Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Мнения 135
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

• Потребител
Публикува

Изпреварихте ме! Тъкмо копирах този материал и щях да го публикувам... Трудно ми е да повярвам, че псевдоисторията прави пробиви в образователната ни система! Ако продължава така, може и да я пробие, съвсем да я разбие! Наистина е безумие!...

• Потребител
Публикува

Е по-добре ли е в главите на младежите да има вакум? Като няма премислици, вакумът ще бъде запълнен с измислици.  Вакумът поражда нихилизъм. Така е по-добре според мен - от гледна точка на психичното здраве  :)

Апропо, дайте някоя държава, където нещата стоят по-различно?

• Потребител
Публикува (edited)

Ама вие продължавате мисля да не разбирате, че българската история е бизнес. Това го споменах в темата "Кой обслужва идеята, че сме траки?". Българската история е отдавна разделена баница и съответните автори и издателства, а също така и всякакви личности и сайтове пребиваващи в реалното и онлайн пространства си правят пари от това по всевъзможни начини. И това се случва независимо на коя хипотеза те или вие сте привърженик. Всичките правят едно и също.

Ама помагалото казвало еди какво си. Окей, но се продава нали. И се продава за пари, а не за картофи или пилета. Финикийски знаци - само това е от значение. Другото го оставете. То затова нашата история (а и науката в БГ) е спряла по проучвания минимум от преди 60 г. може и по-отдавна. И никой няма интерес да се върви напред поради това, че е по-добре да се печели от статуквото. За какво да се отпускат пари за проучвания и да се разкриват спорни въпроси като ще секне прихода?

Изобщо няма никакво значение псевдо-наука ли е или не. Имало е поръчка за учебник/помагало и тя е спечелена и е направена книжката и се продава, толкоз. Може да е писана от най-големите некадърници по история - и това няма значение. В смисъл има за тези на които реално им пука, но генерално и от бизнес гледна точка на никой не му дреме.

П.П. А трябва ли да се борим против това - е това вече е личен избор.

Редактирано от D3loFF
  • Потребител
Публикува
Преди 5 часа, D3loFF said:

Финикийски знаци - само това е от значение.

Няма нищо вярно в теза,че всичко е пари... Парите винаги са средство,а не цел.

• Потребител
Публикува

Май и по-назад във времето имаше някаква българска историйка с неточности, написана от някакъв човечец Паисий.

Някакви фанариоти, големи ядове брали.

• Потребител
Публикува

Поп-фолк-историята, както изобщо поп-фолка са продават, защото има потребност от тях. Хората искат да имат опора и самочувствие. Лъжесамочувствие също или поне. 

Това лъжесамочувствие можеше да се разглежда и в темата "Изключителност на българите", но се излезе от рамките на сериозен поглед и се отиде в поп- фолк- политика, която също е необходима, защото, както изобщо поп-фолка се приема лесно, като каша за беззъби. В анонса- миш-маш.

Преди 12 часа, Р. Теодосиев said:

виновни… и следва дългият списък, начеващ с „Великите сили“ от края на ХІХ в. и завършващ с днешните „либерали“ от началото на ХХІ в.

Не може да се отрича, че в политиката по- силните си гледат изгодата за сметка на по- слабите отвеки и навеки.

Хан Пресиян:

"Който и да търси истината, бог вижда, който и да лъже, бог вижда. На християните българите направиха много добрини. И християните ги забравиха, но бог вижда."

• Потребител
Публикува
Преди 2 часа, Втори след княза said:

Хан Пресиян:

"Който и да търси истината, бог вижда, който и да лъже, бог вижда. На християните българите направиха много добрини. И християните ги забравиха, но бог вижда."

Пресияне, Пресияне,

Бог вижда, но в кошара не вкарва  :)

• Потребител
Публикува

Значи, казвате, да свикваме, да се примиряваме с новите лъжи, лъжци, измамници!? Приемате ги за нещо нормално...

• Потребител
Публикува (edited)
Преди 44 минути, Марин Йорданов said:

Значи, казвате, да свикваме, да се примиряваме с новите лъжи, лъжци, измамници!? Приемате ги за нещо нормално...

В никакъв случай! Просто констатирах факти и какво (според мен лично) реално се случва. Но че това е нещо доста често срещано в последно време и действия като тези водят до още по-голямо объркване сред населението е факт. Също така го казах понеже според мен твърде малко се говори за това.

П.П. Впрочем това в момента е тенденция навсякъде - харесайте си някаква тема, която е модерна и спорна и ще видите, че винаги ще има два типа хора:

- такива които търсят някаква истина

- такива които само искат да изкарат пари от нея

Като се смесят и като се "излее" цялата информация наведнъж и мазалото е пълно.

Редактирано от D3loFF
  • Потребител
Публикува

В текста има и нещо вярно(преди да има критика, трябва да се каже че националния разказ е такъв) :), а то е:

Откога и какви са българите в Европа“ е заявено без каквито и да било уговорки, че „според домашните и чуждите писмени извори от Античността и Средновековието те нямат друга история освен европейска“, нямат и друго минало освен християнско

• Потребител
Публикува
Преди 17 минути, БатеВаньо said:

нямат и друго минало освен християнско

Да,много е християнско да убиеш византийският император и да си направиш чаша за вино от черепа му...

• Потребител
Публикува (edited)
Преди 59 минути, deaf said:

Да,много е християнско да убиеш византийският император и да си направиш чаша за вино от черепа му...

Това няма общо с българите. Вероятно говориш за отделния народ прабългари. Не го твърдя аз. Останах с впечатление, че в статията се изтъкват нелепици или абсурдни твърдения за народа българи.

Ако трябва да copy-paste  дефиницията за български народ каква е и кога се е образувал на историческата сцена?

Накратко българите са християни, говорещи език дефиниран като славянски, живеещи на балканите. 

Прабългарите са монголо-татари, паганисти, говорещи лир тюркски, идващи от недрата на централна Азия. Нъл тъй? :)

Аз не виждам нещо общо между тези два различни народа. Самата академична общност е изработила тези твърдения. 

Крум, като същински предсавител на народа прабългари не би трябвало да го присвояваме, както правят македонците с някои, чужди за тях, исторически фигури. :)

Редактирано от БатеВаньо
  • Потребител
Публикува (edited)
Преди 1 час, БатеВаньо said:

Крум, като същински предсавител на народа прабългари

Може ли някакъв артефакт доказващ,че Крум не се е възприемал за владетел на българите? (Терминът "прабългари (?!) е нелеп...)

И може ли да посочите "славянски" имена от онзи период на владетели,командири или просто големци?

Редактирано от deaf
  • Потребител
Публикува (edited)
Преди 21 минути, deaf said:

Може ли някакъв артефакт доказващ,че Крум не се е възприемал за владетел на българите? (Терминът "прабългари (?!) е нелеп...)

И може ли да посочите "славянски" имена от онзи период на владетели,командири или прост големци?

Труден въпрос.

Поради неналичие на артефакти, не смятам че е научно да вменяваме славяноезичие и християнско вероизповедание на Крум само защото ни се иска да е българин. Не може да прехвърляме днешната действителност в миналото. Крум просто не се вписва в утвърдената дефиниция за българин. Аз бих я променил за да се впише, но това не зависи от мен :) Дотогава, той ще е представител на мъгливо малцинство народ, наречено прабългари, защото дефиницията за българи е ясна. Все пак нали е научен форум. Трябва да се борави с инструментариума на научната дисциплина история, дори в неангажиращи дискусии, като текущата. Псевдо науката няма място тук.

Също така тюркската теория е най-доброто с което разполагаме и е тази, която се радва на най-голяма подкрепа всред историческата гилдия. Има векове надграждане, с изминаването на поколение след поколение историци и дори може да се похвали и с кръщаването на цял нов дял в езикознанието на името на народа на прабългарите - болгаристика. Така се случват нещата. 

Майтап да става :)

Редактирано от БатеВаньо
  • Глобален Модератор
Публикува
Преди 8 часа, deaf said:

Християнизацията на България става след царуването на Крум. Така че Крум не е задължително да е бил християнин, и действията му потвърждават това.

Апропо, християнството не забранява убийства във война.

• Потребител
Публикува (edited)
Преди 10 часа, БатеВаньо said:

Накратко българите са ....... 

Прабългарите са ..........

Аз не виждам нещо общо между тези два различни народа. Самата академична общност е изработила тези твърдения. 

Защо да нямат нищо общо?  Всеки човек има родители, а родителите му също си имат свои родители.  Както хората имат родители, баби и дядовци, така и етносите или народите си имат своите си "родители", "дядовци" и "баби". 

Човекът е отделна личност и тази личност е различна от личността на баща му или майка му.  Това обаче по никакъв начин не означава, че човекът няма нищо общо с родителите си. С народите е същото. 

Редактирано от Atom
  • Потребител
Публикува
Преди 9 часа, БатеВаньо said:

Крум просто не се вписва в утвърдената дефиниция за българин.

Точно по темата- една безумна измислица. До къде трябва да се спори с безумци?

• Потребител
Публикува
Преди 2 минути, Втори след княза said:

Точно по темата- една безумна измислица. До къде трябва да се спори с безумци?

Докато са забавни. 🤗

• Потребител
Публикува
Преди 10 часа, БатеВаньо said:

мъгливо малцинство народ, наречено прабългари,

Първо,кой хронист от онези времена е наричал този народ прабългари?

Второ,чувал ли сте за понятието държавнотворчески народ? (Пра)българите са били такъв народ. По правило държавнотворческите народи са били малцинства,но със страховита воля за власт,които безмилостно,безжалостно и с ужасяващо насилие са слагали ръка на много по-многобройно население (тълпа) от тях и са оформяли народ и държава. Това са били българите. Иначе как да си обясним,че останалите са приели да се наричат българи,а не славяни например. Невъзможен е сценарии при който голямо,безлично и хрисимо население (фалахи,както е термина. Вижте в речниците какво означава),да претопи държавнотворчески народ от малцинство. Абсурд!

Трето,никой досега не е доказал,че склави е равнозначно на славяни. Никой.

Четвърто,посещавал съм много музеи в България и чужбина,но никъде не съм видял славянски артефакт. Поне един. У нас има какви ли не тракийски артефакти,но славянски няма.

• Потребител
Публикува
Преди 9 минути, Евристей said:

Това, че са тюркоговорящи през VII век съвсем не означава, че са дръпнати, кривокраки, грозни и идващи от недрата на Азия.  Куманите са били тюркоговорящи, ама за ханшите им се редят на опашка и Рюриковичите и Асеневци и Маджари, че и Германци

Аз съм напълно съгласен с това което казваш, но има една подробност. Ако са европеидни и са говорели на тюркски трябва да се замислим и отговорим защо. Това впрочем за всички, които клонят към тюркски език на пра-българите. Понеже ще дам пример подобен на твоя: башкирите, които чисто антропологично са половината европеидни, а другата половина азиатци и говорят всичките на башкирски език, който е тюркски. 

Е няма как да имаш един и същи народ, който едната половина изглежда тотално различно от другата и говори тюркски език. Ясно е че едната част е възприела езика от другата. Няма как да има друго обяснение. Така че пра-българите, ако са били европеидни и са говорели на тюркски език това има само едно обяснение - че е взет език от някъде (най-вероятно от хуните), а не техния оригинален. Съответно трябва да се разбере кой им е оригиналния език.

• Потребител
Публикува
Преди 2 часа, Евристей said:

Мисля, че вие противниците на тюрската теория (да кажа, че аз не съм неин поддръжник) отивате в една крайност, която някъде се явява и до известна степен като тролене.

То затова и не може да се получи смислена дискусия. Винаги от едната или от другата страна (доколкото са останали поддръжници на тюркската теория) неминуемо се стига до монголоиди, ниски ръстове, номади, тангри и тем подобни.

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!