Отиди на
Форум "Наука"

Човек се облича, защото....


Recommended Posts

  • Потребител

Има огромно множество неща, които различават човека от животните, които атеистичната "наука" няма как да обясни, нито да разбере, които отрича, но на които се подчинява. И както вече се разбира от заглавието на темата, ще говорим, за облеклото.

Очевидно е, че  животните не се обличат и също е очевидно, че не им хрумва, че са голи, а те и не са голи в един смисъл, защото имат козина, или пера, или бодли, или люспи! И въпреки, че си имат облекло "по природа", те не крият някои свои части (гениталии), нито им идва на ум да го правят – те не знаят, че са голи в човешки смисъл.

Човек се ражда гол. Веднага майка му и баща му го обличат и се грижат постоянно да е облечено. Има някои "племена", които нямат това съзнание и все още, или до преди малко време са ходели голи, или почти. Сега повечето то тях предпочитат облеклото.

От друга страна Библията ни учи, че в началото човекът също е бил като животните и не е осъзнавал, че е гол. Според нея той е осъзнал, че е гол веднага след като се е разбунтувал срещу своя създател.

  6. И ВИДЯ ЖЕНАТА ЧЕ ДЪРВОТО БЕШЕ ДОБРО ЗА ЯДЕНЕ, И ЧЕ БЕШЕ УГОДНО НА ОЧИТЕ, И ДЪРВО ЖЕЛАТЕЛНО КАТО ЩО ДАВА ЗНАЯНЕ; И ВЗЕ ОТ ПЛОДА МУ ТА ЯДЕ, И СЪС СЕБЕ СИ НАЕДНО ДАДЕ И НА МЪЖА СИ, ТА ЯДЕ И ТОЙ.  7. ТОГАЗ ИМ СЕ ОТВОРИХА ОЧИТЕ И НА ДВАМАТА, И ПОЗНАХА ЧЕ БЯХА ГОЛИ; И СЪШИХА ЛИСТЕ ОТ СМОКИНА, И НАПРАВИХА ЗА СЕБЕ СИ ПРЕПАСКИ.   8. И ЧУХА ГЛАСА НА ГОСПОДА БОГА КАТО ХОДЕШЕ В РАЯ НАДВЕЧЕР; И СКРИХА СЕ АДАМ И ЖЕНА МУ ОТ ЛИЦЕТО НА ГОСПОДА БОГА МЕЖДУ РАЙСКИТЕ ДЪРВЯ.   9. И ПОВИКА ГОСПОД БОГ АДАМА И РЕЧЕ МУ: ДЕ СИ?   10. А ТОЙ РЕЧЕ: ЧУХ ГЛАСА ТИ В РАЯ, И УБОЯХ СЕ, ЗАЩОТО СЪМ ГОЛ; И СКРИХ СЕ.   11. И РЕЧЕ МУ БОГ: КОЙ ТИ ОБАДИ ЧЕ СИ ГОЛ? ЯЛ ЛИ СИ ОТ ДЪРВОТО ОТ КОЕТО ТИ ЗАПОВЯДАХ ДА НЕ ЯДЕШ?

Така според Библията се появил страха и срама от това, че човек е гол. И повечето от нас знаят историята нататък: Адам и Ева си правят препаски от смокинови листа – вероятно първото попаднало им нещо – и това е първото облекло на човека. Много от "племената", които малко зачитат облеклото, ползват именно препаски, като Адам и Ева.

 Обаче облеклото не зависи от религията на човека. Обличат се както будисти, така и хиндуисти, така и араби (мюсюлмани), така и християни, така и юдаисти, както и ескимоси, чукчи и т.н. И именно това е, което свидетелства Библията.

 

И сега, как да обясним, че "еволюцията" на човека го е накарала да се страхува и срамува да ходи гол. В някои общества може да ти коства живота да излезеш гол на улицата, а в практически всички държава, колкото и либерални да са, това ще бъде глоба и вероятно ако повториш, после затвор. Така че може да се каже, че това е основна дейност за човешката култура и практика – да се облича, да създава облекла, мода, да ги прави да се различава човешкия статус по тях и т.н. Но това, което теорията, че произлизаме от нищото, което се самоусъвършенства, няма начин да обясни (както и много други неща), това вътрешно отношение на срам и страх от наказание е, което различава човека от животните ( в това отношение).

Оттук може да се направи извод, че в човека, в неговата същност съществуват морални категории, които самият той счита, че е нарушил, понеже има страх от наказание и срам. Моралните устои, както ги наричат, абсолютно не са свързани с християнството и с Библията, но само тя е, която ги обяснява – техният произход и историческо развитие. Какво знае обаче еволюцията за морала, за съвестта и подобни категории. Те не могат да се развият сами, защото са насочени към някого.

Дали това е тема за религия? Всичко в живота е свързано с религията, абсолютно всичко. В този смисъл е научно да се изследва защо облеклото носи толкова силно зареден морален, страхови, на срама и на наказанието заряд откакто човек се помни. Защото както и да рисуват атеистите някакви голи космати хора, прилични на маймуни, то никъде няма нито едно доказателство, че това е съществувало освех в тяхното въображение.

Защо обаче трябва да се смята, че Библията трябва да е вярна? Много просто. Йесус от Назарет, като единствен, който е бил потвърден от бога, че е избран от него със знамения, чудеса и велики дела, и със възкресението му от мъртвите, самият той потвърждава, че посланието на Библията е вярно, и го прави многократно.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 6 часа, Etienne said:

Йесус от Назарет, като единствен, който е бил потвърден от бога, че е избран от него със знамения, чудеса и велики дела, и със възкресението му от мъртвите, самият той потвърждава, че посланието на Библията е вярно, и го прави многократно.

Ако те пратим в съда да докажеш тия твърдения (небивалици) с доказателства и факти, ще се провалиш. В съда това, че някой някога нещо казал и написал не се приема за факт и потвърждение. Не се приема дори ако тълпата пред вратите на съда обезумяла крещи, че нещата били верни и че са истина.    

Библията не е единствената, която обяснява защо човека е облечен. Всеки учен-антрополог може да ти обясни негова версия или някаква общоприета от науката. Библията е единствената книга, която обяснява обличането само ако човек чете единствено Библията и я е издигнал в култ. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Усещанията на животното Човек са еволюционно придобити и са в ограничени диапазони от съществуващите физически полета. За "топло-студено" му диктува възможното естествено географско разпределение, къде да се въди. Естественият подбор определя - което се е "наметнало" с кожа, примерно, оцелява и на по-студено място и ... нали е "умен дзвер" с памет за промени, съзнава, че има полза от намятане на нещо да го покрие, щото, така може да живее и на по-хладни места, съответно, които са все още богати и на храни (като в необрано лозе😉)

Пак Съответно - което не е употребило наметка, се въди в ограничен географски ареал с климатично "топло". Но - вече при наличие на примери с наметки, то и за тези, дето не им е климатично нужно, започват да се правят на различно-интересни с покритие-дреха, с цел привличане на вниманието и на др. пол, не само по миризмата, а и чрез "външен вид". И тези които го правят, имат по-голяма вероятност за устойчиво (неизродено) поколение - разнообразие при смесване на генетичния материал. Тоест - употребата на дрехи е еволюционно оправдано - което се е приспособило, оцелява. (а това е пренос на памет от опит в новото-младото поколение, във вид на "мода"😎)

...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 8 часа, Etienne said:

И сега, как да обясним, че "еволюцията" на човека го е накарала да се страхува и срамува да ходи гол.

Я опитай зимно време да излезеш гол :) И сам ще си отговориш на въпроса.

Преди 9 часа, Etienne said:

В някои общества може да ти коства живота да излезеш гол на улицата, а в практически всички държава, колкото и либерални да са, това ще бъде глоба и вероятно ако повториш, после затвор.

Това са последствията от промиването на мозъка, наложено от религията.

Преди 9 часа, Etienne said:

Защо обаче трябва да се смята, че Библията трябва да е вярна? Много просто. Йесус от Назарет, като единствен, който е бил потвърден от бога, че е избран от него със знамения, чудеса и велики дела, и със възкресението му от мъртвите, самият той потвърждава, че посланието на Библията е вярно, и го прави многократно.

Това са празни приказки.

 

По този повод един виц:

Дошли извънземните на земята. Развели ги навсякъде, и по едно време се срещнали с папата.

Папата се поинтересувал - познават ли Исус?

- Разбира се! Той ни посещава всяка година и ни носи подаръци!

- Как така всяка година? Ние го чакаме вече 2000 години, и все не идва - казал папата.

- Ами като дойде при нас за пръв път, ние го почерпихме с много шоколад. А вие какво му дадохте?

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 9 часа, Etienne said:

И сега, как да обясним, че "еволюцията" на човека го е накарала да се страхува и срамува да ходи гол.

Логиката ти е грешна, колега. В Африка още си ходят голи там където "цивилизацията" все още не е навлязла.
Носенето на дрехи е социална адаптация, а не еволюция.

mev-10679912.thumb.jpg.2590ce6cf3efbfb018e9d3dce6f528b3.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 30 минути, scaner said:

Я опитай зимно време да излезеш гол :) И сам ще си отговориш на въпроса.

http://mirador-blog.hu/blog_images/uploads/Argentina/Tuzfold/tuzfold10.jpg

http://mirador-blog.hu/blog_images/uploads/Argentina/Tuzfold/tuzfold12.jpg

http://mirador-blog.hu/blog_images/uploads/Argentina/Tuzfold/tuzfold15.jpg

http://mirador-blog.hu/blog_images/uploads/Argentina/Tuzfold/tuzfold16.jpg

http://mirador-blog.hu/blog_images/uploads/Argentina/Tuzfold/tuzfold14.jpg

Това са били разни индиански племена от огнената земя....Имало които голи са били и в -20 градуса, само с мас на тюлени са се мазали....Имало е които са се обвивали в кожи....Бяха брутално избити и или европейските болести ги унищожиха....Неотдавна почина последният туземец от огнената земя...

Link to comment
Share on other sites

Преди 43 минути, scaner said:

Това са последствията от промиването на мозъка, наложено от религията.

Неправилно и силно ограничено е, да се прави подобна връзка. ;)

Модата е въпрос на вкус и винаги е изисквала повече или по-малко приличие.

Забрадките които са носели наще баби и все още носят някои жени от определени религиозни общности, е било просто модата преди 2000 години..

Да речем, днес все още не е широко прието, да отидеш с анцуг на бал или сватба, а се спазват някакви норми, които се смятат за прилични според традициите, без да има някаква връзка с религиите...

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 33 минути, cucumerario said:

Модата е въпрос на вкус и винаги е изисквала повече или по-малко приличие.

Напротив. Ако направиш ретроспекция във времето, ще забележиш как остава все по-малко от облеклото в резултат развитието на модата. И спиране няма :) Ето един скорошен пример, демонстриращ тенденцията:

nudedresses04.jpg

Има и много по-фрапантни, но тук все пак сме научен форум :)

Преди 34 минути, cucumerario said:

Забрадките които са носели наще баби и все още носят някои жени от определени религиозни общности, е било просто модата преди 2000 години..

Бъркаш.

Забрадките са въведени в древността като знак за различие между жените. Омъжените са ходели със забрадки, неомъжените - без, за да не стават грешки. В църквите не е имало изискване да се носят задължително забрадки, извън горното правило. Тези ограничения са се появили много по-късно, с изкривяване на учението.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Дрехите сме ги измислили вероятно когато хората са почнали да се освинват и да дебелеят. Голи млади манкенки няма да се противим да гледаме, но голи дебелаци ще са ни доста неприятни, а също и разни баби и дядовци.

Link to comment
Share on other sites

Преди 15 минути, scaner said:

Напротив. Ако направиш ретроспекция във времето, ще забележиш как остава все по-малко от облеклото в резултат развитието на модата. И спиране няма :) Ето един скорошен пример, демонстриращ тенденцията:

nudedresses04.jpg

Има и много по-фрапантни, но тук все пак сме научен форум :)

Бъркаш.

Забрадките са въведени в древността като знак за различие между жените. Омъжените са ходели със забрадки, неомъжените - без, за да не стават грешки. В църквите не е имало изискване да се носят задължително забрадки, извън горното правило. Тези ограничения са се появили много по-късно, с изкривяване на учението.

Виждаш ли? Това е научен форум, а не религиозен и въпреки, че не си религиозен, имаш някакви притеснения и задължения, под формата на предрасъдъци... :)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 3 минути, cucumerario said:

Виждаш ли? Това е научен форум, а не религиозен и въпреки, че не си религиозен, имаш някакви притеснения и задължения, под формата на предрасъдъци... :)

Притесненията ми са, че моята широта на възгледите може да надхвърля силно вашата, и тази на модератора :) Няма други прегради тук.

Link to comment
Share on other sites

Преди 48 минути, scaner said:

Притесненията ми са, че моята широта на възгледите може да надхвърля силно вашата, и тази на модератора :) Няма други прегради тук.

Аз не отчитам и нямам никакъв интерес, към широтата на твоите възгледи, а само към ограниченията на които си подложен, като принуда, както и липсата им на връзка с каквато и да било религия в случая, което доказва тезата ти като грешна.😀

А ограниченията в религиите се подчиняват са същия принцип, т.е. спазването на някакво общоприето приличие, като израз на уважение, което изкривено или не е прието за някаква норма, също както и тук...;)

Всъщност, за ограниченията на широтата на твоите възгледи можеш да обвиняваш с пълно право цивилизацията, към която си приобщен, принудително или не, но не и религията...! .. И надявам се не пърдиш в асансьора, винаги когато ти се прииска, въпреки че си антитеист... :)

Редактирано от cucumerario
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 час, cucumerario said:

Аз не отчитам и нямам никакъв интерес, към широтата на твоите възгледи, а само към ограниченията на които си подложен, като принуда, както и липсата им на връзка с каквато и да било религия в случая, което доказва тезата ти като грешна.😀

А ограниченията в религиите се подчиняват са същия принцип, т.е. спазването на някакво общоприето приличие, като израз на уважение, което изкривено или не е прието за някаква норма, също както и тук...;)

Всъщност, за ограниченията на широтата на твоите възгледи можеш да обвиняваш с пълно право цивилизацията, към която си приобщен, принудително или не, но не и религията...! .. И надявам се не пърдиш в асансьора, винаги когато ти се прииска, въпреки че си антитеист... :)

Намери една религия, която да няма въведени правила за облекло и санкции при неспазване и ще се съглася. Всяка голяма религиозна общност има някакви правила и норми свързани с това...

Link to comment
Share on other sites

Да се намери такава религия, не е трудно и е достатъчно да погледнеш горните голи снимки..

Дали ти си съгласен или не, не е от значение, факт е че всяка цивилизация се подчинява на правила и норми, що касае облеклото, приличието или дори неговата липса и при това не е задължително, да е свързано с някаква религия... Обикновено е точно обратното, цивилизацията налага правилата и нормите в религията.

Редактирано от cucumerario
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 54 минути, cucumerario said:

Да се намери такава религия, не е трудно и е достатъчно да погледнеш горните голи снимки..

Дали ти си съгласен или не, не е от значение, факт е че всяка цивилизация се подчинява на правила и норми, що касае облеклото, приличието или дори неговата липса и при това не е задължително, да е свързано с някаква религия... Обикновено е точно обратното, цивилизацията налага правилата и нормите в религията.

Голяма религия, а не племенно вярване обхващащо едно или няколко села или малка общност. Именно организираната религия налага такива норми за "прилично облекло", често без да се съобразява с реалните условия в които се живее извън мястото на нейното възникване. 

Редактирано от Димитър Йорданов
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 6 часа, scaner said:

1976 г. Кинооператорката Лени Рифенщал при племето Нуба:

orig.jpg?_=1661597793

Това е като отговор на това:

Преди 7 часа, vandu said:

Според мен не еволюцията го е накарала, а сексуалният нагон. 

 

 

А пък потиснатата енергия на сексуалния нагон води и до психически отклонения. Най-леката форма е когато се губят логически връзки в изказа. Както е в този пример:

Преди 15 часа, Etienne said:

Дали това е тема за религия? Всичко в живота е свързано с религията, абсолютно всичко. В този смисъл е научно да се изследва защо облеклото носи толкова силно зареден морален, страхови, на срама и на наказанието заряд откакто човек се помни. Защото както и да рисуват атеистите някакви голи космати хора, прилични на маймуни, то никъде няма нито едно доказателство, че това е съществувало освех в тяхното въображение.

Защо обаче трябва да се смята, че Библията трябва да е вярна? Много просто. Йесус от Назарет, като единствен, който е бил потвърден от бога, че е избран от него със знамения, чудеса и велики дела, и със възкресението му от мъртвите, самият той потвърждава, че посланието на Библията е вярно, и го прави многократно.

 

Link to comment
Share on other sites

Преди 7 часа, Димитър Йорданов said:

Голяма религия, а не племенно вярване обхващащо едно или няколко села или малка общност. Именно организираната религия налага такива норми за "прилично облекло", често без да се съобразява с реалните условия в които се живее извън мястото на нейното възникване. 

Казахме вече, не става въпрос за религия, а за цивилизация! А религията, както може да бъде свързана с краен консерватизъм, така и с крайна разюзданост и свобода на нравите. Примери за последното има много от дълбока древност, до съвремието, а дали е голяма или малка религия, е от значение, но нищо общо със смисъла, който му придаваш ти и който е продиктуван от ограничеността на религията ти, като функция на мисълта ти. В тази насока, няма нещо което да отличава религията от цивилизация. Цивилизация може да съществува, само при наложени правила и норми. Религията може да бъде обвинявана в консерватизъм, но консерватизма също така, може да бъде характеристика на цивилизацията. Цивилизацията е тази която определя какво е прието или не, вкл. и религиите, които стават част от цивилизацията, като следствие и механизъм за приобщаване към цивилизацията.

Редактирано от cucumerario
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 2 часа, cucumerario said:

Казахме вече, не става въпрос за религия, а за цивилизация! А религията, както може да бъде свързана с краен консерватизъм, така и с крайна разюзданост и свобода на нравите. Примери за последното има много от дълбока древност, до съвремието, а дали е голяма или малка религия, е от значение, но нищо общо със смисъла, който му придаваш ти и който е продиктуван от ограничеността на религията ти, като функция на мисълта ти. В тази насока, няма нещо което да отличава религията от цивилизация. Цивилизация може да съществува, само при наложени правила и норми. Религията може да бъде обвинявана в консерватизъм, но консерватизма също така, може да бъде характеристика на цивилизацията. Цивилизацията е тази която определя какво е прието или не, вкл. и религиите, които стават част от цивилизацията, като следствие и механизъм за приобщаване към цивилизацията.

Може би изказването ти ще стане по-ясно, ако обясниш какво всъщност имаш предвид под понятието "цивилизация"?

Link to comment
Share on other sites

Преди 17 минути, Шпага said:

Може би изказването ти ще стане по-ясно, ако обясниш какво всъщност имаш предвид под понятието "цивилизация"?

Ами "цивилизацията" е дума, термин с определено понятие и смисъл, които не се определят от моя "в предвид". 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Наистина, май е въпрос на култура на обществото. 

Ето, например, ако съм гол в колата, която е моя частна собственост, както дома ми, според някакъв стар ППЗДП следвало глоба- сега не било така. Да се появиш гол на публично място е явно неуважение към нормите (хулиганство), а да се появиш със секси бельо или без на карнавал или под знамето с дъга на прайд е прието. 

Прочее, бих помолил Etienne да коментира и отношението на Библията към мъжеложеството, но допускам, че няма време.

ПП. Ако сте гледали реконструкцията на гроб на вожд от Варненския некропол, има златен наху...ник. Мисля, че той не е криел члена, а го е подчертавал. Има и етнографски документи за използване на дръжки от кратуни в съвремието в Африка. В историята на модата мъже са си слагали подплънки в гащите, жени- в пазвите. Така че обличането е с климатични, а не морални причини, а събличането със сексуално демонстративни.

Редактирано от Втори след княза
Link to comment
Share on other sites

Преди 30 минути, Втори след княза said:

Прочее, моля  Etienne да коментира и отношението на Библията към мъжеложеството.

Етиен има отношение към Библията, точно като дявола и само като такъв може да я коментира. Той не е искрен, не е християнин, не отговаря на въпроси, често изпада в алогизми и противоречия и се опитва да заблуждава.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 6 часа, cucumerario said:

Етиен има отношение към Библията, точно като дявола и само като такъв може да я коментира. Той не е искрен, не е християнин, не отговаря на въпроси, често изпада в алогизми и противоречия и се опитва да заблуждава.

Той докато не каже ясно от коя точно християнска секта е май няма много смисъл да се обсъждат религиозни ала бала с него. Всички останали са заявили по един или друг начин към кои принадлежат или липсата на вяра, но той упорито крие и отказва данотговори. А това е достатъчно да покаже колко не искрен е той самия. 

П. С. Което вероятно показва че е от някоя крайна секта или такава забранена в държавата ни. 

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...