Отиди на
Форум "Наука"

Руско-украинската война 2022-2024 година.

Recommended Posts

• Глобален Модератор

Петролна база в Курска област гори след атака на безпилотен самолет

Запалени са три цистерни.

https://t.me/insiderUKR/79648

https://t.me/dva_majors/48259

• Харесва ми! 1

• Мнения 3,1k
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

• Потребител

Дмитрий Гордон говори уверено, че краят на "горещата фаза" на войната наближава, защото и петте
главни геополитически играча - Украйна, Русия, ЕС, САЩ и Китай - искат войната да свърши.

Попитан дали войната ще завърши справедливо за Украйна, Гордон отговори, че според негов влиятелен
познат от ЕС, животът не е справедлив. Според него Зеленски скоро ще трябва да свика референдум
за условията.

Моето лично мнение: Русия няма как да се съгласи да спре да воюва без някакви териториялни отстъпки.

Редактирано от gmladenov
  • Харесва ми! 3

• Потребител
Преди 20 минути, gmladenov said:

Дмитрий Гордон говори уверено, че краят на "горещата фаза" на войната наближава, защото и петте
главни геополитически играча - Украйна, Русия, ЕС, САЩ и Китай - искат войната да свърши.

Попитан дали войната ще завърши справедливо за Украйна, Гордон отговори, че според негов влиятелен
познат от ЕС, животът не е справедлив. Според него Зеленски скоро ще трябва да свика референдум
за условията.

Моето лично мнение: Русия няма как да се съгласи да спре да воюва без някакви териториялни отстъпки.

Аз пък си мисля, че тази склонност към отстъпки е опит Русия да бъде тествана и се вижда до какво води това - абсурден ултиматум на Путин само за започване на преговори, който нито може да доведе до такива, нито на някой би му хрумнало да го изпълни.

• Харесва ми! 2

• Потребител
Преди 2 часа, skorpion1980 said:

Аз пък си мисля, че тази склонност към отстъпки е опит Русия да бъде тествана

Според мен е психологическа война срещу Русия...

• Потребител

Тогава е добро едно споразумение, когато и двете страни останат недоволни...Това дали ще е териториално или/или политическо е вече въпрос , кой ще победи изборите в САЩ. Русия с със своите претенции за неутралност и други бла-бла нищо не важат, защото точно заради тяхното колониастично-имперско поведение стъпи в НАТО две традиционално неутрални държави. На руснаците чисто и просто им трябват богатите в суровини източни региони на Украйна, защото тези на далечният исток, заради лошата и неразвита инфраструктура не им носи толкова барже печалба....Да не говорим, че китайците бавно, но сигурно напредват в региона. Стига да погледнеш, колко жп линии имат изкрадени за миналите 20 години и от тях колко сочат/но свършват на руската и монголската граница/ към Сибир. На НАТО му трябва КРИМ.

• Потребител
Преди 5 минути, Skubi said:

На руснаците чисто и просто им трябват богатите в суровини източни региони на Украйна, защото тези на далечният исток, заради лошата и неразвита инфраструктура не им носи толкова барже печалба...

Значи за пари ставало на въпрос. А това, че в онези земи живеха руснаци не е от значение. 

По логиката за печалбата трябва да очакваме руснаците да нападнат и някакви други земи от които лесно ще печелят. Да речем Азарбейджан, Казахстан, Узбекистан, Саудитска Арабия... 

• Харесва ми! 2

• Администратор
Преди 2 минути, makebulgar said:

Значи за пари ставало на въпрос. А това, че в онези земи живеха руснаци не е от значение. 

Те и германците така уж тръгнаха, заради другите германци отвъд граница ;)

-----------

В седмичния репортаж от фронта от Руслан Левиев: изтезания на ранените в руските въоръжени сили, увеличени плащания по договори, удари с Искандер и дронове по Харков и нов антирекорд в некролога на руската армия.

• Харесва ми! 1

• Потребител

Да уточним нещо. Дори ако Украйна бъде принудена от Русия да и отстъпи с писмен договор някакви малки свои територии,такъв "договор" не е ангажиращ за Украйна. Пример,след Зимната война през 1939г. Финландия отстъпва малка територия на СССР,но само две години по-късно си я връща,след като Хитлер напада СССР... Или примера с Югославия в началото на 90-те години на миналият век. Сърбия завладя малка източна област с главен град Вуковар в Хърватска,(в която имаше сръбско малцинство),но няколко години по-късно,хърватската армия въоръжена със западно оръжие,(танкове Леопард-2 и прочие),си върна областта...

• Потребител
Преди 51 минути, makebulgar said:

По логиката за печалбата трябва да очакваме руснаците да нападнат и някакви други земи от които лесно ще печелят. Да речем Азарбейджан, Казахстан, Узбекистан, Саудитска Арабия... 

Парата, и властта това е основата на самоопределението им. Изкусвенно преселени още от времената на царете и първите секретари. Живееха, но проиграха това жителсто. Навярно ще произправят границите с обмен на населението. Що за империализмът им, ако имат, имаха възможност. ДА! СМСМ

• Потребител
Преди 2 часа, deaf said:

Според мен е психологическа война срещу Русия...

Накратко казано да. По този начин светът вижда, че не Зеленски, а Путин е този, който блокира мирните преговори.

• Харесва ми! 1

• Глобален Модератор

В Мали, на границата с Алжир, бунтовниците-туареги направили засада и на практика унищожили тамошната групировка "Вагнер", помагаща на армията срещу тях. По различни информации, убити са между 50 до 80 "вагнеровци". Около 15 са пленени.

Туарегските бунтовници предлагат на Украйна да и предадат оцелелите и предалите се от Вагнер бойци.

"Скъпи украински братя! Ние, въоръжените сили на CSP-DPA, искаме да изразим подкрепата си за вашата борба срещу руските агресори. Ние заловихме значителен брой наемници на Вагнер и възнамеряваме да ви ги предадем в знак на солидарност. Целта на тази стъпка е да ви помогнем в борбата ви за справедливост и свобода“, се казва в изявлението на бунтовниците на тяхната страница X

Редактирано от scaner
  • Харесва ми! 1

• Глобален Модератор

https://dariknews.bg/novini/sviat/ukrainska-ataka-s-dron-podpali-petrolen-sklad-v-rusiia-2390102

Пореден унищожен руски петролен склад.

Редактирано от resavsky
  • Харесва ми! 2

• Потребител
Преди 6 часа, Skubi said:

На руснаците чисто и просто им трябват богатите в суровини източни региони на Украйна ...

Не е това, естествено.

Тук много се е писало за причините на войната. На Путин му трябва цяла Украйна, заедно с
населението. Не му трябват някакви (вече) обезлюдени територии. Но накрая ще ги вземе
тези територии, за да може да представи СВО-то като победа пред руснаците.

Иначе ще излезе, че стотици хиляди жертви и сума ти потрошени пари са били за нищо.

• Харесва ми! 2

• Потребител
Преди 6 часа, makebulgar said:

А това, че в онези земи живеха руснаци не е от значение.

Така ли разрушаваш градовете на хората, които уж имат значение за теб:
https://www.google.com/search?sca_esv=c839f9702c677c11&sca_upv=1&q=destruction+in+ukraine&udm=2

Това са разрушените от руската артилерия градове на етнически руснаци в Украйна.

Редактирано от gmladenov
  • Харесва ми! 4

• Потребител

Украинският философ Андрей Баумайстер: ще загубят всички

Андрей Баумайстер е политически философ и един от главните публични интелектуалци в Украйна.
В своите постове в YouTube той редовно - и често доста остро - коментира решенията, взети от
властите на страната по време на войната. Освен това той смята, че по време на руската инвазия
Украйна е преминала от демокрация към тоталитаризъм.

Въпросът, който вълнува всички. Как може да завърши тази война - и възможна ли е украинска
победа според вас?

Никой не знае отговора на този въпрос. Но Украйна не може да победи Русия на бойното поле. Всичко
отива към това, че ще има териториални загуби. Струва ми се обаче, че и Русия ще се сблъска с много
тежки последствия след териториалните придобивки, които ще бъдат представени на руснаците като
"победа". Страната ще загуби възможността да бъде иновативна, модерна, такава, по която всички се
ориентират. Ще загубят всички: и Украйна, и Русия.

Какво може да бъде победа за Украйна при сегашните обстоятелства?

На този въпрос има толкова много отговори и всеки от тях предполага нечия манипулативно-
пропагандистка позиция. Ще отговоря така, както мисля. В момента победата за Украйна се състои в
това да запазим хората и да мислим стратегически за възможността за възстановяване на страната.
Колкото по-дълго трае войната, толкова по-малка е възможността Украйна да се възстанови в
границите от 1991 г. - дори ако говорим за потенциал за десетилетия напред.

Ето защо победата на Украйна, независимо от изхода на войната, е запазването на нейния потенциал
за развитие. Ако Украйна излезе от войната в такова състояние, че вече няма да е в състояние да се
движи самостоятелно в която и да е посока на историческо развитие, това ще бъде поражение.
Сега изглежда, че украинските политици не осъзнават това.

Какво според вас може да спре Путин?

Тук мисля, че трябва да има по-голяма активност от страна на големите играчи. Мисля, че Путин има
една скомина, когато най-близките му партньори от Глобалния юг не симпатизират напълно на това,
което се случва. Онова, което може да принуди Путин, е критична маса от такива изявления от страна
на съюзниците [на Русия]. Когато той осъзнае, че по-нататъшната ескалация, увеличаването на жертвите
и разрушенията не е много "удобно" дори за неговите партньори. Например [индийският премиер]
Нарендра Моди наскоро посети Москва. Той каза, че нищо не може да се реши с война, а след това
говори за страданията и смъртта на децата - точно след като ракета удари най-голямата детска
болница в Украйна.

Срещу Запада Путин е настроен да стигне докрай, но това отново е уравнение с много неизвестни.
Не знаем как ще се държи [Доналд] Тръмп, ако стане президент, или дали нещо ще се промени в
баланса на силите във Франция и Германия. Но нарастващото недоволство от страна на партньорите
и съюзниците на Путин ще го подтикне към преговори.

https://dnes.dir.bg/na-fokus/shte-zagubyat-vsichki-kakvo-misli-edin-ot-nay-izvestnite-ukrainski-filosofi-za-voynata-v-ukrayna

• Глобален Модератор
Преди 4 часа, scaner said:

В Мали, на границата с Алжир, бунтовниците-туареги направили засада и на практика унищожили тамошната групировка "Вагнер", помагаща на армията срещу тях. По различни информации, убити са между 50 до 80 "вагнеровци". Около 15 са пленени.

Туарегските бунтовници предлагат на Украйна да и предадат оцелелите и предалите се от Вагнер бойци.

"Скъпи украински братя! Ние, въоръжените сили на CSP-DPA, искаме да изразим подкрепата си за вашата борба срещу руските агресори. Ние заловихме значителен брой наемници на Вагнер и възнамеряваме да ви ги предадем в знак на солидарност. Целта на тази стъпка е да ви помогнем в борбата ви за справедливост и свобода“, се казва в изявлението на бунтовниците на тяхната страница X

Аз предлагам направо в казана....

• Администратор

Днес ще говорим за опасните психологически процеси, които преживява обществото, въвлечено във война. Нека се опитаме да разберем в какво може да се превърне симптоматичното лечение - и как то ще ни помогне както сега, така и в следвоенното бъдеще.

• Администратор
Преди 4 часа, scaner said:

Четох, че Украйна ще им даде дронове в замяна на пленниците.

Чиста работа, ще е доста полезно и дроновете може да се използват отново срещу Русия в Африка.

• Администратор

Нови данни около удара по летище "Саки". През нощта на 25 срещу 26-ти юли беше нанесен удар по летище "Саки", мястото на дислокация на 43-ти отделен морски щурмови авиационен полк на Черноморския флот на Руската федерация.

Ударът е нанесен с помощта на 8 балистични ракети тип ATACMS, две от които са свалени, а друга пада в полето северно от летището. В резултат на удара: 
- бяха унищожени 2 изтребителя; 
- беше унищожена радиолокационната станция "Небо"; 
- бяха убити двама души личен състав, а четирима бяха ранени;

https://t.me/drmjournal/8991

---------

Три руски хеликоптера са били повредени през изминалата седмица в резултат на диверсионни операции, координирани от Агенцията за военно разузнаване на Украйна, съобщи източник от агенцията пред The Kyiv Independent. 

При операцията са били повредени хеликоптери Ми-28 и Ка-226 на територията на базирания в Москва Национален център за хеликоптеростроене на "Мил" и "Камов" в ранните часове на 21 юли. 

В предприятието, което разработва, произвежда и ремонтира хеликоптери, са използвани взривове. Друга операция унищожава хеликоптер Ми-8 на 24 юли на военното летище "Самара Кряж" в Самарска област, на около 800 км от украинската граница. 

Ми-8 се използва за транспортиране както на руските военни, така и на гражданските правителствени служби.

https://t.me/drmjournal/8989

---------

В събота е бил нанесен удар по тилов военен полигон в окупираната Луганска област, където са разположени войници от 228-и мотострелкови полк на 90-а бронетанкова дивизия на Въоръжените сили на Руската федерация. 

Войниците са се готвели да бъдат изпратени за подсилване предните позиции на 228-и мотострелкови полк в района на село Очеретино. 

Ударът е нанесен с помощта на ракети тип ATACMS; според наличните данни има 19 убити и 71 ранени.

https://t.me/drmjournal/8992

---------

Бунтовническите сили в Северно Мали разпространиха нови кадри от вчерашната засада срещу "Вагнер" и малийски войници, на които се виждат поне 5 унищожени превозни средства. 

Съобщенията сочат, че колоната на “Вагнер” е претърпяла общи загуби от 11 превозни средства, един хеликоптер Ми-24 и около 70 души персонал.

https://t.me/drmjournal/8994

• Харесва ми! 1

• Потребител

🔵 Можете да ни подкрепите, като станете член на YouTube канала:   yt_favicon.png / @reportajotukraina   🔵 Можете да ни подкрепите с дарение през бутона "Thanks" под видеото 🔞 Последвайте ни в Телеграм за нецензурирани бойни кадри: https://t.me/RFUenglish В това видео ще разгледаме актуалните военни новини и най-интересните събития от фронтовете в Украйна през ден 885 от руската инвазия. Днес има много разработки от посока Сватове. Тук руснаците изградиха голяма ударна сила, за да започнат нова офанзива от изток, но намеренията им бяха напълно подкопани от известната украинска 3-та щурмова бригада. Основната руска цел в тази посока е да си върнат контрола над Луганска област, една от основните първоначални цели на тяхната инвазия. За да постигнат това, те се опитаха да започнат офанзива миналата година, за да превземат украинския град Борова и да достигнат река Оскил. Широката река представлява непреодолимо естествено препятствие, което ще помогне на руснаците да затвърдят контрола си над района на Луганск. По време на офанзивата си миналата година руснаците успяха да пресекат по-малката река Жеребец и да създадат тясно предмостие. Първоначално украинците успяха да спрат руското настъпление и леко да отблъснат руснаците поради бързо пристигащите в района подкрепления, но не успяха напълно да елиминират предмостието. Основната причина за това беше недостигът на оборудване и артилерийски боеприпаси, тъй като американската военна помощ беше блокирана в Конгреса. Сега руснаците се опитват да използват това, което е останало от тяхното предмостие, като платформа, за да направят втори опит да превземат Борова. Украински военни анализатори съобщиха, че руснаците събират голяма група от около 10 хиляди души персонал и 450 единици военна техника, включително 250 различни артилерийски системи. Руснаците също така преместиха няколко наемнически групи в тази посока, за да подсилят своя офанзивен потенциал. Анализаторите отбелязаха, че присъствието на тези групи наемници, използвани главно за нападение, а не за отбранителни действия, показва намерението на Русия да опита втори опит за превземане на Борова. Руснаците предприеха още стратегическа атака срещу украинската логистика, атакувайки язовир с водноелектрическа централа с ракета Искандер. Този язовир функционираше и като мост над река Оскил, който украинците използваха за снабдяване на силите си на изток, което означава, че ударът ефективно отслабил тяхната логистика. Въпреки това, тъй като язовирът е бил построен да издържа на големи количества вода, той е останал със здрава структура и въпреки че е бил силно повреден от удара, не е бил непоправим, както по-късно демонстрираха украинците. Като цяло беше ясно, че руснаците планират мащабна офанзива и украинците не можеха пасивно да чакат те да натрупат силите си. Поради това украинското върховно командване премести добре известната 3-та щурмова бригада, за да подсили региона и да заеме активна позиция с цел да подкопае руските приготовления и да осакати офанзивата, преди дори да е започнала. Бригадата, след като пристигна в региона, незабавно започна да извършва постоянни удари с дронове, докато руснаците събираха силите си. Техните оператори атакуваха руски позиции, превозни средства, пехота, запаси и складове с дронове камикадзе и гранати, хвърлени от дронове. Важно е да се отбележи, че бригадата споделя нови видео компилации от тези удари почти всеки ден. Тъй като всяко видео показва унищожаването на десетки руски войници и оборудване, невъзможно е да се подценява ефективността на украинските удари и огромните щети, които те нанесоха на вражеските приготовления. Ако искате да получите достъп до оригиналните нецензурирани кадри от украинските удари, можете да ги намерите в нашия Telegram канал чрез връзката в описанието. За да компенсират тежките си загуби от украинските дронове, руснаците бяха принудени да преместят допълнителни сили в района. Едновременно с това те започват проучвателни атаки срещу украинските позиции по предмостието. Александър Бородин, говорител на 3-та щурмова бригада, заяви, че руснаците провеждат почти постоянни малки пехотни атаки в тяхната посока и понякога дори използват сълзотворен газ срещу украинските окопи. Река Жеребец също усложнява подсилването на тези проучвателни атаки с бронирана поддръжка, което кара руската пехота да се придържа предимно към дърветата по време на атаките си. 3-та щурмова бригада също сподели множество кадри как отблъскват тези атаки, като се бият и унищожават руската пехота с дронове, леко оръжие и гранати. Едно видео показва как украински войник отблъсква руска атака, но е ранен от експлозия в процеса. След това кадрите превключват към друг украински войник от женски пол, докато смело си проправя път към ранения мъж през дървесната линия, под огъня на руски оръжия и с вражески дронове камикадзе, постоянно летящи над главата й.

• Харесва ми! 1

• Администратор

Руската федерация съобщи за нападение на близо 40 украински дрона, довело до прекъсване на електрозахранването в Белгородска област. 

През нощта на 28-ми срещу 29-ти юли Русия беше атакувана от рояк украински безпилотни летателни апарати, които бяха забелязани над пет региона на Руската федерация. Най-отдалеченият регион, в който са регистрирани удари, е Ленинградска област, на хиляда километра от Украйна. 

Руското министерство на отбраната съобщи, че средствата за противовъздушна отбрана са свалили всички дронове, но местните губернатори пишат за взривове в подстанции, а местните жители са регистрирали удари по различни обекти и се оплакват от прекъсване на електрозахранването.

https://t.me/drmjournal/8998

• Администратор
Преди 18 часа, Р. Теодосиев said:

Бунтовническите сили в Северно Мали разпространиха нови кадри от вчерашната засада срещу "Вагнер" и малийски войници, на които се виждат поне 5 унищожени превозни средства. 

Съобщенията сочат, че колоната на “Вагнер” е претърпяла общи загуби от 11 превозни средства, един хеликоптер Ми-24 и около 70 души персонал.

https://t.me/drmjournal/8994

Говорителят на украинското военно разузнаване Андрий Юсов спомена в интервю, че "бунтовниците в Мали са получили информация и не само", която им е позволила да извършат успешната операция срещу сили на Вагнер.

Все още няма независимо потвърдена информация, която да доказва украинско присъствие в Мали, но вече има подобни прецеденти, където специалисти от ГУР са разполагани в Судан и Сирия.

https://t.me/drmjournal/9000

• Харесва ми! 1

• Потребител
On 28.07.2024 г. at 12:15, makebulgar said:

Можеш ли да дефинираш термина "руснак".Как го познаваш ? Как определяш ей този  е руснак ,този не е?

Редактирано от todorg

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!