Отиди на
Форум "Наука"

25% анатолийско-византийски компонент в съвременните българи.

Recommended Posts

• Потребител

Това за Калоян го каза, да отрече високият ръст на българите.

...

@БатеВаньо Този език не го владея. За това търсих субтитри. Не съм го гледал в повече още. Но какво ново да очакваме. Всички завършили за да имат различно от 2, трябва да заучат предаденият материал. Такава е закваската на учените ни.

• Мнения 396
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

• Потребител
Преди 15 часа, БатеВаньо said:

Гледах го вече. Ако не друго старата България е дадена там, където и ние казваме от доста време. 

• Потребител
Преди 36 минути, miroki said:

Всички завършили за да имат различно от 2, трябва да заучат предаденият материал. Такава е закваската на учените ни.

Доколкото знам във всички училища по света учениците заучават предавания материял и написаното в учебниците.

• Потребител
Преди 15 часа, БатеВаньо said:

Пускането на такива клипове без коментари си е чиста проба тролене. Някакви тюркски или маджарски клипчета от нета какво общо имат с науката!? ДОста глупави и неадекватни намеци се правят с такива постове.

• Потребител
Преди 7 часа, tantin said:

Нашия човек добре ги е наприказвал пак. Толкова добре отдавна не беше се изказал. Чак се замислям няма ли някакъв поне минимален шанс събитията да са се случили спрямо неговата интерпретация ?

Но уви. Нещата са доста по объркани. Тоя път и объркването си пролича много здраво по време на интервюто. Прабългарите били някакви сармати от Кавказ, там от равното до Кубан. Идентифицирали ги били благодарение на погребенията - някакви си каменни кутии или подобно. Касетни..

И как си е повярвал, та просто все едно го е заслепила тази версия.

Препъни камъните са много повече  от съвпаденията, но когато някой сляпо търси съответно намира и даже много.  Иначе пак познатите ни неща за 30-40% гени на прабългарите. Тия прабългари всъщност не били прабългари-тюрки , а си били чист сорт индо-европейски сармати..

Лингвистиката била много трудна наука. Лингвистично няма ни една подсказка за подобно. То ако ме питате мен и археологически няма , но аз не разбирам от археологията. Костите, грънците и касетните гробове никак не могат да ни говорят. Интересно е интервюто за гледане и слушане, но пък как си ги измисля и как си вярва.. А приятелчето услужливо предлага въпроси и все към генетиката препраща, а нашият доктор гледа как да се измъкне от тая област, понеже там не е особено компетентен. Но върхът на тортата или как да го кажем: супер-изненадата:  Волжска България (тоест чувашите или подобно)  и там си били наследници на прабългарите.. Абсурдното че при цялото това отричане на тюркските елементи,  Чобанов твърди че и тези от Волжска България и те били наследници на прабългарите..

А на това вече здраве му кажете.. Как си го представяте при тези 30-40% прабългарска кръв и гени - за някакви си 100- 200 години и не останало нищо от митичния сарматски език (според хипотезата на доктора)..

Тоест цялата тая работа се крепи на нищото.. С толкова много говорене за пореден път си пролича отчайваща липса на познания по генетиката и също така особено голяма неграмотност към лингвистиката. Но явно че другаря Вожд, бащата на народите и социален инженер другаря Сталин е виновника на всичките ни тези беди и неволи..  (много забавно интервю, препоръчвам ви го). 

Тантине, пак си натролил форума с тюркоманските си античобанови и антисарматски полюции. Не можеш и на малкия му пръст на Чобанов да стъпиш. Ако бях модератор тук изхвърчаше на момента заради прокламиране на псевдонаука и заради постоянното тролене на всяка тема в която се говори за фактите относно сарматския произход на прабългарите.

• Потребител
Преди 6 минути, makebulgar said:

Доколкото знам във всички училища по света учениците заучават предавания материял и написаното в учебниците.

Да, само, че в нашите пише лъжи. В най-новите не знам. Дори от последното ми висше, минаха няколко десетилетия.

За това написах, че такава е закваската на нашите. Няма какво да се очаква от тях. 

Може би като се смени още едно поколение....

• Потребител
Преди 24 минути, miroki said:

Да, само, че в нашите пише лъжи. В най-новите не знам. Дори от последното ми висше, минаха няколко десетилетия.

За това написах, че такава е закваската на нашите. Няма какво да се очаква от тях. 

Може би като се смени още едно поколение....

Значи само тролиш тук без дори да си чел какво са писали учените днес. На общо основание оплюваш всички, нагнетявайки омраза. 

• Потребител
Преди 46 минути, makebulgar said:

Пускането на такива клипове без коментари си е чиста проба тролене. Някакви тюркски или маджарски клипчета от нета какво общо имат с науката!? ДОста глупави и неадекватни намеци се правят с такива постове.

Аз казах, че клипа е визуализация на текущ (стар от времето на соца, когато се каляваше стомата) тренд, потвърден и от Чобанов, с единствена разлика, че вместо прабългари -тюрки имаме прабългари -тюркизирани. Останалото е добре познатата стара мъгла. Тоест, няма ново, не врат ами шия. :)

И на мен ми изглежда доста глупава ситуацията. Ако знаеш колко често се въздържам да не нагрубя някого, ама всеки си носи капацитета. Надеждата, че авгиевите обори ще бъдат зачистени, умира последна. :)

• Потребител
Преди 28 минути, makebulgar said:

Значи само тролиш тук без дори да си чел какво са писали учените днес. На общо основание оплюваш всички, нагнетявайки омраза. 

Не ставаш за науката маке..  Каква омраза и какво чудо ?  Аз Доктора много обичам да си го гледам и слушам. Много ми е приятен. Културен и възпитан човек, за разлика от Южняка, дето.. знаеш какви ги изприказва и сътвори тука.. Май ти си тоя дето не чете и не разсъждава ? Липсва ти критично мислене, в смисъл на научно ориентирано такова.. Това не е като да си нарочиш някого и да го ругаеш по форуми.. Критичното мислене критикува грешки в тезата, в методологията, в резултатите или анализа.. А не  да се критикува човек в прекия смисъл.. Това последното им предаване си е направо за шоу и забава.. Но ти явно не си го гледал дори. 

• Потребител
Преди 32 минути, makebulgar said:

Глупав изказ. Наричаш тролене, посочването на явна лъжа. Ти днес учил ли си в университет за да знаеш какви лекции четат днес? И изобщо не са длъжни да го правят по учебник. Аз показвам резултатът от ученето, което показва ученият.

Малко по-горе съм написал точното мнение за гледаният клип.

Чобанов директно каза, че българите минали след сърната. (Минаването по хунската легенда) За това бил водачът ни Авитохол, понеже произлиза името от сърна. Това видя ли го?

Това си е лъжа, такава хроника за българи няма.

Чобанов директно написа/и чете лекция (и съм го качил във форума), че местополежението на СВБ е при Фанагория. Което е невярно. В това му интервю спомена за Таманския полуостров. Където е същата Фанагория. Същата в която изворите пишат, че живеят евреи и около нея много различни народи, а не българи.

Дори в тюркоезичният филм, от малко по-горе са определили България, точно там, където доказваме от много време. В ляво и над Азовско.

Нека археолозите си работят и поне не пречат. Овчаров и той така започна, ако си спомняте.

• Потребител
Преди 14 минути, tantin said:

Не ставаш за науката маке..  Каква омраза и какво чудо ?  Аз Доктора много обичам да си го гледам и слушам. Много ми е приятен. Културен и възпитан човек, за разлика от Южняка, дето.. знаеш какви ги изприказва и сътвори тука.. Май ти си тоя дето не чете и не разсъждава ? Липсва ти критично мислене, в смисъл на научно ориентирано такова.. Това не е като да си нарочиш някого и да го ругаеш по форуми.. Критичното мислене критикува грешки в тезата, в методологията, в резултатите или анализа.. А не  да се критикува човек в прекия смисъл.. Това последното им предаване си е направо за шоу и забава.. Но ти явно не си го гледал дори. 

,Аз също съм му фен. Много увлекателно презентира тезата си и мисълта му тече бързо. 

Единствено като чуя Кавказ и прабългари в едно изречение и студена капка пот се стича бавно от едната страна на челото ми. 😀

• Потребител

Допускам, че е заради касетите. Друго обяснение нямам. Но им се доверява пренебрегвайки неархеологическите извори. Които, касети може би да се свържат от около Птолемеево време +-200г. с българи.

И аз го харесвам пъти над останалите и за това се дразня за това.

За това и лекциите му следя.

Има професори, които ми се извиняваха, един  ме пита, "как да се изпикая на трудът си"? За това си тържи тезата. Евала, че си го каза. Посъветвах го, да го надгради с новостите, тъкмо ще издаде още книги. Мисля, че не ми се разсърди.

• Потребител
Преди 2 часа, tantin said:

E с тролове явно не трябва да се спори. Има логика в това Чобанов, Стамов и други учени да спрат да пишат тук. Когато няма кой да блокира троловете, форума се превръща в трол форум. Трябва да се прекръсти на Форум Трол БГ и тантин да стане глобален модератор. 

Редактирано от makebulgar

• Потребител
Преди 52 минути, makebulgar said:

E с тролове явно не трябва да се спори. Има логика в това Чобанов, Стамов и други учени да спрат да пишат тук. Когато няма кой да блокира троловете, форума се превръща в трол форум. Трябва да се прекръсти на Форум Трол БГ и тантин да стане глобален модератор. 

Приятелю, аз вече съм спрял да пиша тука, и не заради тебе. Дори и да сложа нещо тук, веднага го слагам и на алтернативния форум, за да не ми отива труда по писането на вятъра. Мен си ме трият тука вече за "здрасти".. Ако случайно прочетеш нещо, то е защото супервайзорите са били доста заети..  Последния път за колко време ме бяха блокирали, 5 месеца ли беше ? Да не би това да подобри нивото ви докато ме нямаше ? Съмнявам се. 

• Потребител
Преди 10 минути, tantin said:

за да не ми отива труда по писането на вятъра

ако труда ти е вятър работа може и да е по-добре да отива на вятъра. 

фактът, че смяташ разни твои тролски коментари за труд, който трябва да се съхранява за бъдещето, говори много. 

много лесно е да си пазиш трудовете например в академия.еду или другаде, но там лесно ще те оценят по достойнство и няма да те четат, ако пишеш глупости и ад хоминем омразни текстове към учените. 

• Потребител
Преди 1 час, makebulgar said:

Има логика в това Чобанов, Стамов и други учени да спрат да пишат тук.

Естествено че има логика. Какво по-точно по темата да се коментира в написаното по тази страница???

Преди 57 минути, tantin said:

Последния път за колко време ме бяха блокирали, 5 месеца ли беше ? Да не би това да подобри нивото ви докато ме нямаше ? Съмнявам се. 

Не го подобри, но поне не го влоши както в момента.

Между другото за какво беше темата? Някой спомня ли си?

• Потребител

Засрамете се Маке и Янков, никой от вас изобщо не коментира поредната порция откровения на доктор Чобанов, а се нахвърлихте веднага срещу мен. Явно много ви е липсвало моето присъствие ако с такова внимание ме обсипвате. Но все пак изгледайте моля ви видеото с доктора, и коментирайте по същество. Забравете за моето присъствие тук, аз минавам все по-рядко и случайно..  Видеото го сложи по-горе Тервел, не е от мен. За 5-ти път повтарям - интересно е това видео и имате какво да кажете по него.. (Вместо да се нахвърляте без основания към мен)..

• Потребител

Между другото: да припомня на Янков , че темата е за 25-те % анатолийско-византийски компонент ( но това е по Южняка) .. По другата версия на партнера на Южняка излиза че процентите дори набъбват до някакви си 30-40 - но те не били анатолийско -византийски, ами сарматски..

А сарматите пак по Чобанов били самите прабългари, или нещо такова. Дори да ги преразкажа или да ги повторя не ми се отдава... Но няколко човека вече си направиха труда да запишат в писмен вид твърденията на доктора и резултатът е потресающ.. (Най-добре вижте оригинала и не ме коментирайте мен)..

• Потребител

Истината е, че няма нищо ново. Науката за момента не предлага нищо неизвестно. На мен специално ми е досадно да се преповтарят едни и същи опорки и затова се вторачваме в потенциални грешки. А тях ги има....., не е като да няма.(Като се сетя и продължавам да недоумявам как при толкова писмени сведения, хиляди, десетки хиляди изследователи допускат една и съща грешка при локацията на СВБ. Единственото ми логично обяснение е, че сляпото доверие в авторитета не е много продуктивно. И тук си прав, че критичното мислене все още е подценено при нас) :)

Дори и от тази тема резултата е никакъв до момента.

Предполагам, че Южняка ще се появи отново, когато има какво конкретно да каже. А ако има новини по темата, то те биха дошли директно от изследването. До тогава може единствено да се преизпита доброто старо във вид на дискусия.

Само за пример ще дам едно участие с Павлов от преди година. Обясняваше нещо от сорта, че той бил единствения който дръзнал да заяви пред гилдията, че ВБЦ паднало не 1396 а 1422. Има ли смисъл да се коментира!? :)

Редактирано от БатеВаньо

• Потребител
Преди 1 час, tantin said:

Между другото: да припомня на Янков , че темата е за 25-те % анатолийско-византийски компонент ( но това е по Южняка) .. По другата версия на партнера на Южняка излиза че процентите дори набъбват до някакви си 30-40 - но те не били анатолийско -византийски, ами сарматски..

А сарматите пак по Чобанов били самите прабългари, или нещо такова. Дори да ги преразкажа или да ги повторя не ми се отдава... Но няколко човека вече си направиха труда да запишат в писмен вид твърденията на доктора и резултатът е потресающ.. (Най-добре вижте оригинала и не ме коментирайте мен)..

Не, не е точно така. Казва, че византийското си е от 10 до 20 дошли през славяните. А хуните били предрешени сармати от кавказ с тюркска върхушка, които се измешили с антите и така дошли на дунава, ... на два пъти. Чакали са 2 века и са започнали да се "съединяват" като по Радой Ралин.

От видеото хуните са прабългарите, не сарматите. Но пък нали сарматите били хуни, то май наистина прабългарите са сарматите. Това можеше отдавна да се каже. Вадиш картата на Певтингер и гледаш, цяла източна Европа някакви сармати. Прабългарите е ясно вече че са не по-далече от източна европа, тоест някакви сармати. 😀

Редактирано от БатеВаньо

• Потребител

Тезите на Тодор Чобанов, застъпени в книги, статии и интервюта, могат да се сведат до две – 1) Прабългарите идват от Кавказ; 2) Прабългарите са сармати.

1) Кавказ. На базата на археологията той открива паралели между некрополи от района на Кубан и прабългарски некрополи от района на Шумен – погребален ритуал, ориентация на погребенията, керамика. На базата на лингвистиката свързва имената Аспарух и Кормесий с Кавказ и Иран. На базата на историческите извори за Вунд локализира българите на север от Армения. На базата на монументалната архитектура в Плиска открива влияния от Сасанидски Иран. На базата на генетиката намира връзка между средновековните българи и населението в Кабардино – Балкария. Последното във връзка с непубликуваните български проби, но май само по хаплогрупи. На Тодор Чобанов прабългарите му трябват на Кубан, не на Буг, да не говорим за Белград и Средния Дунав. В случай на сериозна дискусия за нова локация на Стара Велика България (например в района на Буг), меко казано не очаквам да е от първите, прегърнали новата идея. Поне в началото.

2) Сармати. При антропологичния анализ на черепите в прабългарските некрополи в днешна Североизточна България се установява, че това са европейци, а не монголци. Щом не са тюрки, значи са сармати. Горе-долу това е основната логика. Може да са тюркизирани сармати – тенгристи с конски опашки. Но са бели европейци, а не жълти монголци. В цитираното интервю той заявява, че „основната маса на хунските племена – това са си източноевропейско население, сармати, готи, това са нашите прадеди“. Аргументът e Именникът на Българските владетели и Авитохол. След това Ирник повежда отстъпващите хуни (а.к.а. сармати = прабългари) към Добруджа, оттам към Кубан. По пътя прабългарите се смесили с антите. Аспарух води на Дунав население с много прабългарски и малко антски произход. След създаването на държавата тези прабългари разширяват владенията си на запад и юг и интегрират славяни, които не са чисти славяни, а смес от много славяни и малко местно население (романизирани траки).

На базата на тези разсъждения Тодор Чобанов дава следната схема за средновековните българи (за които казва, че „това сме ние“):

Славянски компонент – около 50%.

Прабългарски компонент – около 40%.

Местен компонент – 10-20%.

В този модел не виждам „25% анатолийско-византийски компонент в съвременните българи“ от заглавието на темата.

• Потребител
Преди 10 часа, БатеВаньо said:

Истината е, че няма нищо ново. Науката за момента не предлага нищо неизвестно. На мен специално ми е досадно да се преповтарят едни и същи опорки и затова се вторачваме в потенциални грешки. А тях ги има....., не е като да няма.(Като се сетя и продължавам да недоумявам как при толкова писмени сведения, хиляди, десетки хиляди изследователи допускат една и съща грешка при локацията на СВБ. Единственото ми логично обяснение е, че сляпото доверие в авторитета не е много продуктивно. И тук си прав, че критичното мислене все още е подценено при нас) :)

Дори и от тази тема резултата е никакъв до момента.

Предполагам, че Южняка ще се появи отново, когато има какво конкретно да каже. А ако има новини по темата, то те биха дошли директно от изследването. До тогава може единствено да се преизпита доброто старо във вид на дискусия.

Само за пример ще дам едно участие с Павлов от преди година. Обясняваше нещо от сорта, че той бил единствения който дръзнал да заяви пред гилдията, че ВБЦ паднало не 1396 а 1422. Има ли смисъл да се коментира!? :)

Истината е нещо относително. За мен истината е че има нови неща и то от десетилетия, но гилдията се е "капсулирала" и тези нови неща не стигат до нас любителите. Явно сме недостойни за височайше внимание.

• Потребител
Преди 30 минути, Александър 333 said:

Тезите на Тодор Чобанов, застъпени в книги, статии и интервюта, могат да се сведат до две – 1) Прабългарите идват от Кавказ; 2) Прабългарите са сармати.

1) Кавказ. На базата на археологията той открива паралели между некрополи от района на Кубан и прабългарски некрополи от района на Шумен – погребален ритуал, ориентация на погребенията, керамика. На базата на лингвистиката свързва имената Аспарух и Кормесий с Кавказ и Иран. На базата на историческите извори за Вунд локализира българите на север от Армения. На базата на монументалната архитектура в Плиска открива влияния от Сасанидски Иран. На базата на генетиката намира връзка между средновековните българи и населението в Кабардино – Балкария. Последното във връзка с непубликуваните български проби, но май само по хаплогрупи. На Тодор Чобанов прабългарите му трябват на Кубан, не на Буг, да не говорим за Белград и Средния Дунав. В случай на сериозна дискусия за нова локация на Стара Велика България (например в района на Буг), меко казано не очаквам да е от първите, прегърнали новата идея. Поне в началото.

Ако това е тезата е разклатена поради точка 2. Ако някой се страхува от градивна критика, още по-зле. Аз се зачудих защо се получи затишие след опровергаването на Кубан за СВБ. Вместо да има сериозен научен отзвук. Това е основополагащо значимо.  А видяхте ли как картата на България, на видеото горе е изнесена до Волга. Точно където пише в Ашхаразуйц, че е тръгнал Аспархрук. Това е другото основополагащо откритие.

1. В района при Кубан живеят хуните утигури. Има сведение за 100 000 хуни от него район, заселени в сегашна България. И е съвсем нормално, ако те са имали този обичай с касети да се прехвърли у нас. Те са точно там. Но когато търсиш нещо, ще го намериш.

2. За изворите на Вунд, става въпрос за годината 200-300 от н.е. Дори има и съмнения за п.н.е.   Там добре знаем за меотите и боспорите в района, а не българи. Дори и да има българи, те са в самият Кавказ и по-вероятно от южната му страна, за да са слезли от южната му страна чак към Колхида и Вананд, както писа в северна Армения. Което означава, че изобщо не са били на Кубан. Трябва да се търсят погребални касети в Колхида или Вананд за да имат връзка с Арменските извори. А те не са там. Ако ще има връзка с боспорци и меоти тогава може би меотите са българите. Което е допустимо, обаче се преплита с недопустимото от науката свързан с град Мирмикрия и мирмидоните.

3. Може би се визира Ашхарацуйц с купи дучи, болкар (за това го писах вчера). Които май ще излязат балкарците, които са от около или преди Птолемеево време, понеже ги сравняват с него, като мерило. Те пък са във вътрешността и близко до касетите мисля около Ставропол.

Историята показва, че българите се местят. Дори и само да е по Аспарух. Нищо не пречи да са били във Вананд и да са се преместили на Днепър. Или са били други. Просто да си развие тезите по-обосновано. Става дума за много години разлика. Също има връщане на Баян на юг. Което той посочи. Не пречи с хазарите да са се преместили. Но то е отпосле. Защото русите ги срещат на Днепър. Дори не пречи да са владеели целият ареал, без конфронтираните зони, в които пише, че живеят други.

Преди 30 минути, Александър 333 said:

2) Сармати. При антропологичния анализ на черепите в прабългарските некрополи в днешна Североизточна България се установява, че това са европейци, а не монголци. Щом не са тюрки, значи са сармати. Горе-долу това е основната логика. Може да са тюркизирани сармати – тенгристи с конски опашки. Но са бели европейци, а не жълти монголци. В цитираното интервю той заявява, че „основната маса на хунските племена – това са си източноевропейско население, сармати, готи, това са нашите прадеди“. Аргументът e Именникът на Българските владетели и Авитохол. След това Ирник повежда отстъпващите хуни (а.к.а. сармати = прабългари) към Добруджа, оттам към Кубан. По пътя прабългарите се смесили с антите. Аспарух води на Дунав население с много прабългарски и малко антски произход. След създаването на държавата тези прабългари разширяват владенията си на запад и юг и интегрират славяни, които не са чисти славяни, а смес от много славяни и малко местно население (романизирани траки).

Тук пороблемът е, че българите по арменските са преди тези хуни. И е прав, че утигурите са при Кубан и повече българи там няма. Но Авитохол от 125 година не се връзва никак, да се кръсти така на миналата сърна през 4 век, която се води и вол по някои автори. Дори да приеме, че е династия и годината му на сдаване, става 425, а той Руа още е жив и Атила не е почнал. Когато идва династия Ернах за  след 150 години до 575. НО с еползва извора за определяне на име, но не и за определяне че българите са от 125 г. оттатък Дунав някъде. А не в Колхида.

Тук е вторият проблем, че до тази година, не бяхме видели, че Аспарух тръгва от вододела Дон - Волга над приближаването на двете реки по Ашхарацуйц. До сега беше неправилно забит уж при Кубан, ей така. Дори коне намериха на Кавказ, без да се видят дивите бели коне на Буг. 

Това е второ важно нещо. И е родено тук от нашият форум. И това неправилно ситуиране е дало повод да закарат българите там. Явно там са искали да бъдат при Кубан, за това на наместени изворите да се търси там.

Пак казвам, като търсиш нещо, все ще намериш. Дори да е само пушекът, че някой е минал от там.

Когато един извор се нагласи да отговаря на наш модел, тогава се променя за всички модели. И тогава почват да съвпадат по-малко нещата. Не бива да стъпваме на грешни основи.

Вероятно е станало обединението на хуни, българи, оногури и котраги и след това всичко се омешва. Щом имаме извор, който посочва подобно нещо.

И е прав. Най-вероятно и балкарците ще излязат родствени.

....

Моят скромен принос за форума /за някои тролене/, е:

-Определяне на българите по Йорданес над Черно море, след като видях, как неправилно ги закараха на друго място използвайки неправилни посоки, нищо, че го направи професор.

-Развенчаване за мита за Кубан, че е Куфис. И ситуирането на Куфис в басейна на Днепър. Документ който не беше публикуван в ГИБИ. Написан, че го има но го няма. Както и допълнително определяне мястото на СВБ с английските варианти на Теофан.

-Развенчаването на мита, че Аспарух по Ашхарацуйц тръгнал от Кавказието и определяне местоположението на Конската планина западно от Волга. След сливането на двата притока на Волга, до завоят и наляво. Който завой става от вече друга планина. Това е зоната между Волга и Днепър от около град Болгар до приближаването на Волга и Днепър при Волгоград.

-Развенчаване на мита, че нямаме смесване с всички романизирани, склави, авари и хуни. И документиранто смесване на близо милионно население описани при св. Димитър, които никой не искаше да види.

И други дребни нещица, както и много усмивки и вероятно много сърдити съфорумци, на които се извинявам.

• Потребител

Както и да е, засега по степите по време на СВБ се откриват само кавказци, източноазиатци и разни смесици с тях. Ясни следи от славяни не се намират, даже леко спорните готи от Черняхово вече ги няма.
А ние пряка връзка нямаме нито с кавказци, нито с източноазиатци, освен някакви остатъчни проценти, ако може да се съди по хаплогрупите. Няма начин да сме 40% наследници на прабългари, ако са дошли направо от СВБ.

• Потребител
Преди 1 час, genefan said:

Както и да е, засега по степите по време на СВБ се откриват само кавказци, източноазиатци и разни смесици с тях. Ясни следи от славяни не се намират, даже леко спорните готи от Черняхово вече ги няма.
А ние пряка връзка нямаме нито с кавказци, нито с източноазиатци, освен някакви остатъчни проценти, ако може да се съди по хаплогрупите. Няма начин да сме 40% наследници на прабългари, ако са дошли направо от СВБ.

А сармати и скити има ли в степите по време на СВБ?

Редактирано от makebulgar

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!