Отиди на
Форум "Наука"

Руски космически проект Кондор - наследник на станциите Алмаз


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Роскосмос изстреля радарния спътник Кондор-ФКА!

2023-27-may-kondor-satellite.jpg

Снимка от днешното изстрелване. Фото: Роскосмос

27 май 2023 г. 08:45 ч.

Светослав Александров. Тази нощ в 00:14 ч. българско време бе проведено първото за 2023 г. изстрелване от новия руски космодрум Восточний. Ракета “Союз-2.1а” изведе в орбита спътника “Кондор-ФКА”, който представлява пряк роботизиран наследник на някогашните съветски орбитални станции “Алмаз”.

Приятна изненада от страна на Роскосмос бе, че изстрелването беше излъчена на живо и предаването включваше не само няколко секунди кадри от стартовата площадка, след което – анимации, а имаше видео от бордовите камери на ракетата. Успехът е потвърден и от разузнавателните служби на САЩ, които са локализирали спътника в орбита.

Както пише независимият журналист Анатолий Зак, някогашните обитаеми станции “Алмаз” са притежавали мощен радар с цел разузнаване. Но още преди разпадането на СССР “Алмаз” търпи еволюция – първо станциите биват даунгрейднати до конфигурация, при която са нужни само периодични посещения от космонавтите, а не постоянен екипаж, а накрая конфигурацията еволюира до роботизиран сателит. Скоро след краха на СССР през 1991 г. разработчикът НПО “Машиностроения” осъзнава, че 20-тонният сателит, базиран на станция, е непостижим за новата държава Русия, затова проектът допълнително еволюира до лекотоварните спътници от серията”Кондор”.

Първият “Кондор”, построен за военното министерство на Русия, е изстрелян през 2013 г., а след това през 2014 г. лети “Кондор-Е” (от “Експорт”) – това е външен вариант, финансиран от ЮАР.

И двата спътника не са особено успешни и се повреждат по-рано от очакваното, но резултатите от мисиите са достатъчно удовлетворителни за Роскосмос, като руската космическа агенция решава да създаде собствен, граждански (невоенен) спътник на име “Кондор-ФКА” (съкр. от Федерална Космическа Агенция).

Но макар че проектът не е военен и не е секретен (както се вижда от подробните кадри по изстрелването), все пак се очаква спътникът “Кондор-ФКА” да бъде ползван най-вече от руските военни. Иначе по официални документи основните клиенти трябва да са земеделското министерство и министерството за извънредните ситуации.

Тепърва ще видим колко този спътник ще е успешен и дали третият опит за Русия ще се увенчае с по-значими резултати от предшестващите два.

Видеозапис от полета:

https://cosmos.1.bg/space/2023/05/27/first-vostochny-launch-2023/

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...