Отиди на
Форум "Наука"

25% анатолийско-византийски компонент в съвременните българи.

Recommended Posts

• Потребител
Публикува (edited)

Новия голям виц на деня: според Чобанов - Зиези бил сарматин !!!  Ха стига бе !!! Това бие очакванията ми... 

(това на 9 минута 18 секунда от видеото).. за който не го вярва... 

Редактирано от tantin
  • Мнения 505
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

• Потребител
Публикува

Някакъв филм се е прожектирал в общината на Красно Село (квартал в София) и съответно Чобанов изнася кратка реч преди прожекцията. Филма изглежда да е интересен, но нямам никаква информация по тоя повод. Съмнявам се че филма може да ни покаже нещо кой знае доколко революционно.  Но пък твърденията на д-р Чобанов съвсем спокойно може да се впишат в новите революционни прозрения на иранистите и сарматистите.  Де да можеше генетичните резултати да са си техни собствени, за пореден път се спекулира с чуждите изследвания от Харвард и Лайпциг,  нашите герои си ги тълкуват както те си искат и както им е угодно.  

• Потребител
Публикува
Преди 34 минути, tantin said:

Някакъв филм се е прожектирал в общината на Красно Село (квартал в София) и съответно Чобанов изнася кратка реч преди прожекцията. Филма изглежда да е интересен, но нямам никаква информация по тоя повод. Съмнявам се че филма може да ни покаже нещо кой знае доколко революционно.  Но пък твърденията на д-р Чобанов съвсем спокойно може да се впишат в новите революционни прозрения на иранистите и сарматистите.  Де да можеше генетичните резултати да са си техни собствени, за пореден път се спекулира с чуждите изследвания от Харвард и Лайпциг,  нашите герои си ги тълкуват както те си искат и както им е угодно.  

https://en.wikipedia.org/wiki/Dora_the_Explorer_(TV_series)

Форумният Откривател - недооценен , недоуважен , недолюбен...

Има множество други форуми в нета , Тартарений.

• Потребител
Публикува
Преди 30 минути, ДеДо Либен said:

За какво говорите Либене ? Това обида ли е или похвала ? Ако обиждате - ще ви пратя при Росен да ви заблокира . Какви любови и какви оценки ? Точно тука  ли , в батака ?  Оценете по-добре таланта на доказаните вече доктори и антрополози ? Ама вие си трайкате .. Нищо.. Докато вие си трайкате вече доктора доказа че Зиези бил Сарматин.. А вие си спите Либене .. И заспал ще си останете... 

• Потребител
Публикува (edited)

За справка на дедо Либен и заинтересовани:

Цитирай

Форумни правила
- 1. без нецензурни изрази;
- 2. без спам (тоест е по-добре да се кара главно по темата. Е, някоя добронамерена реплика встрани няма да бъде проблем, но помнете, че форумът не е чат-канал. Има си нарочен раздел за хумористични прояви);
- 3. без флейм (тоест без яростни или груби изказвания по адрес на чуждо мнение или действие на член на екипа. Абсолютно се забраняват отправянето на лични нападки, обиди, накърняване на личното достойнство на останалите участници в дискусията и трети лица извършени при и по повод на обсъждането или пък извън неговия предмет.);
- 4. без лични забележки от обиден характер;

Ако админа си е на мястото, то нека да прецени що за коментар е направеното по-горе мнение от Либен. 

Явно че ще трябва да го преглътнем като вид "хумор"..

Целият екип благодари на онези потребители, чиито съдържателни мнения, чувство за хумор, добър тон, уважение към събеседника и здравия разум превръщат "Форум Наука" в по-приятно място.

(Все пак форумните правила важат за всички, включително и за дедо ви Либена . Това не е чат !)

Редактирано от tantin
  • Потребител
Публикува
Преди 2 часа, tantin said:

Новия голям виц на деня: според Чобанов - Зиези бил сарматин !!!  Ха стига бе !!! Това бие очакванията ми... 

(това на 9 минута 18 секунда от видеото).. за който не го вярва... 

Ти внимавай - не само сарматин, ами скрит талибанин.

Зиези (Зизай) нали свали президента Ахмадзай, а той пък смени Карзай  :)   

Внимавай да не ти резне зелката  :)

• Потребител
Публикува
Преди 13 минути, Exhemus said:

Ти внимавай - не само сарматин, ами скрит талибанин.

Зиези (Зизай) нали свали президента Ахмадзай, а той пък смени Карзай  :)   

Внимавай да не ти резне зелката  :)

Според теб д-р Чобанов за талибаните ли говори ? Това за раздел "хумор" ли е ? Смяташ ли че изказването на Чобанов , че Зиези бил сарматин е за раздел "хумор" ? Или е сериозно твърдение ? 

Мерси !

• Потребител
Публикува
Преди 50 минути, tantin said:

За справка на дедо Либен и заинтересовани:

Ако админа си е на мястото, то нека да прецени що за коментар е направеното по-горе мнение от Либен. 

Явно че ще трябва да го преглътнем като вид "хумор"..

Целият екип благодари на онези потребители, чиито съдържателни мнения, чувство за хумор, добър тон, уважение към събеседника и здравия разум превръщат "Форум Наука" в по-приятно място.

(Все пак форумните правила важат за всички, включително и за дедо ви Либена . Това не е чат !)

Може би ако не пишеше по 15 коментара един след друг (което също е против правилата) щеше да ти се разбере нещо и можеше и да се проведе някакъв нормален разговор. 

• Потребител
Публикува
Just now, D3loFF said:

Може би ако не пишеше по 15 коментара един след друг (което също е против правилата) щеше да ти се разбере нещо и можеше и да се проведе някакъв нормален разговор. 

15 коментара правя за месец. Последните 2-3 дена може би се събраха по 5-6 накуп по разни поводи. 

• Потребител
Публикува
Преди 8 минути, tantin said:

15 коментара правя за месец. Последните 2-3 дена може би се събраха по 5-6 накуп по разни поводи. 

Защо не направи една отделна тема за въпросното видео с линкове към най-интересните моменти и бисери на академията и щяхме да го дискутираме и на хората във форума щеше да им е интересно смятам, вместо да го гледат цялото? 

Не мислиш ли че щеше да се получи много по-добре и по-качествено от сега? 

• Потребител
Публикува
Преди 4 минути, D3loFF said:

Защо не направи една отделна тема за въпросното видео с линкове към най-интересните моменти и бисери на академията и щяхме да го дискутираме и на хората във форума щеше да им е интересно смятам, вместо да го гледат цялото? 

Не мислиш ли че щеше да се получи много по-добре и по-качествено от сега? 

Ако ти смяташ така: предостъпвам тази възможност за теб за новата тема. Аз много не желая да се въвличам в дискусии тук,  понеже не виждам особен смисъл. Просто добавих линк за желаещите да погледнат.  При това видеото на д-р Чобанов не е съвсем прясно.. Правя му реклама един вид.  Жалко че до сега тук във форума не са му обърнали особено внимание.  Излиза , че това е отпреди 11 дена. 

• Потребител
Публикува
Преди 3 часа, ДеДо Либен said:

Те се навъдиха много такива тука. Недооценени. Какво да ги правиш, нямат си друго поле на изява. :)

• Потребител
Публикува
Преди 5 минути, sir said:

Те се навъдиха много такива тука. Недооценени. Какво да ги правиш, нямат си друго поле на изява. :)

Кои са другите бе Сир? Как така не си ги подпукал още? 

То и ти си плачеш за бан от Админа, но ти си специален случай, знаем те. 

Кои са тези другите всякакви недооценени казваш? Стига с недомлъвките .

• Потребител
Публикува (edited)

Предлагам за Сър-а 1-седмичен бан за неуважение и групова обида към форумното общество. Това също е сериозно нарушение на правилата на форума.

За справка: форумните правила, точка 3.

Редактирано от tantin
  • Потребител
Публикува
Преди 8 часа, miroki said:

Мисля си, че и други помнят като мен, за това.

...

Няма как да вадя линкове от различни теми от по през две, три години. Има тема за Ашхарацуйц и там описах ситуацията.

Имаше тема за смесените народи с преселение на роби към авари и хуни и върнали се с Кубер. И посочвам връзката от къде се е породило това смесено ДНК на сумати народ. Което после констатират по пробите. Та която мнение, че смесените данни от ДНК -тата са от това смесване. Масово всички тогава неглижираха това, като нещо дребно.

Смесено ДНК, т.е. разнороден произход имат практически всички преминали през степите племена и народи, за които има някакви генетични резултати. Е, и?

И кои са тези, които масово били неглижирали нещо си? Цитирай да видим.

Правих превод на латински и ми преведе Ант за мравка (на латински) после в речника видях, че не е. И съм си написал 2 пъти, че е моя грешка. Ако ще се налага 4 ти път да ти го пиша, по-добре се освидетелствай.

Т.е. първо бързаме да изцвъкаме нещо на форума, да се бием в гърдите какво велико откритие сме направили, а пък проверките после? Речникът виновен, аха.

Нямам нерви да ти чета вече кашестите мнения, от които не става ясно почти нищо. Абе напиши като нормален човек на нормален български. "Твърдя Х, а аргументите ми са A, B, C".

В този форум аз съм първият развенчал Кубан за Куфис. Ако си намерил доказателство от друг го покажи. Има още няколко човека, които споделят тази теза, но аз я доказах. 

...

Моля.

...

Аз съм първият ситуирал точно по Ашйарацуйц Конската планина северно от Волгоград. Тук във форума. То си е написано в самият документ. Но никой не искаше да го види. Има си тема, виж си писането в нея.

...

Моля.

...

🤣🤣🤣

Първият развенчал Кубан, първият ситуирал Конската планина.

Доказал бил. Аз му казвам, че тезата Куфис=Буг съществува сигурно от сто години. Че цяла студия има по въпроса от Рона-Таш. Всичко, което е можело да се каже по темата, е казано отдавна. Ама не, той бил "доказал" тезата. И как точно я доказа? От кораба-майка ли ти спуснаха някакви нови факти, които на нас простосмъртните не са ни известни?

Същата работа и с Конската планина. Абе ти дори не беше наясно какво точно има между Кавказ и Волгоград, понеже даже една нормална физическа карта на Русия не можеш да си намериш, седнал да ми се прави на голям откривател.

Абе ти си станал по-зле от тантин.

• Потребител
Публикува

Стига сте се дърляли за глупости, ами дайте да сметнем тези сармати от лекцията на Южняка.

Цитирай

Лошото е, че нашата "иранска представа" за прабългарите са някакви невероятни орди, поглъщащи всичко. Стотици хиляди конници, много десетки проценти компонент в съвременната популация. За да се обоснове всичко това генетически, ставаме свидетели на какви ли не акробатики. За лингвистиката да не говорим - жени, деца, кучета :D

Ако иранският ни разказ беше по-умерен, да речем 5-10-15%, досега щеше да има десетки научни публикации на прилично ниво и никой за нищо нямаше да може да се закачи.

Интересно е как се оформя такава картина. Политиката си е политика, но може би и в археологията нещо е бъгнато. С тия хиатуси...

https://thornforum.net/viewtopic.php?p=5778#p5778

Според Южняка (ако правилно разбирам панонската връзка) степният компонент в съвременните българи е 28%, а сарматите в него са 20%. Останалото са славяни, германци и балканци. Значи сарматският компонент в българите е 28% * 20% = 5.6%. 

Може би нещата придобиват някакъв смисъл?

• Потребител
Публикува
Преди 3 часа, Кухулин said:

Стига сте се дърляли за глупости, ами дайте да сметнем тези сармати от лекцията на Южняка.

Според Южняка (ако правилно разбирам панонската връзка) степният компонент в съвременните българи е 28%, а сарматите в него са 20%. Останалото са славяни, германци и балканци. Значи сарматският компонент в българите е 28% * 20% = 5.6%. 

Не. Няма смисъл ние да му правим сметките.

Нека този дето дава интервютата и пресконференциите да покаже сметките си. 

Нали уж затова се правят подобни мероприятия?

По сметките на Автохон никакви такива мешавици не е имало.

Аз много не вярвам на тези груповите статистики. Но пък от друга страна българите и другите балкански жители са все в тесен интервал.

За тези от Панония и Сарматия много трудно ще докажеш кой бил сарматин, кой славянин и кой влах.

Дори и да имаме някакви средновековни проби, то трудно можем да идентифицираме откъм етнос и език.

Трябва да има натрупване на факти.

За момента се спекулира.

Особено в частта че Зиези можело да бъде сарматин.

Ние си имаме писменост още от 9-10 век. Погледнете и намерете колко пъти се споменава за сарматите в нашите текстове?

Намерете и докажете?

Генетиката не може да доказва етнос и език. Това трябва да е пределно ясно на всички. Палеогенетиката доказва само и единствено връзката между ДНК.

• Потребител
Публикува (edited)
Преди 13 часа, tantin said:

Според теб д-р Чобанов за талибаните ли говори ? Това за раздел "хумор" ли е ? Смяташ ли че изказването на Чобанов , че Зиези бил сарматин е за раздел "хумор" ? Или е сериозно твърдение ? 

Мерси !

Шегувам се с тебе с цел да схванеш какво е положението  :) Чобанов ти дава археологическо-исторически докази, пък аз го подсилвам с лингвистика. Показвам ти и на някои други кочи глави, че фамилии на -зи  и -зай  се използват в ираноезичното пространство от древността и досега.

Зиези е сармат, та дрънка.  Човекът ти напомни, че сарматската археология е супер различима (ичд, подкопни гробове, коне и др.)

За мен това не е въпрос. Минавам нататък с въпроса: как да различим аланските племена от другите сармати? Пак ще напомня, че съм фен на средноазиатския произход и науката все повече потвърждава това ми схващане. Засега, обаче, тя не е минала оттатък Каспийско море. Оригиналните прабългари не са алани, но в района на СВБ и към Панония порядъчно се смесват с тях. За да може да отидем назад във времето трябва внимателно да ги разделим.

пс Нека първо идентифицираме държавотворческия народ, пък после да се тревожим колко % гени са останали.  :)

Редактирано от Exhemus
  • Потребител
Публикува
Преди 10 часа, sir said:

. Доказал бил. Аз му казвам, че тезата Куфис=Буг съществува сигурно от сто години. Че цяла студия има по въпроса от Рона-Таш.

Аз приключих по-въпроса. Но пиша единствено защото зачекваш нещо, което не съм казал, че е доказано, още по-малко от мен.

Тезата Буг=Куфис все още не е напълно доказана. Но е твърде вероятна. Но не искам сега да коментирам.

Аз казах, че Кубан не е Куфис. И местоположението на СВБ отпадна при Кубан. Това е доказаното.

Просто го доуточнявам.

• Потребител
Публикува
Преди 2 часа, Exhemus said:

Шегувам се с тебе с цел да схванеш какво е положението  :) Чобанов ти дава археологическо-исторически докази, пък аз го подсилвам с лингвистика. Показвам ти и на някои други кочи глави, че фамилии на -зи  и -зай  се използват в ираноезичното пространство от древността и досега.

Зиези е сармат, та дрънка.  Човекът ти напомни, че сарматската археология е супер различима (ичд, подкопни гробове, коне и др.)

За мен това не е въпрос. Минавам нататък с въпроса: как да различим аланските племена от другите сармати? Пак ще напомня, че съм фен на средноазиатския произход и науката все повече потвърждава това ми схващане. Засега, обаче, тя не е минала оттатък Каспийско море. Оригиналните прабългари не са алани, но в района на СВБ и към Панония порядъчно се смесват с тях. За да може да отидем назад във времето трябва внимателно да ги разделим.

пс Нека първо идентифицираме държавотворческия народ, пък после да се тревожим колко % гени са останали.  :)

Професионалните археолози ходят с лопатата да копаят и намират артефактите. На място. А другите дето дават само пресконференции и не са копали от десетилетия трудно могат да се впишат в археологията, дори да имат образованието.  Нямам нищо против г-н археолога да дава разяснения по археологическата част. Но не ви ли прави впечатление, че в доказателствената им част все повече прибягват до "палеогенетиката" ? Или щото така е по-модерно сега? 

Ако господина даде едно пространно интервю с доказателствена част само и единствено в археология и писменни сведения - сигурен съм че ще бъде доста по-интересно и ще има повече успех и внимание. 

А с тези техни доказателства , базирани на "новите отркрития" в палео-генетиката стават вече смешни..  Никакви такива нови открития не са потвърдили ни най-малко техните измислени тези. Особено пък за някакви си връзки с 20 30% спрямо съвременни българи.. Няма такова нещо.  За тези неща трябва да се говори много по-предпазливо и с уговорки.  За момента нямаме особени доказателства спрямо сарматите. Да не казвам съвсем никакви.  Съжалявам че се налага да разклатя вярата и надеждата в  тази посока, но това е положението.  По-добре е да не се подвеждат хората. Доктори, археолози , историци имат социалната отговорност да ползват науката и научните методи. А не да вкарват хората в заблуди. 

• Потребител
Публикува
Преди 5 часа, Exhemus said:

Нека първо идентифицираме държавотворческия народ, пък после да се тревожим колко % гени са останали.  :)

Според мен (и не само) търсите нещо, което го няма там където го търсите, но щом ви се занимава.

• Потребител
Публикува
On 15.12.2024 г. at 8:14, Кухулин said:

Като чуя сармати и вече наистина ми бие на фентъзи :Д И се раздават едни юнашки проценти на тия елфи, сега стигнахме до 28. 
Общо-взето, поради невъзможността да се намерят повече от 3-4% номадски компонент в днешните българи, господата са решили да пришият част от славяно-балканския компонент на прабългарите на общо основание с обяснението, че това е смесване станало на север от Дунав, примерно в Панония или култура Черняхов. Нещо което не може да се хване от ползвания софтуер, защото той не може да направи разлика между славянското северно или южно от Дунава. Също и не разбира между Балканско на север или юг от Дунав, за софтуера всичко се групира в цялостен компонент. От друга страна, силно предполагам, че Стамов ползва т.нар. Outliers сарматски проби от Панония, които напълно объркват всеки модел. Но дори и с тях пак не е възможно да докараш 28% сарматски компонент. Прочие, ако някой изобщо си е правил труда лично да run-не чисти сарматски проби и да види каква смес представляват тези племена, щеше да види, че такъв екзотичен примес не се открива у днешните българи - и не само - не се открива някъде в Европа. Представете си народ който е грубо казано 1/3 таджик, 1/3 угро-фин и 1/3 кавказец - грубо казано това е генетичният профил на чистите сармати през модерни прокси-популации. Може да сте сигурни, че подобен примес щеше да личи твърде очебийно, ако го имахме. Накрая само мога да кажа, че е възможно да се създадат работещи модели със сарматски компонент, но процентите сарматско варират от 1 до 3. Аз лично пробвах да вкарам всички съществуващи тюркски и сарматски проби на насмесени индивиди, до които имаме достъп към днешна дата и в действителност могат да се докарат до макс 3% сармати и 2% тюрки и толкоз. Ако добавим и смесените индивиди, моделът започва да предпочита смесени тюрко-сарматски проби, което на мен лично ми се струва доста меродавно с оглед на историческата действителност на смесвания в степите. Но пак това не са сметки на които може да се има много доверие. Но да се размятат 28% е смешно.

• Потребител
Публикува
Преди 3 часа, dario said:

Представете си народ който е грубо казано 1/3 таджик, 1/3 угро-фин и 1/3 кавказец - грубо казано това е генетичният профил на чистите сармати през модерни прокси-популации.

Модерният угро-фин е славянизиран. Модерният таджик е арабизиран. Модерният кавказец е тюркизиран.  Намери си по-надеждни проксита (ако можеш).  :)

• Потребител
Публикува
Преди 1 час, Exhemus said:

Модерният угро-фин е славянизиран. Модерният таджик е арабизиран. Модерният кавказец е тюркизиран.  Намери си по-надеждни проксита (ако можеш).  :)

Това е за базово онагледяване на сарматския профил, то е ясно, че тези популации не могат да са перфектни примери дори да бяха без примеси. Не е възможно да се намерят по-добри проксита, понеже няма нито една модерна популация, която да е близка до сарматите. Все пак генетично най-близо до тях са таджиките и донякъде татарите и разни угро-фински народи. Българите пък са толкова далече генетично от тези племена, че на същата генетична дистанция от нас са днешните централно азиатци и разни араби. 

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!