Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

  • Потребител
Преди 4 часа, Опълченец said:

Понятието на Востоков насочва към грешната мисъл, че този език някога е бил говорен от всички славяни и отговаря на особеностите на всички славянски езици, а не само на един определен славянски народ и език – българския.

От целия този текст не стана ясно защо въпросната мисъл е грешна.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 2 часа, Кухулин said:

От целия този текст не стана ясно защо въпросната мисъл е грешна.

Иска да каже, че езикът не е славянски, а български и поради това не може да се твърди че е на всички славяни, а само, че е на всички българи и на някои славяни, които го ползват. Но не и на всички.  Поне аз така го разбрах.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 минута, miroki said:

Поне аз така го разбрах.

Да ама не. Тук съфорумеца пък твърди,че българите са славяни. Въобще доста объркан текст:

Преди 6 часа, Опълченец said:

От всичко това следва и погрешността на мнението за неславянството на българите

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 2 минути, deaf said:

Да ама не. Тук съфорумеца пък твърди,че българите са славяни. Въобще доста объркан текст:

 

Да, то и в единият текст го пише. Славяните, тоест българите. И вече говори за български език. За славянски език не говори. В България има много славяни. 

Но, не всички славяни. Разбирам славяните в България. Няма как български владетел да застави чужд за да интегрира българският език в неговата страна. Но чуждият може пожелание да го направи. 

Това малко прилича на трактата,   всички тъпанари карат голф, но не всички, които карат голф са тъпанари.

А втория цитат Погрешността за не славянство е славянство. 

Темата е много дълбока и на е за на кафе, с два лафа и няма как да отговоря.

Един интересен почерк се видя и в турските преводи на тази тема, мисля дискутирахме преди месец два. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Накратко какво се е случило.

Византийският император изпраща византийците Кирил и Методий в някъде в Моравско да дадат на населението там азбука,(която те са създали),със стратегическата цел да го откъснат от германското влияние. Двамата братя никога не са стъпвали в България. Нито те,нито византийският император въобще не са и мислели да дават азбука на българите,защото така биха ги улеснили по пътя им към независимост и откъсване от византийското влияние. Още повече че мнозинството от българите са говорили много добре гръцки език,(езикът на Византийската империя),били са принудени да го говорят,понеже богослуженията са се провеждали на гръцки език. За тогавашните българи гръцкият език е бил като английският език за днешните българи – мнозина са го разбирали.

Така или иначе германците изолират Кирил и Методий и мисията им се проваля. Но българският Цар Борис успява да притисне немският крал да му изпрати ученици на двамата братя,вместо да ги бастиса. Те идват тук и споделят с българите азбуката,която първоначално не е била предвидена за тях.

Преценете сами дали тази азбука трябва да я наричаме българска или кирилица,както правилно е прието.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 2 минути, deaf said:

 

Преценете сами дали тази азбука трябва да я наричаме българска или кирилица,както правилно е прието.

Пропусна най-същественото. Те са създали глаголицата. Тя не се харесва и...

Кирилицата е създадена по волята на българския владетел от учениците им. По-късно. И е кръстена в чест на Кирил.

Някъде, все още обаче и казват и Климентица. 

В този ред.

Създадена по воля и с ресурса на българската държава. С огромни инвестиции и да се принуди цялото население да си смени азбуката, може само владетелят. Тук не ни е помагала друга страна за да има споделен произход. А си е чисто дело на българите.

Преди време изобретиха и есперанто, но волята и ресурсът не бяха достатъчни, за да има един  европейски език. Въпреки, че някои го учиха.

Давам го като пример колко е трудно.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 3 минути, miroki said:

си е чисто дело на българите.

А латиницита...? Защо никоя западноевропейска страна – Франция,Англия,Италия и прочие – не претендират латинската азбука да е тяхна...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Хихихи.

Пак почва една.....

Това не е просто религиозна, а културна, етническа, и политическа тема. 

Да почна с първото.

До такава степен са промити мозъците на иконографията, чена иконите за  братята от 10 в 9 и 1/2 случая ги изобразяват с кирилски букви. А не с глатголицата която еветгуално са създали. Тук даже е поставено и латинското i, да не говорим, че надписът е с големи и малки букви, когато се знае кога е изобретил писарят на каролингите малките букви.... 

Второ.

Ако се задълбочи човек в историята на Русия с оглед от Иван Грозни чрез Петър Велики през Екатерина до Путин Първи, ще му прояснее това, че "....неоправданото твърдение или по-точно невежество на някои прослойки, предимно на Запад и в Русия, че езикът никога не е бил наричан български, а само славянски,....." е умишлената дезинформация на руската политическа и културно славянска общност, че те като наследници на ПРАВОСЛАВИЕТО И 3. РИМ след падането на Византия се смятат за №1 в наследството на писменоста, културата и православието.  И за панславизма това е най-изгодното....Защото ние сме всичките братя и сестри славяни, но сме се изродили с течение на времето и затова тяхната света цел е с добра дума или канчука да ни върнат в стадото ръководено от тях....

Трето.

Цитират тук редица източници в които се описва /дали е истина или фалшификат е друг въпрос/, че този и онзи превел гръцкият текст на български....С КАКВИ БУКВИ? Това не успях да прочета....Защото, вежте колко народи използват латинските букви. Почти всичките имат  проблем с написване със знак тяхното произношение.  

ĀāĂ㥹ĆćĈĉĊċČčĎďĐđĒēĔĕĖėĘęĚěĜĝĞğĠġĢģĤĥĦħĨĩĪīĬĭĮįİıIJijĴĵĶķĸĹĺĻļĽľĿŀŁłŃńŅņŇňŊŋŌōŎŏŐőŒœŔŕŖŗŘřŚśŜŝŞşŠšŢţŤťŦŧŨũŪūŬŭŮůŰűŲųŴŵŶŷŸŹźŻżŽžſ

Четвърто.

В сегашният свят на интернет видяхме колко може да се ограмотяват хора с помоща на интернет. Или да се мобилизират...Но което чета, че една сутрин са сде събудили в неделя и в всички църкви запяли литургията на български от българска библия, ми се струва фънтази. НО. Таже и тук от мен по-грамотни съфорумци не задават въпросът това тогава как е могло да се напарви? №1 Кой дал пари? №2 Кой обучил учителите които да ограмотят писарите? Койр кои са правили преводите? Защото Папата осветява занесената нему Библия но тя преди това е трябвало да бъде ценсурирана? На какъв език, с какви букви? 

PS

Научете.

ЗАЛАВАР се казва местността където са бивали ограмотявани в глаголицата ученици дошли от брега на Черно чак до Балтийско море.  

"......През есента на 867 г. малка група пристига в града, водена от двама братя, родени в Коринт, Константин - известен като Кирил - и Методо. Багажът им съдържаше и мощи, тленните останки на Свети Климент, третият епископ на Рим. Но те донасят със себе си и познаването на глаголицата, която е „изобретена“ от Кирил, за да могат по време на покръстването си в Моравия да извършват църковните церемонии на славянски език.

Църквата на поклонниците на Адриан и дървените дворци (теоретична реконструкция: Narmer Építéz Stúdió)

От 863 г. християнското учение се проповядва в двора на моравския княз Растислав. Оттам идват в Мосабург, където го наследява синът на Прибина, Коцел. Според легендата на Кирил „Коцел, князът на Панония, намираше голяма радост в славянската писменост; той сам го научи и им даде петдесет ученици, така че и те го научиха." Успехът им се обяснява с факта, че въпреки че тук са се събрали хора от „навсякъде“ от Черно до Балтийско море, според археологическите находки, основното население на региона е съставено от авари и славяни, които са живели заедно тук за векове.

През пролетта на 868 г. братята и техните ученици продължават към Рим, където Кирил умира на 14 февруари 869 г. През същата година, с папското назначаване на Методий за архиепископ на Панония, той се завръща сам в Мосабург, който е избрал за свое седалище. Залцбург обаче не признава архиепископството на Метод. Те обвиняват него и учениците му, че "изместват латинския език и римското учение с новоизмислените си славянски писания". Той е хвърлен в плен, въпреки че е освободен поради папско посещение (873 г.), но той може да упражнява архиепископската си власт едва след завръщането си в Княжество Моравия....."

https://mnm.hu/hu/cikk/szentek-keze-nyoma-cirill-es-metod-zalavaron

Редактирано от Skubi
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...