Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Потребител
Публикува
Преди 2 минути, makebulgar said:

Ако да накараш противника да се бави, в крайна сметка ще доведе до победата ти

За втори път ще го напиша. Продължителната война е смърт за Русия...

• Харесва ми! 1
  • ХаХа 1
  • Мнения 5,4k
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

• Потребител
Публикува
Преди 17 минути, makebulgar said:

Ако да накараш противника да се бави, в крайна сметка ще доведе до победата ти с незначителни загуби от твоя страна, дали това ще е умно?

Точно на това се надява и Путин ... но въпросът е Русия колко дълго може да издържи.

Разходите за войната са високи и техният бюджет е на дефицит. Никой не знае колко дълго могат
да издържат с такъв дефицит. Путин е всевластен и може пряко да управлява икономиката, но
всичко си има граници все пак.

В Украйна положението не е по-различно, но те поне имат външна подкрепа.

• Харесва ми! 2
  • ХаХа 2
  • Потребител
Публикува
Преди 15 минути, gmladenov said:

Точно на това се надява и Путин ... но въпросът е Русия колко дълго може да издържи.

Разходите за войната са високи и техният бюджет е на дефицит. Никой не знае колко дълго могат
да издържат с такъв дефицит. Путин е всевластен и може пряко да управлява икономиката, но
всичко си има граници все пак.

В Украйна положението не е по-различно, но те поне имат външна подкрепа.

Колкото си искат. Въпросът не е дефицита, защото банката толкова рубли ще отпечата колкото са нужни, и суровини имат, въпросът им са производството и транспорта....Колкото по-далеч и в дълбочина могат да удрят украинците толкова по-зле. Руснаците базират предимно на ЖП транспорта. Него ако го разбият украинците, ще клекнат...Няма да смогват да носят на фронта нужните товари...Като в ПСВ война. Забадева имаха милиони войници на западният фронт, гладуваха....На украинците пък главните продоволствени и военни складове са извън границите...Както и авияцията....

• Харесва ми! 4
  • Потребител
Публикува
Преди 6 минути, Skubi said:

Въпросът не е дефицита, защото банката толкова рубли ще отпечата колкото са нужни ...

Банката хубаво ще напечата, но така ще ги удари инфлация. И тогава ще се окаже, че Путин те
праща да мреш на фронта за жълти копейки (или направо без пари).

Вътрешното напрежение ще расте заедни с инфлацията.

Как беше у нас през 1997г. Ако същото се случи в Русия, войната ще трябва бързо да приключва.

• Харесва ми! 2
  • Потребител
Публикува
Преди 2 минути, gmladenov said:

Банката хубаво ще напечата, но така ще ги удари инфлация. И тогава ще се окаже, че Путин те
праща да мреш на фронта за жълти копейки (или направо без пари).

Вътрешното напрежение ще расте заедни с инфлацията.

Как беше у нас през 1997г. Ако същото се случи в Русия, войната ще трябва бързо да приключва.

Няма защото ако държавата произвежда парите, тя може и да ги извлече. Туй за печатане = инфлация е урбан легенд. да баламосват простий народ. Русия има огромен вътрешен пазар...Не е като нас икономики мухички....СМСМ

• Неясен 1
  • Потребител
Публикува
Преди 39 минути, Skubi said:

въпросът им са производството и транспорта..

Да де,но като се свие производството,(а това е неизбежно и отдавна се свива),държавата колкото и пари да напечата е все тая,защото руснаците няма да има какво да си купят с тях. Впрочем,такова беше положението преди СССР да се разпадне. Големи заплати,но нямаше какво да се купи с тях.

• Харесва ми! 3
  • Потребител
Публикува
Преди 4 минути, deaf said:

Да де,но като се свие производството,(а това е неизбежно и отдавна се свива),държавата колкото и пари да напечата е все тая,защото руснаците няма да има какво да си купят с тях. Впрочем,такова беше положението преди СССР да се разпадне. Големи заплати,но нямаше какво да се купи с тях.

ще генеририра инфлация и ще ги изгори. Но проблем. Тук е двучислена инфлацията най-голяма за европа и с какво обяснява Орбан? С войната...

• Потребител
Публикува
Преди 2 минути, Skubi said:

ще генеририра инфлация

Инфлация означава вдигане на цените. Нищо друго. И като стане един хляб един милион рубли,да ще "изгори" парите на руснаците,но какъв е смисълът? Никакъв.

• ХаХа 1
  • Потребител
Публикува
Преди 5 минути, isav said:

Вътрешния пазар на Русия е "огромен" колкото на Италия...

Въпросът е в практически неограничените суровини на Русия! Но те изискват труд за добив? Изискват техника, резервни части консумативи, транспорт... Все неща, които не можеш да си осигуриш с печатане на пари... А с достъпа до международните пазари определено изпитват сериозни трудности? Оттам и валутните дефицити, липсата на доставки и реализацията на готовата продукция и суровините...

Реално, макар и по-слабо от необходимото, санкциите си работят!

И да успеят да примамят китайски, индийски фирми + работници, по голямата част от описаните от Теб проблеми биха ги решили, но все ще им  остане въпросът с транспорта....Това е кулмитационата точка СМСМ. Логистиката винаги е била слабата точка на руснаците. И украинците койгато най-после получат самолетите с които на 100-ци ако не на 1000-и  километри ще могат прецизно да унищожават жп, летища  и други обекти благодарение на натовското сътрудничество за откриване и маркиране на военни цели....

• Харесва ми! 1
  • Потребители
Публикува
Преди 2 часа, gmladenov said:

Аз лично подозирам, че назначението на Умеров е политически мотивирано. Цели се някаква смяна
на сегашния курс ... но нямам идея точно каква. След време ще стане ясно.

Да, политически. Главната задача на министъра са доставките, но в случая решаващи са тези от чужбина, сиреч ролята му е да контактува с външния свят. Умеров е личен приятел с Ердоган и в отлични отношения със саудитите. Чу се за неговото назначаване в момента, когато Ердоган замина за Сочи. Освен това участва в преговорите през 02.2022г. в Беларус, където или малко след това, не си спомням, той и Абрамович, който пък по това време ходи и в Киев да преговаря, получиха някакви симптоми на отравяне. С други думи от украинска страна се цели подкрепа от ислямския свят и някаква идея за възможна сделка с руснаците чрез Абрамович или нещо подобно. 

Според мен това е успешен ход на Зеленски, за който мога да съдя само косвено, защото не съм експерт като по-горе обсъждания господин от СУ. За това съдя от елементарните първични реакции на бункерния стратег. Очевидно е, че в неговите очи репутацията на Зеленски в изминалите дни се е повишила, щом той - бункерният стратег - съвсем неочаквано и непровокирано от нищо отново започна да го напада лично, че бил евреин, който защитава нацизма и т.н.

• Харесва ми! 2
  • Потребител
Публикува
Преди 1 минута, deaf said:

И като стане един хляб един милион рубли,да ще "изгори" парите на руснаците,но какъв е смисълът? Никакъв.

Ами нали на войската и плащат, за да мре на фронта. И кой ще иска да мре ако ще му плашат
толкова, колкото струва един хляб.

Така че аз стискам палци в Русия да стане хипер-инфлация. Тогава ще ги видим орките какво
ще правят.

• Харесва ми! 2
  • Потребител
Публикува
Преди 5 минути, deaf said:

Инфлация означава вдигане на цените. Нищо друго. И като стане един хляб един милион рубли,да ще "изгори" парите на руснаците,но какъв е смисълът? Никакъв.

Вади от джоба и скритите под падушката пари на хората. Тук е 27% данък оборота....Знаеш ли колоко печели с това държавата?

• Потребител
Публикува
Just now, Skubi said:

Вади от джоба и скритите под падушката пари на хората. Тук е 27% данък оборота....Знаеш ли колоко печели с това държавата?

Нищо не печели. По време на пълномащабна война се налага да се въведат купони и купонна система,за да се разпределят справедливо стоките,които стават все по-оскъдни. Засега Русия не е изправена пред този вариант,но трябва да се готви за него...

• Харесва ми! 3
  • Потребител
Публикува
Преди 2 минути, deaf said:

Нищо не печели. По време на пълномащабна война се налага да се въведат купони и купонна система,за да се разпределят справедливо стоките,които стават все по-оскъдни. Засега Русия не е изправена пред този вариант,но трябва да се готви за него...

Ама това не е пълномащабна война.....Хайде да слушаме мако, музика....

• Харесва ми! 1
  • Потребители
Публикува
Преди 5 минути, gmladenov said:

Така че аз стискам палци в Русия да стане хипер-инфлация. Тогава ще ги видим орките какво
ще правят.

Засега спасяват нещата чрез Казахстан и подобни. Казахстан например от година време продава огромни количества дървесина, каквато няма. Съответно купува огромни количества коли, части, техника. Руски олигарси въртят свои/путински фирми в Казахстан и т.н. Световната цивилизована общност мълчи по този въпрос. А иначе пари имат - милиарди рупии от продажби на нефт и газ на Индия. Но какво ще ги правят тези рупии никой не знае.

• Харесва ми! 3
  • Потребител
Публикува
Преди 38 минути, gmladenov said:

Дълъг и сравнително добър анализ в Дир.бг за текущото положение на фронта:
Какво постигна настъплението на Украйна за три месеца и какви са перспективите пред него

В общи линии тезата е, че украинското контранастъпление не е постигнало значителни успехи, а
перспективите не са добри. Цитирам по-долу само заключителната част на статията.

За голямо съжаление аз съм съгласен с изводите. Сигналите от Русия са, че там нямат никакво
намерение да спират с войната. Путин има пълен контрол в страната, така че той ще води война
до последния руснак/бурятин - и аз лично не виждам какво може да го възпре, освен пълен
колапс на икономиката, който за съжаление не изглежда близо.

При такова стечение на обстоятелствата, на мястото на Украйна аз бих се замислил за
дългосрочна отбрана и дори отстъпка на територии. С тъп и упорит диктатор не виждам
как може да се излезе на глава. Дано да не съм прав.

Ето заключителната част на статията.

Какво ще се случи по-нататък?

Всички горепосочени фактори създават, от една страна, известна неопределеност в прогнозите. От друга страна, е ясно, че в момента няма еднозначни козове, които да помогнат на ВСУ да направи бърз пробив и рязко да увеличи скоростта на контранастъплението.

Най-вероятно сега Украйна си поставя максималната задача да се доближи до линията на досег на далекобойната артилерия до пътищата, които образуват сухопътния коридор към Крим. За тази цел ВСУ трябва да напредне поне до Токмак.

И е ясно, че руските сили ще се опитат по всякакъв начин да попречат на изпълнението на тази задача.

Вече цитираният британски бивш командващ Барънс смята, че Украйна трябва да спре опитите за атака на всяка цена - това е съпроводено със загуба на резерви и големи рискове в бъдеще. Вместо това тя трябва да започне да се подготвя за кампания, която ще започне през втората половина на 2024 г.

"Сегашната контраофанзива на Украйна няма да измести Русия - въпреки че никой не е и очаквал това. Също така е малко вероятно тя да намали наполовина окупираната територия преди настъпването на зимата, което можеше да е една от по-оптимистичните цели", пише Барънс в колонка във в. "Файненшъл Таймс".

Според него "Киев не бива да настоява за значителен успех на бойното поле, докато не разполага със средствата за постигането му". Което според генерала зависи изцяло от Запада.

Междувременно според него единствената възможна тактика за Украйна и същата, каквато беше и миналата зима: локални сражения по фронтовете с цел изтощаване и разтягане на силите на противника. Както и удари по руския тил и по корабите на Черноморския флот, които трябва да бъдат "извадени от играта" с помощта на морски дронове и ракети.

Но далеч не е сигурно, че украинското командване ще се вслуша в този съвет сега.

Засега всичко сочи, че украинските въоръжени сили ще се опитат да засилят настъпателните си действия през следващите седмици, за да постигнат максимален успех и дълбок пробив на руските отбранителни линии с достъп до Токмак, стига атмосферните условия да го позволяват.

И ако има успех, той ще оправдае понесените загуби.

Но ако украинските войски не успеят да пробият фронта и се опрат в нова руска отбранителна линия недалеч от сегашните позиции, тогава ще се проявят рисковете, за които говори Барънс - изчерпване на резервите на ВСУ, което може да промени съотношението на силите на фронта в полза на Руската федерация.

И тогава военно-политическото ръководство на Украйна ще има две възможности.

Първата - да се подготви за дълга война, но в по-лоша позиция (поради загубите), отколкото преди настъплението. Особено като се има предвид, че Русия може да проведе нова вълна на мобилизация, която ще ѝ осигури значително предимство в жива сила и, което не е изключено, ще ѝ позволи да започне собствено мащабно настъпление.

Вторият вариант е да се започнат преговори за прекратяване на войната при едни или други условия.

Но украинските власти сега отхвърлят втория вариант. Залага се на пробив по време на настъплението. И ще бъдат положени максимални усилия за постигането му. Ето защо есенните сражения всъщност ще определят развитието на стратегическата ситуация на фронта и на войната като цяло.

Третият  вариант - Украинците да получат най-после нужната дългобойна техника /или сами да почнат да произвиеждат/, снаряди, ракети и получат най-после нужното количество бойни самолети, че сериозно да почнат да унищожават руската инфраструктура на по 500-1000 и повече километра от фронта, включително и техниката на ЧФ и стова да затруднят плановете на руснаците от първият и вторият вариант. И тогава когато мужиките даже и в далечния  сибир усъзнаят, че за какъвти и х..уй мобилизират и пращат на кланица техните синове, съпрузи, бащи....Какво общо имат те с някакви си домбаски руснаци, когато много добре виждат, знаят как се държат и при тях с местното население култура, обичаи, език от векове насам. Да умират за някакви си бълновения на един простак губчик екс убиец, мерзавец от КГБ, който се мисли за Петър велики и Екатерина царица едновременно...Тогава ще дойде времето за преговори. СМСМ

• Харесва ми! 4
  • Потребител
Публикува (edited)

Според мен трябва да наблегнат на производството на дронове ( каквато тенденция има напоследък ). Трябва да могат да произвеждат големи количества по евтини и по лесни за изработка. И докато чакат няколкото бройки Ф-ки да ги заместят с тях.

Идеята ми е както при предишни войни са хвърляни на отделни направления (важни и решаващи ) самолети от порядъка на 800-1200-(300) броя, сега да масират в един удар на ограничена полоса (като широчина, но не и в дълбочина ) едно поне 1500-2000 дрона+касетъчните+ракети, допълнени с някаква артилерия и малки атаки за заблуда и дезориентиране на отбраната. Говоря за всякакви видове дронове - камикадзета, реб, прикриващи, обстрелващи пехота и техника.

А сега и двете страни правят едни повече безпокоящи ударчета с по единични бройки дронове и друго във вътрешността на отбраната или по някои специфични цели, както и по някой и друг дрон в полза на наземните части.

Редактирано от kirasirrav
  • Потребител
Публикува (edited)
Преди 13 минути, kirasirrav said:

едно поне 1500-2000 дрона

Тия дронове кой ще ги управлява? Геймърите в САЩ ли?

Редактирано от makebulgar
  • Харесва ми! 1
  • Потребител
Публикува

Няма нужда всички да бъдат ръчно управлявани, някои просто ще нанесат удари по разните цели, или по площи. Важното е да бъдат голямо количество и да се ползват масирано на по-важните точки.

• Глобален Модератор
Публикува
Преди 26 минути, makebulgar said:

Тия дронове кой ще ги управлява? Геймърите в САЩ ли?

Формират си нов род войски. В момента публичната информация е, че грубо над 10000 дрона е месечният разход на украинците.

• Харесва ми! 1
  • Потребител
Публикува

Е така де, то същото важи и за руснаците. Представете си например ако успеят да ударят Киев със няколкостотин единици ( ракети, планиращи бомби и дронове ).

Въпроса е че и двете страни влязоха донякъде неподготвени за тази война, като руснаците се оказаха доста изостанали и сега се опитват нещо да наваксват. Иначе ,,мясните" атаки си ги могат.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!