Отиди на
Форум "Наука"

25% анатолийско-византийски компонент в съвременните българи.

Recommended Posts

• Потребител
Публикува

Поздравления за Стамов за лекцийката.. За начинаещи е супер !! Честно.

Дори  в частта за QPAdmin...   На 14-та минута. Това си е направо шедьовърско..

Чуйте само следното: "QPAdmin е софтуер, който се опитва да създаде българския геном от генома на други народи ". 

Да не речете че си измислям аз нещо, вижте го сами във видеото... 

QPAdmin се опитва да създаде българския геном... Ужасен изказ , но как да е..  Има по-добри начини как да се каже основната мисъл.. Това за съжаление трябва да го игнорират начинаещите, тоест не е това начина да се каже.. 

image.png

• Мнения 601
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

• Потребител
Публикува

Правилния изказ би бил да се каже: "моделира" вместо "създаде"..   Много ме съмнява че тия модели с QPAdmin показват действителната конструкция, щото в много случаи елементите на модела са по-късни отколкото са най-древните обитатели на Балканите , подобно Бачо-Киро. А  за създаване през QPAdmin, това е просто нелепо..

• Потребител
Публикува

Още една много интересна дума ползва Стамов: "одомашаването"...

image.thumb.png.dc11f9f648acd5eb1a472ed533afb7d8.png

Тая дума е дотолкоз странна за преводаческите умения на гугъл, щото субтитрите не успяват да намерят подобна дума и това е разбираемо..

Аз тая дума никога не съм я ползвал и дори не бях сигурен че такава дума съществува. Но Стамов я ползва поне 20 пъти в лекцията си.

Поздравления ..

По отношение на коня: аз бих ползвал "опитомяване", дресиране и подобно..

Одомашаване на коня ми звучи доста нелепо.. ( Нелепо мисля че е сръбска заемка, лепо-нелепо, недобро, нехубаво).. В българския език "нелепо" е в смисъл на неуместно, не на място.. Неправилно.

По отношение на "дресиране" французите казват: "apprivoiser".  

Което пък явно идва от : "

Inherited from Vulgar Latin *apprīvātiāre, from Latin prīvātus (deprived; freed, released), perfect passive participle of prīvō (to bereave, deprive; to free, release).

тоест сродно от "приватизирам", присвоявам..

Английската дума за "опитомявам" също изглежда да е с корени от латинския:

Old English tam (adjective), temmian (verb), of Germanic origin; related to Dutch tam and German zahm, from an Indo-European root shared by Latin domare and Greek daman ‘tame, subdue’.

латинское domus /домус/ «дом, жилище». В латинском языке есть также однокоренное слово dominus /доминус/ «господин, хозяин, владелец дома». Современный глагол ДОМИНИРОВАТЬ, произошедший от ДОМ, означает «главенствовать, быть высшим в иерархии». По-моему, корень *dem- «подчинять, создавать > строить» является составным и происходит от сочетания двух древнейших первокорней: *deh- «малая часть» и *mey- «связывать воедино, подчинять одно другому».

Така че донякъде  "одомашаването" изглежда е сродна дума с "доминирам", дом, домашен..доминантен и подобни..

Но що ли трябва да си усложняваме дотолкоз живота ? Все пак Стамов можеше да прибегне до по-простичната думичка.. 

• Потребител
Публикува (edited)

В частта за траките Стамов е неотразим:  на 37-ма минута. 

След като неолитните култури на Балканите се дестабилизирали: празно място не бывает (не знам ще в тоя момент се ползва русизъма)..

Някакви анатолийци се преместили на Балканите, същите били свързани с Месопотамия. Тази група (Анатолия) или от Месопотамия имала 20 % в бъдещите траки.

Значи (цитирам го)  20 % червеното ( ямна), 20 % жълто ( анатолийците с връзка Месопотамия)  и... ( най-интересното)  20%,  повече от 20% всъщност 60 %.. 

български неолит.. ( поне да го беше казал балкански, вместо български)...  

37-ма минута непременно я вижте.. 

.. около 47-ма минута нещата стават доста омесени и трудно разбираеми.. Няма да коментирам в тази част. 

Редактирано от tantin
  • Потребител
Публикува

48-та минута: германския етногенезис.. Лаконично и набързо. (според мен и невярно). От римската империя нагоре към Скандинавия и после наобратно..  По пътя германците абсорбирали балтийски и славянски компоненти.   В тази част Стамов си ги приказва свободни приказки в негов си стил. 

• Потребител
Публикува (edited)
Преди 4 часа, Янков said:

И успя да прочетеш трите тома на латински за по-малко от час? Възхитен съм. Би ли ме осветлил точно какво пише тогава, че не съм я преглеждал поне от три-четири години и не си спомням дословно всичко?

Много е лесно даже. Дърпаш си книгите в .pdf with text или OCR варианти, даваш Ctrl+F, пишеш ключови думи Bulg, Sarmat (не е нужно да са целите) и вече имаш всички упоменавания на въпросните народи/ключови думи в цялата книга. За един час се преглеждат и превеждат референциите в един том от 600-700 страници. Модерни технологии, какво да ти кажа.

Sarmaticae gentes sub Hunnorum, Slavinorum, Avarum, Bulgarorum nomine jam olim finibus egressae magnam partem Iliyrici, Pannoniae, Germaniae insederant.

Сарматските народи, под имената на хуни, славяни, авари и българи, отдавна са се разширили отвъд първоначалните си граници и са се заселили в голяма част от Илирик, Панония и Германия.

Itaque Scythiam in tres magnas nationes divido Fennos, Sarmatas Turcas; ex quibus Sarmatae occidentem, Turci orientem, Fenni trans utresque septentrionem colebant. Sub Fennis Lapponas (forte et Estios), Hungaros, et horum superstites progenitores Euroboreos comprehendo; sub Sarmatis Slavinos, Alanos, Roxolanos seu Russos, Hunnos, Bulgaros, Chazares.

Така Скития се разделя на три големи нации: фини, сармати и турки; от тях сарматите обитават запад, турките изток, а фините, простиращи се отвъд двете, обитават север. Под финландците спадат лаппонците, може би също и естите, унгарците и техните оцелели евроборейски прародители; под сарматите славяните, аланите, роксоланите или русите, хуните, българите и хазарите.

Sambiae nomen hodieque pars Prussiae retinet; vox est, ut Zembla quae nihil aliud indicat in lingua Sarmatica quam regionem uti non raro populi iis nominibus appellantur quae nihil aliud homines aut populum significast.

Името Самбиае все още запазва мястото си в днешна Прусия; това е термин като Зембла, който на сарматския език просто обозначава регион, тъй като често хората се наричат с имена, които не означават нищо повече от място или регион.

За мен лично това е си е чист стил Птолемей, където имаш основно географско класифициране на народите без особено вникване в техния произход. Просто си личи от текста. На изток са едни, на запад други на север трети. Ама близки народи ли са или не - не се упоменава. Няма да споменавам и очевидните сериозни противоречия с много други исторически източници.

Редактирано от D3loFF
  • Потребител
Публикува
Преди 1 час, tantin said:

Още една много интересна дума ползва Стамов: "одомашаването"...

image.thumb.png.dc11f9f648acd5eb1a472ed533afb7d8.png

Тая дума е дотолкоз странна за преводаческите умения на гугъл, щото субтитрите не успяват да намерят подобна дума и това е разбираемо..

Аз тая дума никога не съм я ползвал и дори не бях сигурен че такава дума съществува. Но Стамов я ползва поне 20 пъти в лекцията си.

Поздравления ..

По отношение на коня: аз бих ползвал "опитомяване", дресиране и подобно..

Одомашаване на коня ми звучи доста нелепо.. ( Нелепо мисля че е сръбска заемка, лепо-нелепо, недобро, нехубаво).. В българския език "нелепо" е в смисъл на неуместно, не на място.. Неправилно.

По отношение на "дресиране" французите казват: "apprivoiser".  

Което пък явно идва от : "

Inherited from Vulgar Latin *apprīvātiāre, from Latin prīvātus (deprived; freed, released), perfect passive participle of prīvō (to bereave, deprive; to free, release).

тоест сродно от "приватизирам", присвоявам..

Английската дума за "опитомявам" също изглежда да е с корени от латинския:

Old English tam (adjective), temmian (verb), of Germanic origin; related to Dutch tam and German zahm, from an Indo-European root shared by Latin domare and Greek daman ‘tame, subdue’.

латинское domus /домус/ «дом, жилище». В латинском языке есть также однокоренное слово dominus /доминус/ «господин, хозяин, владелец дома». Современный глагол ДОМИНИРОВАТЬ, произошедший от ДОМ, означает «главенствовать, быть высшим в иерархии». По-моему, корень *dem- «подчинять, создавать > строить» является составным и происходит от сочетания двух древнейших первокорней: *deh- «малая часть» и *mey- «связывать воедино, подчинять одно другому».

Така че донякъде  "одомашаването" изглежда е сродна дума с "доминирам", дом, домашен..доминантен и подобни..

Но що ли трябва да си усложняваме дотолкоз живота ? Все пак Стамов можеше да прибегне до по-простичната думичка.. 

Българският език позволява създаването на нови думи сравнително лесно, поради своята аналитичност. 

Одомошаване може да не изглежда правилно, дори може и да не съществува. Но се възприема смислово от пръв прочит.

Като например думата инджикипляктор. Няма такава реално. Въпреки това се е използвала надлъж и на шир, и хората я възприемат в точния и смисъл, който не е много конкретен, но достатъчно ясен за да няма допълнителни пояснения.

• Потребител
Публикува
Преди 2 часа, tantin said:

48-та минута: германския етногенезис.. Лаконично и набързо. (според мен и невярно). От римската империя нагоре към Скандинавия и после наобратно..  По пътя германците абсорбирали балтийски и славянски компоненти.   В тази част Стамов си ги приказва свободни приказки в негов си стил. 

С една дума, бъдещите славяни са се пръкнали от микса между сармати, немци и германци, и балти. Не е невероятно и звучи по достоверно както е обсъждано много пъти преди, отколкото легендата за пасторалните пацифисти от припятските блата, които асимилират и абсорбират всичко по пътя си.

• Потребител
Публикува (edited)
Преди 8 часа, БатеВаньо said:

С една дума, бъдещите славяни са се пръкнали от микса между сармати, немци и германци, и балти. Не е невероятно и звучи по достоверно както е обсъждано много пъти преди, отколкото легендата за пасторалните пацифисти от припятските блата, които асимилират и абсорбират всичко по пътя си.

По принцип изобщо не е толкова просто. Венетите обикалят Европа преди да се установят в източната ѝ част. Погледни картата в темата:

Но ако можем да го обобщим/охарактеризираме - германци са да... и славяните и българите. Като за славяните не съм чак толкова убеден, но за българите вече съм 99% сигурен понеже сто-процентови неща в живота няма. Мигрират на изток. Влезли в контакт със скитски народи и привзели части от езика им. Скандинавците-търговци по Волга са много добър пример да си представи човек, че от Германия до Волга е имало и такива, а не само коне-ездитни, поляно-живеещи млекопитаещи.

Редактирано от D3loFF
  • Потребител
Публикува
Преди 14 часа, tantin said:

Поздравления за Стамов за лекцийката.. За начинаещи е супер !! Честно.

Мдаа, Стамов от 24та не е Стамов от 23та. Порастнал е  :)

Всичко важно е синтезирал и го предава просто и ясно. Освен това е поскрил самочувствието на владетел на абсолютната истина. Вече добре схваща, че днешната истина утре може и да не я бъде.  

Не само за начинаещи и за въвеждане на учени от историческия бранш е супер. Дано да може да я възпроизведе мотамо с шегичките, защото му се получи много добре.

От мен забележка, че би трябвало да се абстрахира от утвърдения път на движение и разпространение на славяни и германци. Генетиката може да каже друго?   Освен това, още няма терминологично изчистване - трябва да се напаснат езиковите носители с генетичните, защото в началото те задължително трябва да съвпадат. После нека си се разминават колкото искат. (пример: келти=R1b. бетон!)

Поздравления!!

• Потребител
Публикува (edited)
Преди 2 часа, D3loFF said:

По принцип изобщо не е толкова просто. Венетите обикалят Европа преди да се установят в източната ѝ част. Погледни картата в темата:

Но ако можем да го обобщим/охарактеризираме - германци са да... и славяните и българите. Като за славяните не съм чак толкова убеден, но за българите вече съм 99% сигурен понеже сто-процентови неща в живота няма. Мигрират на изток. Влезли в контакт със скитски народи и привзели части от езика им. Скандинавците-търговци по Волга са много добър пример да си представи човек, че от Германия до Волга е имало и такива, а не само коне-ездитни, поляно-живеещи млекопитаещи.

Ами гледай сега. По принцип може и да го опростим. Не е нужно да ходим назад във времето толкова много. Можем да дадем повечко кредит на произведения от сорта на Повест за изминалите години, която не е толкова късна и в същото време се опитва да бъде конкретна. Та, там славяните или славяногласните(не е нужно да са конкретен етнос) се разселват от там където е по това време угърската и българската земя - с други думи среден и долен Дунав. Експанзията на славяногласието по-лесно би се обяснила ако е на върха на копието, отколкото с еманципацията на ограничено количество пасторалисти, живеещи (оцеляващи) в блатистия и влажен терен на припят. Нали?

Редактирано от БатеВаньо
  • Потребител
Публикува
Преди 4 часа, D3loFF said:

" Все пак ако оставаш на тази вълна ето какво мисля относно самите имена и как бих ги разделил:

славянски (антийски): Бож, Мезамир, Дабрагез

гръцко: Леонтий

германо-готско: Усигард, Хилбудий, Келагаст

трако-дакийско: (каквото и да значи това): Идаризий"

Мезамир, Дабрагез,  Усигард, Хилбудий, Келагаст  - изглеждат ми ираноидни.   -мир (мер); -гез; определено! -гард, -гаст ще потърся примери.

Имай предвид, че и славяни и германци имат поставена сарматска върхушка по хунско време. 

За да бъде кашата пълна, гледай:

Вологез е тракийски жрец от племето беси.

Вологез V е владетел от династията на Арсакидите, управлявал Армения (ок. 180/186 – 191/2 г.) и Партия (ок. 191 – 208 г.).

• Потребител
Публикува
Преди 20 часа, miroki said:

Тук във форума никой не посочи прякото доказателство, че Куфис е различна от Кубан.

Би ли показал къде си виждал такова, защото една голяма част от форума двърдо казваха, че Кубан е Куфис. И аз не съм прав.

....

За часта по "Монголия" не казвам, че никой не е говорил за нея, а че аз я лансирам тук. И никога не съм пропускал да посоча и Сирийски, като вероятно единствения контрапункт. Винаги съм целял обективност. Винаги съм посочвал мястото на смесването с онези 200 000 роби почти ежегодно и природените от новия народ. Помниш че аз го пиша тук. За това говорех. Че за това има супер цветно ДНК. Това е милионно население в директен запис смесено. Дори и тази тема съм го писал. Да, аз бях. Поне от 10 години го повтарям.

...

Ако си спомняш за положението на Аспарух по Ашхарацуйц, никой не беше поглеждал за тази локация и ти имаше доблестта да ми го кажеш директно, че е нещо ново.

...

Колко човека посочиха тук във форума, че в английският вариант на Теофан пише от тази страна към Фанагория са евреите и други народи, а към Куфис са българите. От което също се разбира достатъчно добре, че се визира от ляво на Керч. От което се разбира и че на Крим са били българи.

Но след ключовото развенчаване на Кубан настана тишина.  Аз затова се изненадах.

Явно всеки си гони някакви тези и нищо друго не го интересува.

Както един професор ми каза, няма да се изпикая на трудът си.

От доста време като попитам някой нещо се мълчи. Единственият шанс за отговор е като спусна теза, тогава вече почва яростно опровергаване. И ако успея да я защитя си я затвърждаваме. От няколко години само този номер върви тук. За това понякога се стига и до грешки. За което се извинявам. Не се срамувам да призная като съм сбъркал. За това и ценя всички критикуващи. Защото ми помагат.

...

Но цялото писане беше за Ант, че уж съм го видял някъде и съм се залепил за някакви нелогични тези на някого. Не съм го виждал никъде. Мое си беше заключението. По повод многото Ахилови топоними в приазовието търсих причината и заради град Мирмикрия. И беше поради един превод на латински. Един текст исках да му видя смисъла разширено по транслейтера и той ме подведе за Ант, че е на латински. После видях в речника, че не е.

С търсене се намира. А не грешат тези, които не правят нищо.

А като намеря нещо Ви го показвам тук пък да помогна на Вас. Аз книги съм издавал, но по история нямам никакво намерение.

Еми какво да направим сега, че "твоите" тези са изказани от академични учени преди десетилетия, а някои от тях - и преди повече от век. 

Това, че никой нищо не бил казал и била настанала тишина, не значи, че всички сме се съгласили с "твоите" тези, а чисто и просто значи, че на някои от нас отдавна ни писна да дискутираме с радиоточки. :)

• Потребител
Публикува

За часта по "Монголия" не казвам, че никой не е говорил за нея, а че аз я лансирам тук. И никога не съм пропускал да посоча и Сирийски, като вероятно единствения контрапункт. Винаги съм целял обективност. Винаги съм посочвал мястото на смесването с онези 200 000 роби почти ежегодно и природените от новия народ. Помниш че аз го пиша тук. За това говорех. Че за това има супер цветно ДНК. Това е милионно население в директен запис смесено. Дори и тази тема съм го писал. Да, аз бях. Поне от 10 години го повтарям.

Ако си мислиш, че ти се разбира какво точно искаш да кажеш, то си в голяма грешка.

Но ако се опитваш да кажеш, че всички във форума били твърдяли, че българите идват на Балканите от Монголия, а ти като самотен воин си се опълчил срещу това твърдение, то не знам какво да ти кажа. Тук вече навлизаме в сферата на медицината, а аз там не съм компетентен.

Ако си спомняш за положението на Аспарух по Ашхарацуйц, никой не беше поглеждал за тази локация и ти имаше доблестта да ми го кажеш директно, че е нещо ново.

Няма как да си спомня за каквото и да било, понеже отново не става ясно какво искаш да кажеш. Какво положение, каква доблест, какви пет лева?

Колко човека посочиха тук във форума, че в английският вариант на Теофан пише от тази страна към Фанагория са евреите и други народи, а към Куфис са българите. От което също се разбира достатъчно добре, че се визира от ляво на Керч. От което се разбира и че на Крим са били българи.

Какво значение има тук английският "вариант" на Теофан? Какъв английски вариант изобщо, да не би Теофан да е писал на английски? В оригинала, който за твое сведение е на гръцки, няма такива уточнения, че от едната страна били евреите, а от другата - българите.

Но като гледам явно май наистина вярваш, че е имало някакъв древен английски вариант, щом като смяташ, че анти=мирмидонци, понеже ант било означавало мравка. Е, мравка на староанглийски не е точно ант, но съм сигурен, че ще се справиш с този дребен проблем. И ето това вече е теза, за която можеш да претендираш за първооткривателство. Ако някой ден се докаже, че си прав, аз ще съм първият, който ще ти свали шапка и ще каже мерси. :)

• Глобален Модератор
Публикува
Преди 9 часа, D3loFF said:

стига да става дума за едни и същи племена.

• Потребител
Публикува
On 12.12.2024 г. at 9:11, БатеВаньо said:

Въртим се в кръг. За съжаление примера ти не се проектира по същия начин при нас освен ако имаме прабългари тюрки и славянско море.

Пробвай така

Търсиш човек на име Фелипе. Звъниш, питаш, от там те питат за уточнение кой по-точно ти трябва : Фелипе, Фелипито или Фелипао.  Тоест в този дом живеят дядо, син и внук с името Фелипе, което е едно и също за тримата, но за удобство се изменя с наставка/представка.  Да, може на старият и на малкият този вариант да не се харесва - с едната наставка го състаряват, другия го подценяват, но... за удобство на настоящето така се процедира.

Може и с Бг вариант  :  Иванчо, Иван или бай Иван търсиш ? 

Ти по презумпция приемаш прабългари = дръпнати тюркоезични монголоиди идващи от недрата на Алтай.  Опитай с работна терминология като :

Англия и англичаните.  Проследи процесите. Ще забележиш удивителни прилики

• Потребител
Публикува
Преди 1 час, Евристей said:

Може и с Бг вариант  :  Иванчо, Иван или бай Иван търсиш ? 

Интересна аналогия. А какво правим ако булката се провикне - Ваньооо, тебе търсят, а на мен ми викат Ваньо, защото когато казват Иван се сещат за  комшията?

Термина прабългари отдавна си е натоварен със значението тюркско говорящи българи. Което вече го прави предпоставен и следователно е некоректен. Но май тук не е мястото да се обсъжда този въпрос.

• Потребител
Публикува
Преди 8 часа, Евристей said:

Тая дума ти е странна, защото и историята и българският ти език са ти странни
Можеш да изведеш през френски език разликата между "домашна" ракия и "купешка", но заради българският ти няма да разграничиш сокол от кокошка

Щото и двете са пернати ама

Кокошката е ОДОМАШЕНА (това е правилният термин), но не е ОПИТОМЕНА, не подлежи на ..."дресиране" както си мислиш, че е термина

Соколът е див, но се опитомява ! 

Тоест едното служи за месо и яйца, одомашено е, размножава се и живее в домашна среда, а другото е диво, но подлежи на опитомяване (дресура)  и служи за лов, а сега и участва в атрактивни състезания развивайки невероятни скорости при пикиране 

Слонът също е опитомяван, но се оказва, че не може да бъде одомашен, котката и овцата са одомашени , но не се опитомяват. Разбираш ли сега  разлики и специфики ? 

Точно така започва и историята на конят ! Първо е одомашен - ползва се за месо, а след това и опитомен - служи за превоз, а впоследствие и става незаменим в бойни действия. 

Така, че Стамов много правилно работи с точната терминология. 

И хайде намали вече помията която изливаш по него, защото с нея се цапаш ти, а не той.  Стамов пише за генетика от повече от 15 години, цитираше Райх и Антъни когато тук почти никой не беше и чувал за тях, а сега се навъдихте юнак до юнака

Стига си се държал като отритната любовница

Ха, ха, ха, господин Евристей !!

Много точно и на място се обаждате. Значи имало все пак някакъв смисъл да се обаждаме и ние тука от време на време. (Щото аз си мислех че нещата са съвсем на отмиране)..

Стамов си е ентусиаст по неговата си система. Тия неговите последни прозрения по никакъв начин не са синхронизирани с Райх и Антъни другите авторитети.. Той по-скоро си ги прикачва като "сътрудници" или се прави на техен сътрудник.. Но не ми е за цел да го разобличавам. Може и наистина все още да им е в някакъв лист за кореспонденция и подобно..

Забележете , че досега в ни една официална публикация на Райх и компания , името на г-н Стамов дори не е споменато като сътрудник..

Мога да ви посоча имената на други 10 или 20 българина, присъстващи като съ-автори в публикации на Оксфордския институт. Но за мое огромно съжаление г-н Райх някак си пропуска да спомене името на този наш изтъкнат специалист.. Не знам защо.. Може и да е пропуск..

По отношение на "одомашаването":  много на място и точно !  

Кокошката е домашна, а гълъба е питомен, особено онези дето ги пращат да разнасят пощата.. Тоест питомците са опитомените.. А домашните са одомашевените .. Един вид домашните са като затворници на дома.. А питомните може да ги пуснете на свобода - те сами ще се върнат, щото знаят къде ще ги нахранят и къде ще се погрижат за тях. Не са глупави значи..

Покрай познанията ни по другите езици има смисъл да си поприпомняме разни такива думички и словосъчетания..  Няма нужда да критикувате моите скромни познания по езика.. Познахте че литературата и историята не са ми били любимите предмети.. Но и по тях съм се справял доста добре.. 

Ползването на коня като "прасе" за колене, някак си ми е чуждо дори да си го представя.. Магаретата, как да е , от тях се правят кюфтета и подобно. Ама коня при нас е почти като свещената крава на индусите.. Но пък унгарците здраво блъскат конската кайма в саламите..

До такава степен саламите са запазена марка с конско месо и кайма, че майка ми цял живот отказва да яде салами... Но си похапва наденички и луканки, щото там нямало конско..

А забелязали ли сте г-н Евристей в кои марки салами присъства конското "одомашено" ?  Аз го усещам, признавам си.. Но не ми пречи да си го похапвам.. Конската миризма е доста специфична. Не можете да я сбъркате с агнешката, нито с телешката, нито с кокошата.. Конските салами си имат особен мирис.. Така че разбирам я напълно майка ми.. 

• Потребител
Публикува

По мои скромни наблюдения в чуждата академична литература от доста време доминира терминът булгари (Bulgars, булгары и т.н.). Но и този термин едва ли ще ви се хареса особено.

• Потребител
Публикува
On 13.12.2024 г. at 16:56, sir said:

Ако си мислиш, че ти се разбира какво точно искаш да кажеш, то си в голяма грешка.

Мисля си, че и други помнят като мен, за това.

...

Няма как да вадя линкове от различни теми от по през две, три години. Има тема за Ашхарацуйц и там описах ситуацията.

Имаше тема за смесените народи с преселение на роби към авари и хуни и върнали се с Кубер. И посочвам връзката от къде се е породило това смесено ДНК на сумати народ. Което после констатират по пробите. Та която мнение, че смесените данни от ДНК -тата са от това смесване. Масово всички тогава неглижираха това, като нещо дребно.

Но ако се опитваш да кажеш, че всички във форума били твърдяли, че българите идват на Балканите от Монголия, а ти като самотен воин

За трети път ще го напиша. Аз не твърдя, че само аз съм против монголският произход. А говоря само за себе си, че лансирам тази теза със смесването тук. И доста ме критикувахте за нея. То това от преди вероятно 10 г.

Но като гледам явно май наистина вярваш, че е имало някакъв древен английски вариант, щом като смяташ, че анти=мирмидонци, понеже ант било означавало мравка.

Тук ти си за медицината. Пак за трети път ще напиша. Чети бре човек. Толкова ли бързо забравяш. Правих превод на латински и ми преведе Ант за мравка (на латински) после в речника видях, че не е. И съм си написал 2 пъти, че е моя грешка. Ако ще се налага 4 ти път да ти го пиша, по-добре се освидетелствай.

Ако някой ден се докаже, че си прав, аз ще съм първият, който ще ти свали шапка и ще каже мерси. :)

В този форум аз съм първият развенчал Кубан за Куфис. Ако си намерил доказателство от друг го покажи. Има още няколко човека, които споделят тази теза, но аз я доказах. 

...

Моля.

...

Аз съм първият ситуирал точно по Ашйарацуйц Конската планина северно от Волгоград. Тук във форума. То си е написано в самият документ. Но никой не искаше да го види. Има си тема, виж си писането в нея.

...

Моля.

...

• Потребител
Публикува
On 13.12.2024 г. at 16:29, sir said:

Еми какво да направим сега, че "твоите" тези са изказани от академични учени преди десетилетия, а някои от тях - и преди повече от век. 

. :)

Тезата, че Кубан е различна от Куфис е изказана като съмнение, но не е приета в нашата наука. Ако беше изказана и приета от науката, само олигофрени сега щяха да пишат, че Куфис е Кубан.

Явно още не е. Освен това което направихме сега тук. Прочети си темата. Няма нужда аз да ти я прочитам.

Аз лично споделих мнение, че умишлено не е дописан превода на хрониката на Багренородни до край. Има го описано в заглавието, но липсва в описанието, точно частта за Кубан в българският превод на ГИБИ. Но това някой друг да си доказва. Мен това не ме интересува.

• Потребител
Публикува

И да не търсиш къде е текста. Понеже го пренесох и тази тема, да го има изнесено. След 18 септември се поднови писането. Началото може да се прескочи. Не съм само аз, а сие.

https://www.forumnauka.bg/topic/23001-hypanis-plinius/

• Потребител
Публикува

Много хубава новина за търсачите на "прабългари".

Оказва се че Чобанов вече ги е намерил на ниво "палеогенетика".

Цитираме от анонса на видеото:

Цитирай
1,514 views 3 Dec 2024

Прабългарите в Централна и Западна Европа V-VII век по данни на археологията и палеогенетиката

Мощните медийни изяви на колегата Стамов естествено трябва да имат подкрепа и от съавтора.

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!