Отиди на
Форум "Наука"

Проверка на фактите: Работи ли Старлинк в Украйна?


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Проверка на фактите: Работи ли Старлинк в Украйна?

2022-starlink-satellites.jpg На снимката: комплект от 60 спътника „Старлинк“ преди тяхното освобождаване в космоса. Photo credit : SpaceX

12 октомври 2022 г. 08:05 ч.

Светослав Александров. Поведението на Илон Мъск в социалните мрежи понякога скандализира, но понякога е по-добре да гледаме човека в ръцете как работи, вместо да го слушаме какво говори. Спътниковата система „Старлинк“ се оказа незаменима за украинските войници, но през последните няколко дни се разпространяват злонамерени съобщения за нейната функционалност на фронта. В тази статия ще потърсим какви са фактите.

Не е изненадващо, че Илон Мъск е мразен сред определени активисти, които от своя страна разпространяват непроверени слухове за „Старлинк“ без да имат нужната техническа грамотност да го правят и без да са се допитали до експерт по темата. Съществена част от тези активисти са искрено загрижени за неравенствата и се трудят неуморно светът да стане по-добро място. И щеше да бъде много хубаво, ако те изказваха становища само по въпросите за социална справедливост, по които са подготвени, вместо по теми, които не разбират. Същото, разбира се, се отнася и за всички нас. Включително и за Илон Мъск, когато коментира теми като коронавируса или геополитиката в Украйна, по които не е чел достатъчно.

И така, работи ли „Старлинк в Украйна? Преди да си отговорим на този въпрос, да разгледаме по-общия въпрос…

Как работи „Старлинк“?

Системата „Старлинк“ се състои от общо три елемента: спътници, наземни станции и потребителски терминали. На страниците на КОСМОС БГ отразявам редовно полетите на спътниците, като понастоящем в орбита работят над 3 000 спътника от групировката. Но те са само част от общата система. За да работи „Старлинк“ са нужни също така наземни станции, които осъществяват връзката между системата и останалата част от Глобалната мрежа, както и терминали за потребителите. Ролята на спътниците е да свържат потребителските терминали с наземните станции и така потребителите да имат достъп до интернет. В началото на нейната експлоатация мрежата „Старлинк“ бе несъвършена, тъй като, за да може тя да работи, потребителят и наземната станция трябваше да са едновременно в обхвата на даден спътник. Модерните спътници „Старлинк“ обаче могат да комуникират помежду си с лазери и по този начин да си прехвърлят данни, което позволява на потребителите да използват мрежата дори и да са далеч от наземните станции.

Нека да обърнем внимание на потребителския терминал. За да може той да се свърже с изкуствен спътник, трябва да знае местоположението и ориентацията си. Местоположението, например, може да се установи посредством GPS. Ето защо „Старлинк“ е достъпен в определени страни като Украйна и е недостъпен в други като Русия – терминалът просто няма да се свърже със спътника, ако се намира на място, където не му е позволено да го прави. Това се нарича геозониране.

А какво е положението в Украйна?

„Старлинк“ има право да работи в международно признатите граници на Украйна. Но по искане на украинското правителство (източник: NSF) мрежата работи съобразно разширено геозониране, за да бъде попречено на терминалите да попаднат в руски ръце и да се използват за геополитическите цели на Русия. Ето защо „Старлинк“ би работил само на териториите, контролирани от Украйна, а не на тези, контролирани от Русия.

През последните дни обаче украинската армия напредва изключително бързо – толкова бързо, че ръководството на „Старлинк“ няма техническо време да навакса и да адаптира геозонирането. Именно поради тази причина понякога терминалите (а не спътниците!) спират да функционират, защото са попаднали на територия, която системата погрешно възприема все още за руска.

И това не се случва навсякъде. Журналистът Кристофър Милър е говорил както с войници, които съобщават, че терминалите им работят безпроблемно, така и с такива, които докладват, че не работят.

„Моля ви, не се подвеждайте по фалшиви новини“, пише журналистката Ива Фокс от сайта Tesmanian, която е с украински произход и е избягала, за да спаси живота си. „Старлинк не прекъсва услугата си за украинските войници. Както обикновено се случва, има технически трудности, които трябва да се разрешат от професионалистите“.

Допълнителна информация как „Старлинк“ помага на Украйна можете да прочетете на сайта Teslarati на този линк.

https://cosmos.1.bg/space/2022/10/12/starlink-geofencing-how-it-works/

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ако имаше възможност автоматично да отчита промените относно контролираните теретории, напредването на украинската армия нямаше да е толкова бавно. 

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Украински вицепремиер: Старлинк ни помогна да възстановим инфраструктурата си след руските атаки!

2022-starlink-satellites.jpg Спътници „Старлинк“. Photo credit : SpaceX

13 октомври 2022 г. 08:10 ч.

Светослав Александров. Украинският вицепремиер Михайло Фьодоров съобщи, че мрежата на Илон Мъск „Старлинк“ е изиграла решаваща роля при възстановяването на комуникациите и електроенергията в Украйна след ракетния обстрел на Русия.

„Над 100 круизни ракети атакуваха енергийната и комуникационната инфраструктура“, оповести Фьодоров в Туитър. „Но с помощта на „Старлинк“ ние възстановихме връзките в критичните области. „Старлинк“ продължава да е основна част от критичната инфраструктура“.

„Моля. Радвам се, че подкрепям Украйна“, отвърна Илон Мъск в Туитър.

Междувременно Financial Times ни информира, че част от терминалите на „Старлинк“, които отказаха през последните няколко дни, работят отново. Наистина не става въпрос за техническа повреда, нито за заглушаване на „Старлинк“ от страна на Русия, а както писах вчера на страниците на КОСМОС БГ, причината се корени в геозонирането. Вероятно това се налага с цел да се предотврати експлоатацията на мрежата от руски войници.

https://cosmos.1.bg/space/2022/10/13/ukraine-prime-minster-starlink/

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Илон Мъск отговори на най-важните въпроси за Старлинк и Старшип: мрежата все още е на загуба, никой преди нас не е успял.

2022-starlink-satellites.jpg На снимката: спътници „Старлинк“. Photo credit : SpaceX

14 октомври 2022 г. 08:10 ч.

Светослав Александров. Американският предприемач Илон Мъск отговори на най-важните въпроси, които си задаваме относно „Старлинк“ и „Старшип“, след като изтече информация в CNN, че СпейсЕкс работи на загуба и ще има нужда от помощта на Пентагона, за да продължи да поддържа услугите си в Украйна. Мъск потвърди, че е изключително трудно да се направи доходоносен бизнес със спътников интернет в околоземна орбита и всеки, който се е опитвал да го постигне в миналото, е фалирал.

Според новината, която изтече от анонимен източник и впоследствие бе отразена от CNN, Мъск е поискал от Пентагона да поеме финансирането за работата на „Старлинк“ в Украйна, тъй като разходите ще надхвърлят $120 милиона до края на годината и ако това продължи и през 2023 година, ще струват на СпейсЕкс $400 милиона.

Това е сериозна загуба. „Вече не сме в позиция да даряваме терминали на Украйна, както и да финансираме съществуващите терминали за неопределен период от време“, се казва в искането към Пентагона.

„Искането на СпейсЕкс е разумно“, пише инвеститорът в Тесла Сойер Мерит. „Не можете да очаквате от частна компания да финансира всичко това безплатно завинаги. Дали Локхийд, Боинг, Нортроп си вършат работата безплатно? СпейсЕкс проявиха благородство да дарят всичко, което са дарили досега, и ще продължат да осигуряват терминали с правителствени средства“.

Мерит също така публикува списък на другите аерокосмически компании, които получават много повече държавни средства от отбранителната индустрия на САЩ в сравнение със СпейсЕкс – в това число Локхийд Мартин, Боинг и Нортроп Груман.

Мъск, напълно естествено, се ядоса на този теч на информация, който се фокусира единствено върху СпейсЕкс и пренебрегва останалите. „Странно е, че нищо досега не е изтекло за нашите конкуренти“, написа той в Туитър, „в сферата на космическите изстрелвания и комуникациите. Локхийд и Боинг получават над $60 милиарда. Няма да се изненадам, ако този човек (бел. прев. който е подал информацията в медиите) се прехвърли на работа там, след като се пенсионира от Департмента на отбраната. Прекрасен пример за корупция.“

„Също така“, добави Илон Мъск, „Старлинк все още е на загуба. Невъобразимо трудно е за комуникационна групировка в околоземна орбита да избегне фалита – именно това е била съдбата на всяка компания преди нас. Когато бях попитан за целта на „Старлинк“ на космическа конференция, аз отвърнах: целта ми е да не фалирам“.

Първите опити за създаването на нискоорбитален спътников интернет датират още от 90-те години. Целестри планираха да изведат групировка от 63 спътника, а Теледесик – от 288 спътника, но проектите бяха зарязани без да е изстреляно нищо. В последно време британската компания УанУеб започна да разработва и даже изстреля първите си спътници през 2019 г., но година по-късно обяви банкрут. Впоследствие активите на фирмата бяха изкупени от международна групировка, която включва и правителството на Великобритания.

Когато беше попитан дали новият кораб „Старшип“ ще е нужен на СпейсЕкс, за да може „Старлинк“ да излезе на печалба, Илон Мъск потвърди, че вероятно старите ракети „Фалкън 9“ ще са достатъчни за тази цел.

„Но Старшип ще е задължителен, за да финансираме Марс“, категоричен е предприемачът.

Вчера СпейсЕкс успя да сглоби изцяло първата орбитална ракета „Старшип“, състояща се от прототипа „Бустър 7“ за долна степен и „Шип 24“ за горна. През следващите дни компанията ще проведе за пръв път цялостно зареждане на целия комплекс, след което ще бъде осъществено първото запалване на всичките 33 двигателя „Раптор“ на първата степен. Полетът може да е факт още към края на годината.

Илон Мъск е убеден, че хората, които му правят черен пиар през последните дни, са същите, които преди години са му пречили, докато фирмата СпейсЕкс се е борила за оцеляване и договори.

Що се касае до разходите в Украйна, „Като допълнение към терминалите, ние трябва да строим, изстреляме, поддържаме и заменяме спътниците и наземните станции, както и да плащаме на телекомите за достъп до Интернет чрез гейтуейове“, каза Мъск. „Също така трябваше да се пазим от кибератаки и заглушаване, което става все по-трудно. Загубите ни почват да достигат $20 милиона месечно“.

https://cosmos.1.bg/space/2022/10/14/elon-musk-starlink-leaks/

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Илон Мъск: Русия се опитва да убие Старлинк

2022-starlink-satellites.jpg Спътници на „Старлинк“. Photo credit : SpaceX

15 октомври 2022 г. 10:05 ч.

Светослав Александров. Американският предприемач Илон Мъск отговори на критици, които го обвиниха, че се опитва да прехвърли разходите на цялата инфраструктура „Старлинк“ върху Пентагона. Мъск подчерта, че Русия се опитва да унищожи „Старлинк“ и разходите за защита на мрежата са нараснали неимоверно.

Отговорът бе даден по адрес на човек, който не повярва на предприемача, че губи $20 милиона месечно за поддръжката на „Старлинк“ и сметна, че това вероятно е разход за цялата система, не само за Украйна.

„Има големи разлики между комуникационните услуги в мирни райони и тези на фронта“, оповести Мъск в Туитър. „Старлинк е единствената комуникационна услуга, която е останала да работи на фронта – всички останали са вече унищожени. Русия активно се опитва да убие „Старлинк“. За да я съхрани, СпейсЕкс трябваше да пренасочи огромни ресурси в нейна защита. И дори и така все още има шанс „Старлинк“ да умре“.

„Ако някой друг иска тази работа, добре е дошъл при мен“, написа още Мъск. „Оптичен интернет, телефонни линии, клетъчни кули и всички останали комуникационни космически услуги са вече унищожени. Останал е само „Старлинк“. Засега“.

https://cosmos.1.bg/space/2022/10/15/musk-russia-trying-kill-starlink/

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Илон Мъск: Ще продължим да финансираме Старлинк в Украйна!

2022-starlink-satellites.jpg Спътници „Старлинк“. Photo credit : SpaceX

15 октомври 2022 г. 21:50 ч.

Светослав Александров. Въпреки че другите аерокосмически компании осребряват приноса си за военна помощ в Украйна, получавайки пари от американското правителство, Илон Мъск заяви тази вечер, че ще продължи да финансира поддръжката на „Старлинк“ в Украйна от собствения му джоб.

„По дяволите… въпреки че Старлинк е все още на загуба и въпреки че другите компании получават милиарди долари от данъкоплатците, ние ще продължим да финансираме украинското правителство“, написа Мъск в Туитър.

Под „другите компании“ Мъск има предвид най-вече Боинг и Локхийд Мартин.

В отговор на коментара на предприемача Дейвид Сак, че „няма ненаказано добро“, Илон Мъск отвърна: „Дори и така да е, трябва да продължим да вършим добри дела“.

А за нас, обикновените космически ентусиасти, остава надеждата, че Боинг и Локхийд, макар и да усвояват от държавата десетки милиарди долари, най-накрая ще въведат в експлоатация космическите си кораби, респективно „Старлайнър“ и „Орион“, и ще започнат да превозват хора в космоса.

Засега СпейсЕкс е единствената компания, осигуряваща пилотирани превози до орбита и обратно. Благодарение на Мъск Щатите вече не зависят от Русия за транспорта на астронавти до МКС.

https://cosmos.1.bg/space/2022/10/15/elon-musk-to-fund-starlink/

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...