Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Потребител
Публикува (edited)
Преди 20 минути, tantin said:

image.thumb.png.457b7111e5f93c1d001b0d8e7c701320.png

Прилича да е от Рилския манастир, щото в горната част на иконата има друг надпис завършващ на Рилскомоу

Най-вероятно да е посветен на свети Йоаноу Рилскомоу.

По-вероятно за средната дума да е: монах

СТО МОУНХИОУ РИЛСКОМОУ   - на светия монах Рилски

Редактирано от tantin
  • Мнения 1,4k
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

Posted Images

• Потребител
Публикува
Преди 9 часа, Tomata said:

Съжалявам, нямам ФБ. Ако е така е както казват е доста необяснимо. В Румъния м/у др.  има доста фалшификати, като синайските оловни плочи написани на „дако-тракийски“:bw:

Като спомена, ми идва нещо на ум във връзка с календара.. Един от текстовете казва,- „и до сега“ и е намек за датировка по времето на Аспарух. При Муртаг, който вече не е в именника все още се говори български и гръцки според паметниците. Пита се, кой е превел именника на славянски език и защо в него  след Умор няма по-късни владетели? Доста въпроси витаят на около.. 

"Така и до сега" в смисъл, че княжеството при Умора е все още отсам Дунава. Логиката говори, че хрониката е била вплетена в "царства" преди превода на кирилица. Едва ли някой преводач просто е вмъкнал именника в царства" ей така, от нямане какво да прави. А защо е била вмъкната по времето на Умор е въпрос за милион долара. Оригинала, препис, вероятно е бил написан на гръцки. Но с каква цел именника е бил поставен вътре е чиста мистификация. Какво толкова се е случило по времето на Умор, че подобен текст да бъде вграден в препис на глава "царства"?

• Потребител
Публикува (edited)
Преди 3 часа, Кибик said:

Това пиле от пиле жупан, всъщност боил ли е?

По това време боил е аристократ, съветник.

Дори изказвам съмнение, че това е административна длъжност, същата като гръцките боилади - членове на съвета.

Та, пилето или е просто редови жупан или може и да не е и име. Имаме и един Зиткой, който също не се знае какво е - име, титла(зиткомир) или нещо трето. И туртуната не е ясно какво е. Въобще, тотална мъгла.

Ако не се лъжа имаше значение в украинския на чергу като пръв от всички. Основното значение е ред, поредица. Чъргубъйля би могло да е пръв съветник или прайм министър/ премиер по модерному :)

Редактирано от БатеВаньо
  • Потребител
Публикува
Преди 5 минути, БатеВаньо said:

"Така и до сега" в смисъл, че княжеството при Умора е все още отсам Дунава. Логиката говори, че хрониката е била вплетена в "царства" преди превода на кирилица. Едва ли някой преводач просто е вмъкнал именника в царства" ей така, от нямане какво да прави. А защо е била вмъкната по времето на Умор е въпрос за милион долара. Оригинала, препис, вероятно е бил написан на гръцки. Но с каква цел именника е бил поставен вътре е чиста мистификация. Какво толкова се е случило по времето на Умор, че подобен текст да бъде вграден в препис на глава "царства"?

Ми, говори се от първо лице, ......дойде Аспарух и така е до сега. Аз така го разбирам. То един хронист едва ли е живял толкова дълго. Всеки следващ е дописвал новите владетели. Интересно на какъв носител е било писано и дали поне за първите 5 владетеля не са само устни предания. Дали са били изцяло на български, кой знае..

Но, пак по темата защо е в „царства“... може би, понеже в друга хроника се споменава период от 7000год...

Битката при Черномен (1371 г.) и нейните последици (istorianasveta.eu)

Ето тук малко оригинални асир. месеци. Като че ли има извесни прилики.

Old Assyrian Calendar – Oxford Studies
1800 BC replica
Stone-cast disc, brown-ochre hydrostone, 120 mm (4.75 inches), 10 mm thickness (approx half inch) with parchment description.

Reproduction of an Assyrian calendar tablet discovered in 1910 by Walter Andrae, who led the 1908 German expedition on the ancient site of Ashur. Originally a colony of Assyria, the city of Ashur on the Tigris became the first capitol of Assyria, to which it gave it's name. To date, approximately 25,000 tablets have been excavated from this site.
Calendar tablets like this and others discovered at Mari in Syria, make it clear that the Semitic Assyrians possessed a highly developed calendar by 1800 BC, with allocations based on a 29 and 30 day lunar month. In the city of Ashur, the years bore the name of the official elected for the year, who was known as the Limmu. Along with the regent's name seal, the Assyrian months are inscribed upon the tablet in Assyrian Cuneiform and named as, Sipim, Qarratim, Kanwarta, Telnatim, Kuzali, Allanatim, Bel-Tiekallim, Sa Sarratim, Marmak Assur Sa Kinatim, Mahhurili, Ab Sarrani and Hubur.

• Потребител
Публикува (edited)
Преди 20 минути, Tomata said:

Ми, говори се от първо лице, ......дойде Аспарух и така е до сега. Аз така го разбирам. То един хронист едва ли е живял толкова дълго. Всеки следващ е дописвал новите владетели. Интересно на какъв носител е било писано и дали поне за първите 5 владетеля не са само устни предания. Дали са били изцяло на български, кой знае..

Но, пак по темата защо е в „царства“... може би, понеже в друга хроника се споменава период от 7000год...

Битката при Черномен (1371 г.) и нейните последици (istorianasveta.eu)

1800 BC replica
Stone-cast disc, brown-ochre hydrostone, 120 mm (4.75 inches), 10 mm thickness (approx half inch) with parchment description.

Reproduction of an Assyrian calendar tablet discovered in 1910 by Walter Andrae, who led the 1908 German expedition on the ancient site of Ashur. Originally a colony of Assyria, the city of Ashur on the Tigris became the first capitol of Assyria, to which it gave it's name. To date, approximately 25,000 tablets have been excavated from this site.
Calendar tablets like this and others discovered at Mari in Syria, make it clear that the Semitic Assyrians possessed a highly developed calendar by 1800 BC, with allocations based on a 29 and 30 day lunar month. In the city of Ashur, the years bore the name of the official elected for the year, who was known as the Limmu. Along with the regent's name seal, the Assyrian months are inscribed upon the tablet in Assyrian Cuneiform and named as, Sipim, Qarratim, Kanwarta, Telnatim, Kuzali, Allanatim, Bel-Tiekallim, Sa Sarratim, Marmak Assur Sa Kinatim, Mahhurili, Ab Sarrani and Hubur.

Ами те и историците , доста често, така говорят. Все едно са били преки свидетели на събития от преди стотици години.

Няма начин да не е имало някакви хранилища с документи. Дори и чисто за административни цели. Ако говорим за комуникация между две съседни села, е напълно възможно, но, когато стана дума за държава макар и средновековна е имало писари, т.е. имало е и документация. 

Да, нищо очевидно не е останало, заради това че пергамента е органичен и леснозапалим. То от александрийската библиотека нищо не е оцеляло, та от нашите регулярно, опожарявани и разрушавани градове и крепости ли ще има.

Едно мисля че е сигурно - хрониката, като част от "царства' е домашен препис, вероятно на гръцки. Ако беше на някакъв друг език, преводача щеше да преведе и термините. Още по интересното е защо и от кого е поръчан този препис на църковна литература през 8в. в българската държава.

Редактирано от БатеВаньо
  • Потребител
Публикува
Преди 49 минути, БатеВаньо said:

Ако беше на някакъв друг език, преводача щеше да преведе и термините.

Ето за това харесвам дискусиите, водят до нови идеи и т.н.😀 Та, какво мислиш за тази хипотеза,- who was known as the Limmu,- в превода от оригинала да е объркано „Лимму“,-година на асир. с „лет ему“, което за наш късмет не променя много смисъла на текста, а останалите думи не са му били познати изглежда или умишлено не са преведени? Четох някде, че гърците по това време нямат месеци в календара си и нашите са си запазили своя, който както изглежда е бил по-съвършен..

• Потребител
Публикува
Преди 4 часа, БатеВаньо said:

По това време боил е аристократ, съветник.

Дори изказвам съмнение, че това е административна длъжност, същата като гръцките боилади - членове на съвета.

Та, пилето или е просто редови жупан или може и да не е и име. Имаме и един Зиткой, който също не се знае какво е - име, титла(зиткомир) или нещо трето. И туртуната не е ясно какво е. Въобще, тотална мъгла.

Ако не се лъжа имаше значение в украинския на чергу като пръв от всички. Основното значение е ред, поредица. Чъргубъйля би могло да е пръв съветник или прайм министър/ премиер по модерному :)

А другарите чуваши имат претенции да знаят точно за фразата:

https://www.ng.ru/science/2011-04-26/14_protobolgary.html?sms_ss=vk&id_user=Y

Цитирай

На надписях, найденных в Болгарии, так и написано латинскими буквами TORTUNA PILE ZHOPAN («тортуна пиле жупан»), дословно по чувашски-древнебулгарски это означает «богом сделанный, благословенный жупан». Из всех тюркских языков только в чувашском бог – это «тора». И еще я вспомнил, как моя бабушка по матери – она у меня корнями из средненизовых чувашей – все время приговаривала: «Ай, тор, тор!» – «О, боже, боже!» и «Тор туна» – «Бог сделал».

Това Тор да значи господ, малко по викингски излиза ама нейсе.

• Потребител
Публикува
Преди 55 минути, Кибик said:

А другарите чуваши имат претенции да знаят точно за фразата:

https://www.ng.ru/science/2011-04-26/14_protobolgary.html?sms_ss=vk&id_user=Y

Цитирай

На надписях, найденных в Болгарии, так и написано латинскими буквами TORTUNA PILE ZHOPAN («тортуна пиле жупан»), дословно по чувашски-древнебулгарски это означает «богом сделанный, благословенный жупан». Из всех тюркских языков только в чувашском бог – это «тора». И еще я вспомнил, как моя бабушка по матери – она у меня корнями из средненизовых чувашей – все время приговаривала: «Ай, тор, тор!» – «О, боже, боже!» и «Тор туна» – «Бог сделал».

Добре си го намерил това с чувашката фраза. Аз търсих по речника на чувашки и ми излизаха други значения:

турту - родня, родственники

(турду), родственная связь.

, туртăм «родня»; «родство»

туртуллă, родственный, близкий

родственный
туртуллă пул — находиться в родственных отношениях

пилле -благословлять, напутствовать

пиллĕ - счастливый, благополучный
благословенный

Тоест: ако следваме чувашкия речник би могло да се търси и някакво подобно значение от вида:  благословенния родственик: Жупана..

Жупана най-вероятно да се отнася за славянски вожд. А словосъчетание от вида благословенния роднина Жупана  - ни подсказва че славянската аристокрация ще да е влязла вече в тесни роднински връзки с прабългарската аристокрация, сватосали са се едни с други демек.. 

• Потребител
Публикува (edited)
Преди 6 часа, Tomata said:

1800 BC replica

Един ден ще се събудиш разочарован разбирайки колко време си затрил в безсмислено ровене по асирийски и шумерски речници, и в безсмислено писане на небивалици. :) Петър Добрев вече го е правил това упражнение със завоя на прабългарите през Шумер, ама нещо не успя да я развие напълно теорията. И той намираше разни шумерски животни в календара. Дефакто животинския календар наистина произлиза по някакъв начин от Шумер, но единствено предаден през елинския ζῳδιακὸς κύκλος.

Редактирано от makebulgar
  • Глобален Модератор
Публикува
Преди 2 часа, tantin said:

Добре си го намерил това с чувашката фраза. Аз търсих по речника на чувашки и ми излизаха други значения:

родственный

благословенный

Тоест: ако следваме чувашкия речник би могло да се търси и някакво подобно значение от вида:  благословенния родственик: Жупана..

Жупана най-вероятно да се отнася за славянски вожд. А словосъчетание от вида благословенния роднина Жупана  - ни подсказва че славянската аристокрация ще да е влязла вече в тесни роднински връзки с прабългарската аристокрация, сватосали са се едни с други демек.. 

Е защо трябва да е точно славянски този родственик?Славянски до доказване на противното....

• Потребител
Публикува
Преди 9 часа, БатеВаньо said:

Има възможност включването на Именника в Царства да е направено в България по времето на Борис или Симеон.

Болгарский хронограф и его судьба на Руси

"Българският хронограф" е сред малкото съхранени летописни паметници, създадени след издигането на Българското царство при цар Симеон Велики (893-927). Анализът на данните показва, че "Българският хронограф" съдържа сведения от преводни византийски автори с добавки за българската история. Старобългарският протограф не е достигнал до наши дни въпреки доказаното му съществуване. Предложеният на читателите текст и бележките на проф. Л. Горина са по руски преписи от XVI век. Направената от именитата авторка реконструкция на преписите е изключително убедителна. Сред изследваните летописи е и известният "Именник на българските канове", с който българският читател вече е запознат.
Значението на публикувания "Български хронограф" нараства и поради факта, че е бил образец за руските хронографи от късното средновековие, което е един от многото приноси на старобългарската и среднобългарската литература и историография за славянския свят.
Проф. д-р Георги Бакалов

https://m.helikon.bg/114959-Болгарский-хронограф-и-его-судьба-на-Руси.html

• Потребител
Публикува

Според мен пък Именника е вмъкнат там чак на руска почва. От някой, който не е бил наясно за какво става въпрос в текста и имената вътре не са му говорели нищо.

• Потребител
Публикува
Преди 4 часа, Кухулин said:

Уважаемият Южняк говори по темата:

Южнякът е голяма работа. Аз лично този водещ не бих го издържал.

Както и да е.  Относно генетиката, май хипотезата за "снежната топка" набира скорост.  По въпроса за езика обаче - "тюрки",  "иранци" или нещо друго, мъглата се сгъстява.  То и няма какво друго да е.  Както и тук се подчерта многократно, въпросът  "тюрки" , "иранци" или "???"  е езиков и може да се реши само от лингвистиката, а не от археолози, генетици и т.н. 

• Потребител
Публикува

Южняка отново с грандиозни открития. Преди хуните далекоизточният компонент в Европа бил нула.

Абе бях се зарекъл аз да не го слушам повече тоя.

• Потребител
Публикува
Преди 4 часа, resavsky said:
Преди 7 часа, tantin said:

родственный

благословенный

Tantine, попадението е отлично, но провери дали не е от немски нпр. Tor,- портал, врата, а tun, ПИЕ, dwo- правя, върша. в старо време туна е значело и град

-tun - Wiktionary, the free dictionary

Ако думите бяха чувашки по произход, то целият надпис би могъл да се чете свободно.

Ето ти пример за някои от многото думи в надписа, които ги има и в асир.

East: ܗܵܠܩܵܢܬܵܐ(hal ' qan ta:) Definition: looping , forming an eye or a ring , curling , coiling

East: ܬܵܘܩܵܐ(' to: qa:) Definition: 1) Maclean : a necklace 2) Oraham : a collar , a ring for the neck , any band around the neck 3

East: ܓܲܝܸܡܟ̰ܵܪܵܐ(ga yim ' tsha: ra:) Definition: an armour / armor , a coat of mail / chainmail , a cuirass , a breastplate

East: ܟ̰ܵܘܦܵܢ(' tsho: pa:n)Definition: a thong / leather band on a wagon or plough , a strap

и т.н.

Пс. избирал съм само думи в контекста на сегашното значение, а не само фонетични съвпадения

• Модератор антропология
Публикува
Преди 38 минути, sir said:

Южняка отново с грандиозни открития. Преди хуните далекоизточният компонент в Европа бил нула.

Абе бях се зарекъл аз да не го слушам повече тоя.

в унгария, не в европа. ако бях почнал да го обяснявам в подробности, трябваше да обяснявам цял ден.  далекоизточния компонент в скитската епоха (изчислен с адмикстулс) - image.pngimage.png

и в сарматската/хунската епоха: 

image.png

Това ако бях взел да го обяснявам в подробности, отиде. В пустата и западна украйна през античността и до появата на хуните е 0%. Поздрави и продължавай да не ме гледаш. Няма да се меся повече, освен че за мен още нищо не е ясно в тематиката. Имам си хипотезите, но те трябва да бъдат изложени от човек с далеч по-голям авторитет от моя в историческата общност, иначе ще си останат една интелектуална игра + няколко англоезични публикации. Но от малкото свързвано с прабългарите в смк и унгария, + пбц, имат си хората далекоизточен компонент, но не са като аварите с по 80-90% далечен изток, те и хунските образци не са така, хуните от унгария са най-общо как си представям прабългарите, като съставки, но дали е така още не знам.

• Потребител
Публикува
Преди 7 часа, makebulgar said:

Един ден ще се събудиш разочарован разбирайки колко време си затрил в безсмислено ровене по асирийски и шумерски речници, и в безсмислено писане на небивалици. :) Петър Добрев вече го е правил това упражнение със завоя на прабългарите през Шумер, ама нещо не успя да я развие напълно теорията. И той намираше разни шумерски животни в календара. Дефакто животинския календар наистина произлиза по някакъв начин от Шумер, но единствено предаден през елинския ζῳδιακὸς κύκλος.

Не мисля, че ще съм разочарован, защо както и на всички останали, на мен не ми е известен произхода на българите. Не е грешно да разглеждаме аргументи за и против различните днешни теории, колкото и аматьорски да изглеждат на пръв поглед. Напр. неточностите в год. на управление на владетелите и някои липсващи уточнения, науката допуска с възможноста календарът да е бил лунен, а не слънчев. И в деиствителност, асир. календар се оказва лунен. Освен това ето, че и сериозните учени са допуснали нещо, което дори на мен ми е направило впечатление, а именно грешен или неточен превод на част от тайнствените думи в именника.

„Според нашите изчисления Винех се е покачил през 1-вия месец на 79 лунна година от Б. Е., която дава циклова година 7 [79: 12 = 6 + 7], т. е. „кон”, а според обясненията на Микола година „кон” се означава с монгол. морин (рус. мерин = „скопен жребец”), следователно за цикловата година на Винех в оригинала ще е стояло морин-алем или мерин-алем; в такъв случай лесно може

28. А. Куник и В. Розен, Известия Ал Бекри и других авторов о Руси и славянах, Петрроград, I, стр. 136.

да се обясни как от тоя израз е произлязло http://promacedonia.org/vz1a/vz1a_467a.jpg: преписвачът е почнал да пише морин и, след като написал първата сричка http://promacedonia.org/vz1a/vz1a_468a2.jpg, той е погрешно погледнал на реда на предния княз, дето стои http://promacedonia.org/vz1a/vz1a_468i.jpg, а понеже тия думи са били за него непонятни, то той безсъзнателно продължил с написването на тая последната дума и по тоя начин се получило http://promacedonia.org/vz1a/vz1a_468b.jpg; по-сетнешните преписвани, за да осмислят колко-годе тоя израз, прибавили http://promacedonia.org/vz1a/vz1a_468g.jpg отпред, а http://promacedonia.org/vz1a/vz1a_468h.jpg изменили на http://promacedonia.org/vz1a/vz1a_468d.jpg и на http://promacedonia.org/vz1a/vz1a_468e.jpg и се получило според Москов — синодален препис — http://promacedonia.org/vz1a/vz1a_468c.jpg, а според Погодиновския ръкопис http://promacedonia.org/vz1a/vz1a_468f.jpg. От добитите по тоя начин от нас резулати става ясно, че не се явява никаква нужда (па и безполезно ще бъде) предположението, че Винех е едно и също лице, що и Сабин у византийските хронисти, нито да се поставя Винех след Телец, както това прави Маркварт и Бьори го последва, нито да се прехвърля цикловата година на Винех към Телец и обратно или пък да се отнема от сомор сричката со и да се придава към името на Винех, както се опита Микола да направи, защото нито за Телец ще получим шегор алем, нито за Умор — дилом тутом.

За Севар е дадена циклова година тох алтом, или той се е покачил в 6-ия месец на 10-а циклова година която може да даде или 58 лунна година, или 46 лунна година от Б. Е., обаче първата година не може да се приеме, защото Севар е управлявал повече от 12 лунни години, остава следователно 46 лунна година, или Севар се е покачил на престола в 6-ия месец на 46 лунна година от Б. Е., оттука Севаровото управление е продължавало 16 лунни години и 3 месеца [= 9-и месец 62 лунна година — 6-и месец 46 лунна година] срещу показаните в текста 15 години.“

Същото ми направи впечатление и на мен, виждаики думата „елемму". Преписвачът лесно би помислил, че това е съкратено „а лет ему“, т.е преписвал е машинално без да разбира изцяло значението на текста...

И накрая, окончанията на месеците в асир. календар доста добре наподобяват тези от именника. Според мен, този календар има поне същата вероятност да е пренесен от мала Азия, през Персия и Хотан и от там да се е върнал обратно в Европа, колкото и китайският  животински календар, но само при условие, че българите наистина идват от там.  

• Потребител
Публикува
Преди 14 минути, Кибик said:

Май има нещо такова. В германските езици tun и done значат точно това: направи. Може и да е съвпадение, може и да не е.

Не мисля, коренът е ИЕ, а чувашите в хунската империя са контактували предълго с германски племена.

• Модератор антропология
Публикува

сарматите транстиса/данубитиса за мен са две различни групи (генетично) едните май са потомци на язигите, вторите адмиксуулс ги изкарва по-неотдавнашни мигранти от украйна, по-приличат на сармати като смеска и т.н. Аз мисля че тия са т.нар. агараганти/лимиганти ( с язигите в ролята на лимигантите-субекти) и "новата" саратска група в ролята на "агараганти", сложила под контрол язигите. Д-р Чобанов не е много съгласен и мисли, че едните сармати от изследването са наистина сармати( язиги или черняхов), другите обяче не са язиги, а славяни. Не знам кой от двамата е прав. а може и да са някакви германци едните. но се вижда как хунския елемент се е попроцедил и в унгария междувременно. при "хунските погребения" в унгария е 11-14%, останалото е основно унгарски сармати (една от двете групи или в комбибация). Твърде много народи на твърде малко място (германци, язиги, хуни, агараганти, лимиганти, римски провинциалисти, латене, даки вероятно, ако д-р Чобанов е прав, има и славяни-лимиганти и всичко това от 5=ти век пустата, времето на атила, пика на хунската мощ. и накрая, през 480-та, по Зенон, на горе долу същото място - първо споменаване на българите. Което ме води  бъв посока етногенезис по около това време и втори по-късно в украйна, СВБ и някъде в тоя период, 5-7 в. формиране на колективна идентичност, обългари. Една въпросителна е че адмикстуулс ми дава възможни близо 20% далечен изток в два от образците от 8-ми в. смк, но обикновено държи на 3-7% далечен изток при смк, според зависи. Там може да се спори дали няма допълнителна заливка с огури/уногондури или нещо от сорта, върху хуно-сарматския пласт. но според авторитетите (флегонтов и ко) няма и съм в грешка за тия 20% в два от образците от смк. Иначе се вижда много мощно влияние на черняхов върху всички и всичко в степта и изт/централна европа през  впн.

• Потребител
Публикува
Преди 6 часа, resavsky said:

Е защо трябва да е точно славянски този родственик?Славянски до доказване на противното....

Защото, род идва в славянските езици от чув. „турду“,- ту рду, то роду😀

И в омуртаговият надпис го има,- тоурдатци...

• Потребител
Публикува (edited)
Преди 38 минути, Tomata said:

Не мисля, коренът е ИЕ, а чувашите в хунската империя са контактували предълго с германски племена.

Да си кажа честно и това пиле=благословен мнооого съмнително ми изглежда на ПИЕ

https://en.wiktionary.org/wiki/bless

Майтап! Като го копнах:

https://en.wiktionary.org/wiki/Reconstruction:Proto-Indo-European/bʰleh₃-

• *bʰl̥h₃-oto-
    • Proto-Germanic: *bladą (see there for further descendants)
    • Proto-Tocharian:

на тохарски е пилта.

Редактирано от Кибик

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!