Забелязахме, че използвате Ad Blocker

Разбираме желанието ви за по-добро потребителско изживяване, но рекламите помагат за поддържането на форума.

Имате два варианта:
1. Регистрирайте се безплатно и разглеждайте форума без реклами
2. Изключете Ad Blocker-а за този сайт:
    • Кликнете върху иконата на Ad Blocker в браузъра
    • Изберете "Pause" или "Disable" за този сайт

Регистрирайте се или обновете страницата след изключване на Ad Blocker

Отиди на
Форум "Наука"

Наистина ли умереното пиене е полезно за вас?


Препръчано мнение

  • Потребител
Публикувано
Преди 19 минути, scaner said:

просто липсват факти за тях, а предубежденията не са факти

То липсваха факти и за нашия случай с Иванов и Милева, но като се разрових 5 минути в нета фактите се появиха. 

  • Мнения 293
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

Posted Images

  • Потребител
Публикувано
Преди 10 минути, makebulgar said:

Типичното умерено пиене на 1 бира.

FB_IMG_1739378350381.thumb.jpg.953e6883e5166ac8a2c8a7bc828abb25.jpg

Да те питам пак. Какъв е твоя опит с алкохола? Как си пиел ти - с мярка или до припадък? Питам конкретно за личен опит и навици на пиене за теб самия, когато си пиел. 

Имам същия въпрос за месото. 

 

  • Потребител
Публикувано (edited)
Преди 2 часа, Димитър Йорданов said:

Да те питам пак. Какъв е твоя опит с алкохола? Как си пиел ти - с мярка или до припадък? Питам конкретно за личен опит и навици на пиене за теб самия, когато си пиел. 

Имам същия въпрос за месото. 

 

И да ти кажа защо отговора на тези въпроси е важен в случая. 

1. Вариант 1 - пиел си ама много сериозно - без никаква мярка почти до припадък. В такъв случай представата ти за употребяващите алкохол ще е изключително изкривена на базата на твоя собствен опит, а не на широки наблюдения над нормални хора, които пият с мярка и по малко. 

2. Вариант 2 -почти никога не си ползвал алкохол - в такъв случай нямаш никаква представа как пият нормалните хора, защото самия ти не обичаш или заради някакви медицински или здравословни причини не ти понася. При този вариант пак нямаш реална представа защо за болшинството хора по малко бира или вино от време на време се отразява полезно. 

3. Вариант 3 - твоя кръг от приятели, роднини или познати пият огромни количества без мярка докато се напият като свине. В този случай ти съдиш по една ограничена група на база лични впечатления и отново - представата ти е силно изкривена как се пие културно и по малко. 

А, щях да забравя. Ако съдиш за навиците на пиене на хората по това, което виждаш или си виждал по дискотеки и при студентите - отново имаш крайно сгрешена представа, поради простата причина че на тази възраст - до към 22-25 години хората експериментират в храната, алкохола, секса, работата, музиката - всичко. И някъде до тази възраст откриват и разучават своите граници, поносимост, интереси и вкусове. До тази възраст повечето хора или поне нормалните са опитали повечето видове алкохолни питиета, знаят вече своята поносимост към всяко едно от тях и своята мярка. Наживат се и по-късно се кротват. 

Така, че както виждаш въпросите ми към теб свързани с алкохола не са просто любопитство, а са нужни за да разбереш и ти самия доколко и поради какво твоите представи за пиенето е възможно да са изкривени. 

Пак по същата причина те бях питал за храната в другата тема, както и за това дали някога си бил дебел, защото е очевидно за всички, че ти ненавиждаш хората с наднормено тегло. 

Редактирано от Димитър Йорданов
  • Потребител
Публикувано

Нека разгледаме съставът на бирата по отделно. Според закона за чистотата (един от най-старите, все още действащи закони) на бирата.. тя трябва да съдържа само малц, хмел и вода. Бирените дрожди се добавят по-късно, защото първоначално е било с така наречената дива ферментация. Та..:

100 грама малц се съдържат:

Над 10 гр протеини

78,3 гр въглехидрати

8,21 гр вода

Само 1,84 грама мазнини

Само 0,8 гр захари

7,1 гр фибри

37 мг калций

303 мг фосфор

224 мг калий

97 мг магнезий

4,71 мг желязо

Сред останалите преимущества на ечемичния малц са 0 грама холестерол, както и високо съдържание на всички витамини от групата B, витамин Е и витамин К.

Ечемикът се смята за една от най-ценните храни, с които разполагаме по принцип.

Съдържание на хмел

Шишарките съдържат от 0,2 до 1,7% етерично масло, 5 до 20% горчиви вещества — хумулин и лупулон, производни на флороглуцина, които при разлагането си отделят изовалерианова киселина. Съдържат още холин, аспарагин, органични киселини (валерианова, изовалерианова, нобензоена и др.), лейкоантоцианидини. Присъствват естрогеннодействуващи вещества.

 

Лупулинът съдържа 1—3% етерично масло, състоящо се от 30 до 50% мирцен (алифатен терпен), 30—40% естери на мирценола, терпенови алкохоли (гераниол, линалоол), сесквитерпеновия алкохол (лупаренол) и кетона лупарон.

 

Установено е присъствието на лупанон-фенолов естер със слаба валерианова миризма, който при хидролиза дава изовалерианова киселина и фенол (престояла дрога има миризма на изовалерианова киселина и използуването й не е желателно). Съобщава се за алкалоидоподобно вещество „хопеин" с наркотично действие.

 

Основно действие на хмел

Успокояващо (седативно).

 

Експериментални и клинични данни на хмел

Етеричномаслените жлези, представляващи дрогата лупулин, съдържат 0,2 до 3% етерично масло, горчиви вещества, 15 до 22% от които се състоят от хумулон и лупулон. Последните две горчиви киселини имат антибактериално действие, което обяснява и антимикробната активност на дрогата .

 

Изследвано е успокояващото действие на дрогата, както и апетитовъзбуждащо действие. Транкилизиращото действие е доказано.. Изследвано е и естрогенното действие на екстракт от шишарки на хмел. Установен е диуретичен ефект и добър лечебен ефект при уратна литиаза, климактерични нарушения, безсъние, както и като анафродизиакум и сънотворно средство.

 

В нашата народна медицина шишарчиците на хмела се използват и за поставяне във възглавници с рядка тъкан, на които се спи.

 

Болести, които лекува хмел

Растителнара инфузия се предписва при дерматит, невроза, безсъние, гастрит, заболявания на пикочния и жлъчния мехур. Препаратите от хмел имат противовъзпалително, обезболяващо, диуретично, тонизиращо действие, подобряват апетита. Хмелът се използва при варенето за ферментация на пиво и при печене в хлебопроизводството за закваски.

 

Да, ганджата и хмела са от едно семейство 😀

 

какво се съдържа в бирената мая 

Бирената мая, която се съдържа в бирата, има опияняващо и стимулиращо действие. Освен това тя има известни полезни свойства в областта на козметиката и медицината. Бирената мая съдържа например различни съставки, които противодействат на естествения процес на стареене. Освен това бирената мая се отличава с високото си съдържание на витамин В. Тя се предлага и като хранителна добавка, тъй като има положителен ефект върху кожата, косата и ноктите.

 

Освен това се отразява благоприятно на сърцето и нервната система. Бирената мая подпомага кръвообразуването и регулира нивата на кръвната захар. Тя подсилва имунната система, като превръща протеините, мазнините и въглехидратите в енергия. Витамин В също има подсилващо действие. Това дава на организма възможност да се защитава по-добре срещу патогени. Освен това маята предотвратява възпаления. Тя може да намали стреса и да осигури повече баланс.

 

Хранителна стойност

Калории: 229 kcal

Въглехидрати: 0 g

Белтъчини: 48 g

Мазнини: 4,2 g

 

Витамини

Витамин А: 0 µg

Витамин B1: 12 mg

Витамин В2: 4 mg

Витамин В6: 4,4 mg

Витамин С: 0 mg

Витамин Е: 0,1 mg

 

 

Минерали

Калций: 50 mg

Желязо: 17,5 mg

Калий: 1410 mg

Магнезий: 230 mgН

Натрий: 77 mg

 

Маке, заключението го оставям на теб.

  • Потребител
Публикувано (edited)
Преди 1 час, fanatick said:

Нека разгледаме съставът на бирата по отделно. Според закона за чистотата (един от най-старите, все още действащи закони) на бирата.. тя трябва да съдържа само малц, хмел и вода. Бирените дрожди се добавят по-късно, защото първоначално е било с така наречената дива ферментация.

Това е една от манипулациите относно бирата и състава й. Бирата не съдържа само малц, хмел и вода, а бирата се произвежда от вода, малц и хмел. Съществена разлика е това. Малца се вари във водата, накрая се добавя хмел, и после варения малц и хмел се изваждат и се изхвърлят. Така 94,53% от състава от витамини, минерали, фибри и други неща на малца и хмела не остава в бирата, а се изхвърля. Доста некоректно и манипулативно е целия състав на малца и хмела да се дава като състав на бирата. 

Състава на бирата е 94,5% вода, 5% етанол и под 0,5% всичко останало.

 

Преди 1 час, fanatick said:

Съдържание на хмел

Шишарките съдържат от 0,2 до 1,7% етерично масло, 5 до 20% горчиви вещества — хумулин и лупулон, производни на флороглуцина, които при разлагането си отделят изовалерианова киселина. Съдържат още холин, аспарагин, органични киселини (валерианова, изовалерианова, нобензоена и др.), лейкоантоцианидини. Присъствват естрогеннодействуващи вещества.

 

Лупулинът съдържа 1—3% етерично масло, състоящо се от 30 до 50% мирцен (алифатен терпен), 30—40% естери на мирценола, терпенови алкохоли (гераниол, линалоол), сесквитерпеновия алкохол (лупаренол) и кетона лупарон.

 

Установено е присъствието на лупанон-фенолов естер със слаба валерианова миризма, който при хидролиза дава изовалерианова киселина и фенол (престояла дрога има миризма на изовалерианова киселина и използуването й не е желателно). Съобщава се за алкалоидоподобно вещество „хопеин" с наркотично действие.

Хмела не е съществувал в бирата на древните египтяни, в Месопотамия или в Римската Империия. Добавят го на по-късен етап, като по онова време варят бири не само с хмел, а с всякакви треви. Хмела се налага заради горчивия вкус. 

При варенето от хмела в бирата не остават хумулона, лупулона и етеричните масла, а остава тяхна сварена форма, тоест те са термично преобразувани в други вещества. Конкретно хумулона се преобразува в изохумолон. Изохумолона в бирата, ако е изложен на светлина, може да се разложи и да генерира свободни радикални видове. Свободните радикали водят до оксидативен стрес, а той може да доведе до много болести, включително рак. Затова бирата се продава в тъмни бутилки, така че по-малко светлина да я осветява, и трябва да не отлежава много, тъй като се разваля и вмирисва.

Като цяло горчивината на хмела и веществата в състава му са създадени от растението за защита от насекоми, гъбички,  бактерии и тревопасни, както е с повечето етерични масла в растенията. Лупулона избива някои акари, и се използва в пчеларството. Подобни вещества с горчив вкус, които са отровни, и са синтезирани за защита на растенията са никотина, кофеина, теобромина, соланина, пиперина, капсаицина, стрихнина и други. 

Редактирано от makebulgar
  • Потребител
Публикувано
Преди 6 часа, makebulgar said:

Типичното умерено пиене на 1 бира.

FB_IMG_1739378350381.thumb.jpg.953e6883e5166ac8a2c8a7bc828abb25.jpg

 След като установихме, че си бивш алкохолик, е ясно че твоята представа за умереното пиене е изкривена.

  • Потребител
Публикувано (edited)
Преди 5 часа, Gravity said:

 След като установихме, че си бивш алкохолик, е ясно че твоята представа за умереното пиене е изкривена.

Изкривени са заключенията, които си правите тук за личността и целите на останалите които пишат тук. Правите си някакви лексикони, задавате лични въпроси, опитвате се да психоанализирате дистанционно през монитора чрез картинки на лисици, изтеглени от фейсбук, а не се концентрирате върху написаното и изнесените факти по темата. Пристрастни сте към позицията си и в случая към алкохола, и съответно за вас бирата съдържа малц и хмел, а не вода и етанол.

Редактирано от makebulgar
  • Потребител
Публикувано
Преди 8 часа, makebulgar said:

Това е една от манипулациите относно бирата и състава й. Бирата не съдържа само малц, хмел и вода, а бирата се произвежда от вода, малц и хмел. Съществена разлика е това. Малца се вари във водата, накрая се добавя хмел, и после варения малц и хмел се изваждат и се изхвърлят. Така 94,53% от състава от витамини, минерали, фибри и други неща на малца и хмела не остава в бирата, а се изхвърля. Доста некоректно и манипулативно е целия състав на малца и хмела да се дава като състав на бирата. 

Състава на бирата е 94,5% вода, 5% етанол и под 0,5% всичко останало.

Маке, Маке, кажи ми, как да говоря с човек, който си няма ни най-малка представа от съвременно производство на бира? Малцът не се вари във водата, освен ако не искаш да правиш ... боза. При определени градуси и температурни паузи, които са много далеч от точката на завиране, се извличат до 80% от състават и ензимите на малца като бетаглюкани и протеини, минаваме през азот и аминокиселини, подпомагащи ферментацията, на по-късен етап и лесната филтрация. Разбира се, не можем и да минем без термостабилна алфа амилаза и така нараченото озахаряване.

Биропроизводството е сложна наука, много по-сложна от това да вариш ракия и да правиш вино и в пъти по-сложна да стоиш на компа и да цвъкаш глупост след глупост, а когато те оборят да отвориш уикипедия, да прочетеш две статиики и да започнеш да се изказваш като последна инстанция. 

В биропроизводството (говорим за стандартна светла бира)е прието етанола да е до 4%, но ти това няма откъде да го знаеш, защото в уики-то пише 5%. Една лека задачка ще ти там - каква е разликата и защо е по-добре да е 4%, а не 5%?

Преди 8 часа, makebulgar said:

Хмела не е съществувал в бирата на древните египтяни, в Месопотамия или в Римската Империия. Добавят го на по-късен етап, като по онова време варят бири не само с хмел, а с всякакви треви. Хмела се налага заради горчивия вкус. 

При варенето от хмела в бирата не остават хумулона, лупулона и етеричните масла, а остава тяхна сварена форма, тоест те са термично преобразувани в други вещества. Конкретно хумулона се преобразува в изохумолон. Изохумолона в бирата, ако е изложен на светлина, може да се разложи и да генерира свободни радикални видове. Свободните радикали водят до оксидативен стрес, а той може да доведе до много болести, включително рак. Затова бирата се продава в тъмни бутилки, така че по-малко светлина да я осветява, и трябва да не отлежава много, тъй като се разваля и вмирисва.

Като цяло горчивината на хмела и веществата в състава му са създадени от растението за защита от насекоми, гъбички,  бактерии и тревопасни, както е с повечето етерични масла в растенията. Лупулона избива някои акари, и се използва в пчеларството. Подобни вещества с горчив вкус, които са отровни, и са синтезирани за защита на растенията са никотина, кофеина, теобромина, соланина, пиперина, капсаицина, стрихнина и други. 

В древна Месопотамия и Римските имерии не е имало и Макета, но ей го на, сега живеем в друга ера. В крафт производството отдавна се практикува сухото охмеляване, с което се запазват всички свойства на хмела и аромата му.

 

Преди 8 часа, makebulgar said:

Конкретно хумулона се преобразува в изохумолон. Изохумолона в бирата, ако е изложен на светлина, може да се разложи и да генерира свободни радикални видове. Свободните радикали водят до оксидативен стрес, а той може да доведе до много болести, включително рак.

Ако, ако, ако, ама акото мирише и цапа гащи. То и водата, ако е изложена на пряка слънчева светлина, започва да мирише на сяра и развалени яйца, пълни се с всякакви бацили и т.н., но ти мълчиш

 

Преди 8 часа, makebulgar said:

и трябва да не отлежава много, тъй като се разваля и вмирисва.

Маке, за пореден път си неподготвен, казах ти да не се доверяваш на уикипедията, но ти като абсолютна невежа.. продължаваш. В зависимост от стила бирата може да отлежава от няколко дни до... няколко месеца, че и години, но тогава отиваме в друга посока и "малцово вино".

 

Нещо за бирените дрожди да кажеш?

  • Потребител
Публикувано (edited)
Преди 18 минути, fanatick said:

кажи ми, как да говоря

Не се прави на ентелегентен, ами отговори на въпроса бирата вода, малц, хмел и бирени дрожди ли съдържа или основно вода и етанол? 

Ако си държиш на думите от по-рано, значи говориш глупости, а ако вече сямташ, че съдържа основно вода и енатол, значи по-рано си лъгал и мамил, или просто си бил ниско образован. 

С лъжци и измамници, и с говорещи глупости, никой не иска да говори. 

 

Редактирано от makebulgar
  • Потребител
Публикувано
Преди 1 минута, makebulgar said:

Не се прави на ентелегентен, ами отговори на въпроса бирата вода, малц, хмел и бирени дрожди ли съдържа или основно вода и етанол? 

Ако си държиш на думите от по-рано, значи говориш глупости, а ако вече сямташ, че съдържа основно вода и енатол, значи по-рано си лъгал и мамил, или просто си бил ниско образован. 

С лъжци и измамници, и с говорещи глупости, никой не иска да говори. 

 

Кажи честно, тъп ли си или на такъв се правиш?

Бира

Светла, алкохолна напитка

Хранителна стойност на 100г
 

Въглехидрати

Въглехидрати
Стойност
Фибри
0 г
Нишесте
0 г
Захари
0.09 г
Галактоза
0 г
Глюкоза
0.09 г
Захароза
0 г
Лактоза
0 г
Малтоза
0 г
Фруктоза
0 г

Мазнини

Мазнини
Стойност
Мазнини
0
Мононенаситени мазнини
0 г
Полиненаситени мазнини
0 г

Минерали

Минерали
Стойност

Стероли

Стероли
Стойност
Холестерол
0 мг

 

Витамини

Витамини
Стойност
Витамин A
0 IU
Витамин B1 (Тиамин)
0.01 мг
Витамин B2 (Рибофлавин)
0.02 мг
Витамин B3 (Ниацин)
0.39 мг
Витамин B4 (Холин)
8.80 мг
Витамин B5 (Пантотенова киселина)
0.03 мг
Витамин B6 (Пиридоксин)
0.03 мг
Витамин B9 (Фолиева киселина)
0 мкг
Витамин B12 (Кобалкамин)
0.02 мкг
Витамин C
0 мг
Витамин D
0 IU
Витамин E
0 мг
Витамин K1
0 мкг

Аминокиселини

Аминокиселини
Стойност
Аланин
0.01 г
Аргинин
0 г
Аспарагинова киселина
0.01 г
Валин
0 г
Глицин
0.01 г
Глутамин
0.04 г
Изолевцин
0 г
Левцин
0 г
Лизин
0 г
Метионин
0 г
Пролин
0.03 г
Серин
0 г
Тирозин
0 г
Треонин
0 г
Триптофан
0 г
Фенилаланин
0 г
Хистидин
0 г

 

Още

Още
Стойност
Алкохол
3.10 г
Вода
94.88 г
Кофеин
0 мг
Теобромин
0 мг
Пепел
0.09 г

 

  • 29 калории
  • 1,64 г въглехидрати
  • 0,24 г протеин
  • 3,10 г алкохол
  • 94,88 г вода

 

 

Кое не разбра?

  • Потребител
Публикувано
Преди 23 минути, fanatick said:
  • 29 калории
  • 1,64 г въглехидрати
  • 0,24 г протеин
  • 3,10 г алкохол
  • 94,88 г вода

Значи предния път си ни излъгал и измамил, че бирата съдържа малц, хмел и дрожди. 

  • Потребител
Публикувано

Това е основна тактика на алкохолната индустрия и на защитниците на пиенето тук. Представяне в изопачен вид на много от данните и изтъкване на някакви микро-съставки и ползи, с пренебрегване на основните съставки, една от които е отровна, канцерогенна, наркотична и горчива.

 

  • Потребител
Публикувано
Преди 8 минути, makebulgar said:

Значи предния път си ни излъгал и измамил, че бирата съдържа малц, хмел и дрожди. 

С кое съм излъгал? Не мога да разбера за какво се правиш на улав? Бирата се прави от малц, хмел и дрожди. В състава на малца влиза.. еди какво си, в хмела.. еди що си, в дрождите пък има трето.. Кое от написаното, което съм предоставил, не е вярно. Абсолютно всички статии, които съм цитирал можеш да ги откриеш лесно и достъпно. Предоставих и научни изследвания, доводи, изводи и още един куп глупости. Предоставих ти дори информация директно от кухнята, която любител и лаик като теб няма как да го знае, че и намери. А ти от своя страна какво предостави? Нищо, само обвинения, нападки, общи лаладжийски истории, които се обсъждат от пияндета на маса в стил "вервайте ми, така е". Когато предоставиш един научен довод, доклад и изследване, в което се твърди, че пиенето на бира и вино с мярка е единствено и само ВРЕДНО, тогава може да продължим спора, до тогава аз ще прекратя общуването с теб. Всеки сам може да си прави извода!

  • Потребител
Публикувано (edited)
Преди 2 часа, fanatick said:

С кое съм излъгал? Не мога да разбера за какво се правиш на улав? Бирата се прави от малц, хмел и дрожди. В състава на малца влиза.. еди какво си, в хмела.. еди що си, в дрождите пък има трето.. Кое от написаното, което съм предоставил, не е вярно.

Не е вярно това, че бирата съдържа малц, хмел и дрожди. Съответно манипулация е да се твърди че състава на малца, хмела и дрождите го има и в бирата. В бирата остава само част от този състав, при това преминал през варене. Варенето променя и модифицира много от химичния състав на съставките. Така като си вариш картоф във водата не остават 80% от съставките на картофа, а само много малко. Ако печеш картофа в него също почват процеси на промяна, като колкото повече го печеш толкова повече полезното в него се губи. В бирата както се видя по-горе при тези термични обработки се образуват вещества, които под влияние на светлината се превръщат в свободни радикали, които са вредни и канцерогенни. В бирата със сух хмел явно не всички съставки на хмела преминават в бирата, но фактът, че правят такава бира със сух хмел, говори, че доста хора разбират, че бирата с варен хмел е вредна. 

 

Преди 2 часа, fanatick said:

Когато предоставиш един научен довод, доклад и изследване, в което се твърди, че пиенето на бира и вино с мярка е единствено и само ВРЕДНО

Научните доклади и проучвания, които показват вредните въздействия на етанола и останалите алкохоли са концентрирани върху изследване на вредните въздействия, а не върху всичко свързано с алкохола. За тези проучвания финансиранията идват от държавата и други източници, които са ангажирани със здравеопазването на населението. Проучванията и докладите за ползите от пиенето на етанол са основно финансирани от алкохолната индустрия, която печели пари от продажби, а също и от пиещите алкохол, които по един или друг начин са пристрастени. 

Първите не крият, че могат да се открият някакви ползи от алкохола, но доказват, че вредите са много по-големи от ползите, тъй като така наречените полезни вещества в пиенето са микрограмове, докато етанола е в десетки грамове.  

Вторите обичайно говорят само за ползите, не говорят въобще за вредите, и само накрая с малки букви под линия препоръчват "умерено пиене". 

Редактирано от makebulgar
  • Потребител
Публикувано (edited)

Според Националният институт по злоупотреба с алкохол и алкохолизъм на САЩ, пиенето на алкохол твърде много – еднократно или с течение на времето – може сериозно да се отрази на здравето ви.

Ето как алкохолът може да повлияе на тялото ви:

Мозък:
Алкохолът пречи на комуникационните пътища на мозъка и може да повлияе на начина, по който мозъкът изглежда и работи. Тези смущения могат да променят настроението и поведението и да затруднят ясното мислене и движението с координация.

Сърце:
Пиенето на много за дълго време или твърде много наведнъж може да увреди сърцето, причинявайки проблеми, включително:

  • Кардиомиопатия – разтягане и увисване на сърдечния мускул
  • Аритмии – неравномерен сърдечен ритъм
  • Удар
  • Високо кръвно налягане

Черен дроб:
Тежкото пиене се отразява на черния дроб и може да доведе до различни проблеми и чернодробни възпаления, включително:

  • Стеатоза или затлъстяване на черния дроб
  • Алкохолен хепатит
  • Фиброза
  • Цироза

Панкреас:
Алкохолът кара панкреаса да произвежда токсични вещества, които в крайна сметка могат да доведат до панкреатит, опасно възпаление в панкреаса, което причинява подуване и болка (която може да се разпространи) и нарушава способността му да произвежда ензими и хормони за правилното храносмилане.

Рак:
Според Национален институт по рака (NCI): "Има силен научен консенсус, че пиенето на алкохол може да причини няколко вида рак. В своя доклад за канцерогените Националната токсикологична програма на Министерството на здравеопазването и човешките услуги на САЩ посочва консумацията на алкохолни напитки като известен канцероген за човека.

"Доказателствата показват, че колкото повече алкохол пие човек – особено колкото повече алкохол пие редовно с течение на времето – толкова по-висок е рискът от развитие на рак, свързан с алкохола. Дори тези, които пият не повече от едно питие на ден и хората, които препиват (тези, които консумират 4 или повече питиета за жени и 5 или повече питиета за мъже наведнъж) имат умерено повишен риск от някои видове рак. Въз основа на данни от 2009 г., приблизително 3,5% от смъртните случаи от рак в Съединените щати (около 19 500 смъртни случая) са свързани с алкохола.

Очертаха се ясни модели между консумацията на алкохол и повишения риск от някои видове рак:

  • Рак на главата и шията, включително рак на устната кухина, фаринкса и ларинкса.
  • Рак на хранопровода, особено плоскоклетъчен карцином на хранопровода. Освен това е установено, че хората, които наследяват дефицит на ензим, който метаболизира алкохола, имат значително повишен риск от плоскоклетъчен карцином на хранопровода, ако консумират алкохол.
  • Рак на черния дроб.
  • Рак на гърдата: Изследванията показват важна връзка между консумацията на алкохол и рака на гърдата - дори едно питие на ден може да увеличи риска от рак на гърдата с 5% до 15% в сравнение с жените, които изобщо не пият.
  • Колоректален рак.

Имунна система:
Пиенето на твърде много може да отслаби имунната ви система, което прави тялото ви много по-лесна мишена за болести. Хроничните пиячи са по-податливи на заразяване като пневмония и туберкулоза, отколкото хората, които не пият твърде много. Пиенето на много алкохол наведнъж забавя способността на тялото ви да предпазва от инфекции – дори до 24 часа след напиване.

 

---

Малка бира на ден или малка чаша вино на ден, са консумация на 73 литра етанол за 20 години! 

Редактирано от makebulgar
  • Потребител
Публикувано (edited)
Преди 33 минути, makebulgar said:

Според Националният институт по злоупотреба с алкохол и алкохолизъм на САЩ, пиенето на алкохол твърде много – еднократно или с течение на времето – може сериозно да се отрази на здравето ви.

Ето как алкохолът може да повлияе на тялото ви:

Мозък:
Алкохолът пречи на комуникационните пътища на мозъка и може да повлияе на начина, по който мозъкът изглежда и работи. Тези смущения могат да променят настроението и поведението и да затруднят ясното мислене и движението с координация.

Сърце:
Пиенето на много за дълго време или твърде много наведнъж може да увреди сърцето, причинявайки проблеми, включително:

  • Кардиомиопатия – разтягане и увисване на сърдечния мускул
  • Аритмии – неравномерен сърдечен ритъм
  • Удар
  • Високо кръвно налягане

Черен дроб:
Тежкото пиене се отразява на черния дроб и може да доведе до различни проблеми и чернодробни възпаления, включително:

  • Стеатоза или затлъстяване на черния дроб
  • Алкохолен хепатит
  • Фиброза
  • Цироза

Панкреас:
Алкохолът кара панкреаса да произвежда токсични вещества, които в крайна сметка могат да доведат до панкреатит, опасно възпаление в панкреаса, което причинява подуване и болка (която може да се разпространи) и нарушава способността му да произвежда ензими и хормони за правилното храносмилане.

Рак:
Според Национален институт по рака (NCI): "Има силен научен консенсус, че пиенето на алкохол може да причини няколко вида рак. В своя доклад за канцерогените Националната токсикологична програма на Министерството на здравеопазването и човешките услуги на САЩ посочва консумацията на алкохолни напитки като известен канцероген за човека.

"Доказателствата показват, че колкото повече алкохол пие човек – особено колкото повече алкохол пие редовно с течение на времето – толкова по-висок е рискът от развитие на рак, свързан с алкохола. Дори тези, които пият не повече от едно питие на ден и хората, които препиват (тези, които консумират 4 или повече питиета за жени и 5 или повече питиета за мъже наведнъж) имат умерено повишен риск от някои видове рак. Въз основа на данни от 2009 г., приблизително 3,5% от смъртните случаи от рак в Съединените щати (около 19 500 смъртни случая) са свързани с алкохола.

Очертаха се ясни модели между консумацията на алкохол и повишения риск от някои видове рак:

  • Рак на главата и шията, включително рак на устната кухина, фаринкса и ларинкса.
  • Рак на хранопровода, особено плоскоклетъчен карцином на хранопровода. Освен това е установено, че хората, които наследяват дефицит на ензим, който метаболизира алкохола, имат значително повишен риск от плоскоклетъчен карцином на хранопровода, ако консумират алкохол.
  • Рак на черния дроб.
  • Рак на гърдата: Изследванията показват важна връзка между консумацията на алкохол и рака на гърдата - дори едно питие на ден може да увеличи риска от рак на гърдата с 5% до 15% в сравнение с жените, които изобщо не пият.
  • Колоректален рак.

Имунна система:
Пиенето на твърде много може да отслаби имунната ви система, което прави тялото ви много по-лесна мишена за болести. Хроничните пиячи са по-податливи на заразяване като пневмония и туберкулоза, отколкото хората, които не пият твърде много. Пиенето на много алкохол наведнъж забавя способността на тялото ви да предпазва от инфекции – дори до 24 часа след напиване.

 

---

Малка бира на ден или малка чаша вино на ден, са консумация на 73 литра етанол за 20 години! 

Отново за нти път. Никой не твърди, че прекаляването с чашката е вредно. Или че напиването е хубаво. 

Всички твърдят едно и също - прекаляваш ли - дали еднократно до силно препиване или системно - патиш си. 

Всички се опитват да ти набият в дебелата глава нещо коренно различно - че минимални количества алкохол (вино, бира), особено комбинирани с определени видове храна носят повече полза, отколкото вреда. Тоест полза спрямо вреда е примерно 80/20 или дори повече. Но прекалиш ли - ползите изчезват, а вредата се увеличава. Ей това ти отхвърляш и за всяко едно дадено тук доказателство за ползите ти пускаш някаква "хипотеза" или "теория" че това било лъжа, че са купени изследващите ефекта на различните количества алкохол на нашата физиология, отхвърляш всяка полза, която той носи, но преувеличаваш вредите, които нанася АКО СЕ ПРЕКАЛИ. Ти просто не приемаш, че хората не пият за да се напият и отхвърляш фактите, че болшинството хора по света НЕ Злоупотребяват, а пият от време на време и по малко. А именно така те получават повече ползи за организма си, отколкото вреди. 

Същото е с кофеин, същото е с мазнините, същото е със захарите, същото е с огромна част от храната, витамините, минералите които приемаме. Махни тия капаци от очите си най-накрая. Вече си като развалена плоча. 

Заради отказа ти да отговориш ти какво, колко и как си пиел вече смятаме че си бил затлъстял алкохолик, който не си знае мярката и затова обвиняваш всеки, който не е на твоето мнение в същото. Ти посочи това какъв вид логическа грешка е! 

Редактирано от Димитър Йорданов
  • Потребител
Публикувано (edited)
Преди 14 минути, Димитър Йорданов said:

Заради отказа ти да отговориш ти какво, колко и как си пиел вече смятаме че си бил затлъстял алкохолик, който не си знае мярката и затова обвиняваш всеки, който не е на твоето мнение в същото.

Смяташ ли, че всички учени които са написали по-горните статии и книги за вредите от алкохола, са били алкохолици?!

Въпросът е същият като с астрофизиците, които не е нужно да са в космоса, за да изследват звездите. 

Не е нужно да си алкохолик, за да виждаш алкохолиците по кръчмите, или редовите пиячи, които пият само някакви си 100-200 грама ракия в компания, или "умерените" пиячи, които пият по 1 бира, но всеки ден. 

 

 

Редактирано от makebulgar
  • Глобален Модератор
Публикувано
Преди 1 час, makebulgar said:

Въз основа на данни от 2009 г., приблизително 3,5% от смъртните случаи от рак в Съединените щати (около 19 500 смъртни случая) са свързани с алкохола.

Това са смешни числа. Само през 2014-а в САЩ 32 675 души са намерили смъртта си в 29 989 пътнотранспортни произшествия, средно по 96 на ден (ТУК). Хайде сега отпочвай кампания притив транспорта :) 

Преди 1 час, makebulgar said:

Рак на гърдата: Изследванията показват важна връзка между консумацията на алкохол и рака на гърдата - дори едно питие на ден може да увеличи риска от рак на гърдата с 5% до 15% в сравнение с жените, които изобщо не пият.

Такъв толеранс в резултатите говори, че алкохолната опасност се определя от методиката на изследването, а не от опасността от алкохола.

  • Потребител
Публикувано
Преди 2 часа, makebulgar said:

Въз основа на данни от 2009 г., приблизително 3,5% от смъртните случаи от рак в Съединените щати (около 19 500 смъртни случая) са свързани с алкохола.

Т.е. приблизително 96.5% от смъртните случаи от рак в Съединените щати (около 537 600 смъртни случая) не са свързани с алкохола.

  • Потребител
Публикувано
Преди 2 часа, makebulgar said:

Според Националният институт по злоупотреба с алкохол и алкохолизъм на САЩ, пиенето на алкохол твърде много – еднократно или с течение на времето – може сериозно да се отрази на здравето ви.

Ето как алкохолът може да повлияе на тялото ви:

Мозък:
Алкохолът пречи на комуникационните пътища на мозъка и може да повлияе на начина, по който мозъкът изглежда и работи. Тези смущения могат да променят настроението и поведението и да затруднят ясното мислене и движението с координация.

Сърце:
Пиенето на много за дълго време или твърде много наведнъж може да увреди сърцето, причинявайки проблеми, включително:

  • Кардиомиопатия – разтягане и увисване на сърдечния мускул
  • Аритмии – неравномерен сърдечен ритъм
  • Удар
  • Високо кръвно налягане

Черен дроб:
Тежкото пиене се отразява на черния дроб и може да доведе до различни проблеми и чернодробни възпаления, включително:

  • Стеатоза или затлъстяване на черния дроб
  • Алкохолен хепатит
  • Фиброза
  • Цироза

Панкреас:
Алкохолът кара панкреаса да произвежда токсични вещества, които в крайна сметка могат да доведат до панкреатит, опасно възпаление в панкреаса, което причинява подуване и болка (която може да се разпространи) и нарушава способността му да произвежда ензими и хормони за правилното храносмилане.

Рак:
Според Национален институт по рака (NCI): "Има силен научен консенсус, че пиенето на алкохол може да причини няколко вида рак. В своя доклад за канцерогените Националната токсикологична програма на Министерството на здравеопазването и човешките услуги на САЩ посочва консумацията на алкохолни напитки като известен канцероген за човека.

"Доказателствата показват, че колкото повече алкохол пие човек – особено колкото повече алкохол пие редовно с течение на времето – толкова по-висок е рискът от развитие на рак, свързан с алкохола. Дори тези, които пият не повече от едно питие на ден и хората, които препиват (тези, които консумират 4 или повече питиета за жени и 5 или повече питиета за мъже наведнъж) имат умерено повишен риск от някои видове рак. Въз основа на данни от 2009 г., приблизително 3,5% от смъртните случаи от рак в Съединените щати (около 19 500 смъртни случая) са свързани с алкохола.

Очертаха се ясни модели между консумацията на алкохол и повишения риск от някои видове рак:

  • Рак на главата и шията, включително рак на устната кухина, фаринкса и ларинкса.
  • Рак на хранопровода, особено плоскоклетъчен карцином на хранопровода. Освен това е установено, че хората, които наследяват дефицит на ензим, който метаболизира алкохола, имат значително повишен риск от плоскоклетъчен карцином на хранопровода, ако консумират алкохол.
  • Рак на черния дроб.
  • Рак на гърдата: Изследванията показват важна връзка между консумацията на алкохол и рака на гърдата - дори едно питие на ден може да увеличи риска от рак на гърдата с 5% до 15% в сравнение с жените, които изобщо не пият.
  • Колоректален рак.

Имунна система:
Пиенето на твърде много може да отслаби имунната ви система, което прави тялото ви много по-лесна мишена за болести. Хроничните пиячи са по-податливи на заразяване като пневмония и туберкулоза, отколкото хората, които не пият твърде много. Пиенето на много алкохол наведнъж забавя способността на тялото ви да предпазва от инфекции – дори до 24 часа след напиване.

 

---

Малка бира на ден или малка чаша вино на ден, са консумация на 73 литра етанол за 20 години! 

Това е маниполативно. Пропусналпси първото изречение.

  • Глобален Модератор
Публикувано
Преди 6 минути, sir said:

Т.е. приблизително 96.5% от смъртните случаи от рак в Съединените щати (около 537 600 смъртни случая) не са свързани с алкохола.

Ако запазим съотношение (отнесено към населението на САЩ, и го приложим за България, то получаваме 373 човека годишно смъртни случай от рак по причина алкохола. Като само от сърдечни болести (явно не по причина алкохол!) и само в интервала 65-69 годишни, смъртните случаи са над 5200 (ТУК). 

Струва ли си да се плаши някой? И това вероятно са доста солидни пиячи, за да се докарат до тук...

  • Потребител
Публикувано (edited)
Преди 1 час, sir said:

Т.е. приблизително 96.5% от смъртните случаи от рак в Съединените щати (около 537 600 смъртни случая) не са свързани с алкохола.

 

По-горе някъде в статиите се говореше за това, че алкохола може косвено да влияе и на другите причини за развитие на рак, като така води до по-висок процент към другите причини. Тоест, има синергия. Примера беше с никотина и останалите канцерогени от цигарите, които по-лесно преминавали през лигавицата на устата и гърлото, когато пушенето е едновременно с пиене на алкохол. Така че, процентите за алкохола може и да са по-високи, но някои от тях да са включени към другите причини. 

 

При това смъртните случаи са само върха на айсберга. Освен умрелите от рак има и такива, които успяват да се излекуват. Те преминават през тежки и дългогодишни химиотерапии, тежки операции, повторна поява на рака и т.н., като много от тях остават инвалиди. Така ако в САЩ смъртните случаи за 2024 г. са 610 720, то заболелите от рак са 2 001 140. И това са само за 2024 г. новите смъртни случаи и новите случаи на рак. Така всяка година има около 1 400 000 нови случаи на излекувани от рак, които преминават цялото тегло на химиотерапията и операциите. Като процент от населението на САЩ те са малко, но съм сигурен, че нито един  амриканец или друг човек на планетата не иска да попадне в тази статистика и да се подложи на химиотерапия. 

Редактирано от makebulgar
  • Потребител
Публикувано
Преди 2 часа, Димитър Йорданов said:

Същото е с кофеин

Кофеина е природен токсин, който си оказва вредното влияние върху организма. "Полезните" ефекти които се усещат от него върху нервната система, са реакция на организма към токсина с цел огранизма да се очисти. Много по-опасни обаче са създадените при препичането (непълното изгаряне) на кафето бензопирен и акриламид, които са канцерогенни. През 2018 година в Лос Анжелис Старбъкс както и останалите компании продаващи кафе са осъдени от главния съдия Elihu Berle да поставят надписи с "Предложение 65" ("Proposition 65", 1986) в заведенията си, указващи опасността от развитие на рак заради съдържанието на акриламид в кафето. Бензопирена е най-изучения и най-често измерван полицикличен ароматен въглеводород (ПАВ), които се образуват при изгарянето или термичното разпадане (пиролиза) на органична материя. Установено е, че те са канцерогенни и мутагенни за експерименталните животни и се предполага, че са канрцерогени и мутагени за човека.

 

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...
/* Revenue-Ads-Footer */ /* За дарение */
×

Подкрепи форума!

Дори малко дарение от 5-10 лева от всеки, който намира форума за полезен, би направило огромна разлика. Това не е просто финансова подкрепа - това е вашият начин да кажете "Да, този форум е важен за мен и искам да продължи да съществува". Заедно можем да осигурим бъдещето на това специално място за споделяне на научни знания и идеи.