Отиди на
Форум "Наука"

СпейсЕкс и НАСА насрочиха своите полети до Луната за ноември


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

СпейсЕкс и НАСА насрочиха своите полети до Луната за ноември

spacex-sls-moon-1-1024x556.jpg Ракета „Спейс Лонч Систъм“ на НАСА (вдясно) и ракета на СпейсЕкс „Фалкън 9“ (вляво). Photo credit : NASA

14 октомври 2022 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Американската космическа агенция НАСА и американската компания СпейсЕкс насрочиха своите полети до Луната за ноември и ако всичко мине наред, ракетите „Фалкън 9“ и „Спейс Лонч Систъм“ могат да излетят на лунните си мисии съвсем скоро една след друга.

На 12-ти октомври НАСА потвърди, че „Спейс Лонч Систъм“ ще бъде изкарана на стартовата площадка на 4-ти ноември. Стига да няма неочаквани изненади, изстрелването ще бъде проведено на 14-ти ноември в 20:07 ч. българско време. Задачите на мисията си остават същите: корабът „Орион“ трябва да обиколи Луната, преди да се завърне на Земята.

СпейсЕкс от своя страна трябва да изпрати към Луната мисията „ХАКУТО-Р М1“, построена от японския стартъп АйСпейс, в периода между 9-ти и 15-ти ноември. НАСА, между другото, е сключила договор с АйСпейс за създаването на спускаем апарат в Щатите за нуждите на агенцията в по-далечно бъдеще, но предстоящото изстрелване е изцяло частна инициатива. „ХАКУТО-Р М1“ тежи 1 050 килограма и ще трябва да достави на Луната около 30 килограма научни инструменти. На борда на апарата пътува и луноходът „Рашид“ на Обединените арабски емирства. Също така европейската компания АрианаГруп е създала горивните и двигателните системи на мисията, а спускаемият апарат е изцяло сглобен и интегриран в Германия. Това е истинска международна роботизирана експедиция!

Сега остава да видим дали СпейсЕкс или НАСА, или … може би и двете организации ще проведат полети до Луната през ноември 🙂

Източник: Тесларати

https://cosmos.1.bg/space/2022/10/14/nasa-spacex-targeting-november/

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

А как ще стане прибирането на лунохода и пробите - с някакъв спускаем модул, който после Фалкън-9 да върне обратно? 

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки
Преди 15 часа, Warlord said:

А как ще стане прибирането на лунохода и пробите - с някакъв спускаем модул, който после Фалкън-9 да върне обратно? 

Това е дистанционна, не възвръщаема мисия. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

А къде ли щяхме да сме ако парите за войни и армии се даваха умно на подобни частни компании като Спейс Хикс, или пък на стартъпи с оригинални идеи... и на компании като Бостън Динамикс... 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Проблемът с частните компании, е че те очакват някаква възвръщаемост (печалба) от мисиите си. Тоест не са толкова склонни колкото държавните агенции да изпратят изследователска сонда на Енцелад примерно, само за да правят "чиста наука", която не обещава никаква скорошна възвръщаемост. 

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...