му,никой друг не е направил толкова за да се съберат спомени за Левски. Поне седни ги прочети после вади ентелегентни доводи. 

Това овчарче се самообразова ,знае няколко езика на ниво да пише книги на тях. Апостол е на Априлското въстание,участва във военните деиствия,лежи в затвора ,участва в освобождението,става депутат а после и председател на Народното събрание,оставя най-пълните спомени за въстанието, книгите му се представят в Париж,човека е писал на френски също. Ти на това овчарче не можеш и вода да му носиш. Какво точно си постигнал да се изказваш пренебрежително за човек който те превъзхожда във всичко ,и е национален герой,а? Ти кой беше?

4/ Освен това, самият Захари Стоянов доста обича да преувеличава (да не кажа открито да лъже като циганин), в писанията си. Примерно, че "Бенковски узурпирал властта в Пловдивския революционен окръг, понеже Панайот Волов бил прекалено добродушен". Тия тъпоглави твърдения бяха доста добре оборени от един от най-компетентните историци - професор Пламен Митев. Самият Тончо Жечев наричаше Джендо "лъжливото овчарче".

Преувеличава? Смешко ти там ли беше? Човека е непосредствен участник в събитията а някакво нещо дава оценка,че според него имало преувеличение! Ти да видиш!:ag: Ако беше прочел щеше да знаеш, проблема е коментиран от почти всички оцелели участници и всички без изключения потвърждават това,без изключения. Въз основа на кой точно документи се позоваваш,давай да ги видим, държа да ги прочета? 

5/ Другата подобна "въдица" са т.нар. "Записки...", които са издадени далеч-далече след Освобождението и далеч-далеч след Априлското въстание. Живо ме интересува, как може да пишеш "записки", при положение, че самият Захари Стоянов НИКОГА, ама НИКОГА не е участвал в Априлското въстание, понеже се крие като мишок по железниците. Същият като Стефан Стамболов между другото. Три дена преди въстанието, Стамболов изчезва яко дим. Дори една от версиите за предателството на великият Бенковски е, че самият Стоянов го бил предал, ама това са вече твърдения, които никога няма да бъдат доказани. Имаше някакви твърдения от Андрей Пантев (ако не ме лъже паметта), че самите бивши революционери след въстанието се обръщат яростно срещу Джендо. Нямам идея, дали е вярно..

Викаш далеч след освобожданието,верно ли? :ag: 1883г колко далече да е? Тогава е издадена книгата за Левски,а Записките 1884г. За свесение Освобождението е 1878г,гледам наясно си с нещата, ама да ти кажа:smeh:Я да бягаш.:ag: Викаш по железниците се е криел!:ag: А къде точно е гарата в Панагюрище щото сума ти хора твърдят,че са го видели на обявяването на въстанието там?:ag: Земи прочети все пак,че вече даже не е смешно вече,тъжно е. То бива да не знаеш, ама с маслинаря сте на едно ново,никакво.

6/ Същата работа е и с твърденията на вездесъщият Иво Инджев, че граф Николай Игнатиев бил в основата на обесването на Васил Левски. Има хабер Игнатиев, кой аджаба е Левски...

Виновен ти е Инджев, само дето дипломатическата поща е на сайта на президента на Русия и там си го пише черно на бяло, формата е ПДФ. Та не е виновен Иво ,самите руснаци са ги написали тия писма, всички претенции към Азиатския департамент,ако знаеш какво е това?

Знам,че за русоробите е труден период ама ще става по-зле, рашките ще дават фира, как ще живеете не знам.

On 22.08.2022 г. at 23:56, Петър_Пейчев said:

Това дето го пише отдолу са го написали скоро. Тогава няма нито Украйна, нито украинци, нито украински език. Книгата се казва:

"Лексис, сиреч речения в кратце събрани из словенскаго язика на простий руский диалект истолковани".

ЛЄКСИС Си́рѣчъ Рече́нїѧ, Въкра́тъцѣ събра́н꙽ны. И҆ и҆ꙁ словеⷩ҇скаго ꙗ҆́ꙁы́ка, на про́сты̏ Рꙋ́скій Діѧ́леⷦ҇тъ И҆стол꙽кова́ны.

Булгароид, не вярвайте и на дума казана на съвременен украински, тези са по-зян и от македонците. 

За да има украински език трябва да има украински народ или племе, което да говори този език и време в което да го прави. Вземете тези три фактора - народ, език и време и помислете какво е украински език, кой народ го говори и в кой исторически период?

Точно така,украйнския е оригиналдъ руски, и няма много общо с рашките. Всъщност руснаците не го разбират,от думата изобщо.Това е езика на обикновените хора в Украйна и през 16век има речници на езика. През това време руския още не се е отделил от древнобългарския,ще минат векове за да стане. И тогава няма Русия има Московия,тепърва ще се роди Петър 1 да преименува рашките. 

On 23.08.2022 г. at 1:00, Кимон Георгиев said:

За какво национално самосъзнание говориш !? Украинците, за да са нещо по-различно от руснаците, те трябва, да бъдат друг народ, различен... Те очеизбождащо не са. Тия глупости, с това "национално самосъзнание" са излишни и нелепи. По тая логика и македонците са различен народ от българския. По тая логика и промитите мозъци на българо-мохамеданите а.к.а. помаците също са различен народ от нашия, понеже в Гърция, дори създадоха помашка граматика и немалка част от хората от Смолян искрено вярват на тия глупости.
Няма такова нещо като украински народ, те са си руснаци. Ясно е, че това не кореспондира с огромната омраза към Русия, ама това са фактите. Щом стигнахме до там, да защитаваме изроди като Степан Бандера, за какво говорим, по дяволите...

Проблема е ,че Украйна я има през средните векове, виж кой е Иван Мазепа ,какви договори сключва Хмелницки и т.н. Абе аз на кой обеснявам и аз...!

Редактирано от bulgaroid
  • Потребител
Публикува
On 23.08.2022 г. at 7:03, самотния вълк said:

Така, ама си е бш те така.
Първо линкът не се отваря.
Второ - общи приказки
Трето къде споменах за победи и официална руска история?
Твърдението ти е, че варягите изчезват през четиринадесети век. Доказателства? Няма, само общи приказки. Казах ти, че Иван ІV е потомък на Рюрик, с какво ме опроверга? С общи приказки

Аз го отварям с 4 устроиства пък ти не можеш, ти да видиш!:ag:

Няма проблем ще ти копирам статията , да видиш колко съм свестен.  И е пълно в нета с такива статии.

Особое почтение в глазах простого народа всегда вызывала чистота благородных кровей московских самодержцев. Понимаете, ни одна монархия в мире не могла похвастаться столь глубоко голубой и чистой кровью, как Московская. Московские самодержцы были полубогами в отличие от остальных бастардов-королей, правивших Европой, и султанов да шахов, правивших Востоком.

Высокородное свое происхождение московские самодержцы определили вовсе не в момент своего появления, а скорее на момент появления необходимости доказать, что именно им уготовал Господь, понятно, по причине благороднейшего происхождения миссию очистить мир от скверны всех других религий и нести убогим и забытым племенам (прежде всего католикам) свет истинной правоверной — православной веры. И первые книги, подтверждающие их благородное происхождение, появились в середине XV века, во время великого религиозного перераспределения.

Три важнейших события случились в середине XV века:

1. Флорентийская Уния, после которой христианский мир объединился.

2. Раскольная Москва прокляла Рим и Константинополь и объявила себя единственной правопреемницей права называться истинной христианской Церковью

3. Османы захватили Константинополь и положили конец Ромейской Империи.

Церковный раскол, который в одностороннем порядке устроила Москва, дал ей мнимое право на автономию, дал ей право заявить о себе как о правоприемница Киевского и Константинопольского православного престолов. А падение Константинополя лишь укрепило ее позиции на данном фронте.

«Правопреемница» не могла безосновательно претендовать на трон Киева и Константинополя, а потому необходимо было создать миф о то, что такое право у нее есть. Потом были созданы рукописные доказательства, в которых утверждалось, что августейший род благороднейших московских князей идет от первого римского императора Октавиана Августа, через двоюродного брата того Прусса к Рюрику, который, вроде как киевский князь. И от него уже к Александру Неврюю — отцу родоначальника династии.

Что в этой схеме было удобно, так это то, что она позволяла московским наследникам претендовать на трон всех христианских течений: русского — Киева, православного — Константинополя, католического — Рима.

Имя как признак рода

Я давно отметил, что в роду киевских князей сохранилась дивная особенность: они сами носили имена исключительно славянские, как их реальные моравские прародители. Родовые имена киевских князей были: Ярослав, Святослав, Ярополк, Володимер.

Моравских: Святополк, Ростислав, Моймир.

Московские же правители всегда носили имена греческие: Александр, Дмитрий, Андрей.

При этом надо отметить дивную особенность: греческие имена давали исключительно тем детям, чьи матери были не русских или славянских кровей, а греческих или половецких! Юрий Долгорокуй скорее всего был рожден гречанкой Евфимией, хотя мог родится и от половецкой жены Мономаха. Сын Юрия — Андрей Боголюбский — точно рожден от половецкой княжны, названной в крещении Анной. Второй сын Долгорукого был Всеволод Большое Гнездо — отец Ярослава, дед Александра. Мать Александра вроде бы не должна была вызывать смущения именем Ростислава, если бы не ее мать: половчанка Хорасана (Мария), дочь Котяна Сутоевича Тертероба. То есть имя давали греческое Александру по всем канонам половецким. Получается, что Александр — не киевский (славянский) князь и имя ему родовое не полагалось!

Еще одно: обратите внимание, Александр — родоначальник, первый князь Московии, никогда собственно князем Москвы не был, что прямо указывает на то, что никакой Москвы тогда и быть не могло. Первым, кто заявил о себе как о князе Московском стал его сын — Даниил, которого собственно и правильно считать родоначальником Московской династии.

Надо отметить, что полуполовец Александр был очень сметливым парнем и, быстро сориентировавшись в политической обстановке в стране, в 1238 году попал в заложники в Орду к Батыю (за что его отец стал Великим князем Владимирским), стал с любовью и уважением изучать культуру монголов: прекрасно выучил уйгурский язык (говорил без акцента), а также стал кровным братом сына Батыя Сартака. С 1238 по 1252 год мальчики были практически неразлучны.

У монголов юноши после того как становились андами — названными братьями — обещали никогда не покидать друг друга. Что примечательно, Александр и Сартак были единоверцы  — они были несторианцы (восточное течение православия).

Побратавшись с сыном Батыя Сартаком, Александр также отрекся от своего отца и стал названым сыном Батыя — Неврюем. Посланец Папы Римского Плано де Карпини, которому пришлось тогда побывать в Орде с посольством в 1246 году, лично видел там Александра. И даже описал его в своем труде. Он писал, что Александр был при ставке хана не просто переводчиком, но и чрезвычайно приближенным к хану лицом. Александр даже женился на дочке Батыя, обеспечив этим своим детям привилегированное положение в Орде.

Так как его дети стали по факту еще более монологами, чем он сам, и принадлежали непосредственно к выскородной фамилии Чингисхана, они были не подсудны законам, предназначенных для всех остальных. В 1271 году жена Александра, родная дочь хана Батыя и внучка Чингисхана, повезла своих сыновей в Орду на представление хану Менгу-Тимуру, которому сыновья Александра приходились двоюродными братьями. Главной причиной поездки в Орду было желание матери наделить сыновей властью над княжествами.

Так, в частности, Московское княжество было создано под младшего сына Александра «Невского» — Даниила. То и есть, первый московский правитель был наполовину Чингизид, а далее, частично половец, частично грек, частично славянин.

Единственное, что можно утверждать однозначно, ни к какому славянскому роду киевских князей он уже точно не принадлежал!

Самый Первый Петр

Впервые название города Москва упоминается в третьей переписи населения Ростово-Суздальского улуса, которое проводили монголы, в 1272 году. И первым ханом данного улуса был вовсе не Даниил. Им был Петр Ордынский — внук Чингисхана! Петр захоронен в Архангельском соборе Крым-города, где захоронены все властители московского улуса. Также ему посвящена вся правая часть стены от алтаря, при том, что всем другим правителям Московии отведено всего по одной фреске. Петр Ордынский был самым первым правителем Москвы. Почему о внуке Чингисхана история умалчивает? Догадайтесь сами…

Племя Александрово

Монголы не были так хорошо воспитаны, как бы того хотели сторонки Евразии. А потому, как только Александр скончался, они начали борьбу, но вовсе не за Москву, а за Владимир. Потому как именно туда был перевезен из Киева патриархат Русской Церкви. Вот что писал об их подвигах Николай Карамзин:

«После страшной грозы Батыевой отечество наше как бы отдохнуло в течение лет тридцати… В таком состоянии пребывало Великое княжество, когда Дмитрий Александрович взошел на престол на горе подданных и себе…».  

С 1304 по 1328 год в Орде шли непрерывные разборки, пока царь Узбек не навел порядок. Хан Узбек свято чтил великую Ясу Чингисхана, согласно положений которой, править Ордой могли только прямые потомки Чингисхана по мужской линии.  Именно поэтому в 1319 году он отдал Московский улус в управление внуку Александра — Калифу Ивану, называемого на греческий манер Калитой.

В 1328 году Калиф Иван Калита был назначен Великим князем Владимирским. Примечательно, что титул Калиф московские вассалы Орды получили впервые. И отличало данный титул от всех остальных, что он был не постоянный, а временный! Женой Московского Калифа была Мария Глебовна Белозерская, дочь Феодоры Сартаковны, внучка Сартака Батыевича, правнучка Батыя Джучиевича, праправнучка Джучи Чингизовича, прапраправнучка Чингисхана. После раскола Орды столицей ее стал Крым. Крымский род Гиреев, фактически правил и Ордой и Москвой.

Иван III, дед Ивана Грозного перед тем как взойти на трон, принес на Библии присягу на верность дому Гираев, признав их наследниками рода Чингисхана. С начала XVI века, когда Крым стал частью Османского халифата, верховным правителем Московии стал турецкий султан. Иоанн Грозный, наследник Василия III от брака с Еленой Глинской, которая была родом из знатного монгольского рода Мамаев, своей знатной монгольской кровью очень гордился, о чем упоминал не единожды. Елену Глинскую многие незаслуженно называют литвинкой, но это не так. Она чистокровная монголка, приходилась по мужской линии родной внучкой Мансура-Кията, старшего сына могущественного эмира Золотой Орды, наместника крымского улуса-юрта Мамая.

Что интересно, все это время Москвой правили Калифы, которые получали ярлык на правление в Орде. Первым, кто решил восстать против такого неудобства, стал Иван Грозный, который сам себе возвел на трон и в 1561 году состряпал так называемую «Ложную грамоту».

Документ  исходил как бы из канцелярии Константинопольского патриарха, и в нем Ивана IV признавали прямым наследником византийских императоров. (Ремарка: что касается титула царь. Царь по канонам православной церкви, это глава церкви, ее верховный правитель). На Руси царя никогда не было, Русская Церковь была без царя. Поэтому никто никогда не говорит царь Руси. Фактически Грозный сделал своеобразное нововведение, учредив титул царя. Точнее сказать, венчав себя на религиозное царство, названное Православным.

Царь Орды не обратил на самоназначение Грозного в цари, и даже наоборот помогал ему военными силами в борьбе того с Ливонией. «Ложная грамота» возмутила Гирея донельзя, и он потребовал от Грозного, чтобы он сложил с себя полномочия императора, а когда тот отказался, пошел на Москву войной. После длительной войны Грозный таки отказался от престола и передал его другому Чингизиду, в крещении Симеону Бекбулатовичу. Чистый Чингизид, касимовский царь Симеон Бекбулатович 11 месяцев просидел на троне, после чего вернул, уже «легитимное» царство царю Ивашке.

Борис Годунов, захвативший трон после Грозного был тоже монгольского племени, и вел свой род от мурзы Чета, крещенного в 1310 году. Но вот после того, как он покончил с собой, на Московии началась Смута. Сметая череду самозванцев, на трон Московии взошел сын польского короля Владислав, но правление его было не долгим. 

На самом деле, мало кто знает, но Романовы правили Московией задолго до 1613 года. Впервые род Захарьиных-Юрьевых «засветился» близ престола во времена Ивана III, он был военачальником, но не простым. Его дочь стала женой Ивана Грозного, а сын — патриархом, известным нам под именем Филарет. Так вот, с момента восхождения на трон Годунова и до момента захвата трона Романовыми, именно Филарет вел войну за престол, умело маневрируя между противоборствующими сторонами. Самым древним из известных предков Романовых считается Андрей Кобыла, боярин при дворе Калифа Ивана.

Романовы не особенно афишировали свои корни и неоднократно переписывали родовые книги, подменяя невыгодные им факты выдуманными, именно поэтому мы сейчас достоверно точно не можем сказать, кем они приходились Чингисхану. Но! Они были Чингизидами, так как Филарету возвести на трон своего сына помогли именно монгольская, татарская аристократия, принявшая на себя бремя войны с Польшей.

Монголы не могли поддержать того, чье происхождение не вызывало у них уважения. Достаточно вспомнить что патриарха во всех переговорах сопровождал касимовский царь Ураз-Мухаммед. Именно с ним он ездил и на встречу с лидерами Тушинского лагеря, и к польскому королю Сигизмунду в его ставку под Смоленском. 

Получается, что именно благодаря поддержке Орды произошла легитимизация новой династии. А они не могли допустить, чтобы трон занял человек низкого сословия, не состоявший в роду Чингизидов. Фамилия Романов, которую себе придумал Филарет, никакого отношения к реальности не имела. Он ее взял в свете теории Третьего Рима — фактически назвав свой род Римлянами, на греческий манер.

Последним из Чингизидов на троне Москвы стал царь Петр I. Его мать происходила из рода знатного крымского мурзы Нарыша. Практически после смерти Петра, середине 18 века, на трон российский взошли немцы Гольштейн-Готторпы и практически до самого конца Романовых именно они правили страной.

Вы можете спорить о том, что факты неверны, что поданы неправильно или неправильно истолкованы, что нет миллиона ссылок на источники… Но! Скажите мне, на кого ссылаться? Вы, к примеру, знаете что Андрей Иванович Лызлов, автор запрещенной на России «Скифской истории», написанной в 1692 году, не сделал ссылки ни на один летописный свод! Почему? Да потому что Андрей Иванович Лызлов не имел ни малейших сведений о всем известных «общерусских летописных сводах», на которые так любят ссылаться российские пропагандисты. А знаете, почему не имел? Потому что их еще просто не успели написать.

Так что извините меня за то, что я не ссылаюсь на древнерусские рукописные своды, я не из них черпал информацию.

• Потребител
Публикува
On 23.08.2022 г. at 8:54, Петър_Пейчев said:

Ако бърках причина и следствие щях да мета улиците. Не е нужно един народ да има собствен език, чували сме за австрийци, аржентинци, бразилци. Когато обаче твърдиш, че има украински народ и език трябва да кажеш кой народ на територията на сегашна Украйна наричаш украинци от преди 1991 г. и езикът, който говорят, по кое време е признат за украински? Ние не бистрим абстракции, а конкретна държава, език и време.

Извинявай ,ти ги миеш да метеш ти е под достойнството ли?

Другаря Ленин както и другаря Сталин са чували за украйнци пък ти не си ,интересно!

Публикува
Преди 7 минути, bulgaroid said:

Ми за разлика от теб съм ги чел,усещаш ли тънката разлика,докато си копал маслините и си разплитал мрежите на дедо ти ние сме ходили на училище?

Неоспоримо, там у мъжките тоалетни, със сигурнос си научил много...

• ХаХа 1
Guest
Тази тема е заключена!

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!