Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Потребител
Публикува
Преди 8 минути, Димитър Йорданов said:

Споменах че подобни неща съм чувал и чел от протестанти. Ти ги засяга някои от нещата или си ги споменавал. За трети път ще те попитам към коя от деноминациите принадлежиш и как се нарича твоята църква на която си член?  Отговора ти ще ни помогне да дискутираме по-добре с теб като знаем какви точно са твоите вярвания. Определено не си православен. Не си и католик. 

Та какъв точно си? 

Аз те помолих да ми кажеш, кой ти каза да пишеш за мене неща, които не са верни?

• Мнения 175
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

• Потребител
Публикува
Преди 8 минути, skiahtro said:

Точно това ще го намериш там. Наблегнал си твърде много на Стария Завет, а там информацията е предадена от хора, които не са имали нужните представи, за Благата Вест.

Не не съм, напротив считам, че учението е в Новия договор, и то е учението на благата вест. Това означава ли че ти си християнин?

• Потребител
Публикува
Преди 2 минути, Etienne said:

Аз те помолих да ми кажеш, кой ти каза да пишеш за мене неща, които не са верни?

Споменах че твоите думи за края на света, съдния ден свършека на дните и нужда от покаяние ги чета и чувам от протестанти. Не съм чувал тия неща от православни и католици с които имам досег. За четвърти път ще те помоля да се определиш към коя християнска деноминация и църква си ти. Ясен отговор не можеш ли да дадеш? Какво толкова има за криене и увъртане? 

• Потребител
Публикува
Преди 4 минути, skiahtro said:

Да. Говори като протестант, но има и твърде много гностическо влияние.

Протестантите са клонки на католицизма, но някои наистина се опитват да намерят истинския път.  Въпреки това, тъй като там се говори божието слово и благата вест, то вероятно има много повече истински повярвали християни отколкото в която и да е друга деноминация. За съжаление протестантите още от времето на Мартин Лутер приемат, че папата е готин поне до някъде. Те обаче го "смаляват", като обявяват сввещеника на "местната църква" за главата на църквата , по подобие на папския католицизъм. Това и до днес е дин от най-големите проблени и пречки за прогреса на протестансткото движение като цяло. Лидерите им не позволяват ничие мнение да оцелее, освен тяхното, по подобие на папата само че разклонено в хиляди отделни "църкви". Те се събират в неделя и имат неделята за святия ден на седмицата, в която се "ходи на църква" и се слушат пророведи. Строят си сгради и си правят християснки организации, които често са в спор едни с други дори се случва да воюват с оръжие. пример: баптисти с анабаптиски. Имат  учения, които често се различават, но това никога не е в основните факти на благовестието. Там повечето са хора, които признават богът баща, синът и святият дух. Това считам, че е за слава на бога, и то важи и за адвентистите. Изобщо много разнообразие. Дотрината за грабването в плът е типична за много протестантски църкви, според които църквата, тоест всички истински вяврвващи от която и да е деноминация ще бъдат взети на небето по времето на големите страдания, за които действително Библията ясно говори че идват. Аз лично не вярвам в такова грабване. Нито считам че неделята е някакъв специален ден. Тук може да се гововри наистина много, но само ако има диалог, който е "кой в какви доктрини вярва", иначе си губи смсисъла.

• Потребител
Публикува
Преди 10 минути, Димитър Йорданов said:

Споменах че твоите думи за края на света, съдния ден свършека на дните и нужда от покаяние ги чета и чувам от протестанти. Не съм чувал тия неща от православни и католици с които имам досег. За четвърти път ще те помоля да се определиш към коя християнска деноминация и църква си ти. Ясен отговор не можеш ли да дадеш? Какво толкова има за криене и увъртане? 

Няма нищо за укриване, абсолютно нищо, просто сложи в устата ми думи, които не съм казвал, знам го, защото не вярвам някои от тези неща. И се учудих какво те накара да ми ги сложиш в устата. Следователно ако ти ми кажеш християнин ли си, какво точно вярваш, може би и аз ще ти отговоря без никакъв проблем.

• Потребител
Публикува
Преди 2 минути, Etienne said:

Няма нищо за укриване, абсолютно нищо, просто сложи в устата ми думи, които не съм казвал, знам го, защото не вярвам някои от тези неща. И се учудих какво те накара да ми ги сложиш в устата. Следователно ако ти ми кажеш християнин ли си, какво точно вярваш, може би и аз ще ти отговоря без никакъв проблем.

Християнин ли си?  5 опит да кажеш ясно и конкретно от коя църква и деноминация си. Можеш ли кратко да отговориш? 

• Потребител
Публикува (edited)
Преди 1 час, Димитър Йорданов said:

Християнин ли си?  5 опит да кажеш ясно и конкретно от коя църква и деноминация си. Можеш ли кратко да отговориш? 

Абсолютно християнин, но за останалото, когато отговориш на моите въпроси. И да не говорим, че темата е "какъв е смисълът от смъртта на Исус?". Би било добре да говорим на тази тема. А ако искаш да разбереш нещо за някой, който не ти е длъжен с нищо, ще трябва да си учтив, възпитан, културен и да уважаваш събеседниците си. Искаш нещо лично за мене, без да дадеш нищо в замяна и плюс това спамиш тема за Исус от Назарет?! Това не знам защо е позволено, нямам представа. Така че за пети път ти казвам, че когато ми обясниш какво те накара да напишеш за мене, че съм казал неща, които не съм казал, може би, има някакъв шанс да ти обясня нещо повечее  за мене. А дотогава просто пишем по различни теми и ти се опитваш да разбереш защо  м нението ми е, каквото е. Както виждаш аз не ти задавам никакви лични въпроси...

Въпреки това ясно ти казвам, че аз съм християнин, от сърце вярвам че Исус от Назарет е синът на бога, умрял за нашите грехове и възкръснал от мъртвите на третия ден, възнесъл се на небесата и седнал отдясно на бога, който идва да съди живите и мъртвите и царството му не ще има край. амин.

Редактирано от Etienne
буква в повече
  • Потребител
Публикува
Преди 1 час, Димитър Йорданов said:

И ти християнин ли си? Аз не разбрах от твоите думи? Не че е моя работа, но ако не си, нямаш никакъв шанс  да разбереш нищо от тема за Исус от Назарет, нито от хилядите нароили се деноминации и т.н. Така че за някои отговори се изисва да ми обясниш твоето ниво на разбиране на духовното, иначе е безсмислено.

• Потребител
Публикува
Преди 3 минути, Etienne said:

И ти християнин ли си? Аз не разбрах от твоите думи? Не че е моя работа, но ако не си, нямаш никакъв шанс  да разбереш нищо от тема за Исус от Назарет, нито от хилядите нароили се деноминации и т.н. Така че за някои отговори се изисва да ми обясниш твоето ниво на разбиране на духовното, иначе е безсмислено.

Какво обяснение за духовното? Толкова ли е трудно да отговориш на конкретен въпрос? Аз съм от .... деноминация. Ето. Аз съм кръстен православен, но съм атеист

• Глобален Модератор
Публикува
Преди 2 часа, Димитър Йорданов said:

Крипто-християнин :)

• Потребител
Публикува
Преди 30 минути, Etienne said:

Кръстен съм, но съм атеист. Кратко и ясно. А ти ще отговориш ли за себе си? Без проповеди. Просто да кажеш. 

Публикува (edited)
Преди 3 часа, Etienne said:

Не не съм, напротив считам, че учението е в Новия договор, и то е учението на благата вест. Това означава ли че ти си християнин?

Както вече ти казах, аз съм лош християнин, но все пак християнин и не мога да деля Бог от Син - Логос, защото в началото бе Логос и Логос бе Бог.  Бог е единосъщен със Сина, през всички векове и който от жена роден стана човек. Не мога да приема, че живеем в царството на бога Сатана. Смятам че едната, света, съборна и Апостолска Църква е единствената Християнска Църква, която пази вярата и традицията.

Редактирано от skiahtro
  • Глобален Модератор
Публикува
Преди 18 минути, skiahtro said:

Бог е единосъщен със Сина

И какво значи това?

То и всички хора са единосъщни един с друг - всички сме материални, всички притежаваме единна материална същост, но въпреки това сме различни. Така че единосъщието не изключва различие. И тогава "магията" изчезва - троицата просто се разпада на три отделни елемента, и всичко си идва на мястото :)

Публикува
Преди 2 минути, scaner said:

И какво значи това?

То и всички хора са единосъщни един с друг - всички сме материални, всички притежаваме единна материална същост, но въпреки това сме различни. Така че единосъщието не изключва различие. И тогава "магията" изчезва - троицата просто се разпада на три отделни елемента, и всичко си идва на мястото :)

Повечето от хората обикновено са човекоподобни 🙂, а единосъщен означава едно същество.

• Потребител
Публикува
Преди 7 минути, skiahtro said:

Повечето от хората обикновено са човекоподобни 🙂, а единосъщен означава едно същество.

2. тогава синовете Божии видяха, че дъщерите човешки са хубави и взимаха си от тях за жени, кой каквато си избереше.

Тези божии синове единосъщни ли са с бог отец

Публикува
Преди 8 минути, самотния вълк said:

2. тогава синовете Божии видяха, че дъщерите човешки са хубави и взимаха си от тях за жени, кой каквато си избереше.

Тези божии синове единосъщни ли са с бог отец

Нямам информация, но като имаме в предвид, че в Стария Завет твърде често са изричани думи, както са ги разбирали тогава, влагайки в тях смисъл, кореспондиращ с нивото им, вероятно не става въпрос точно за "божии синове", а нещо друго.

• Глобален Модератор
Публикува
Преди 12 часа, skiahtro said:

Ако беше едно същество, нямаше да го има спорът за филиокве :) Иначе три личности в едно същество са описани подробно в медицинската литература.

• Потребител
Публикува

Нямам информация, но като имаме в предвид, че в Стария Завет твърде често са изричани думи, както са ги разбирали тогава, влагайки в тях смисъл, кореспондиращ с нивото им, вероятно не става въпрос точно за "божии синове", а нещо друго.

Това може да се каже за абсолютно всичо от светите писания. Дори самата концепция за бог може да е нещо различно от това което си мислим сега поради различните начини на говорене. Например може "бог" да е метафора.

• Потребител
Публикува

А това съждение не се ли отнася и до всички текстове на Стария завет, където се говори за божия син и месията? Как да разберем кой текст е за Оня, роден преди всички векове, единосъщен с бога и разни други имагинерни "божии синове"

Публикува (edited)
Преди 57 минути, Gravity said:

Това може да се каже за абсолютно всичо от светите писания. Дори самата концепция за бог може да е нещо различно от това което си мислим сега поради различните начини на говорене. Например може "бог" да е метафора.

Да може, но няма вече да е християнство, а нещо друго...

Идеята е, че човек, за да достигне до някаква истина, трябва да има нужната подготовка. Представи си, ако дадеш по някакъв начин средно сложна съвременна информация, на интелигентен човек живял, преди 500 години и той да се опита да я предаде на околните, със своето ниво на познание и представи... А сега си представи, изключително сложна, "божествена" информация, представена на първобитен човек, от преди хиляди години и как тя би била предадена и представена на околните! Това е Стария Завет.. 

Преди 10 минути, самотния вълк said:

А това съждение не се ли отнася и до всички текстове на Стария завет, където се говори за божия син и месията? Как да разберем кой текст е за Оня, роден преди всички векове, единосъщен с бога и разни други имагинерни "божии синове"

...Едва в Новия Завет всичко необходимо става ясно.

Редактирано от skiahtro
  • Потребител
Публикува
Преди 24 минути, Ниkи said:

С това изказване събуди в мен интересен въпрос (извинявам се, че е малко извън темата): какъв е критерия да си християнин,... да си добър християнин, лош християнин или направо да не си? 

Може би зависимостта е - колкото по-лош християнин, толкова по-нормален човек😉

• Потребител
Публикува
Преди 14 часа, Димитър Йорданов said:

Кръстен съм, но съм атеист. Кратко и ясно. А ти ще отговориш ли за себе си? Без проповеди. Просто да кажеш. 

Аз вече отговорих че съм. Няма никакви проповеди.

Публикува (edited)
Преди 1 час, scaner said:

Ако беше едно същество, нямаше да го има спорът за филиокве :) Иначе три личности в едно същество са описани подробно в медицинската литература.

🙂

Айде стига с това филиокфе! Виш там, вникни в това което е писано!

По лесно ще ти е, ако вместо личности, си представиш способности! Представи си например една жена, която има способностите на три...! Ако не ти харесфа да е жена, може да си представиш мъш, пак ще сфърши работа!

Редактирано от skiahtro
  • Потребител
Публикува
Преди 14 часа, skiahtro said:

Както вече ти казах, аз съм лош християнин, но все пак християнин и не мога да деля Бог от Син - Логос, защото в началото бе Логос и Логос бе Бог.  Бог е единосъщен със Сина, през всички векове и който от жена роден стана човек. Не мога да приема, че живеем в царството на бога Сатана. Смятам че едната, света, съборна и Апостолска Църква е единствената Християнска Църква, която пази вярата и традицията.

Не живееш в царството на Сатана само ако си станал ученик на Исус от Назарет. И действително това, което цитираш за него е вярно, той е богът на небето и на земята, и тя е негова. Относно църквата считам, че не разбираш нищо., ако и цитатът ти да е верен. Една от причините е, че Исус за когото казваш че е богът и той е, никога, абсолютно никога не е правил религиозни организавии, нито ги е заповядвал. Напротив, учението е, че ние сме храмът на бога.

• Потребител
Публикува
Преди 1 час, Gravity said:

Разбираемо от гледна точка на будизма например да се мисли така, но от гледна точка на Авраам, той ясно изразява вярата си в един бог, с когото той общува постоянно. Така че те са наречени божии синове и това може да означава вестители, но Авраам говори със бога на небето и на земята физически. Така че не може богът да е метафора.

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!