Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Потребител
Публикува

Честита нова година на всички!

Говори се за съществуване на подведомствена на Цариградската патриаршия Оногондурска епископия през VII век. Предполагам, че източникът е епархийски списък на Цариградската патриаршия от това време, но досега не съм попадал на него. Тук дори не намирам тема, посветена на въпроса. Ще съм благодарен, ако някой може да посочи кой точно е първоизточникът и къде може да се намери, за предпочитане в електронен вид.

• Потребител
Публикува

Епископията е спомената в т.н. Епархийски списък от времето на исаврийската династия.  Част от списъка  е публикувана  в ГИБИ-III - http://macedonia.kroraina.com/gibi/3/index.html, а конкретно тази епископия е отбелязана на стр.194 - http://macedonia.kroraina.com/gibi/3/gal/3_194.html

• Потребител
Публикува

Не е ясно какво е но:

оногундури=българи (Теофан)

унугури=българи (Агатон)

Колко още трактовики има....

Дали между двете можем да сложим знак равно е въпрос на личен избор.

• Потребител
Публикува

Оногурите се появяват в района през 463 г. Много вероятно е кутригури и утигури да са техни подразделения.

Оногондурите би трябвало да са тъждествени с арменските внъндури и при всчки случаи, са в Европа от много по-рано.

• Глобален Модератор
Публикува
Преди 13 минути, Авитохол_165 said:

Оногурите се появяват в района през 463 г. Много вероятно е кутригури и утигури да са техни подразделения.

Оногондурите би трябвало да са тъждествени с арменските внъндури и при всчки случаи, са в Европа от много по-рано.

Константин Багренородни е категоричен:българите докато не са минали Дунав са били известни като оногондури.

• Потребител
Публикува

Нищехме го и този въпрос. Стигнахме и до Хунугури.  Стигнахме и до Хуните от Гурия (Лазика)

А както и сега ние интелигентните, бъркаме О тата и У тата на това име, по онова време и цялото име са бъркали предадено само от уста на ухо.

И до днес има улични термини, които знам от дете, не знам как се пишат правилно.

Та за това и много имена. И за съжаление не е ясно, дали едното е равно на другото. Освен предишните две, които са отъждествени с българите официално.

• Потребител
Публикува (edited)
Преди 27 минути, miroki said:

Нищехме го и този въпрос. Стигнахме и до Хунугури.  Стигнахме и до Хуните от Гурия (Лазика)

А както и сега ние интелигентните, бъркаме О тата и У тата на това име, по онова време и цялото име са бъркали предадено само от уста на ухо.

И до днес има улични термини, които знам от дете, не знам как се пишат правилно.

Та за това и много имена. И за съжаление не е ясно, дали едното е равно на другото. Освен предишните две, които са отъждествени с българите официално.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Lazica

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Lazica#/media/File%3ALazica_in_Late_Antiquity.svg

Lazica_in_Late_Antiquity.svg

Редактирано от tantin
  • Потребител
Публикува
Преди 1 час, resavsky said:

Константин Багренородни е категоричен:българите докато не са минали Дунав са били известни като оногондури.

Напълно възможно. Внъндурите при арменците, нандор като синоним на българи при унгарците, народа в-н-н-т-р от хазарския каган Йосиф. И ромейското оногундури, като управляващото племе, хората на Кубрат и Аспарух.

Но дали същите тези са тъждествени с (х)оногурите, за които има ясни и точни данни, че се появяват в средата на 5 век заедно със савирите, сарагурите и огурите/урогите?

Според мен първите са башбългарите, а вторите са нова, по-късна миграция.

• Потребител
Публикува

Не е сигурно понеже българите на Вунд са от към 2 ри век в района на Кавказките планини (близо до Оногурия), а Оногурите при 5 век, при идването им северно от Ч. Море по Приск Панийски. Но интересното е, че са избутани по пътя от океана. Кой океан не е съвсем ясно, но повече залагам на ледовитият (понеже са описани много движения от там. Включително и на Готи и Викинги разни, по описанията за зараждането на Хуните в Меотидските блата. Включително и на славяните, които описват от океана при устието на Висла. А източният е на другият край на земята.

Но оногури в района на Лазика, мисля не са споменавани като племе/народ. Поне аз не се сещам. Тези идващи от океана са май първите, като племе. 463г. После към 530 са Българи, до тях хуни.

Като Йорданес прави разлика между българи и хунугури.

http://macedonia.kroraina.com/libi/1/gal/1_337.html

• Глобален Модератор
Публикува

Но следва дебело да се подчертае - дори да е имало такава епископия и тя да е свързана точно с българите за някакво широко разпространение на християнството преди 60те години на 9 век не може да се говори.

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!