Отиди на
Форум "Наука"

Противоречия в решението на "Парадокса на близнаците"

Recommended Posts

• Потребител
Публикува (edited)
Преди 31 минути, Шпага said:

Точно това имах предвид в предишен мой постинг:

Пак да го кажа:

Именно моменталната - мигновената - смяна на системата всъщност означава изпреварване на светлината, идваща от събитието.

Тъпо е, но така се получава. 

Не Шпага. Не изпреварваш светлината идваща от събитието. Получава се дублиране на едно и също събитие за наблюдател (счетоводител), но светлината от двете събития пристига едновременно при теб

Преди 31 минути, Шпага said:

Може би все пак има нещо подвеждащо в теоретично приетото от СТО "мигновено ускоряване".

Не е проблема в мигновеното ускорение на точка. Проблема идва от мигновената смяна на ОС

Редактирано от Ниkи
  • Потребител
Публикува
Преди 18 минути, Ниkи said:

Не е проблема в мигновеното ускорение на точка. Проблема идва от мигновената смяна на ОС

В случая под "мигновено ускорение" имах предвид именно "мигновена смяна на ОС".  Мислех, че е ясно.

• Потребител
Публикува
Преди 56 минути, Шпага said:

Точно това имах предвид в предишен мой постинг:

Пак да го кажа:

Именно моменталната - мигновената - смяна на системата всъщност означава изпреварване на светлината, идваща от събитието.

Тъпо е, но така се получава. Може би все пак има нещо подвеждащо в теоретично приетото от СТО "мигновено ускоряване".

Шпага, ти каза, че получаваш светлината и скачаш на перона. Как я изпреварваш, като вече е стегнала при теб! 

• Потребител
Публикува
Преди 27 минути, Ниkи said:

Не Шпага. Не изпреварваш светлината идваща от събитието. Получава се дублиране на едно и също събитие за наблюдател (счетоводител), но светлината от двете събития пристига едновременно при теб

Няма никакво дублиране, нито имо някакви проблеми. Просто си се объркал.

• Потребител
Публикува
Преди 6 минути, Gravity said:

Няма никакво дублиране, нито имо някакви проблеми. Просто си се объркал.

Сигурно ще кажеш, че няма проблем да липсват събития :) 

• Потребител
Публикува

Шпага, ти каза, че получаваш светлината и скачаш на перона. Как я изпреварваш, като вече е стегнала при теб! 

Получавам светлината от събитие във влака, което - поради относителността на едновременността - все още не се е случило на перона. На перона същото това събитие се случва, когато аз мигновено се озовавам на перона. Затова се оказва - абсурдната ситуация - че получавам същия сигнал втори път. Това е истински парадокс.

• Потребител
Публикува
Преди 3 минути, Шпага said:

Получавам светлината от събитие във влака, което - поради относителността на едновременността - все още не се е случило на перона. На перона същото това събитие се случва, когато аз мигновено се озовавам на перона. Затова се оказва - абсурдната ситуация - че получавам същия сигнал втори път. Това е истински парадокс.

Не Шпага. Пристигат едновременно. Няма как да получиш втори път сигнал

• Потребител
Публикува
Преди 7 минути, Gravity said:

Събития не липсват. 

800px-Twin_Paradox_Minkowski_Diagram_svg.png.9fc359f1a1fcc64706f0c8881c84c255.png

Те, ти си умен. Кажи ми, по кое време по мировата линия на пътуващия се случват събитията в триъгълника м/у най-горната синя и най-долната червена? Само не казвай "във върха на триъгълника"

• Потребител
Публикува
Преди 9 минути, Шпага said:

Не, относителността на едновремеността е за пространствено подобни събития. В случая имаш едно събитие, което се е случило при теб. 

• Потребител
Публикува
Just now, Gravity said:

Не, относителността на едновремеността е за пространствено подобни събития. В случая имаш едно събитие, което се е случило при теб. 

Не се разбрахме. Четеш всеки мой постинг, без да имаш предвид предишния ми и така ми приписваш твърдения, които не съм имала предвид.

Както и да е.

• Потребител
Публикува
Преди 1 минута, Ниkи said:

800px-Twin_Paradox_Minkowski_Diagram_svg.png.9fc359f1a1fcc64706f0c8881c84c255.png

Те, ти си умен. Кажи ми, по кое време по мировата линия на пътуващия се случват събитията в триъгълника м/у най-горната синя и най-долната червена? Само не казвай "във върха на триъгълника"

Въпросът няма смисъл. Времето по мировата линия се отнася само за събитията от мировата линия. За да кажеш нещо за далечните събития трябва да избереш конвенция за едновременост. Преди до кажеш коя конвенция, не може да се отговори.

• Потребител
Публикува
Преди 2 минути, Шпага said:

Не се разбрахме. Четеш всеки мой постинг, без да имаш предвид предишния ми и така ми приписваш твърдения, които не съм имала предвид.

Както и да е.

Аз те рабрах!

• Потребител
Публикува
Преди 4 минути, Шпага said:

Както и да е.

Тово което те подвежда е предишния пример със свръхновата. Избухвануто може да е в миналото, а като смениш системата да е в бъдещето. Сега ти смяташ, че това е възможно е за счупването на прозореца в твоя пример. Но не е. Възможно е само за пространствено-подобни събития. Но в твоя премер ти си получила светлината от счупването, за това скачането е счупването не са пространсвено-подобни.

• Глобален Модератор
Публикува
Преди 1 час, Шпага said:

Пак да го кажа:

Тъпо е, но така се получава. Може би все пак има нещо подвеждащо в теоретично приетото от СТО "мигновено ускоряване".

Не означава, и няма нищо тъпо.

Светлината създава ново събитие в центъра на влака - съвпадение на светлината от двете посоки. Същото събитие го имаме и в центъра на перона (едно и също място, с две имена).  Светлината е една, може да я замениш с "тухла" - две тухли, тръгнали от прозорците. Всеки вижда две тухли - и този във влака, и този на перона, но тухлите са само две. Когато се съберат в една точка, те се събират за всеки, за всички отправни системи. След като наблюдателят във влака ги е видял събрани, край, където и да ходи, те са събрани вече, не може да ги види пак събиращи се.

Ако беше както си представяпш, щеше да е възможна следната ситуация (може да го развиеш тоя пример). При сблъскването на тухлите във влака, наблюдателят може да извади  гълъб от джоба си и да го подложи между тухлите. да го смачка. А като "скочи" на перона, и тухлите още не са дошли, той предвидливо се отдръпва и вади гълъба, освобождавайки го да си има гълъбчета, създаващи събития които вече ще липсват в другата ОС. Така ще се пръкнат две различни причинно-следствени вериги. И се вижда, че ти всъщност се опитваш да си представяш  не единен светът описван от ОС, а две реалности различаващи се с различни събития.

Просто си представяш грешно нещата, от толкова много "скачания". "Скачането" не е нищо друго, освен поглед от друга ОС на същите събития. И реалността е консистентна, тя само се описва с тези ОС, те не я изменят - като се случи едно събитие, то вече се е случило.

Преди 1 час, Шпага said:

Не, не означава това. При такава смяна имаш две положения - ти не се местиш в пространството докато трае смяната, и ти само променяш скоростта си до разрешена подсветлинна скорост. Нито един от двата фактора не допринася за някакви нарушения в причинно-следствената верига.

• Потребител
Публикува

Въпросът няма смисъл. Времето по мировата линия се отнася само за събитията от мировата линия. За да кажеш нещо за далечните събития трябва да избереш конвенция за едновременост. Преди до кажеш коя конвенция, не може да се отговори.

За това ти говоря. Липсва ти конвенцията... но сигнал от тези събития има. Това трябва да ти говори, че нещо си сгафил,... защото като изчислиш се получава време за всяко едно събитие

• Глобален Модератор
Публикува
Преди 4 минути, Ниkи said:

Това трябва да ти говори, че нещо си сгафил,... защото като изчислиш се получава време за всяко едно събитие

Успокой се малко. Това време, което изчисляваш, е за отправната система. Не изчисляваш за наблюдателя, който не е бил в тази отправна система, когато събитието се е случило. Защо не е бил, трябва него да го питаш и да аму държиш сметка, защо пропуска важни за тебе събития :)

не се бориш с правилните въпроси, за това буксуваш.

• Потребител
Публикува
Преди 14 минути, scaner said:

Успокой се малко.

Аз по-спокоен не съм бил :). Убедих се, че сте предубедени, което означава че не приемате нито емпирични нито логически доказателства... и вече съм спокоен. На мен ми стига да ви покажа водата (африканската поговорка :))

Преди 17 минути, scaner said:

Това време, което изчисляваш, е за отправната система.

Това е следващата грешка, която се допуска при скок м/у ОС-ми. А именно, лишавате близнака от собствен часовник... а той има такъв. Този на графиката. Часовника му първо е съвпадал с този на първата ОС (синхронизирани са в началото). 

Преди 31 минути, scaner said:

Не изчисляваш за наблюдателя, който не е бил в тази отправна система, когато събитието се е случило.

Дай да не бъркаме наблюдателя (счетоводителя) с близнака. Понеже сте лишили близнака от ОС, той няма и наблюдател. Ползва на заем тези от ОС

• Потребител
Публикува
Преди 46 минути, Ниkи said:

За това ти говоря. Липсва ти конвенцията... но сигнал от тези събития има. Това трябва да ти говори, че нещо си сгафил,... защото като изчислиш се получава време за всяко едно събитие

Пак безсмислици.

• Глобален Модератор
Публикува
Преди 4 минути, Ниkи said:

Аз по-спокоен не съм бил :). Убедих се, че сте предубедени, което означава че не приемате нито емпирични нито логически доказателства... и вече съм спокоен. На мен ми стига да ви покажа водата (африканската поговорка :))

Какви логически, какви емпирически доказателства? Ти не си наясно с основните положения на инерциалните системи, а си тръгнал да се чудиш защо не можеш да разбереш особеностите при неинерциалните? Ми няма да стане така, дупки в знанията не позволяват връзването на логическите фльонги по-нататък. После ние сме ти били виновни. Ми оправдавай се, щом само толкова можеш. Голям праз. Щом това те успокоява, стой си успокоен, не се меси там дето не ти е мястото.

Преди 7 минути, Ниkи said:

Това е следващата грешка, която се допуска при скок м/у ОС-ми. А именно, лишавате близнака от собствен часовник... а той има такъв. Този на графиката. Часовника му първо е съвпадал с този на първата ОС (синхронизирани са в началото). 

Часовникът е част от отправната система, не е притежание на наблюдателя. Задача на наблюдателя е да си сверява часовниците които си носи, по общото време на системата в която се намира. Тук никакви изчисления не са нужни. Само неразбирането на базовите положения, които са обща конвенция, ти пречат да преодолееш ината си и да научиш нещо. Но това не е проблем на СТО :) Разбирането не може да се предаде от вън.

Преди 10 минути, Ниkи said:

Дай да не бъркаме наблюдателя (счетоводителя) с близнака. Понеже сте лишили близнака от ОС, той няма и наблюдател. Ползва на заем тези от ОС

Май си се напушил с някаква гадост... Какви счетоводители, какви близнаци без ОС, какви летящи маймуни...

Човече, нямаш заложби да мислиш логично. Опитай да си намериш друго занимание, което не те натоварва толкова. И за тебе ще е по-добре, и за тези около тебе. А така - мъкааааа...

• Потребител
Публикува
Преди 5 минути, scaner said:

Часовникът е част от отправната система, не е притежание на наблюдателя. Задача на наблюдателя е да си сверява часовниците които си носи, по общото време на системата в която се намира.

помисли си пак:

Преди 23 минути, Ниkи said:

Дай да не бъркаме наблюдателя (счетоводителя) с близнака.

Преди 7 минути, scaner said:

Какви счетоводители

Успокой се, знаеш за какво говоря

Преди 1 час, scaner said:

Това време, което изчисляваш, е за отправната система.

А къде е близнака?

• Потребител
Публикува

Не ми прави фасони а си помисли...

Преди 51 минути, scaner said:

Задача на наблюдателя е да си сверява часовниците които си носи, по общото време на системата в която се намира.

Часовниците са с общо време от самото начало. Наблюдателя друго прави... и това ли трябва да ти обяснявам

Давай да продължаваме натам. Другата грешка от "скоковете" е че приемате за едновременни събитията "земя обръща посоката" и "звезда обръща посоката"

Преди 1 час, Gravity said:
Преди 1 час, Ниkи said:

... но сигнал от тези събития има. 

Пак безсмислици.

Има ли сигнал от тези събития?

• Глобален Модератор
Публикува
Преди 3 минути, Ниkи said:

Другата грешка от "скоковете" е че приемате за едновременни събитията "земя обръща посоката" и "звезда обръща посоката"

Невежеството, с което се сблъсквам, надхвърля многократно възможностите ми да обясня нещо. Докато си фантазираш такива глупости, светът е безсилен да ти налее някакво знание. Трябва и ти да помогнеш. Спомни си пословицата с коня :)

Събуди се! Значи, ако ти се приближаваш към някаква къща, и изведнъж решиш да си обърнеш посоката, къщата ще продължава да се приближава към тебе? Тоест ти започваш да увеличаваш дистанцията, но дистанцията всъщност трябва да намалява, щото не били едновременни събитията? Преди да се опитваш да разбереш нещо, опитай да се консултираш с психиатър. Аз не съм такъв и съм до тук.

• Потребител
Публикува
Преди 15 минути, Ниkи said:

Има ли сигнал от тези събития?

Ако сигнал е излъчен, тогава има. Що за въпрос е това!

По-голяма част от неразбирането ти няма общо със СТО, а просто липса на елементарни познания относно отправни системи и координати. Всичките ти "проблеми" които си намерил ги има и в геометрията.

• Потребител
Публикува
Преди 11 минути, Gravity said:

Ако сигнал е излъчен

По някаква случайност са излъчени сигналите от всички събития в "триъгълника".

Преди 18 минути, Gravity said:

тогава има

Значи приемаш, че сигналите са пристигнали при близнака (по същата случайност ги е засякъл, всички)?

Преди 19 минути, Gravity said:

Що за въпрос е това!

Щом са излъчени, след като близнака е напуснал едната ОС и преди да премине в другата ОС, кога по часовника на близнака са излъчени?

Преди 28 минути, scaner said:

Значи, ако ти се приближаваш към някаква къща, и изведнъж решиш да си обърнеш посоката, къщата ще продължава да се приближава към тебе?

В ОС на земята, събитията са едновременни за земята и звездата. Съвсем логично е в другата ОС да не са.

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!