Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

Публикува
Преди 31 минути, deaf said:

Предполагам всеки човек го усеща – когато срещне маймуна в зоопарка или дивак в джунглите на Амазонка,човек инстинктивно изпитва привързаност и потенциално съчувствие към тях,като представители на човешкия род. Ако тигър нападне маймуна/дивак човек без да се замисли ще помогне на маймуната/дивака,защото смята тях за добри,а тигъра за лош.

Жертвата!

Затова някои се правят на жертви...

• Мнения 392
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

• Потребител
Публикува
Преди 19 часа, skiahtro said:

Това могат да ти го обяснят даже физиците...

Преди 9 часа, skiahtro said:

Както винаги бързаш, да изтъкнеш впечатленията и заключенията си, но продължавай да разсъждаваш.

Ама ти наистина само тролиш !

В последните си два поста ме пращаш при физиците, анализираш поведението ми и ми препоръчваш какво да правя.  И в двата случая нула  мнение по темата, цялото ти внимание е насочено към моята личност.

Публикува (edited)
Преди 35 минути, vvarbanov said:

В последните си два поста ме пращаш при физиците, анализираш поведението ми и ми препоръчваш какво да правя.  И в двата случая нула  мнение по темата, цялото ти внимание е насочено към моята личност.

Ха... Че то поведението ти е явно, не е нужно да се анализира. Какъв е смисъла на въпросите които задаваш, като сам предварително определяш отговора?

Май трола се оказва жертва на тролене.. Виш по-горе, за жертвите...

Съвсем сериозно те пратих при физиците, защото на тях ще повярваш, ще ти обяснят...

Но ако имаш някакъв довод, който не засяга моята личност, моля заповядай...

Редактирано от skiahtro
  • Потребител
Публикува (edited)
Преди 15 часа, vvarbanov said:

Там входът  за науката е забранен

Не е забранен, има си няколко науки, свързани и с религията, и със самата Библия/теология/богословие: сравнително религиознание, история на религиите, патрология, християнска философия, апологетика, псалтика, химнология, омилетика, агиология, невмология, екзегетика. Това, че обектът на изследване, не е материален, не означава, че в човешката интелектуална история не са развити множество инструменти за изучаването му, прилагащи, като цяло, същите методи, основани на логиката, каквито се срещат и при философията, и в науката. Факултетите по теология/религиознание не подготвят само свещеници, подготвят и учени.

Философията разглежда немалко от теолозите като част от собствената си историческа мисъл, сред тях има хора, близки до гениалността.

Редактирано от dora
  • Потребител
Публикува (edited)
Преди 2 часа, skiahtro said:

Опа, още един трол, който твърди, че теологията е наука...😇

Tя си е наука, иначе нямаше да е раздел тук :) Но е разбираемо, че не много хора се интересуват от теология (обществата ни са по-скоро атеистични). Вкл. сред вярващите, апропо. Това са различни нужди - да вярваш  е едно, да знаеш какво стои зад вярата изобщо - друго.

За вярващия не е нужно да е теолог. Но за теолога не е достатъчно (или дори задължително) да е вярващ.

Има брилянтни образци на средновековната теология, които си заслужават да бъдат прочетени като бисери на средновековната мисъл, както и да ги погледне човек. Ако му се занимава да разбере света на тези хора тогава.

Има и страхотно интересни като подход ранни течения, напр. апофатичното богословие - (направо постмодерно в някакъв смисъл): определянето на Бог чрез това, което той не е. Това не е само в християнството.

Редактирано от dora
  • Потребител
Публикува
Преди 10 часа, scaner said:

Денят без светилата е понятие, лишено от смисъл. Той не може да се измерва, защото липсва измерителя. 

С празни думи се опитваш да прикриеш липсата на смисъл  на написаното, нали?

Къде тук има тълкувание, освен човешките жалки опити за оправдание на безсмислиците?  :)

И основният въпрос: какво общо има това с някаква истина?

Според Библията истинският ден е този, който не е осветен от слънцето, а от самият бог, не е лишено от смисъл. Еми, това е самата истина в нейната същност.

• Потребител
Публикува (edited)
Преди 8 часа, skiahtro said:

Ха... Че то поведението ти е явно, не е нужно да се анализира.

Разбира се,  поведението ми не е нужно да се анализира, но ти само това правиш !

Какъв е смисъла на въпросите които задаваш, като сам предварително определяш отговора?

Това не е причина да тролиш. Въобще в постовете ти които цитирах няма и дума по темата.

Май трола се оказва жертва на тролене.. Виш по-горе, за жертвите...

Ти виж !

Това което правиш  е  неформалната заблуда "Психологическа проекция". 

"...това е защитен механизъм, в който егото се защитава срещу отречени и силно негативни части от себе си, като отрича тяхното съществуване в себе си и ги приписва на другите, пораждайки неразбиране и причинявайки междуличностна вреда"

Преди 7 часа, skiahtro said:

Опа, още един трол, който твърди, че теологията е наука...😇

dora не е трол като тебе. Написаното от нея  за разлика от твоето е по темата и не съдържа личностни нападки и анализи на другите.

Тук пак се опитваш да се защитиш, като обвиниш и други в тролене ! Сега пък използваш неформалната заблуда Whataboutism. По тоя начин се стараеш да отвлечеш вниманието от себе си, обвинявайки други в тролене.

п.п. Виж сега каква е разликата.

Много хора във форума те обвиняват в тролене, докато ти единствен обвиняваш много хора в тролене.

Редактирано от vvarbanov
  • Потребител
Публикува
Преди 9 часа, dora said:

Не е забранен, има си няколко науки, свързани и с религията, и със самата Библия/теология/богословие: сравнително религиознание, история на религиите, патрология, християнска философия, апологетика, псалтика, химнология, омилетика, агиология, невмология, екзегетика. Това, че обектът на изследване, не е материален, не означава, че в човешката интелектуална история не са развити множество инструменти за изучаването му, прилагащи, като цяло, същите методи, основани на логиката, каквито се срещат и при философията, и в науката. Факултетите по теология/религиознание не подготвят само свещеници, подготвят и учени.

Ти си извадила едно изречение от текста. "Там входът  за науката е забранен"

А става въпрос за следното.

"Интересно, аз пък бях останал с впечатлението, че законите на физиката не действат в библията. Там входът  за науката е забранен. За това обяснението на библията е в компетенцията на вярващите. В библията не важат законите на физиката, химията и логиката. "

От тук става ясно, че входът на науката за законите на физиката, химията и логиката е забранен. Тоест в библията има неща които не могат да се обяснят с горепосочените закони.

Но вадейки едно изречение от контекста ти си променила смисъла на това което съм написал. Така без да искаш си направила "сламен човек"

Преди 9 часа, dora said:

Философията разглежда немалко от теолозите като част от собствената си историческа мисъл, сред тях има хора, близки до гениалността.

Да разбирам ли, че става въпрос за гениални философи ? Или говориш за гениални теолози ? Става въпрос в каква област са гениални.  

Айнщайн например е гений във физиката, но твърденията му за религията не са признати за гениални. https://webstage.bg/li-ri-chni-otkloneniya/4120-naukata-bez-religiyata-e-osakatena-religiyata-bez-naukata-e-slyapa-albert-aynshtayn-za-vyarata-si-v-bog.html

Публикува (edited)
Преди 7 часа, Etienne said:

Според Библията истинският ден е този, който не е осветен от слънцето, а от самият бог, не е лишено от смисъл. Еми, това е самата истина в нейната същност.

А отговора на въпроса ми къде е? Оставяш впечатление че не си искрен...

Чете и цитира ли дявола евангелието?

Преди 5 часа, vvarbanov said:

Разбира се,  поведението ми не е нужно да се анализира, но ти само това правиш !

Това не е причина да тролиш. Въобще в постовете ти които цитирах няма и дума по темата.

Ти виж !

Това което правиш  е  неформалната заблуда "Психологическа проекция". 

"...това е защитен механизъм, в който егото се защитава срещу отречени и силно негативни части от себе си, като отрича тяхното съществуване в себе си и ги приписва на другите, пораждайки неразбиране и причинявайки междуличностна вреда"

dora не е трол като тебе. Написаното от нея  за разлика от твоето е по темата и не съдържа личностни нападки и анализи на другите.

Тук пак се опитваш да се защитиш, като обвиниш и други в тролене ! Сега пък използваш неформалната заблуда Whataboutism. По тоя начин се стараеш да отвлечеш вниманието от себе си, обвинявайки други в тролене.

п.п. Виж сега каква е разликата.

Много хора във форума те обвиняват в тролене, докато ти единствен обвиняваш много хора в тролене.

Абе голем психолок си, но това са все неща които не разбиряш, нямаш идея от тях, нито ценза имаш, нито знанията!🙂

Не те анализирах, а ти препоръчах какво да правиш, за да си решиш проблемите, след което ти почна да ме анализираш... Ето горе пак опитваш същото..🙂

Преди 3 часа, vvarbanov said:

А става въпрос за следното.

"Интересно, аз пък бях останал с впечатлението, че законите на физиката не действат в библията. Там входът  за науката е забранен. За това обяснението на библията е в компетенцията на вярващите. В библията не важат законите на физиката, химията и логиката. "

Става въпрос за следното.

"Законите на физиката действат, дори когато Върбанов не знае за тях и въпреки него"

Не става въпрос дали Дора е трол или не, а че не си заслужил още нивото на Дора, не си стигнал до там, тук разговора с теб се води в торта, по обясними причини.🙂

Редактирано от skiahtro
Публикува

🙂

Няма нищо неясно Шпага, обвиняват ме в тролене, хора които не могат да ми противоречат, за да ги определят като жертва малките деца и да им съчувстват.

Истината е че че си нямат идея, аз не съм трол, а съм просто отвратителен😀

• Глобален Модератор
Публикува
Преди 7 часа, Etienne said:

Хайде бе. А после ставало нощ, значи Бог някъде анихилирал? И къде това е указано в Библията? Или пак е нечия "благозвучна" интерпретация (демек човечка измислица), както всичко останало?

Ако беше така, дните щяха да продължават да се измерват по тоя начин, тъй като Бог все още не е умрял и съществува (според Библията).

Публикува
Преди 2 минути, scaner said:

Хайде бе. А после ставало нощ, значи Бог някъде анихилирал? И къде това е указано в Библията? Или пак е нечия "благозвучна" интерпретация (демек човечка измислица), както всичко останало?

Ако беше така, дните щяха да продължават да се измерват по тоя начин, тъй като Бог все още не е умрял и съществува (според Библията).

Едно по едно..!

Първо за Адам и Ева, имаш ли още въпроси или всичко ти се изясни?🙂

• Потребител
Публикува
Преди 21 минути, skiahtro said:

🙂

Няма нищо неясно Шпага, обвиняват ме в тролене, хора които не могат да ми противоречат, за да ги определят като жертва малките деца и да им съчувстват.

Извинявай. Май напълно съм изпуснала нишката на спора. "Нишката на Ариадна" във форумен вариант😉

Цитирай

Е, не! Ако се опитваш да бъдеш отвратителен, знай, че не ти се получава. Напразно се стараеш:)

Публикува
Преди 5 минути, Шпага said:

Извинявай. Май напълно съм изпуснала нишката на спора. "Нишката на Ариадна" във форумен вариант😉

Е, не! Ако се опитваш да бъдеш отвратителен, знай, че не ти се получава. Напразно се стараеш:)

Важното е, че ефекта напълно ме удовлетворява...🙂

• Потребител
Публикува (edited)
Преди 1 час, scaner said:

Цитирай

Преди 8 часа, Etienne said:

Приемаш казаното/цитираното от Etienne буквално. Но ако го тълкуваме метафорично, то ще придобие съвсем друг смисъл🙄

Редактирано от Шпага
  • Глобален Модератор
Публикува
Преди 38 минути, Шпага said:

Приемаш казаното/цитираното от Etienne буквално. Но ако го тълкуваме метафорично, то ще придобие съвсем друг смисъл🙄

Бибията според вярващите е Божието слово, единственият начин да се възприема е буквално. Всяко преиначаване е изкривяване на словото на Бог, което е грях, лъжа. Тълкуванията са произвол, нагаждане според нечии човешки виждания и нужди, изкривяване. Така че мърдане тук няма.

• Потребител
Публикува
Преди 5 часа, vvarbanov said:

OК, приемам възражението, в този контекст.

За другото, теологията е в някакъв смисъл родителка на философията. Философията пък - на науките.

• Глобален Модератор
Публикува
Преди 11 минути, dora said:

За другото, теологията е в някакъв смисъл родителка на философията. Философията пък - на науките.

Тя и астрологията е родител на астрономията, алхимията е родител на химията, но и двете, астрологията и алхимията, не са науки. Теологията не прави изключение от схемата.

Публикува (edited)
Преди 39 минути, scaner said:

Тя и астрологията е родител на астрономията, алхимията е родител на химията, но и двете, астрологията и алхимията, не са науки. Теологията не прави изключение от схемата.

Личното ти мнение не е важно! Важно е че на доводите и, не може да противоречиш! Науката в случая, само показва мястото ти.🙂

Бибията според вярващите е Божието слово, единственият начин да се възприема е буквално. Всяко преиначаване е изкривяване на словото на Бог, което е грях, лъжа. Тълкуванията са произвол, нагаждане според нечии човешки виждания и нужди, изкривяване. Така че мърдане тук няма.

Теологията разчита като всяка наука на логика, ако в тълкуванията липсва логика, не може да бъде наука.😀

Редактирано от skiahtro
  • Потребител
Публикува
Преди 59 минути, scaner said:

Прави, изучава се още, развива се. Не е въпрос какъв е изследваният обект, въпросът е по какъв метод се изследва той. В науката принципът е същият.

Eто пример за курс по теология днес: https://visioncolleges.edu.au/product/contemporary-theology/

Публикува

Омешал си религиите! В християнството Библията не е Бог, нито един християнин не възприема Библията буквално като Бог!😀

• Глобален Модератор
Публикува
Преди 24 минути, skiahtro said:

Теологията разчита като всяка наука на логика, ако в тълкуванията липсва логика, не може да бъде наука.

Глупости.

Всяка наука разчита на закономерности, които се основават на научният метод. Логиката е само инструмент гарантиращ непротиворечивостта на тези закони и на техните следствията.

В този смисъл, медицината не е наука, тя е просто форма на бизнес. Всеки честен лекар ще ти го потвърди.

По същата причина, теологията няма собствени закони. Тя се основава на догми, което е форма на съвременно използваните постулати. Разликата между догмите и постулатите обаче е голяма - докато постулатите са проверимо верни, догмите се основават на една митология, те не са проверими. Те са аксиоми, както в математиката. А математиката също не е наука, тя е език на който другите науки изразяват количествените отношения в нашият свят.

В науката закономерностите възникват на база обобщение от много наблюдения. В Библията имаме един текст, който на места си противоречи, може да му се прави семантичен анализ, но това не е достатъчно за научни закономерности. Напротив, теологията умишлено загърбва научният метод, неглижирайки противоречията  - а именно те са възелът, който генерира променните в науката и който променя парадигмите.

Логиката също няма място в теологията: след като липсват закономерности, то липсват и следствия които да се извеждат по логически път, останалото е семантичен анализ на текст. Не трябва да се бъркат човешките интерпретации на текста с логика, те са просто интерпретации (множествено число, наблягам, не сочат към една истина). Затова и роенето на конфесии и секти, всяка настояваща за собствени истини.

Така че няма никакво основание да считаме теологията за наука. Дора е споменала сравнително религиознание, история на религиите, да, те са науки. Както и психологията, която изучава нематериални отношения. Но окончанието "-логия" в случая с теологията само заблуждава.

• Потребител
Публикува (edited)
Преди 4 часа, skiahtro said:

Абе голем психолок си, но това са все неща които не разбиряш, нямаш идея от тях, нито ценза имаш, нито знанията!

Тук ме определяш като психолог и правиш анализ на знанията ми. Тоест продължаваш да анализираш личноста ми.

Не те анализирах, а ти препоръчах какво да правиш, за да си решиш проблемите, след което ти почна да ме анализираш...

Отново изследване на "проблемната ми" личност и заблудата "психологическа проекция". Тоест приписване на твоите мисли и чувства на мен.

Дай някоя друга заблуда с тая много се повтаряш.

"Законите на физиката действат, дори когато Върбанов не знае за тях и въпреки него"

Не става въпрос дали Дора е трол или не, а че не си заслужил още нивото на Дора, не си стигнал до там, тук разговора с теб се води в торта, по обясними причини.

Отново мериш ,изследваш и анализираш знанията ми. И не само моите но и тези на Дора. А след изследването правиш анализ и сравнение нашите знания.

Анализирайки знанията на участниците във форума ти ги обиждаш и провокираш с цел да предизвикаш емоционален отговор и размяна на нападки . По тоя начин нормалната дискусия  се затлачва и изражда в кавги. Това поведение се нарича тролинг.

Преди 3 часа, skiahtro said:

Важното е, че ефекта напълно ме удовлетворява...🙂

Точно това е определението за трол.  Тролът се наслаждава като обижда и провокира,  държи се отвратително.

Редактирано от vvarbanov

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!