Отиди на
Форум "Наука"

Противоречия в решението на "Парадокса на близнаците"

Recommended Posts

• Потребител
Публикува
Преди 29 минути, Ниkи said:

На х=0 се намира земята

На х'=0 се намира близнака

Разстояние земя-звезда=4сг

Скорост v=0.8c

Смятай: при х'=-2.4 и t' =3 

Получаваш: х=0 и t=1.8

Не сметките, а изводите които си правиш от тях са грешни.

• Потребител
Публикува
Преди 8 минути, Gravity said:

Не сметките, а изводите които си правиш от тях са грешни.

Нали за това те питах. Кажи правилните изводи, разбира се подплътени с аргументи

• Потребител
Публикува
Преди 14 минути, Ниkи said:

Нали за това те питах. Кажи правилните изводи, разбира се подплътени с аргументи

Изводът е, че това 1.8, е времевата координата на даденото събитие в системата на подвижния близнак.

• Потребител
Публикува
Преди 28 минути, Gravity said:

Изводът е, че това 1.8, е времевата координата на даденото събитие в системата на подвижния близнак.

Дали пък не е в системата на земята!? 🤔

• Потребител
Публикува
Преди 1 час, Ниkи said:

Дали пък не е в системата на земята!? 🤔

Нали от системата на земята тръгна и направи трансхормациите. Значи е в другата система.

• Потребител
Публикува
Преди 8 часа, Gravity said:

Нали от системата на земята тръгна и направи трансхормациите. Значи е в другата система.

До тук:

Преди 22 часа, Gravity said:

Значи имаш предвид, че пристигането ще е при еднакво показание на часовниците на земята и звездата в системата на земятя/звездата? Добре, съгласен съм. 

...приключихме с ОС на земята. От тук:

Преди 22 часа, Ниkи said:

Съответно, в ОС на близнака се движат земята и звездата. Когато звездата спре при близнака, земята продължава да се движи и спира да се движи след още известно време, относителност на едновременността. Съгласен?

... сме в ОС на близнака. Тук пак съм ти уточнил, от коя ОС разглеждаме тези 1,8г

Преди 13 часа, Ниkи said:

Преди да прескочи (когато е в ОС, която се отдалечава от земята) в момент на съвпадение с звездата, той изчислява че:

... че на земята са изтекли само 1,8 години срещу 3 години за близнака

• Потребител
Публикува
Преди 17 часа, gmladenov said:

Следното изречение от вчерашния ти постинг говори
за непознаване не само на СТО, но и на основни положения в базовата физика:

• И основната Логическа грешка 3: При "Всяко движение се описва с двойка системи" го
    обединяваш с твърдението "ролите на стационарен и подвижен се избират чрез жребий"
    напълно неоснователно. Няма причинно-следствена връзка между двете твърдения.

Както би трябвало да знаеш, движението е относително. Да се каже "аз се движа" е безсмислено
ако не зададеш спрямо какво се движиш.

Както също би трябвало да знаеш, физиката смята инерциалното движение за неотличимо от
покоя. Съответно когато описваме относителното движение между теб и другото дърво, ние
определяме със жребий кой от вас двамата е стационарен и кой е подвижен. Това е едно от
проявленията на еквивалентността на инерциалните отправни системи.

Значи като цяло:

• 1) инерциално движение се описва с двойка отправни системи
  • 2) коя от тези две системи се брои за стационарна се определя чрез жребий

А ти твърдиш, че е неоснователно да правим връзка между 1) и 2). Толкова си зле, горкият.

Младенов, мислиш ли, че като повториш една лъжа 100 пъти тя става "автоматично" истина?  А повторението на аргументирането ти в порочния логически ред, който критикувах, показва колко "си зле, горкият".

Първо - основната Логическа грешка 3 я повтаряш, без да си разбрал в какво се състои.

Ще ти поясня: "жребият" е в изборът на две отправни системи, а не между наблюдателите, както си се коригирал в 1) и 2). Причинно-следствената връзка, която беше задал между ОС и наблюдателя не беше правилна. Свързано е с Логическа грешка 1, която ти се състоеше в това, че отделяш двамата наблюдатели от средата, в която съществуват. В средата им на съществуване, в която има и множество "други обекти" извън двамата наблюдатели, могат да се изградят безброй отправни системи и само две, на които точките 0,0,0,0 съвпададат с всеки евентуално движещ се в пространството наблюдател индивидуално, и които ще се явяват отправни системи на наблюдаване за всеки от двамата наблюдатели индивидуално.

Та, когато "отделиш" от контекста на средата им двамата наблюдатели с прилежащите им две отправни системи за наблюдаване, ти всъщност правиш субективен избор - "жребий", чрез който от безкрайното множество на отправните системи, които могат да се изградят в статичният(според СТО) набор от събития, ти изваждаш две ОС(по условие - ИОС, защото са привързани към инерциално движещи се отправни тела). Ето ти го този момент:

Преди 17 часа, gmladenov said:

Съответно ако приемем, че ти си наблюдател и че дървото, спрямо което ти се движиш, също е наблюдател, то вашето относително движение се
описва с двойка отправни системи: твоята и тази на другото дърво.

А така от контекстът от всички събития в пространство-времето, та и от множеството на всички обекти, ти остават само събитията в отправните системи за наблюдаване на двамата наблюдатели(близнаци) и никакви други обекти не разглеждаш?!?

Айде сподели колко пъти ти написах, че ако сме само аз и ти във вселената не можем да определим конкретно кой се движи и кой е стационарен?(свързано е с логическа грешка 1)

Сподели и колко пъти, според теб, ти написах, че в парадокса има и други обекти(като звездата), чрез които се задават повече от две ОС в задачката на "парадокса"? (свързано е с логическа грешка 3, защото отпада като основателен "жребия", когато имаш и трето отправно тяло. Т.е. не е все едно коя отправна система за наблюдаване вземаш предвид. Тъй като при едната - на стационарния спрямо земята и звездата ще имаш движение само на един обект с относително нищожна маса, а при пътуващия и земята с близнака му и звездата ще се движат. И този факт в парадокса е добре да се има предвид, за да не се стига до друга логическа грешка - да се дава знак за еквивалентност между "изцяло независими измервания от различни ИОС" и "независимост на измервания от различни ИОС", което съм го споделял като аргумент вече, независимо дали малоумното Ники го е забелязвал)

Или както ти написах - при подходът ти си създаваш предпоствки за противоречия и е нормално "автоматично" да ти изниква "парадокс", ако си го отбелязал, де, с твоето избирателно насочване на вниманието.

И моля те - не променяй отново на "тъпотии" текста от този ми пост при евентуално цитиране! Не е етично! В цитирания ти пост се вижда, че умееш да комуникираш с аргументи, а не като простак в кръчма.

• Потребител
Публикува (edited)
Преди 14 часа, Ниkи said:
Преди 18 часа, kipen said:

Не само, че е различен, ами е конкретно - реципрочен.

Нищо не си разбрал от решението на парадокса от Бонди. Първо, в неговото решение не е реципрочен а е същия. Второ, дори не трябва да е реципрочен а съвсем различен. 

Човече, ти Бонди не можеш да осмислиш, пък камоли СТО

Малоумник(немарливец, несъобразителник), вземи прочети и осмисли най-накрая метода за "к-смятане на Бонди"!!!

Пак ще ти цитирам, но по-разширено, че не четеш, както вече отбелязах, а си караш по некви объркани интуиции...

"The k-factor for this leg of the journey must be the reciprocal 1/k (as discussed earlier), so, considering Carol's flash towards Alice, a transmission interval of kT corresponds to a reception interval of T. This means that the final time on Alice's clock, when Carol and Alice meet, is {\displaystyle t_{A}=(k^{2}+1)T}. This is larger than Carol's clock time {\displaystyle t_{C}=2kT} since{\displaystyle t_{A}-t_{C}=(k^{2}-2k+1)T=(k-1)^{2}T>0,} provided 1k\neq 1 and T>0.  https://en.wikipedia.org/wiki/Bondi_k-calculus#:~:text=.-,The k-factor for this leg of the journey must be,.,-[12]

Демек, като за 5-токласник : Щом разликата между времето на Алис(equation) и на Карол(equation) е по-голяма от 0, то Алис ще е по-възрастна при срещата им на земята. Тове е решението на Бонди за "парадокса на близнаците".

....Сега ти остана само да спориш безсмислено, че Карол не е Боб😄

Вече стана явно, че не спориш с аргументи, а просто се заяждаш, пишлеме! И виж как си ми написал забележката, която си заслужаваш да ти напиша - "Човече, ти Бонди не можеш да осмислиш, пък камоли СТО"

Редактирано от kipen
  • Потребител
Публикува
Преди 3 часа, Ниkи said:

До тук:

В системата на земята: близнакът се движи и спира при звездата. Ти разглеждаш следните две събития. Едното, да го означим с S1 е близнакът спира при звездата. Забравих какви бяха числата, но те не са важни, за това нека координатите на това събитие да са (x,t)=(L,T). Второто е земята в същият момент от време (по времето в тази система), да го означим с S2. Неговите координати са (x,t)=(0,T). Тези две събития са едновременни в тази система, те така са избрани. За това и времевата им координата е еднаква. В другата система те ще са неедновременни, и за това не са нужни сметки. Но ако направиш трансформациите ще получиш техните координати в другата система. Ти сис сметнал само времеците им координати, но е хубаво да слагаш и пространствената, и си получил, че за S1 t'=3 и за S2 t'=1.8. Което показва, че са неедновременни, но ни го знаехме.

В системата на близнака: там той е неподвижен и земята и звездата се движат и спират. Разглеждаме две събития. Първото е звездата спира при близнака. Да го означим с S'1, това разбира се е същото като S1. Второто събитие е земята спира  да го означим с S'2. Това не е същото като S2. Ти неявно го приемаш и от там всичките ти проблеми. Тези две събития за едновременни в системата на близнака (спират едновременно) и не са едновременни в системата на земята.

• Потребител
Публикува

Радвам се, че загърби лаконичноста. За това те приветствам

Тук:

Преди 42 минути, Gravity said:

Ти си сметнал само времевите им координати, но е хубаво да слагаш и пространствената, и си получил, че за S1 t'=3 и за S2 t'=1.8

... съм смятал в ОС на близнака. Така, че това горе не си го разбрал правилно.

Преди 1 час, Gravity said:

Забравих какви бяха числата, но те не са важни, за това нека координатите на това събитие да са (x,t)=(L,T). Второто е земята в същият момент от време (по времето в тази система), да го означим с S2. Неговите координати са (x,t)=(0,T).

Понеже си забравил цифрите, ще ти ги припомня: за   S1  (x,t)=(4,5)  за   S2  (x,t)=(0,5)

Преди 45 минути, Gravity said:

Но ако направиш трансформациите ще получиш техните координати в другата система.

След трансформациите, се получава за S1(x',t')=(0;3) и за S2(x',t')=(-6,66; 8,33)

Но, за сега това не го разглеждаме

В системата на близнака:

за   S'1  (x',t')=(0; 3)       за   S'2  (x',t')=(-2,4; 3) 

След трансформациите:  за   S'1  (x,t)=(4; 5)  за   S'2  (x,t)=(0; 1,8) 

В системата на близнака: 

Второто събитие е земята спира,  да го означим с S'2. Това не е същото като S2.

Каква е разликата?

• Глобален Модератор
Публикува
Преди 29 минути, Ниkи said:

Каква е разликата?

Е колко е сложно сам да си я видиш, вместо да задаваш тъпи въпроси?

По-горе си сметнал: S2  (x,t)=(0,5)

А по-долу си получил: S'2  (x,t)=(0; 1,8) 

И двете събития са в ОС на земята. Каква е разликата? :)

• Потребител
Публикува
Преди 38 минути, Ниkи said:

Зависи дали пиша от телефона или компютъра.

Преди 38 минути, Ниkи said:

Каква е разликата?

Докато това не ти се изясни нямаш шанс до разбереш нещо от СТО.

• Потребител
Публикува
Преди 31 минути, scaner said:

.

Не си ми отговорил на този въпрос:

On 13.06.2023 г. at 15:09, Ниkи said:
On 13.06.2023 г. at 10:00, scaner said:

В първият тип, единият (или и двамата) сменят отправната си система. Ако само единият сменя ОС, то той - независимо от останалите условия - ще бъде по-млад при срещата си. Ако и двамата сменят, по-млад ще бъде този, чиято мирова линия до срещата е по-къса.

При вторият тип задачи, не се сменя ОС. И двамата са в ИС, срещат се в една точка за да се засече начало на времеви отчет, и след някакво време в друга точка се сравняват часовниците на единия с общото време на другият. При тези задачи има значение "целта" - по-стар ще бъде този, чието общо време се ползвя за база на сравнение с часовника на другия. Вторично следствие от този избор е "целта" ("звездата") в коя ОС е неподвижна.

Expand  

Каква е разликата м/у смяна на ОС и начало на времеви отчет (червените)

• Потребител
Публикува
Преди 25 минути, Gravity said:
Преди 1 час, Ниkи said:

Зависи дали пиша от телефона или компютъра.

Преди 1 час, Ниkи said:

Каква е разликата?

Пак ли се прехвърли на телефона, та си толко лаконичен

• Глобален Модератор
Публикува
Преди 8 минути, Ниkи said:

Каква е разликата м/у смяна на ОС и начало на времеви отчет (червените)

Всякаква. Защото няма прилика.

• Потребител
Публикува
Преди 6 минути, Ниkи said:

Празнословия на максимум!

Дадоха ти задача, келеш - да откриеш САМ каква е разликата! А ти пак деребействаш и провокираш друг да ти свърши работата, без дори и молба да отправиш.

Като нямаш доблестта да молиш, не би имал и доблестта да се извиниш. За това ще ти напомня - дължиш ми извинение! 

Дължиш ми извинение поради това, че ме набеди, че не разбирам метода на Бонди!  ...и това на фона, че се видя, че ти не познаваш метода дори?!?! 

• Потребител
Публикува
Преди 35 минути, Ниkи said:

Да. Но също така няма защо да повтарям това което вече казах!

• Потребител
Публикува (edited)
Преди 4 часа, kipen said:

Ще ти поясня: "жребият" е в изборът на две отправни системи, а не между наблюдателите ...

Пак не си разбрал.

Всички материални точки във вселената автоматично представляват отправни системи. Там няма
жребиий. Жребият е за това коя от всички тези системи ще броим за стационарна.

Например, теглим чоп и на теб се пада да си стационарен.  Добре. Значи правим сметките от твоя
гледна точка, като аз се броя за подвижен и съответно на мен ми се забавят часовниците.

Хубаво, само че жребият може да определи мен като стационарен и тогава на теб ти се забавят
часовниците. Значи излиза, че забавянето на часовниците става по жребий.

Ако знаехме кой от двамата се движи, тогава няма жребий и часовниците се забавят на този, който
се движи. Проблемът е как да кажем кой се движи ... след като инерцияалното движение е
неотличимо от покоя. Именно затова теглим чоп.

Редактирано от gmladenov
  • Потребител
Публикува
Преди 5 минути, Gravity said:

Да. Но също така няма защо да повтарям това което вече казах!

Това казване ли е

Преди 1 час, Ниkи said:

Каква е разликата?

Преди 36 минути, scaner said:

Всякаква. Защото няма прилика.

Пак ли те е страх да отговориш. Добре се беше скрил, защо се появи

• Потребител
Публикува
Преди 2 минути, gmladenov said:

Пак не си разбрал.

Всички материални точки във вселената автоматично представляват отправни системи. Там няма
жребиий. Жребият е за това коя от всички тези системи ще броим за стационарна.

Например, теглим чоп и на теб се пада да си стационарен.  Добре. Значи правим сметките от твоя
гледна точка, като аз се броя за подвижен и съответно на мен ми се забавят часовниците.

Хубаво, само че жребият може да определи мен като стационарен и тогава на теб ти се забавят
часовниците. Значи излиза, че забавянето на часовниците става по жребий.

Ако знаехме кой от двамата се движи, тогава няма жребий и часовниците се забавят на този, който
се движи. Проблемът е как да кажем кой се движи ... след като инерцияалното движение е
неотличимо от покоя. Именно затова теглим чоп.

Това само показва колко не ти е ясно какво означава "забавяне на времето". Вярно, че не е особено добра терминология, но твоя отказ да се запазнаеш с нея, и да се мъчиш до отготнеш само по името си е тной проблем.

• Потребител
Публикува
Преди 3 минути, Gravity said:

Това само показва колко не ти е ясно какво означава "забавяне на времето".

Къде прочете "забавяне на времето"? Аз вече ти цитирах Айнщайн: часовниците на подвижен
наблюдател се забавят. Коя част от цитата на Айнщайн не ти е ясна?

• Потребител
Публикува
Преди 4 минути, gmladenov said:

Къде прочете "забавяне на времето"? Аз вече ти цитирах Айнщайн: часовниците на подвижен

Според теб какво означава това, че часовника на подвижен наблюдател се забавя?

• Потребител
Публикува
Преди 1 минута, Gravity said:

Според теб какво означава това, че часовника на подвижен наблюдател се забавя?

Ами това, че единият близнак уж е по-млад от другия след като е пътувал в космоса.

• Глобален Модератор
Публикува
Преди 5 минути, gmladenov said:

Ами вложи малко повече разбиране. Например, не всички, а само избрана група часовници се забавя спрямо друга група. Което значи, че часовниците от втората група избързват спрямо първата - както сочи и формулата.

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!