Отиди на
Форум "Наука"

Колко са били Аспаруховите българи?


Recommended Posts

  • Потребител
Преди 17 часа, Янков said:

Зависи от гледната точка. От моя гледна точка, най-вероятно е от възпитанието.

Аз също не се сърдя, но нещо взех да се дразня. Защо ли?

Защо? Не ни изнася ли? Колкото и да са неяснотите при Мадарските надписи, поради невъзможност да се  разчетат изцяло, те са писани от хора съвременници и участници в събитията. Пренебрегването им за сметка на късни автори за мен е необяснимо.

Ами пускай, защо питаш!

Да се надяваме, че ти си (бил) самото олицитворение на пайдея.

Дразненето е дело на лукавия. Отпусни  се...

Янков, така ли смяташ да градиш историческа наука? Значи предпочиташ неяснотите при Мадарските надписи и ги смяташ за меродавни, понеже били писани от хора съвременници и участници в събитията, а съвсем ясно написаното в онзи извор за теб е... необяснимо. Това твоето си е фолкхистъри.

Между другото, ти въобще прочете ли къде точно (на коя страница) е написано съвсем разбираемо черно на бяло (и без неясноти) "И той му дал петнадесетхилядна войска. Юстиниан се явил пред Цариград, но като не бил приет, се върнал към старата Петра."? Ако не си се справил с тази елементарна задача, какво ли ще ти помогнат статиите?!? Все пак ще трябва да се четат...

Link to comment
Share on other sites

  • Мнения 732
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

  • Потребител

Искам да попитам нещо. Първо да уточня, че нямам фаворит от теориите за произхода на българите. Няма да ми се промени самоопределението, нито ще получа комплекси дори да се окаже, че са лошите бели бродници нахлули от север.

Ако не се лъжа, тезата за малобройност на българите се опира на сведението на Михаил Сирийски за десетте хиляди скити, които се отделили и били наречени българи от ромеите. Някъде по това време, негов съвременник пише за страшна войска "след като минало много време, със страшна войска преминали  Дунава и завзели всич­ки съседни области ".  Всъщност двете сведения не се самоизключват, разликата в описаните събития е около 100 г. По скоро даже се допълват. Може да се окаже, че Аспарух е имал ятаци тук, нещо като средновековен МОСАД. 🙂

Кое прави Хоматиан недостоверен или най-малкото игнориран източник? Може да има конкретна причина, която не зная.

Съществуват ли опасения, че пълния текст, съдържащ "европейските мизи" и "военната сила на Александър" наливат вода в мелницата на македонизма и автохонната теория ? Ако има, не ми изглеждат основателни, но аз нямам капацитета да пиша трудове или учебници по история. Учебниците по принцип са отражение на някаква национална доктрина. Тази от соц. времето я знаем. Не знам дали в момента въобще съществува някаква на фона на политическата трагикомедия, която се разиграва.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Преди 6 минути, Раб Божи said:

 Няма да ми се промени самоопределението, нито ще получа комплекси дори да се окаже, че са лошите бели бродници нахлули от север.

 

Спокойно можеш да замениш бродници с конници.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 3 минути, resavsky said:

Спокойно можеш да замениш бродници с конници.

Ами и бродниците бяха на коне. Едни гадни такива. 🙂

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Преди 3 минути, Раб Божи said:

Ами и бродниците бяха на коне. Едни гадни такива. 🙂

Те се повяват векове след Аспарух.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Преди 5 минути, Евристей said:

Разбира се, че се лъжеш.

За малобройност говори Теофан

....за отслабения от раздялата народ ....

...а след като били разделени така на пет части и станали малобройни...

...българите като видели тези гъсти многобройни редици се отчаяли за спасението си и ..избягали в споменатото укрепление

Първи и трети цитат :  става въпрос за аспаруховите българи, които на фона на ромейските войници са по малобройни, защото не се осмеляват да влязат в открито сражение, докато византийците не започват да отстъпват (бягат)

Втори цитат е от контекста с хазарите, които са упоменати като многоброен народ на фона на ...отслабените от раздялата българи и Баян капитулира

.................................................................................................

В никакъв случай не трябва да се отива и в другата крайност, че аспаруховите българи са едва ли не шепа хора, защото в същият източник е посочено от къде до къде се простират земите им  от Оглоса до реките Днестър и Днепър

Разбира се и допълнителни анализи като това, че не е задължително петимата братя да разделят "поравно" бащино наследство, а един е взел по голям пай от друг. Например сред българите на Баян да е имало голяма част която не иска да се подчини на хазарите и да се е присъединила към бунтаря Паро. Отделно след победата при Онгъла, впечатлена от победата му, огромна сволоч го е последвала припознавайки го като поредния велик степен войн...

 

Преселението на българите на Балканите далеч не завършва с минаването на Дунава от Аспарух.Това е процес който продължава през 8 и дори началото на 9 век.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On 31.08.2022 г. at 10:54, Раб Божи said:

Може и да съм пропуснал някоя тема от 45 страници тук, но не открих подобна ? Колко са били българите на Аспарух според вас ? Излишно е да споменавам какво съм учил по въпроса. Надявам се да се получи някаква дискусия, защото темата е важна и логически свързана с другите спорни теми относно предците ни. Имам някаква позиция по въпроса, но не съм специалист и ще ми е интересно да прочета мненията на хора с по-високо ниво на знания. Естествено, всичко в рамките на предположенията. Едва ли някога ще открием преброителни списъци от VII-VIIIи век :)

Стига бе що теми има такива. преди няколко години дет се вика до бой и сърдене стигнахме,пък викаш няма има,заглавието кой знае какво е!

 

On 1.09.2022 г. at 11:00, Раб Божи said:

Тук, в тема от форума съм чел, че един народ, държава може да произведе 8-10 % обучена войска от цялото население.Та ако всички българи на Аспарух са 30 000

Тука разправяха,че били 25000 гледам, намерили са последователи, ти даже си ларж 5 000 добавяш бонус! :ag:

 

On 1.09.2022 г. at 23:49, новорегистриран3 said:

Приказките за 60 000 армия са помпане на егото от наша страна. Другият вариант е ние да сме били супер заплаха за Византия, та чак самия император да се юрне с цялата си армия. И то заради 10-15 000 варварина. Нито сме били първия подобен случай, нито последния. 

Кризата вече отминава и империята може и мобилизира много повече, затова успява да удържи почти навсякъде. Успешно се бие с 100 000 арабски армии,при Юстиниан ресурса е 250 000 без помощните, а Константин пердаши арабите успешно значи има ресурс. Пак някой си съчиняват цифри. 

А изчслението е лесно,като знаеш площта на България и колко население има на квадратен километър, площта е между 700 000 и 1 000 000 кв км грубо, а населението е  3 ма души на кв.км, ако си мислите,че е малко, в Русия чак до края на средновековието е 1-2 на кв/км. И това при положение,че са само номади а те не са.При земеделци и смесеното са повече, аз ти давам само за номади. Смятай.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On 2.09.2022 г. at 10:28, Раб Божи said:

Ами, не знам какво друго да вземем като изходна точка за разсъждения. Колкото и спорни да са, имаме някакви предположения за числеността на армиите при Онгъла. Другото, което си мисля е, че както ромейската, така и българската са от добре обучени войници. Онова със славяните дишащи през тръбички във блатата от индианския филм за Аспарух ми дойде в повече дори и в детска възраст. :)

Вярно е, че и днес българите сме способни да учудим света, като за добро, така и за лошо. Например мобилизационната чудесия от ПСВ. Около 1 млн. армия при около 6млн. население. Но, дори и там сме под 20%. Признавам, че това с 500те хиляди беше провокация. Дърпам на задна.

Задна, задна, ама 250 000. :)

6 милиона не са, напрежението е над 20% нещо не си го сметнал.

 

On 2.09.2022 г. at 12:08, новорегистриран3 said:

Конкретни доказателства?

Няма.Само домисли.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On 2.09.2022 г. at 15:54, skiahtro said:

Липсата на факти не доказва обратното твърдение!

9 и 10 век не е 7 век!

Пак дрънкаш глупости какви факти за какво,че българите говорят български ли,сериозно? Я малко помисли.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On 2.09.2022 г. at 21:55, Раб Божи said:

Нетипичен за Византия е най вече правоъгълният градоустройствен план вместо овалния, който преобладава в тяхното градоустройство. В това можем да търсим източно влияние. За съжаление не е проявено уважение на някой от каменните надписи да се напише и името на Главния майстор /архитекта/ :) Или можеби не сме го открили. Така или иначе най-важно е какво ще поиска възложителя инвеститор, в случая владетеля.

По скоро западно,това е римски стил.

 

On 3.09.2022 г. at 0:57, Tomata said:

Всъщност, от времето на Атила източна Европа се е смествала почти само в Панония (Хуни склавини остготи и т.н.)   :)

Балканите след многочислените набези са били почти обезлюдени. Кой убит, кой заробен, някой се е присъединил, останалите се спасяват на юг. След разпада на империята, това огромно множество хора отново нахлува на балканите, защото отзад са ги натискали авари и т.н. В СВБ вероятно също са търсили убежище големи маси от хора. Ако приемем, че държавата е била конфедерация на мултиетнически принцип, то може би точно по този начин и са се разделии като всеки е поел по родните си места. Склавени сърмати и келти  говорещи близки езици са дръпнали с Аспарух , а другите кой от къде е.  Доста динамични времена са били във всеки случай.

Изобщо не е вярно,цяла Европа се смесва активно и преселенията не спират,всички култури предшествали хунското идване са унищожени,без изключения и идват нови,това значи,че размественето е поголовно. Даже в Естония и Финландия се усеща, даже в Скандинавия. Каква Панонния?!

 

On 3.09.2022 г. at 2:00, Capitainofmarine said:

За славянското море което започнахте да отричате говорят ромеите, море си е било под командването на аварите за малко да вземат Цариград и Солун в един малко по-ранен период на същото Аспарухово столетие. 

И с участието на аварската армия,когато аварите не ходят в походи морето е позорно бито и разгромявано без изключения.И набързо прекратява походите самостоятелно. Отделно колко да е море при положение,че на Припят гъстотата на хората на кв.км е 1-2?За 200 години колко да са станали много?

 

On 3.09.2022 г. at 2:00, Capitainofmarine said:

Както навремето отричаха количественото присъствие на прабългарите сега изведнъж обявиха за количествена недостатъчност на славянското природонаселение...

Не бе, не обявиха,просто не ги намериха,няма ги,там е проблема, Пак ще се повторя на територията на България са намерени 4 славянски некропола и всичките са спорни,демек по-скоро не са. Не е недостатъчност а пълна липса. Напоследък в Украйна историците обявиха за наличието на някакви славяни номади,защото до скоро пишеха всички за славяни,ама последно време започнаха да се занимават със сериозна наука и се оказа,че тия славяни не са славяни, ами по нищо не се отличават от съседните номади сиреч българите,то други наблизо няма, и се появи проблем,затова измислиха славяните номади, на това нещо ние му викаме Плиско Преславска култура на българите, в Румъния Дриду, а в Украйна измислиха собствено име. А то навсякъде е едно и също,билатерални некрополи с ямни погребения от хунски тип. По това определяш българите, това е нещо като подпис,неповторим.

On 3.09.2022 г. at 2:00, Capitainofmarine said:

Направо ми иде да ти кажа – Ти пък сега??! – Къде я видя липсата на документиран език на прабългарите. Тридесетина думички титли ... Ами надписите с  разни купета и жупани пилета

Всички пилета и жупани са аварски титли приятелю,какъв български език?Аварските заемки са много ама кой знае защо тука никой не е прочел за аварските титли и думи, а те кой зае защо съвпадат с нашите! Заемали сме с всички сили от там, ама никой не си прави труда да прочете за аварите. Та това изобяо не са български думи ,с изключение на княз,това си е чисто наша дума.

 

On 3.09.2022 г. at 2:00, Capitainofmarine said:

Ами именника на хановете с бръснатите глави и непонятнатанам хроноизчислителна система която е "безаналогова" като руска ракета! Ами уникалните имена които започнаха да ги обясняват и превеждат с пущински език 

Посочи ми един хан в именника и ти подарявам един биткойн да си имаш. Къде видя ханове само не разбрах? Четете го тоя именник бре хора не пишете глупости! Аз затова говоря,че всичката руска историография е за кофата вие спорите!:ag:

 

On 3.09.2022 г. at 2:00, Capitainofmarine said:

Българският език е сходен с руският не само защото са славянски ами защото навремето киевската книжовна школа възприема старобългарският в последствие среднобългарският писмен и оттам влиянието му е такова огромно ама руснаците чак при Петър Великия който ги направил роби и крепостни се усетили. Ако погледнеш надписите на брезова кора, береста, от новгород ще видиш че в развитото средновековие живия народен език на което пишат грамотните граждани а не учените си е доста по различен от среднобългарският. Та прочее после пък идва едно обратно влияние от "дядо Ивановата Русия в България" и става един такъв буламач..

Пак глуспоти, езиците са сходни защото административно и църковни се използва само български, от русите само някой окончание е дошло, то всъщност имаме диалект на българския. А на брезовите котри пишат на Новгородски диалек който е клон на полския и изчезва с унищожаването на републиката, а най-смешното е ,че не оставя никакви следи,руския няма връзка с него ами директно с българския.

 

On 3.09.2022 г. at 2:00, Capitainofmarine said:

Значи на автора на темата му рекомендирам да вземе да прочете сериозните книги по българистика конкретно прабългаристиката. Там ще намери отговори на вълнуващите го въпроси...

Кой Иностранцев или Шкорпил? А може би Златарски?:ag:

 

On 3.09.2022 г. at 2:00, Capitainofmarine said:

Ще напомня навремето, в началото на седемдесетте, издателството на свищовският университет издаде един труд по статистика, мисля да беше хабилитационен. Мисля автора  да се казваше Стойков или Стойчев ама не е сигурно. Та прочее автора, а той много сериозно подхожда по въпроса а въпроса беше "Статистическа разходка в българската история" ако не греша. Връщам се върху численоста – изчисли я човека на 110к. Р Рашев съм го чувал да го цитира, не съм поглеждал дали някъде в свои трудове го е посочил като източник на информация. Но пък в няколко книги от 70-80-е години на миналия век редовно го цитираха...

Щом е от 70 те не ми го хвали.

 

On 3.09.2022 г. at 2:00, Capitainofmarine said:

По въпроса за бойният ефектив на Аспаруховите българи. Днес примерно руската армия е с численост от около 8-10% от численоста на природонаселението на РФ. Да ама в ранното средновековие а особенно в периода на преход от родово-общинно към феодално общество воин е всеки свободен трудоспособен мъж. Навярно са имали някаква инициация която е в съответствие със късното средновековие където възраста на възмажаването е около 15-16 години свързано мисля с фертилната възраст. Значи автора на темата  е добре да знае че природатаи нейните закони са по справедливот човешките да речем и хората обикновенно се раждат наполовина почти в равни количества малко над 50% мъже и малко под 50% жени. В тези времена на насилия и войни жените са оцелявали и са били с някакви проценти в повече да допуснем мъжете са 40% а жените 60... Та да речем около 40% от всички мъже са военно задължени, тоест мъжете над 15 години до около 50-55 нагоре са в инвалидната старческа команда. По младите са в скаутската младежка организация събирт отстреляни стрели, носят вода и правят превръзки. А ако си спомним – според изворите в битки, в които се решавало съществуването на народа, българите са въоръжавали и жените... Значи какво излиза 40% от 40% от 110 к. Под 20к си е бил военният ефектив без въоръжените жени...

Излагаш се. Руската армия днес е около 2% от населението с всичките му там росгвардии и тем подобни 3% , а сега към момента е още по-малко. В ранното средновековие армията е дружината на владетеля, обучена и въоръжена лично от него,заедно с другите вождове и разни крепостни гарнизони се движи между 20-25 000 за цяла Русия, и не говоря за викингите а за русите. Населението е около 3 милиона,смятай ? Тия фантазии за всеобща военна сила ги остави такова нещо има само при номадите. Реално опалчението не са го броели за нищо,най-много да охранява нещо, в битка е абсолютно беполезно. 

Редактирано от bulgaroid
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On 3.09.2022 г. at 7:04, Tomata said:

Относно кан, хан, кана, хана в речника има десетки такива с най-различно значение. Важното е, че в "ханаса" аса,аза е вожд, а предната част е някакво прилагарелно като в "кански рев" н.пр. Тюркската хан стои зад името и това е нещо съвсем друго. Сигурно са заимствали само половината от скитската дума и са запазили  значението или е стнало обратното, за което силно се съмнявам. 

А къде видя ханаза? Може ли да покажеш, аз нещо не виждам? Титлата е германска,заета е от там, преди се съмнявах но сега не. 

 

On 3.09.2022 г. at 7:04, Tomata said:

"жупана"

Това е аварска титла.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On 5.09.2022 г. at 22:53, monte christo said:

Императорът е войник (заради това води армията), а не бюрократ-администратор, какъвто е бил - да речем - Юстиниан Велики. Умира през 685 г. не в константинополските дворци, а в Сирия - по време на поход срещу арабите. Още през 668 г. става войник, когато обстоятелствата го принуждават да отиде в Сицилия за да си вземе царството.

Въпреки заслугите си, има нещо крайно неприятно в този тип. Съдбата не го харесва бе Графе, не ѝ е любимец

Типичен Ираклид. Съчетание на свръх-енергия с пословичен карък. И външен и вътрешен. Това го превръща в гротескна фигура  Аха да се каже , че е способен и енергичен военен...ама ... неудачното (неприятното) се е лепнало като огромна брадавица както върху личността му, така и върху династията като цяло.  И той като баща си (баш Брадатия оригиналния Погонат) резва носовете на двамата си по млади братя за презастраховка, но същата съдба като бумеранг споделя и собствения му син - Юстиниян II. Е на него ....наистина респект за нечовешката му енергия и амбиция довели до това, че .....осакатяването му - отрязаният нос с цел невъзможност с този недъг за по нататъшни претенции към трона, е пратен на бунището на историята и традицията !  От там насетне носо-отрязването  губи своя ефект и се преминава към по-сериозната стъпка - ослепяване !  Но той (Юстиниян II) още като младеж вместо да респектира армия и общество със своята младост, чар и енергия, става ..неприятен/непопулярен

И няколко думи за стария основоположник на династията Флавий Ираклий. Съдбата му прави жестока услуга - продължава му живота няколко години повече и го кара да преживее Ярмук.....унижение + физически и психически срив ...Нищо не е спестено на Хероса срещу Сасанидска Персия...

Какво щяха да пишат историците ако Ираклия беше се споминал година преди сражението ? Че Ярмук никога не би бил възможен, ако начело на източните римляни стоеше Флавий Ираклий победителят над Сасанидска Персия....

 

Редактирано от Евристей
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On 4.09.2022 г. at 12:50, tantin said:

Би било твърде елементарно да спекулираме в такава посока. Няма такава вероятност по отношение балти производно от балтия=брадва .

Понеже това е тюркска дума. 

Но езика на славяните са част от ИЕ групата и е възможно да са разклонение от Бойните брадви.

Ако не са от бойните брадви - то те са свързани по някакъв друг път с Ямненската култура.

Брадва е готска заемка в българския,какви тюрки те гонят не знам? Думата се води българска.

 

On 4.09.2022 г. at 12:58, Tomata said:

Ми там е работата, в балтийските езици май думата блато въобще не присъства...не че съм проверявал обстойно, но на пръв поглед.

точно така,нищо общо

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On 4.09.2022 г. at 18:41, tantin said:

И с маджарите нещата са прилично изяснени. Така че питай първо тука или виж из темата за генетиката - имаше коментирано доста по аварите.  Сега сме на път да докажем подобно и за прабългарите.

Точно така, чисти Манси са.Факт.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On 5.09.2022 г. at 16:25, skiahtro said:

Монголски символ!!!

Символ на турското племе "каги", което се смята, за основател на Османската империя.

Това с Христос е гавра и богохулство!!!

Обикновено в съвремието до символа стои Кемал, както и напоследък Ердоган...

Символ е и на националистическата турска партия "Партия на доброто".

 

Племето е Кайъ а символа е IVI, пак се надскочи.

 

On 5.09.2022 г. at 16:55, skiahtro said:

Викаш монголщината не се губи, дори и в Италия, след няколкостотин години...🙂

Е ,не е като циганията при вас и миризмата:ag:

 

On 5.09.2022 г. at 17:41, Раб Божи said:

Предлагам, да се изпрати остра протестна нота до Ердоган, за дето е надраскал от задната страна розетата от Плиска !

Ти верно ли повярва на тъпотиите му?:ag:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 час, bulgaroid said:

Кризата вече отминава и империята може и мобилизира много повече, затова успява да удържи почти навсякъде. Успешно се бие с 100 000 арабски армии,при Юстиниан ресурса е 250 000 без помощните, а Константин пердаши арабите успешно значи има ресурс. Пак някой си съчиняват цифри. 

Войните и външната политика на Юстиниан водят до разоряването на Византия, а чумата по негово време я обезлюдява... 

При Ираклии едва събира 15 000 човека, за да тръгне да воюва с персите. А при Ярмук поне половината армия е съставена от наемници, основно славяни. Цялото ляво крило на византииците е от славяни... 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On 7.09.2022 г. at 17:59, monte christo said:

Е, сега... Археологически следи от славяни има по Мизия, разбира се. И никак не са малко

Графе, пак ли? говорим за VII век колко да са тия славяни? и къде? 

 

On 7.09.2022 г. at 21:16, Янков said:

Извор може ли? Че винаги ми е било много чудно откъде се пръкнаха тези 15к. Намали до 5к и можем да се разберем.

Освен това, пак да напомня - не трябва да смесваме военен потенциал и участващи в дадена битка (в случая "военна операция").

15 000 изпраща според източниците Тервел срещу арабите, само дето се пропускат едни други българи бивши съюзници на арабите който се разбунтували и започнали да колят арабите като междувременно си извикали помощ. Тия работи не ги коментират, не знайно защо! Фактически  имаме едни българи който нанасят тежки поражения на арабите първоначално а после идват още 15 000. Ама Графа тия подробности не ги споменава сигурно е забравил!

Редактирано от bulgaroid
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On 10.09.2022 г. at 15:01, monte christo said:

Една от причините да пиша тук рядко е bulgaroid-a, който нанесе непоправими щети на историческият раздел със своята профания, а аз се скарах с част от модераторите.

Изложи се като кифладжия много добре помня, и се сърдеше,че не се прекланяме пред безпорния ти авторитет, какъвто си според теб. Историческия раздел включваше сляпо копиране на каквото там пише в руската историография и твойте мечти за разни римляни покрай Търгу Жиу. Дай да не почваме пак. По тоя въпрос всеки ще остане на позицията си. Но ако държиш....

Редактирано от bulgaroid
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On 10.09.2022 г. at 15:01, monte christo said:

Янков, заради това, че не ми вярваш, а и за да се научиш да ме вземаш насериозно, ти налагам съвсем мъничко наказание: ДА СЕ ПОРОВИШ МАЛКО ИЗ ИЗВОРИТЕ, ДОКАТО ОТКРИЕШ ТОВА, КОЕТО ТИ ТРЯБВА. Горе съм ти дал ГОЛЯМ джокер. Преводът е на Петър Тивчев...

Много се радвам,че не го напляска:ag: Та като сме почнали има ли няма ли едни други българи освен въпросните 15 000 ? Тия българи побеждават ли арабите? Няма да пиша историята ти много добре я знаеш,елементарен въпрос задавам, колко са българите ?

Редактирано от bulgaroid
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On 10.09.2022 г. at 18:29, monte christo said:

Може пък и да не съм разбрал. От годините ще да е :)

Не, не се сърдя, споко.

Стига вече с тази Мадара. Хайде, от мен да мине - зайчето се крие в ГИБИ 5 (1964). Страница нарочно няма да укажа, за да се поровите малко с bulgaroid-a. Достатъчно е, че споменах преводача.

Тъй...

Довечера да ви пусна ли малко сериозни статии, които да осветлят това-онова?

Не бе Графе не ми пускай нищо, само ми отговори на въпроса колко българи има общо срещу арабите? Сериозните извори сме ги чели,знаем за споразумението на Лъв с арабите, и как ги предава,знаем,че има българи съюзници или наемници на арабите,всичко знаем. Ти само сметни и кажи?

Редактирано от bulgaroid
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 10 минути, bulgaroid said:

Изобщо не е вярно,цяла Европа се смесва активно

В Панония е столицата на хуните. Най-близките им съюзници са готите, въпреки че ги има и от двете страни на фронта. Хуните предизвикват масови миграции на местното население на запад в сърцето на РИ. В резултат източна Европа и Балканите се обезлюдяват от многобройните хунски рейдове.  Сигурно пиша лошо, защото ме разбираш грешно..:) 

 

Преди 19 минути, bulgaroid said:

А къде видя ханаза? Може ли да покажеш, аз нещо не виждам? Титлата е германска,заета е от там, преди се съмнявах но сега не. 

Щом съм го писал, значи съм го чел някъде. не си следил подробно последните седмица-две темите.

452.jpg.c1276f9db72de18f42c7ab0c10f14919.jpg

Ето в тeзи линкове прочети повече какво значи думата candarno и откъде идва.

k_images/98.jpg at master · khotanese/k_images · GitHub

k_images/99.jpg at master · khotanese/k_images · GitHub

 

 

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...