Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Глобален Модератор
Публикува

Днес е рожденият ден на Валерий Залужний, главнокомандващият ВСУ. По този повод  анекдотът на деня:

-Според социологическите проучвания в Украйна 🇺🇦 Валерий Залужний има 102% доверие

-Чакай, откъде идват 2%?

-От пленниците.

• Харесва ми! 1
  • Мнения 5,4k
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

• Потребител
Публикува
Преди 7 минути, gmladenov said:

Какво трябва да е отношението на държавата към такива (не)граждани?

В историята има безброй  примери за това: чеченците, кюрди, арменци и т.н.. Значи ако следва челния
опит на руснаци и турци, например, Украйна трябва да влезе в Донбас и да избие до крак руските
сепаратисти.

Еми такава явно е нагласата и в Украйна към сепаратистите - да ги избие до крак. В такъв случай можем ли да наречем украинците и теб, че сте нацисти и фашисти. Според мен с най-чиста съвест. 

В цивилизования свят на Европа в който твърдим че сме, яко някой народ реши да се отделя от държавата, в която се намира това се случва с референдум и държавата не избива до крак този народ. Ако референдума е положителен държавата трябва да се примири. Ако каталунците бяха гласували можеше днес да има държава Каталуния в Европа. И Испания ако бяха решили да ги избиват до крак щяхме да кажем, че испанците са нацисти и фашисти. 

Тъй че толкова за сепаратистите. Ако украинците искат да избият до крак всички руснаци от Донбас и Крим просто защото искат да използват като официален езика си, значи има основание да се отделят и Русия да нападне Украйна. Не е морално, не е за съвременния глобален свят, но явно е оправдано.

• ХаХа 1
  • Потребител
Публикува
Преди 5 минути, makebulgar said:

Еми такава явно е нагласата и в Украйна към сепаратистите - да ги избие до крак. В такъв случай можем ли да наречем украинците и теб, че сте нацисти и фашисти. Според мен с най-чиста съвест. 

В цивилизования свят на Европа в който твърдим че сме, яко някой народ реши да се отделя от държавата, в която се намира това се случва с референдум и държавата не избива до крак този народ. Ако референдума е положителен държавата трябва да се примири. Ако каталунците бяха гласували можеше днес да има държава Каталуния в Европа. И Испания ако бяха решили да ги избиват до крак щяхме да кажем, че испанците са нацисти и фашисти. 

Тъй че толкова за сепаратистите. Ако украинците искат да избият до крак всички руснаци от Донбас и Крим просто защото искат да използват като официален езика си, значи има основание да се отделят и Русия да нападне Украйна. Не е морално, не е за съвременния глобален свят, но явно е оправдано.

Пишеш пълни глупости. Руският не може да бъде друг език, освен малцинствен, само че малцинството е дръжно да знае официалния държавен език, а това е украинският. Унгарците в Румъния си учат родния език, но учат и  румънски паралелно, руснаците в Украйна имат претенции руският да е втори официален език в страната, няма как да стане.

• Харесва ми! 3
  • Потребител
Публикува
Преди 1 минута, makebulgar said:

Еми такава явно е нагласата и в Украйна към сепаратистите - да ги избие до крак.

Еми въобще не е така, щото украинците не са избили до крак руснаците в Донбас. Даже не ги
изгониха от домовете им; войната с Русия ги изгони.

Ти искаш да си вЕрваш, че украинците са постъпили недемократично спрямо руснаците в
Украйна и затова руската агресия е оправдана.

Еми вервай си. Всеки русороб в това верва и точна от тази сляпа вяра се възползуват изроди
като Путьо-капута. Без вашата вяра и подкрепа, тази нелепа война вече да е свършила.

• Харесва ми! 1
  • Потребител
Публикува
Преди 8 минути, scaner said:

Там никой - до 2014 г. не е подготвял някаква война срещу когото и да било, за да има някакви страхове в това отношение.

Тоест според теб желанието на някои украинци за влизане в НАТО не е подготовка за война срещу Русия?! Аз пък си мисля, че всеки съюзник на САЩ в НАТО е подготвян за война с Русия. Няма как да си член на НАТО и да не следваш политиката на САЩ спрямо Русия. Ако Украйна беше приета в НАТО по някакъв начин, значи автоматично приемаме, че ще започне ядрената война. Просто руснаците ще преценят, че с възможността за разполагане на натовски ядрени ракети само на 450 км от Москва и с възможността за изпращане на ядрени глави до Москва не само с балистични ракети, но и с прости дронове, ще е по-добре да нанесат първия удар. 

• ХаХа 2
  • Потребител
Публикува (edited)
Преди 9 минути, skorpion1980 said:

Пишеш пълни глупости. Руският не може да бъде друг език, освен малцинствен, само че малцинството е дръжно да знае официалния държавен език, а това е украинският. Унгарците в Румъния си учат родния език, но учат и  румънски паралелно, руснаците в Украйна имат претенции руският да е втори официален език в страната, няма как да стане.

Е нали живееш в европейския съюз как можеш да твърдиш такива нациски твърдения, че нямало как да стане. В Македония има два официални езика. В Швейцария са няколко. В Белгия също са няколко. 

Преди войната руския език съвсем не е малцинствен в Украйна. Ако 20 милиона са малцинство, егати малцинството тогава. 

Редактирано от makebulgar
  • Потребител
Публикува (edited)
Преди 9 минути, makebulgar said:

Тоест според теб желанието на някои украинци за влизане в НАТО не е подготовка за война срещу Русия?!

Хайде сега дежурната руска опорка. 🙄

Ти не видя ли как Пригожин стигна на 125км от Москва ... за два дни без никаква съпротива?
Това е Русия в момента: един разграден двор, в който можеш да влезеш както си поискаш.

Ако НАТО искаше да воюва с Русия, няма по-подходящ момент от сегашния ... а те, глупаците,
не нападат. Да им се чудиш на акъла.

Но русоробите като латерни все си опявят, че Западът живее, за да нападне Русия. 🙄

Редактирано от gmladenov
  • Харесва ми! 4
  • Потребител
Публикува
Преди 1 минута, gmladenov said:

Но русоробите като латерни все си опявят, че Западът живее, за нападне Русия. 🙄

А то е точно наобратно🤣

• Харесва ми! 2
  • Благодаря! 1
  • Потребител
Публикува
Преди 10 минути, gmladenov said:

Ти не видя ли как Пригожин стигна на 125км от Москва ... за два дни без никаква съпротива?
Това е Русия в момента: един разграден двор, в който можеш да влезеш както си поискаш.

Но се оказа, че всъщност частната му компания не била частна, а била държавна, и реално никой не се е и опитвал да я спира при движението й из страната. 

Преди 10 минути, gmladenov said:

все си опявят, че Западът живее, за нападне Русия.

Всъщност не е правилно да се генерализира с това Западът. От целия запад единствено САЩ имат планове за унищожението на Русия, и затова и ракетите им са насочени към руснаците. Не че имат желание, но имат планове при евентуална война. Те американците създават атомната бомба не за да се защитават, а за да завладеят света, и почти успяха да го постигнат. 

На останалата част от Запада, тоест на Западна Европа, всъщност Русия беше изгодна и от там получаваха доста евтини ресурси. Но тъй като това за САЩ означаваше печалби в джоба на Москва и силен противник с много ядрени ракети, то икономическата война трябваше да продължи. Войната се водеше основно на украинска територия за газопроводите и нефтопроводите. Икономическа война подобна на тази която събори СССР. Нищо ново под слънцето. Студената война просто не свърши, а все още продължава. 

• ХаХа 2
  • Потребител
Публикува
Преди 26 минути, makebulgar said:

Тоест според теб желанието на някои украинци за влизане в НАТО не е подготовка за война срещу Русия?! Аз пък си мисля, че всеки съюзник на САЩ в НАТО е подготвян за война с Русия. Няма как да си член на НАТО и да не следваш политиката на САЩ спрямо Русия.

Това е точно така. Нямам време да пиша защото трябва до ходя на анти-руска подготовка след малко, но си напълно прав. 

• ХаХа 4
  • Глобален Модератор
Публикува
Преди 6 минути, makebulgar said:

Но се оказа, че всъщност частната му компания не била частна, а била държавна, и реално никой не се е и опитвал да я спира при движението й из страната. 

Четири самолета и три хеликоптера които бяха свалени.Плюс доста разкопани магистрали / изключително ноу хау между другото/.

• Харесва ми! 1
  • Потребител
Публикува
Преди 7 минути, resavsky said:

20 милиона рускоговорящи в Украйна не е имало никога.Това са митове.

Еми не знам точно колко са, но ето какво пишат в Уикипедия за руския език в Украйна: "Според преброяването на населението през 2001 г. той е роден език за 14 273 670 души, което прави 29.58 % от населението на страната". 30% си е доста голямо малцинство. 

• Потребител
Публикува
Преди 9 минути, makebulgar said:

Еми не знам точно колко са, но ето какво пишат в Уикипедия за руския език в Украйна: "Според преброяването на населението през 2001 г. той е роден език за 14 273 670 души, което прави 29.58 % от населението на страната". 30% си е доста голямо малцинство. 

Викаш къде 14 , там и 20...еми прав си по принцип.

п.с. а какви са били целите на специалната военна посерация си го каза самия Пригожин - единствено болни имперски амбиции , обилно гарнирани с психопатични месиански идеи.

• Харесва ми! 2
  • Потребител
Публикува
Преди 3 минути, ДеДо Либен said:

Викаш къде 14 , там и 20...еми прав си по принцип.

п.с. а какви са били целите на специалната военна посерация си го каза самия Пригожин - единствено болни имперски амбиции , обилно гарнирани с психопатични месиански идеи.

Еми къде са - близо са. Но то реално бройката не е от голямо значениие. В днешния либерален свят дори и гласа на един човек е важен, тъй че мнението на руснаците в Украйна трябва да се отчете, а не да ги избиваме до крак, каквито предложения има тук. Тези от Крим и Донецк явно според референдумите искат да се отделят. Или поне тези, които са останали там. За бежанците не съм сигурен как биха гласували, но сред тях както украинци има и руснаци. 

• ХаХа 1
  • Потребител
Публикува
Just now, Шпага said:

Езикът не е основен критерий. Например немският език е "роден" на 88% от населението в Австрия, но никой не твърди, че те са немци. Примери в тази насока има много... 

Е това го знаем. Знаем, и че мексиканците не са испанци. Но когато някакви рускоезични сами се определят като руснаци в Украйна трябва да приемем позицията им. А за да разберем точно колко от рускоезичните биха се определили като руснаци трябва в Украйна да се въведе пълна свобода на изразяване. Там все още няма такава пълна свобода. По същия начин българите в Северна Гърция и Северна Македония нямат свобода да се самоопределят и гърците ги наричат славяногласни гърци, а македонците наричат предатели всеки нарекал се българин. Като живееш в подобна потисническа среда не се заявяваш свободно какъв си. 

• Потребител
Публикува
Преди 5 минути, makebulgar said:

Е това го знаем. Знаем, и че мексиканците не са испанци. Но когато някакви рускоезични сами се определят като руснаци в Украйна трябва да приемем позицията им. А за да разберем точно колко от рускоезичните биха се определили като руснаци трябва в Украйна да се въведе пълна свобода на изразяване. Там все още няма такава пълна свобода. По същия начин българите в Северна Гърция и Северна Македония нямат свобода да се самоопределят и гърците ги наричат славяногласни гърци, а македонците наричат предатели всеки нарекал се българин. Като живееш в подобна потисническа среда не се заявяваш свободно какъв си. 

Ами както е потръгнало, вече можем да наричаме тази война "освободителна операция" или още по-точно - "освободителен конфликт".

• Харесва ми! 2
  • Тъжен 1
  • Администратор
Публикува

На 500-ния ден от нападението на Русия президентът на Украйна Володимир Зеленски направи обръщение към гражданите на защитаващата се страна.

Островът има символно значение за украинците и се прочу в цял свят, след като украински защитници в първия ден на войнат след искане на нруските нападатели да се предадат реагираха с руска ругатня.

Ние сме страна на смелите, никой не може да покори нито нашия Змийски, нито цяла Украйна, каза днес Зеленски. ТНова наше малко парче суша в нашето Черно вморе е голямо доказателство, че Украйна ще си върне цялата територия, продължи той, отдавайки почит на загиналите във войната сънародници. Той благодари и на всички, които се сражават за родината си и завърши с думите: Обезателно ще победим, обезателно!

https://www.dnevnik.bg/sviat/2023/07/08/4505285_na_500-niia_den_ot_voinata_zelenski_napravi/?fbclid=IwAR2-MWniIP3OXA1Lu7havtqsPDaKnSD9rZ8elv5kVbR-ix32RXOTHhQkSjw

• Харесва ми! 3
  • Потребител
Публикува
Преди 23 минути, makebulgar said:

Но когато някакви рускоезични сами се определят като руснаци в Украйна трябва да приемем позицията им.

... както руснаците приеха позицията на чеченците, турците приеха позицията на кюрдите и сърбите
приеха позицията на косоварите. Нал тъй.

• Харесва ми! 3

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!