Забелязахме, че използвате Ad Blocker

Разбираме желанието ви за по-добро потребителско изживяване, но рекламите помагат за поддържането на форума.

Имате два варианта:
1. Регистрирайте се безплатно и разглеждайте форума без реклами
2. Изключете Ad Blocker-а за този сайт:
    • Кликнете върху иконата на Ad Blocker в браузъра
    • Изберете "Pause" или "Disable" за този сайт

Регистрирайте се или обновете страницата след изключване на Ad Blocker

Отиди на
Форум "Наука"

Наистина ли умереното пиене е полезно за вас?

Препръчано мнение

• Потребител
Публикувано

Световната здравна организация заключи през 1988 г., че алкохолът е канцерогенен за хората и от години казва, че вредите от алкохола са добре документирани. "Не може да се установи безопасно количество консумация на алкохол за ракови заболявания", съобщи СЗО през 2023 г.

Ако Съединените щати последват призива на главния хирург за предупредителни етикети за рак върху алкохола, те ще се присъединят към малък контингент от нации, които съветват пиещите за риска.

От 2017 г. производителите на алкохол в Южна Корея трябва да избират между три задължителни предупредителни етикета, два от които предупреждават за риск от рак. Вместо това обаче те могат да изберат етикет, който предупреждава за рисковете от алкохола за деменция, инсулт и загуба на паметта.

Една четвърт от нациите по света имат етикети за риск за здравето върху алкохола. Но само Южна Корея има предупреждение за рак на черния дроб.

Австралийските здравни органи се застъпват за предупреждения за рак върху опаковките на напитките повече от десетилетие.

Норвегия вече силно регулира алкохола, ограничавайки продажбите на бира до преди 20 часа през делничните дни и 18 часа в събота, а продажбата на вино, спиртни напитки и "силна бира" само в държавните магазини за алкохол. Но през последните години страната разработва предложения за включване на предупреждения за рак, според местните медии.

Тайланд също работи по регулация, която ще изисква алкохолът да има етикети с графични изображения и текстови предупреждения като "алкохолните напитки могат да причинят рак".

Въпреки че Канада не налага предупреждения за рак на алкохола, законопроект, който ще изисква етикети, отбелязващи пряка връзка, беше внесен в канадския парламент през 2022 г. Група изследователи в Канада се опитаха да проучат ефекта от предупредителните етикети, споменаващи рака през 2017 г., но оплакванията от групи за търговия с алкохол накараха местното правителство да спре проучването.

През последните години властите в Канада, Великобритания и няколко други страни подкрепиха идеята, че няма безопасно ниво на пиене.

Някои правителства на страни с високи нива на пиене също предприеха действия за намаляване на потреблението, включително в Русия, където усилията са една от основните цели на общественото здраве.

Доклада (Scientific Findings of the Alcohol Intake and Health Study for Public Comment) публикуван от Министерството на здравеопазването и социалните услуги, гласи, че "в Съединените щати мъжете и жените имат риск 1 на 1000 да умрат от употреба на алкохол, ако консумират повече от 7 напитки седмично. Този риск се увеличава до 1 на 100, ако консумират повече от 9 напитки седмично."

• Мнения 294
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

Posted Images

• Потребител
Публикувано (edited)

Насоките на Канада за алкохол и здраве

Канадските насоки за алкохол и здраве предоставят основани на доказателства съвети за алкохола, за да помогнат на хората да вземат информирани решения за тяхното здраве. Насоките се основават на най-новите изследвания за рисковете, свързани с алкохола, и заменят Насоките за пиене на алкохол с нисък риск (LRDG) на Канада, издадени през 2011 г.

Насоките се основават на принципа на автономия в намаляването на вредите и основната идея зад него, че хората, живеещи в Канада, имат право да знаят, че всяка употреба на алкохол е свързана с риск.

Основните точки от насоките включват:

• Съществува континуум от рискове, свързани със седмичната употреба на алкохол, където рискът от увреждане е:
    • 0 питиета седмично – Непиенето има ползи, като по-добро здраве и по-добър сън.
    • 2 стандартни напитки или по-малко на седмица - Вероятно ще избегнете последици, свързани с алкохола, за себе си или за другите на това ниво.
    • 3–6 стандартни напитки седмично — Рискът от развитие на няколко вида рак, включително рак на гърдата и дебелото черво, се увеличава на това ниво.
    • 7 стандартни напитки или повече на седмица - Рискът от сърдечни заболявания или инсулт се увеличава значително на това ниво.
    • Всяка допълнителна стандартна напитка радикално увеличава риска от последици, свързани с алкохола.
  • Консумацията на повече от 2 стандартни напитки на случай е свързана с повишен риск от нараняване на себе си и другите, включително наранявания и насилие.
  • Когато сте бременна или се опитвате да забременеете, няма известно безопасно количество употреба на алкохол.
  • При кърмене не пиенето на алкохол е най-безопасно.
  • Без значение къде се намирате в континуума, за вашето здраве по-малко алкохол е по-добре.

SmartSelect_20250208_081552_Edge.thumb.jpg.a31c7feba2ac13ad1a79b4627973c932.jpg

Редактирано от makebulgar
  • Потребител
Публикувано
Преди 14 часа, Димитър Йорданов said:

Ще ти задам отново няколко лични въпроса.

1. Бил ли си дебел. 

2. Злоупотребявал ли си с алкохол или цигари. 

3. Когато си ядял месо преди да почнеш твоя "вегански експеримент" за който така и не ни показа после какви са резултатите и медицинските изследвания преди, по време и след него, както беше написал че ще направиш ти по 3 пъти на ден 7 пъти в седмицата ли си ядял месо и животински продукти?

Понеже Макето се съмнява, че ще получиш отговор от някого на такива лични въпроси - а в действителност го е страх да си признае - то нека дам тон аз, пък той да си решава.

1. Не.

2. Може да се каже конкретно за алкохола, като по-млад, особено в студентските години.

3. Не. 3 пъти дневно животински продукти се е случвало, както и сега се случва (примерно закуска яйца, обяд пиле, вечеря риба), но 3 пъти месо, че и 7 дни седмично - не.

Маке, ти си на ход. Не се стеснявай, никой няма да ти се подиграва. :)

• Потребител
Публикувано
Преди 7 часа, makebulgar said:

Силно се съмнявам, че ще получиш някога отговори на подобни лични въпроси. От опита си досега имам наблюдения, че не си получавал отговори когато си задавал такива въпроси, така че не знам защо си мислиш, че като ги задаваш сега или в бъдеще ще получиш отговори. Доста наивно от твоя страна. 

По скоро се съсредоточи върху четене на научната литература и статиите, които давам тук в темата и другаде. 

Интересно! А защо задаваш лични въпроси  на scanner? Защо го питаш какво и колко пие?

• Потребител
Публикувано
Преди 8 минути, sir said:

Понеже Макето се съмнява, че ще получиш отговор от някого на такива лични въпроси - а в действителност го е страх да си признае - то нека дам тон аз, пък той да си решава.

1. Не.

2. Може да се каже конкретно за алкохола, като по-млад, особено в студентските години.

3. Не. 3 пъти дневно животински продукти се е случвало, както и сега се случва (примерно закуска яйца, обяд пиле, вечеря риба), но 3 пъти месо, че и 7 дни седмично - не.

След като даваш тон, и аз ще отговоря.

1. Не.

2. Не. Пия толкова рядко и толкова малко, че повечето хора смятат, че съм пълен въздържател.

3. Не. Почти не ям месо защото не мога да понасям вкуса на месо. 

• Потребител
Публикувано
Преди 1 час, sir said:

1. Не.

Нека да отговоря и за себе си. 

1. Почти през целия ми живот съм бил 65кг, сега съм между 61-65 като леко варира през годината. При 180см височина. 

2. Вечерта преди бала ми се напих за първи път(на 17 години), като студент пиех с колегите, на 19 спрях и от тогава се е случвало и по 2 месеца да не се сетя дори за чаша бира. Когато ми се допие изпивам 1-2 чаши рядко стигам до стъклена бутилка на веднъж и обикновено е 1-2 пъти в седмицата с подходяща вечеря. 

3. Никога не ми се е случвало да има 3 пъти на ден месо в храненето ми, камо ли 7 пъти в седмицата. Животински продукти - да (масло, кашкавал, сирене, кисело или прясно мляко, извара, яйца) но рядко. Често се случва в седмицата да имам поне 2-3 дни на изцяло растителна храна. 

Ето, не боли. Ама макето не смее да каже как е бил преди да го перне здравословния начин на живот. Срам ли го е, какво? 

• Потребител
Публикувано (edited)
Преди 1 час, Gravity said:

Интересно! А защо задаваш лични въпроси  на scanner? Защо го питаш какво и колко пие?

Никъде никой не съм питал лични въпроси. Изказал съм предположение, че scanner е алкохолик на база думите му и адвокатсването на алкохола, и той сам си раказа каквото иска. 

А лексикон можете да си направите в някоя друга отделна тема и да си споделяте колкото искате от личния живот. Тук темата е алкохола и вредите от него, а също за методологично грешните научни проучвания за накякви "ползи" от алкохола, които пияниците и алкохолната индустрия изтъкват като аргумент за това хората да пият повече. 

• Потребител
Публикувано
Преди 1 час, Gravity said:

2. Не. Пия толкова рядко и толкова малко, че повечето хора смятат, че съм пълен въздържател.

По логиката на Макето си алкохолик.

• Потребител
Публикувано
Преди 46 минути, makebulgar said:

Никъде никой не съм питал лични въпроси. Изказал съм предположение, че scanner е алкохолик на база думите му и адвокатсването на алкохола, и той сам си раказа каквото иска. 

А лексикон можете да си направите в някоя друга отделна тема и да си споделяте колкото искате от личния живот. Тук темата е алкохола и вредите от него, а също за методологично грешните научни проучвания за накякви "ползи" от алкохола, които пияниците и алкохолната индустрия изтъкват като аргумент за това хората да пият повече. 

Добре и аз ще изкажа предположение, че си бил затлъстял алкохолик, който е преяждал с месо. Сега се опитваш да откажеш алкохола и месото. Не знам колко успешно, но щом си мълчиш и не казваш, мога да направя предположение.

• Потребител
Публикувано

Преди 51 минути, makebulgar said:

Тук темата е алкохола и вредите от него, а също за методологично грешните научни проучвания за накякви "ползи" от алкохола, които пияниците и алкохолната индустрия изтъкват като аргумент за това хората да пият повече. 

Като стана дума за методологията, ти така и не показа каква е методологията на статиите, които цитираш!

• Потребител
Публикувано

Да нахвърля няколко изречения...

Макето за мое съжаление се превръща във ....форумен шут.  

От километри се вижда, че тук от убеждаващите го има хора които са много по навътре с материята и като компетентност и като приведена аргументация и от много по големи знания от него, но той не го забелязва, игнорира го.   Един @Димитър Йорданов например е десетократно по компетентен от него по темата, прави си труда да го убеждава, но уви Мейк го играе на ..рогатото

Има си специализиран термин когато обвиняващ несъгласните с теб в крайност и престъпна/криминализирана принадлежност , примери бол ... когато някой преди 80-те, критикува и най-леко Българска Комунистическа Партия той веднага бива класифициран като ...Фашист ! Не като умерен комунист или като социалист, а като фашист ! Същите прояви от страна на Мейк  Който не рита срещу и една бира на ден значи е ...Алкохолик ! Няма как да не си алкохолик щом не скачаш до небето и да не заклеймиш всичкото алкохол като най-голямо бедствие за человеческия род.  Дори нещо повече - не алкохолик, а ПРЕСЪПНИК ! 

Пак ...не е нужно човек да е психолог за да констатира, че Мейк има проблеми. Психически проблеми, което не ми влиза в работата, но той иска след като не може да пие алкохол по някакви причини, и никой друг да не пие. И вади от 9 дерета вода за да доказва...а доводите ...мале мила :  Главния хирург на САЩ ???  Какво е това животно ?  Правителството на Ирландия ? 

Знам, че съм поредния алкохолик=престъпник, ама нека помогнем на Мейк 

• Потребител
Публикувано (edited)

Горчивата истина и сладките лъжи за алкохола

Враговете ни представят алкохола като полезен продукт и панацея за всички болести, разказват басни за нашите "алкохолни" традиции. И всичко това, за да ни зашеметят, да ни превърнат в животни и да ни използват за свои цели...

По-голямата част от материала за статията е взета от книгата на Фьодор Григориевич Углов "Истина и лъжи за легалните наркотици", написана от него през 2004 г. Защо можем спокойно да вярваме на този човек? Тъй като Ф. Г. Углов беше най-известният и най-старият руски хирург, академик на три академии, той погледна трезво на живота, неуморно се бореше за живота и здравето на хората в целия СССР, а след това и в Русия. Той е вписан в Книгата на рекордите на Гинес като най-възрастният практикуващ хирург в Русия и ОНД. Най-накрая можем да повярваме, защото той имаше добро и състрадателно сърце.

Fjodor_Uglov__Pravda_i_lozh_o_razreshennyh_narkotikah.jpg.d35a7d55736118b10e9bef3d946fc98b.jpg

Виждам своята задача в това да кажа строго научна истина за това какво представляват тютюнът и виното и какво носят на хората и страната.
(Ф. Г. Углов)

Истина №1. Алкохолните напитки са наркотици

Етиловият алкохол е незаменим компонент на всички алкохолни напитки. През 1975 г. Световната здравна организация (СЗО) издава специално решение: "Алкохолът се счита за наркотик, който подкопава здравето". Но у нас, още през 1972 г., GOST 18300-72 беше в сила за етилов алкохол, в който в глава 5 "Изисквания за безопасност" беше посочено, че "етиловият алкохол е запалима, безцветна течност с характерна миризма, принадлежи към мощните наркотици, които причиняват първо възбуда, а след това парализа на нервната система".

А. Н. Тимофеев в книгата си "Невропсихични разстройства при алкохолна интоксикация" (Ленинград, 1955) пише: "Алкохолът е мастно наркотично вещество, което има парализиращ ефект върху всяка жива клетка. Клетките на централната нервна система, особено клетките на мозъчната кора, са най-чувствителни към алкохола..." (стр. 7).

От горното би било справедливо да се разшири законът, защитаващ страната от наркотици към алкохолни напитки.

Истина №2. Алкохолът понижава интелигентността

Доказано е, че дори малки дози алкохол отслабват умствените способности.
(В. М. Бехтерев)

Човек няма такъв орган, който да не страда от приема на алкохолни напитки - всякакви, без значение дали е водка, вино или бира. Мозъкът обаче страда най-много и най-тежко. Защото там концентрацията на алкохол е максимална. Ако вземем концентрацията на алкохол в кръвта като единица, тогава в черния дроб тя ще бъде 1,45, а в мозъка - 1,75.

Механизмът на разрушаване на тялото е много прост. Това е ясно демонстрирано от един пример. През 1961 г. трима американски физици, Найсли, Москва и Пенингтън, изследват човешкото око чрез микроскоп с дълъг фокус.

Какво видяха физиците? Те видяха стените на съда, видяха левкоцити (бели кръвни клетки) и еритроцити (червени кръвни клетки, които пренасят кислород от белите дробове до тъканите, и въглероден диоксид в обратна посока). Кръвта тече през съдовете, всичко беше заснето. По време на прегледа на друг клиент физиците бяха изумени - човекът имаше кръвни съсиреци, които се движеха през съда: съсиреци, слепвания от червени кръвни клетки. Освен това в тези слепвания те наброяват 5, 10, 40, 400, до 1000 парчета еритроцити. Образно ги наричаха гроздове грозде. Физиците са уплашени, а мъжът седи сякаш нищо не се е случило. Вторият или третият е добре, а четвъртият отново има кръвни съсиреци. Те започнаха да разбират и разбраха: тези двамата пиха.

Веднага физиците дадоха на трезвен човек, чиито кръвоносни съдове бяха добре, да изпие чаша бира. След 15 минути в кръвта на бившия трезвен човек се появиха алкохолни слепвания от червени кръвни клетки.

Това преживяване е подобно на училищното преживяване в час по биология, когато няколко капки кръв се капват в епруветка с вода, водата става оранжева, няколко капки водка и кръв веднага се капват в епруветката и кръвта се коагулира на люспи пред очите ви.

"Гроздовете грозде" буквално запушват капилярите в човешкия мозък, които хранят клетките му, в резултат на което възниква хипоксия, тоест кислороден глад на мозъчните клетки. Това е хипоксия, която се възприема от човек като предполагаемо безобидно състояние на интоксикация. И това води до "изтръпване", а след това и до смърт на части от мозъка.

Й. К. Пугач в книгата си "126 упражнения за развитие на паметта" пише: "Ако искате да запазите цялата гъвкавост на паметта си, трябва да избягвате алкохола".

Но това не е всичко. Ефектът от алкохола не се ограничава до 1-2 празника – в смисъл, че сте пили и това е всичко. Не. Американски учени са установили, че използването на 200 грама "сухо" вино намалява интелигентността на човек за 18-20 дни!

По този начин алкохолът и интелектуалната дейност са несъвместими!

Истина №3. Алкохолът е много по-опасен за Русия, отколкото за Европа

Не пийте алкохолни напитки.
Отрова за пиячите, мъчение за другите.

Смъртта от пиянство в Русия настъпва 3-5 пъти по-често, отколкото в други европейски страни. Изчисленията показват, че във Франция има 11 смъртни случая от алкохол на милион души население и 55 в Русия. Въз основа на тези данни учените правят напълно справедливо заключение, че у нас има специални условия, които причиняват безпрецедентна смъртност от алкохол в сравнение с други страни, дори и с по-ниска средна консумация на алкохол на глава от населението.

Вредното въздействие на алкохола зависи преди всичко от количеството на погълната напитка по отношение на чистия алкохол, от токсичността на примесите. Но освен това токсичността на алкохола зависи до голяма степен от климатичните условия, в които живее човек, който консумира алкохол, "пие".

Изследванията на И. А. Сикорски позволиха да се установи, че по-топлият климат намалява опасността от пиене на алкохол, а студът значително увеличава възможността от отравяне. Ниската температура засилва ефекта на алкохола до такава степен, че външният студ е еквивалентен на двойна доза алкохол. Следователно употребата на алкохолни "напитки" в студените страни е два пъти по-опасна, отколкото в топлите (И. А. Сикорски, "Отрови на нервната система", Киев, 1900 г., книга 4, стр. 134-176).

Като се има предвид студеният климат на Русия, трябва да знаем, че руският народ трябва да бъде по-трезвен от другите народи, живеещи в по-топли климатични зони, за своето самосъхранение.

Истина №4. Тялото на детето е по-податливо на въздействието на алкохола

Тиршанов и Райтс от лабораторията на Бехтерев откриват много по-силен ефект на алкохола върху младите развиващи се организми. Когато кученцата приемат алкохол в продължение на 1,5-3 месеца, е установена поразителна разлика в размера на главата при "пиене" и нормални кученца. Когато се претеглят във всички случаи, мозъчните полукълба, особено фронталните лобове на кученцата, третирани с алкохол, тежат по-малко от тези на контролните. Ефектът е по-забележим, колкото по-рано е даден алкохолът от по-ранна възраст.

Смъртоносната доза за възрастен е 7-8 г. алкохол на килограм тегло, което приблизително съответства на 1-1,25 литра водка. За деца смъртоносната доза (г/кг телесно тегло) е 4 - 5 пъти по-малка, отколкото за възрастни!

Резултатите от работата на лекари и учители във Виена, които оценяват ефекта на различните дози алкохол върху академичното представяне на учениците, показват, че дори при "умерени" дози умственият потенциал намалява, паметта се влошава, появява се апатия към ученето и се допускат грешки в математическите изчисления.

Истина №5. Алкохолът има пагубен ефект върху сексуалната функция

Ефектът на алкохола върху сексуалната функция се проявява в три основни механизма. Нека разгледаме тези механизми на примера на сексуалната функция на мъжа. Първо, алкохолът, достигайки до половите жлези с кръвта, има пряк травматичен ефект върху тях. Както във всички други органи, в половите жлези възникват тромбоза и разрушаване на малки съдове, в резултат на което някои от клетките се лишават от кислород и хранене и умират. Способността за регенериране на основната мъжка полова жлеза - тестиси при възрастни мъже практически липсва. При алкохолиците в семенните каналчета се образуват по-малко зародишни клетки, те имат дефекти във формата, по-голямата част от зародишните клетки или всички те са неподвижни.

Всяко алкохолно нараняване на тестисите води до необратими дегенеративни промени в тях. В резултат на това при системната употреба на алкохолни напитки тестисите намаляват по размер, а луменът на семенните каналчета, в които се генерират мъжки зародишни клетки - сперматозоиди, също намалява.

На второ място, алкохолното увреждане на хипоталамуса и хипофизната жлеза и свързаното с това намаляване на регулаторната активност на хипоталамо-хипофизната система води до нарушения на сложната рефлекторна активност на централната нервна система, свързани със специфичното изпълнение на сексуалната функция, до така наречената хипоталамусна импотентност.

Трето, под въздействието на алкохол се нарушава нормалната дейност на черния дроб. Факт е, че тялото на жената обикновено винаги съдържа определено количество мъжки полов хормон (тестостерон), а тялото на мъжа съдържа женски полови хормони - ексрадиоли. Освен това тестостеронът се произвежда в малки количества както при мъжете, така и при жените от надбъбречната кора.

Неутрализирането на женските полови хормони при мъж се случва в черния дроб. Следователно, когато активността на черния дроб отслабне, в резултат на алкохолното му увреждане, женският полов хормон се натрупва в кръвта на мъжа. Резултатът от това е феминизацията на мъжете: появата на женски вторични полови белези - тялото на мъжа започва да се формира според женския тип.

Също така, според секс терапевтите, в поне 85% от случаите (!) импотентността се причинява от системната употреба на алкохолни напитки.

При жените алкохолните нарушения на сексуалните функции се появяват по-бързо и дори по-дълбоко, отколкото при мъжете. Многобройни наблюдения на педиатри, както и голямо количество експериментален материал, натрупан в експерименти с животни, ни позволяват да направим много категоричен извод: пиещите жени не са в състояние да възпроизвеждат пълноценно потомство. Децата, родени от тях, винаги разкриват определени отклонения във физическото или психическото развитие (Д.Д. Федотов, "Алкохол и психично здраве", 1974).

Истина №6. Последици от пияни зачевания - недоразвити деца

Бедност и престъпност, нервни и психически заболявания, дегенерация на потомството - това прави алкохолът.

Ако зачеването настъпи в състояние на алкохолна интоксикация, дори при хора, които не пият алкохол, тогава в 9 от 10 случая ще се родят дефектни деца с различна степен на отклонение от нормата. Раждат се не само идиоти, но и полуидиоти, четвърт идиоти, 1/8 идиоти, а след това и хора с лош характер. Характерът е лош, защото най-важните части на мозъка вече са значително унищожени.

Става ясно защо законите на Древен Рим забраняват на младите хора под 30 години, тоест в годините на най-активното размножаване на потомството, да пият алкохол. Според законите на Древна Гърция на пиян съпруг е било строго забранено да се събира със съпругата си. В Русия на булката и младоженеца беше забранено да пият опияняващи напитки по време на сватбата.

Истина №7. Алкохолът има пряко въздействие върху нивата на престъпност

Най-страшната последица от опияняващите напитки е, че виното помрачава ума и съвестта на хората: хората стават по-груби, по-глупави и по-ядосани от употребата на вино.
(Л. Н. Толстой)

Има само една крачка от пиянството до хулиганството и престъпността. Според Изпълнителния съвет на СЗО до 50 процента от изнасилванията, до 72 процента от въоръжените нападения и до 86 процента от убийствата са извършени под въздействието на алкохол в света.

С увеличаване на консумацията на алкохол на глава от населението (макар и незначително), кривата на престъпността се увеличава по-рязко. С други думи, аритметичната прогресия (потребление на глава от населението) се развива в геометрична прогресия (престъпление); Това е особено забележимо при увеличаването на хулиганството.

Според редица западни учени страна, която не произвежда и не продава алкохол, може да затвори 9/м10 от затворите си.

"Пиянството е трик, от който лъчите на пътя отиват и към хазартната бърлога, и към подкупите, и към присвояването, и към непоносимата сексуална разпуснатост, към насилието", пише Е. М. Ярославски в една от статиите си.

Спомням си трагичен инцидент, който се случи на 27.04.2009 г., когато полицейски майор застреля 9 души. "Може би причината за инцидента е психично разстройство, свързано със сътресения в личния живот на полицая", се казва тогава. Възниква мълчалив въпрос: "Щеше ли да стреля, ако беше трезвен?!" Или водката няма нищо общо с това?!

И ако съпругът алкохолик бие жена и децата си, това също е престъпление!

Истина №8. "Сухият закон" е разумна и най-ефективна мярка

Навикът да се пие алкохол вреди на човечеството повече от войната, глада и чумата, взети заедно.
(Дарвин)

"Сухият режим" беше в Русия през 1914 и 1985 година. Инициаторите на "сухите закони" бяха трезви народни движения. Но противниковите сили също бяха страхотни. Един от представителите на такива сили, през 1911 г., барон Гинзбург, разтревожен от разрастването на антиалкохолното движение, заявява в своя кръг: "От доставките на водка за държавните магазини за вино, от промишлената дестилация, аз получавам повече злато, отколкото от всичките си златни мини. Следователно държавната продажба на напитки трябва да бъде запазена на всяка цена и оправдана в очите на прословутото обществено мнение."

Дори има опити да се докаже, че употребата на "умерени" дози алкохол е нормална. През 1912 г. те се обръщат към академик И. П. Павлов с молба да дадат становище по проекта за създаване на лаборатория за обосноваване на безвредността на умерената консумация на алкохол. Ученият отговори със следното писмо: "Институт, който си поставя незаменимата цел да открие безвредната употреба на алкохол, честно казано, няма право да бъде наричан или считан за научен... Затова изглежда, че всички, които ценят държавните средства, здравето на населението и достойнството на руската наука, са длъжни да надигнат глас срещу създаването на институт с това име..."

След приемането на "сухия закон" през 1985 г. избухна безсрамна клевета срещу него, позовавайки се или на "народните традиции", или на "човешките права", изкуствено се създават опашки за водка, в тях се организират бунтове и сбивания, това се отразява от медиите. Появиха се статии, критикуващи "сухия закон". По-специално, И. Лисочкин пише: "... Продължителната борба (т.е. борбата за трезвен начин на живот след резолюцията на ЦК на партията през май 1985 г.), без да даде реални резултати, струва на държавния бюджет повече от четири Чернобила (39 милиарда срещу 8 милиарда); броят на отровените от фалшив алкохол значително надхвърля загубите в ужасната война в Афганистан" или "... ребрата на уважаваните граждани се пукат на километрови опашки..."

Ето какво отговаря академик Ф. Г. Углов: "Да, наистина не получихме 39 милиарда рубли в бюджета. Но това е блестяща и голяма благословия за хората. Пием алкохол на стойност около 33 милиарда рубли годишно. Ние плащаме за това с милиони хора, които умират от причини, свързани с алкохола, и раждането на 200 000 дефектни и умствено увредени деца. И ако не сме изпили повече от година доход от тази отрова, това означава, че сме спасили повече от един милион живота и сме избегнали раждането на 250 000 дефектни деца. И този факт ужасява Лисочкин. Той би искал планът за продажба на наркотична отрова да бъде надхвърлен, така че да умрат още повече хора - както възрастни, така и деца.

Той е загрижен, че 12-13 хиляди са починали от отравяне с фалшив алкохол. Но е добре известно, че дори и без никакви ограничения върху продажбата на алкохол, хиляди хора умират от фалшив алкохол. В същото време не всеки знае (и Лисочкин не пише за това), че 40 хиляди от нашите съграждани умират годишно само от остро алкохолно отравяне. Това е четири пъти повече от броя на смъртните случаи от използването на фалшив алкохол - и авторът мълчи за това.

Що се отнася до счупените ребра на уважавани граждани, дълбоко съм убеден, че нито един уважаван, уважаващ себе си гражданин няма да стои на километрична опашка за водка. А в пиянски битки ребрата се чупят многократно повече.

Лисочкин пролива сълза за "бедните", които стоят на опашка за собствените си проблеми. Съжалявам нещастните изроди, дефектни и умствено увредени деца, които се раждат от тези, които стоят на километрични опашки. Ако авторът беше видял тези нещастници (а те са стотици хиляди!), обречени на полуживотинско, безнадеждно съществуване в сиропиталища с живи родители, той може би щеше да има различно отношение към онези, които, губейки човешкото си достойнство, стоят на опашки с часове за течност, което ги лишава от остатъците от разум."

"Сухият закон" се хареса на гражданите на страната ни. След 1985 г. печалбата от трезвост беше 3-4 пъти по-висока от недостига от продажбата на алкохолни и тютюневи отрови. Независимо от това, поради доминирането на определени социални групи, спазването на "сухия закон" престана.

Но още през 1975 г. СЗО заключи, че без законодателни (т.е. забранителни) мерки всички видове антиалкохолна пропаганда са неефективни.

Всеки разумен човек трябва да знае: алкохолът носи големи материални ползи на бизнесмени като барон Гинзбург и само разруха и смърт на държавата и хората. Следователно "Гинзбург" не се нуждаят от "сух закон".

Истина №9. Алкохолът е оръжие за масово унищожение

Най-яркият пример за изтребването на хора чрез "алкохолна бомба" е съдбата на аборигените в Северна Америка. Този народ наброяваше 100 милиона души.

Според професор Б. И. Искаков, който изчерпателно е проучил този проблем, унищожаването на морала започва много рано, още с така наречената "умерена" консумация на алкохолни продукти, с консумация на глава от населението от 3-4 литра годишно. С това ниво на консумация на алкохол постепенно започва алкохолен и морален колапс. Започва упадък на морала сред възрастните и младите хора. И както е известно от историята, смъртта на всички местни цивилизации, които са умрели досега, започва с упадъка на морала. С по-нататъшно увеличаване на консумацията на алкохол до 6-8 литра годишно на човек, алкохолизацията на плазмата на нервните, зародишните и имунните клетки се увеличава.

Започва развитието на обща атмосфера на застой, мълчаливо, консерватизъм, предкризисното състояние на икономиката и производството; изостаналостта на технологиите, образованието, културата, науката, изкуството, обединението на хората според пороците.

С нарастването на консумацията на алкохол до 10-15 или повече литра консумация на глава от населението започва верижна реакция на дегенерация и деградация на народите според закона за "трите поколения": половината от родителите, една четвърт от децата и една осма от внуците остават относително здрави - с необратимо унищожаване на генофонда.

В Русия сега се консумират 22 (!) литра чист алкохол на глава от населението и това е без да се взема предвид занаятчийското производство.

Сега, след като казахме истината за ключовите фактори на алкохола, можем да започнем да опровергаваме фалшивите популярни изрази, свързани с алкохола, които паразитират в руското общество.

Лъжа №1. Пиенето на вино в Русия е традиционно

Чуват се изрази като "руският селянин не е селянин без чаша", "пиенето в Русия е традиция", "пиянството е "руска болест" и т.н. Това предполага, че руснаците (особено младите хора) познават своята история и култура много слабо и връзката между поколенията - млади хора и възрастни хора - е отслабнала. По някаква причина ние вярваме на западните филми повече от нашите предци, нашите учени и просто трезвите хора.

Русия традиционно е една от най-трезвите страни в света. Само Норвегия пиеше по-малко от нас в Европа. Бяхме на предпоследно място в света по консумация на алкохол на глава от населението в продължение на три века от 17-ти до началото на 20-ти век. И до XVII век чистият алкохол не се произвежда във фабрики.

С началото на 20-ти век консумацията на алкохол на глава от населението рязко скочи. Той беше по-малко от 3 литра, а до 1914 г. достигна нечувано ниво за така наречената пияна царска Русия от 4,7 литра.

През 1914 г., в навечерието на Първата световна война, в Русия е приет "сух закон". В резултат на това производството и консумацията на алкохол в Русия е намаляло почти до нула - по-малко от 0,2 литра на човек годишно, тоест по-малко от чаша алкохол на човек годишно.

«... Всички младежки вечери се провеждаха без вино. Дори домашната бира, която майка ми приготви много вкусна и не много опияняваща, не се сервираше на млади хора. По това време щеше да ни е странно и необичайно да видим бутилка алкохол на масата в кръг от млади хора, въпреки че по-големият брат вече беше над 18 по това време. Дори възрастните гости бяха почерпени само с чай от родителите си. Бирата и домашното вино се слагат на масата само на големи празници или тържествени дни, а дори и тогава в ограничени количества. Пиеха малко, в малки чаши или чашки. Танцувахме, пеехме, свирехме повече..." пише Ф. Г. Углов в книгата си "В плен на илюзиите". И още: "... в родния си град познавах само трима души, които пиеха постоянно, а имената им станаха нарицателни..."

И едва през 1960 г. Русия надхвърля средното световно ниво на консумация на алкохол за 1980 г. с 5 литра. (източник: Ю. П. Лисицин, Н. Й. Копит, Алкохолизъм, Москва: Медицина, 1983).

И това е традиция? Не, традициите се формират много по-дълго, отколкото за около 45 години! Следователно твърдението, че пиянството е традиционно в Русия, е коренно погрешно. Можем само да кажем, че това е наложена "традиция" на руския народ и на цялата ни страна.

Лъжа №2. Умерените дози алкохол са полезни

Реката започва с поток, а пиянството с чаша.

Това е може би най-често срещаното и най-опасното погрешно схващане. Благодарение на пропагандата на "културното" пиене и полезността на "умерените" дози в Русия с огромна скорост консумацията на алкохолни напитки започна да расте. Благодарение на такава пропаганда през 1960 г. е надхвърлено средното световно ниво (5 литра) на консумация на алкохол в Русия.

Няма "умерени дози" алкохол, както и наркотици. Това е доказано преди почти сто години. Що се отнася до "културното пиене на вино" - то е измислено нарочно, като капан за простаците. Преди 80 години първият народен комисар на здравеопазването Семашко е казал, че "културното пиянство е глупаво като горещ лед", защото виното и културата не са съвместими в никакви дози. По-късно школата на академик И. П. Павлов доказа, че след прием дори на малки дози алкохол всичко, което се дава на човек чрез възпитанието, изчезва в мозъка. т.е. култура.

Тук някои "експерти" (които всъщност са просто пияници) твърдят, че водката, разбира се, е отрова, но в малки дози е полезна (по аналогия със змийската отрова)... Но алкохолните напитки са наркотици, никой няма да посъветва умерени дози хероин, а тютюнът също.

По-горе вече беше показано как дори малки дози влияят на мозъка, така че аутопсиите на "умерено пиещи" показаха, че в мозъка им се откриват "гробища" от мъртви кортикални клетки (В. К. Болецки, Тезиси на научната конференция по патологична анатомия на психозите, Москва, 1955, стр. 106-107). Още през 1883 г. Ригде изследва ефекта на много малки дози алкохол върху зрителната острота в 34 случая. От дози от 4-15 г зрението се влошава с 12-13%. В групови експерименти през 1903 г. е установено, че от 27-44 г алкохол, приет предишния ден или половин час преди снимките, броят на пропуските се увеличава с 3-4 пъти. В същото време стрелците очакваха (според тяхното благосъстояние) по-добри резултати, отколкото при стрелба без алкохол.

Датски учени убедително доказаха, че четири години консумацията на алкохол причинява "свит мозък", което означава, че милиарди неврони във висшите центрове на мозъка, където са заложени най-съвършените му функции, са умрели. И този "свит мозък" се среща не само при алкохолици, но и при тези, които пият "умерено" и "културно" - в 85% от случаите (Наука и живот, 1985, № 10). И фактът, че човек в обикновения живот не изглежда като идиот, а просто като "весел човек", не означава, че мозъкът му е запазен.

Ето патологоанатомично описание на състоянието на мозъчната кора на починал "веселяк" или "шут", който според неговите приятели и дори лекари е пил "цивилизовано" през живота си: "Промените във фронталните лобове се виждат дори без микроскоп: извивките се изглаждат, атрофират и има много малки кръвоизливи. Под микроскопа можете да видите кухини, пълни със серозна течност. Мозъчната кора прилича на земята, след като върху нея са хвърлени бомби, всички в кратери. Тук всяка напитка е оставила своя отпечатък... Пациентът само изглеждаше небрежен хуморист, весел човек: всъщност той също беше слабоум, тъй като такова алкохолно увреждане на фронталните лобове не можеше да не повлияе на интелекта му." (В.А. Рязанцев, психиатър-нарколог. "Разговори за трезвостта", Киев, "Висше училище", 1987 г. С. 10-11).

Лъжа №3. Алкохолът затопля тялото

Учените са установили, че обичаят да се пие алкохол с цел загряване се основава на погрешната идея, че алкохолът възбужда нервните центрове. Сред характерните самозаблуди са по-специално неспособността на пиещия да прецени правилно температурата на собственото си тяло. Под въздействието на алкохол човек скоро има парализа на кожните съдове, те се разширяват и повече кръв тече към повърхността на тялото. Човек мисли, че се е затоплил, но това усещане за обща топлина е чиста измама. Загрява се само кожата, което бързо отделя получената топлина. Телесната температура, както се вижда от многобройни измервания, намалява. Под въздействието на алкохол тялото губи нормалната си чувствителност към студ и кожата престава да реагира адекватно на действието му, като свива кръвоносните съдове. Ето защо пияните хора толкова лесно се излагат на настинки.

Особено опасно е да се пие "за топлина" в студа. Въпреки бързото охлаждане на тялото, човек не го усеща и следователно лесно може да възникне измръзване и дори замръзване.

Лъжа №4. Алкохолът предизвиква сън

"Сънят", който възниква в резултат на тежка интоксикация, не е сън в обикновения физиологичен смисъл. Това е именно загубата на съзнание поради неврохимични нарушения, причинени предимно от алкохолна хипоксия на мозъка - алкохолна кома. С други думи, по време на кислороден глад будното тяло не може да диша и за да се улесни дишането (за да не умре човекът), има защитна реакция на тялото - "сън" - за намаляване на скоростта на метаболизма в него и консумацията на кислород.

Лъжа №5. Алкохолът подобрява имунитета

На много места има вярване, че пиенето на алкохол може да предотврати грип, настинки и други заболявания. Френската академия на науките реши да тества това лекарство и проведе експерименти относно ефекта на алкохола върху вируса, който причинява грип и други заболявания. Експериментите показват, че алкохолът няма противовъзпалителен ефект върху грипния вирус, както при всеки друг вирус, и че на алкохола не може да се разчита като средство за защита на човек от инфекция и спиране на епидемия. Напротив, проучванията показват, че хората, които пият алкохол, са по-уязвими към вирусни инфекции.

Данните, получени от Френската академия, напълно потвърждават публикуваните по-рано наблюдения на И. А. Сикорски, който пише, че по време на епидемията от тиф през зимата на 1897/98 г. заболеваемостта сред пиещите работници в Киев е била четири пъти по-висока, отколкото сред трезвениците.

Лъжа №6. Алкохолът дава смелост

Някои пият "за смелост". Всъщност след прием на алкохол не се появява смелост, а се потиска чувството на срам, което предпазва морала на човек, а оттам и на обществото от неморалност. Трезвият човек се срамува да причини неприятности на друг, да обиди жена или дете, срамува се да бъде неблагороден пред приятели, срамно е да се държи недостойно пред обществото. А само човек да пийне - и не се срамува от нищо. Той е "смел" хулиган, груб е, влиза в бой, използва нецензурен език - с една дума, прави това, което никога не би си позволил, ако беше трезвен.

Лъжа №7. Алкохолът не причинява алкохолизъм

Понякога чуваме такива нелепи изрази, че "алкохолът не причинява алкохолизъм". Бих искал да попитам такива хора: "Има ли алкохолици в трезвото общество?", и ако все пак, "има", тогава "по каква причина?".

Ето защо е нелепо да се цитират научни данни, за да се докаже и без това ясната истина, че не водата, не плодовете, не наследствеността, а алкохолът причиняват алкохолизъм.

Хората доброволно пускат врага в устата си, а той им открадва
мозъците.

(Шекспир)

Кой е най-силният от хората? Този, който е по-силен от страстите си.

(народна мъдрост)

P.S. Алкохолът, в допълнение към горното, е виновен за много други заболявания, като панкреатит, гастрит, причинява сърдечно-съдови заболявания и др.

• Потребител
Публикувано

Напиваме се в резултат на кислороден глад на мозъка

Експертите са доказали, че състоянието на интоксикация се постига поради съсирване на кръвта - съсиреци от слепени червени кръвни клетки спират да преминават през съдовете и има липса на кислород във всички тъкани. Именно кислородният глад на мозъка, наречен хипоксия, води до усещане за свобода и еуфория, изпитвани след консумация на алкохол.

• Глобален Модератор
Публикувано
Преди 8 минути, makebulgar said:

Напиваме се в резултат на кислороден глад на мозъка

Експертите са доказали, че състоянието на интоксикация се постига поради съсирване на кръвта - съсиреци от слепени червени кръвни клетки спират да преминават през съдовете и има липса на кислород във всички тъкани. Именно кислородният глад на мозъка, наречен хипоксия, води до усещане за свобода и еуфория, изпитвани след консумация на алкохол.

Това са пълни глупости, Маке! Смени си литературата докато още съобразяваш нещо... Това е някаква квартална ОФ-пропаганда тип ЕЖК.

Усещането за свобода и еуфория се постига при сравнително малки дози. Ако пийнеш повече, тези съсиреци трябва да убият мозъка. Да, ама не. Има още няколко стадия на пиене, преди да стигнеш смъртоносни дози.

Ето как ИИ класифицира етапите на опиянение в зависимост от дозата. Забележи, свободата и еуфорията са степени 1 и 2, следват истинското напиване, стадии 3 и 4, чак степен 5 е животозастрашаваща, и то не от измислените съсирвания, а по други съвсем причини:

----------

Алкохолното опиянение има различни етапи, в зависимост от концентрацията на алкохол в кръвта (BAC - Blood Alcohol Concentration), измерена в промили (‰). Възможните ефекти върху поведението, моторните умения и когнитивните функции са описани по-долу:

1. Лек стадий (0.2 – 0.5‰)

🔹 Приблизително количество: 1-2 стандартни питиета (база: 70-80 кг човек)
🔹 Признаци:
✅ Леко чувство на топлина и релаксация
✅ Леко потисната самокритичност
✅ Подобрено настроение, чувство за комфорт
✅ Незначителни промени в концентрацията и вниманието

2. Видимо опиянение (0.5 – 1.5‰)

🔹 Приблизително количество: 3-5 стандартни питиета
🔹 Признаци:
✅ Приповдигнато настроение или раздразнителност
✅ Нарушена координация и моторика (леко залитане)
✅ Леко забавени рефлекси
✅ Затруднения в преценката на разстояния и скорост
✅ Повишена разговорливост, понякога агресивност

3. Средно тежко опиянение (1.5 – 2.5‰)

🔹 Приблизително количество: 6-9 стандартни питиета
🔹 Признаци:
⚠️ Силно забавени рефлекси и двигателна нестабилност (силно залитане, проблеми с ходенето)
⚠️ Замъглено зрение и двойни образи
⚠️ Затруднен говор (неясна реч)
⚠️ Намалена болкова чувствителност
⚠️ Повишен риск от грешки в преценката, опасно поведение

4. Тежко алкохолно отравяне (2.5 – 3.5‰)

🔹 Приблизително количество: 10+ стандартни питиета
🔹 Признаци:
⚠️ Дезориентация, загуба на ориентация за време и място
⚠️ Големи проблеми с речта, пълно неразбиране на околните
⚠️ Потиснати жизнени функции (забавено дишане, спад на кръвното налягане)
⚠️ Риск от загуба на съзнание

5. Потенциално смъртоносна интоксикация (над 3.5‰)

🔹 Приблизително количество: 12+ стандартни питиета
🔹 Признаци:
⚠️ Кома, пълна загуба на съзнание
⚠️ Спиране на дишането или аспирация на повръщано
⚠️ Хипотермия, гърчове
⚠️ Смърт поради дихателна недостатъчност или сърдечен арест

Заключение

Приемът на алкохол има предвидими физиологични ефекти, които зависят от:

• Количеството изпит алкохол
  • Телесната маса
  • Метаболизма
  • Толерантността към алкохол

--------

Хубаво е преди да теоретизираш и пропагандираш някакви лозунги, да придобиеш малко собствен опит, с разумни количества. Тогава може да говорим по-сериозно.

• Потребител
Публикувано
Преди 18 минути, scaner said:

Хубаво е преди да теоретизираш и пропагандираш някакви лозунги, да придобиеш малко собствен опит, с разумни количества. Тогава може да говорим по-сериозно.

Трябва ли да съм космонавт, за да изследвам и да пиша за космоса?!

• Потребител
Публикувано (edited)
Преди 13 минути, makebulgar said:

Не, не е задължително. Но за да пишеш за космоса трябва най-малко да си прочел всичко достъпно за него и да имаш определения минимум от теоретични познания, фактология, история и развитие на технологиите за изследване на космоса, съвременни достижения, начин на подготовка в различните школи, бъдещи планове и развитие и прочее. И да си поне малко подкован със знания по физика, астрономия, химия технологии и свързани с изучаването му науки. Ако липсва този критичен минимум ще пишеш основно глупости както в почти всички теми извън тези свързани конкретно с история. И съответно и тежестта на написаното от теб ще е приблизително същата. 

Редактирано от Димитър Йорданов
  • Глобален Модератор
Публикувано
Преди 3 минути, makebulgar said:

Ако си космонавт. може да се вярва на написаното. А така, каша от измислици и факти, така поднесени, че предизвикват основателно съмнение.

Объркани интерпретации над факти, гарнирани със изкривена логика. Какво целиш да постигнеш с това? Пропаганда за трезвеност и здравословен начин на живот? Мисля че обратното се получава...

• Потребител
Публикувано
Преди 19 минути, Димитър Йорданов said:

ще пишеш основно глупости както в почти всички теми извън тези свързани конкретно с история.

Най-големите му глупости са именно в историческите теми.

Истината е съвсем проста. Макето пише книги. Затова и проповядва всевъзможни паранаучни алабализми. Това се харчи понастоящем. Конкретно с веганството и алкохола сигурно има и някакъв личен момент, но се обзалагам, че и по тези теми пише книга. :)

• Потребител
Публикувано
Преди 19 минути, scaner said:

Ако си космонавт. може да се вярва на написаното. А така, каша от измислици и факти, така поднесени, че предизвикват основателно съмнение.

Объркани интерпретации над факти, гарнирани със изкривена логика. Какво целиш да постигнеш с това? Пропаганда за трезвеност и здравословен начин на живот? Мисля че обратното се получава...

Много сте смешни тук всички. 🤣

Аз просто ви давам информация за актуални или от близките десетилетия научни статии, книги, доклади или решения от САЩ, Ирландия, Южна Корея, Канада, Русия, Австралия, за алкохола, който при най-малката консумация се оказва, че е вреден, а вие защитавайки правото си да пиете почнахте да демонизирате и мен и публикациите. Всъщност това е очаквана реакция от пиячи и алкохолици, както пишат и Стивън Кинг и Углов. 

Тоест, нищо не целя, а информирам за настоящето състояние по темата. Доклада на Главния хирург на САЩ не съм го писал аз, нито книгата на Углов, нито съм от ирландския парламент, който е решил от догодина да слага по етикетите на алкохола здравни препоръки за вредите от него. 

• Потребител
Публикувано
Преди 1 час, scaner said:

Ако пийнеш повече, тези съсиреци трябва да убият мозъка. Да, ама не.

=>

On 7.02.2025 г. at 5:12, Кухулин said:

Има друг проблем с алкохола - ефекти от еритроцитната аглутинация под негово въздействие - обаче и той не е проучен както трябва. Защо се явяват тези "научни бъгове", това е отделен въпрос...

При 2-3 промила еднократна консумация е наблюдавано директно разкъсване на капилярите.

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/0026286268900162

А некрозата от недостиг на кислород при системна консумация е изобщо мътна история.

https://www.youtube.com/watch?v=oOjvDGz5GeM

Ако човек потърси някакви мащабни модерни изследвания по въпроса, може да остане леко учуден.

• Глобален Модератор
Публикувано
Преди 20 минути, Кухулин said:

При 2-3 промила еднократна консумация е наблюдавано директно разкъсване на капилярите.

2-3 промила си е доза, която не знам защо човек би си я причинил...

Аз бих дал на Макето един контрапример на неговият хирург Углов. Това е Рита Леви-Монталчини.

167653.jpg?quality=75&width=1250&crop=3:

Тя е италианска невроложка. Получила Нобелова награда по медицина за изследванията си върху факторите на растеж, които са от огромно значение за разбирането на механизмите на раковите заболявания. Демек, точно по темата.

Откриването на нервният рястежен фактор (NGF) има огромно значение, защото поставя началото на поредица от изследвания за лечение на дегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер и амиотрофичната латерална склероза, дава възможност да се идентифицират други растежни фактори, които влияят върху развитието на раковите клетки. NGF играе роля и при сърдечносъдовите заболявания, коронарната атеросклероза, затлъстяването и диабета тип 2.

Доживява до 104 години, работи до дълбока старост. По публичните си снимки често е с чаша алкохол. Има едно известно нейно изказване:

Пия бира, за да подобря храносмилането, бяло вино, когато нямам апетит, червено вино, когато имам ниско кръвно налягане, коняк, когато имам високо кръвно налягане, и водка, когато ме боли гърлото.“ 

Когато я попитали кога  пие вода, тя отговорила: „Никога досега не съм имала такова заболяване“.

Тя не създава семейство и няма деца. На въпрос дали огромните ú успехи в медицината са ú стрували семейния живот и майчинството, тя отговаря, че никога не е смятала това за жертва и че е направила в живота си всичко, което е искала.

Едно емблематично нейно изказване: „Животът ми беше меден месец с мозъка“.

Да, алкохолът вреди, но дали алкохолът толкова страшно уврежда мозъка? Особено когато е в разумни граници...

• Потребител
Публикувано (edited)
Преди 19 минути, scaner said:

Аз бих дал на Макето един контрапример на неговият хирург Углов. Това е Рита Леви-Монталчини.

Това отново е логическата заблуда Позоваване на авторитет. Изтъкването на това как жената имала Нобелова награда, как открила някакви неща за рака и рекламирането от нея на алкохола, са заблуда, подобна на тази с великите художници, музиканти и писатели, които са пиачи на алкохол. Всичко това е заблуда и манипулация, тъй като не е по същество и е просто реклама на пиенето от авторитетни хора. 

В тези примери няма грам наука и медицина. Нищо общо със статиите, докладите и книгите, които съм постнал по-горе. 

Доста нелепи са подобни контра примери от три реда, които са контра на цели книги и доклади от мета анализи на стотици проучвания. За пиянска аргументация в кръчмата стават, но не са някаква научна аргуметация. 

• Глобален Модератор
Публикувано
Преди 2 минути, makebulgar said:

Това отново е логическата заблуда Позоваване на авторитет. Изтъкването на това как жената имала Нобелова награда, как открила някакви неща за рака и рекламирането от нея на алкохола са заблуда, подобна на тази с великите художници, музиканти и писатели, които са пиачи на алкохол. Всичко това е заблуда и манипулация, тъй като не е по същество и е просто реклама на пиенето от авторитетни хора. 

Не е логическа заблуда. Това е пример от живота, как умереното пиене на алкохол причинява достатъчно малки вреди, за да може човек до 100 години да има нормална мозъчна дейност. Това е пример за ползата от малките дози алкохол, и как може да се радваш на живота. Рита Монталчини е извадка от една немалка група здрави и дългоживущи хора, пиещи алкохол до смъртта си. Просто не са толкова известни че да ги има в Уикипедията.

При художниците и писателите примерът е друг. Там малки дози алкохол - доказано! - увеличават творческият потенциал. Проблемът е, че на художниците, писателите и музикантите нищо човешко не им е чуждо, и като видят че има някакво положително въздействие, алчно си викат - да, още дай, искам да съм още по-велик, да сътворя повече. Което вече обръща колата и води до алкохолизма. Творчеството е в малките дози, докато големите пристрастяват и унищожават кариерата.

Схващаш ли разликата между двата случая? Или пак ще си филтрираш само нещичко?

• Потребител
Публикувано
Преди 2 минути, scaner said:

Не е логическа заблуда. Това е пример от живота, как умереното пиене на алкохол причинява достатъчно малки вреди, за да може човек до 100 години да има нормална мозъчна дейност. Това е пример за ползата от малките дози алкохол, и как може да се радваш на живота. Рита Монталчини е извадка от една немалка група здрави и дългоживущи хора, пиещи алкохол до смъртта си. Просто не са толкова известни че да ги има в Уикипедията.

Там е работата, че с вицове от рода на това "Пия бира, за да подобря храносмилането, бяло вино, когато нямам апетит, червено вино, когато имам ниско кръвно налягане, коняк, когато имам високо кръвно налягане, и водка, когато ме боли гърлото.“ Когато я попитали кога  пие вода, тя отговорила: „Никога досега не съм имала такова заболяване“." не се прави наука. Това е точно виц, който вероятно даже не го е казала тя, а й е приписан. Във всеки случай няма никаква наука в него. При това, когато се твърди, че постоянно е пиела алкохол, за да си подържа здравето, твърдението е недоказано, тоест не можеш да докажеш колко и въобще дали е пиела на 20, 30, 40 години, или е почнала да пие на 95.  

• Потребител
Публикувано (edited)
Преди 13 минути, scaner said:

Проблемът е, че на художниците, писателите и музикантите нищо човешко не им е чуждо, и като видят че има някакво положително въздействие, алчно си викат - да, още дай, искам да съм още по-велик, да сътворя повече. Което вече обръща колата и води до алкохолизма.

Пиели са не защото са искали да станат още по-велики творци, а защото са искали да се надрусат, да се опианят, да се усмъртят от пиене, защото са били пристрастени и алкохолици. Пиели са вечер в кръчмите, а не сутрин когато са работели и творили. 

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...
/* Revenue-Ads-Footer */ /* За дарение */

Подкрепи форума!

Дори малко дарение от 5-10 лева от всеки, който намира форума за полезен, би направило огромна разлика. Това не е просто финансова подкрепа - това е вашият начин да кажете "Да, този форум е важен за мен и искам да продължи да съществува". Заедно можем да осигурим бъдещето на това специално място за споделяне на научни знания и идеи.