Отиди на
Форум "Наука"

ЕКА реши космическият телескоп Евклид и астероидната мисия Хера да летят с ракети на СпейсЕкс


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

ЕКА реши космическият телескоп Евклид и астероидната мисия Хера да летят с ракети на СпейсЕкс

2022-euclid-telescope-ready-to-go.jpeg Космическият телескоп „Евклид“. Photo credit : Thales Alenia Space

20 октомври 2022 г. 12:30 ч.

Светослав Александров. Основаната от Илон Мъск космическа компания СпейсЕкс продължава да печели покрай забавянията в разработката на нови западни ракети и недостъпността на руските ракети поради войната в Украйна. След като преди няколко дни стана ясно, че европейският носител „Ариана 6“ няма да лети преди края на 2023 г. (да се разбира – не по-рано от 2024 г.), ЕКА взе решение космическият телескоп „Евклид“ и астероидната мисия „Хера“ да бъдат изстреляни с ракети „Фалкън 9“.

Новината бе оповестена днес от директора на ЕКА Йозеф Ашбахер.

Единствено полетът на изследователския спътник „EarthCARE“, който ще проучва нашата планета, ще бъде изпълнен с европейски носител – ракетата „Вега-С“, която проведе дебютното си изстрелване по-рано през това лято.

Първоначално инфрачервеният телескоп „Евклид“ трябваше да бъде изстрелян с руска ракета „Союз“ от европейския космодрум Куру. След като предишният шеф на руската космическа агенция Дмитрий Рогозин развали това партньорство, ЕКА имаше два избора: да изчака новата европейска ракета „Ариана 6“ да стане готова или да се обърне към СпейсЕкс – единствената западна компания, която разполага с налични действащи ракети в средния и тежък клас. Първият вариант бе свързан с допълнителни разходи, тъй като за съхранението на космическия телескоп в хангара са нужни около $100 милиона годишно. Също така научният екип би останал да бездейства, което е изключително неприятно.

Не е чудно, че ЕКА се спира на СпейсЕкс. Полетът остава насрочен за 2023-та година.

Астероидната мисия „Хера“ ще трябва да полети до Дидим и Диморф – същите астероиди, които през септември т.г. бяха използвани от американската автоматична междупланетна станция „Дарт“ като опитен полигон за изпитание на технологии за защита от астероиди. „Хера“ ще полети през 2024 г., отново с ракета „Фалкън 9“, за да проучи как сблъсъкът между „Дарт“ и Диморф е променил траекторията на астероида.

Както се вижда, войната в Украйна превърна Илон Мъск в монополист. Доскоро за западните мисии съществуваше възможността да летят и с руски ракети. Голяма част от ракетите на останалите западни компании пък или са пред пенсиониране, или доскоро използваха руски двигатели, или все още не са разработени. Ракетите на СпейсЕкс „Фалкън 9“ и „Фалкън Хеви“ са действащи, налични, изцяло с американски технологии и американски ракетни двигатели – поради това са вече незаменими…

https://cosmos.1.bg/space/2022/10/20/euclid-hera-falcon-9/

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...