Отиди на
Форум "Наука"

Европейският съюз ще има собствена орбитална интернет групировка


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Европейският съюз ще има собствена орбитална интернет групировка

IRIS2-1024x618.jpg Архитектурата IRIS2

15 февруари 2023 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Напълно очаквано – в хода на новата геополитическа обстановка Европа не се доверява на САЩ и предлаганите американски услуги като “Старлинк”, съответно от 2024 г. ЕС ще има своя групировка за нискоорбитален спътников интернет.

Решението бе взето от Европейския парламент с 603 гласа “за”, 6 “против” и 39 “въздържал се”.

“Така се родиха европейските спътници IRIS2“, съобщава евродепутатът Кристоф Грюдлер от Обнови Европа. “Тези спътници ще са полезни за правителствата, но също така и за гражданите, доставяйки интернет до най-слабо свързаните региони”.

По всичко изглежда, че следващото поле на междудържавната космическа надпревара ще е в околоземната орбита и в изграждането на нискоорбитален спътников интернет, защото все повече правителства виждат потенциала в тези групировки, особено след осъзнаването, че услугата “Старлинк” на Илон Мъск е незаменима на фронта в Украйна. Но същевременно меденият месец за “Старлинк” свърши – някога разглеждана като мрежа без ограничения във форсмажорни обстоятелства, днес украинските власти трябва да се съобразяват с правилата, наложени от СпейсЕкс. Самата Гуин Шотуел, президентката на компанията, потвърди, че Украйна е управлявала дронове посредством “Старлинк”, но идеята на мрежата не е да служи за управление за оръжия, съответно СпейсЕкс взема мерки това вече да не се случва.

Този и други фактори, като например подслушването на телефона на Меркел от тайните служби във Вашингтон, най-накрая са убедили европейците, че имат нужда от собствени мрежи и системи.

За съжаление през изминалите десетилетия ЕС, както и ЕКА, не оценяваха изцяло необходимостта от независимост от другите космически държави. Бяха взети погрешни решения, като например изграждането на площадка на европейския космодрум Куру във Френска Гвиана за руските ракети “Союз”. Така и не бе създаден европейски пилотируем космически кораб и астронавтите на ЕКА доскоро използваха кораби “Союз”, а отскоро разчитат на американски кораби “Крю Драгън” за достъп на МКС. Но най-лошото е, че основната европейска ракета “Ариана 5” ще бъде пенсионирана тази година без нейният заместник “Ариана 6” да е готов и така европейците ще зависят от Щатите даже за спътниковите си превози.

Дано евробюрократите да са разбрали, че положението е много критично и че дори и да се вземат най-добрите мерки, те вече ще са закъснели.

За повече информация относно вчерашното решение: Европейски парламент

https://cosmos.1.bg/space/2023/02/15/еu-iris-2/

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Божичко....това е толкова стар план както, мене. Не както мене, а както дядо Мраз.

Още когато францезата пущаха арианчетата там от далечният запад, още тогава искаха савостоятелна мрежа да си направят...Но....Не се знае защо това падна от първичният план....Американосите ги прецакаха...И сега когато вече боли, изобритиха на ново хладката вода....А да видим, сега до къде ще стигнат....

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...