Отиди на
Форум "Наука"

Руско-украинската война 2022-2024 година.


Recommended Posts

  • Потребители
Преди 9 часа, resavsky said:

https://t.me/ve4niyvoy/2288

Чеченците искат оставката на Началника на ГЩ генерал Герасимов за допуснатия пробив в Курска област.

Безкрайно нагли. И нещо повече. Алаудинов заяви, че те са елитът на руската армия и затова не трябва да воюват. Какво щяла да прави россия, ако загуби своите елитни бойци, каза също. В бой трябвало да влизат срочниците, за да набират боен опит, според него. А задачата на ахмат била да контролира тези срочници..., т.е. да действа като заградотряд, да разстрелва отстъпващите. Това за разстрела не го каза, но се подразбира. Но великият руски народ не го подразбра. Това казвам във връзка с надеждите, че нещо може да срине авторитета на путин и глубинният народ да се събуди от вечния сън. Невъзможно. 

  • Харесва ми! 1
  • Тъжен 1
Link to comment
Share on other sites

  • Мнения 2,7k
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

  • Глобален Модератор

https://www.bta.bg/bg/news/world/724452-rusiya-evakuira-vtori-svoy-region

Започва евакуация и от Белгородска област.Градчето Красная Яруга - около 8 000 човека население.

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

От Ruslan Trad:
https://www.facebook.com/703048666/posts/10160566464348667/?rdid=z8WxX4xGqRjXRoHz

 

Защо украинската армия навлезе в Курск?
 
Въпреки че все още много аспекти не са известни, военните анализатори вече смятат, че украинското нахлуване в Курска област е много по-мащабна операция от предишните набези в пограничните райони, включващи руски доброволци. Тогава руските антиправителствени бойци (Легион "Свобода на Русия") и украинските сили (ВСУ) пресичаха границата, вземаха в плен вражески войници, унищожаваха техника и се връщаха обратно. Сега обаче всичко е много по-мащабно: това се вижда както от броя на участващите войници - вече украински войници, организирани от щаб в Сумска област - така и от оборудването; например, руснаците успяха да поразят украинска ЗРК "Бук", която е ценна система и подсказва, че Киев прехвърля техника на руска територия. Фактът, че украинската армия е готова да рискува с "Бук", означава, че това не е просто рейд за имидж. В същото време се смята, че операцията едва ли ще включва мащабна офанзива за превземане на Курск. Макар че все още не знаем много - а се очакват и реакции от съюзници на Украйна (САЩ не са били уведомени) - засега изглежда, че Украйна е започнала ограничена операция, ще установи контрол над някои територии и ще започне да се окопава.
 
Събитията в Курск са пряко свързани с усилията на украинските командири да отблъскват руската лятна офанзива. Наскоро украински официални лица заявиха, че очакват кулминацията на тази офанзива да настъпи след 6-8 седмици. По ирония на съдбата това представлява проблем: стратегическата цел на Украйна за тази година е да изтощи максимално руските въоръжени сили, докато е в отбрана, но ако руснаците достигнат кулминация и направят оперативна пауза, за да попълнят запасите си и да се прегрупират, изтощаването им отново ще спре. В същото време новата украинска операция не позволява това - руското ръководство не може да избира дали да защитава Курска област или не, то ще бъде задължено да се опита да изтласка украинската армия от региона. Ако ВСУ се окопаят в Курска област и започнат да се отбраняват там, руснаците ще трябва да ги атакуват въпреки изчерпаните си офанзивни възможности. Сигнали за това вече се появяват - в ранните часове тази нощ беше атакувана руска колона в близост до контролно-пропускателен пункт край Октябрски до Рилск. От мястото на атаката до украинската граница са малко повече от 30 км, а до точката, където са локализирани настъпващите украински части – около 20 км. Предвид тези разстояния, фактът, че руснаците пътуват в плътна колона с камиони, пълни с войници и без прикритие, показва, че руското командване е бързало, опитвайки се да стабилизира ситуацията и да насити района с войски възможно най-бързо.
 
Руското командване ще трябва да премести сили към Курск от основното направление в Донецка област. Ако се забавят, ще дадат възможност на украинските сили да заемат повече територия и да се укрепят по-добре. По този начин руската офанзива в Донбас с прехвърлянето на сили към Курск ще достигне своята кулминация по-рано. Самата операция в Курск е едновременно операция за отклоняване на руските сили от посоката на основното им направление и в същото време за принуждаването им да продължат настъплението дори след изчерпване на резервите.
Украинската операция трябва да се разглежда и в контекста на стратегията за прехвърляне на войната на руска територия. От началото на инвазията на Руската федерация през 2022-ра година бойните действия се водят само на украинска територия. Постепенно обаче Украйна започна да нанася удари по цели в руския тил с безпилотни самолети, да провежда рейдове, а сега и операция с участието на цели бригади. Преместването на военни действия на руска територия е инструмент за оказване на натиск върху Кремъл - не само върху Владимир Путин - като политиката му се представя в най-неприятна светлина за населението на федерацията и особено в пограничните райони, които вече месеци наред са свидетели на набези и атаки.
 
Сегашните събития са дилема за Вашингтон. Администрацията на американския президент Джо Байдън, предоставяйки ограничена военна помощ на Украйна, се опита да управлява ескалацията, т.е. да запази самата война ограничена и с ограничен интензитет. На практика обаче тази политика доведе до удължаване на войната, до все по-голямото й навлизане в руска територия и само до още по-голяма ескалация. Американското командване не е било уведомено за операцията в Курск и Киев пазеше мълчание до сега, когато през изказвания на официални лица (Подоляк и Зеленски) се призна за извършването на офанзивни действия на руска територия.
 
Друг аспект на операцията в Курск е, че тя засяга руските войници. Наборната служба засяга мнозина в Руската федерация и в желанието си да избегне спад в популярността, руското ръководство направи така, че в окупационните сили в Източна и Южна Украйна да служат тези, които са подписали договор - т.е. които са се съгласили да участват по един или друг начин и получават немалко заплащане за това. Руската общественост може и да не се интересува, ако някой от Сибир или Дагестан загине във войната, но смъртта на наборните войници от Москва, Санкт Петербург и други големи "бели и руски" градове ще бъде възприета много по-болезнено от техните роднини.
  • Харесва ми! 3
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 час, resavsky said:

https://t.me/operativnoZSU/154072

Издигнаха украинския флаг на Кинсбурската коса.

То това стара работа. Вече ги няма там.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

https://x.com/maxseddon/status/182297194240138060

Властите в Курска област дават подробности за украинското настъпление. Досега са превзети 28 населени места а 121 000 човека досега са евакуирани.Според известния блогър Юрий Подоляка днес украинците окончателно са превзели Суджа. 

  • Харесва ми! 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Като цяло Западните сили се опитваха ,да избегнат подобна украинска офанзива на Руска територия ,те възможности за контаратака имаха  ,много и в критични месеци на войната ,особено в началото и.Тези ходове подсказват ,че украинското правителство се еманципира ,което е нож с 2 остриета. Тепърва предстоят интересни месеци.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 12 часа, Soki said:

„ВСУ контролира„ВСУ контролират около 1000 km² от руската територия“, – Сирскит около 1000 km² от руската територия“, – Сирски

Давид добре улучва с "прашката" си нахакания Голиат:be:

Давид побеждава Голиат

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Руснаците тази тактика са я прилагали два пъти успешно. Отстъпват и се евакуират навътре в страната, а нападащия навлиза в дълбочина и се изтощава. Накрая изтощените и останали без снабдяване са обградени и избити или пленени. Наполеон и Хитлер знаят добре цената. Скитите по-рано я прилагат на персите тази тактика. 

В съвременните войни Давид никога не печели срещу Голиат. Дори и войната в която Израел побеждава всички араби не е Давид с прашката срещу двуметровия културист с меч Голиат, а е въоръжения до зъби с най-съвременно оръжие Давид срещу кекав Голиат.

Ако приемем, че Украйна може да се въоръжи до зъби с най-съвременно оръжие, руснаците приемем, че останат без нито един танк, нито една ракета и нито един самолет, може да се случи приказката, но едва ли.  

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Just now, makebulgar said:

Руснаците тази тактика са я прилагали два пъти успешно. Отстъпват и се евакуират навътре в страната, а нападащия навлиза в дълбочина и се изтощава. Накрая изтощените и останали без снабдяване са обградени и избити или пленени. Наполеон и Хитлер знаят добре цената. Скитите по-рано я прилагат на персите тази тактика. 

 

И в двата случая това са импровизации а не целенасочена тактика.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Въпросът е, че подобно нахлуване е очаквано от руснаците. Иначе нямаше да изграждат отбранителни линии навътре в територията си, а щяха да я правят на самата граница. Достигането до отбранителната линия и преминаването й е очаквано, и съответно във вътрешността се изгражда противодействие. Чакаш да видиш от къде противника ще реши да атакува, изчакваш да навлезе, и след това пренасочваш вътрешните резерви към атаката. Иначе няма как да защитаваш дълга граница. Не е ефективно да поддържаш граничари по цялата дължина на границата си, които да могат да устоят на нахлуване на многохилядна армия. По добре е да изчакаш да навлязат и след това да ги контраатакуваш с армиите във вътрешността. Ще евакуираш малко население, ще загубиш малко ресурси, но накрая ще спечелиш.    

  • ХаХа 2
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ето малко от Изкуството на войната: 

"Цялото военно дело се основава на заблудата.

Следователно, когато можеш да нападнеш, трябва да изглежда, че не можеш. Когато се впускаш в начинание, трябва да изглеждаш бездействен. Когато си близо, трябва да внушиш на врага, че си далеч. А когато си далеч — да му внушиш, че си близо.

Подхвърли стръв, за да примамиш врага. Създай привидност за безредие и тогава му нанеси съкрушителен удар.

Ако той се е подсигурил във всяко отношение, бъди подготвен да го посрещнеш. Ако те превъзхожда по сила, избегни го.

Ако противникът ти е с буен нрав, опитвай се да го раздразниш. Преструвай се на слаб, така че той да стане надменен.

Ако не се изтощава, не му давай възможност да си поеме дъх. Ако силите му са единни, разцепи ги.

Нападай го, където е неподготвен. Явявай се, където не те очаква.

Когато започнат истинските сражения и победата изглежда далечна, оръжията на войниците ще се изтъпят, а пламът ще се превърне в униние. Ако обсаждаш град, ще изхабиш силите си.

Също тъй, ако войната се проточи, ресурсите на Държавата не ще бъдат достатъчни, за да устоят на натиска.

Ето защо, когато оръжията са изтъпени, пламът — угаснал, силите — изчерпани и хазната — опразнена, други вождове ще се появят ненадейно, за да се възползват от безизходното ти положение. И тогава никой човек, колкото и да е мъдър, не ще може да предотврати последствията, които неминуемо ще настъпят.

И макар да сме чували за глупава привързаност в бойните действия, военното умение никога не се е свързвало с продължителни забавяния.

Няма случай, в който някоя страна да е извлякла полза от дълга война.

За да убиват врага, у нашите мъже трябва да бъде разбуден гняв. Заради ползите от поражението на врага, на тях им се полагат награди."

 

Редактирано от makebulgar
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Преди 4 минути, makebulgar said:

Въпросът е, че подобно нахлуване е очаквано от руснаците.

Друг път очаквано.Един батальон украинци и стигнаха 30-35 километра навътре в руска територия без да срещнат сериозна съпротива.И никой не ги е спрял - сами спряха.

  • Харесва ми! 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 8 минути, resavsky said:

Друг път очаквано.Един батальон украинци и стигнаха 30-35 километра навътре в руска територия без да срещнат сериозна съпротива.И никой не ги е спрял - сами спряха.

Именно. Очакват някъде украинците да навлязат. След това във вътрешността се прегрупират и започват да унищожават нападателите. Украинците спряха, защото знаят, че именно така ще се случи ако навлязат още по-навътре. Привидно нямат никаква защита на границата, но това не е просто защото всичките им ресурси са на фронта в Украйна, а е защото такава е тактиката за защита при евентуално нападение. Ако веднага пратиш ресурси да възпираш проникващия враг, ще воюваш срещу подготвен и мобилизиран противник с ясни планове за атака. Но ако изчакаш, противника ще забоксува, ще трябва да се осигурава, ще трябва да защитава новопревзетите територии, и вече ще имаш по-голяма възможност да го победиш. Разбира се ако имаш ресурси за това.  

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 7 минути, makebulgar said:

Именно. Очакват някъде украинците да навлязат. След това във вътрешността се прегрупират и започват да унищожават нападателите. Украинците спряха, защото знаят, че именно така ще се случи ако навлязат още по-навътре. Привидно нямат никаква защита на границата, но това не е просто защото всичките им ресурси са на фронта в Украйна, а е защото такава е тактиката за защита при евентуално нападение. Ако веднага пратиш ресурси да възпираш проникващия враг, ще воюваш срещу подготвен и мобилизиран противник с ясни планове за атака. Но ако изчакаш, противника ще забоксува, ще трябва да се осигурава, ще трябва да защитава новопревзетите територии, и вече ще имаш по-голяма възможност да го победиш. Разбира се ако имаш ресурси за това.  

Отзад напред. Ще трябва да защитава новопридобитата територия . Ами, че това е ТВОЯТА територия. А като знаем как действат руснаците, това означава поголовно унищожение на своята територия. А противникът точно това исках да пренесе войната на чужда територия 

А идеята, че при положение, че УЖ не всички сили били в Украйна се допуска противникът на широк фронт и в дълбочина на своя територия и това било някакъв сериозно разработен план, говори за тъпота. Защото при наличие на читаво разузнаване достатъчно ресурси и качествено командване ударът би могъл да предотвратен още в зародиш или наистина да бъде канализиран на тесен фронт в малка дълбочина. 

  • Харесва ми! 3
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 20 минути, др-бр said:

Отзад напред. Ще трябва да защитава новопридобитата територия . Ами, че това е ТВОЯТА територия. А като знаем как действат руснаците, това означава поголовно унищожение на своята територия. А противникът точно това исках да пренесе войната на чужда територия 

А идеята, че при положение, че УЖ не всички сили били в Украйна се допуска противникът на широк фронт и в дълбочина на своя територия и това било някакъв сериозно разработен план, говори за тъпота. Защото при наличие на читаво разузнаване достатъчно ресурси и качествено командване ударът би могъл да предотвратен още в зародиш или наистина да бъде канализиран на тесен фронт в малка дълбочина. 

Целта на руснаците не е да предотвратяват всички удари в зародиш, а целта е установяване на контрол над присъединените територии в Украйна. Затова и вероятно няма да хабят много ресурси при Курск, тъй като знаят, че така или иначе украинците там няма какво толкова да направят. Ще пострелят, ще превземат някое село и подделение, и дотам ще са. Народа е евакуиран. Колкото по-навътре влизат и колкото повече села превземат толкова повече мобилизирани руснаци по собствено желание ще има. 300 000 на фронта е едно, 1 000 000 е съвсем друго. 

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Преди 5 минути, makebulgar said:

Целта на руснаците не е да предотвратяват всички удари в зародиш, а целта е установяване на контрол над присъединените територии в Украйна. Затова и вероятно няма да хабят много ресурси при Курск, тъй като знаят, че така или иначе украинците там няма какво толкова да направят. Ще пострелят, ще превземат някое село и подделение, и дотам ще са. Народа е евакуиран. Колкото по-навътре влизат и колкото повече села превземат толкова повече мобилизирани руснаци по собствено желание ще има. 300 000 на фронта е едно, 1 000 000 е съвсем друго. 

Само не мога да разбера дали себе си мислиш за толкова умен или нас за много глупави...

  • Харесва ми! 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 47 минути, makebulgar said:

Целта на руснаците не е да предотвратяват всички удари в зародиш, а целта е установяване на контрол над присъединените територии в Украйна. Затова и вероятно няма да хабят много ресурси при Курск, тъй като знаят, че така или иначе украинците там няма какво толкова да направят. Ще пострелят, ще превземат някое село и подделение, и дотам ще са. Народа е евакуиран. Колкото по-навътре влизат и колкото повече села превземат толкова повече мобилизирани руснаци по собствено желание ще има. 300 000 на фронта е едно, 1 000 000 е съвсем друго. 

Не усещаш ли, че сам си противоречиш. Хем не искат да мобилизират много ресурси, хем разчитат на повече мобилизирани руснаци. 

Изобщо, като включиш в русофилски режим минаваш на тотално пожелателно мислене, забравяйки всякаква логика.

И още нещо, изразяваш типичната руска(на руското ръководство) гледна точка. Какво толкова, че стотици хиляди ще загубят домовете си, защото това означава евакуация, а реални бойни действия ще доведат да разрушаването им, както и на инфраструктурата. Нищо работа.

  • Харесва ми! 2
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 час, др-бр said:

Изобщо, като включиш в русофилски режим минаваш на тотално пожелателно мислене, забравяйки всякаква логика.

Ясно, значи щом опитаме да анализираме ситуацията от руската гледна точка значи това е русофилски режим. И сигурно, за да сме в крак с модата поне до свършвянето на войната трябва да наричаме руснаците ватници, путьовци или по друг начин. 

А украинците сигурно са спрели офанзивата, за да обядват. След това ще превземат Курск и след седмица и Москва. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 19 минути, makebulgar said:

Ясно, значи щом опитаме да анализираме ситуацията от руската гледна точка значи това е русофилски режим. И сигурно, за да сме в крак с модата поне до свършвянето на войната трябва да наричаме руснаците ватници, путьовци или по друг начин. 

А украинците сигурно са спрели офанзивата, за да обядват. След това ще превземат Курск и след седмица и Москва. 

Пожелателното мислене не е анализ. Не се базира на никакви факти, необосновано е и вътрешно противоречиво. И най-вече, кой си ти, за да претендираш, че изразявашРУСКАТА  гледна точка-що се отнася до бойните действия, на база какво познание?
И кой е казал, че украинците са спрели офанзивата? Нямаме много пряка информация от щабовете, но от това, което излиза в каналите операцията продължава, включително и в други райони. Вкарано е тежко оръжие и украинците смятат да бранят заетите територии. А никой не е казал, че смятат да превземат Москва. То и Курск е невероятна цел, но какво от това.

Редактирано от др-бр
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 32 минути, др-бр said:

И най-вече, кой си ти, за да претендираш, че изразявашРУСКАТА  гледна точка-що се отнася до бойните действия, на база какво познание?

Е трябва ли да съм някой, за да правя анализ?! Все си мисля, че може и без да съм някой да правя анализи, да изказвам мнения и т.н. Както го правят всички тук.

И това, че правя анализ на руската позиция и гледна точка не означава, че изразявам руската гледна точка, а означава, че се опитвам да анализирам ситуацията от руската гледна точка. 

То е същото ако анализирам ситуацията на двама биещи се яко мъже. Като страничен наблюдател, като разследващ журналист или като разследващ прокурор мога да анализирам причините за боя, кой прав, кой крив и т.н. На база някакви данни мога да предполагам примерно, че единия бие другия от ревност, поради задължения, заради отнето предимство на пътя и т.н. И мога да разглеждам и двете гледни точки.

Това, че тук се приема за правилно анализи да се правят само наша страна, тоест от гледна точка на Украйна, НАТО и ЕС, не означава, че не може и анализ от другата гледна точка. Ако се приема, че руснаците не са предвидили подобна инвазия може да се подведе човек и да изпадне в губеща позиция. 

 

Редактирано от makebulgar
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 12 минути, makebulgar said:

Е трябва ли да съм някой, за да правя анализ?! Все си мисля, че може и без да съм някой да правя анализи, да изказвам мнения и т.н. Както го правят всички тук.

И това, че правя анализ на руската позиция и гледна точка не означава, че изразявам руската гледна точка, а означава, че се опитвам да анализирам ситуацията от руската гледна точка. 

То е същото ако анализирам ситуацията на двама биещи се яко мъже. Като страничен наблюдател, като разследващ журналист или като разследващ прокурор мога да анализирам причините за боя, кой прав, кой крив и т.н. На база някакви данни мога да предполагам примерно, че единия бие другия от ревност, поради задължения, заради отнето предимство на пътя и т.н. И мога да разглеждам и двете гледни точки.

Това, че тук се приема за правилно анализи да се правят само наша страна, тоест от гледна точка на Украйна, НАТО и ЕС, не означава, че не може и анализ от другата гледна точка. Ако се приема, че руснаците не са предвидили подобна инвазия може да се подведе човек и да изпадне в губеща позиция. 

 

To ти  правиш "анализ" от  ваша страна-т.е опитваш се да оправдаваш руснаците.

Проблемът е, че в това пожелателно мислене няма логика.

Голяма стратегия било държавата, която има лукса да е активната страна, да има пълно въздушно превъзходство, превъзходство в артилерия, танкове, а и жива сила, вместо да предотврати благодарение на това превъзходство настъплението още в зародиш-да приеме боя на своя територия. Така прави губещата страна. А Русия го е правила, именно, когато не е могла да победи врага на бойното поле. В случая просто е нямало достатъчно сили, за да пазят границата. Разните фортификационни мерки, които бяха предприети през миналите две години, още тогава бяха усмивани. Но най-вероятно, дори не е чак такъв проблем с липсата на сили и средства, а типичната некадърност на руското командване и страх пред върховния гном. Защото в каналите излиза информация, че командването е знаело за украинските приготовления, което е и логично, дори при минимално работещо разузнаване. Но Герасимов се страхувал да каже на Путин. Което напомня последните години на Райха и положението точно преди Барбароса, когато след като Сталин многократно е отхвърлял всички информации за бъдещото немско нахлуване и даже е наказвал лошите вестоносци, от разузнаването и щаба са му казвали, това което той иска.

Самият факт, украинците влязоха толлкова лесно, че руснаците пускат отделни части на пожар, които става лесна жертва на украинците, многото пленени, това че свалят бригади от фронта, а не ги придвижват от РУсия показва припряност и липса на планиране. Показва  и липса на ресурси. Трябва да ги вземат от фронта. Ако щеш дори призивите в руските канали да се върне Суровикин, прехвърлянето на командването на операцията в Курск на ФСБ показва, че обществото и Путин приемат, че армията се е издънила

  • Харесва ми! 2
Link to comment
Share on other sites

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...