Забелязахме, че използвате Ad Blocker

Разбираме желанието ви за по-добро потребителско изживяване, но рекламите помагат за поддържането на форума.

Имате два варианта:
1. Регистрирайте се безплатно и разглеждайте форума без реклами
2. Изключете Ad Blocker-а за този сайт:
    • Кликнете върху иконата на Ad Blocker в браузъра
    • Изберете "Pause" или "Disable" за този сайт

Регистрирайте се или обновете страницата след изключване на Ad Blocker

Отиди на
Форум "Наука"

Наистина ли умереното пиене е полезно за вас?


Препръчано мнение

  • Потребител
Публикувано (edited)
Преди 15 минути, makebulgar said:

Пиели са не защото са искали да станат още по-велики творци, а защото са искали да се надрусат, да се опианят, да се усмъртят от пиене, защото са били пристрастени и алкохолици. Пиели са вечер в кръчмите, а не сутрин когато са работели и творили. 

 

Някакво потвърждение, че са искали да се "усмъртят от пиене"? Че са искали да се надрусат или опиянят? 

Или че са пиели не сутрин когато работят, а вечер в кръчмите? Или това пак са пожелателни лично твои измислици? 

Маке, защо си мислиш че всеки който ползва алкохол го прави за да се опияни? 

Лично аз и моите познати и приятели веднъж научили мярката си за бира, вино, мента или това дето се правеше от вино и е сладко (не помня името му) никога не я прескачаме. 

Имаш крайно изкривена и пристрастна представа за пиенето. Пак го казвам - за теб всеки който пие пие като руснак. Бързо и с цел единствено да се напие колкото може по-бързо и силно. Нормалните хора пият за да се отпуснат или с хубава вечеря, а не да се напият. Но ти или никога не си общувал с нормални хора или другия вариант - никога не си пил като нормален човек. Тоест в момента в който усетиш, че ако пийнеш още малко ще почне да те хваща да спреш и да не достигаш до това ниво. Да пийнеш малко алкохол, но да не стигаш до опиянение. 

Ако ти си пиел по много и за да се напиеш или нямаш (или не си имал) мярка с алкохола е съвсем друг въпрос. Предполагам затова и отказваш да отговориш на въпросите към теб свързани с телосложение, алкохол и хранене. 

Редактирано от Димитър Йорданов
  • Мнения 294
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

Posted Images

  • Глобален Модератор
Публикувано
Преди 33 минути, makebulgar said:

Там е работата, че с вицове от рода на това "Пия бира, за да подобря храносмилането, бяло вино, когато нямам апетит, червено вино, когато имам ниско кръвно налягане, коняк, когато имам високо кръвно налягане, и водка, когато ме боли гърлото.“ Когато я попитали кога  пие вода, тя отговорила: „Никога досега не съм имала такова заболяване“." не се прави наука. Това е точно виц, който вероятно даже не го е казала тя, а й е приписан. Във всеки случай няма никаква наука в него.

Това е пример, който ни демонстрира, че науката трябва и да се разбира. Като каже науката - това уврежда - трябва да се изясни и въпросът колко уврежда, в какви дози, това увреждане натрупва ли се или организмът може да го резорбира и да се възстановява. Нещата не се свеждат до бинарното уврежда/не уврежда, а основната роля е върху количествата и условията..

Преди 33 минути, makebulgar said:

При това, когато се твърди, че постоянно е пиела алкохол, за да си подържа здравето, твърдението е недоказано

Ами не се твърди това. Пак си измисляш сламен човек и почваш да се бориш с него :) 

Добре е да четеш по-внимателно преди да посягаш да коментираш.

Преди 27 минути, makebulgar said:

Пиели са не защото са искали да станат още по-велики творци, а защото са искали да се надрусат, да се опианят, да се усмъртят от пиене, защото са били пристрастени и алкохолици. Пиели са вечер в кръчмите, а не сутрин когато са работели и творили. 

Това също е някаква твоя сбъркана интерпретация.

По-горе ти казах да опиташ, преди да коментираш. Но ти явно нямаш никакъв творчески потенциал, който да се усилва с алкохола, и за това не можеш да разбереш за какво става дума. Такова безпочвено теоретизиране е много по-вредно даже...

  • Потребител
Публикувано (edited)
On 8.02.2025 г. at 21:55, Кухулин said:

Успях да изгледам цялото видео от час и пополовина, и в общи линии Алексей Решетун казва същото, което по-горе са описали в статиите, тоест и най-малкото количество алкохол е вредно, и вредното въздействие е върху всички органи на тялото. Интересно е това с което почва, че етанолът е много добър разтворител на мазнини, и като попадне в тялото разгражда стените на клетките, тъй като са изградени от две мазнини. Интересни са и отговорите на въпросите от публиката в края, особено това, което казва за умерените пиячи с по едно питие на ден или няколко на седмица. Казва, че те не са точно алкохолици, или поне все още не са станали, но твърденията им, че не са алкохолици и че по всяко време можели да се откажат от пиенето, били точно онова с което се оправдават и алкохолиците. Казва, че при всички, дори и при тези умерените етанола оказва вредното си въздействие, просто това вредно въздействие е с натрупване и съответно умерените пиячи ще си понесат последствията, но по-напред във времето, сравнено с по-големите пиячи. 

Редактирано от makebulgar
  • Потребител
Публикувано
Преди 54 минути, makebulgar said:

.... Казва, че при всички, дори и при тези умерените етанола оказва вредното си въздействие, просто това вредно въздействие е с натрупване и съответно умерените пиячи ще си понесат последствията, но по-напред във времето, сравнено с по-големите пиячи. 

Хубаво, но можеш ли да посочиш подробностите за тези изследвания (за които и да е било от тези които цитира в тази тема). До сега само твърдения. Аз искам да видя как се стига до тези твърдения. 

  • Потребител
Публикувано (edited)
Преди 22 минути, Gravity said:

Хубаво, но можеш ли да посочиш подробностите за тези изследвания (за които и да е било от тези които цитира в тази тема). До сега само твърдения. Аз искам да видя как се стига до тези твърдения. 

Подробностите трябва да си ги търсят тези които ги интересуват и искат да задълбаят в темата, и тези които се съмняват в направените заключения в проучванията. Достатъчно коректен съм бил там където мога да дам източниците на статиите и книгите, и проучванията на които се базират.

За доклада на Главния хирург на САЩ, ти си дал линк, и там източниците са 67 на брой, така че можеш да си ги проучиш и да си направиш сам свои изводи за достоверността на методите им. Имам доверие в заключенията на учените, и темата не ме вълнува достатъчно, че да анализирам сам всички стотици източници, което би било сериозен научен труд.    

Редактирано от makebulgar
  • Потребител
Публикувано
Преди 4 минути, makebulgar said:

Подробностите трябва да си ги търсят тези които ги интересуват и искат да задълбаят в темата, и тези които се съмняват в направените заключения в проучванията. Аз съм бил достатъчно коректен там където мога да дам източниците на статиите и книгите, и проучванията на които се базират.

Аз бях останал с впечетлението, че теб те интерсува и четеш статиите!

Преди 4 минути, makebulgar said:

За доклада на Главния хирург на САЩ, ти си дал линк, и там източниците са 67 на брой, така че можеш да си ги проучиш и да си направиш сам свои изводи за достоверността на методите им. Имам доверие в заключенията на учените, и темата не ме вълнува достатъчно, че да анализирам сам всички стотици източници, което би било сериозен научен труд.    

Не може така на юнашко дверие. Самият Тим Стокуел твърди, че в предишните изследвания има методологически грешки. Аз искам да видя подробностите за неговите изследвания и да си направя изводите. 

За какво е тази тема, ако няма да се дискутира самата наука! 

Ако ти не си запознат и нямаш намерение да се запознаваш, хубаво, но тогава може да намалиш прооведническият тон. 
 

  • Глобален Модератор
Публикувано
Преди 1 час, makebulgar said:

Казва, че те не са точно алкохолици, или поне все още не са станали, но твърденията им, че не са алкохолици и че по всяко време можели да се откажат от пиенето, били точно онова с което се оправдават и алкохолиците. 

Разликата между алкохолиците и останалите хора е следната:

- нормалният човек иска - пие, не иска - не пие;

- алкохоликът  иска - пие, не иска - пак пие.

Не всички пиещи стават някога алкохолици, само някакво малцинство. Това "все още не са станали" е много хлъзгава формулировка. Ако човек има предпоставки за това (основно генетични, но и личностни) - лесно изпада в зависимост. Болшинството хора ако не прекаляват, не изпадат. Дали ще прекаляват, зависи от много други фактори, включително и социални, под които и непиещ може да стане алкохолик.

Преди 1 час, makebulgar said:

Казва, че при всички, дори и при тези умерените етанола оказва вредното си въздействие, просто това вредно въздействие е с натрупване и съответно умерените пиячи ще си понесат последствията, но по-напред във времето, сравнено с по-големите пиячи. 

Та да си дойдем на думата. Колко по-напред във времето е? 1, 20, 100, 200 години? И не, не зависи от натрупването. Дори вредата за черният дроб при малки дози не зависи от натрупването, защото той успява да се регенерира.

 

Маке, всичките тези пропаганди ми напомнят ученическите години. Тогава дойде един ОФ проповедник, за да ни плаши с тютюнопушенето. Най-запомнящата му страшилка беше: "да целуваш пушачка, е все едно да облизваш пепелник!". Е, нямаше ефект това. Защото хората привикват към такова плашене, трупайки опит,  и не му обръщат внимание. И с алкохола е така. Житейският опит показва, че няма място за страхове, ако живееш благоразумно, без да прекаляваш в каквото и да било.

  • Потребител
Публикувано

https://velvetgloveironfist.blogspot.com/2024/04/tim-stockwells-relationship-with.html

Цитирай

Stockwell's longstanding approach has been to clog up the search engines with meta-analyses that either cherry-pick the data or retrospectively adjust it to diminish the benefits of moderate drinking

Цитирай

Stockwell's approach to matters related to alcohol is refreshingly simple. If he wants something to be true, he says it is true, regardless of what the evidence says. Since most journalists are not familiar with the evidence and trust anyone who sounds like they might be a doctor (Stockwell's degree was in psychology and philosophy), this is more effective than you might think.

https://snowdon.substack.com/p/moderate-drinking-is-still-good-for

  • Потребител
Публикувано
Преди 8 минути, scaner said:

Разликата между алкохолиците и останалите хора е следната:

- нормалният човек иска - пие, не иска - не пие;

- алкохоликът  иска - пие, не иска - пак пие.

Там е работата, че при нормалния не е иска - пие, не иска - не пие. При умерените пиячи, които не са болестно пристрастени алкохолици, като седнат на маса не е до желание или нежелание. Сядат на масата и по традиция, заради яденето, заради компанията, и заради други неща, по навик винаги пие. Не пие само ако е болен и са му дали антибиотици. В условията в които е научен да пие - винаги пие, тоест има установен стабилен навик. И се чувства не добре, ако не пие в тези обстановки. Този навик е свързан и с наркотичното действие на етанола, към което е привикнал. 

  • Потребител
Публикувано (edited)
Преди 19 минути, Gravity said:

Доколкото това са публикации в блог съм скептичен към напарвените в тях заключения. И спароток в блога си пише доста неща, прилага източници, и дори издава книги, но това не значи, че написаното от него е вярно. И той обвинява в лъжи и в измами учените и ги цитира и опровергва, но от това твърденията му не стават по-верни. 

Суондън е журналист, а не учен. Предполагам също така е и пияч, така че има мотив да търси оправдание да пие, и да се опитда да дискредитира публикациите, които не му уйдисват на желанието. 

Редактирано от makebulgar
  • Потребител
Публикувано
Преди 8 минути, makebulgar said:

Доколкото това са публикации в блог съм скептичен към напарвените в тях заключения. И спароток в блога си пише доста неща, прилага източници, и дори издава книги, но това не значи, че написаното от него е вярно. И той обвинява в лъжи и в измами учените и ги цитира и опровергва, но от това твърденията му не стават по-верни. 

Суондън е журналист, а не учен. Предполагам също така е и пияч, така че има мотив да търси оправдание да пие, и да се опитда да дискредитира публикациите, които не му уйдисват на желанието. 

 Затова нека да видим подробностите.

  • Глобален Модератор
Публикувано
Преди 9 минути, makebulgar said:

Там е работата, че при нормалния не е иска - пие, не иска - не пие. При умерените пиячи, които не са болестно пристрастени алкохолици, като седнат на маса не е до желание или нежелание. Сядат на масата и по традиция, заради яденето, заради компанията, и заради други неща, по навик винаги пие.

Ми това е то желанието - искаш, и пиеш. Обстановката предразполага само, тя с нищо не те задължава. И като я напуснеш, не пиеш. При алкохолиците обаче не е така, те пият във всякаква обстановка.

 

Преди 13 минути, makebulgar said:

В условията в които е научен да пие - винаги пие, тоест има установен стабилен навик. И се чувства не добре, ако не пие в тези обстановки. Този навик е свързан и с наркотичното действие на етанола, към което е привикнал. 

Не, Маке, този навик е свързан със социалната роля на алкохола като свързващ социума елемент. Наркотична зависимост е нещо коренно различно, и е добре да попрочетеш за нея. Наркотичният ефект е самата еуфория, която се получава, не желанието да участваш в обряда, и определено не от привикване.

Аз тъй като не пия много, пия на такива сбирки за да не обидя хората. Но човек който не пие не може да ги разбере тези социални връзки :) 

  • Потребител
Публикувано (edited)

Има един случай когато самият лекар ти налива водката във вoдна чаша и те кара да изпиеш на екс колкото се може....Ако си изпил случайно метил.....

 

Редактирано от Skubi
  • Потребител
Публикувано
Преди 1 час, scaner said:

Не, Маке, този навик е свързан със социалната роля на алкохола като свързващ социума елемент. Наркотична зависимост е нещо коренно различно, и е добре да попрочетеш за нея. Наркотичният ефект е самата еуфория, която се получава, не желанието да участваш в обряда, и определено не от привикване.

Навика си е навик, без значение социален ли е, хранителен ли е, или физически. Привикваш и решенията ти вече не са избор, а механичен навик. И е доста трудно да го преодолееш. 

Доколкото етанола има доказано наркотично въздествие, то желанието да се социализираш с приятелите в кръчмата може да е породено от него, тъй като наркотиците водят до отделяне на хормони на удоволствието. Ако се събереш с приятели и не пиете, явно няма да изпитвате същото удоволствие тъй като не сте си взели дозата наркотик, което ще направи следващата ви среща по-малко желана. 

  • Потребител
Публикувано (edited)
Преди 10 минути, makebulgar said:

Навика си е навик, без значение социален ли е, хранителен ли е, или физически. Привикваш и решенията ти вече не са избор, а механичен навик. И е доста трудно да го преодолееш. 

Доколкото етанола има доказано наркотично въздествие, то желанието да се социализираш с приятелите в кръчмата може да е породено от него, тъй като наркотиците водят до отделяне на хормони на удоволствието. Ако се събереш с приятели и не пиете, явно няма да изпитвате същото удоволствие тъй като не сте си взели дозата наркотик, което ще направи следващата ви среща по-малко желана. 

Офф, пак старата песен, че и на същия глас. Ти пак виждаш някакви зависимости, привиквания, наркомании. Ти изобщо четеш ли какво ти пишат хората? И по-важното - разбираш ли го? 

Не хващаш основното. Пиенето на алкохол е в огромен диапазон. От хора пийващи на нова година половин чаша шампанско, през такива пийващи глътка твърд алкохол или 1 чаша бира на рождения си ден или някакво голямо семейно събиране, през такива пийващи в месеца 1-2 пъти или в годината 5-6 пъти по малко, преминем през такива като мен които ако не забравят (по 2 месеца не съм се сещал чаша бира да изпия дори) които пият по чаша бира или вино от време на време и то с хубава храна, стигнем до пиячи дето пият всеки ден по 20 храма (баба ми бог да я прости пишеше по 10гр ракия на обяд и вечеря заради стомаха) или по бира и стигнем до пълни алкохолици. 

Пропуснах някои междинни, защото спектъра от пълно въздържание до алкохолизъм е много широк. И ако не броим последните - тези, които не могат без алкохол, то всички останали по твоята логика и думи са пиячи. Само, че без последните - нито алкохола им е крайно необходим, нито пък изпитват потребност или зависимост за да се напиват. 

И освен това всички БЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ не изпитват някаква нужда или зависимост от него за да се напиват 

За пореден път - ти когато си ползвал алкохол кога, как и по колко си пиел? Все повече започвам да си мисля, че си прекалявал с чашката, дори че си бил близо до алкохолизъм не знаещ мярката си с месото и вредата храна и затова сега с такава жлъч плюеш по тези неща. 

Честно можеш ли да ни отговориш? 

Редактирано от Димитър Йорданов
  • Потребител
Публикувано
Преди 5 минути, Димитър Йорданов said:

Пиенето на алкохол е в огромен диапазон. От хора пийващи на нова година половин чаша шампанско, през такива пийващи глътка твърд алкохол или 1 чаша бира на рождения си ден или някакво голямо семейно събиране, през такива пийващи в месеца 1-2 пъти или 1 годината 5-6 пъти по малко, преминем през такива като мен които ако не забравят (по 2 месеца не съм се сещаш чаша бира да изпия дори) които пият по чаша бира или вино от време на време и то с хубава храна, стигнем до пиячи дето пият всеки ден по 20 храма (баба ми бог да я прости пишеше по 10гр ракия на обяд и вечеря заради стомаха) или по бира и стигнем до пълни алкохолици. 

Всички пият алкохола заради наркотичното му опияняващо свойство, а не за друго. Дозата е различна само. Пиеш една бира и ти се развръзва езика, заради наркотичното въздействие. 

  • Глобален Модератор
Публикувано
Преди 2 минути, makebulgar said:

Навика си е навик, без значение социален ли е, хранителен ли е, или физически. Привикваш и решенията ти вече не са избор, а механичен навик. И е доста трудно да го преодолееш. 

Маке, хората се събират, защото им е приятно заедно. И алкохолът е допълнение, което в малки дози само увеличава това чувство. Няма привикване тука, имаш пълна свобода на избор.  Обърнал си колата пред коня, не схващаш елементарната причинно-следствена връзка.

Само алкохолиците се събират защото алкохолът ги влече. Но това са коренно различни ситуации, които ти очевадно не разграничаваш, защото мислиш по шаблон.

Махни си капаците и проучи реалността - кое защо се случва, не карай с тея предразсъдъци - с тях нищо няма да разбереш.

Преди 5 минути, makebulgar said:

Доколкото етанола има доказано наркотично въздествие, то желанието да се социализираш с приятелите в кръчмата може да е породено от него, тъй като наркотиците водят до отделяне на хормони на удоволствието. Ако се събереш с приятели и не пиете, явно няма да изпитвате същото удоволствие тъй като не сте си взели дозата наркотик, което ще направи следващата ви среща по-малко желана. 

Смешно е, Маке...  Говориш наизуст неща които изобщо не разбираш, и за това се оплиташ като пате в кълчища. Ето, виждаш ли как липсата на алкохол уврежда хората? :)

И тъжно е това положение.

Ето какви определения даде ИИ за човек, който е прочел нещо, не го е разбрал но го проповядва разгорещено. Познай се:

  • Заблуден проповедник – когато вярва, че разпространява истината, но всъщност греши.
  • Псевдоексперт – човек, който изглежда убеден в знанията си, но всъщност ги разбира неправилно.
  • Догматик – ако упорито защитава грешното си разбиране, без да допуска възможността за корекция.
  • Лъжепророк – ако заблудата му е в религиозен или идеологически контекст.
  • Софист – ако аргументите му звучат логично, но всъщност са погрешни.
  • Дилетант с амбиции – човек с повърхностни знания, който ги разпространява с увереност.

:) 

  • Глобален Модератор
Публикувано
Преди 2 минути, makebulgar said:

Всички пият алкохола заради наркотичното му опияняващо свойство, а не за друго. Дозата е различна само. Пиеш една бира и ти се развръзва езика, заради наркотичното въздействие. 

Да. И наркотичното действие само по себе си не е вредно. :) 

Така че смени плочата.

  • Потребител
Публикувано

Явно сте си зависими и ще си защитавате правото да пиете докрай. Наркотичното въздействие не било вредно, а било социално, имало полифеноли във виното, бирата лекувала бъбреците, спирта предпазвал от инфаркт и лекувал язва, някакъв доктор разрешавал да се пие, и т.н. 

Все търсене на оправдания да се пие, и затваряне на очите за най-вредните ефекти от етанола. 

Хората в статиите и във видеото не ги говорят тези неща просто така, за да ви вземат пиенето, а тъй като има проучвания показващи, че най-малките дози са вредни. Сивото вещество се смалява, черния дроб страда, сърцето страда, бъбреците страдат. 

Колкото и да защитавате правото си да сте пиячи и колкото и да ви успокояват тези неща, които имате като оправдания, етанола така или иначе ще ви вреди. Не го осъзнавате, но вредите си се случват. 

И като одъртеете на 50 или 60, ще си мислите, че причината да се чувствате зле е възрастта, но реално ще е заради разни такива физиологични изменения в органите ви, причинени от алкохола, цигарите, солта, захарта и сланината, които просто сте приемали за нормални в живота си, без да сте наясно с въздействието им. 

  • Потребител
Публикувано
Преди 2 часа, makebulgar said:

И като одъртеете на 50 или 60, ще си мислите, че причината да се чувствате зле е възрастта, но реално ще е заради разни такива физиологични изменения в органите ви, причинени от алкохола, цигарите, солта, захарта и сланината, които просто сте приемали за нормални в живота си, без да сте наясно с въздействието им. 

Маке, много си далеч от истината. Съветвам те да прочетеш последните изследвания за солта и сланината (които ти споменаваш) и правилното им използване. Солта, особено келтската, разтворена във вода, я прави с високо pH, което предпазва от язви, ревматизъм, подагра и т.н. Също и предпазва организма от дехидратация. Сланината, маста (патешка и свинска) в умерени количества е толкова полезна, че дори можеш да отслабнеш с тях, включени в правилната диета. Нужно ли е да обяснявам защо и как? Относно алкохола - в така наречената шира (туй нящо, което е преди виното. По-точно, когато гроздето заври) е пълно с ферменти, което действа благоприятно на стомашно-чревния тракт. Предпазва от кандида и забързва метаболизма. Истинската бира (не пикочите в стил каменица и загорка), а така наречената жива/крафт бира, която е с бирени дрожди (на разговорно - бирена мая), е пълна с антиоксиданти. Бирените дрожди са полезни за имунната система. Крафт бирата съдържа разтворими фибри, набор от витамини (особено фолиева киселина) и антиоксиданти. Богата е на силиций, който увеличава минералното съдържание в костите и съответно намалява риска от остеопороза.

Коментирай това!

  • Потребител
Публикувано (edited)
Преди 29 минути, fanatick said:

Маке, много си далеч от истината. Съветвам те да прочетеш последните изследвания за солта и сланината (които ти споменаваш) и правилното им използване. Солта, особено келтската, разтворена във вода, я прави с високо pH, което предпазва от язви, ревматизъм, подагра и т.н. Също и предпазва организма от дехидратация. Сланината, маста (патешка и свинска) в умерени количества е толкова полезна, че дори можеш да отслабнеш с тях, включени в правилната диета. Нужно ли е да обяснявам защо и как? Относно алкохола - в така наречената шира (туй нящо, което е преди виното. По-точно, когато гроздето заври) е пълно с ферменти, което действа благоприятно на стомашно-чревния тракт. Предпазва от кандида и забързва метаболизма. Истинската бира (не пикочите в стил каменица и загорка), а така наречената жива/крафт бира, която е с бирени дрожди (на разговорно - бирена мая), е пълна с антиоксиданти. Бирените дрожди са полезни за имунната система. Крафт бирата съдържа разтворими фибри, набор от витамини (особено фолиева киселина) и антиоксиданти. Богата е на силиций, който увеличава минералното съдържание в костите и съответно намалява риска от остеопороза.

Коментирай това!

Виц до виц, мит до мит, и тук-таме някоя откровена лъжа. 

Подбиране на черешки с пропускане на много гнили вреди.

Редактирано от makebulgar
  • Потребител
Публикувано (edited)
Преди 47 минути, makebulgar said:

Виц до виц, мит до мит, и тук-таме някоя откровена лъжа. 

Подбиране на черешки с пропускане на много гнили вреди.

Кое от изброеното е мит и кое лъжа?

Полезни съставки в бирата?

 

Според проучване на екип български учени*, нискоалкохолните напитки вино и бира съдържат антиоксиданти и витамини, сравними с количествата, доставяни на организма от някои плодове и зеленчуци.  

В бирата и виното  присъстват основни компоненти и минерали, съдържащи се в храните, както и голям брой вторични метаболитни – феноли, флавоноиди, антоциани, витамини и антиоксиданти. Бирата например е с ниско съдържание на прости захари, не съдържа мазнини и холестерол и е единственият хранителен продукт, в който има хмел.

Резултатите от изследването, показват че нискоалкохолните напитки съдържат високо количество флавоноли - мощни фенолни антиоксиданти. Тяхното съдържание е най-голямо в червеното вино, като по този критерий напитката превъзхожда зелето, морковите, ябълките и доматите, а преди него се нареждат само боровинката. Количеството флавоноли в бирата е по-високо от това в доматите, ябълките и морковите.

Нискоалкохолните напитки са източници на витамини от група B. Водеща по този критерий сред нискоалкохолните напитки е бирата, като наличният витамин В1 в нея е повече отколкото в морковите, лимоните, бананите и ябълките. Бирата е особено богата на фолиева киселина (витамин В9) и е естествен източник на В12.

Освен витамини, в напитките се съдържат и антиоксиданти. По този показател червеното вино е с най-високи стойности. В пивото се откриват повече антиоксиданти от измерените в някои плодове и зеленчуци като банани и моркови. Освен това антиоксидантите в него се намират във водоразтворими състояние и са лесно усвоими от човешкия организъм. В тъмните марки бира количеството на полезните съединения е два пъти повече от светлото.

Според изследването пивото и виното могат да повлияят върху понижаването на съдовъзпалителните процеси, риска от атеросклероза и редуцирането на опасността от исхимична болест на сърцето с около 30 – 40%.

Положителният ефект от нискоалкохолните напитки обаче, е възможен само и единствено при умерена консумация.

*Научен доклад "Положителните ефекти от консумацията на нискоалкохолни напитки – мит или реалност" с автори д-р Сергей Иванов, ст.н.с. Силвия Милева и колектив. ІХ НАЦИОНАЛЕН КОНГРЕС ПО ХРАНЕНЕ, Варна 19–22 май 2011 г.

Редактирано от fanatick
  • Потребител
Публикувано
Преди 1 час, fanatick said:

Кое от изброеното е мит и кое лъжа?

Полезни съставки в бирата?

 

Според проучване на екип български учени*, нискоалкохолните напитки вино и бира съдържат антиоксиданти и витамини, сравними с количествата, доставяни на организма от някои плодове и зеленчуци.  

В бирата и виното  присъстват основни компоненти и минерали, съдържащи се в храните, както и голям брой вторични метаболитни – феноли, флавоноиди, антоциани, витамини и антиоксиданти. Бирата например е с ниско съдържание на прости захари, не съдържа мазнини и холестерол и е единственият хранителен продукт, в който има хмел.

Резултатите от изследването, показват че нискоалкохолните напитки съдържат високо количество флавоноли - мощни фенолни антиоксиданти. Тяхното съдържание е най-голямо в червеното вино, като по този критерий напитката превъзхожда зелето, морковите, ябълките и доматите, а преди него се нареждат само боровинката. Количеството флавоноли в бирата е по-високо от това в доматите, ябълките и морковите.

Нискоалкохолните напитки са източници на витамини от група B. Водеща по този критерий сред нискоалкохолните напитки е бирата, като наличният витамин В1 в нея е повече отколкото в морковите, лимоните, бананите и ябълките. Бирата е особено богата на фолиева киселина (витамин В9) и е естествен източник на В12.

Освен витамини, в напитките се съдържат и антиоксиданти. По този показател червеното вино е с най-високи стойности. В пивото се откриват повече антиоксиданти от измерените в някои плодове и зеленчуци като банани и моркови. Освен това антиоксидантите в него се намират във водоразтворими състояние и са лесно усвоими от човешкия организъм. В тъмните марки бира количеството на полезните съединения е два пъти повече от светлото.

Според изследването пивото и виното могат да повлияят върху понижаването на съдовъзпалителните процеси, риска от атеросклероза и редуцирането на опасността от исхимична болест на сърцето с около 30 – 40%.

Положителният ефект от нискоалкохолните напитки обаче, е възможен само и единствено при умерена консумация.

*Научен доклад "Положителните ефекти от консумацията на нискоалкохолни напитки – мит или реалност" с автори д-р Сергей Иванов, ст.н.с. Силвия Милева и колектив. ІХ НАЦИОНАЛЕН КОНГРЕС ПО ХРАНЕНЕ, Варна 19–22 май 2011 г.

 

Вероятно винарните и бирариите са им платили на тези учени. 

 

Да се изтъкват само някакви евентуални ползи, като се пропускат многото доказани вреди, включително канцерогеноста на етанола, е логическа заблуда. 

Това е като да ви забъркам коктейл от бензин и керосин, и да му добавя феноли, флавоноиди, антоциани, витамини, антиоксиданти и хмел. Ще го изпиете ли само защото има минимални количества някакви полезни вещества или ще го изхвърлите заради вредите от бензина и керосина?

  • Потребител
Публикувано
Преди 5 часа, makebulgar said:

Всички пият алкохола заради наркотичното му опияняващо свойство, а не за друго. Дозата е различна само. Пиеш една бира и ти се развръзва езика, заради наркотичното въздействие. 

Затуй пият и поповете....🤪🤣😂:az:

  • Потребител
Публикувано
Преди 12 часа, makebulgar said:

Успях да изгледам цялото видео от час и пополовина, и в общи линии Алексей Решетун казва същото, което по-горе са описали в статиите, тоест и най-малкото количество алкохол е вредно, и вредното въздействие е върху всички органи на тялото. Интересно е това с което почва, че етанолът е много добър разтворител на мазнини, и като попадне в тялото разгражда стените на клетките, тъй като са изградени от две мазнини. Интересни са и отговорите на въпросите от публиката в края, особено това, което казва за умерените пиячи с по едно питие на ден или няколко на седмица. Казва, че те не са точно алкохолици, или поне все още не са станали, но твърденията им, че не са алкохолици и че по всяко време можели да се откажат от пиенето, били точно онова с което се оправдават и алкохолиците. Казва, че при всички, дори и при тези умерените етанола оказва вредното си въздействие, просто това вредно въздействие е с натрупване и съответно умерените пиячи ще си понесат последствията, но по-напред във времето, сравнено с по-големите пиячи. 

Решетун е голяма работа, но ако обърнеш внимание, изследването на алкохолните ефекти е негово хоби - следствие от дългогодишна работа с трупове и проучване на битовите им навици, включително интервюта с близките. Нещата, които говори, не са публикувани. Аз не съм срещал модерни изследвания, които да систематизират тези ефекти количествено и качествено, както е редно от научна гледна точка.

Ако ти си чел такива статии, дай да ги видим.

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...
/* Revenue-Ads-Footer */ /* За дарение */
×

Подкрепи форума!

Дори малко дарение от 5-10 лева от всеки, който намира форума за полезен, би направило огромна разлика. Това не е просто финансова подкрепа - това е вашият начин да кажете "Да, този форум е важен за мен и искам да продължи да съществува". Заедно можем да осигурим бъдещето на това специално място за споделяне на научни знания и идеи.