Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Потребител
Публикува
Преди 6 часа, Pandemonium said:

И след като руснаците са ни обявили за вражеска страна и "нашето адекватно поведение е да забраним и унищожим всичко руско", това как оправдава погазването на закона и оскверняването на българските институции с развяването на чуждо знаме от и пред тях? Защото, ако не знаеш, според действащото българско законодателство, чуждо знаме не може да се вее от българска институция. Само тази логическа връзка ми се губи и бих желал да ми я обясниш. Не може ли да се държим "адекватно" и без да веем знамена на друга държава?

Има закон забраняващ веенето на чуждо знаме? Дайте един линк към тоя закон, че имам прокуратури за сезиране.

• Мнения 567
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

Posted Images

• Потребител
Публикува (edited)
Преди 2 часа, deaf said:

Към,Пандемониум,

сега не ми се рови в нета,но съм сигурен че във всяка държава по света има някакви забрани върху чужди имена. Или ако няма,има нетърпимост към тях. Дори и в САЩ. Българската моделка и по-късно певица Соня Василева,след като емигрира в САЩ,се прекръсти на Соня Васи. Понеже иначе нямаше да може да пробие в шоубизнеса.

В Щатите няма ограничения за имената. Елон Мъск си нарече сина: “X Æ A-12 Musk”

Имат ограничения само за буквите:

Цитирай

But California, where Musk lives, allows only the 26 English letters of the alphabet to be used on birth certificates, along with a limited list of special characters including apostrophes, hyphens and periods. That means no numbers or Æ symbols.

Предполагам имената на кирилица би трябвало да се транслитерират, но толкова.

Редактирано от Кибик
  • Потребител
Публикува (edited)
Преди 30 минути, Кибик said:

Има закон забраняващ веенето на чуждо знаме? Дайте един линк към тоя закон, че имам прокуратури за сезиране.

Има си протокол,да не е по високо от българското.Това си е международенн стандарт ,няма проблем ,да се веят чужди знамена стига ,д ане засенчват Бъл;гарският флаг.на поскледните 3-4 шествания на Шипка ,аз видях един бялосиньо червен парцал вместо българският флаг.Погнуси ме това.Какво е това робско мислене?

Редактирано от todorg
  • Потребител
Публикува
Преди 7 минути, todorg said:

Има си протокол,да не е по високо от българското.Това си е международенн стандарт ,няма проблем ,да се веят чужди знамена стига ,д ане засенчват Бъл;гарският флаг.на поскледните 3-4 шествания на Шипка ,аз видях един бялосиньо червен парцал вместо българският флаг.Погнуси ме това.Какво е това робско мислене?

Да не си видял реплика на Самарското знаме?

• Потребител
Публикува (edited)
Преди 1 минута, kramer said:

Дас те засипя ли с ютъб видеа ,КЪДЕТО БЕЛОСИНЬОЧЕРВЕНИЯТ ПАРЦАЛ ,МЕКО КАЗАНО ПРЕОБЛАДАВА НАД БЪЛГАРСКИТЕ НАЦИОНАЛНИ СИМВОЛИ.И това от българи роби.

Редактирано от todorg
  • Потребител
Публикува
Преди 3 минути, kramer said:

На плажа в Бургас на покрива на едно "капанче" има реплика на Самарското знаме. Но се отклоняваме от темата...

• Потребител
Публикува
Преди 3 минути, todorg said:

Дас те засипя ли с ютъб видеа ,КЪДЕТО БЕЛОСИНЬОЧЕРВЕНИЯТ ПАРЦАЛ ,МЕКО КАЗАНО ПРЕОБЛАДАВА НАД БЪЛГАРСКИТЕ НАЦИОНАЛНИ СИМВОЛИ.И това от българи роби.

• Потребител
Публикува
Преди 2 часа, ramus said:

това не са български граждани, а и по принцип - в света все повече се мигрира и тази глобализация изменя заварените културни нагласи. В едни държави - по-бавно, в други - по-бързо.

Написаното тук, че българските граждани Лусио Вагнер и Маркиньош не са български граждани, съждение ли е, мнение ли е, незнание ли е, какво е?

Не е нужно всички теми да бъдат задръствани с "висша когниция" и други подобни. Можеше просто да се каже, че украинските власти залагат на национализъм в опитите си да спрат руския империализъм.

• Потребител
Публикува
Преди 4 часа, Atom said:

Дай линк към закона според който става това преименуване. 

Зеленски от Владимир стана Волдемир, Андрей - Андрий, това все едно тук да дойдат СРМ-тата и Петър да стане Петар, Георги - Георге, Благой - Благое и всички да получат по едно "-ски" на фамилното окончание.

• Потребител
Публикува (edited)
Преди 12 минути, Pandemonium said:

Можеше просто да се каже, че украинските власти залагат на национализъм в опитите си да спрат руския империализъм.

Според кого "можеше да се каже" и на кого това беше толкова нужно? Защото на никого друг, освен на вас си.

Заради това разни позивни за "ролята ви сред темата" и как имате права за нещо си... са само прояви на лицерие за да си утвърдите вашето си през огледалото на другите през форума. Това имам предвид - за кръчмата и тия на масата...

А висшата когниция я ползва този, който я е развил, за нея се работи цял живот, но не на маса в кръчма и не за личния си кеф и инат... - разбирате ли или да пробвам с други думи?

Редактирано от ramus
  • Потребител
Публикува (edited)
Преди 6 минути, kramer said:

Зеленски от Владимир стана Волдемир, Андрей - Андрий, това все едно тук да дойдат СРМ-тата и Петър да стане Петар, Георги - Георге, Благой - Благое и всички да получат по едно "-ски" на фамилното окончание.

Примерът ти е неревелантен ,по украински са така имената за украинци се пише още 15 и век за руси 18век,когато московците стават руси взимайки името на норвежкото племе.

Редактирано от todorg
  • Потребител
Публикува
Преди 13 минути, kramer said:

Дай източник за това. Закон, който заставя хората да бъдат преименувани. Дай новинарски статии от Украйна в които се обсъжда това. Дай закона/наредбата с която това е прието и влязло в сила, както и за кои територии е валидно или от кога. Дотогава си е просто поредната руска партенка, която нашите предатели от възраждане разнасят насам натам из всички медии и форуми. Ако не си сигурен за тези твърдения или няма някакви официални източници просто се извини, че подвеждаш в научен форум! 

• Потребител
Публикува
Преди 7 минути, todorg said:

Примерът ти е неревелантен ,по украински са така имената за украинци се пише още 15 и век за руси 18век,когато московците стават руси взимайки името на норвежкото племе.

Айде, Володимир, Сергiй древно руски имена, но един Алексей да стане Олексий и Александър - Олександър, това си баш като все едно макетата да дойдат тук и да ни кръщават...

• Потребител
Публикува
Преди 1 минута, Димитър Йорданов said:

Дай източник за това. Закон, който заставя хората да бъдат преименувани. Дай новинарски статии от Украйна в които се обсъжда това. Дай закона/наредбата с която това е прието и влязло в сила, както и за кои територии е валидно или от кога. Дотогава си е просто поредната руска партенка, която нашите предатели от възраждане разнасят насам натам из всички медии и форуми. Ако не си сигурен за тези твърдения или няма някакви официални източници просто се извини, че подвеждаш в научен форум! 

Някой горе спомена закон от времената на Кучма. Па и виж как медиите споменаваха преди време името на Земенски...

• Потребител
Публикува
Преди 7 минути, ramus said:

А висшата когниция я ползва този, който я е развил, за нея се работи цял живот, но не на маса в кръчма и не за личния си кеф и инат... - разбирате ли или да пробвам с други думи?

Всичко разбрах освен защо вашата висша когниция ви кара да пишете, че българските граждани Лусио Вагнер и Маркиньош не са български граждани.

Не ми отговаряйте. Не държа да разбирам.

И от темата какво е "мнение" се оттеглям. Благодаря Ви за включването все пак. Беше ползотворно някому, надявам се.

• Администратор
Публикува

Ако някой иска да си смени името и закона го позволява, това не означава, че някой някога е принуждавал хората да си сменят имената.

Хайде, ако нямате доказателства не твърдете глупости.

Всеки започва да твърди каквото си иска и накрая - ама и аз имам право на мнение. Не, нямаш право на мнение. Тук не обсъждаме нения, а факти. Има ли такъв закон или няма, някой някъде карал ли е насила да се сменят имена в Украина или не е карал?

• Потребител
Публикува
Преди 8 минути, kramer said:

Някой горе спомена закон от времената на Кучма. Па и виж как медиите споменаваха преди време името на Земенски...

Това е ЕБК - Една баба каза. Без документи или сериозен източник това са просто приказки в полза на Русия и пропаганда. За спонтанното дерусифициране и смяна на колониални имена (защото точно такова е било  1992-1993 година) е приключило много бързо. Но така и не открих този прословут закон.
Дай източник, щом твърдиш това за смяната на имена на хора и окончания. Лични истории с хора с които някой си общува в днешна Украйна или окупираните територии не са релевантни. Както и някакви "новини" разпространявани от явно проруски медии, доказали се с пропагандата си.

• Потребител
Публикува
Преди 25 минути, Р. Теодосиев said:

Ако някой иска да си смени името и закона го позволява, това не означава, че някой някога е принуждавал хората да си сменят имената.

Хайде, ако нямате доказателства не твърдете глупости.

Всеки започва да твърди каквото си иска и накрая - ама и аз имам право на мнение. Не, нямаш право на мнение. Тук не обсъждаме нения, а факти. Има ли такъв закон или няма, някой някъде карал ли е насила да се сменят имена в Украина или не е карал?

На пръв прочит това излезе:

https://tass.ru/info/17584339?ysclid=lktu1ropdh874461909

https://sevastopol.su/news/ukraina-teryaet-russkie-imena?ysclid=lktu2ccca9323300977

• Потребител
Публикува (edited)
Преди 32 минути, kramer said:

В първия линк става дума за населени места, местности, площади и прочее обекти, бе и за хора. Във втория - в личните документите името да е транскрибирано на държавния език - украински, а не както досега в някои на украински и руски. 

Това не означава смяна на имената. По тази логика, че транскрибирането е смяна, то ако в Германия ни издадат документ за самоличност или в Англия, Франция или Полша ние какво - ще кажем, че са сменили имената ни ли? 

Всяка държава си има строго определени правила как се транскрибира правилно чуждо име на нейния държавен и официален език. 

Представи си идва арабин от Мароко или Сирия и да се възмущава, че името му не е на тяхната азбука в бг документа, който е получил. 

Дай нещо по-сериозно, най добре - закон, който, задължава хората да сменят своите имена, ако изобщо има такъв. 

Допълнение: Освен това става дума за законопроект, а не за приет закон. А той дори и да бъде приет може да е с редица изменения от моментното му състояние. 

Редактирано от Димитър Йорданов

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!