Отиди на
Форум "Наука"

Определение на пола в спорта


Recommended Posts

  • Потребители

 

От Kalina DrenSka:

https://www.facebook.com/kalina.drenska/posts/pfbid0DB1SrfDY12aQckAb6F6UJLn9nkyUpEUYj3iPqoKLBew9Be2JYr7gwnmkjmKKcn82l

Вчера се разчетох малко по темата заради актуалността на казусите с боксьорките Иман Калиф и Лин Ю-Тин и дори един час ровичкане в гуугъл по темата изкара една толкова дълга и нюансирана история за спора за това как се конструира пола в спортни категории, че не мога да не споделя някои открития.

1. Още с първите Олимпийски игри, където жени са допуснати до лекоатлетически дисциплини, започват да се леят купища въпроси за това това наистина жени ли са[1], не са ли твърде слаби, за да се справят 800 м. бягане [2] и въобще - нещо като цяло не е наред с тея жени, нещо е съмнително при тях, а и тея тежки спортове не са за тях много-много.

2. Съмненията за това жена ли си, не си ли жена водят до това да почнат още от 1936 г. на олимпийските игри в Берлин на ад хок база да привикват "съмнително изглеждащи" състезателки и да ги карат да се събличат пред панел (мъжки), за да определят съдиите, оглеждайки голото тяло, женско ли е то, или не [1].

3. После националните федерации започват да въвеждат тестове за пола - събличаш се, оглеждат те, подпечатват ти бележка, че си жена [4]. Не, мъжете не минават през такива процедури.

4. После обаче и това не е достатъчно, защото от СССР и Източна Европа се появяват много "мъжествено" изглеждащи и атлетични състезателки, които печелят в различни категории, та започват по всички международни форуми да изискват всички (!) състезателки да се събличат голи пред международни комисии (от мъже) и да дефилират, за да ги оглеждат и опипвате тези мъже и да определят, че, да, това се жени [3, 4]. Тука започва много очевидно да се омесва red scare, антикомунизъм, расизъм и страхът от мъжествените жени.

5. После към 60-те обаче обаче и това не е достатъчно, та въвеждат хромозомни тестове, за да докажеш, че си жена - отново, само за жените [1, 4]. Обаче веднага разни учени и генетици - конкретно de la Chapelle, Ferguson-Smith, Ferris, Ljungqvist и Simpson [4] - казват, че тези тестове на хромозоми изобщо не показват задължително кой мъж, кой жена и въобще какво се случва, защото биологията е доста по-сложна от XX и XY. Имайте предвид, че това се развива като критика и дискусия 60-те, 70-те и 80-те, нали, не в днешно време.

6. Тея хромозомни тестове се правят до 1999 г. по олимпийсите игри. После от 2006 г. започват комплексни панели от лекари, биолози, генетици и изследователи на пола да човъркат, тестват и сертифицират състезателките за хормони, тестостерони и тн., отново с идеята да докажеш, че си жена. Ма от научна гледна точка и хормоналните нива не са особено показателни за категорично определение на пола и назоваването на несправедливи биологични предимства в спорта. И много по-често в окото на бурята се оказват цветнокожи състезателки, както и състезателки от Глобалния Юг - както преди от СССР са били страшните мъжествени жени, сега те са от други географски места, но расистката логика, която се прокрадва, е сходна: тея "екзотични" мъжествени жени що бият "нашите" женствени жени.

И така нататък. Спорът е на почти 100 години и винаги е било объркващо. Именно защото конструирането на пола - включително уж ясни категории като "биологична бинарност" - хич не са толкова прости от научна и биологична гледна точка и това най-добре го знаят именно учените. И това не е отсега, не е ново, не е някаква "либерална измишльотина" - просто както през 60-те този наратив е бил използван, за да се промотира реториката на Студената война, в момента пасва добре на омесването на расистки, трансфобски и хомофобски разкази и внушения. Спортът винаги е бил И политика и идеология.

[1] https://www.scientificamerican.com/.../sex-testing-in.../

[2] https://ussporthistory.com/.../not-a-very-edifying.../

[3] https://academic.oup.com/.../chapter-abstract/169484878...

[4] https://en.wikipedia.org/wiki/Sex_verification_in_sports

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Спортна справедливост?

В спортния свят често възникват дискусии относно справедливостта на участието на атлети с нетипични полови характеристики в женските състезания. Този въпрос е изключително сложен и изисква внимателно разглеждане на множество фактори.

Противно на често срещаното мнение, нито хромозомите, нито външните полови органи са определящи за спортните способности. Два ключови фактора играят решаваща роля:

  1. Хормоналният профил по време на пубертета
  2. Настоящият хормонален профил

От тези два фактора, хормоналният профил по време на пубертета е особено важен. Високите нива на тестостерон през този период водят до трайни промени в опорно-двигателния апарат, които дават значително предимство по отношение на сила и издръжливост. Тези промени са до голяма степен необратими, дори при последващи хормонални промени.

Нуждата от обективни критерии

Спортните организации като Международния олимпийски комитет (МОК) трябва да разработят обективни методи за оценка на спортистите. Например, измерване на силата на ударите преди състезания може да помогне за идентифициране на значителни статистически отклонения. Провеждането на независими кръвни изследвания също би било полезно за определяне на хормоналния профил на спортистите.

Междуполови състояния в спорта

В някои случаи, особено когато става въпрос за спортисти от страни с по-консервативни възгледи по въпросите на пола, може да става дума за междуполово (интерсекс) състояние, а не за трансджендър идентичност. Междуполовите състояния са естествени вариации в половите характеристики, които могат да включват атипични комбинации от хромозоми, полови жлези или анатомични особености.

Спортните организации трябва да продължат да работят за разработването на справедливи и обективни критерии, които осигуряват равни възможности за всички, като същевременно запазват интегритета на спортните състезания.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

И във връзка с нашумялата боксува загуба от италианката: Италианската боксьорка Анджела Карини се предаде след само 46 секунди срещу Имане Хелиф.

Имане Хелиф е родена момиче, записана е момиче, с полови белези на жена, но от пубертета нататък е със завишени нива на тестостерон. По природа е при нея, не са й били нищо, в Алжир не се правят такива неща. Всяка жена с повече тестостерон започва да изглежда като мъж. Вероятно има предимство, както Станка Златева. Но Иман не е мъж, който е решил да се прави на жена, по-сложно е.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 48 минути, mnogoznaiko said:

И във връзка с нашумялата боксува загуба от италианката: Италианската боксьорка Анджела Карини се предаде след само 46 секунди срещу Имане Хелиф.

Имане Хелиф е родена момиче, записана е момиче, с полови белези на жена, но от пубертета нататък е със завишени нива на тестостерон. По природа е при нея, не са й били нищо, в Алжир не се правят такива неща. Всяка жена с повече тестостерон започва да изглежда като мъж. Вероятно има предимство, както Станка Златева. Но Иман не е мъж, който е решил да се прави на жена, по-сложно е.

Не е толкова сложно - Калина Дренска да иде при г-ца Халиф , последната да и шибне един десен прав и после Дренска да либералничи на воля.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 25 минути, ДеДо Либен said:

Не е толкова сложно - Калина Дренска да иде при г-ца Халиф , последната да и шибне един десен прав и после Дренска да либералничи на воля.

А това защо?

 

image.thumb.jpeg.ea41a8cb1024f7799803122e41ac5e32.jpeg

От Lubomir Alamanov:

За да се разбере спокойно ситуацията в бокса, е добре да се разгледат различните аспекти. Затова предлагам малко информация.

А. Историческа информация.

Жени с подчертани физически преимущества поради генетични аномалии са участвали в олимпийски и други състезания от много години. Само някои примери:

Снимка1. Жън Жу – китайска баскетболистка с ръст от 2,20 метра, която се състезава в азиатски шампионат за девойки до 18-годишна възраст. Тя е едва на 17 години.

Снимка2. Уляна Семьонова, висока 213 сантиметра, никога не е губила мач в международно състезание, играе за националния отбор на бившия СССР от 1968 до 1986 година. Тя печели златен медал на Олимпиада два пъти. През 1976 година в Монреал и през 1980 г. в Москва. На финала СССР срещат България и ни побеждаваt със 104-73. Т.е. може да се каже „гигантки мачкат българки“.

Снимка3. Тамара и Ирина Прес – многократни олимпийски и световни шампионки от 1958 г. до 1966 г. Отказването им още преди да навършат 30, съвпада с въвеждането на проверката на пола на състезателите от Международната атлетическа федерация през 1967-а. Впоследствие редица спортисти се провалят на този тест, включително и няколко съветски. Сестрите Прес обаче никога не са се подлагали на подобен тест.

Снимка4. Ева Клобуко̀вска е полска лекоатлетка спринтьорка, златна медалистка като част от полската щафета на 4х100 метра и бронзова медалистка на 100 метра от олимпийските игри в Токио (1964), двукратна европейска шампионка на 100 и 4х100 метра (1966). Световна, европейска и държавна рекордьорка в спринтовите дисциплини. През 1967 година спортната и кариера е прекратена, след като при направено изследване за конфигурация на хромозомите, чрез който по това Медицинската комисия на МОК разграничава половете в спорта, е обвинена че „няма удостоверение за жена“.

През годините има и множество протести и критики срещу тестовете за полова принадлежност, предимно защото някои хромозомни аномалии не дават никакво предимство на пистата, а физическият преглед на неиздържалите се възприема като недопустимо навлизане в личното пространство.

Това кара Олимпийския комитет да отмени през 1999 г. задължителните тестове за всички жени-участнички в Олимпиадите. Сега организаторите имат пълномощия да проверяват половата принадлежност само при възникнали съмнения. Но привържениците на по-строги проверки напомнят, че ако на 20 000 жители на планетата се пада по един хермафродит, то в спорта те са един на 500.

Б. Медицинска информация.

Генетични аномалии се случват много по-често, отколкото си мислим. Някои примери:

• Един от 15 000 мъже се ражда и израства като момиче. И нито тези момичета, нито техните родители го знаят.
• Някои жени имат завишено количество тестостерон, което оказва сериозно влияние върху развитието им.
• Има и случаи на хермафродизъм, и то доста често.
• Синдром на Морис - характеризира с женски фенотип, първична аменорея (липса на менструация) първичен стерилитет, липса на матка и яйчници и наличието на тестикули, които освен в коремната кухина, могат да бъдат открити и в ингвиналния (слабинния) канал, или в срамните устни. При изследване се оказва, че това са нормално изглеждащи жени със слабо, или никакво окосмяване и с по-висок ръст. Те физически изглеждат като жени и се възприемат като такива и психически. Имат нормално развити гръдни жлези, женски външни гениталии, но сляпо завършващо влагалище.
• Разстройствата на половото развитие (DSD) са група редки вродени състояния. За разлика от 46,ХХ DSD чиято причина е ясна, установяването на причината за ХY DSD е често неясна и може да се дължи на нарушение на гонадното развитието, на половите жлези, на синтеза и действието на андрогените.

Повече информация – в линкове и коментари.

Всяка спортна федерация сама определя правилата за допустимост на състезателите.

В. Текущата ситуация.

Имане Хелиф и Лин Ю-тинг не са трансжени. Те са родени жени, записани като жени, с полови белези като жени. Никога не са минавали по каквито и да е процедури по смяна на пола. Нямат изказвания или други изяви, че са мъже, но са се почувствали жени, или нещо подобно. Вероятно имат DSD.

Факт е, че Хелиф и Ю-тинг са били дисквалифицирани от надпреварата за Световната титла през 2023 г. на основава на резултати от тест за установяване на пола. Тест, за който IBA подробности не дават.

Но е и факт, че са участвали на предишните Олимпийски игри. МОК се е отказал от тестове за полова принадлежност още през 1999г.

Г. Информация за федерацията по бокс.

За да е пълна картинката, Международната боксова асоциация (IBA) вече не е призната от МОК за спортна федерация. Сега олимпийският турнир по бокс се организира от Парижкото Боксово обединение (ПБУ) – временно и специално създадено звено от Изпълнителния комитет на МОК.

Президентът на IBA Умар Кремльов казва, че „МОК са политически курви, политически проститутки.“ след като разбира, че е изхвърлен от олимпийското движение. Умар Кремьлов бе преизбран на поста президент на IBA през този май, но изборът му бе съпътстван със скандали и сериозни съмнения за корупция. Кремльов, който допреди няколко години бе начело на Руската федерация по бокс, бе единственият допуснат кандидат. Позната история.

Тази цялата информация е, за да се види, че подобни скандали водят до липса на еднакви правила кое е допустимо и кое не в боксовите турнири.

Д. Финал.

• Подобни случаи е имало, има и ще продължава да има. Всяка държава иска да използва максимално всички преимущества, които има.
• Затова са правилата, които трябва да са еднакви за всички. И ако някой не отговаря на правилата, трябва да бъде отстранен.
• Разбираемо е възмущението защо двете състезателки не са проверени след като миналата година са били отстранени от друг шампионат.
• Разбираемо е и отношението на МОК, че проверката на всяка жена дали е жена, е обидно.
• Правилно БОК е пуснал жалба, това му е работата.
• Липсата на нормални институции и разбирателство между тях водят до подобни казуси (спомнете си казуса с шахматните федерации).
• Идеята, че това е „либерално затваряне на очите към ЛГБТИ общността“, е невярна. Това е само казус за правила между спортни федерации.
• Идеята, че това е „мъже бият жени, брат“, е клик-бейт. И целенасочено използва казуса с голия син мъж от откриването на Олимпийските игри, за да внуши връзка, която я няма.
• Все пак „мъже бият жени, брат“ звучи много по-стряскащо от „делфини плуват с хора, брат“ или „гиганти поставят топка в кош, брат“.

А като цяло, ако обществото ни обръщаше поне 10% от вниманието, което обръща на жени с много тестостерон в Париж, към политиците, които ни управляват, сигурно нямаше за седми път да отиваме на предсрочни избори.

Но „всеки сам си преЦеня“, нали така беше.

С огромни благодарности към Nikolay Lefedjiev, който ми припомни много факти. И към всички журналисти и коментатори, които запазиха спокойствие и провериха информацията, преди да се хванат на поредната лъжлива истерия.

Спокоен ден!

P.S. Някои линкове, ще ги сложа и в коментари:

https://www.dw.com/.../helif-i-uting-zaso-se.../a-69828404

https://nauka.offnews.bg/.../poveche-zheni-ot-ochakvanoto...

https://www.mediapool.bg/skandalat-s-polovata...

https://webcafe.bg/.../zapadat-gi-narichashe-bratyata...

https://clubz.bg/152332 

See less
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 16 минути, БатеВаньо said:

Не може да няма правила в спортните съревнования, иначе следващата стъпка може да е и това:

 

FB_IMG_1722601631856.jpg

Правила си има, горе в циатата също е обяснено за правилата.

Родена е жена, с женски полови органи, с женски паспорт. Цял живот се състезава в женски бокс. В Игрите в Токио отпада от жена и през 2023 година, някаква нелегитимна организация, която е непризната от МОК й спира правата след някакъв “тест”.

Становището на МОК по темата - то е важно:

https://olympics.com/ioc/news/joint-paris-2024-boxing-unit-ioc-statement?fbclid=IwY2xjawEZuDFleHRuA2FlbQIxMAABHeRQfFw388QhobPCnXjRV6tEy-R8CPpY1xJ8hgfvzTe0DYG3kQwwbOB4qQ_aem_yNtMl01k97ehXA-khCV92Q

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 2 минути, mnogoznaiko said:

Правила си има, горе в циатата също е обяснено за правилата.

Родена е жена, с женски полови органи, с женски паспорт. Цял живот се състезава в женски бокс. В Игрите в Токио отпада от жена и през 2023 година, някаква нелегитимна организация, която е непризната от МОК й спира правата след някакъв “тест”.

Становището на МОК по темата - то е важно:

https://olympics.com/ioc/news/joint-paris-2024-boxing-unit-ioc-statement?fbclid=IwY2xjawEZuDFleHRuA2FlbQIxMAABHeRQfFw388QhobPCnXjRV6tEy-R8CPpY1xJ8hgfvzTe0DYG3kQwwbOB4qQ_aem_yNtMl01k97ehXA-khCV92Q

И становището на МОК и излиянията на Аламанов са носене на вода от 1000 кладенеца за доказване на една предпоставена теза...мерси на такива становища

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 час, mnogoznaiko said:

Но Иман не е мъж, който е решил да се прави на жена, по-сложно е.

Наистина е сложно. Иман на практика е жена с физиката на мъж. Мъж с женски полови органи.

Работата е там, че спортистите принципно са хора, надарени с физически данни. В баскетбола и
волейбола, например, се състезават хора, надарени с висок ръст. Това е тяхното състезателно
предимство - и никой не спори, че това е нечестно спрямо ниските хора.

На Иман предимството пък е силата. Ако се спори, че Иман няма право да се боксира, тогава
трябва да забраним и високите хора в баскетбола и волейбола.

В същото време Иман не е баш жена. Абе сложно.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 39 минути, ДеДо Либен said:

И становището на МОК и излиянията на Аламанов са носене на вода от 1000 кладенеца за доказване на една предпоставена теза...мерси на такива становища

Нещо не разбирам, кое не е ясно?

Жена се бие срещу жена, едната е победител, другата победена, вече не веднъж и едната и другата са участвали и са се състезавали в много турнири и олимпиади. Сега обаче има проблем, къде е? Кажи ти къде е проблема, че не го виждам аз.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Още малко по темата:

От Nadezhda Moskovska:

https://www.facebook.com/nmoskovska/posts/pfbid0sYGptDhLTfjNPSZpm9rZmZvnrQFPJNw8bRfDk6MRfP2WCs2mzGBBa7tgCTqVL6Mvl

Снимка от този ден преди 96 години. На 2 август 1928 Хитоми Кинуе и Лина Радке, заедно с още шест състезателки подобряват предишния световен рекорд на 800 м. Радке печели златния медал, финиширайки с време под 2'17".
След състезанието, в което участват и завършват общо девет жени, медиите започват да се занимават с всичко друго, освен с постиженията им. Пет от тях били припаднали след финиша, не било поучително зрелище да видиш група прекрасни момичета да тичат до изтощение, състезанието било "срамно" следвало да бъде изключено от всяка бъдеща програма, защото "очевидно надхвърля възможностите за издръжливост на жените и може само да им навреди".
 
С което само напомням историята на несъвместимост между това някому да бъдат признати едновременно женствеността и спортното (или друго, по един или друг начин "силово") постижение.
 
image.jpeg.0f89278f97762f0b72f75b7ee85ddb6b.jpeg
 
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Това, че през 1928 било имало съмнителни случаи или пък че съветските или гедерашките спортистки били назобани до козирката, не означава, че и днес е редно да допускаме такива случаи. Обръщам внимание също така, че едно е баскетбол (впрочем, това, че си висок какво общо има или просто си говорим, колкото да правим вятър?) или 800м, друго е бокс. Участието на мъже, правещи се на жени - сиреч, некадърници, които не могат да пробият в мъжкия спорт - и в двата случая е 100% нередно, но във втория може да доведе и до непоправими физически последствия за жените насреща им.

Забавно е също така как преди известно време имаше голямо подскачане за Истанбулската конвенция и насилието над жени, а днес същите хора оправдават мъже срещу жени в бойни спортове. :)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 24 минути, sir said:

Това, че през 1928 било имало съмнителни случаи или пък че съветските или гедерашките спортистки били назобани до козирката, не означава, че и днес е редно да допускаме такива случаи. Обръщам внимание също така, че едно е баскетбол (впрочем, това, че си висок какво общо има или просто си говорим, колкото да правим вятър?) или 800м, друго е бокс. Участието на мъже, правещи се на жени - сиреч, некадърници, които не могат да пробият в мъжкия спорт - и в двата случая е 100% нередно, но във втория може да доведе и до непоправими физически последствия за жените насреща им.

Забавно е също така как преди известно време имаше голямо подскачане за Истанбулската конвенция и насилието над жени, а днес същите хора оправдават мъже срещу жени в бойни спортове. :)

То че е забавно, забавно си е. Но, след забавата ще настъпи отрезвяване и много ще се запитат къде/кога сбъркахме. Едно време беше смешно като се показа Кончита с Вурст, сега ако намериш Кончита без Вурст в Евровизия си е постижение.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 42 минути, sir said:

Обръщам внимание също така, че едно е баскетбол (впрочем, това, че си висок какво общо има или просто си говорим, колкото да правим вятър?) или 800м, друго е бокс.

Общото е, че и в двата случая спортистът използва своята "ненормалност" за състезателно предимство.

Иман и Лин не са джендъри (мъже, преминали през смяна на пола), а са биологични жени с ненорнмално
производство на тестостерон в организма. И сега се твърди, че те трябва да бъдат дисквалифицирани,
защото не са нормални жени. Тоест, дисквалификацията е на база "ненормалност".

По същата логика не е нормално да си висок 210+ см. Значи по критерия за "ненормалност" всички високи
мъже трябва да бъдат дисквалифицирани от баскетбола, защото не са нормални мъже.

Ако Иман и Лин бяха джендъри, тогава би било основателно да бъдат дисквалифицирани, защото лъжат
системата. Само че те са биологични жени.

Апропо, много от жените спортистки са обратни. Тях за "нормални" жени ли ги броим?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

В САЩ миналата година нашумя случай с джендър плувкиня, която биеше наред всички жени.
Тогава тяхната федерация по плуване взе много хитро решение: всички джендъри, които са
имали смяна на пола, трябва да са направили смяната преди 14-годишна възраст. Иначе не
могат да се състезават при жените. Така те се отърваха от джендърите.

Иман и Лин не са джендъри, обаче. Там е разликата.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 7 часа, gmladenov said:

В същото време Иман не е баш жена. Абе сложно.

Нищо сложно няма. Нелепо и нечестно е жена с мъжки хромозоми да е жена в спорта. Просто е.

Сравнението с ръстът на баскетболистите също е нелепо,защото в баскетбола всички са с висок ръст. Тоест,за да няма проблеми,трябва жените с мъжки хромозоми да се състезават само с други жени с мъжки хромозоми...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 час, deaf said:

Нелепо и нечестно е жена с мъжки хромозоми да е жена в спорта.

Нищо такова не е показано.

Ето официалното изявление на Международната асоциация по бокс (IBA) по казуса:

  • На 24 март 2023 г. IBA дисквалифицира атлетите Лин Ю-тинг и Имане Хелиф от Световното
    първенство по бокс за жени на IBA, Ню Делхи 2023 г. Тази дисквалификация беше резултат от
    неизпълнението на критериите за допустимост за участие в състезанието за жени, както е
    определено и определено
    в Правилата на IBA.

    Трябва да се отбележи, че атлетите не са преминали тестостеронов тест, а са били подложени
    на отделен и признат тест, при което спецификата остава поверителна.
    Този тест категорично
    показа, че и двете спортистки не отговарят на необходимите критерии за допустимост и беше
    установено, че имат конкурентни предимства пред други състезателки.

Никой никога не е установявал, че двете боксьорки имат мъжки хромозоми или пък тестостерон.
Тестовете на IBA са поверителни и не казват защо боксьорките са били дисквалифицирани.

От 100км се вижда, че двете боксьорки не са баш жени. Няма спор. Но след като не са си сменяли
пола и не вземат допинг, на каква база трябва да се дисквалифицират.

Няма да забравя Ульяна Семёнова.  На времето съм я гледал по телевизията. Тя се разхождаше
по терена, защото не можеше да тича, но никой не можеше да и вземе топката. Беше с една глава
над всички.

Ако баскетболът беше индивидуален спорт, коя "нормална" жена щеше да се справи с нея?
Ами същото с боксьорките.

1.thumb.jpg.9607599e5d799ee65359df13fa85f1e4.jpg

Редактирано от gmladenov
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 16 минути, gmladenov said:

Нищо такова не е показано.

Ето официалното изявление на Международната асоциация по бокс (IBA) по казуса:

  • На 24 март 2023 г. IBA дисквалифицира атлетите Лин Ю-тинг и Имане Хелиф от Световното
    първенство по бокс за жени на IBA, Ню Делхи 2023 г. Тази дисквалификация беше резултат от
    неизпълнението на критериите за допустимост за участие в състезанието за жени, както е
    определено и определено
    в Правилата на IBA.

    Трябва да се отбележи, че атлетите не са преминали тестостеронов тест, а са били подложени
    на отделен и признат тест, при което спецификата остава поверителна.
    Този тест категорично
    показа, че и двете спортистки не отговарят на необходимите критерии за допустимост и беше
    установено, че имат конкурентни предимства пред други състезателки.

Никой никога не е установявал, че двете боксьорки имат мъжки хромозоми или пък тестостерон.
Тестовете на IBA са поверителни и не казват защо боксьорките са били дисквалифицирани.

От 100км се вижда, че двете боксьорки не са баш жени. Няма спор. Но след като не са си сменяли
пола и не вземат допинг, на каква база трябва да се дисквалифицират.

Няма да забравя Ульяна Семёнова.  На времето съм я гледал по телевизията. Тя се разхождаше
по терена, защото не можеше да тича, но никой не можеше да и вземе топката. Беше с една глава
над всички.

Ако баскетболът беше индивидуален спорт, коя "нормална" жена щеше да се справи с нея?
Ами същото с боксьорките.

1.thumb.jpg.9607599e5d799ee65359df13fa85f1e4.jpg

Току що гледах обяснение по новините за тази аномалия. Да, мацките са родени жени, но с мъжка хромозома, което ги прави в първите години от растежа истински жени, с целия набор атрибути. Но, в пубертета промяната настъпва и мъжката половина излиза на преден план. Единственото което не става мъжко е атрибута-той не расте. Та, наистина е сложно защото не е често спрямо жените, които колкото и мъжкарани да са, нямат силата да ударят качествено. Друг е въпроса, че бокса според мен въобще не е женски спорт ама това си е лично мое мнение.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 18 часа, gmladenov said:

Общото е, че и в двата случая спортистът използва своята "ненормалност" за състезателно предимство.

Иман и Лин не са джендъри (мъже, преминали през смяна на пола), а са биологични жени с ненорнмално
производство на тестостерон в организма. И сега се твърди, че те трябва да бъдат дисквалифицирани,
защото не са нормални жени. Тоест, дисквалификацията е на база "ненормалност".

По същата логика не е нормално да си висок 210+ см. Значи по критерия за "ненормалност" всички високи
мъже трябва да бъдат дисквалифицирани от баскетбола, защото не са нормални мъже.

Ако Иман и Лин бяха джендъри, тогава би било основателно да бъдат дисквалифицирани, защото лъжат
системата. Само че те са биологични жени.

Апропо, много от жените спортистки са обратни. Тях за "нормални" жени ли ги броим?

Глупости на търкала. В някои спортове да си висок е предимство, в други - не особено. Предполагам по нелепата ти логика следва да не допускаме до участие и Симон Байлс, която е 142 см? Всички спортове само за хора със средна височина.

Причините за разделението по полов признак, както и по категории в някои спортове, са съвсем елементарни, опират до биология и не виждам смисъл да ги обяснявам да възрастни хора с предположително поне средна интелигентност.

Жени с "ненормално производство на тестостерон в организма". Ха-ха-ха. Т.е. или биологични мъже, или измама - тестостеронът е с външен произход в стил "спортистка от ГДР". И там бяха едни такива биологични жени, които накрая толкова заприличаха външно на мъже, че не можеш да ги разбереш по никакъв начин. Има един Андреас Кригер, бивша Хайди. Навремето такива се считаха за отвратителни чийтъри, днес обаче за такива като теб са икони на либералния прогресивизъм.

И как впрочем ги разбра, че са жени тези двете? ДНК тестове ли им прави? В гащите ли им бърка?

Кастер Семеня и той ли е жена според теб? Що така от МОК отказват да направят същите тестове на "жените" Иман и Лин, които бяха направени на Семеня и другите няколко от средните дистанции в атлетиката? А може би, защото в компанията на високите нива на тестостерон ще цъфне и по едно хубаво XY? :)

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Скандалът с боксьорките май ще се окаже нагласен ... от руснаците.

Както се оказва, Международната асоциация по бокс (IBA) се оглавява от руснак и се спонсорира от Газпром.
На Световното първенство през 2022г, организирано от IBA, Иман Келиф успешно преминава тестовете за
допустимост, състезава се и взема сребърен медал. През 2023г тя пак без проблем преминава тестовете и
стига до 16-финалите, където побеждава ... руска боксьорка, след което IBA решава да я тества отново и я
дисквалифицира.

IBA никога не разкрива какъв тест и е правен и на каква основа е дисквалификацията, но в интервю за руска
държавна медия руският президент на IBA казва, че са направени ДНК тестове и са открили, че Иман Хелиф
има XY хромозоми. Това е източникът на информацията за XY хромозомите.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Въпреки липсата на доказателства, че Иман и Лин са мъже, скандалът с боксьорките се раздува извън
пропорции с внушението, че Западът е гнил и деградирал.

В определни среди се разпространява внушението, че Олимиадата е "сатанистки бал" на Содом и Гомор.
"Сбърканяшка парижка Джендериада" е едно от другите унизителни определения за игрите.

Редактирано от gmladenov
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Единственото което мога да кажа е,че либерализма има своите лоши черти.Стремежа към максимална толерантност води до подобни случаи като в женския бокс на Олимпиадата .

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 10 минути, resavsky said:

Единственото което мога да кажа е,че либерализма има своите лоши черти.Стремежа към максимална толерантност води до подобни случаи като в женския бокс на Олимпиадата .

За либерализма съм съгласен. Джендърското изпълнение на откриването на Олимпиадата беше
съвсем неуместна "провокация" и проява на много лош вкус от страна на организаторите.

Но "скандалът" с боксьорките се оказва нагласен. Двете просто не са джендърки.

Редактирано от gmladenov
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Президентът на МОК: Имане Хелиф и Лин Ю-тин са родени жени

През юни 2023 година сесията на Международния олимпийски комитет (МОК) отне членството на
Международната боксова асоциация (IBA), тъй като федерацията, лишена от правото да провежда
олимпийските квалификации през 2019 година, не можеше да реши финансови и управленски
проблеми. Задачата по организирането и провеждането на олимпийския турнир по бокс на Игрите
в Париж е поета от МОК.

Президентът на организацията Томас Бах коментира, че "речта на омразата", насочена към
боксьорките Имане Хелиф и Лин Ю-тин на Олимпийските игри, е "напълно неприемлива".

"Няма да участваме в политически мотивирана културна война", каза Бах на брифинг.

"Говорим за женски бокс, имаме две състезателки, и двете са родени жени. Те са израснали като
жени и в паспортите им пише, че са жени. Никога не е имало съмнение, че те са жени, а днес
някой се опитва да промени определението на думата "жена", коментира Бах, цитиран от БНР.

И Хелиф, и Лин участваха на Олимпийските игри в Токио през 2021 година, но не спечелиха медали.
Президентът на МОК смята за неприемлив тормоза над двете състезателки.

https://www.bgonair.bg/a/7-sport/353816-prezidentat-na-mok-imane-helif-i-lin-yu-tin-sa-rodeni-zheni

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...