Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Потребител
Публикува (edited)
Преди 4 минути, deaf said:

Тогава бразилци и аржентинци не са можели да се гледат. Днес не знам как е...

Доколкото съм чувал, в днешно време аржентинци и бразилци броят себе си за братски нации.

Редактирано от gmladenov
  • Харесва ми! 1
  • Мнения 5,4k
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

• Потребител
Публикува (edited)
Преди 9 минути, deaf said:

През 70-те години става може би най-страшния кютек в историята при футболна среща между Бразилия и Аржентина! Мачът се играе в Бразилия. Включват се хиляди фенове и зрители на стадиона в побоищата,плюс самите футболисти и даже полицаите с палки започват да бият аржентинските футболисти. Тогава бразилци и аржентинци не са можели да се гледат. Днес не знам как е...

То щото Франция, Англия и Германия са могли да се гледат.

Редактирано от vandu
  • Потребител
Публикува
Преди 15 минути, gmladenov said:

Чувам те, но горната карта неизбежно ме навежда на мисълта, че Русия, Иран и Саудитска Арабия
искат да контролират петролния бизнес в Близкия изток. Или най-малкото да имат повече контрол.

Саудитска Арабия доскоро беше съюзник на САЩ, но от известно време забелязвам, че не искат
повече да играят по тяхната свирка.

Там проблемът е единствено на лична основа, Бин Салман изпитва органическо отвращение към Байдън, при това още докато последния беше вице на Обама.

• Харесва ми! 2
  • Глобален Модератор
Публикува
Преди 16 минути, skorpion1980 said:

Аз имам чувството, че съвсем скоро Мелитопол ще бъде отвоюван.

Тактическия пробив е на път да прерасне в стратегически.  

• ХаХа 1
  • Потребител
Публикува
Преди 4 часа, resavsky said:

https://t.me/operativnoZSU/111772

Украинците достигнаха до Новопрокопиевка.

Достигат до земи, които от месец седат свободни. Или поне така ги дават на картите. От там руснаците са се изтеглили още преди месец.

• Харесва ми! 1
  • Потребител
Публикува
Преди 23 минути, skorpion1980 said:

Аз имам чувството, че съвсем скоро Мелитопол ще бъде отвоюван.

До Токмак само има поне още три укрепени линии на руснаците, така че отвоюването ще е трудно.

• Глобален Модератор
Публикува
Преди 3 минути, makebulgar said:

Достигат до земи, които от месец седат свободни. Или поне така ги дават на картите. От там руснаците са се изтеглили още преди месец.

Няма такова нещо. Ако бяха свободни, да са ги отвяли руснаците от юга отдавна.

• Харесва ми! 1
  • ХаХа 1
  • Потребители
Публикува
Преди 13 минути, makebulgar said:

До Токмак само има поне още три укрепени линии на руснаците, така че отвоюването ще е трудно.

Къде ги виждате тези линии, след като казвате, че оттам руснаците са се изтеглили. Отвъд Новопокропивка руснаците нямат сериозно струпване на войска, защото няма откъде да я вземат. Ако украинците се задържат в Новопрокопивка, ако укрепят фланговете... ще видим да се юрнат към Азовско море с по стотина и повече километра изминати на ден. Въпросът е дали ген. Залужни ще предпочете да разгроми руските позиции при Новопрокопивка чрез обход или ще ги подмине. Това ще видим.

Много дразнят т.нар. свободни медии с непрекъснатите претенции към бавно настъпващите украински войски. Окопани позици се разбиват бавно, а голямата земя след позициите се отвоюва на ход и без бой.

• Харесва ми! 3
  • ХаХа 1
  • Потребител
Публикува
Преди 9 минути, Incorrectus said:

Къде ги виждате тези линии, след като казвате, че оттам руснаците са се изтеглили.

Ето на тези карти още от преди месец Новопрокопивка е без реален контрол от руснаците https://liveuamap.com/. Не знам от къде са им данните, но се движат със събитията.

Иначе за укрепените линии на руснаците ето една карта, която обаче не е опреснена - https://storymaps.arcgis.com/stories/36a7f6a6f5a9448496de641cf64bd375

Screenshot-26_8_2023.thumb.jpg.7490587bbfda435833d0025760641dfc.jpg

• Глобален Модератор
Публикува
Преди 28 минути, makebulgar said:

Сигурен ли си?Много произволно ги даваш тези линии.

• Глобален Модератор
Публикува
Преди 8 минути, makebulgar said:

Ето на тези карти още от преди месец Новопрокопивка е без реален контрол от руснаците https://liveuamap.com/. Не знам от къде са им данните, но се движат със събитията.

Селището стои в сивата зона. Освен това картата е твърде щедра за украинците :) Ползвай DeepstateMap.live

• ХаХа 1
  • Глобален Модератор
Публикува
Преди 4 минути, scaner said:

Селището стои в сивата зона. Освен това картата е твърде щедра за украинците :) Ползвай DeepstateMap.live

Вероятно до един два дена ще вземат Новопрокопиевка.

• Глобален Модератор
Публикува
Преди 53 минути, makebulgar said:

Е според теб защо не са ги взели украинците преди месец?

• Потребители
Публикува
Преди 22 минути, makebulgar said:

Иначе за укрепените линии на руснаците ето една карта, която обаче не е опреснена - https://storymaps.arcgis.com/stories/36a7f6a6f5a9448496de641cf64bd375

Screenshot-26_8_2023.thumb.jpg.7490587bbfda435833d0025760641dfc.jpg

Това са изкопани фортификации, но в тях няма армия. Руснаците копаят непрекъснато в тил, та ако се наложи да отстъпват да има къде да се спрат. Само че това е празна работа. Бягащите няма да бягат по-бързо от тези, които ги гонят. А как бързо ще преместят танковете, оръдията, боеприпасите... Трите линии на Суровикин са сериозната руска защита, която в обсъждания район вече е дискредитирана.

• Харесва ми! 1
  • Глобален Модератор
Публикува

И малко веселба :)

На вашето внимание руската безаналогава тактическа снайперска пушка на Лобаев - ТСВЛ-8 "Сталинград", в калибър 338 Lapua Magnum.

(видео: https://t.me/besarabskifront/11657)

Снайперските пушки на Lobaev се произвеждат от 2010 г. насам.

Е, какво да кажа... Добра, качествена пушка! Нека те я приемат на въоръжението си!

Източник: Александър Коваленко

• Потребител
Публикува
Преди 22 минути, resavsky said:

Е според теб защо не са ги взели украинците преди месец?

Страх ги е било, да не попаднат в капан. И са били неподготвени.

• ХаХа 1
  • Потребител
Публикува
Преди 18 минути, vandu said:

Аз днес попаднах на тази карта

F4YhMK_XAAA0gxe?format=jpg&name=medium не изглежда като да е пусто.

Роботяне и Новопрокопивка не се защитават много много, но след Новопрокопивка са силите на руснаците.

• Потребител
Публикува
Преди 5 минути, makebulgar said:

Роботяне и Новопрокопивка не се защитават много много ...

Руснаците нарочно не ги защитават, за да позволят на украинците да се вклинят,
а после и да продължат напред към Мелитопол. Всичко по план. Нал тъй.

• Харесва ми! 1
  • ХаХа 1
  • Потребител
Публикува
Преди 11 минути, gmladenov said:

Руснаците нарочно не ги защитават, за да позволят на украинците да се вклинят,
а после и да продължат напред към Мелитопол. Всичко по план. Нал тъй.

Нищо не разбираш от шахмат май.

• ХаХа 1
  • Потребители
Публикува
Преди 1 час, vandu said:

Аз днес попаднах на тази карта

F4YhMK_XAAA0gxe?format=jpg&name=medium не изглежда като да е пусто.

Нещо повече ще кажа. Ако украинците превземат Токмак няма да има нужда да ходят на Азовско море. Южната руска армия се снабдява основно от 2 места - по т.нар. северна магистрала - ж.п. линията Волноваха - Токмак и чрез Кримския мост. Ако вземат Токмак половината снабдяване рухва. При това положение и в Мелитопол не е нужно да се ходи, защото той е след Токмак по линията. А Токмак всъщност украинците няма да го атакуват директно, а ще го заобиколят в т.нар. оперативно обкръжение от изток, за да прекъснат ж.п. линията. В момента са на двайсетина километра от Токмак и ежедневно там хвърчат складове и др. След това ще последва втори или трети удар някъде на юг по реката или директно в Крим. Вече имаше успешен десант там.

Не изглежда пусто, но повечето в тила са обозначени щабове и разквартировани несъсредоточени войски, неизвестно колко окомплектовани. За да спечелиш война не е нужно да разбиеш всички налични войски една след друга.

• Харесва ми! 3
  • Глобален Модератор
Публикува

Интервю на ръководителя на ГУР Кирило Буданов (на украински):

Накратко:

Защо прогнозата на Буданов за освобождаването на Крим не се потвърди? Защо комбинираният начин за освобождаване на Крим е военна тайна? Защо боновите заграждения и потопените фериботи няма да помогнат за защитата на Керченския мост? Колко морски дрона пуска Украйна, за да атакува флота на Русия? Защо има повече агенти на ГРУ? Защо Русия все още не е загубила на бойното поле, но в стратегически план е загубила? Кой чака "смъртта на царя"? Дали видеоклипът с часовника показва истинския Путин? Суровикин и Юдин са били против пълномащабно нахлуване? Защо главният разузнавач има нужда от канарчета в кабинета си?

"Путин не разполага с нищо друго освен с човешки ресурси. Няма икономика, няма военнопромишлен комплекс, военните резерви са изчерпани" - Буданов

Основното от интервюто на ръководителя на ГУР:
▪️ Невъзможно е да се върне Крим без военни действия;
▪️ Ние не държим полуострова под пълен контрол на огъня, но имаме възможност да ударим всяка част на Крим;
▪️ В Оленевка е унищожен цял дивизион С-400 "Триумф"; за да бъде заменен, комплексът ще трябва да бъде изведен от друго направление;
▪️ Ударите ни по Крим не променят логистиката на руснаците, но значително усложняват действията на всички руски войски в този район;
▪️ Нямаме проблеми с космическото разузнаване, за един час вече знаем ситуацията във всяка точка;
▪️ Хората не напускат масово Крим, те изтеглят предимно бизнеса си;
▪️ Руските кораби са спрели да излизат отвъд рейда на Севастопол, морските дронове са парализирали дейността на Черноморския флот на Руската федерация;
▪️ представители на ФСБ се опитват да преминат от Крим в Руската федерация по всякакъв начин (подкупи, чрез връзки, отиване на понижение) - това е най-добрият показател;
▪️ Путин, когото всички са свикнали да възприемат, е видян за последен път на 26 юни 2022 г;
▪️ Канарчета в кабинета - детектор срещу отрови;

• Харесва ми! 2

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!