Отиди на
Форум "Наука"

Безпилотен кораб Союз МС-23 - старт февруари 2023 г.


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Ракетата-носител Союз-2.1а с кораба Союз МС-23 е на стартовата площадка

2023-soyuz-ms-23-rolled-launch-pad.jpg На снимката: техници извеждат ракетата “Союз-2.1а” на стартовата площадка. Photo credit : Roscosmos

21 февруари 2023 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Тази сутрин ракетата-носител “Союз-2.1а” с космическия кораб “Союз МС-23” бе изведена на стартовата площадка на космодрума Байконур за рядък безпилотен полет, който ще бъде проведен на 24-ти февруари в 02:24 ч. българско време. Целта на мисията е към МКС да бъде скачен нов работещ кораб, който да върне екипажа на повредения кораб “Союз МС-22”, състоящ се от космонавтите Сергей Прокопиев, Дмитрий Петелин и американския астронавт Франциско Рубио.

Това е аналогичен сценарий на връщането на екипажа на кораба “Союз 32” през 1979 година, състоящ се от Владимир Ляхов и Валерий Рюмин. Заради провала на “Союз 33” с космонавтите Николай Рукавишников и Георги Иванов да се скачи с орбиталната станция “Салют 6” поради повреда на двигател, наземните специалисти подозират, че проблемът касае и предходния кораб (“Союз 32”). Ето защо е изстрелян безпилотен кораб “Союз 34” с променен двигател, който да върне Ляхов и Рюмин.

Този път повредата е различна – през месец декември беше открита пробойна на “Союз МС-22”, довела до изтичане на антифриз от системата за терморегулация на кораба. През януари бе взето решение “Союз МС-23” да лети в безпилотен режим.

Но сега през февруари бе констатирана нова пробойна на кораба “Прогрес МС-21”. Това доведе до сериозни обсъждания дали стартът “Союз МС-23” не може да бъде отложен за по-нататък, докато се направи щателен анализ на кораба.

Оказа се обаче, че не може. Космическите кораби “Союз МС-23” са еднократни и невъзвръщаеми в истинския смисъл на думата, като поредицата от еднопосочни събития започват още на космодрума. Когато бе установена аварията на “Прогрес МС-21”, “Союз МС-23” вече бе зареден с гориво и се оказа, че няма как горивото да бъде източено – това не е “Крю Драгън” или “Фалкън 9”. Цитирайки информацията от Роскосмос, пред тях е стояла следната дилема: или трябва да изстрелят “Союз МС-23” каквото и да става, или да бракуват кораба и да подготвят следващия “Союз МС-24”. Но вторият вариант се свързан с още повече отлагания и разстройване на графика, така че бе взето решение “Союз МС-23” да лети.

Ще следим мисията, надявайки се, че този път всичко ще е наред, няма да има пробойни на корпуса и Рубио, Прокопиев и Петелин ще се завърнат успешно.

https://cosmos.1.bg/space/2023/02/21/soyuz-ms-23-rolled-launch-pad/

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Спасителният безпилотен кораб Союз МС-23 излетя към МКС!

2023-24-feb-soyuz-launch.jpg Снимка от днешното изстрелване. Photo credit : Roscosmos

24 февруари 2023 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Тази нощ в 02:24 ч. българско време от космодрума Байконур в Казахстан излетя в безпилотен режим космическият кораб “Союз МС-23”, за да върне на Земята заклещения на Международната космическа станция екипаж на повредения кораб “Союз МС-22”, състоящ се от космонавтите Сергей Прокопиев и Дмитрий Петелин и американския астронавт Франциско Рубио.

Изстрелването протече в нормален режим, като ракетата-носител “Союз-2.1а” вмъкна “Союз МС-23” в правилната орбита. Корабът пътува към МКС по класическа двудневна схема, като скачването е насрочено за 26-ти февруари в 03:01 ч. българско време.

Макар че на отиване на борда на “Союз МС-23” не излетяха хора, Роскосмос ще използва случая, за да достави на МКС около 429 килограма провизии.

Авариралият кораб “Союз МС-22” се очаква да се разкачи от станцията през месец март и да се завърне на Земята в безпилотен режим.

Видеозапис от полета:

https://cosmos.1.bg/space/2023/02/24/soyuz-ms-23-launches/

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Космическият кораб Союз МС-23 се скачи с МКС!

2023-soyuz-docks-space-station.png На кадъра: “Союз МС-23” доближава МКС. Photo credit : Roscosmos

26 февруари 2023 г. 09:45 ч.

Светослав Александров. Роскосмос най-после може да си отдъхне: безпилотният космически кораб “Союз МС-23” се скачи успешно в автоматичен режим с Международната космическа станция днес в 02:58 ч. българско време! Мисията на “Союз МС-23” е след няколко месеца да върне на Земята космонавтите Сергей Прокопиев и Дмитрий Петелин, както и американския им колега Франко Рубио. Старият им кораб, с който тримата пристигнаха на МКС, претърпя авария през декември.

Междувременно НАСА и СпейсЕкс потвърдиха, че са в техническа готовност да изстрелят пилотиран космически кораб “Крю Драгън” утре, в 08:45 ч. българско време с американските астронавти Стийв Боуен, Уорън Хобърг, астронавта на ОАЕ Султан Ал Неяди и руския космонавт Андрей Федяев.

Федяев ще се превърне във втория руснак, доставен на МКС с частен космически кораб на САЩ.

https://cosmos.1.bg/space/2023/02/26/soyuz-ms-23-docks-iss/

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...