Отиди на
Форум "Наука"

Паметника на съветската армия в София и Альоша с шмайзера в Пловдив.

Recommended Posts

• Потребител
Публикува (edited)

Би ми било интересно да чуя мнение ,трябва ли да има такъв огромен монумент в София и в Пловдив ,на несъществуваща армия най малкото.Доколкото знам армията ,която ни окупира в разрез с всички международни договори и правила през септември 1944 е РККА работническо крестианская красная армия.Как и защо и на кой му е хрумнало да вдига монумент в София на съветската армия ,която е от по късни години ,не от 1944.И най странното ,този паметник ,много хора са му правили блестящи композиции номер 1  за мен е композицията "в крак с времето" .където работниците и селяните бяха изтипосани като супергерои ,от американските комикси.Дори и затова ,да е бил вдигнат този монумент ,да видим тази интерпретация си е заслужавало.Въпросът е докога.Съвремена Русия възкръсна ,като държава на руините на СССР.Всички помним августовският пуч 1991 и как дотогава неизвестният функционер Елцин ,се появи на сцената и говореше разпалено качен на танк пред тълпа размахваща бяло-синьо-червен флаг и освиркваща червеният на все още съществуващият СССР.

Редактирано от todorg
  • ХаХа 1
  • Глобален Модератор
Публикува

От Димитровград бяха казали, че го искат. Аз им го давам.

• Харесва ми! 3
  • Потребител
Публикува (edited)

Най малкото ,би бил подходяща сцена ,за всякакви арт пърформанси ,впоследствие ,ще се обновява и реновира ,както и сега се прави ,но в името на какво.Например Митрофанова всеки път прави злобни физиономии и крещи за поругателствата над свещеният монумент.Този паметник реално никакво историческо събитие , не отразява той е символ над предполагаемо превъзходство ,на една нация над друга(малко нацистки звучи). 

Редактирано от todorg
  • ХаХа 1
  • Глобален Модератор
Публикува

Звучи чудесно, но реално е само предизборен шум, който много рязко ще затихне след като минат и кметските избори. Не е указано кога трябва да стане преместването, практически може да се отлага вечно.

• Харесва ми! 2
  • Потребител
Публикува

Альоша какво ви е направил? В Пловдив си го обичаме и изобщо не ни интересува руснак ли е, окупатор ли е, повечето пловдивчани дори вероятно не знаят, че е съветски войник. Ние си го виждаме, като Альоша с автомата и като място където всеки е ходил да пие, като млад. С другите паметници да става каквото си иска, но Альошата си е култов за Пловдив.

• Харесва ми! 1
  • ХаХа 1
  • Потребител
Публикува
Преди 2 часа, Konche said:

Альоша какво ви е направил? В Пловдив си го обичаме и изобщо не ни интересува руснак ли е, окупатор ли е, повечето пловдивчани дори вероятно не знаят, че е съветски войник. Ние си го виждаме, като Альоша с автомата и като място където всеки е ходил да пие, като млад. С другите паметници да става каквото си иска, но Альошата си е култов за Пловдив.

В Пловдив нямате паметник на човека Съединение и партиарх на българската армия ген. Данаил Николаев, ама  си искате Альоша. Ако виждате Николаев на същото място вместо Аьоша с нищо няма да ви навреди в емоционално отношение, но поне ще е нещо, което наистина подхожда на Пловдив в исторически и културен план.

• Харесва ми! 3
  • Потребител
Публикува
Преди 7 часа, skorpion1980 said:

В Пловдив нямате паметник на човека Съединение и партиарх на българската армия ген. Данаил Николаев, ама  си искате Альоша. Ако виждате Николаев на същото място вместо Аьоша с нищо няма да ви навреди в емоционално отношение, но поне ще е нещо, което наистина подхожда на Пловдив в исторически и културен план.

От Пловдив ли си? Не? Не се меси в градските работи.

• ХаХа 1
  • Потребител
Публикува
On 1.03.2023 г. at 9:34, todorg said:

Би ми било интересно да чуя мнение ,трябва ли да има такъв огромен монумент в София и в Пловдив ,на несъществуваща армия най малкото.Доколкото знам армията ,която ни окупира в разрез с всички международни договори и правила през септември 1944 е РККА работническо крестианская красная армия.Как и защо и на кой му е хрумнало да вдига монумент в София на съветската армия ,която е от по късни години ,не от 1944.И най странното ,този паметник ,много хора са му правили блестящи композиции номер 1  за мен е композицията "в крак с времето" .където работниците и селяните бяха изтипосани като супергерои ,от американските комикси.Дори и затова ,да е бил вдигнат този монумент ,да видим тази интерпретация си е заслужавало.Въпросът е докога.Съвремена Русия възкръсна ,като държава на руините на СССР.Всички помним августовският пуч 1991 и как дотогава неизвестният функционер Елцин ,се появи на сцената и говореше разпалено качен на танк пред тълпа размахваща бяло-синьо-червен флаг и освиркваща червеният на все още съществуващият СССР.

Има достатъчно място за други паметници, не е нужно и редно да се пипат старите. Ето, в София се построи и паметник в памет на тези, които бомбардираха беззащитни граждани. Всичко е точно, всички са доволни. И, Альоша не носи шмайзер, все пак е от победителите...

• Харесва ми! 1
  • Благодаря! 1
  • Потребител
Публикува (edited)
Преди 15 часа, nik1 said:

Съдбата на тези монументи ще зависи единствено от това какви политици ще изберем за кметове - дали ще са малодушни и страхливи, или не. И за двата монумента има решения на съответните общинските съвети за премахването им.
Забележка: Един от  казусите е по-заплетен - решението падна в съда, и тук ще трябва да се прияви изобретателност и иновативност.
За настоящите кметове (руската и съветска душица Фандъкова , респ. Димитров-Зико) нямам съмнения, че не биха предприели нищо, дори и небето да се струти (силните от ГЕРБ, от които Димитров зависи, и с които е свързан, са против премахването или по- скоро против "пипането" на Альоша)

За личностите и действията на бъдещите кметове не мога да прогнозирам каквото и да е.
---------------------------------------

Като идеи - виждам една опция  Альоша да се направи на паметник на украинските защитници срещу руската окупация. 
За мен няма проблем, след като сме солидарни с украинците, и цяла Европа е солидарна в борбата им за свобода. Актуално е,и най-вече ще бъде стъпка в дерусификацията и десъветизацията на България..Чрез показване на съветския и  руския мир, такъв какъвто е в същността си - варварски и завоевателен.

Альоша няма никакво отношение към Пловдив. По-горе споменаха че някои, някога са ходили да пият горе и са го опикавали. И защото няма нищо свързващо на паметника с града, освен на картички от комунизъма, то много нормално е паметника да бъде преобразен или преименуван с нещо наистина значимо. За пловдивчани ориентира е бунарджика, не паметника Альоша. Кой по дяволите казва хайде да ходим да пием на Альоша. Ако така ми каже някой ще го гледам като извънземен :)))))) 

Както бяха изплескал по едно време паметник на Филип 2 срещу джумаята и го разказаха после, така и с Альоша та могат да процедират. Идеен паметник, но напълно безсмислен от наша гледна точка. 

Редактирано от БатеВаньо
  • Харесва ми! 2
Публикува
On 8.03.2023 г. at 9:21, nik1 said:

Като идеи - виждам една опция  Альоша да се направи на паметник на украинските защитници срещу руската окупация. 
За мен няма проблем, след като сме солидарни с украинците, и цяла Европа е солидарна в борбата им за свобода. Актуално е,и най-вече ще бъде стъпка в дерусификацията и десъветизацията на България..Чрез показване на съветския и  руския мир, такъв какъвто е в същността си - варварски и завоевателен.

😆😆😆😆😆😆😆😆

• Харесва ми! 1
  • ХаХа 1
  • Потребител
Публикува

Паметникът на летците е в американското посолство.Това е все едно си е щатите. 

• Харесва ми! 3
  • Потребител
Публикува (edited)
On 9.03.2023 г. at 5:38, Skubi said:

Да го престроят на Мики Маус....Игрушка мягкая Disney Микки Маус TC-6215 купить в интернет-магазине Детский  мир

Ако наистина няма друг вариант, аз бих гласувал за.

Мики Маус поне е легенда в кинематографията и няма човек който да не го знае, а альошата за чий е там - Воин с шмайзер, гледащ на северозапад. Каква е идеята на тоя ми ти паметник - нещо внушава ли (всеки знае, надявам се, какво внушава) или е просто ей така, да запълни върха на тепето, че от хората които зависи идея си нямат какво да сложат или несложат(или им харесва господарят им даги наглежда от високо)?

Редактирано от БатеВаньо
  • ХаХа 1
Публикува (edited)
Преди 1 час, БатеВаньо said:

Точно така. няма никакво геройство в тероризма, краденето на мандри и насаждането, със силата на оръжието, на чужда идеология. 9-ти септември е истинската катастрофа за държавата. Това е началото на избуяване на неграмотността и простащината по всички етажи на социалната пирамида - и така до днес все още берем "плодовете" на партизаните.

Мхм... поредният заблуден, дето вярва в тезата... "Царството - шеста икономика в Европа!". Това за неграмотността направо ме свали от коня... Мисля, че според Статистически годишник на царството (1942-ра или 1943-та) над 42% от населението на царство България е било абсолютно неграмотно. Баба ми ми е разказвала, че в нейното село, нейната баба била единствената, която можела да чете и пише. Говоря за тридесетте-четиридесетте години. Баба ми, Бог да я прости беше 41-ви набор от едно село до румънската граница (с. Огражден).

Преди 1 час, БатеВаньо said:

Дали неволно или нарочно пропускаш един много тънък детайл. Помисли белгийците срещу кого се борят и партизаните в България срещу кого.

Ама кой го решава това? Да не би да е бил питан българският народ, дали да воюва срещу СССР/Русия и да застане на страната на нацистите? Що за тъпо изказване... Народа ни (поне към този момент) си е бил настроен русофилски. Ясно е, че царчето не е имал особен избор, ама е имал избор, поне, да не се обгражда с дебили. Това, между другото никой не го отчита. Абсолютен факт е, че Борис след като изритва бай Кимон си ръководи държавата абсолютно еднолично чрез подставени лица, които са най-обикновени пионки. Слаби, безхарактерни хора, които да може лесно да ги манипулира. Примерно Богдан Филов може да е бил прекрасен преподавател и археолог, ама като политик е бил кръгла нула.
Я дай да анализираме събитията по време на войната... На 23.09.1944 г. румънците капитулират. Оказва се, че великият маршал Жуков няма никакъв изготвен план за настъпление над нашата мила родина. Това е документален факт, който го е описал дори в собствените си мемоари. Това е и причината "другарят" Йосиф Висарионович Сталин да го кара, да изготвя подобен план в краят на месец август. Нашите тикви... пардон политици се опитват, да си спасят кожата... обявявайки неутралитет!? Този ход е смешен и жалък, понеже месеци наред страните от Антихитлеристката коалиция директно им заявяват, че трябва да обявят война на швабите. Нали знаеш, когато новите ни господари (говоря за Великобритания и САЩ), когато ни бомбардират, какво пише на листовките хвърлени от самолетите? "Свалете престъпното си правителство!". Тъй... майната му. Продължавам нататък. Говорим за период, в който швабите няма как да им направят нищо, понеже РККА вече напредва и България им е най-малкият проблем. Искам само да направим малко сравнение - турците късат отношения с тях... още в началото на месеца, още на 2-ри август. Нашите, обаче продължават да разчитат на чудото! Явно историята ни познава по-малоумни политици от Киро Харварда, Кокорчо и бай Тиквун. Тъй... След "неутралитета" британският министър изпраща телеграма до Молотов, в който директно му казва "Нали няма да приемете неутралитета им?! Настояваме да не признаете неутралитета им. Единственото, което ни удовлетворява е скъсване с Германия!". Естествено излиза и официалната позиция на СССР, в която ясно е казано, че този неутралитет не ги удовлетворява. Ама войската на СССР още не е минала река Дунав към този момент. Така... Иван Багрянов подава оставка в краят на август... по радиото. Накрая толкова е осрал работата, че всеки ден партизани и жандармерия се стрелят. Идва кабинета на Константин Муравиев на 2-ри септември, събота. Между другото любопитен факт е, че човека идва на власт в ден, който е почивен! На 4-ти... обявяват неутралитет ОТНОВО! Ако на 26-ти не са ти го признали, защо смяташ, че на 4-ти ще ти го признаят!? На 5-ти радио "Москва" обявява, че СССР къса отношенията с нас. И не, не е верно, че сме били във война с швабите, защото връчват нотата на Бекерле (германския посланик) чак на 6-ти сутринта.
Тезата за лошият чичо Джо, който ни обявява война, също съм я писал тук. Не желая да се повтарям, но и това е теза на кретени. Явно някой очаква Сталин да посреща държава, която е била на страната на нацистите с хляб и сол.

-------------
Гледам, че на предният пост Върбанов се е смял. Само да поясня, че това е съфорумеца, който обори твърдението ми, че съотношението убити-ранени било 1:3, понеже... "с течение на времето съотношението било падало". Вероятно в Украйна, в момента се целят само в главата, та затова пада съотношението. 😆
А цялата работа беше по повод твърденията изтипосани от scaner, че до началото на ноември жертвите от руска страна били над 72 000 души. Та, посъветвах го, да умножи солдатите по 3, за да види колко ще са и с ранените. Излизаше, че ако сметките на украинската сила са верни, то руснаци не са останали изобщо на фронта. Даже имаме минус солдати. 😆
Абе, забавни неща... По-забавно е и как се вярва на всичко това.🙄

Редактирано от Кимон Георгиев
Публикува
Преди 1 час, korto said:

Паметникът на летците е в американското посолство.Това е все едно си е щатите. 

Тъй ли? Явно съм се объркал...

• Потребител
Публикува (edited)

Общината да предложи "Альошата" на наследниците на първообраза му или на родната му община в Русия. Ако не го щат, да го пращат в музея на соц. изкуството. Даже може и пловдивски филиал да се отвори.

А за "монумента" е време за билдозер, също както и за този на "летците"-убийци. 

Редактирано от новорегистриран3

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!