Отиди на
Форум "Наука"

АВАРИЯ: Кораб Ню Шепърд се завърна преждевременно след провал на двигателя на ракета-носител!


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

АВАРИЯ: Кораб Ню Шепърд се завърна преждевременно след провал на двигателя на ракета-носител!

image_2022-09-12_174055721.png На снимката: космическият кораб „Ню Шепърд“ се завръща безопасно на Земята след авария на ракетата-носител. Photo credit : Blue Origin

12 септември 2022 г. 17:55 ч.

Светослав Александров. Американската космическа компания Блу Ориджин претърпя първия си провал на ракета-носител – но за пръв път в съвременната история на американската космонавтика се задейства спасителната система при истински провал (а не по време на тест), която успешно върна кораба „Ню Шепърд“ на Земята.

Ракетата-носител излетя в 17:28 ч. българско време. Около една минута след началото на мисията изхвърлените газове от двигателя „BE-3“ промениха цвета си, което засвидетелства за повреда в двигателния отсек. На секундата бордовият компютър констатира аварията, след което изпрати команда за разделянето на кораба от ракетата-носител и спешно запалване на двигателите на аварийните системи. Така „Ню Шепърд“ се отдалечи на безопасно разстояние и извърши меко кацане посредством парашутите си.

Нямаше екипаж на борда на космическия кораб, а само научни експерименти. Ако обаче на кораба летяха хора, те щяха да се завърнат живи на Земята. По този начин аварията напомня на тази на руския кораб „Союз МС-10“ през октомври 2018 година, когато разделянето на страничните ускорители на носителя не беше успешно. Тогава имаше екипаж, но той благополучно се завърна на Земята благодарение на спасителните системи, разработени от РКК „Енергия“.

Важно е да се подчертае, че летяла днес ракета-носител и космически кораб на Блу Ориджин се използват само за товарни превози, а не за пилотируеми.

На борда на „Ню Шепърд“ летяха разнообразни опити: такъв за изпробването на нови горивни клетки, за изучаването на поведението на планетарния реголит в различни гравитационни условия, за изучаването на влиянието на промените в гравитацията върху звуковите вълни, за изучаване на производството на „зелени“ космически горива и още много други.

Благодарение на спасителните системи, които съхраниха кораба „Ню Шепърд“, всички тези експерименти ще получат нов шанс за полет в бъдеще.

Видеозапис от аварията и спасяването на кораба: Youtube връзка

https://cosmos.1.bg/space/2022/09/12/new-shepard-returns-earth-anomaly/

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...