Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Потребител
Публикува
Преди 32 минути, Втори след княза said:

Темата е посветена именно на това как са забогатели, като се предполага, че това отразява трудовия морал. Ако богатеят с измами, това е именно трудов морал. Ако богатеят с икономии, това е също трудов морал. Изобщо, как е днес?

Не виждам смисъл да се интересувам как някой е забогатял,без да търся информация за какво харчи спечелените пари...

• Харесва ми! 1
  • Потребител
Публикува (edited)

Какъвто и да е моят трудов морал, аз не го предадох на децата, защото се доверих, че времената са нови и животът ще ги научи. Намирам реализацията им за добра, но от друга страна времената са на неистини. Не мога да им се доверя по отношение хвалби за перспективи и че не приемат наркотици. Дали не стана част от морала това: "Прави се на успял и ще станеш успял"? Пък то не е точно така, можеш да се правиш до едно време, после истината лъсва.  

Преди 4 минути, deaf said:

Не виждам смисъл да се интересувам как някой е забогатял,без да търся информация за какво харчи спечелените пари...

Става дума за труд, а не за харчене. Консуматорството е потребление. Просто друга тема, надявам се разбираш. Не че не е важно, просто е нещо друго. Но ако можеш да го свържеш с темата за трудовия морал, моля сподели.

Редактирано от Втори след княза
  • Потребител
Публикува
Преди 5 минути, Втори след княза said:

Става дума за труд, а не за харчене.

Един бивш премиер го снимаха с пачки и кюлчета злато в спалнята на къщата му. Какво значение има дали тези пачки и кюлчета ги е спечелил с пот на челото или ги е откраднал? Важно е за какво ще ги похарчи...

• Харесва ми! 1
  • Потребител
Публикува (edited)
Преди 24 минути, deaf said:

Какво значение има дали тези пачки и кюлчета ги е спечелил с пот на челото или ги е откраднал? Важно е за какво ще ги похарчи...

Впечатлен съм от безразличието по отношение начина на придобиване. Мисля, че това е разпад на морала. На трудовия морал. Не че е лошо. Предвещава консолидация на възгледите и нов морал, но за сега привнасяш в темата важен отговор "Трудовият морал няма значение"

Приемам го сериозно и като принос. Не съм го имал предвид.

И друг път съм се възмущавал, че много слагачи успяват. И мъже и жени вървят със задното напред. Както имам колежки, които са всеотдайни в работата, така имам и такива, дето изпъкват единствено с изпъкналостта на гърдите. Лош е началникът, който ги подкрепя. Той разваля морала... но аз не мога да го уча. Той ми определя ангарията и си мълча, като крепостен.

• Потребител
Публикува

"Светът се състои от безделници,които искат да имат пари без да работят,и идиоти които са готови да работят без да забогатеят" – Джордж Бърнард Шоу

• Харесва ми! 1
  • Потребител
Публикува (edited)
Преди 1 час, deaf said:

"Светът се състои от безделници,които искат да имат пари без да работят,и идиоти които са готови да работят без да забогатеят" – Джордж Бърнард Шоу

........както и се състои, светът, от еднашепа хора  и малцинтвенна Обслужваща шепата класа, разделящи и пръскащи димки и фишеци залагалки , държащи разнородна Голямата маса хора.

Добрият морал изисква народните маса да пребият и затрият Шепата хора, да овъргалят и наритат ядрата на обслужващата класа. Оттам на сетне полагания труд трябва да е смислен и Човешкия вид и цивилизация да си изработи реалистични, логични и постоянно разяанявани и пропагандирани в обществата Цели ,съставни в една Стройна Идеология, позволяваща голяма свобода в птредложенията и обсъжданията, съгласуване и действия по проилагането.

Редактирано от tekotaka
  • ХаХа 1
  • Глобален Модератор
Публикува
Преди 43 минути, tekotaka said:

Добрият морал изисква народните маса да пребият и затрият Шепата хора, да овъргалят и наритат ядрата на обслужващата класа. Оттам на сетне полагания труд трябва да е смислен и Човешкия вид и цивилизация да си изработи реалистични, логични и постоянно разяанявани и пропагандирани в обществата Цели ,съставни в една Стройна Идеология, позволяваща голяма свобода в птредложенията и обсъжданията, съгласуване и действия по проилагането.

Това вече се е случвало, преди 107 години, и всички сме свидетели и още разгребваме последствията от неговите печалните последици. Защо трябва да си го причиняваме втори път?

• Харесва ми! 1
  • Потребител
Публикува
Преди 26 минути, scaner said:

Това вече се е случвало, преди 107 години, и всички сме свидетели и още разгребваме последствията от неговите печалните последици. Защо трябва да си го причиняваме втори път?

Не се случи тогава, все още не е идвало.
 Има пред хората много възможни пътища , както е приказката съвсем възможно е и вълкът да е сит и агнето цяло, или по друг начин , целият чеп вътре и душата в рая.😀
 Тази няма да я бъде или св взимате в ръце и забравяте за глупостите или ви е времето за Прочистване. Не ви ли е срам да живеете бе !, що за малоумни изроди са се навъдели да скачат и бранят собствения си Затвор и ,или Ад. Нима това ще оставите на  поколенията- самозадоволвявания в едни икономосоциалкултурни отношения с Пари, капитал,пазар,власт и тъпотия............

• Глобален Модератор
Публикува
Преди 2 минути, tekotaka said:

Не се случи тогава, все още не е идвало.
 Има пред хората много възможни пътища , както е приказката съвсем възможно е и вълкът да е сит и агнето цяло, или по друг начин , целият чеп вътре и душата в рая.😀
 Тази няма да я бъде или св взимате в ръце и забравяте за глупостите или ви е времето за Прочистване. Не ви ли е срам да живеете бе !, що за малоумни изроди са се навъдели да скачат и бранят собствения си Затвор и ,или Ад. Нима това ще оставите на  поколенията- самозадоволвявания в едни икономосоциалкултурни отношения с Пари, капитал,пазар,власт и тъпотия............

Тебе те тресат някакви мътни левашки идеи, и си забравил целият минал опит от тези идеи, че доведоха точно до тоя свят в който сега живеем.

Искаш двойно от същото? Няма как да стане :)

• Потребител
Публикува
Преди 2 минути, scaner said:

Тебе те тресат някакви мътни левашки идеи, и си забравил целият минал опит от тези идеи, че доведоха точно до тоя свят в който сега живеем.

Искаш двойно от същото? Няма как да стане :)

Така ги наричат -леви идеи.Такъв съм, но идеите ми са надскочили това класифициране и стоят добре в голям брой възможни конфигурации , както и такива без наличие на хора, т.е. те са широко приложими в нашата космическа локация, вероятно могат да претендират за Универсални- най-малкото защото не създават еволюционни пречки и забавяния, същевременно запазват Традицията, като запис и като периодично разиграване и симулация за да не се губят Старите Форми.
 Както казах ......и Вълкът Сит и Агнето цяло......-това имах в предвид- Ускорена ХиперЕволюция и   Педантиюен Запис и Съхранение с Функционални Сесии на Симулации на Традицията.
 Душата в Космоса , а старото Ви <тяло> в Резерват Земя и на други земни кълбета😀

• Глобален Модератор
Публикува
Преди 2 минути, tekotaka said:

Така ги наричат -леви идеи.

Били са леви. Сега са левашки, маргинални идеи. Никой разумен човек вече няма как да се поведе по тях.

Кой иска да настъпва мотиката два пъти, без да си извади поука още от първия път?

• Потребител
Публикува
Just now, scaner said:

Били са леви. Сега са левашки, маргинални идеи. Никой разумен човек вече няма как да се поведе по тях.

Кой иска да настъпва мотиката два пъти, без да си извади поука още от първия път?

Хората като животински вид настъпват мотиката редовно, недоволни , разярени се вдигаът бунтове, възстания, революции......... заменят се едни Злодеи с дриуги Злодеи, войни , световни войни.........Злодеите стават по силни и зли.......и по гладни и алчни.  Хората доказаха, нямат капацитета да излезнат скоро от своя Затвор........... това е Традицията, нека е запазим....... ноие просто ще включим Реалността на Друг канал, един от многото и ще се настаним Удобно в Нашия <Флуиден Свят> . а Сканер ще играе ролята в ентата безбройна серия на човешкия сериал-До като Свет Светува...........

• Глобален Модератор
Публикува
Преди 4 минути, tekotaka said:

Хората като животински вид настъпват мотиката редовно, недоволни , разярени се вдигаът бунтове, възстания, революции......... заменят се едни Злодеи с дриуги Злодеи, войни , световни войни.........Злодеите стават по силни и зли.......и по гладни и алчни.  Хората доказаха, нямат капацитета да излезнат скоро от своя Затвор........... това е Традицията, нека е запазим....... ноие просто ще включим Реалността на Друг канал, един от многото и ще се настаним Удобно в Нашия <Флуиден Свят> . а Сканер ще играе ролята в ентата безбройна серия на човешкия сериал-До като Свет Светува...........

Хората не ги мисли, скоро няма да имат голямо значение. Вече създадоха безсмъртие за ИИ.

• Потребител
Публикува (edited)
Преди 5 часа, scaner said:

Имаш ли поглед към работещи млади? Има ли нещо допълнително да бъдат учени? Не свързано със специлността, а с реда? 

Благодаря.

• Потребител
Публикува

А как бихте тълкували "мъдрия" съвет "Учи, за да не работиш"? Някога този съвет е бил доста смислен, но дали е така и сега?🙃

• Харесва ми! 1
  • Потребител
Публикува
Преди 7 минути, Шпага said:

А как бихте тълкували "мъдрия" съвет "Учи, за да не работиш"? Някога този съвет е бил доста смислен, но дали е така и сега?🙃

Предполагам, че под работа се разбира физически труд.

По-добър съвет би бил "Учи за да работиш."

• Харесва ми! 3
  • Потребител
Публикува
Преди 12 часа, Шпага said:

Обръщат се нещата...🙄, въобще:

"Който се учи, той ще сполучи." става: "Който сполучи, той ще се учи!"

...

Относно физ. труд по темата:

Преди време съм писал: Трудът е направил от маймуната това, което човекът представлява днес.

...

...

• Харесва ми! 1
  • ХаХа 1
  • Потребител
Публикува
Преди 12 часа, Шпага said:

А как бихте тълкували "мъдрия" съвет "Учи, за да не работиш"?

На село така казваха. Според тях да работиш в офис (канцелария) не беше истинска работа.
Само пиеш кафета и се големееш.

--

По мои наблюдения младите хора днес са много материални и практични. Никой няма да работи
залудо, а само ако плащат добре. Аз считам, че това е умно. На времето да си стахановец е било
гордост, но в капитализма си будала да работиш без да си добре платен.

• Харесва ми! 1
  • Глобален Модератор
Публикува
Преди 38 минути, gmladenov said:

Никой няма да работи
залудо, а само ако плащат добре. Аз считам, че това е умно.

Да, такава е днешната философия. За съжаление...

Поговорката "залудо работи, залудо не стой" идва от време, когато трудът е бил ценност. Тя ни подсказва, че трябва да се борим непрекъснато да преодоляваме мързела си, да инвестираме в собственото развитие дори когато не ни плащат, за да се подготвим и заемем подобаваща позиция в обществото.

Сега живеем в един забързан свят, хората се стремят към един по-улеснен начин на живот, ако можеха изобщо да не работят, а да живеят охолно, щеше да е най-добре...

Трудолюбието като ценност вече не съществува. То е заменено с егоизъм, завист, борби за власт... Далаверата стана ценност, подменяща труда. Сегашното мото е "с труд пари не се печелят".

А после се чудим защо сме на това дередже. Е, ще продължаваме да се чудим, колкото време имаме, все пред нас е.

• Харесва ми! 3
  • Потребител
Публикува
Преди 2 часа, gmladenov said:

По мои наблюдения младите хора днес са много материални и практични.

Факт. Така е. Може би е докато си "надвият на масрафа". От друга страна, щом времето е на лъжички за еднократна употреба, чадъри за един дъжд, то и работната ръка се продава нискоквалифицирана с широк профил и идеята за морал, че важно е да те купят, пък после може и да те изхвърлят. Важен става първичния дизайн който да те продаде. А качеството не върви, защото технологията се променя толкова бързо, че не си струва да си перфектен. 

Може би моралът е :Продай работната си сила бързо, без гаранция какво ще получат. На консуматорски морал на работодателя (наемай и хвърляй)- консуматорски поглед на работника (наемай се и зарязвай).

• Потребител
Публикува

Тези неща зависят от контекста.  Едно е положението когато работиш за самия себе си, а съвсем друго ако работиш за някой друг.  "Залудо работи, залудо не стой" идва от традиционното общество, когато преобладаващата част от хората са работили в собствени стопанства или работилници, пряко за себе си или за семействата си.  При това положение и при липса на  шокови събития и извънредни инциденти, между труда /трудолюбието/ и успеха има директна и пряка връзка.  Затова и имаме толкова много подобни поговорки:  Който се труди, не губи. Няма добро без пот. Докато не хвърлиш в нивата,  не никне. Лозето не ще молитва, а мотика и т.н. и т.н. 

Днес по-голямата част от хората работят за надница (заплата) за някой външен работодател.  Да, но хората не са роби и пак продължават или поне се опитват да работят за себе си и за собственото си добруване. При това положение е съвсем нормално хората да искат да работят за повече пари, а "Залудо работи, залудо не стой" се трансформира в  "Залудо си сменяй работата, залудо не стой на една и съща ако не ти плащат добре".  

Познавам много млади хора които и сега работят "залудо", но това са хора които сами са си работодатели.  

С други думи по отношение на ценностите не виждам кой знае каква промяна. Промяна има в обстоятелствата. 

• Харесва ми! 3
  • Потребител
Публикува
Преди 3 часа, Atom said:

Едно е положението когато работиш за самия себе си, а съвсем друго ако работиш за някой друг. 

Мисля, че работодателят е бил заинтересован да възпроизвежда морал в който трудещият се за него работи като за себе си. Разправят, че при японците и до сега работодателят иска да изглежда като баща. 

Една история от минало време- преди Девети. Задруга отива да жъне. За пръв път взимат и поотраснало- към 11-12 г. момиче. То се чувства вече мома и иска да е наравно с момите. Не е, не може, но се старае и ще бъде. Чорбаджията се радва на ентусиазма и й плаща като на голяма. Е, не на нея, на задругаря, но й казва. Той поощрява "сефтето на детето" и отрано го подкрепя да работи старателно и бързо.

Сега също работодателите възпроизвеждат съществуващия (сега потребителски) морал- купувай работни ръце и хвърляй. Няма нищо вечно. Няма нищо, което си струва да пазиш.

Ей, като се огледам колко мебел има в големия град до кофите. Няма вече ракла от бабино време, няма дори ракла за цял живот. Купувай и хвърляй.

• Потребител
Публикува
Преди 5 часа, Втори след княза said:

"сефтето на детето"

И един друг случай, описан в разказ. Жител на село на крадци със семейството си на панаир в съседното село. Момчето откраднало свирка и побягнало. Сергиджията побягнал да го хване. Бащата го спрял и му платил трикратно свирката с думите "Молим те, не разваляй сефтето на детето". Искам да кажа, че трудовият морал се формира от тези, които сами смятат, че този е полезен в живота.

• Потребител
Публикува
On 8.06.2024 г. at 8:13, Малоум 2 said:

Трудът е направил от маймуната това, което човекът представлява днес.

Това не е вярно... Поредната абсурдна теза подобна на измислиците на Дарвин за "еволюцията"...

Апропо,гледате ли "Кой да знае?"? В шоуто имаше един интересен и смешен въпрос – кой български учен е защитавал тезата,че,(имаше три отговора,но си спомням само два от тях):

1. Че Земята НЕ се върти.

2. Че маймуната е произлязла от човека. 🤣

Верният отговор беше,че Земята не се върти,но отговорът с маймуната беше толкова нелеп,колкото и обратното – че човекът произхождал от маймуната...

• Потребител
Публикува
Преди 17 часа, Втори след княза said:

работодателят е бил заинтересован да възпроизвежда морал в който трудещият се за него работи като за себе си.

Някъде четох,че в тостера са вложени около триста научни открития и технологични изобретения,(от Нютон,та до днес...) И вижте какво се получава. Бизнесменът взима тези открития и изобретения (почти без да плаща на учените)и кара инженери и технолози да произвеждат тостери,които после търговците продават,а бизнесмена прибира по-голямата част от печалбата и забогатява.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!