Отиди на
Форум "Наука"

Военните конфликти - Израел

Recommended Posts

• Глобален Модератор
Преди 2 часа, makebulgar said:

Предполага се, че още при производството им в Унгария в тях е бил заложен експлозив. 

Никакъв експлозив не е имало.Взривили са самата батерия на пейджъра.Как точно не ме питайте.

• Харесва ми! 1
  • Неясен 1

• Мнения 475
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

• Глобален Модератор
Преди 9 минути, resavsky said:

Никакъв експлозив не е имало.Взривили са самата батерия на пейджъра.Как точно не ме питайте.

Не си прав.

Ето малко разяснения от специалисти:

Какво трябва да разберете за тази „атака с пейджър“:

- Пейджърите (телефони, уоки-токита и др.) не се взривяват от само себе си, независимо какъв сигнал им подавате. Те дори нямат вериги, чрез които можете да закъсите трайно батерията, всички възможни вериги  ще изгорят първи.

- Самоподпалване на акумулатори по принцип са възможни, но такива пожари са съпроводени от (а) „мек“ пукащ звук от надуването и разкъсването на корпуса, (б) доста дълъг (секунди) пламък, (в) огромен облак характерен бял дим и, най-важното, практически са лишени от бризантен ефект.

- Основната жертва на пожар в батерия е ужасното дълбоко изгаряне от „електрическия“ пожар с литий. Откъсване на пръсти, изваждане на очи и пробиване на коремната стена такива инциденти с батерии не могат да се случат, няма шрапнели.

Какво следва:

- Не, не можете да „взривите нито един телефон, (лаптоп, хладилник и телевизор)“. Може да се взриви само специално „модифицирано“ устройство със заряд от „истински“ експлозиви и схема, която се взривява при определен сигнал - както видяхте във видеоклиповете.

- Не, не можете „случайно да си купите“ такъв продукт в магазин или на пазара. „Усъвършенстваните“ пейджъри и радиостанции от различни видове са придобити САМО от бойците на „Хизбула“, които купуват такива устройства в големи количества, за да създадат собствена комуникационна мрежа.

- В Ливан дори няма оператори на пейджъри, така че търсенето на пейджъри сред цивилното население е абсолютно нулево и следователно шансът да пострадат други хора освен терористите е нищожен.

Как да се предпазите от наистина експлодиращи пейджъри и радиостанции (по желание и телефони)?

Елементарно: достатъчно е да не членувате в терористични организации и да не използвате техните средства за комуникация.

P.S. О, да: дори да не участвате и да не сте терорист - все пак осигурете нормално разсейване на топлината на зареждащите се джаджи и не използвайте раздути батерии.

• Харесва ми! 4

• Потребител
Преди 49 минути, resavsky said:

Абе все пак няма да си купя пейджър...

А телефон, лаптоп, телевезея, ютия, хладилник, печка, ел. бойлер, кола, мотор.....и тнт? 🤪

• ХаХа 1

• Глобален Модератор
Преди 28 минути, Skubi said:

А телефон, лаптоп, телевезея, ютия, хладилник, печка, ел. бойлер, кола, мотор.....и тнт? 🤪

Е ако почнат и те да гърмят тогава ще му мисля...

• ХаХа 1

• Глобален Модератор

Преди около два часа в Ливан започна голяма офанзива на Израелските отбранителни сили - Яир Алтман, военен кореспондент на израелския Канал 14.

Самолети летят ниско над Бейрут.

Лидерът на Хамас заяви, че израелска атака срещу Ливан означава обявяване на Трета израело-ливанска война.

------

Израелските военновъздушни сили започват „въздушна операция“ в Южен Ливан. Заслужава да се отбележи, че речта на лидера на „Хизбула“ е била насрочена за 17:00 ч. Часът е бил обявен предварително, а Израел се е врязал в него само няколко минути преди това.

Редактирано от scaner
  • Харесва ми! 2

• Потребител
Преди 20 часа, makebulgar said:

https://www.vesti.bg/bulgaria/dans-s-komentar-za-gyrmiashtite-pejdzhyri-6208958

Във връзка с медийни публикации, в които се твърди, че регистрирана в България фирма е доставила на ливанската организация „Хизбула“ пратки с комуникационно оборудване (пейджъри), които са взривени на територията на Ливан и Сирия, ДАНС съобщава, че през територията на България не са реализирани митнически операции с визираните стоки. Не са извършвани и митнически операции към посочените в медии чуждестранни дружества.

Това се казва в съобщение на Държавната Агенция "Национална сигурност".

ДАНС извършва съвмести проверки с Националната агенция по приходите и Министерството на вътрешните работи по отношение на съпричастност на регистрираното в България дружество към доставка на комуникационно оборудване за ливанската организация „Хизбула“.

Преди дни над 2700 бойци на "Хамас" бяха ранени, над 200 са в критично състояние, а поне 8 починаха след взривове на пейджъри. Предполага се, че още при производството им в Унгария в тях е бил заложен експлозив. 

Няма и да намерят, а не е ясно колко търсят.

България трябваше да отмъсти за Бургас!

• Потребител
Преди 1 час, Изчезнал said:

България трябваше да отмъсти за Бургас!

Да "отмъсти"?! На кого и за какво?! Това си е война между израелци и палестинци,(араби). Жалко че загина българския шофьор на автобуса,но отговорността (риска) си е била негова...

• Харесва ми! 1

• Потребител

Навярно и българската фирма е виртуална, създадена за 5 лева от Мосад както и унгарската. Били са посредничеви за да заличат следите и залъжат Иранското разузнаване, което със всяка вероятност е проверило произходът на тези пейджъри. 

• Глобален Модератор

ДАНС вече ѝ направиха щателна проверка на тая фирма и казаха че всичко ѝ е изрядно, както и че никаква пратка с пейджъри не е минавала през българските митници за Ливан или за някоя от споменатите замесени фирми. 

На мен и предварително ми беше ясно, че няма да им хванат спатиите на Мосад.

Редактирано от Warlord

• Потребител
Преди 8 часа, deaf said:

Да "отмъсти"?! На кого и за какво?! Това си е война между израелци и палестинци,(араби). Жалко че загина българския шофьор на автобуса,но отговорността (риска) си е била негова...

Какви точно палестинци са Хизбула? Война на иранските аятоласи с цивилицования свят е това.

А тъпотията, че убития шофьор си е виновен, въобще няма да коментирам.

• Харесва ми! 1
  • Upvote 1

• Потребител

Между другото,сега ще обземе хората друго неприятно усещане – че всяко устройство с батерия е потенциална бомба. Преди три-четири дена щях да се присмея на този,който ми каже,че пейджъра може да гърми...

• Харесва ми! 1

• Потребител
Преди 45 минути, Изчезнал said:

цивилицования свят

Преди 46 минути, Изчезнал said:

А тъпотията, че убития шофьор си е виновен, въобще няма да коментирам.

Напротив,ако беше цивилизован щеше да осмислиш и схванеш,че шофьора носи отговорността за собствената си смърт така,както българските медици,които бяха заразили деца в Либия... Шофьорът е имал вариант,когато е разбрал че ще превозва израелски туристи,да откаже да шофира и да помоли шефа си да се смени с друг шофьор. Въпрос на елементарен инстинкт за самосъхранение... Като при медиците...

• ХаХа 1
  • Неясен 1

• Потребител
Преди 1 час, deaf said:

Между другото,сега ще обземе хората друго неприятно усещане – че всяко устройство с батерия е потенциална бомба. Преди три-четири дена щях да се присмея на този,който ми каже,че пейджъра може да гърми...

Дишай спокойно, новите смартфони са толкова тънки, че няма място за опасно количество експлозив (20+ грама). И за пореден път - БАТЕРИИТЕ НЕ СА ЕКСПЛОЗИВ. 

• Харесва ми! 2

• Потребител
Преди 40 минути, Amazonski said:

Дишай спокойно, новите смартфони са толкова тънки, че няма място за опасно количество експлозив (20+ грама). И за пореден път - БАТЕРИИТЕ НЕ СА ЕКСПЛОЗИВ. 

Появи се ново обяснение. Отдавна – от преди стотина години – всяка джаджа с чувствителна информация винаги има контра – т.е.команда за самоунищожение при опит за отваряне от чужда ръка,тоест грешно въведена парола,разглобяване и прочие.

Предположението е че Хизбула сами са поръчали пейджъри,които се взривяват при грешно зададена парола. Мосад са хакнали пейджърите и нарочно са задали погрешни пароли,което ги е взривило.

• ХаХа 1

• Потребител
On 18.09.2024 г. at 22:56, Димитър Йорданов said:

От това което казаха и четох пейджърите преди да избухнат са получавали съобщение и затова огромна част от пострадалите имат пострадали очи и лица. След продължаващите взривове на всякакви подобни устройства - радиостанции, радиоприемници, мотопеди, коли, телефони и какво ли не с батерии организацията ще бъде сериозно ударена. Предполагам Хизбула си имат протоколи за сигурност, които вече са задействани, предполагам са добре проучени и от Израел. Дали подобни атаки като тези от днес и вчера не са с цел лидерите и членове на различните групи в Хизбула да бъдат събрани физически на различни места (при силно намалени възможности за онлайн комуникации) и тогава вече да бъдат сериозно ударени с дронове, ракети и бомби. И по този начин да бъде още по-силно отслабена групировката преди евентуално нахлуване в Южен Ливан с цел нейното унищожаване. 

Май става точно както предположих в сряда. В петък при масивните удари по Хизбула са убили 16 командири на подразделение на групировката. Явно при липсата на сигурни начини на свръзка са прибегнали до свои явки и събирания на живо. И Израел не е пропуснал да се възползва. Ако всичко е както очаквам след още няколко дни или 2-3 седмици на допълнително отслабване и прицел в площадки за изстрелване, складове и отделни командири ще последва и сухопътна операция. А Хисбула няма да има как да отвръща адекватно без комуникации и хиляди ранени и убити бойци и командири. 

https://www.actualno.com/asia/top-udar-16-komandiri-na-hizbula-sa-eliminirani-pri-uspeshnija-izraelski-udar-v-petyk-news_2304743.html

Редактирано от Димитър Йорданов

• Потребител
Преди 14 часа, deaf said:

Тоест,целта на Израел е да прогони Хизбула от Ливан? Това е глупост!

Не ми се вярва. Целта им е да обезглавят Хизбула и с помоща на ливанските фалангисти, да ги принудят да сътружничат за едно мирно време, иначе може да се случи това, което изгони фатах от Ливан. А другите направио да ги елиминира.....И идваред и на онези катаджии в северен Йемен.... Да се подготви Иран.

• Харесва ми! 1

• Глобален Модератор
On 20.09.2024 г. at 20:57, deaf said:

Предположението е че Хизбула сами са поръчали пейджъри,които се взривяват при грешно зададена парола. Мосад са хакнали пейджърите и нарочно са задали погрешни пароли,което ги е взривило.

Няма как да хакнат паролите на пейджърите от разстояние защото те нямат връзка с мрежата, а само помежду си. Също и детонациите не ставаха заради грешно въведена парола, а при получаване на съобщение (и съответно при позвъняване при уокитокитата), което ясно личеше и от камерите по улиците и магазините.

Редактирано от Warlord
  • Харесва ми! 1

• Администратор

Ронен Бергман, израелски военен анализатор, "Йедиот Ахронот": 

"Въпреки разполагането на сили на северната граница, няма готовност за сухопътна инвазия в Ливан. Повечето лидери смятат, че Израел е направил трагична грешка през 1982 г. и 2006 г. и трябва да избегне смъртоносния капан, заложен от Хизбула.

Настоящата стратегия на Израел наподобява подхода му във войната от 2006 г., като разчита на въздушната мощ, за да победи Хизбула. Когато това се провали, Израел беше принуден да нахлуе в Ливан, което не доведе до постигане на целите му.“

https://t.me/drmjournal/9649

• Харесва ми! 2

• Потребител

Лидера на Хизбула е убит при въздушния удар вчера. Потвърждение има и от групировката. 

https://www.mediapool.bg/izrael-likvidira-lidera-na-hizbula-i-se-gotvi-za-po-mashtaben-konflikt-obnovena-news363463.html

П. С. Без да искам публикувах 3 пъти. Моля следващите ми два коментара да бъдат изтрити. 

Редактирано от Димитър Йорданов

• Потребител

За момента се случва точно каквото предположих преди 10 дни. Ако последва и нахлуване в Южен Ливан и сухопътна операция срещу Хизбула ще стане това, което очаквах още тогава. 

Днес обаче ми хрумна и друг вариант, но доста по-малко вероятен според мен - след обезглавяването на Хизбула вместо нахлуване може да настъпи пълен покой, а Израел да си спечели още много години време докато Хизбула опита да се възстанови и Израел се договори с групировката и Ливан (ако междувременно тя не се разпадне или не бъде прогонена от Ливан). 

• Администратор

Израелските сили съобщиха, че на 28-ми септември са убили ръководителя на контраразузнавателната служба на Хизбула Набил Каук. Той е известен и с честото си присъства в медиите, представяйки възгледите на организацията по политически, стратегически и военни въпроси.

https://t.me/drmjournal/9750

-------------

Кадрите от мястото, където се е намирал Хасан Насрала показват дълбок кратер от използваните бомби. Вероятно са използвани бомби GBU-34/B с бойна глава BLU-116.

За разлика от по-старата и външно идентична BLU-109, BLU-116 има почти два пъти по-голяма проникваща сила. Няма публично достъпна информация за продажбата на тези бомби на израелските ВВС.

Ако тази информация се окаже неточна, може да се заключи, че в няколко точки са използвани прекомерно голям брой бомби. От видеото, публикувано преди това от израелските ВВС, вероятно около 52 бомби от 1 тон.

image.jpeg

https://t.me/drmjournal/9755

• Харесва ми! 3

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!