Отиди на
Форум "Наука"

САЩ отново е лидер в пилотираната космонавтика


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

САЩ отново е лидер в пилотираната космонавтика

2022-crew-dragon-return.jpg Снимка от петъчното завръщане на пилотиран космически кораб „Крю Драгън“. Photo credit : SpaceX/NASA

17 октомври 2022 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. През настоящия месец октомври американската компания СпейсЕкс изстреля нов пилотиран кораб „Крю Драгън“ с четирима души на борда и върна предходния пилотиран кораб на Земята, отново с четиричленен екипаж. Благодарение на тези постижения САЩ отново е световен лидер в пилотираната космонавтика, като след дебюта на „Крю Драгън“ през май 2020 г. досега американският кораб е извел в орбита повече хора от руския „Союз“ за същия времеви период, както и от китайския „Шенчжоу“ за целия времеви период от началото на експлоатацията му (2003 г. – досега).

Новината бе съобщена от Арс Текника.

От първото изстрелване на „Крю Драгън“ през май 2020 г. досега СпейсЕкс са изпълнили общо осем пилотирани изстрелвания, в рамките на които в космоса са изведени 30 души. От тези тридесет, 26 са върнати успешно на Земята (новият четиричленен екипаж ще остане на борда на МКС шест месеца).

За същия времеви период Роскосмос са изпълнили шест пилотирани изстрелвания на кораби „Союз-МС“, в рамките на които в космоса са изведени 18 души. От тези осемнадесет, 16 са върнати успешно на Земята.

Китайските космически кораби „Шенчжоу“ пък от началото на експлоатацията им през 2003 г. са летели 9 пъти, с една мисия повече от „Крю Драгън“, но са извели в орбита само двадесет и трима души. Това не бива да ни изненадва – „Шенчоу“, по подобие на „Союз“, може да лети с двучленен или тричленен екипаж, но не и с по-голям – новите американски кораби „Крю Драгън“ са с капацитет от четирима астронавти и при нужда този капацитет може да се увеличи на седем.

Експлоатацията на американския пилотиран космически кораб „Крю Драгън“ е почти безупречна, като се изключат някои дребни проблеми като неработеща тоалетна по време на една от мисиите и забавяне в отварянето на един от парашутите при завръщането на друга. Въпреки тези дреболии НАСА е повече от доволна, че в Щатите има нов орбитален космически кораб. Ако „Крю Драгън“ го нямаше, агенцията щеше да разчита на руските кораби „Союз“ и това щеше да е изключително неприятна зависимост на фона на войната в Украйна.

Октомврийското изстрелване на „Крю Драгън“ беше и последната пилотирана орбитална мисия на САЩ за 2022 година. През първата четвърт на 2023 г. са планирани две изстрелвания, едно от които ще е частно – на мисията „Поларис“, която първа от епохата на „Аполо“ и „Джемини“ ще доведе до напускане на човек на ниските предели на околоземната орбита и отправянето му на разстояние 1 000 километра от Земята.

https://cosmos.1.bg/space/2022/10/17/usa-leader-crewed-spaceflight/

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...