Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Потребител
Публикува

Преди беше лесно. Трудовият морал на немците се въртеше около една дума "fleißig"= прилежен. У нас не се използва, вж. Гугъл. 

Трудовият морал на американците беше "work hard"=работи здраво. И тя не е популярна у нас, но в това са и различията на нациите. 

Французите определяха изкуството. Картини, мода, храна, дизайн,коли и филми, всичко. Ама нещо загубиха темпо, сега нищо не определят. 

У нас е "Залудо работи, залудо не стой" и "Джаста-праста хоро играе, Циндил- миндил през плет гледа".  Второто е от една приказка, в която момата Джаста- праста била пъргава, но не и прилежна. За Великден си ушила дреха, дето има недостатъци, но като играе бързо и я мятка, не се виждат (ами, важно е как се мяткаш :) ). Циндил- Миндил била старателна, доизкусурявала нещата, но за Великден не била готова. Дано поне за сватбата е готова.

Обаче, както стана дума, това е трудов морал от едно време. Сега изглежда нашият е, "Не могат да ми плащат толкова малко, колкото мога да не работя"

• Потребител
Публикува
Преди 1 час, Втори след княза said:

"Залудо работи, залудо не стой"

Това е казармено-тоталитарен ужасяващ принцип...

• Харесва ми! 3
  • Потребител
Публикува (edited)

В България все още е комунистическия вариант ни е се правим ,че работим ,те се правят ,че ни плащат.Така стана ,че  в България самите комунисти номенклатурчици станаха бизнесмени и взеха ,да изискват от работниците много откак станаха частници.Аз като работник винаги съм ги пращал при Карл Маркс и Капиталът.

Редактирано от todorg
  • Потребител
Публикува

Преди години бях шокиран, когато за първи път чух твърдението, че всъщност средния българин е по-работлив и по-дисциплиниран от средния западняк. После го чух от много повече места и дори донякъде го видях от първо лице. Впрочем мой приятел работи доста години в японската Тайсей, дето строиха метрото в София и е с ниско мнение за японските работници. Това да работиш по 12 часа и да се изпълняваш безпрекословно заповедите на началника не те правят продуктивен. Той ми обърна внимание, като гледам филми и репортажи от Япония, да обърна внимание на дървените електрически стълбове, маломерните жилища без врати дори в дълбоката провинция и как хората са в едни и същи дрехи през цялото време. Не всичко е Сони плейстейшън, Нинтендо и пистови мотори дори там. 

Разликата не е толкова в хората, колкото в корпорациите. Културата и маниерите на работа в Тойота, Сити Банк, Фолкваген, Ериксон, Боинг, Нокиа, Сони, Мишелин, Стандарт енд Пуърс, Бритиш Телеком, Лондонската Фондова Борса и т. и т.н от една страна срещу културата и маниерите на работа в прозиволна българска компания или учреждение. Тази обществена "тъкан" е това, което ни липсва.

• Неясен 1
  • Потребител
Публикува (edited)

Когато издигнеш претенции за повече права ,те ти казват ,ей го порталът къде е .Странна е тази метаморфоза тези уж за работническата партия техните бащи и деди са се борили ,тези сегашните комуняги са по големи капиталисти и от Рокфелер.Но когато БСП има конгрес ходят там и пеят Интернационалът.

Редактирано от todorg
  • Харесва ми! 1
  • Потребител
Публикува
Преди 15 минути, todorg said:

В България все още е комунистическия вариант ни е се правим ,че работим ,те се правят ,че ни плащат.

Както се оказва, това важи и при капитализма, за съжаление. 🙄

• Потребител
Публикува
Преди 2 минути, todorg said:

Когато издигнеш претенции за повече права ,те ти казват ,ей го порталът къде е .Странна е тази метаморфоза тези уж за работническата партия техните бащи и деди са се борили ,тези сегашните комуняги са по големи киапталисти и от Рокфелер.Но когато БСП има конгрес ходят там и пеят Интернационалът.

Предполагам си млад и не го знаеш това, но в 90-те години БСП беше партия с две фракции "червените бабички" и "червените мобифони". (Тогава мобифона беше показател на статус, който дори средната класа нямаха). По биологични причини червените бабички вее ги няма, заради това БСП гони да падне под изборната бариера, но милионерите са там и винаги са били там. Преди време някой от ръководството се беше изцепил, че всички в ръководството на БСП са милионери.

Както много други неща в България и причината за това са червените куфарчета и как другарите наредиха картите 1989 г.

• Харесва ми! 1
  • Потребител
Публикува (edited)
Преди 7 минути, MiroT said:

Предполагам си млад и не го знаеш това, но в 90-те години БСП беше партия с две фракции "червените бабички" и "червените мобифони". (Тогава мобифона беше показател на статус, който дори средната класа нямаха). По биологични причини червените бабички вее ги няма, заради това БСП гони да падне под изборната бариера, но милионерите са там и винаги са били там. Преди време някой от ръководството се беше изцепил, че всички в ръководството на БСП са милионери.

Както много други неща в България и причината за това са червените куфарчета и как другарите наредиха картите 1989 г.

На 46 години съм за едни млад за други стар.Живея в малък град и много остро ми направи впечатление макар и на невръстна възраст ,как първите комунисти от номенклатурата в градчето изведнъж без преход станаха бизнесмени.И как едни други ,които не бяха от номенклатурата се опитаха ,да правят бизнес да вярно смешно в гаражчета и мазета и точно при тези дойдоха онези с анцузите и дебелите вратове и набързо ги отказаха.

Редактирано от todorg
  • Харесва ми! 2
  • Потребител
Публикува (edited)

Трудно е да се говори за трудов морал в система на наемен труд и икономическо неравенство,
каквато е капитализмът.

"Трудът краси човека", е казал народът. Само че при капитализма човекът си продава труда.
С усърден труд, които уж би трябва да го разкрасява, човек допринася единствено за
забогатяването на чорбаджията - докато той самият получава стотинки за усърдието си.

Това морално ли е?

За съжаление при соца нещата не бяха по-добре. Там държавата експлоатираше човека,
но се преструваше, че всичко е за благото на човека. Експлоатацията беше по-мека, все пак.

Редактирано от gmladenov
  • Харесва ми! 3
  • Потребител
Публикува (edited)
Преди 7 минути, gmladenov said:

Трудно е да се говори за трудов морал в система на наемен труд и икономическо неравенство,
каквато е капитализмът.

"Трудът краси човека", е казал народът. Само че при капитализма човекът си продава труда.
С усърден труд, които уж би трябва да го разкрасява, човек допринася единствено за
забогатяването на чорбаджията - докато той самият получава стотинки за усърдието си.

Това морално ли е? Наистина ли наемният труд краси човека?

За съжаление при соца нещата не бяха по-добре. Там държавата експлоатираше човека.

САЩ като нация как се въздигат ,до все още невиждани висини.Моето си е мое .Да отнемат се територии насилствено от индианците ,което е лошо ,но няма как да очакваш ,че я има я не 100 човека ,ще имат претенции на територия от няколко Българии , за да ловуват бизони докато на Източната граница хора търсещи по добър живот за семействата си  се тълпят в мегаполисите си при положение ,че на Запад някакви примитивни племена искат територии ,колкото европейски страни и повече за ловни полета ,при положение ,че това са почви благоприятни за земеделие..Аз съм социално ориентиран десен човек.

Редактирано от todorg
  • Потребител
Публикува
Преди 11 минути, todorg said:

На 46 години съм за едни млад за други стар.Живея в малък град и много остро ми направи впечатление макар и на невръстна възраст ,как първите комунисти от номенклатурата в градчето изведнъж без преход станаха бизнесмени.И как едни други ,които не бяха от номенклатурата се опитаха ,да правят бизнес да вярно смешно в гаражчета и мазета и точно при тези дойдоха онези с анцузите и дебелите вратове и набързо ги отказаха.

Значи си малко по-голям от мен. 

Около 2000 година имаше две постановки на чешкият президент Вацлав Хавел (тогава все още действащ). Запомнил съм имената - "Вернисаж" и "Аудиенция", но не и за какво се разказват. Запомних обаче една фраза, която описва пост-комунизма не само в България, но и в цяла източна Европа: "най-добрите капиталисти са бившите комунисти".

• Харесва ми! 1
  • Неясен 1
  • Потребител
Публикува (edited)
Преди 5 минути, MiroT said:

Значи си малко по-голям от мен. 

Около 2000 година имаше две постановки на чешкият президент Вацлав Хавел (тогава все още действащ). Запомнил съм имената - "Вернисаж" и "Аудиенция", но не и за какво се разказват. Запомних обаче една фраза, която описва пост-комунизма не само в България, но и в цяла източна Европа: "най-добрите капиталисти са бившите комунисти".

Няма как комунистите ,да са добри капиталисти.Капитализмът е идеология изградена на пазара .Комунистите искат сигурност от държавата произвеждат или не печелят или не държавата ,да им гарантира бизнеса.Ако си недъгав фалираш и ставаш клошар.Това е капитализмът в чист вид.

Редактирано от todorg
  • Харесва ми! 1
  • Потребител
Публикува
Преди 1 час, deaf said:

Това е казармено-тоталитарен ужасяващ принцип...

Моят спомен е, че поговорката е от дядо Петково време и е в събраните от него пословици. Имам и друг спомен: Семейство български турци си емигрират за Турция и ги наема някакъв да му наглеждат вилата- ремонти, охрана, камериери. Обаче той си ходил рядко и те имали време. На по- закътано място разкопали градинка. Той бил приятно впечатлен, защото наеманите турци не работили залудо, а само това, за което са наети. Зарадвал се и на пресните доматки и краставици. Такива ми ти работи за жизнеността на поговорката и съдържащият се в нея морал.

• Харесва ми! 1
  • Потребител
Публикува
Преди 2 минути, todorg said:

Аз съм социално ориентиран десен човек.

Аз съм левичар, който смята комунизмът за икономически неефективен, а капитализмът - за
необходимо зло.

Просперитетът на западната цивилизация се дължи на свободната инициатива. Тя генерира
богатство и просперитет ... но за сметка на експлоатация на наемния труд.

• Потребител
Публикува (edited)
Преди 8 минути, todorg said:

Няма как комунистите ,да са добри капиталисти.

На теория си прав. На практика именно номенклатурчиците държаха ключовите позиции в
икономиката, които им разрешиха да станат първи капиталисти след 10-ти ноември.

Редактирано от gmladenov
  • Харесва ми! 1
  • Потребител
Публикува
Преди 21 минути, gmladenov said:

Това морално ли е?

Е, моралът е относителен. Във всички случаи каквато и да е човешка структура се нуждае от морал. Примерно протестантският морал се опира на евангелската история за талантите: Господарят възнаграждава този, който е удвоил даденото му и го връща на господаря както е удвоено. Значи работи, печели, не крие и няма тайни от господаря, дава му всичко.

• Потребител
Публикува
Преди 8 минути, Втори след княза said:

Той бил приятно впечатлен ...

Значи нашите направили чорбаджията доволен ... а за тях нищо.
Аз не бих казал, че това е морално.

• Потребител
Публикува
Преди 3 минути, Втори след княза said:

Е, моралът е относителен.

За един робовладелец е морално робите му да работят от сутрин до здрач ... без пари.

• Потребител
Публикува
Преди 10 минути, gmladenov said:

На теория си прав. На практика именно номенклатурчиците държаха ключовите позиции в
икономиката, които им разрешиха да станат първи капиталисти след 10-ти ноември.

Повечето от номенклатурчици бяха деца и внуци на комунистите. Именно те погребаха комунизма... Въпреки съпротивата на последните мохикани... Няма как Тодор Живков или Милко Балев да станат капиталисти,виж децата и внуците им – може...

• Харесва ми! 1
  • Потребител
Публикува
Преди 12 минути, gmladenov said:

Аз съм левичар, който смята комунизмът за икономически неефективен, а капитализмът - за
необходимо зло.

Просперитетът на западната цивилизация се дължи на свободната инициатива. Тя генерира
богатство и просперитет ... но за сметка на експлоатация на наемния труд.

Това с експлоатацията днес е трудно постижимо.като цяло комунистите капиталисти са принудени да плащат на някакви безделници ,за един престой като време във фабриките им ,без тези безделници ,да се мотивират ,да свършат повече работа.Пример ако се строши машината на  ,която бачка за работника е празник и няма сила  ,която ,да спре работника умишлено да счупи машината освен съвестта ,но има хора ,които са родени без съвест.

• Харесва ми! 1
  • Потребител
Публикува
Преди 8 минути, todorg said:

Това с експлоатацията днес е трудно постижимо.като цяло комунистите капиталисти са принудени да плащат на някакви безделници ,за един престой като време във фабриките им ,без тези безделници ,да се мотивират ,да свършат повече работа.Пример ако се строши машината на  ,която бачка за работника е празник и няма сила  ,която ,да спре работника умишлено да счупи машината освен съвестта ,но има хора ,които са родени без съвест.

Това за съвременния работник ли е? Този, роден след Десети? Моля, потвърди.

• Потребител
Публикува
Преди 23 минути, todorg said:

Няма как комунистите ,да са добри капиталисти.

А защо си представяш комунистите както някакви светци или като идеалисти?
99,9% от тях са лицемери и престъпници.
Ужасът, връхлетял България след 1944 г. си е чиста проба феодализъм - тогава работнците са получавали заплати по няколко десетки долара за да могат господарите им от БКП да изнасят и продават стоки селскостопанска продукция, въглища, руда, туризъм, които в общия случай са борсово търгуеми стоки.
Същото е сега в Китай, Северна Корея (Ким-чо е живял в и е учил в пансион в Швейцария, но народа му са роби и работят за една купа ориз). Същото беше и 90те, когато няколко дебеловрати спортиста правеха цели градове да работят за тях.

• Харесва ми! 2
  • Потребител
Публикува

Бях чел статия още през 90-те години, че финансовите акули на Уолстрийт са от този тип хора,
които са готови на всичко в името за забогатяването и управленските позиции. Ако се изисква
да имат партиен билет, те ще вземат партиен билет. Това беше примера в статията.

И както се оказва, хората на управленски позиции навсякъде по света са от един дол дренки.
У нас на времето тези хора бяха известни като номенклатурчици.

• Харесва ми! 1
  • Потребител
Публикува
Преди 50 минути, gmladenov said:

готови на всичко в името за забогатяването

Не е важно как са забогатели,а за какво харчат парите си. Това се отнася както за държавите,така и за хората.

• Потребител
Публикува
Преди 1 час, deaf said:

Не е важно как са забогатели,а за какво харчат парите си. Това се отнася както за държавите,така и за хората.

Темата е посветена именно на това как са забогатели, като се предполага, че това отразява трудовия морал. Ако богатеят с измами, това е именно трудов морал. Ако богатеят с икономии, това е също трудов морал. Изобщо, как е днес?

Моят поглед е, че българските собственици предпочитат възрастни хора от социализма и смятат младите за изтървано и недисциплинирано поколение, което иска да получава много с малко труд, а такова никъде няма. Отчитам, че на пенсионерите не плащат осигуровки. ІТ фирмите, по разбираеми причини, не наемат възрастни. Не зная какъв е трудовият им морал, не съм от тази сфера. Който общува с наети в ІТ, може ли да ги опише? Кое ги кара да се трудят?

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!