Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Глобален Модератор
Публикува
Just now, Ignat said:

Комик бил, наркоман бил, незнам си какъв бил. Украйна е полупрезидентска република. Не е президентска. Неговата роля е до някаква степен по-близо до ролята на президента при парламентарните републики от колкото до чисто президентските. И като цяло основното му задължение е да представя пред света народа си, да поставя исканията му, да не позволява да бъдат забравени. И в този му смисъл украинците имат голям късмет, че той се падна да е в мандат по време на войната. Защото се представя абсолютно перфектно при горните му функции. Да знам че има голям брой екипи които се грижат за всичко до последната сричка или жест, но той ги предава на световната общественост перфектно. Преди ден-два с такова самочуствие и респект се изплю в устата на чорапа, че даже не се ядосах че има такова отношение към президента на моята родина. Може да не става за политик, може да не става за законотворник, нмо е адски добър да представи в максимална сила интересите на Украйна по време на войната.

Често пъти съм си мислил каква щеше да е съдбата на Украйна ако начело на Украйна беше Янукович или Порошенко.Младите лидери като Зеленский и Залужний се справят отлично но не съм убеден че старите щяха да се оправят по същия начин.  

• Харесва ми! 3
  • Мнения 5,4k
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

• Потребител
Публикува
Преди 18 минути, gmladenov said:

... както руснаците приеха позицията на чеченците, турците приеха позицията на кюрдите и сърбите
приеха позицията на косоварите. Нал тъй.

Вадиш думите ми от контекста.

Факт е, че има рускоезични в Украйна, които се самоопределят като руснаци. Това е позицията им по отношение на самоопределянето им. А ти говориш за други позиции. Никой в Чечня, Кюрдистан и Косово не оспорва това, че чеченците са чеченци, че кюрдите са кюрди и че косоварите са албанци. Ни най-малко. В тия области щом говорят на езика си то се определят именно като чеченци, кюрди и албанци. Ако отидеш в Чечня, Косово или Кюрдистан и им кажеш на местните, че може и да говорят на чеченски, кюрдски или албански, но това не означава че са чеченци, кюрди или албанци, може да си изкараш боя или най-много да те застрелят. Тоест, връзката народ-език е доста силна вероятно при 95% от случаите по света. Изключения са Австрия и разни наследници на колониални империи. Мексиканците и аржентинците може и да са се отдалечили от Испания, но и днес се мешат здраво заради общия им испански език. И беларусците могат да загърбят книжовния руски и да започнат да говорят само на беларуски променяйки го така че да се отдалечи максимално от руския, но процеса ще е дълъг и ще наподобява създаването на македонския. 

• ХаХа 1
  • Глобален Модератор
Публикува
Преди 10 минути, makebulgar said:

Факт е, че има рускоезични в Украйна, които се самоопределят като руснаци. 

Това са не повече от 10 процента от населението на Украйна. Руската армия много разчиташе да намери такива например в Мариупол и Херсон но ги чакаше крайно неприятна изненада. 

• Администратор
Публикува
Преди 21 часа, makebulgar said:

Факт е, че има рускоезични в Украйна

Само ромите в България са сигурно 10 групи и повечето от тях си имат и дори собствен език или диалект на ромския език. 

И това е факт!

А между другото домата е плод, а не зеленчук - друг интересен факт :)

• Потребител
Публикува
Преди 3 минути, resavsky said:

Това са не повече от 10 процента от населението на Украйна. 

Според Уикипедия през 1989 г. са били над 22%. Това е близо 1/4 от жителите на Украйна. 

• Глобален Модератор
Публикува
Преди 5 минути, makebulgar said:

Според Уикипедия през 1989 г. са били над 22%. Това е близо 1/4 от жителите на Украйна. 

Войната в Украйна беше най добрия лакмус кой какъв е.

• Харесва ми! 1
  • Потребител
Публикува
Преди 6 минути, Р. Теодосиев said:

Само ромите в България са сигурно 10 групи и повечето от тях си имат и дори собствен език или диалект на ромския език. 

И това е факт!

А между другото домата е плот, а не зеленчук - друг интересен факт :)

Като ти е толкова весело, защо не отговориш на въпроса. Смяташ ли че има руснаци в Украйна и смяташ ли, че руснаците в Украйна трябва да им се чува гласа, да участват активно в парламента, и смяташ ли, че парламента на Украйна трябва да уважава мнението на това доста голямо малцинство в държавата им? Дали беше възможно по аналогия с Белгия или Македония и в Украйна да има тук-там два или повече официални езика. Или според теб там няма руснаци и всички рускоезични там са неукраиноезични украинци, въпреки че самите те казват, че са руснаци?

И на другия въпрос. 2,8 милиона бежанци избягаха в Русия, а не в Полша или Германия. С тях говорил ли си там на място в Украйна и дали знаеш дали се смятат за руснаци или за украинци. Ако направим аналогия със ситуацията в Македония можем да си спомним как македонските българи при балканските и световните войни бягаха към България, а не към Сърбия или Гърция!

• Потребител
Публикува (edited)
Преди 10 минути, resavsky said:

Войната в Украйна беше най добрия лакмус кой какъв е.

Така е, но ако съдим по референдумите в Крим и Донецк има и украинци, които се определят като руснаци. А и имаме и 2,8 милиона бежанци в Русия. За тези бежанци чуваме само, че били украински деца отвлечени от злия руски агресор. Ами майките, бащите, бабите и дядовците на тия деца къде са? Избити ли са, избягали ли са в Русия или Германия...? 

Редактирано от makebulgar
  • Глобален Модератор
Публикува
Преди 3 минути, makebulgar said:

Така е, но ако съдим по референдумите в Крим и Донецк има и украинци, които се определят като руснаци. 

Има но са много по малко отколкото кремълската пропаганда тръби.Не се и съмнявам че ако украинците влязат в Донецк ще бъдат посрещнати като освободители.Крим може би е друга ситуацията но това не го прави по малко част от Украйна.  

• Харесва ми! 2
  • Потребител
Публикува
Преди 25 минути, makebulgar said:

Така е, но ако съдим по референдумите в Крим и Донецк има и украинци, които се определят като руснаци. 

Тия "референдуми" бяха пълна измама

• Харесва ми! 4
  • Потребител
Публикува
Преди 40 минути, makebulgar said:

И на другия въпрос. 2,8 милиона бежанци избягаха в Русия, а не в Полша или Германия.

Хубаво, тези ги броим за руснаци. 2,8 млн души е ~6,6% от населението на Украйна отпреди войната (43,7млн).
Това е реалната цифра на руснаците, които не искат да са украинци. Други няма.

• Харесва ми! 1
  • Потребител
Публикува
Преди 1 минута, gmladenov said:

Хубаво, тези ги броим за руснаци. 2,8 млн души е ~6,6% от населението на Украйна отпреди войната (43,7млн).
Това е реалната цифра на руснаците, които не искат да са украинци. Други няма.

Е айде сега други няма. Ами тия окупираните територии само с наборници орки ли се контролират. Донецк и Крим празни ли са останали.

• Потребители
Публикува
Преди 3 часа, makebulgar said:

Но се оказа, че всъщност частната му компания не била частна, а била държавна, и реално никой не се е и опитвал да я спира при движението й из страната. 

В момента в Яндекс се вихри един московитски идиот, който развива теорията, че пути продължава да бъде най-великият стратег, защото, понеже всички политици лъжат, пути умее най-много да лъже, за всичко.

• Харесва ми! 1
  • ХаХа 1
  • Глобален Модератор
Публикува
Преди 34 минути, Incorrectus said:

В момента в Яндекс се вихри един московитски идиот, който развива теорията, че пути продължава да бъде най-великият стратег, защото, понеже всички политици лъжат, пути умее най-много да лъже, за всичко.

То само това им остана - най великия лъжец за всички времена. 

• Глобален Модератор
Публикува
Преди 1 час, makebulgar said:

Е айде сега други няма. Ами тия окупираните територии само с наборници орки ли се контролират. Донецк и Крим празни ли са останали.

Естествено че с наборници.От пространството между Финландия и Аляска.

• Потребител
Публикува
Преди 1 час, resavsky said:

То само това им остана - най великия лъжец за всички времена. 

Ами не, няма как да е най-великият лъжец за всички времена. На него му вярват има-няма 120 милиона руснаци и още има няма толкова подали се на руската пропаганда от други държави, визирам относно целите на войната, относно измишльотините му за фашизъм в Украйна и т.н.т. Докато на Си поне милиард китайци му вярват на вътрешната пропаганда, очернящята властимащите в Тайпе, като на тези милиард китайци и през ум не им минава именно заради лъжите на ККП на колко светлинни години пред тях откъм качество на живота на 23те милиона техни сънародници в Тайван. Те ако го знаеха досега да са вдигнали революция. Но мисълта ми е, че Путин именно заради тези цифри не може и няма как да бъде лъжец номер едно, номер две може и да е.

• Харесва ми! 1
  • Потребител
Публикува
Преди 1 час, Amazonski said:

Благодарение на действията на РФ след 2014-те, въпроса за руското малцинство е чисто академичен. Без никаква практическа стойност. В момента на никого не му пука за някакво “руско езиково малцинство”. Нито на украинците, нито на руснаците, нито на света. Самото “малцинство” и то има далеч по-сериозни проблеми от езиково самоопределяне и дилеми дали национално самосъзнание се предава по лингвистичен път. След войната, ако този въпрос все още съществува(съмнително), ще си се броят, определят и създават квоти за езикови паралелки в училищата, или някакви часове по руски (СИП). Ама желаещите вероятно няма да са 20 милиона. 

СМСМ  Докато не сменят становището си руснаците, че всяка държава където живеят руснаци задължително трябва да се присъедини към РФ, дотогава няма да има мир и спокойствие. Защото руският свят не всякъде го искат, даже и самите етнически руснаци. Иначе това за етническите руснаци или каквато и да е малцинство свързано с границите е топла пита за Европа и то водещите страни в европа, защото макар и високият стандарт на живот, понякога се мярка копитото на дявола из под расото на големите демократи и LMBTQ+ пропагандисти, когато духовете на страи грехове излязат от гробовете на изминалите столетия....

• Харесва ми! 1
  • Потребители
Публикува

Вчера при Новодаривка е имало голямо придвижване на ВСУ напред. На фронт приблизително 4/4 км.

А при Клищиевка ватенките пак са пили фалшив алкохол. Първият случай беше при Изюм през април миналата година, когато 500 души от Трета мотострелкова дивизия влязоха в болница. Пили фалшив алкохол и яли отровени от местните украинци пирожки.

Screenshot 2023-07-09 084719.jpg

• Харесва ми! 1
  • Потребител
Публикува (edited)
Преди 14 часа, Р. Теодосиев said:

И това е факт!

А между другото домата е плот, а не зеленчук - друг интересен факт :)

Преди 14 часа, Р. Теодосиев said:

ПлоТ бил домата ,ами ако бе маса?

Тук не съм съгласен ,по моя информация от комуникацията ми в Интернет с украинци ,на практика 100% знаят руски и то не просто го знаят употребяват ,го като първи език в общуването в близкият кръг.Това ,че все повече от тях в публичните изяви употребяват украински не трябва да ни заблуждава.с този пост не оспорвам украинската националност ,както и не оспорвам ирландската и шотландската. 

Редактирано от todorg

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!