Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Потребител
Публикува (edited)
Преди 3 часа, resavsky said:

Надявам се скоро.

Наборната армия е неефективна ,това се е доказвало в много войни.да не се бърка с Опълчение ,което често е обръщало войните пример Сръбско -Българската 1885.Аз поне съм бил наборен войник и ако се озовях на фронта с малки шансове за оцеляване  ,не знам ,дали не бих обърнал оръжието срещу командирите или срещу старите кучета.Има един жаргонен  термин "гърч" и аз го свързвам с усещането  ,да си наборен войник.

Редактирано от todorg
  • Мнения 5,4k
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

• Глобален Модератор
Публикува

Байдън продължава да се дърпа за Ф16-ките, но пък ще прати касетъчни боеприпаси на ВСУ със следващия транш. Ще е голяма жега по  окопите на рашистите. Дупе да им е яко.
А утре ще стане 500-ия ден откакто за 3 дни щяха да са в Киев

• Харесва ми! 2
  • Глобален Модератор
Публикува

Разговори с инакомислещите. Защо Зеленски тръгна на обиколка преди срещата на върха на НАТО

Виталий Портников  07.07.2023 14:03

Седмица преди срещата на върха на НАТО във Вилнюс Володимир Зеленски обикаля столиците на държавите - членки на Алианса, като посещава България, Чехия и Турция. Ясно е, че тези пътувания едва ли ще повлияят на окончателните решения на лидерите на НАТО в литовската столица, но те показват, че украинският президент се опитва да поддържа връзка с колегите си и не се страхува да се среща с онези от тях, които не крият песимизма си за украинските перспективи и дори симпатиите си към Русия.

В София Зеленски развълнувано обясни на българския президент Румен Радев, известен привърженик на "дипломатическите решения на конфликта", че досега малцина са успели в дипломацията с Кремъл. И като пример той посочи Запорожската АЕЦ, чиято демилитаризация се опитва да постигне - и то безуспешно - генералният директор на МАГАТЕ Рафаел Гроси. Или "сделката за зърното", оттеглянето от която плаши турския президент Реджеп Тайип Ердоган и генералния секретар на ООН Антониу Гутериш. Самият Киев не участва в преговорите с Кремъл, но и дипломатическите усилия на посредниците не помагат.

bulgaria-zelenskiy.jpg

Малко вероятно е обаче Радев да не осъзнава всичко това. Той го прави, както и останалите политици, които все още се опитват да ни уверят, че "всичко не е толкова ясно". Никой не може да промени мнението им. Така че сега позицията на онези, които подкрепят Украйна и разбират значението на нейната евроатлантическа интеграция, е много по-важна.

На този фон сензационно беше изказването на ръководителя на международната комисия на германския Бундестаг Михаел Рот. Той призова да не се изисква от Украйна установяване на "съвършен мир", да бъде приета в НАТО възможно най-скоро и да се прилага член 5 само за територията на Украйна, която ще бъде под неин контрол в момента на присъединяването ѝ към Алианса. Всъщност това е вариантът, който западните политици обсъждат от месеци, но не бързат да представят на общественото внимание. Рот логично отбелязва, че ако се изчака окончателното решение, присъединяването на Украйна към НАТО може да се очаква "до второ пришествие". И в това има логика.

Дори не става дума за военния успех на украинската армия. Дори ако разгледаме най-благоприятния сценарий - навлизане на ВСУ в държавните граници на Украйна, установени през 1991 г. - дори тогава Москва може да откаже да подпише каквото и да е споразумение с Киев. А от гледна точка на НАТО това би означавало нерешен конфликт. Съюзникът на Михаел Рот, федералният канцлер Олаф Шолц, отбелязва, че не би трябвало да има нерешени конфликти, ако Украйна се присъедини към НАТО. Но дали това условие не улеснява задачата на Русия?

По силите на западните лидери е ако не да спрат конфликта, то да го локализират. Да демонстрират на Путин, че ще трябва да се откаже от идеята за поглъщане на Украйна. Да спрат ракетните атаки срещу украинските градове. Всъщност всичко това може да се постигне, като се принуди Русия да играе по нови правила.

Настоящите правила на играта са създадени, за да гарантират, че никой няма да ги нарушава съзнателно - т.е. никой няма да нарушава международното право, всички държави след Втората световна война ще се стремят да уреждат, а не да разпалват конфликти и т.н. Всъщност това беше основата на международното право, което Путин разруши. А за да постигне мир, Западът трябва да надхитри Путин, което е невъзможно, ако се остане в прокрустовото ложе на старите подходи. Невъзможно е да спечелиш на шах, когато партньорът ти дори не иска да те удари с дъската по главата, а по-скоро да те застреля по време на играта.

• Харесва ми! 4
  • Потребител
Публикува
Преди 1 час, Warlord said:

Байдън продължава да се дърпа за Ф16-ките, но пък ще прати касетъчни боеприпаси на ВСУ със следващия транш. Ще е голяма жега по  окопите на рашистите. Дупе да им е яко.
А утре ще стане 500-ия ден откакто за 3 дни щяха да са в Киев

Повече бих се радвал на други оръжия, не и на касетъчни. Не случайно има международни спогодби за забраната им, както ако не греша имаше подобна и за противопехотните мини. В тази връзка Русия и Украйна нарушават тези опити да бъде прекратено тяхното производство и употреба. За съжаление и някои от западните държави се дърпат от това и все още ги използват. 

• Харесва ми! 3
  • Потребители
Публикува
Преди 52 минути, Димитър Йорданов said:

Повече бих се радвал на други оръжия, не и на касетъчни. Не случайно има международни спогодби за забраната им, както ако не греша имаше подобна и за противопехотните мини. В тази връзка Русия и Украйна нарушават тези опити да бъде прекратено тяхното производство и употреба. За съжаление и някои от западните държави се дърпат от това и все още ги използват. 

Украйна ще използва касетъчните за отвоюване на свои територии, сиреч за защита от рашките пълчища или за разминиране на свои територии, минирани от същите тези. Няма да ги използва срещу мирно население, както прави вторая. Каква е разликата дали ще убиеш наведнъж двама или двадесет човекоподобни орки, а те са човекоподобни, защото са нахлули в твоята родина да убиват и грабят, за бяла Лада и добра заплата, надяват се?! Казват, че неизбухналите касетъчни били опасни, защото имали ефекта на мини. Та тя цялата източна Украйна е минирана вече от орките.

• Харесва ми! 2
  • Потребител
Публикува (edited)
Преди 7 минути, Incorrectus said:

Украйна ще използва касетъчните за отвоюване на свои територии, сиреч за защита от рашките пълчища или за разминиране на свои територии, минирани от същите тези. Няма да ги използва срещу мирно население, както прави вторая. Каква е разликата дали ще убиеш наведнъж двама или двадесет човекоподобни орки, а те са човекоподби, защото са нахлули в твоята родина да убиват и грабят, за бяла Лада и добра заплата, надяват се?! 

Въпроса е не само принципен. Да, ще ги ползват срещу военни, но ако тези военни са в град? А ако около тях има и цивилни - дали като щит или просто средоточие на военни в град неочакващи да бъдат атакувани? Има си причини много държави да са ги забранили. Изкушението да атакувал важна цел (човек) или средоточие на войски дори и при риск да удариш цивилни винаги ще го има. 

Редактирано от Димитър Йорданов
  • Харесва ми! 2
  • Потребители
Публикува
Преди 1 минута, Димитър Йорданов said:

Въпроса е не само принципен. Да, ще ги ползват срещу военни, но ако тези военни са в град? А ако около тях има и цивилни - дали като щит или просто средоточие на военни в град неочакващимдс бъдат атакувани? Има си причини много държави да са ги забранили. Изкушението да атакуващ важна цел (човек) или средоточие на войски дори и при риск да удариш цивилни винаги ще го има. 

Те се използват успешно срещу окопани плъхове, каквито са пълчищата на вторая в мире в момента. Линията Суровикин ще хвърчи. Вече година и нещо война показа, че Украйна воюва по правилата.

• Глобален Модератор
Публикува

Кое те притеснява? Че украинците ще вземат да ги хвърлят по мирно население ли?

Според мен, а и според показаното до момента (ако не броим пълните аутизми на копейките, че 8 години изтребвали в Донбас) такава опасност няма.

Ще ги ползват по рукките окопи. Това, което на самите войници в тях , ще им се случва е нечовешко. Но знаем кой е виновен за случващото се. Знаем кой е единственият, по чиято заповед гният в окопите и който единствено може да отмени тази заповед. Както преди, така и сега нищо човешко няма да се случи по време на тази човекоубийствена война, започната от него. Каквото и да стане - на него се сърдете. Никой друг не може да я спре.

• Харесва ми! 2
  • Потребител
Публикува (edited)
Преди 1 час, Warlord said:

Кое те притеснява? Че украинците ще вземат да ги хвърлят по мирно население ли?

Според мен, а и според показаното до момента (ако не броим пълните аутизми на копейките, че 8 години изтребвали в Донбас) такава опасност няма.

Ще ги ползват по рукките окопи. Това, което на самите войници в тях , ще им се случва е нечовешко. Но знаем кой е виновен за случващото се. Знаем кой е единственият, по чиято заповед гният в окопите и който единствено може да отмени тази заповед. Както преди, така и сега нищо човешко няма да се случи по време на тази човекоубийствена война, започната от него. Каквото и да стане - на него се сърдете. Никой друг не може да я спре.

Притеснява ме, че това е вида амуниции с голям процент невзривяващи се бомби. Че ако се използват в голямо количество после може да има хиляди такива неоткрити, които да останат с години след възвръщането на териториите. Това че могат да се изкушат да ги ползват в някой по голям град срещу руските гадове и ако стане някоя беля за избият бая свои хора. Отделно те не целят точност, а масираност на пораженията. Причините са много но е твърде рано/късно да пиша всичко това от телефона по това време. 🙂

Редактирано от Димитър Йорданов
  • Харесва ми! 1
  • Тъжен 1
  • Потребители
Публикува
Преди 37 минути, Димитър Йорданов said:

Притеснява ме, че това е вида амуниции с голям процент невзривяващи се бомби. Че ако се използват в голямо количество после може да има хиляди такива неоткрити, които да останат с години след възвръщането на териториите. Това че могат да се изкушат да ги ползват в някой по голям град срещу руските гадове и ако стане някоя беля за избият бая свои хора. Отделно те не целят точност, а масираност на пораженията. Причините са много но е твърде рано/късно да пиша всичко това от телефона по това време. 🙂

Тази кампания е директна руска пропагандна инсинуация, която я подхвана световната наивна човеколюбива общност. Но къде бяха тези човеколюбци, когато още от миналата година вторая обстрелваше с касетъчни и запалими гражданските квартали на Харков и др. градове?! Давам примери.

Друг пропаганден срамен за България случай също набързо беше разрешен. Вчера Яндекс пощуря, заради свещеник, който анатемосва кортежа на Зеленски. Първото руско съобщение беше, че това е католически свещеник, но им се стори по-ефектно да е православен и веднага смениха информацията. Пълен преглед и видео от вчера на подвизите на това лице, от чиито действия, въпреки разобличението, срамът остава.

• Харесва ми! 2
  • Глобален Модератор
Публикува (edited)

То линията около фронта, и границите, в дълбочина десетки и стотин километра, абе кажи го половин Украйна, е толкова масово минирана, че евентуалните невзривени остатъци от касетъчни бомби ще са им най-малкия проблем при следвоенното разчистване. За сравнение в Босна в момента има ок. 1 милион все още неизвадени мини от 1995 насам. Жестоките белези от една съвременна война не могат да бъдат заличени с десетилетия и поколения. Кутията на Пандора вече е отворена, щетите са нанесени, и ще бъдат нанасяни още дълго. Това е неизбежно. Въпросът е виновниците да бъдат пометени на всяка цена, ако ще не с касетъчни бомби, а с напалм! Но трябва да бъдат разкарани от Украйна и с тая лудост да се приключва час по-скоро.

Разбира се най-добрия вариант за всички ще е просто някой да свитне джуджето. Ама явно ватниците не са дорасли за това и има още дълго да страдат заради своята търпеливост. За което нямам нищо против, стига да оставят другите на мира.

Редактирано от Warlord
  • Харесва ми! 1
  • Потребител
Публикува (edited)

Интересно е избягалите от войната в Русия към 2,8 милиона тях какво ги правим. Те очевидно са руснаци и очевидно са си живели в своите къщи в Украйна. Те заедно с онези в Донецк са онези, които избираха партията на регионите и които й дадоха власт преди 2013 г. Те като граждани на демократична Украйна имаха право на глас тогава. И гласуваха, избираха. Та въпросът е тия 2,8 милиона руснаци заедно с останалите, които остават там имат ли право над земите си в Украйна и имат ли право да учат на руски и да използват руския както демократичния парламент на Украйна гласува преди 2013 г. И след края на войната дали украинците ще приемат тези руснаци да се върнат в къщите си, дали ще им позволят да имат партии, да участват в парламента... И ако Украйна беше приета бързо в НАТО и ЕС преди 2013 г., въпреки мнението на тези няколко милиона руснаци в Украйна, дали това въпреки щеше да нарушава демократично право на самоопределяне и на права в държавата на тези хора? Ако сериозно количество от съгражданите в държавата не са съгласни с желанието на останалата част съгражданите, защото желанията са политики и геополитики насочени срещу езика им, който е и език на съседния голям враг, дали имат право да гласуват срещу тези желания и да се борят за правата си? Ако тези украински руснаци бяха приети с цялата Украйна в НАТО дали щяха да бъдат допускани до висши нива в армията, дали щяха да имат възможност да решават накъде да се насочват оръжията на натовска Украйна, и дали щяха да бъдат съдени ако отказваха да се мобилизират в натовската армия срещу лошия враг-съсед??!

Войната винаги е лошо нещо, но когато се поставяме на мястото на страдащите украинци трябва да се поставяме на мястото и на страдащите руснаци в Украйна. Ако някой твърди, че в Украйна няма руснаци, че те не страдат там, че в Украйна руснаците са само орки, агресори и чуждунци, че преди войната руснаците там са си живеели по мед и масло с всички права, които има в демократичните страни значи лъже или се самозаблуждава. Лъжец и манипулатор е и онзи, който твърди, че в Украйна няма руснаци, а рускоезичните там са не-руснаци и са неукраиноезични украинци. 

Факт е, че не всички граждани на Украйна са украинци и че по време на войната голяма част от бежанците избраха да бягат към Русия. Това не са някакви тъпи орки, които са решили да бягат към грешната страна, нито са отвлечени украинци и украински деца, които са пращани в концлагери в Сибир, а това са майки с деца, баби, дядовци, които явно са се чувствали зле в Украйна заради украинската "демокрация" и са избрали да отидат там където ги приемат като свои хора, без да ги дискриминират. 

Именно това е онова, което Путин нарича фашизъм и нацизъм в Украйна и което започна войната. Незачитане на правата на руснаците в Украйна. Правото им да не са в НАТО и ЕС, и да не воюват с Русия по всякакви флангове и начини. 

Редактирано от makebulgar
  • Неясен 1
  • Администратор
Публикува

Изключително смущаващо е как едни и същи неща се повтарят вече години и няма и няма разбиране.

Да се върнем на въпроса с езика и за това, че са били тормозени хората преди войната вече ми се струва психично болно. Толкова много интелигентни хора около мен не спират да поварят едни и същи опорки и да оправдават войната. Няма оправдание!!!! 

Всички неща, които пишеш просто не са верни, не е имало никаквъв проблем с руския език, в университетите се е преподавало на руски. Аз бях там и го видях - това са само лъжи и конспирации. Ако е имало нещо, то е било на частен характер, а не държавен. Забравете ги тези опорки, давайте напред - мъже, жени, деца - цели семейства си заминаха, колко още трябва да умрат, за да разберете, че няма оправдание!

Украйна не започна тази война, започна я Русия. Русия трябва да поеме отговорност, целият цивилизационен свят застава на страната на Украйна - защото е цивилизационен!!! Ако искате да не бъдете в тази цивилизация има много лесни начини и способи да се случи - давайте там.

Тук ползваме интернет, пишем от компютри и гледаме към бъдещето. 

• Харесва ми! 2
  • Благодаря! 2
  • Потребител
Публикува
Преди 25 минути, Р. Теодосиев said:

Изключително смущаващо е как едни и същи неща се повтарят вече години и няма и няма разбиране.

Да се върнем на въпроса с езика и за това, че са били тормозени хората преди войната вече ми се струва психично болно. Толкова много интелигентни хора около мен не спират да поварят едни и същи опорки и да оправдават войната. Няма оправдание!!!! 

Ей като я лапнете тая дума опорки, и като че ли ви решава всичките проблеми и формули. :) Значи според теб всички, които кажат нещо относно руснаците в Украйна са някакви дебили, орки или пещерняци, които не разбират от интернет и гледат към миналото?!? 

Айде по сериозно се отнасяйте, и ако някои ви попита за руснаците в Украйна се опитайте да отговорите на въпросите с мисъл, а не се хващайте веднага за думата опорки. Не разбирате май, че войната може да се анализира не само от украинска, руска, натовска или европейска страна, а и малко по-безпристрастно с оглед на всички данни и факти. И при това без да си от Възраждане, без да се кланяш на СССР, Радев или Путин, и без да имаш други пристрастия. 

Въпросите ми бяха много конкретни. Какво мислите за онези 2,8 милиона руснаци избягали в Русия, а също така за онези няколко милиона останали в Донецк и Крим? Избягалите заради войната в Русия защо не избраха САЩ, Полша или Германия, а избраха Русия. Или са били принудени да бягат в Русия? Дали са руснаци или са украинци, и дали това, че са руско-езични граждани на Украйна ги прави украинци, които трябва да воюват срещу Русия и Путин? Другият въпрос е за приемането на Украйна в НАТО и ЕС. Дали това приемане трябваше да стане на всяка цена без оглед на желанието и мнението на руснаците в Украйна? При приемът на Украйна в НАТО ще има ли дискриминация спрямо руснаците в Украйна, тоест ще ги приемат ли в армията, ще ги назначават ли за генерали и майори, ще им дават ли право да вземат решения и дали ще се съобразяват с техните решения? Интересни въпроси са това. 

Въпросите ми са не за Путин и Москва, а за руснаците в Украйна, които горворят руски и се самоопределят като руснаци, които са избягали в Русия или са останали в Крим или Донецк и живеят там. Те какви са? Орки, дебили, агресори, отцепници, нацисти, путинисти, антиевропейци, извънземни? Има ли сред тях жени, деца и възрастни, които не искат да са в НАТО примерно? Трябва ли да се съобразяваме с тях и да отчитаме присъствието им или трябва просто да ги изтрием от всяка дискусия и да говорим само за украинците? 

Това са ми въпросите за онези руснаци в Украйна, а не за армията на Путин, която щяла да завладява цялата Украйна и целия свят. Съществуват ли такива руснаци в Украйна и имат ли право на мнение. Също така игнорирането на мнението и желанието им дали може да се сметне за някаква форма на дискриминация, която Путин, а вероятно и въпросните руснаци наричат нацизъм. 

• Потребител
Публикува (edited)
Преди 1 час, Р. Теодосиев said:

Украйна не започна тази война, започна я Русия. Русия трябва да поеме отговорност, целият цивилизационен свят застава на страната на Украйна - защото е цивилизационен!!! Ако искате да не бъдете в тази цивилизация има много лесни начини и способи да се случи - давайте там.

Това кой започна войната е ясно. Въпорсът е защо я започна? Лесният и бърз "цивилизован" отговор е, че руснаците са лоши, империалисти, имат атомни бомби и ни застрашават с тях, искат да завземат нови територии, искат да налагат политиката си чрез газа и разбира се защото Путин е луд. Това са лесните и бързи отговори, които всеки който гледа телевизия може да даде, въпреки, че едва ли ще може да ги обясни. Въпросът е дали няма и по-трудни отговори, които не всеки само чрез телевизора и интернет може да разбере и анализира. Това са отговори, които вероятно чужд човек трудно ще даде дори и да е бил там в Украйна и да не е виждал проблеми с езика и университетите. Подобни трудни отговори могат да се дадат само ако се анализира проблема по-обстойно с оглед и на руснаците живеещи в Украйна. Трябва да се даде отговор на въпроса защо онези в Донецк и Крим решиха да воюват и дали в тези области народа е угнетен от руските окупатори или са решили, че за тях така ще е по-добре. 

• Глобален Модератор
Публикува
Преди 1 час, makebulgar said:

Трябва да се даде отговор на въпроса защо онези в Донецк и Крим решиха да воюват и дали в тези области народа е угнетен от руските окупатори или са решили, че за тях така ще е по-добре. 

Веднага ти отговарям- защото така им наредиха от Кремъл и им пратиха оръжие,пари и хора.

• Харесва ми! 2
  • Потребител
Публикува (edited)
Преди 11 минути, resavsky said:

Веднага ти отговарям- защото така им наредиха от Кремъл и им пратиха оръжие,пари и хора.

Очаквах да кажеш, защото са орки. 

Но явно тия в Донецк и Крим са близо до орките, щом са толкова тъпи и от Кремъл могат да им нареждат какво да правят без те да имат представа защо са на тоя свят. И явно руските орки в Крим и Донецк, тоест майките с децата, бабите и дядовците, а и мъжете там са толкова угнетени от руските окупатори, че на едно въстание и на един бунт не се вдигнаха. Очакваме при подобен терор от окупаторите над мирното население те да възстават, да водят партизански битки в тила на врага?! И съответно възстанниците очакваме да бъдат клани и погребвани в масови гробове.

Дали такова нещо се случва там? Или се случва друго. 

• Глобален Модератор
Публикува
Преди 1 час, makebulgar said:

Това кой започна войната е ясно. Въпорсът е защо я започна?

Ами хайде де, мърдай клетките за да протичат процесите на познанието по-бързо. А не да разчиташ на опорките и да повтаряш неверни неща, без да ги осмисляш.

Ето ти едно видео, което добавя нова информация към въпросите които задаваш, и от което може да получиш много отговори. Например, доколко рускоезичните са репресирани в Украйна, и защо големите източни украински градове до войната имат избрани рускоезични кметове. А вече на собствени мисли трябва да разрешиш колизията, защо си избрал да вярваш на Путинската пропаганда за обратното?

В следващото видео се прави сравнение на нацистските движения в Русия и Украйна, за да се види права ли е руската пртопаганда, обвинявайки Украйна в нацизъм. или това е поредният капан за немислещи мозъци:

И едно видео с едногодишна давност, сравняващо животът в окупираните области със стандарта в Украйна преди 2014 г., както и стандартът в Русия.

• Харесва ми! 1
  • Благодаря! 1
  • Потребител
Публикува
Преди 2 часа, Р. Теодосиев said:

Всички неща, които пишеш просто не са верни, не е имало никаквъв проблем с руския език, в университетите се е преподавало на руски. Аз бях там и го видях - това са само лъжи и конспирации. Ако е имало нещо, то е било на частен характер, а не държавен. Забравете ги тези опорки, давайте напред - мъже, жени, деца - цели семейства си заминаха, колко още трябва да умрат, за да разберете, че няма оправдание!

Тук ползваме интернет, пишем от компютри и гледаме към бъдещето. 

Все пак има някакъв напредък, след като поспряха "ентелегентите" да използват оправданието че гнилия запад тероризираше Садам, Осама, Кадафи и други подобни радетели за човешки права. 

• Харесва ми! 3
  • Глобален Модератор
Публикува
Преди 10 минути, makebulgar said:

Очаквах да кажеш, защото са орки. 

Но явно тия в Донецк и Крим са близо до орките, щом са толкова тъпи и от Кремъл могат да им нареждат какво да правят без те да имат представа защо са на тоя свят. И явно руските орки в Крим и Донецк, тоест майките с децата, бабите и дядовците, а и мъжете там са толкова угнетени от руските окупатори, че на едно въстание и на един бунт не се вдигнаха. Очакваме при подобен терор от окупаторите над мирното население те да възстават, да водят партизански битки в тила на врага?! И съответно възстанниците очакваме да бъдат клани и погребвани в масови гробове.

Дали такова нещо се случва там? Или се случва друго. 

2023 година  в коя държава има партизанско движение?

• Потребител
Публикува (edited)
Преди 58 минути, scaner said:

В следващото видео се прави сравнение на нацистските движения в Русия и Украйна, за да се види права ли е руската пртопаганда, обвинявайки Украйна в нацизъм. или това е поредният капан за немислещи мозъци:

Въпросът е, че подобни нациски уклони има както в Русия, така и в Украйна. И това е нацизъм не от типа на хитлеровия и не е нацизъм при който се убиват милиони, а е нацизъм на дискриминация и отнети права.

Същото е като ситуацията в Македония. За външния наблюдател, примерно от Дания, ситуацията изглежда като, че България е някакъв зъл агресор, който иска да променя конституцията на македонците, иска да ги прави българи, в миналото ги е окупирал, и като цяло прави нецивилизовани действия против мира и европейското благо. Обаче ако си вътрешен човек и при това си българин в Македония виждаш един нацизъм, който ти влияе пряко на живота. Първо не си в конституцията наред с останалите записани в нея. За теб няма квоти в администрацията и там може да си или албанец или македонец, влах или сърбин, но не и българин. Не вписват детето ти като българче в акта за раждане, но го пишат македонче, или албанче, или сръбче. Ако си направиш клуб ти го палят, а ако се декларираш като българин те обявяват за предател и те пребиват. Тия неща за незапознатия чужденец могат да звучат като някаква луда българска пропаганда относно Македония, но за запознатия са просто ежедневие от новините от Македония.

Разни унгарци, датчани и французи тия дискриминации в Македония не ги интересуват и в новините им не ги дават, тъй като са много далечни. И ако ги питаш да ти обяснят ситуацията там ще я обяснят по цивилизования европейски начин, който виждат от техния телевизор. 

И ако нещата в Македония ескалират спрямо местното българско население или примерно македонците се опитат да се присъединят към някакъв враждебен на България военен блок, разположат на територията си ракети насочени към София, и ограничат българските комуникации през Македония били те газови, железопътни или други, и ако България се намеси военно, за да реши тези проблеми, от вън за света ще изглежда като лоша агресия на зъл полудял враг, но от вътре ще изглежда по друг начин. 

Разбира се ситуациите в Украйна и Македония не са едни и същи, но има съществени аналогии. 

И ако можем да се поставим на мястото на българите в Македония, можем да помислим и дали не можем да се поставим за малко и на мястото на руснаците в Украйна. И това го правим без да пренебрегваме цялата история и правото да се самоопределяш като македонец или украинец и да живееш в собствена държава. 

• Потребител
Публикува
Преди 40 минути, resavsky said:

2023 година  в коя държава има партизанско движение?

По новините все още използват термина "партизанска война" визирайки "неконвенционална война без фронтова линия, при която малки и подвижни бойни групи воюват срещу по-голяма и по-малко подвижна официална армия.", но ако е проблем може да коригираме и с асиметрична война в тила. 

Идеята ми беше да помислим какво прави обикновения народ в Донецк и Крим и дали са угнетени, дали ги тероризират, дали бежанците им са избягали в Русия защото са били принудени да не бягат към Полша и Германия и т.н. Дали има някаква симпатия от страна на народа там към армията на оркът Путин... 

Интересно ми беше как в освободения Херсон народа посреща украинската армия на площада. Въпросът беше какво правеха руснаците живеещи в Херсон по онова време. Ако бяха излезли на улицата с руски знамена дали щяха да стрелят по тях. И дали са си стояли вкъщи защото ги е било страх? Или пък в Херсон няма руснаци!?

• Глобален Модератор
Публикува
Преди 21 минути, makebulgar said:

Въпросът е, че подобни нациски уклони има както в Русия, така и в Украйна. И това е нацизъм не от типа на хитлеровия и не е нацизъм при който се убиват милиони, а е нацизъм на дискриминация и отнети права.

Не само там. И в България има.

Но основният въпрос е: доколко този нацизъм е определящ за държавата, за да я наричаме нацистска, а съответният народ - нацисти. И фактите сами сочат - така наречените нацисти не заемат някакво видимо място в управлението на държавата. В Украйна на последните избори само един крайнодесен представител - жена - се класира в народното им събрание, че и тя в програмата си набляга на въпроси свързани с правата на жените...

Това веднага разголва целенасочените лъжи на руската пропаганда. И вече съвсем малко е нужно, за да се направи следващата стъпка - а дали и останалите им тези имат връзка с истината? И филмчетата които ти дадох, ясно показват - няма такава връзка. Нито някакво насилие над рускоезичното население има, нито икономическа принуда. Рускоезичните не са етнос, за да се говори и за етническо прочистване някакво... А всичко това отваря възможност да се помисли - а кому са нужни тези лъжи, и кой е наистина агресорът, от какви подбуди е движен.

Не може да става и дума за сравняване на Украйна с Македония. В Украйна руските граждани преди войната имаха всички права, които имаха и останалите граждани. Не може да има сравнение между положението на българите в Македония и на руснаците в Украйна преди войната.

Преди войната Украйна имаше съвсем други проблеми. Огромната корупция и шуробаджанащина там, наследени от разпада на СССР, силно подкопаха икономиката и задълбочиха разделението между хората. Но в това разделение няма линия руснаци-украинци. Разбира се, тези проблеми бяха подхванати от проруските националисти на изток, и доведоха до това което наблюдаваме. Предатели има във всяко общество.

• Харесва ми! 4
  • Потребител
Публикува
Преди 1 минута, БатеВаньо said:

Северна Македония е изгубена кауза още след края на ВСВ. Факт е че съществуват северомакедонци и северомакедонския език вече към 80 години. Единствено копейките си мислят че могат да върнат мнозинството северомакедонци към бащините им корени със сила, каквато техните ментори от масква упражняват над Украйна. 

Тоест според теб в Македония няма българи и няма македонци, които се самоопределят като българи? Или пък има такива българи там?! Ако има, те трябва ли да имат права равни на тези на останалите народи описани в конституцията им? И ако нямат такива права това нацизъм ли е спрямо тях. 

Северна Македония може и да е изгубена кауза като територия и може там да има вече отделен от българския език, но това не означава, че не трябва да защитаваме българите там. Ще ги защитаваме, засега с политика, но ако се наложи и с армията. 

А времето ще покаже колко от македонците ще се върнат към корените си. Ако се изкоренят всички нациски практики и политики там и ако българите се поставят на равни начала с албанци, сърби и македонци, без да има никакъв страх и дискриминация, ще се види най-добре какъв ще е резултата. 

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!