Отиди на
Форум "Наука"

Всеки трети руснак не знае, че Земята се върти около Слънцето

Recommended Posts

• Модератор Космически науки
Публикува

Всеки трети руснак не знае, че Земята се върти около Слънцето

copernicus-heliocentrism.jpg

Хелиоцентричният модел на Николай Коперник

2 август 2022 г. 16:51 ч.

Светослав Александров. Един от всеки трима жители на Русия смята, че Слънцето обикаля около Земята, а не обратното - това установява проучване на Всеруския център за изучаване на общественото мнение (ВЦИОМ). 

Получените данни от това изследване са в съгласие и с допитването, направено от центъра "Левада", което показва, че подкрепата за т.нар. "специална военна операция" в Украйна е най-вече застъпена сред неграмотните руснаци. 

Съгласно публикацията на страниците на Комерсант, ВЦИОМ са използвали представителна извадка от 1600 пълнолетни жители на Русия, като статистическата грешка не надвишава 2.5%. В хода на социологическото изследване те са задали разнообразни въпроси, целящи да установят нивото на научната грамотност в Русия. 

Освен че всеки трети руснак не познава базисното устройство на Слънчевата система, всеки пети е на мнение, че древните хора са съжителствали заедно с динозаврите. Откъм положителната страна 85% от руснаците знаят, че радиоактивното мляко няма да стане безопасно за пиене след варене. 

"ВЦИОМ установява, че научната грамотност е най-ниска сред тези руснаци на възраст около 60 години, които гледат телевизия в селските местности", съобщава космическият популяризатор и експерт Виталий Егоров в своя статия, озаглавена "Около какво се върти Русия?". "А пък най-високото ниво на научна грамотност е сред потребителите на интернет на възраст под 24 години, живеещи в Москва и Петербург. Тези данни могат да бъдат сравнени с проучването на центъра "Левада" относно отношението към "специалната военна операция". И да, най-ниска е подкрепата сред младежите в Москва и големите градове, а най-висока е сред тези над 55 годишна възраст".

"Това е отговорът за много наши познати популяризатори на науката, които след 24-ти февруари силно се обезкуражиха, че техните усилия да просвещават и да развиват научно и критично мислене се размиха сред всенародната поддръжка към "специалната военна операция". Не, колеги. Ние не се старахме напразно. Просто избрахме методи, които достигнаха до  конкретна аудитория. И това обнадеждава - бъдещето за младостта, науката и мира", категоричен е Егоров.  

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4672-2022-vseki-treti-rusnak-slunceto

Публикува
Преди 4 минути, gmladenov said:

Руснаците явно не са от най-умните като нация след като са избрали и продължават да подкрепят Путин.

Ми да. Наш еталон за подражание са хамериканците. То у Байдън и Тръмп един бликащ интелект... Аз сериозно се чудя, що не заменим народните песни с кънтри !?

• Потребител
Публикува
Преди 1 минута, Кимон Георгиев said:

Ми да. Наш еталон за подражание са хамериканците.

Амо по-добре от това козируваме на фараона Путин. Ти що не се разкараш към Русия
да му поцелуваш ръката като толкова го харесваш ??

Публикува
Just now, gmladenov said:

Амо по-добре от това козируваме на фараона Путин. Ти що не се разкараш към Русия
да му поцелуваш ръката като толкова го харесваш ??

Ми не желая, в България се чувствам добре. Единствено се чудя, как да се справим с нарастващия циганорски контингент в града, в който живея, понеже се гнуся само като ги видя. Ама не смятам да напускам страната, в която съм роден. Гордея се, че съм българин... Страната ни е изключително красива, това е !

• Администратор
Публикува
Преди 1 час, SAlexandrov said:

"А пък най-високото ниво на научна грамотност е сред потребителите на интернет на възраст под 24 години, живеещи в Москва и Петербург

Тук ключовото е къде живеят ;)

Публикува
Преди 2 часа, Кимон Георгиев said:

Сега ще наблюдавам, колко процента от писачите ще повярват на тая дебилщина...

Тази "дебилщина" идва от официалния Телеграм канал на Роскосмос. 

goskorporaciq-roscosmos.png

Публикува (edited)

А, ти визираш тая анкета в интернет ? Е, това вече е мега забавно... Иво Христов ще излезе прав за 80-те процента.

Редактирано от Кимон Георгиев
  • Потребител
Публикува
Преди 2 минути, Кимон Георгиев said:

Иво Христов ще излезе прав за 80-те процента.

В началото на войната подкрепата в Русия за Путин и войната беше 81%.

Публикува
Преди 6 минути, gmladenov said:

В началото на войната подкрепата в Русия за Путин и войната беше 81%.

Това пак от подобни анкети ли е ? Мхм... ясно. Помня, че бай Тиквун беше "футболист на годината" в интернет класация...

• Потребител
Публикува
Преди 2 минути, Кимон Георгиев said:

Това пак от подобни анкети ли е ? Мхм... ясно.

Значи анкетите не ги зачиташ. Ясно. Ти черпиш информация само отвътре: от твоята
раболепна любов към фараона Путин. Тя те информира за случващото се.

Публикува

Ма как да не ги зачитам, бе, играч ? Зачитам ги естествено... Те тия интернет анкети са толкова показателни за цялото руско население, че няма накъде. Целия форум, да се организира и да направи един своеобразен протест пред Парламента. Няма какво да ни управлява тази неграмотна руска хунта (нали ни управлявала Русия още, това според множеството съфорумци). Извикайте и Росен Плевнелиев, той да бъде най-отпред, той открай време вие на умряло срещу Русия и Путин, най-подходящ е за ваш водач. Махайте всичко руско тук и България да става Швейцария.

П.С.
И естествено, след последния пост,  "станах" голям почитател на Владимир Путин... ;)

• Глобален Модератор
Публикува

Някои май не са доволни от - как беше наречено от Запада - "факти на омразата". 

Когато изследване показва, че американците са тъпи - Йрееей; а когато друго показва, че и ватниците са такива - Fewwwwww

• Потребител
Публикува

По времето на Сталин съветския человек пръв стигна до космоса. А по времето на Путин руския человек пръв кацна на плоската Земя. Приоритети... 

Публикува (edited)
Преди 29 минути, Warlord said:

Някои май не са доволни от - как беше наречено от Запада - "факти на омразата". 

Когато изследване показва, че американците са тъпи - Йрееей; а когато друго показва, че и ватниците са такива - Fewwwwww

Ама те американците са тъпи и без да се прави изследване. Имам сума ти познати, дето живеят там. Аз за друго говоря. Прави се някаква малоумна анкета, дето кой знае и колко компетентни са самите анкетиращи (ама това е друга тема), питат се 1000 човека и се дава крайна оценка на една държава със 150 милионно население...!? Как звучи само "Всеки трети руснак..." !? Съвсем отделна тема е, че е адски нелепо българи да се присмиват на някоя друга държава относно образование, некомпетентност и т.н. Нашето младо поколение е пълно с наркоманизирани чалга дебили... Майка ми е учителка, направо ви е бедна фантазията, какво иде след 10-15 години. Бившата ми следва в Букурещ, и тя самата ми е споделяла, колко по-подготвени са "мамалигарите" от нея. Вероятно и те имат по-добра образователна система от нас.

Редактирано от Кимон Георгиев
Публикува

И в Щатите един от всеки четирима не знае, че Земята обикаля около Слънцето

2022-earth-revolves-around-sun.jpg

2 август 2022 г. 23:00 ч.

Светослав Александров. Днес излязоха резултати от национално проучване в Русия, което показа, че един от всеки трима руснаци смята, че Слънцето обикаля около Земята. Но аналогично проучване преди няколко години бе направено и в САЩ, според което нивото на образование сред американците е само малко по-високо: 25% не са убедени, че Земята кръжи около Слънцето. 

Подобно на руското проучване, и американското сондира научната грамотност сред представителна извадка на обществото - и установява, че жителите на САЩ също се затрудняват да отговорят правилно на базисни научни въпроси. По-малко от половината американци знаят (или вярват), че хората са еволюирали от други видове. Голям процент от запитаните не са наясно, че ядрото на Земята е горещо или че Вселената се е появила след Голям взрив. Най-сложният научен въпрос е дали гените на майката или тези на бащата определят пола на бебето - и отново мнозина бъркат.

В интерес на истината последният въпрос доказва, че образованието в Европейския съюз и САЩ, дори и да не е особено качествено, все пак води до най-добри резултати: 64% от европейците и 63% от американците дават верен отговор, а именно че полът на бебето се определя от бащата. Руснаците действително се справят най-зле - само 22% отговарят правилно, но не са много по-назад от Япония, която е технологичен и научен център. Около 71% от японците дават грешен отговор. 

Добрата новина е, че на запад, ако не друго, хората поне са участвали доброволно в някаква форма на неформално образование - 60% са посетили зоопарк, аквариум или научен музей. 

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4673-2022-sun-earth-usa

• Глобален Модератор
Публикува
Преди 15 минути, Кимон Георгиев said:

Ама те американците са тъпи и без да се прави изследване. Имам сума ти познати, дето живеят там. Аз за друго говоря. Прави се някаква малоумна анкета, дето кой знае и колко компетентни са самите анкетиращи (ама това е друга тема), питат се 1000 човека и се дава крайна оценка на една държава със 150 милионно население...!? Как звучи само "Всеки трети руснак..." !? Съвсем отделна тема е, че е адски нелепо българи да се присмиват на някоя друга държава относно образование, некомпетентност и т.н. Нашето младо поколение е пълно с наркоманизирани чалга дебили... Майка ми е учителка, направо ви е бедна фантазията, какво иде след 10-15 години. Бившата ми следва в Букурещ, и тя самата ми е споделяла, колко по-подготвени са "мамалигарите" от нея. Вероятно и те имат по-добра образователна система от нас.

С последното няма как да не се съглася. Акцентът ми беше, че всеки набляга само над тъпотата на опонента и никога не забелязва тази на своите

• Потребител
Публикува
Преди 33 минути, Кимон Георгиев said:

Ама те американците са тъпи и без да се прави изследване. Имам сума ти познати, дето живеят там. Аз за друго говоря. Прави се някаква малоумна анкета, дето кой знае и колко компетентни са самите анкетиращи (ама това е друга тема), питат се 1000 човека и се дава крайна оценка на една държава със 150 милионно население...!?

Значи ако питат 1000 човека, на такава анкета не може да се вярва, че руснаците са тъпи.
Но на твоите 3-4 познати абсолютно може да се вярва, че всички американци са тъпи.

Показваш очевАдна тенденциозност ... но не си русороб, нал тъй. 🙄

Публикува
Преди 8 часа, gmladenov said:

Значи ако питат 1000 човека, на такава анкета не може да се вярва, че руснаците са тъпи.
Но на твоите 3-4 познати абсолютно може да се вярва, че всички американци са тъпи.

Показваш очевАдна тенденциозност ... но не си русороб, нал тъй. 🙄

Беше ирония, умник такъв...

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!