Отиди на
Форум "Наука"

Арабските държави искат да възродят Ислямската златна епоха чрез космически изследвания


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Арабските държави искат да възродят Ислямската златна епоха чрез космически изследвания

2023-rashid-lunar-rover-1024x1024.jpg Луноходът на ОАЕ Рашид, който понастоящем пътува към Луната и ще кацне в района на кратера Атлас през април

26 февруари 2023 г. 10:15 ч.

Светослав Александров. Утре, на 27-ми февруари, астронавтът на ОАЕ Султан Ал Неяди ще излети в космоса на борда на американския кораб “Крю Драгън”. Междувременно към Луната пътува изстреляната от САЩ комерсиална мисия “Хакуто-Р”, част от която е и луноходът на ОАЕ “Рашид”, а в орбита около Марс работи мисията на ОАЕ “Ал-Амал”. По-късно към годината ще станем свидетели на полета на частната мисия “Аксиом 2” до МКС с двама астронавти на Саудитска Арабия. Всичко това показва, че арабският свят се намества все по-сериозно като глобален играч в новата космическа надпревара. Това не е случайно – арабите искат да възродят своята Ислямска златна епоха от 8-ми до 13-ти век, с която основателно се гордеят.

Статия по темата написа журналистката Саруат Насир, която е автор за журнала The National, издаван в ОАЕ.

Счита се, коментира Насир, че Ислямската златна епоха е започнала през около 750 г. след Христа. Докато Западна Европа е навлизала в своите Тъмни Векове, период, през който научно-технологичните открития са бележили спад, учени и философи са се отправяли към Дома на мъдростта в Багдад, за да споделят своите идеи. След като са се научили от китайците да произвеждат хартия, арабските учени са започнали да съхраняват и записват познанието на целия свят и да го надграждат. Направени са големи открития в сферата на математиката, медицината и астрономията.

Голяма част от мотивацията е идвала от Корана и от необходимостта за точни изчисления, които да насочват арабските молители по време на петте дневни молитви. Особено важно е било да се знае местоположението на Кааба. Така са били подобрени лунните карти, астролабът (астрономически прибор, създаден от древните гърци), били построени множество обсерватории.

Счита се, че периодът на големи открития свършил рязко през 1258 година, когато Чингиз Хан нахлул в Ирак и разрушил Дома на мъдростта. Легендите твърдят, че толкова много книги били изхвърлени в реката Тигър, че цялата се оцветила в черно от мастилото.

Едва през 20-ти век настъпват условия, които позволяват на арабския свят да помисли за друга златна епоха – благодарение на развитието на космическите програми на САЩ и СССР. През 1985 г. на борда на совалката на НАСА “Дискавъри” полита принцът на Саудитска арабия Султан бин Салман. Същата тази година е изстрелян и спътникът “Арабсат-1”. След това през 1987 г. сириецът Мухамед Фарис излита в космоса с руски кораб “Союз ТМ-2”.

Но както пише Насир, ще изминат още 30 години, преди трети арабски астронавт да достигне космоса. През това време са изстреляни други мюсюлмани, най-вече от държави под съветски/руски контрол, но това са еднократни пътешествия и те не водят до създаването на дългосрочни космически програми.

Третият арабски астронавт е изстрелян през 2019 г. – гражданинът на ОАЕ Хазаа Ал Мансури, който излита към МКС на осемдневна мисия с руския кораб “Союз МС-15”. Но за пръв път в историята на аробския свят имаме не просто еднократно пътешествие, а сериозно разтърсване на региона и създаването на дългосрочна космическа програма. Само година по-късно японска ракета изстрелва мисията “Ал-Амал”, която навлиза успешно в орбита около Марс през февруари 2021 г. и досега изпраща данни за атмосферата и метеорологичните условия на планетата. Стигаме до декември 2022 г. и изстрелването на лунохода “Рашид” посредством ракета на СпейсЕкс “Фалкън 9”.

Насир оповестява, че също както през Ислямската златна епоха арабските учени от Дома на мъдростта в Багдад са посрещали чуждестранните си колеги от различни култури и религии, така днес ОАЕ си сътрудничи с други, за да може да превърне космическите си амбиции в реалност. До този момент арабските мисии са били изстрелвани с японски, руски и американски ракети. През 2026 г. ОАЕ ще използва и китайска ракета за своя мисия. Общо три университета в САЩ са участвали в строежа на марсианския космически апарат “Ал-Амал”.

И не е само ОАЕ – 40 години след полета на Принц Султан, Саудитска арабия притежава собствена астронавтска програма. През тази пролет на борда на кораб на САЩ “Крю Драгън”, в рамките на мисията “Аксиом-2”, ще полети първата жена от арабския свят. Междувременно арабските държави Бахрейн, Кувейт и Йордания започват да изстрелват своите първи спътници.

“Мисля, че може да твърдим, че ставаме свидетели на възраждането на научните изследвания в мюсюлманския свят и зараждането на космическите науки в арабско-ислямския свят”, смята Нидал Гесум, астрофизик и професор в Американския университет в Шарджа, ОАЕ. “Все още сме под средното ниво по отношение на човешките и финансовите ресурси, но въпреки това научната продукция се е подобрила значително в арабо-ислямския свят през последните 10-15 години”.

https://cosmos.1.bg/space/2023/02/26/arabs-golden-age/

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Много от развитите цивилизации още от древността са били на арабелите така че е съвсем нормално тази тенденция да продължи и за напред.

Редактирано от Gladius
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 час, SAlexandrov said:

Голяма част от мотивацията е идвала от Корана и от необходимостта за точни изчисления, които да насочват арабските молители по време на петте дневни молитви. Особено важно е било да се знае местоположението на Кааба. Така са били подобрени лунните карти, астролабът (астрономически прибор, създаден от древните гърци), били построени множество обсерватории.

Счита се, че периодът на големи открития свършил рязко през 1258 година, когато Чингиз Хан нахлул в Ирак и разрушил Дома на мъдростта. Легендите твърдят, че толкова много книги били изхвърлени в реката Тигър, че цялата се оцветила в черно от мастилото.

Всъщност след монголите и след унищожаването на Дома на мъдростта багдатската арабска наука, която реално е персийско-арабска (Багдад е по-скоро персийски град), не изчезва напълно, а просто се премества на други места. След падането на Абасидския халифат е създаден Илханата с център Мараке, в Западен Иран, където създават най-голямата за онова време обсерватория с библиотека. Книгите в нея обаче вече са на персийски език, а не на арабски. Именно от нея по-късно учени заминават за Китай и създават и там голяма обсерватория. 

Редактирано от makebulgar
Link to comment
Share on other sites

  • 2 месеца по късно...
  • Модератор Космически науки

Исторически момент за арабския свят: Султан Ал Неяди излиза в открития космос! 

alneyadi-1024x683.jpg

Астронавтът Султан Ал Неяди, който днес ще излезе в открития космос. Photo credit : NASA

28 април 2023 г. 12:00 ч.

Светослав Александров. Днес, на 28-ми април, астронавтът на ОАЕ Султан Ал Неяди ще излезе в открития космос заедно с американския си колега Стийв Боуен. Това е исторически момент за арабския свят – никога досега човек от арабски произход не е провеждал “космическа разходка”!

Макар че терминът “космическа разходка” е общоприет, Неяди и Боуен няма да си почиват – те трябва да свършат важни задачи от външната страна на Международната космическа станция, като я подготвят за монтирането на нови слънчеви панели и подмяната на радиооборудване.

Очаква се двамата астронавти да прекарат в открития космос шест часа и половина.

Напомням на читателите, че Стийв Боуен и Султан Неяди бяха изстреляни в орбита на 2 март с космическа ракета на СпейсЕкс “Фалкън 9” и кораб “Крю Драгън”. Те са част от международен четиричленен екипаж, състоящ се още от астронавта на НАСА Уорън Хобърг и руския космонавт Андрей Федяев. “Крю Драгън” ще се завърне на Земята през есента тази година.

Гледайте на живо историческата “космическа разходка” на този линк:

https://cosmos.1.bg/space/2023/04/28/sultan-al-neyadi/

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...