Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

  • Потребител
Публикува
Преди 2 часа, Warlord said:

Па то това не го ли знае всеки, който е расъл на село? :)

Съвсем не знаех, че трънките са някакви сливи. :)

Сега като хапвам по-неузрели сини сливи усещам и стипчивия вкус и восъка на трънките. 

  • Потребители
Публикува
Преди 4 часа, makebulgar said:

Интересен факт относно сините сливи е, че се получават при кръстоска на джанки с трънки. 

А шипката била вид диворастяща роза

https://bg.wikipedia.org/wiki/Обикновена_шипка

Публикува
Преди 1 час, nik1 said:

Знаете ли,  че смокинята е от род "фикус"?
https://ru.wikipedia.org/wiki/Фикус

По спомен има много видове смокини, В бг са култивирани 2 или 3 сорта?  Едно време в старата ни къща имахме 2 дървета, те са дребни дръвчета, едните с дребен плод ( сладки) другите бяха едри като малки праскови.

Другите ми лщбими плодове са : Хинап  ( в Хибибч му казвама барабошка ) другото  е мушмула Есенни плодове, любими на моя дядо.

Голямо густо наесен е да ядеш грозде с барабошки....................... божественно!😀

https://bg.wikipedia.org/wiki/Хинап

 

https://bg.wikipedia.org/wiki/Обикновена_мушмула

 

Във Финландия в момента на двора ми има 2 стари ябълки, по традиция дори имота да не е мой посаждам дръвчета. Посадих още 4 ябълки - различни сортове, 2 круши и 3 сливки. Крушите и сливите тука не се чувстват много добре. Не знам крушите дали ще оцелеят, някои дървета преживяват и дават доволно плод, сортовете са за северна европа, Гер., балтика. 

Сливките са от костилка. Мой познат има дърво на около 9- 11 години ( неизвестно) , дава плод , но зависи от годината. Другата година ще посея сливки от разсадник😀 Имам идея да пробвам и ашладисване, но .......... да преживеем до тог😀ава. 

Чудя се дали Хинап ще дава плод, знам , че ще оцелее, еволщирал е да понася суша и горещина лятото, ни зиме издържа под минус 30.

  • Глобален Модератор
Публикува
Преди 4 часа, nik1 said:

Знаете ли,  че смокинята е от род "фикус"?

Като бях за пръв път в Австралия, ми направи впечатление факта, че някои фикуси раждат плодове, неотличими по миризма и вид от смокините, малко по-дребнички. Само дето на вкус нямат нищо общо :)  Страхотен аромат в горичка с такива фикуси. То там и фикусът не е това саксийно растенийце, с което сме свикнали - може да събори къща, ако прорасте до нея, достига до 60 метра височина някои видове, метри в диаметър...

  • Потребител
Публикува
On 12.08.2022 г. at 16:05, Warlord said:

Па то това не го ли знае всеки, който е расъл на село? :)

Друг интересен факт е, че родината на джанките, а и на всичките сливи, е по нашите земи и Кавказ. Наскоро ми попадна тази карта, показваща регионите откъдето произлизат отделните плодове:

298612772_460004756124407_4550068879057961854_n.jpg

Тия карти отдавна циркулират из нета. И често са пълни с глупости. Например черешите са от Анадола/Южен Кавказ и са внесени в Европа от римляните. Даже името им на латински (а и на български) идваше оттам някъде - някакъв град или област. Римлянина или Евристей може би биха дали подробности. Пак при римляните имаше споменаване и на ягоди (диви), така че няма как да са от Чили/Патагония. Малините, къпини и цялото им там семейство съвсем не са от Америките - даже изкопаеми семена на милиони години бяха намерили Ц.Европа. Полша по спомен. Така че - по-резервирано с подобни творения. То и бездруго като видиш това "razzberries" ...

  • Потребител
Публикува
Преди 34 минути, boyko said:

Пак при римляните имаше споменаване и на ягоди (диви), така че няма как да са от Чили/Патагония. 

 Онези ягоди от римско време са друг вид, съвременните ягоди са някаква кръстоска от ягоди от Новия свят.

  • Потребител
Публикува (edited)
Преди 1 час, Konche said:

 Онези ягоди от римско време са друг вид, съвременните ягоди са някаква кръстоска от ягоди от Новия свят.

Е, то много от съвременните плодове и зеленчуци са селектирани, модифицирани, климатизирани и т.н. Говорим за друго - откъде произлизат като вид, семейство или както там се водят като таксономия. Ананасът, например, си е чисто южно-американски. Въпреки че не би си го и помислил ако видиш полетата в Тайланд или Камбоджа. Но има доста видове, които са се развивали паралелно и са се адаптирали на различни континенти, климат, почви и т.н.

Редактирано от boyko
  • Потребители
Публикува (edited)
On 12.08.2022 г. at 21:46, laplandeca said:

Хинап  ( в Хибибч му казвама барабошка ) другото  е мушмула Есенни плодове, любими на моя дядо.

Най-великият плод (за мен)!

В Пловдив на хинаповото дръвче му казваме "джинджиф" , (изкривена форма на името Ziziphus), на плодчетата им казваме "джинджили") . Познат   е и като "китайска фурма"

https://en.wikipedia.org/wiki/Ziziphus

https://www.google.com/search?q=Ziziphus&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwj49a-ts9P5AhUdQvEDHRK1BWkQ_AUoAXoECAIQAw&biw=1280&bih=881&dpr=1

 

 

Редактирано от nik1
  • Потребители
Публикува (edited)
On 12.08.2022 г. at 21:46, laplandeca said:

Чудя се дали Хинап ще дава плод, знам , че ще оцелее, еволщирал е да понася суша и горещина лятото, ни зиме издържа под минус 30.

Зависи къде , Вирее я зони  5 до 10.

Издръжлив е на болести, вирее и на и на тежки почви   - от личен опит го зная, имахме хинап, а и все още го виждам в града по дворовете.

В 5-та зона, например в Хелзинки ще дава плод, който няма да е толкова захарен..

 

 

https://www.hobbyseeds.com/image/data/zones/scandinavia.jpg

Редактирано от nik1
Публикува
Преди 1 час, nik1 said:

Зависи къде , Вирее я зони  5 до 10.

Издръжлив е на болести, вирее и на и на тежки почви   - от личен опит го зная, имахме хинап, а и все още го виждам в града по дворовете.

В 5-та зона, например в Хелзинки ще дава плод, който няма да е толкова захарен..

 

 

https://www.hobbyseeds.com/image/data/zones/scandinavia.jpg

 Има един начин да се разбере, ще посея.

Тука оцеляват и вишнмочереши, не се чувстват добре но в зависимост от годината дават плод. Същия мой близък пося и такива. Продават дръвчета на безумни цени😀 Тая година пак моя близък има доста плод сливи, както казах от костилки съм посял 3 от неговите.  Оцеляват и някои сортове лози, но искат заслон и завиване зимъска. Тая година стягам <компоти> от сливи😀 и няколко кила захар:D

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...
×

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!