Забелязахме, че използвате Ad Blocker

Разбираме желанието ви за по-добро потребителско изживяване, но рекламите помагат за поддържането на форума.

Имате два варианта:
1. Регистрирайте се безплатно и разглеждайте форума без реклами
2. Изключете Ad Blocker-а за този сайт:
    • Кликнете върху иконата на Ad Blocker в браузъра
    • Изберете "Pause" или "Disable" за този сайт

Регистрирайте се или обновете страницата след изключване на Ad Blocker

Отиди на
Форум "Наука"

Произходът на фортификационните познания на ранносредновековните българи

Препръчано мнение

• Потребител
Публикувано (edited)
Преди 3 часа, makebulgar said:

Въпросът е защо подбираш само онези неща, които ти се струват подходящи за идеологията, че под Плиска има античен град, и мощно игнорираш всички останали сведения, които го определят като средновековен!? По-горе именно подбираш мнението на Рашев за южната стена, в което говори, че материала вероятно е от Динея, и пропускаш мнението в предходна статия за западната стена, където се казва, че има категорични данни, че материала идва от Динея.

Имено това е проблема. Ако не манипулираш, напълно възможно е и да не разбираш какъв е проблема, тоест, че е в твоето неразбиране, и съответно да не спираш да питаш и да обвиняваш останалите, че нищо не разбират. Дънинг-Крюгер ефекта може да е налице - да си некомпетентен, но да викаш на всеослушание, че идеите ти са гениални и оборват тези на професионалистите. 

Обяснява се по същия начин, по който се обяснява снабдяването с вода на банята, която е построил римския майстор в столицата на Атила. Римския майстор си носи знанията за това как се прави баня, как се прави акведукт и какви тръби и материали се ползват. Тервел или друг, който е поръчал банята в Плиска, е наел римски майстор с такива знания, и съответно ги виждаме приложени напрактика. Аналогията е почти пълна, тъй като и в двата случая имаме римска баня построена в дървената столица на варварите. Само дето при нас нямаме сведение кой и кога я е построил.

Ако определяш мнението на професионалните учени, че е глупост, при това с насмешки, значи вече навлизаш в сферата на псевдонауката. Ползваш езика на псевдонауката, а това говори, че явно идеите ти са псевдонаучни, дори да не го осъзнаваш. Археолозите ясно са го казали, че в емплектона на стените и като подложки на всякакви стени и дървени и каменни колони се е използвал античен материал, донесен от другаде. Доказали са, че такъв материал има от Динея, като има и от другаде, като има дори надписи докарани от други градове. Обичайна практика през средновековието е било като се превземе римски град да се награбят както храна, пари и жени, но и статуи и други камъни. Това е обичайна практика и през античността, когато римляните си крадат статуи от завладените градове, за да си украсят столицата. Статуята на Аполон от нашата Аполония е замъкната в Рим. 

Ако спориш упорито, с идеята да тестваш аргументите на коя теория са верни, явно си трол, тоест провокираш останалите с мненията си, като целенасочено игнорираш и омаловажаваш аргументите на едната страна, за да видиш кава ще е реакцията й и дали може да ги защити.

Според мен малко прекаляваш с личностните нападки и обидите... и не само ти де. Недей се пени толкова за една обикновена дискусия ще вземеш да спукаш някоя вена. Не сме сложили пари тук дали Плиска е античен град или не, просто си говорим и обсъждаме нормално... поне се опитвахме да го правим де преди да тръгнете да си изпускате нервите, както обикновено правите, когато посоката на темата не ви харесва. Разбирам че обичаш авторитаризма и неговите приоми, да не го наричам и по друг модерен начин, но все пак това е "форум за свободно обсъждане на идеи и проблеми", което е и фундамент на свободата на словото, нали!? Сега вече, ако ти мислиш по някакъв по-различен начин за формата на дискусия, може би трябва да потърсиш живот в държава в която на хората им се казва какво да мислят и да обсъждат - има няколко такива, известни са по социалните мрежи в последно време. 😃

Редактирано от D3loFF
  • Мнения 59
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

• Потребител
Публикувано
Преди 19 минути, D3loFF said:

Според мен малко прекаляваш с личностните нападки и обидите... и не само ти де. Недей се пени толкова за една обикновена дискусия ще вземеш да спукаш някоя вена. Не сме сложили пари тук дали Плиска е античен град или не, просто си говорим и обсъждаме нормално... поне се опитвахме да го правим де преди да тръгнете да си изпускате нервите, както обикновено правите, когато посоката на темата не ви харесва. Разбирам че обичаш авторитаризма и неговите приоми, да не го наричам и по друг модерен начин, но все пак това е "форум за свободно обсъждане на идеи и проблеми", което е и фундамент на свободата на словото, нали!? Сега вече, ако ти мислиш по някакъв по-различен начин за формата на дискусия, може би трябва да потърсиш живот в държава в която на хората им се казва какво да мислят и да обсъждат - има няколко такива, известни са по социалните мрежи в последно време. 😃

Проблема си е лично твой. Като почнеш да ръсиш псевдонаука не очаквай друго освен да ти се каже реалността в очите. Осмивай мненията на археолозите и други учени и им пренебрегвай мненията и все така ще става. Рекламирай псевдо-хипотези и пак така ще става. 

• Потребител
Публикувано
Преди 11 минути, makebulgar said:

Проблема си е лично твой. Като почнеш да ръсиш псевдонаука не очаквай друго освен да ти се каже реалността в очите. Осмивай мненията на археолозите и други учени и им пренебрегвай мненията и все така ще става. Рекламирай псевдо-хипотези и пак така ще става. 

И продължаваш... Изумително! Не знам какъв капацитет се явяваш, че да казваш на другите какво да обсъждат, пък и заплашваш даже. Според мен админите трябва да вземат мерки срещу поведението ти, честно ти го казвам.

• Потребител
Публикувано (edited)

Не съм голям капацитет, но поне не твърдя, че археолзи като Рашо Рашев и Андрей Аладжов говорят глупости. За тях, а и за всички професионални археолози копали Плиска, каменните градежи са очевидно строени с римски строителни техники, макар и накои от тях да са класически, а не съвременни. И според всички тях под ранносредновековната българска Плиска има стерилен пласт, а не античен римски град. 

Редактирано от makebulgar
  • Потребител
Публикувано
Преди 5 минути, deaf said:

Никак ли не може да се допусне,че в Плиска е имало сгради от Античността,а по-късно е достроен от българите?

Това е допуснато още в началото на проучванията, но 150 години археологически проучвания не са го доказали. Просто няма данни за антични строежи. Нищо общо с античните градове, където си има множество антични монети и други артефакти.

• Потребител
Публикувано (edited)
Преди 19 минути, makebulgar said:

Аз не съм голям капацитет, но поне не твърдя, че археолзи като Рашо Рашев и Андрей Аладжов говорят глупости. За тях, а и за всички професионални археолози копали Плиска, каменните градежи са очевидно строени с римски строителни техники, макар и накои от тях са класически, а не съвременни. И според всички тях под българската Плиска има стерилен пласт, а не античен римски град. 

Окей, мир? И продължаваме по по-цивилизован начин. Може и аз да съм по-преувеличил, като съм реагирал по-остро на някои твърдения, които са ми се сторили наивни на пръв поглед - извинявам се за което! Но съм обяснил по-горе, че нищо не твърдя (не един път) и исках да чуя просто какво мислят хората по възможността под Плиска да има антични структури и какво им е мнението за възможни несъответствия при хронологическата подредба.

Редактирано от D3loFF
  • Потребител
Публикувано (edited)
Преди 29 минути, deaf said:

Никак ли не може да се допусне,че в Плиска е имало сгради от Античността,а по-късно е достроен от българите?

Това което не можах да срещна никъде беше до каква дълбочина са проучени нещата като цяло. При монетите има на каква дълбочина са намерени, но при сгради където се редуват слой след слой не знам колко дълбоко са стигнали. Защото от представената информация поне така на мен ми изглеждаше, че може, за да запазят оформлението (на останките на важна сграда например) да не са преминали определена дълбочина. Съответно какво точно има отдолу - не мога да кажа.

П.П. Но не знам и да са правени по-съвременен тип проучвания от сорта на гео-радар и т.н. Нещо, което би било много хубаво да се направи, ако не е.

Редактирано от D3loFF
  • Потребител
Публикувано
Преди 58 минути, deaf said:

Може, що да не може. Имало една баня от Античността и като дошли варварите от степите, толкова се шашнали от това чудо невиждано, че решили да изградят цяло огромно укрепление наоколо, за да я пазят някой да не им я открадне.

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...
/* Revenue-Ads-Footer */ /* За дарение */

Подкрепи форума!

Дори малко дарение от 5-10 лева от всеки, който намира форума за полезен, би направило огромна разлика. Това не е просто финансова подкрепа - това е вашият начин да кажете "Да, този форум е важен за мен и искам да продължи да съществува". Заедно можем да осигурим бъдещето на това специално място за споделяне на научни знания и идеи.