Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Глобален Модератор
Преди 13 часа, Pandemonium said:

Надявам се, че във форума има консенсус, че Русия не воюва за 4-5 украински области, а за събаряне на долара като световна резервна валута?

Аз се надявам че другия път ще си изпиеш хапчетата.

• Мнения 567
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

Posted Images

• Глобален Модератор
On 4.08.2023 г. at 10:05, Pandemonium said:

Надявам се, че във форума има консенсус, че Русия не воюва за 4-5 украински области, а за събаряне на долара като световна резервна валута?

Колко мъка има още по тоя свят...

Извади си главата от коловоза на руската пропаганда, и се огледай и за другите мнения. Долара го събарят вече 60 години, и кво? Едно нищо и половина. Айде стига смешки.

• Потребител
On 2.08.2023 г. at 17:08, kramer said:

Някой горе спомена закон от времената на Кучма. Па и виж как медиите споменаваха преди време името на Земенски...

Кравчук ,а не Кучма.Как ,може ,да бъркаш тези двамата и да пишеш по темата.Разликата е такава https://bg.wikipedia.org/wiki/Леонид_Кучма#/media/Файл:Вибори_1994-uk.png Ама дори и Кучма в последните си медийни  изяви позиция защитаваща суверинитета на Украйна.

Редактирано от todorg

• Потребител
Преди 14 часа, todorg said:

Кравчук ,а не Кучма.Как ,може ,да бъркаш тези двамата и да пишеш по темата.Разликата е такава https://bg.wikipedia.org/wiki/Леонид_Кучма#/media/Файл:Вибори_1994-uk.png Ама дори и Кучма в последните си медийни  изяви позиция защитаваща суверинитета на Украйна.

Може. А ти се научи, че след запетаята се поставя интервал.

• Потребител
On 10.08.2023 г. at 7:41, Mirolub said:

имате всички шансове да ви блокират и отрежат от всякакви политически дискусии на тоя форум. 

Форума май беше за наука, и дори в правилата беше заранено обсъждането на политиката. 

• Потребител
Преди 27 минути, makebulgar said:

Форума май беше за наука, и дори в правилата беше заранено обсъждането на политиката. 

Според мен няма нищо лошо политиката да се обсъжда от научни позиции, само че тук хич не се получава. Удивително е как  иначе интелигентни хора рязко си смъкват интелекта с 50%, щом стане дума за Русия. А за другите да не говорим...

• Потребител
Преди 13 минути, Кухулин said:

Според мен няма нищо лошо политиката да се обсъжда от научни позиции, само че тук хич не се получава. Удивително е как  иначе интелигентни хора рязко си смъкват интелекта с 50%, щом стане дума за Русия. А за другите да не говорим...

Именно това е проблема, че като говорим за политика обикновено смятаме или набеждаваме политическите ни опоненти за тъпаци, тъй като не виждат нещата както ние ги виждаме. А от проучванията по въпросите на ефекта Дънинг-Крюгер знаем вече, че всички хора са склонни да смятат, че са по-умни и интелигентни от останалите. 

Няма как да има нормален научен диалог, когато си мерим интелигентността. По скоро ще има псувни, обиди, въргал, леки и тежки телесни повреди, и клинични присъди.

Редактирано от makebulgar

• Потребител
Преди 5 часа, makebulgar said:

Именно това е проблема, че като говорим за политика обикновено смятаме или набеждаваме политическите ни опоненти за тъпаци, тъй като не виждат нещата както ние ги виждаме. А от проучванията по въпросите на ефекта Дънинг-Крюгер знаем вече, че всички хора са склонни да смятат, че са по-умни и интелигентни от останалите. 

Няма как да има нормален научен диалог, когато си мерим интелигентността. По скоро ще има псувни, обиди, въргал, леки и тежки телесни повреди, и клинични присъди.

Що пък за тъпаци?  Политиката е въпрос на предпочитания - на принципи, идеи, конкретни политики и т.н. В една ситуация и за едни хора дадена политика е добра, а в друга ситуация същата политика може да е лоша.   В политиката рядко има неща които са само "правилни" и добри и други, които са неправилни и лоши.  Тези неща които са винаги "добри" или винаги "лоши" обикновено не са в сферата на политиката, а в някоя друга сфера: морал, религия и т.н.

С други думи в политиката не става въпрос нито за интелект, нито за някаква умност или тъпотия, а просто за предпочитания. 

Що се отнася конкретно до  Русия и т.н. русофилство, то моето мнение по този въпрос съм го казвал многократно. При този феномен, специално за нас българите не става дума за интелект или за някакво деление умен-тъп, нито за политика, а за идентичност. 

• Администратор
Преди 10 часа, Atom said:

Що се отнася конкретно до  Русия и т.н. русофилство, то моето мнение по този въпрос съм го казвал многократно. При този феномен, специално за нас българите не става дума за интелект или за някакво деление умен-тъп, нито за политика, а за идентичност. 

Изключително умни хора около мен с на много високи социални и професионални позиции са изключително духовно свързани с Русия. Тези хора не са прости и не са умствено повредени, но вярват сляпо в руската пропаганда и не разбират защо американската пропаганда е завладяла всички нас. Аз нямам конкретно обяснение защо тези хора вярват на всичко руско, но виждам, че когато става въпрос за каквото и да не освен Русия те са много аналитични и последователно. 

Това съм го виждал само в религията, там хората нямат нужда от доказателства, там хората вярват - вярват на един там далече, който казва и ще казва как ще бъде! И то е! Такова, каквото този там далече каже! А тук тези хора ще го посрещнат с всичко, което имат.

Аз за това не веднъж казвам, че нещата свързани с руската пропаганда минават границата с религията и директно се преплитат. Та в този ред на мисли - ето какво мисли православната църква в Русия по въпроса:

https://news.bg/int-politics/patsifizmat-nesavmestim-s-pravoslavieto-na-ruskata-tsarkva.html

• Потребител
Преди 8 часа, Р. Теодосиев said:

Аз нямам конкретно обяснение защо тези хора вярват на всичко руско,

Защото са индоктринирани от детска възраст. Когато бащата на едно дете му каже,че супата която яде я дължи на братска Русия,то се индоктринира и почва да вярва,че Русия е вся и всьо. Само че в действителност индоктринацията рядко има успех. Познавам двама братя от висшата червена номенклатура в България. Въпреки че и двамата бяха подложени на индокринация от родителите им,само единият брат стана русофил и комунист,другият не се поддаде и остана здравомислещ и емпатичен човек.

• Глобален Модератор
Преди 8 часа, Р. Теодосиев said:

Аз за това не веднъж казвам, че нещата свързани с руската пропаганда минават границата с религията и директно се преплитат. Та в този ред на мисли - ето какво мисли православната църква в Русия по въпроса:

https://news.bg/int-politics/patsifizmat-nesavmestim-s-pravoslavieto-na-ruskata-tsarkva.html

От много време си мисля, че тая религиозна доктрина в Русия вече няма общо с православието...

• Потребител
Преди 42 минути, deaf said:

индоктринацията рядко има успех

То се вижда от разтящото разделение в обществото. Убежденията на човек рядко съвпадат с професионалната му кариера, особенно в политиката. Нали не си мислим, че всичките грандоеди и агенти на влияние са отдадени на каузата. Според мен либералният фашизъм не е доктрина, а инструмент за демонтаж на традиционните ценности. Това е само мнима „модерност“, поставените цели са съвсем други. 

Западният неолиберализъм сам си е виновен, че  Русия да се превърне в икона на съпротивата срещу западната демагогия. Затова западната журналистка с искренно изумление коментираше чернокожите в Нигер. „Вместо за хляб,-дават последните си пари за плат и шият руски знамена!“

• Потребител

Не знам дали знаете, но една част от Черноморието около Камчия и Несебър беше здраво разпродадена на руски граждани. Аз само се чудех, кога ще се прави референдум и там. Явно имаха някаква информация и преди 2-3 г. Почнаха да разпродават. Техните жилища са без земя обаче.

• Потребител
Преди 2 часа, Tomata said:

Според мен либералният фашизъм не е доктрина, а инструмент за демонтаж на традиционните ценности. Това е само мнима „модерност“, поставените цели са съвсем други. 

И кои са тези традиционни ценности?  Традиционните ценности са локални.  Извън локалните традиции, в по-широки граници ценностите са християнски и феодални. Това са традиционните ценности на Европа.  Кои ценностите се демонтират? Ако става въпрос за феодалните ценности, т.е. разделението на обществото на съсловия и касти, то да ти имам ценностите. Всеки който реве за защитата на подобни ценности си представя, че именно той ще заеме място във висшето съсловие.  Както и да се погледне обаче, много  по-вероятно е да попадне в съсловието на крепостните или плебса. 

"Разрушаването" на традиционните ценности започва с френската революция, преминава през националните движения и национализма, социализма и т.н.   Какви са били според теб нашите възрожденци? - застъпници на традиционните ценности или "либерални фашисти" според собствените ти думи.  

Ето ти няколко цитата от Славейков:

1867г. - "Българи сме, гърци не сме, но това не ще каже, че не сме християни, че не сме братия. Християни сме, не сме мюсюлмани, но то не ще каже, че не сме человеци, не сме братия. Кръвта, която тече в жилите ни, не е ни гръцка, ни християнска, ни българска, ни моаметанска, но е человеческа. Като человеци прочее не сме ли длъжни да питайме симпатии към подобните си? 

1872г. критика към френската революция: "Но по онова време знанията не бяха се още доволно арзвили, за да определят точно законите на естествената система. Французите не знаеха за правата на жената, че са равни с правата на мъжа." 

1872г.  Человеческият разум не допууща съсловията (кастите), т.е. един ред членове на обществото, които да имат повече привилегии и права и някаква си самоволна власт над другия ред по-ниско стоящи членове на обществото. И както може да се мисли в началото - в предисторическите времена, в първобитните онези общински учреждения на человеческото поколение, съсловията не са съществували.

По твоите разбирания Славейков, а и всички останали възрожденци са либерални фашисти или либерасти.   Традиционните ценности от друга страна които уж защитаващ не са нищо по-различно от османските ценности. То и затова повечето борци за запазване на традиционните ценности, едновременно са и почитатели на потурите и елеците.  Каквито им ценностите, такова и облеклото - османско.  

И каква икона може да бъде Русия? С какво? - със "семейните ценности"  демонстрирани от лидера им Путин и останалата част от елита? С дълбоката им "нравственост". С кое по-точно?

Редактирано от Atom

• Глобален Модератор
Преди 34 минути, Atom said:

И каква икона може да бъде Русия? С какво? - със "семейните ценности"  демонстрирани от лидера им Путин и останалата част от елита? С дълбоката им "нравственост". С кое по-точно?

Затова всичко в Русия е само думи, думи и никакви дела. Ей на това му се вика пропаганда :)

• Потребител
Преди 1 час, Atom said:

По твоите разбирания Славейков, а и всички останали възрожденци са либерални фашисти или либерасти.   Традиционните ценности от друга страна които уж защитаващ не са нищо по-различно от османските ценности. То и затова повечето борци за запазване на традиционните ценности, едновременно са и почитатели на потурите и елеците.  Каквито им ценностите, такова и облеклото - османско.  

Лицемерието е типичната проява на либералния фашизъм.. Там няма принципи и правила в тази „идеология“. „Истината“ е една,-нашата истина..

Screenshot(9).png.96084d7c91d19366d5972ceed968ebac.png

Оплел си се като пате в калчища.. Името на Славейков за баласт на иначе безпочвени заявления винаги можем да го добавим..

После обвиняваме горкия Княз, че размива темите.. 

• Потребител
Преди 6 минути, Tomata said:

Лицемерието е типичната проява на либералния фашизъм..

Аз поне ти дадох някакви цитати, при това от преди 150 години. Криви, прави, смотани или лицемерни, именно на базата на тези ценности се сформира днешна България. Нали ти е ясно, че традиционните ценности по онова време са точно обратното на така декларираните от Славейков. Ако през възраждането българите се опираха на "традиционните ценности", щяха да си останат с потурите и елеците в духовното лоно на Цариградската патриаршия и под мъдрото управление на Султана.

Ти не можеш да ми дадеш НИЩО, защото всичко е само копиране на руската пропаганда и празнословие. Още един път - кои са тези прословути руски традиционни ценности. Православните им ценности? -празни приказки без покритие. Семейните им ценности? - боже пази от такива семейни ценности. Нещо друго?

• Потребител
Преди 5 минути, Atom said:

Аз поне ти дадох някакви цитати, при това от преди 150 години. Криви, прави, смотани или лицемерни, именно на базата на тези ценности се сформира днешна България. Нали ти е ясно, че традиционните ценности по онова време са точно обратното на така декларираните от Славейков. Ако през възраждането българите се опираха на "традиционните ценности", щяха да си останат с потурите и елеците в духовното лоно на Цариградската патриаршия и под мъдрото управление на Султана.

Ти не можеш да ми дадеш НИЩО, защото всичко е само копиране на руската пропаганда и празнословие. Още един път - кои са тези прословути руски традиционни ценности. Православните им ценности? -празни приказки без покритие. Семейните им ценности? - боже пази от такива семейни ценности. Нещо друго?

Онези либерални идеи не са тези които ни натрапват силово днес. Под благовидни на пръв поглед подбуди се просмуква една сатанистка идеология. 

Пс. Гледам, че любомото ти занимание да обвиняваш другите в собствените ти пропуски, хайде по-академично ако може.

„Образованието му е дейност, която съпровожда целия му живот. Започва да учи в местно килийно училище, а впоследствие – в Свищовското училище на Васкидович и Христаки Павлович. На 16 години вече учителства в родния си град. Следват и първите му обществени инициативи, подтикнати от недоволство срещу гръцкото духовенство в града.  То става повод за написването на „Прославило се Търново със славни гръцки владици“ – сатирично лирическо произведение, което остро ги напада. То сериозно разбунва духовете в старопрестолния град и Славейков става нежелан там. Преследван от гръцките владици, възрожденецът обикаля почти цяла днешна северна България, упражнявайки „занаята” си на даскал, разпръсквайки светлината на просветата. Това изиграва своята положителна роля за запознаването с бита и езика в различните краища, населени с българи. Този период допринася за последващата му дейност като фолклорист и „строител” на българския език.“

И да си дойдем пак на руската тема.. Ми то май друго яче не може да се дискутира тук.

“лед това пътят го отвежда към София, където Славейков става член и един от водачите на Либералната партия. Макар и сред свои, макар и вече в освободената България, той продължава да бъде репресиран и гонен от властта. Неудобен е най-вече с русофилските си възгледи – на Стамболовия режим, а също така и от 1881 година до 1883 година, по време на Режима на пълномощията. Тогава Славейков живее в Пловдив като политически емигрант. През тези две години се връща към заниманието си от детските години – предаване на знанията си в мъжката гимназия.“

• Потребител
Преди 10 минути, Tomata said:

Пс. Гледам, че любомото ти занимание да обвиняваш другите в собствените ти пропуски, хайде по-академично ако може.

Абе, че мога по-академично, мога. Само не разбрах какво искаш да ми кажеш с тези дълги цитати.  Дори не от академична гледна точка, а от чисто информативна. Май както винаги едно голяма НИЩО.

Ти можеш ли академично да се замислиш, как ако българите бяха ревностни почитатели на "традиционните ценности", въобще би се осъществила Българската Екзархия?  Имаш ли си идея, какви морални катаклизми биха се случили за един дълбоко религиозен и традиционно ориентиран човек,  ако го обявят за еретик, схизматик и отстъпник от православието. Да не говорим за революционерите, за които властите изграждат образа на бандити и криминални престъпници. 

Замислял ли си се, защо руската пропаганда няма позитивна страна, а само негативна? Мощни са в отрицанието на всичко и на всички, но не могат да предложат своя позитивна алтернатива.   Това една от причинете толкова лесно да се разпознават руските пропагандисти - не могат да предложат алтернатива. Всички до един предупреждават за "опасностите" и "недъзите", посочват слабите и отрицателните  черти на либерализма, на Запада на този и онзи, но когато ги питаш каква е алтернативата, отговорът е винаги "Не знам"

В същото време, обществата, които се опират на традиционни ценности се знаят от всички - Иран, Саудитска Арабия, Афганистан и др. подобни. Този ли е модела, който трябва да следваме? Да си направим някаква своя Православна Джамахирия или "Православна държава" по подобие и образец на Ислямска държава.  

• Потребител
Преди 1 минута, Atom said:

Абе, че мога по-академично, мога. Само не разбрах какво искаш да ми кажеш с тези дълги цитати.  Дори не от академична гледна точка, а от чисто информативна. Май както винаги едно голяма НИЩО.

Ти можеш ли академично да се замислиш, как ако българите бяха ревностни почитатели на "традиционните ценности", въобще би се осъществила Българската Екзархия?  Имаш ли си идея, какви морални катаклизми биха се случили за един дълбоко религиозен и традиционно ориентиран човек,  ако го обявят за еретик, схизматик и отстъпник от православието. Да не говорим за революционерите, за които властите изграждат образа на бандити и криминални престъпници. 

Замислял ли си се, защо руската пропаганда няма позитивна страна, а само негативна? Мощни са в отрицанието на всичко и на всички, но не могат да предложат своя позитивна алтернатива.   Това една от причинете толкова лесно да се разпознават руските пропагандисти - не могат да предложат алтернатива. Всички до един предупреждават за "опасностите" и "недъзите", посочват слабите и отрицателните  черти на либерализма, на Запада на този и онзи, но когато ги питаш каква е алтернативата, отговорът е винаги "Не знам"

В същото време, обществата, които се опират на традиционни ценности се знаят от всички - Иран, Саудитска Арабия, Афганистан и др. подобни. Този ли е модела, който трябва да следваме? Да си направим някаква своя Православна Джамахирия или "Православна държава" по подобие и образец на Ислямска държава.  

Стига спекулации, на мен не ми действат. Имаше и Америка на „Елвис“ и Британия на „Битълс“. И Русия на мечока с балалайката и ушанката също я помним. Къде е всичко това днес можеш сам да си отговориш. За каква пропаганда изобщо говориш, като твойте дружки изгориха всички руски книги на площада. Една регионална руска телевизия имаше преди време,- и нея я бастисаха. Не знам за теб, но аз от всичко най-мразя някой друг да „мисли“ вместо мен. Затова аз се чувствам свободен либерал по убеждения, за теб не знам. 

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!