Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Мнения 699
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

Posted Images

• Потребител
Публикува
Преди 8 часа, genefan said:

В траките от Железния век се влива и силен скитски елемент, това нашите историци не обичат да споменават.  Според някои, върхушката е главно със скитски произход, така че може да се намери разлика с тези от гробниците и простолюдието. Те би трябвало да се различават силно генетично, защото Железния век са сродни на микенците и по-южни народи с голям процент Анадолски фермери, а скитите вече ги знаем, че може да носят даже източноазиатски елементи.

Като изключа крайно-неточното определение " Железен век"  за някакъв тракийски елит различен от местните които са експлоатирани сериозно, това напълно пасва с източниците. 

Ето едно признание от истински расов трак. 

Кога човек е най-искрен ? Разбира се точно преди смъртта си. Ето какво четем в Епитафия на този син на Тракия

Тази висока могила е скрила
 сина на Битюес,
на доброконни предци
 славен потомък – Спарток,
който достигна до висшата доблест
 сред крепките вòйни
 и на далечни земи
 зърна самия предел...

/Превод на Н. Шаранков/

Човекът е горд, че е сред войнството на Александър и е стигнал краят на Света. Той е сред тези които са стигнали Краят с бойните му другари и държи да се отбележи.  Простичко и човешки. 

Доброконни предци - ясен намек за конен народ. 

• Потребител
Публикува
Преди 7 часа, Кухулин said:

Нещо ми нашепва, че сеирът ще е най-брутален при микс от микенци + келти + скити :D 

Микенците са малцинство. И винаги са били такива.  Микенска култура/ако щеш цивилизация/  или така наречения Късно Хеладски Период е доминиран от Микенци но това съвсем не означава, че цялото население със све говедари, овчари, орачи и рибари са микенци. Напротив, това са хорица бягащи от колапса, когато господарите им ги изоставят. Преди това са работили ангария за микенските си господари и дори са получавали имена, но не лични, а според професиите им. Това се отнася и за жените им. Жените, но не баш микенските жени, а местните.  Тъкачка, Предачка, Маслина, Смокиня, Вълна - така са ги  кръщавали.  Докато микенските жени си имат имена и то хубави имена. 

Имаш и войнски елит различен от простолюдието най-вече по ръст/височина.  Оня Грифин от Пилос не е микенец, а помикенчен местен.

Тракийския свят по време на Микенската епоха е също част от него. По различен разбира се, но свързан и разпростиращ се не по на Север от Родопите.  И той е засегнат след Колапса.  И траките от Желязната епоха не са точно тези от Омировата. Или най-малкото с друг елит. То и затова промяната в значението на етимологията - от благороден в див, необоздан и прочие словоблудства. 

Що се отнася до близостта на траки с келти - не бързай да се подиграваш. Има резон 

• Потребител
Публикува (edited)
Преди 1 час, Евристей said:

Позволи да се усъмня в безпристрастното ти търсене на истината. И май вярваш повече на едни адвокати отколкото на други.

"Опитвам се до колкото може. Всички награбиха един двама и почнах да балансирам, но се стремя да е безпристрастно. Едните говорят как тракийците си сменили бита и държавността и станали ромеи, другите търсят някакво ДНК."

Ако толкова те дразни термина романизирани траки приеми това което учените са приели за населението на Галия и Испания за периода, а именно Гало-римляни и Испано-римляни. 

"Писах по-рано в тази тема, че не ме дразни термина. Дори по спомен, че ми харесва. Просто не върши работа на тези които се занимават с ДНК изследвания. Няма как да определят по ДНК изследване, дали е от периода на тракийците или ромеите. Също както днес попитаха защо това i2a1 е славянско. Ами така е кръстено понеже мутацията е намерена от около 600 та година. Може да не е славянска, може хуно-аварска да е или всякаква. Така и е името просто."

Мизия пада под римска власт през I век пр. Хр, Тракия - I век сл. Хр.  Българите основават държавата си на Долни Дунав в края на VII век.  Хайде да погледнем как е по другите части на империята, защото траките не са извънземни и същите процеси протичат и при тях. 

VI-ти век  Все още се говори за беси - термин с който се визират оригинални/местни траки, които са по традиционалисти (но в никакъв случай не езичници). Но се вижда, че броят им сравним с другите тракийци (жители на диоцеза) е силно намалял за да изчезне напълно през VII век.  Тоест всичките стават едни ромеи независимо кой местен, кой дошъл чрез армията, кой от Мала Азия като колонист.

Сега малко неприятна за автохтонците част

IV - VI век цветът на местното Балканско население е подложено на ужасно напрежение от Борещата за оцеляването си Империя. Най-силните, най-елитните, най-способните от местните са мобилизирани и изпращани в най-тежките участъци срещу най-жестоките врагове където гинат с хиляди. Други заемат ръководни постове и не се завръщат никога.

На Балканите остават по слабите, следват готските и хунските опустошения и разрушения, а на всичкото отгоре комбинирани с няколко опустошителни пандемии (Юстинияновата чума) която довежда до още по голям спад в популацията. За капак Аваро-славянските рейдове които са като изгладнели скакалци. Тук в тази коалиция са и ....Наш'те българи които не се посрамват и се включват активно в грабежи и избиване на местни. (Без да питат кой е точно брат-трак и кой менте трак)

" Аз точно този период визирах. Не само авари и склави ами и българи и кутригури са влачили пленените (няколко пъти по 200 хиляди). Как още не го разбрахте това. Дори Бате Ваньо Ви го написа. Не 7 ми век. Българи се заселват в империята през 582+ г. по времето на Марвикий. И не кои българи, а баш първият Булгариус. На когото са ги кръстили българи. Но не са се били за земя, а са приети, като население. Само, че са си и при Виталиан тук 513г. Тук  През 482-3г. убиват българския цар Бузан тук (в земите на сег. България).  А нали не отричате изворите. Понеже можем до 166 да се върнем, както писахме двамата в началото на темата, само, че оттатък Дунав (при Бесите от Траян). Говоря, че българите са си българи, романизираните, романизирани, но има и смесване. А не искам да се отрича всичко написано. 505 г. има ли още памет за тракийски племена? Показах го да се види с цитат. Щом един хронист е могъл да знае, че съществуват още племена, за да ги напише, значи народа още си знае и има някаква памет въпреки, че тя не играе роля за ДНК изследвания.

Нека не изтриваме всичко написано. Това ми е молбата."

Има потомци на едно наплашено, ограбвано и малтретирано местно население в продължение на векове. 

" Да и аз за него говора, че по този начин им се връзват на някои пробите. Някои са африканци, други малоазитци, други от самата Тракия. Смесени са. Кой на кого наследник е божа работа. Както са смесени и българите с авари, склави, хуни (ако приемем, че са различни), кумани и кой знае още какви, дори монголци и османци и руси. Щом приемаме едните, ще приемем и другите, не може само те да са изключение. "

Не се получи разбивката на цитирането за което извинявай, виж отговорите в самия цитат в кавичките.

Редактирано от miroki
  • Потребител
Публикува
Преди 2 часа, Евристей said:

Разсъждавай Втори, разсъждавай, мисли и внимавай

И двамата сте прави! Всеки в своята ниша..  Евристей, ако имаш нужда  да си излееш садистичното жило, бичувай мен, не Втория. Грижи се за науката, за да може идеологията да си отвземе най-доброто.

Цитирай
Преди 7 часа, Atom said:

И антично наследство защо не,  например наследство И на траки, И на македони, И на римляни......  Защо само траки? 

Явно защото траките са първи преди македоните и ромеите, тоест по-древни са, а и македоните и ромеите не са свободни така да се каже, тъй като първите се експлоатират от гърците, а вторите от италианци, французи, испанци и румънци. Дарданите пък са собственост на сърби, хървати и босненци. 

Редактирано Преди 7 часа от makebulgar

Ами да побързаме  с траките, защто и турците се усетиха:

https://www.hurriyetdailynews.com/pharmaceutical-production-area-discovered-in-ancient-city-189631

Известно е, че гърците нямат мярка в лакомията си. Натъпкали са се до пръсване, но посягат за още от древната баница. Всъщност какви гърци са те? Реелинизирани миксоварвари - още Ана Комнина провежда първата кампания за рееленизация на Пелопонес и Атика... Тук Евристей може да пролее светлина какво е било и какво е станало  :)

Янков, вълни преселници има, но трябва количествена оценка? Възможно е, въпреки това, траките да са останали мнозинство - Виж некропола под "Света София" изобилства с тракийски имена.

Що се отнася до "кръговите походи" на Спароток, нека заради него не се отказваме от версията "отиване и връщане" , като имаме предвид, че това са случайни процеси и всичко е възможно. Най-малкото известно е, че Александър Велики е заповядал на воиската да се изпожени там, в далечна БаКТрия.  Ето ти ДНК, което след 9 века се връща  :)  :)

• Потребител
Публикува
Преди 2 часа, Янков said:

Евристей хубаво описа ситуацията, затова набързо ще добавя още един неглижиран факт - стотиците хиляди преселени от Анатолия в обезлюдена Тракия. И това са по сто-двеста хиляди на преселение. И преселенията не са едно или две.

Тези ги пропуснах по-горе. Благодаря. Едните от тях са тракезийците, но не им помня бройката. Нещо 80к си мисля, но не съм чел извора от 10г. И може да греша за бройката. И мисля, че идват при Крум.

• Потребител
Публикува
Преди 5 часа, Евристей said:

Микенците са малцинство. И винаги са били такива.  Микенска култура/ако щеш цивилизация/  или така наречения Късно Хеладски Период е доминиран от Микенци но това съвсем не означава, че цялото население със све говедари, овчари, орачи и рибари са микенци.

Не знам за говедарите и овчарите, но траките от Капитан Андреево генетично са микенци.

• Потребител
Публикува (edited)
Преди 4 часа, Евристей said:

Да опитам за последно става ли от Вас все още нещо или сте покварен до мозъка на костите си и сте затънал безвъзвратно в блатото на крайната левичарска тиня

Първо, леви винаги ще има. Ако няма, то десните си ги измислят. Маккарти разтреби левите, сега там се наричат социалисти едни- други.
Второ, покварата не е свързана с политическата насоченост, огледай се как служби се предават по полов път.
Трето, още отначало гледам на темата като политическа, та се чудя защо излагате факти за историята на траките там, където са нужни факти за това, кого обслужва историята на траките. Да кажеш, че левите биват обслужвани от идеята, че сме траки, не е вярно. И Спароток, и другите автохтонци започват разказите си с това, колко покварени до мозъка на костите си са казионните историци. Пък и самите селски и градски кметове, които промотират разкопки на траките са насочени към печалба и "ние ще сме с таз, която е на власт". Общо взето, аз не мога и да си помисля, че сме траки, така че гледам с присмех на обвиненията ти. Пък и не се бъркам в темите с научен разговор. Мога само да попитам като не разбирам някое противоречие, но не съм такъв огнен обвинител към някои от поддържниците. Дори против Спароток и Щапаров си мълча.

Четвъртото например, е нещо такова, което ме смущава. Но и то не е насочено към това че сме траки, а че имаме тракийски корен.
Значи: гърците биват завладяни от римляните. Без да им дават глътка свобода, завладяват ги турците. накрая те, запазили се, си правят самостоятелна държава. Сирийците, без подробностите- също. Кое е попречило на траките, та са се претопили още преди идването на славяните? Според моите очаквания, те са се запазили. Ето, споменават се в Източната римска империя Еди-кой-си Сириец, Еди-кой-си Тракиец (Приск, Лъв), при това в 5 в. Защо в 7 в. да няма траки? По- горе става дума и за тракийските имена в Сердикийските катакомби.

Пето, съвсем по темата, разглеждам психологически мотиви, които биват обслужвани от идеята да сме траки. То пък точно на нея ти скочи за да ме сечеш. Няма да се дразниш, Ляво мислене трябва да има. Изобщо, сърцето е отляво, а портфейла отдясно. 

Извинявай, че пиша на ти, но сметнах псевдовежливото ти Вие за преднамерено дистанциране и враждебност. Не ми пречи, обаче, да пиша във вежлива форма.

Редактирано от Втори след княза
  • Потребител
Публикува
Преди 9 минути, Atom said:

Сега загрях защо не искаш наследството на Римската Империя. Подсетиха ме колегите, които по-горе писаха за фактора "заета територия".  Колегите отбелязаха, че вече има заявени претенции за наследството на Рим.   А кой има най-големи претенции? - естествено "третият Рим".  Явно наследството и на древния Рим и на Втория Рим (Византия) са запазена територия за РФ.  Сега вече те разбирам защо бягаш като дявол от тамян от това наследство.  Всичко това е резервирано за Големият Брат. 

Няма въпрос, но и да имаше, не мога да отговоря. Твърде нелепо е. Буди само смях. Под искреността търсиш притворство, което не ми е присъщо.

• Потребител
Публикува
On 14.01.2024 г. at 20:03, Admixtools_guy said:

Според доц. д-р Чобанов и сътрудника му Светослав Стамов, съвременните българи са 40% прабългари. Ако приемем, че останките от Сунгирь са славяни, значи прабългарите съвпадат с Aegean (Roman era 1-200 AD) от модела, който е пуснал г-н Стамов.

Амии, не знам как стигате до извода ,че тези хора имат нещо общо със славяните! Всъщност територията е неселена с финугорци и нещата не са се изменили много от древността до сега,всъщност изобщо. Хората отдавна се чувстват славяни но генетически са си муроми, демек фини. Територията е завладяна чак през 1125г а дотогава не е имала нищо общо с Рус и славяните. То не,че като я завладяват има някакви масови преселения или нещо подобно,не, както са си финоугорци такива си си остават до момента. Да не говорим колко бой са изяли да понаучат руския, но това е чак след Петър и няма отношение към темата. Незнам за какви славяни можем да говорим в случая като те никога не са имали нищо общо с тези хора?!

• Потребител
Публикува
Преди 23 часа, tantin said:

Така че става дума за един единствен, а не много. И този същия Сунгирь е най-вероятно славянин от времето на Киевската Русь, когато славяните тръгват да усвояват територии на изток, включително атаките им срещу Волжска Булгария.  Не му знам на Стамов моделите, а и слабо ме интересуват.   Ако погледнеш хаплорупата на Сунгиреца, доколкото си спомням е типично славянска ако не и Динарската. Тука Genfen може да каже. 

Никакви славяни нищо не усвояват,няма данни за преселения от Украйна към Москва и обратното. То затова и сега украинците опирайки се на това твърдят,че нямат нищо общо с руснаците. Създадените градски центрове обслужват изцяло княза и върхушката и никой друг, та местните чудесно са се справяли с ролята си на данъкоплатци и не е имало нужда от преселения и други скъпи процедури.Спокойно можеш да забравиш за някакви славян в региона.

Преди 22 часа, tantin said:

Хуните строят дворци по подобие на някакви китайски структури.

Ти да видиш! Я дай  да видим тия дворци?

Преди 22 часа, tantin said:

А с идването на славяни и прабългари се изграждата съвсем нови , чисто нови градове и села.

Откъде точно са дошли? Сега се оказва че Ипотещи Къндещи или Плиско Преславската група никога никъде не е ходила. Всичките са местни, с големи примеси германци и хуни. Като казвам примеси над половината да не кажа повече. Фактически местните са се смеслили с германците и хуните, славяните откъде дойдоха не разбрах? Склавите имат толкова ограничено присъствие че,не си заслужава да се коментира.Въобще кой всъщност наричаме славянин?

Преди 18 часа, БатеВаньо said:

От това което циркулира като достъпна информация, варианта да не се открият прабългари е напълно реален!

Защо да не? Някой изследва ли некрополите изобщо? От хилядите изследвани некрополи никой не си направи труда да вземе проби, и отказват да го направят,кой знае защо. Само ни подхвърлиха ,че сме били рода с тях и толкова,мъжката ДНК кой знае защо не се пипа,а може да се изследва.Явно някой не дава,знаем кой.

Преди 18 часа, БатеВаньо said:

Ако не се лъжа според Анастасий, ромеите разбрали за етнонима, след като българи прехвърлили Дунав. Та, българи са се наричали.

Аз това от колко години го повтарям,да е жив и здрав Бай Анастасий,че ме подкрепя.:D

Преди 11 часа, Втори след княза said:

Има нещо много романтично в това, да си свързан с велики личности на своята земя. Със страшния Спартак или величествения Терес. Вътрешно психологическа потребност. 

Затова се казва,ние сме наследници на траките но сме българи,както правят например гърците,дето нямат нищо общо с микенците ама си претендират на тях. Те и с македонците нямат общо ама какво от това?

Преди 10 часа, makebulgar said:

Явно защото траките са първи преди македоните и ромеите, тоест по-древни са, а и македоните и ромеите не са свободни така да се каже, тъй като първите се експлоатират от гърците, а вторите от италианци, французи, испанци и румънци. Дарданите пък са собственост на сърби, хървати и босненци. 

Що да не са? Много са си свободни даже,ние сме шматки. Трябва да претендираме и за Рим,и за Траките и всички до които се докопаме както правят всички,само ние не.

• Потребител
Публикува
Преди 1 час, bulgaroid said:

Трябва да претендираме и за Рим,

Малко ОТ, обаче концепцията за третия Рим не беше ли на Иван Александър? Там поне имаме авторски права.

• Потребител
Публикува
Преди 5 часа, bulgaroid said:

Амии, не знам как стигате до извода ,че тези хора имат нещо общо със славяните! 

Сунгир-6 е еталонна славянска проба, вероятно доста близка до праславянския геном:

Y8KSRzf.png

• Потребител
Публикува
Преди 7 часа, Кухулин said:

Сунгир-6 е еталонна славянска проба, вероятно доста близка до праславянския геном:

Y8KSRzf.png

Цитирай

DNA analysis on a medieval individual from the Sungir 6 site (730-850 cal BP) showed it to belong to the mtDNA haplogroup W3a1, and Y-DNA haplogroup I2a1b2 (I-A16681[8]).[1] However this particular sample is not directly related to the Paleolithic Sungir specimens and corresponds to the later Androphagi, which centuries after the Seima-Turbino phenomenon and prior to related Goths and Rus' people invaded this area becoming ancestors of Tauri and Bastarnae.

• Потребител
Публикува
Преди 1 час, miroki said:

730-850 Before Present значи 1150-1270г. и  се класифицира даже като късно средновековен. Които го е писал горното явно не е рабирал английски, защото готите, да не говорим за андрофагите са живели там много по-рано. По начало руските археолози са го пратили като палеолитна проба с другите древни сунгирци. Така че има и по-голяма грешка от 20000г. отколкото нашият от Самоводене сбъркан с 5000г. Ето му и клона, на който общия прародител на всички проби  се изчислява на 1450 BP.
https://www.yfull.com/tree/I-A16681/

• Потребител
Публикува
Преди 1 час, miroki said:

И последно тези бастарни или певкини как да ги определим, като за тях данните са леко противоречиви - един път са келти, друг път са германоезични, трети скити...... а според генетиката хоп славяни. Нещо не е както трябва. И тук ли ще се окаже бозата пълна!?

• Потребител
Публикува
Преди 6 минути, genefan said:

730-850 Before Present значи 1150-1270г. и  се класифицира даже като късно средновековен. Които го е писал горното явно не е рабирал английски, защото готите, да не говорим за андрофагите са живели там много по-рано. По начало руските археолози са го пратили като палеолитна проба с другите древни сунгирци. Така че има и по-голяма грешка от 20000г. отколкото нашият от Самоводене сбъркан с 5000г. Ето му и клона, на който общия прародител на всички проби  се изчислява на 1450 BP.
https://www.yfull.com/tree/I-A16681/

Няма грешка според мен. Пише си че е средновековна проба, която е свързана с по-стари, но не е директно свързана с палеолитик Сунгир. А по старите проби (не се уточнява кои и къде са) се свързват с андрофагите, от които на по-късен етап се пръкват евентуално готи, руси(викинги, не руснаци), бастарни, певкини, таври.

Сега дали е така, трябва някой да потвърди, иначе в текста ясно пише че готите и бастарните са по късни от свързанитепо-някакъв начин със средновековен Сунгир проби. Единствено не е обяснено кои сатези по-стари проби.

• Потребител
Публикува
Преди 20 минути, БатеВаньо said:

Няма грешка според мен. Пише си че е средновековна проба, която е свързана с по-стари, но не е директно свързана с палеолитик Сунгир. А по старите проби (не се уточнява кои и къде са) се свързват с андрофагите, от които на по-късен етап се пръкват евентуално готи, руси(викинги, не руснаци), бастарни, певкини, таври.

Сега дали е така, трябва някой да потвърди, иначе в текста ясно пише че готите и бастарните са по късни от свързанитепо-някакъв начин със средновековен Сунгир проби. Единствено не е обяснено кои сатези по-стари проби.

Ами там си пише, че corresponds to the later Androphagi. В 1250г. никакви андрофаги там няма, даже не е в началото на Рус, а малко преди идването на монголите. 

• Потребител
Публикува (edited)
Преди 11 минути, genefan said:

Ами там си пише, че corresponds to the later Androphagi. В 1250г. никакви андрофаги там няма, даже не е в началото на Рус, а малко преди идването на монголите. 

В смисъл на: средновековната Сунгир проба не се свързва( не съм на ти с терминологията в генетиката) с палиолитик Сунгир, а с по-късните(от палиолитик Сунгир) андрофаги, които след това имат някаква връзка(или са предци) с готи, бастарни и така нататък.

С други думи, от контекста разбираме че палиолитик Сунгир няма връзка с тази проба. Но има някакви други проби, които дефинират по-късните от палиолитик Сунгир проби и те се свързват с андрофагите, от които по-късно произлизат готи, бастарни и т.н. евентуално, за да стигнем накрая до тази средновековна проба. Защо е толкова сложно обяснено аз не мога да кажа, просто помагам с превода. :) 

Редактирано от БатеВаньо
  • Потребител
Публикува
Преди 37 минути, БатеВаньо said:

В смисъл на: средновековната Сунгир проба не се свързва( не съм на ти с терминологията в генетиката) с палиолитик Сунгир, а с по-късните(от палиолитик Сунгир) андрофаги, които след това имат някаква връзка(или са предци) с готи, бастарни и така нататък.

С други думи, от контекста разбираме че палиолитик Сунгир няма връзка с тази проба. Но има някакви други проби, които дефинират по-късните от палиолитик Сунгир проби и те се свързват с андрофагите, от които по-късно произлизат готи, бастарни и т.н. евентуално, за да стигнем накрая до тази средновековна проба. Защо е толкова сложно обяснено аз не мога да кажа, просто помагам с превода. :) 

Както и да го тълкуваме този текст, фактът е, че това е средновековен славянин, както хаплогрупата, така и аутозомните резултати го доказват.

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!